Tour de France: nyaralós szakaszt tartott a sárga trikós

2019.07.14. 18:41 Módosítva: 2019.07.14. 19:23

A Bastille napján nem lett teljes a franciák siker a Tour de France-on, de elégedetlenek így sem lehetnek. A 9. szakaszt a dél-afrikai bajnok, Daryl Impey (Mitchelton-Scott) nyerte meg egy hosszú szökés végén. A franciák kedvence, Julian Alaphilippe (Deceuninck-QuickStep) sárga trikóját ma semmi sem veszélyeztette, ahogy a versenyben szintén remekül álló Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) is probléma- és izgalommentes napot tudhatott le. Nem is nagyon erőlködtek, kényelmes tempóban tekerték le a szakaszt.

Július 14. a franciák nemzeti ünnepe, ami a Tour de France kezdete óta mindig különleges napja a versenynek. Egy francia kerékpáros legszebb álmai közt van, hogy ezen a napon nyerjen szakaszt a Touron. Ez legutóbb Warren Barguilnak (Arkéa Samsic) sikerült 2017-ben. Idén a kilencedik, Saint-Étienne és Brioude közti 170,5 kilométeres szakasz esett a francia forradalom kitörésének napjára. A Massif Centralon, vagyis a Francia-középhegységen átvezető szakasz valamivel könnyebbnek ígérkezett, mint a 8. etap, kevesebb szintkülönbséget tartogatott, de néhány rövid és meredek emelkedő így is akadt az útvonalban. A szakasz ideálisnak tűnt a szökéshez, valószínűleg a szervezők is arra számítottak, hogy sok francia versenyző fog ezzel próbálkozni.

A Tour de France 9. szakaszának szintrajza.
A Tour de France 9. szakaszának szintrajza.

Azonban az első versenyző, aki azonnal támadott az éles rajt után, nem francia, hanem német volt. Nils Politt, a Katusha Alpecin versenyzője akart kialakítani egy szökést, de elképzelésével egyedül maradt, és végül senki nem csatlakozott a próbálkozásához. 10 kilométer után súlyos bukás történt a mezőnyben, az előző szakaszon szökésben lévő Alessandro De Marchi (Team CCC) esett el, a fejét ütötte be, ami után egyből kórházba szállították. Patrick Bevin, Nicolas Edet, Tejay Van Garderen és Christophe Laporte után De Marchi az ötödik versenyző, aki feladni kényszerült az idei Tourt.

Az egyedül tekerő Pollitot hamar utolérte a mezőny, ami után ismét próbálkozhattak a szökéssel. Ezúttal egy nagyobb, 14 fős csoportnak sikerült elszakadnia, amiben ott volt a korábbi időfutam-világbajnok, Tony Martin (Jumbo-Visma) is. A szökésre még Marc Soler (Movistar) és Rui Costa (UAE Team Emirates) akart felugrani, a Movistar spanyoljának ez sikerült, de az egykori világbajnok portugált már nem hagyták felérni. A végül 15 fősre nőtt csoportban nem volt olyan versenyző, aki nagyon veszélyeztette volna Julian Alaphilippe sárga trikóját, ezért a főmezőny tíz perce is elengedte a szökést.

A nap első, és egyben legnehezebb emelkedője a 36,5 kilométernél lévő Mur d'Aurec-sur-Loire volt. Az első kategóriás, 803 méter magas, átlagosan 11 százalékos meredek hegyre Tiejs Benoot (Lotto Soudal) ért fel elsőként, és vitte el a tíz pontot a hegyi pontversenyben. A szakasz egyetlen gyorsasági részhajráját Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) nyerte meg.

Amikor a szökevények már csak 50 kilométerre voltak a céltól, és még mindig tíz perc felett vol az előnyük, egyre biztosabb lett, hogy ebből a 15 fős csoportból fog kikerülni a szakaszgyőztes. Az első támadást az ausztrál Simon Clarke (EF Education) indította, amit sorra követtek az újabb és újabb próbálkozások. A Bora-Hansgrohe osztrák versenyzője, Lukas Pöstlberger próbálokozott, kilométereken át haladt elől egyedül, de az utolsó hegyen őt is utolérték.

A Côte de Saint-Just emelkedő tetejére a dél-afrikai bajnok, Daryl Impey (Mitchelton Scott) ért fel elsőként, vele csak Tiejs Benoot tudta tartani a tempót. A főmezőnyben csak Romain Bardet (AG2R La Mondiale) kisebb támadása okozott némi izgalmat, de a Team Ineos sora hamar visszaverte a próbálkozást. Bardet idén nincs olyan formában, hogy versenyben legyen a sárga trikóért, már csak becsületből is megpróbálta ma a támadást, mivel ez a környék szó szerint hazai pálya neki, a befutó városában, Brioudéban született.

A szakaszgyőzelem végül Impey és Benoot közt dőlt el. A lassabbnak számító Benoot megpróbálta meglepni Impeyt, és már 250 méterre a céltól megindította a hajrát, de Impey résen volt, és a végén lehagyta Benoot-t. A 34 éves dél-afrikai az első győzelmét aratta a Touron. A harmadik a tíz másodperccel lemaradó Jan Tratnik (Bahrain Merida) lett. A favoritok afféle pihenőnapot tartottak, a főmezőny végül több mint 16 perc hátránnyal érkezett célba. Az összetett állása nem változott, a sárga trikót továbbra is Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step) vezeti.

Hétfőn a 10., Saint-Flour és Albi közötti, 217,5 kilométeres szakasszal folytatódik a Tour de France.

Eredmények:

9. szakasz, St. Etienne-Brioude 170,5 km

1. Daryl Impey (dél-afrika, Mitchelton-Scott) 4:03:12
2. Tiejs Benoot (belga, Lotto Soudal) azonos idő
3. Jan Tratnik (szlovén, Bahrain Merida) + 10 másodperc
4. Oliver Naesen (belga, AG2R La Mondiale) azonos idő
5. Jesper Stuyven (belga, Trek-Segafredo) a.i.

Összetett:

1. Julian Alaphilippe (francia, Deceuninck-QuickStep 38:37:36
2. Giulio Ciccone (olasz, Trek-Segafredo) 0:00:23
3. Thibaut Pinot (francia, Groupama-FDJ 0:00:53
4. George Bennett (új-zélandi, Team Jumbo-Visma) 0:01:10 perc
5. Geraint Thomas (brit, Team Ineos) 0:01:12
6. Egan Bernal (kolumbiai, Team Ineos) 0:01:16
7. Steven Kruijswijk (holland, Team Jumbo-Visma) 0:01:27
8. Rigoberto Uran (kolumbiai, EF Education First) 0:01:38
9. Jakob Fuglsang (dán, Astana Pro Team) 0:01:42
10. Emanuel Buchmann (német, Bora-Hansgrohe) 0:01:45