Androidos telefonokból épült botnet

2012. július 5., 17:34 Módosítva: 2012.07.05 17:34
8

Két éve még csak kutatási célból építettek biztonsági szakemberek botnetet androidos telefonból, mára azonban a Microsoft tanulmánya szerint a bűnözők ténylegesen használják ezeket a mobileszközözöket. A botnetek olyan illegális, fertőzött számítógépekből álló hálózatok, amelyeket különböző akciókra, például spam kiküldésére, vagy túlterheléses támadásokra használnak.

Terry Zink kutató azt állítja, bizonyítékot talált rá, hogy az androidos készülékek spamet küldtek ki a Yahoo emailszerverein keresztül. (A cég Windows Phone platformja egyébként a Google legnagyobb riválisa lehet.) Az Androiddal kapcsolatban már korábban is felmerültek biztonsági problémák, többször előfordult már, hogy kártevőket távolítottak el az alkalmazásaikat gyűjtő Google Playből. A támadók egyik gyakori módszere, hogy az ismert programok hamis változatát készítik el, mely látszólag ugyanazt tudja, mint az eredeti, a háttérben azonban káros kódokat futtat.

A Microsoft felfedezése viszont változást mutat ezen a területen. „Mindannyian hallottunk már pletykákat, de ez az első alkalom, hogy tényleg láttuk is, hogy egy spammer androidos botnetet irányítson” – írja Zink blogbejegyzésében. A fertőzött eszközök egyszerűen belépnek az áldozat Yahoo-fiókjába, és spamet küldenek szét.

Graham Cluley, a Sophos biztonsági cég szakértője a BBC-nek elmondta, hogy elég valószínű, hogy tényleg androidos készülékekről indultak a spamek, azonban az eddigi támadások alapján azért ezt nem lehet biztosra venni.

Megszívták a Windows Phone 7-használók

2012. július 4., 08:34 Módosítva: 2012.07.10 07:31
156

A Microsoft felhagyott a válasz lebegtetésével a felhasználók százezreit érdeklő kérdésre, és beadta a keserű pirulát a Windows Phone 7-et futtató okostelefonok gazdáinak: a rendszerük gyakorlatilag halálra van ítélve, nem lehet majd a hamarosan megjelenő Windows Phone 8-ra frissíteni. Ez azt is jelenti, hogy a WP8-ra írt alkalmazások sem fognak futni a WP7-es készülékeken. A mobilos operációs rendszereknél ez a megoldás nem éppen szokványos, az iOS és az Android esetében is biztosra veheti az egyszeri vásárló, hogy jó pár szoftvergenerációig lépést tud majd tartani a telefonja a frissebb verziókkal.

A Microsoft szerint a WP8 egyszerűen túl nagy lépés a most a 7.5-ös verziónál járó régi rendszerhez képest, a legalapvetőbb funkcióktól írtak mindent újra a programban, ezért reménytelen feladat hetesről nyolcasra frissíteni a telefonokat. A hamarosan megjelenő 7.8-as verzió, amit a hetes és nyolcas generáció közti átmenetként hirdettek, valójában csak a felhasználói felületében másolja a WP8-at, a háttérben a régi szoftver fut.

A cég hivatalos álláspontja az, hogy mindez szándékosan így volt tervezve már a kezdetektől, csak éppen a felhasználóknak nem kötötték az orrára, még akkor sem, amikor a drága, és a konkurencia csúcskészülékeit lepipálóként bemutatott Lumia 900-akra telepítették a zsákutca-windowsokat. Mindez azért alakult így, mert a WP8 fejlesztése rögtön a WP7-é után kezdődött, és sokáig párhuzamosan zajlott a jelenleg elterjedt 7.5-ös verzióéval.

A WP8 kiszolgálására épített ökoszisztéma jó néhány funkcióját ki tudják majd használni frissítés nélkül is a régi telefonok, mint a SkyDrive felhőszolgáltatás, az Xbox Live-val való összefonódás, a Bing kereső, illetve térkép fejlesztett verziói. A Microsoft szóvivője szerint egyszerűen túlságosan lemaradtak volna a konkurenciaharcban, ha várnak a moblilos operációs rendszerek között igazi csúcsminőséget képviselő (legalábbis annak ígért) WP8 elkészültéig, ezért dobták piacra a már születésekor halálra ítélt WP7-et – és ezért került kényelmetlen helyzetbe annak teljes felhasználói  tábora. A WP7 százezresre rúgó alkalmazáskínálata viszont továbbélhet, mert a WP8 lefelé kompatibilis lesz.

Hamarosan megjelenhet a Firefox OS

2012. július 2., 19:28 Módosítva: 2012.07.05 11:08
37

Gyorsan halad előre a Boot to Gecko nevű projekt, amit a Mozilla szűk egy éve indított el. A Firefox böngészőt fejlesztő alapítvány célkitűzése az, hogy legyen egy nyílt webes szabványokra (például html5-re) épülő mobil oprerációs rendszer. A TechCrunch szerint annyira felgyorsult a fejlesztés, hogy akár hónapokon belül piacra dobhatják a rendszert.

A Mozilla időközben átnevezte a rendszert a könnyebben megjegyezhető Firefox OS-re. Így már nemcsak a műszaki érdeklődésűek fogják megérteni, hogy miről is van szó, hiszen a Firefox böngésző nevét világszerte sok százmillióan ismerik. Az alapítvány új támogatókat is szerzett; a szolgáltatók közül a Telefonica, a Sprint, a Deutsche Telekom, a Telenor és Telekom Italia, míg a gyártók közül a ZTE és a TCL (az Alcatel márkanevű mobilok gyártója) jelezte elkötelezettségét.

A támogatók nevéből a TechCrunch szerint arra kell következtetni, hogy a Firefox OS-t belépő szintű okostelefonokra optimalizálják. Erről azonban egyik érintett sem beszél, a Mozilla is csak annyit árult el, hogy Qualcomm Snapdragon processzor hajtja majd meg a rendszert.

Izgalmas lesz megfigyelni, hogy az Android mellett miként teljesít majd egy újabb nyílt forráskódú operációs rendszer. A Google Android most pont az alsó szegmensben teljesít kiemelkedően. A szolgáltatók viszont abban érdekeltek, hogy élénkítsék a versenyt, és az előfizetőiknek ne csak az Androidot tudják ajánlani.

A Google böngészője a legnépszerűbb app az Apple boltjában

2012. július 1., 00:27 Módosítva: 2012.07.16 15:12
88

Alig pár nappal az indulása után a Google böngészője, a Chrome a legnépszerűbb Apple alkalmazásboltjában, vagyis az iPhone-ok és iPadek használói az Apple legnagyobb riválisának a termékét töltik le leggyakrabban készülékükre, írja a PC World.

Tovább

A Galaxy Nexust is betiltották az USA-ban

2012. június 30., 18:36 Módosítva: 2012.07.04 12:16
58

Napokon belül másodszor is komoly sikert ért el az Apple a Samsunggal folytatott szabadalmi háborújában. Az ügyben eljáró szövetségi bíróság a szabadalmi per végeztéig betiltotta a Galaxy Nexus telefonok árusítását az egész Egyesült Államokban, írja a digitaltrends. Pár napja a Galaxy 10.1 Tab árusítását függesztették fel.

Tovább

Ötéves az iPhone

2012. június 29., 17:44 Módosítva: 2012.08.23 13:54
113

Tisztán emlékszem az első alkalomra, amikor a kezembe vettem az Apple iPhone-t, amit eleinte csak az Egyesült Államokban dobtak piacra. Akkorra már legalább száz Nokiát, Samsungot, LG-t, Motorolát és Sony Ericssont kipróbáltam, és az egyszerű, gördülékeny, látványos kezelőfelület egyszerűen sokkolt. Percekig csak azt motyogtam magam elé, hogy ilyen nem lehet, ez képtelenség.

Abban az évben kezdődött a mobilinternet hódítása a megabites letöltési sebesség megjelenésével, ami megteremtette az igényt a jó böngészővel felszerelt okostelefonok iránt. Az akkori vezető mobilgyártók próbálkoztak, de a wapos örökségből nehezen törtek ki. Hatalmasat tévedtek, hogy a hardveres specifikációra koncentráltak, és nem a telefonok kezelhetőségére. Az első iPhone például szánalmas letöltési sebességet nyújtott, hiszen EDGE hálózaton csak néhány száz kilobittel töltötte lefelé az adatokat, míg a vele egyidőben piacra dobott Nokia N95 már 3,6 megabiten pörgött. A Nokia 2007-ben rekordnyereséget termelt, és arrogánsan lenézte az Apple okostelefonját.

Nézze meg nagyképes összeállításunkat a képre kattintva!
Nézze meg nagyképes összeállításunkat a képre kattintva!
Fotó: David Paul Morris / Europress / Getty

A Nokia akkorban félkész operációs rendszerekkel és közepesen jó táblagépekkel kísérletezett, és nem vette észre, hogy a Symbian nem sokáig lesz versenyképes az iOS mellett. Az üzleti modellje is teljesen felborult. A finn gyártó mesterségesen felosztotta a készülékek piacát: az üzleti Nokiákban külön gombbal nyílt meg a levelezés és a naptár, de vacakabb volt a zenelejátszó, mint a multimédiás mobiljaiban. Az utóbbiak pedig egy gombnyomással indították a zenét, de szándékosan kihagyták az alapszoftverből a legfontosabb üzleti funkciókat.

Külön említést érdemel a készülékek formatervezése, a gyártók ugyanis elképesztő hülyeségekkel rukkoltak elő. Nem véletlenül született cikk az Indexen ezzel a címmel: „Nyomorult az összes zenelejátszós mobil?” Azok voltak. A Nokia N81 különösen izgalmas modell volt, a kijelzője alatt ugyanis 16 gombot sikerült elhelyezni, ami legalább 11-gyel több volt, mint amennyire szükség lett volna. A többi gyártó is csak úgy csinált, mintha utánozni tudná az Apple-t, de az érintőkijelzős mobiljaik egytől egyig vacakok voltak. Másfajta érintőkijelzőt használtak (kapacitív helyett az ódivatú rezisztívet), és az Apple riválisainak láthatóan halvány elképzelésük sem volt arról, hogy mitől lesz egy okostelefon jól használható. Operációs rendszereik lassúak, kaotikusak voltak, böngészőjük leragadt az átkozott WAP-korszakban.

Nokia N81
Nokia N81

Nem sokkal az iPhone után, 2007 végén érkezett meg a gyártók jövőbeni megmentője, a Google Androidja, az Apple pedig ősszel máris 200 dollárral levitte az iPhone árát. Talán rájöttek a cégnél, hogy az első verzióban túl sok volt a hiba és kevés a funkció. Vagy csak azért tették, mert már kilövésre készen állt a 3G-s verzió, ami a kezelőfelület forradalmi átalakítása után a szoftverek kereskedelemét terelte új irányba.

Kinyílt a világ előtt

Az Apple második csapása a mobiliparra a fejlesztői készlet (SDK) kiadása volt, amit hamarosan követett az App Store nevű szoftverbolt bevezetése. Tulajdonképpen ez utóbbi volt a nagyobb durranás, és a 2008 nyarán bemutatott iPhone 3G volt a világ első olyan okostelefonja, amit néhány gombnyomással teljesen új funkciókkal lehetett kibővíteni. Az App Store kínálatában azóta is megtalálhatók a bugyuta fingóprogramok éppúgy, mint a nyelvtanulást segítő appok, a professzionális képszerkesztők és más üzleti alkalmazások.

Az Apple nagy hangsúlyt fektetett a tömegpiac igényeire, tehát a zeneboltját is elérhetővé tette a mobilon, így az iPod sikerét át tudta menteni a telefonjába. A szoftverboltban pedig a játékok domináltak, és az 1-10 eurós átlagárral sokkal több felhasználót ösztönöztek vásárlásra, mint amennyien hajlandóak venni maguknak egy Nintendo vagy Playstation konzolt. Az eladásokat segítette az is, hogy az App Store megtalálható volt a frissen bemutatott iPod Touch multimédiás lejátszón is, tehát azok is tudtak programokat venni, akik még nem győződtek meg az okostelefonok hasznosságáról.

Az iPhone 3G megjelenésével tetőfokára hágott az Apple körüli hisztéria. Amikor az okostelefon a boltokba került, rajongók ezrei várakoztak az Apple boltjai előtt, hogy elsőként szerezzék be az új modellt. Látványosan megugrott a cég forgalma, év vége előtt eladták a tízmilliomodik iPhone-t, amit hivatalosan még csak két tucat országban forgalmaztak.

Fotó: David Paul Morris / Europress / Getty

Ebben az évben már az első repedések is megjelentek a mobiliparban. A Razr nevű pengemobilok sikerébe belefulladt Motorolát máris ketté akarták vágni. A vállalat elfelejtett reagálni az iPhone-ra, és azt hitte, hogy a hagyományos telefonok még mindig szexik. A Nokia eközben kényelmes tempóban fejlesztgette az érintőkijelzős mobilját, magasról lenézte az Apple próbálkozását. Való igaz, hogy a Symbian alapú okostelefonjaira sokkal hamarabb lehetett szoftvereket telepíteni, mint az iPhone-ra, de ez korántsem volt egyszerű, hiszen akkor még nem volt a készülékein beépített szoftverbolt. A Nokia kínálatának sokszínűsége is visszaütött: még a saját fejlesztésű szoftverei sem futottak mindegyik készülékén.

Válságban is erős maradt

Világszerte tombolt a gazdasági válság 2009-ben, amit a mobilgyártók is megéreztek. Kivéve az Apple, a cég ugyanis rekordnyereséget ért el. Drámaian zuhant viszont a Nokia nyeresége, több egymást követő negyedévben is veszteséges volt a Sony Ericsson, és folytatódott a Motorola haláltusája. A RIM még jól elvolt a Blackberryvel, az üzleti felhasználók még méregették az iPhone-t, hogy az miként passzol majd a vállalati belső rendszerekhez. Az iPhone 3GS ráadásul csak egy szolid hardveres frissítést hozott, és a szoftvere, az iOS 3.0 is csak néhány nagyon kritikus hiányt pótolt. Megjelent például a másolás-beillesztés és az mms.

Ebben az évben a gyártók még csak kísérleteztek az Androiddal, de a Google ingyenes rendszere már akkor jobbnak tűnt, mint amilyen rendszereket a mobilgyártók kitaláltak maguknak. Az akkor még kevésbé ismert HTC volt a Google egyik fő gyártói partnere, és a Hero nevű okostelefonnal nagy sikert ért el az iPhone képességeire vágyó, de az Apple világától irtózó vásárlók körében. A Samsung Spica pedig a középkategóriába is bevezette a Google rendszerét. A koreai cég csúcsmobilja ebben az évben a gyönyörű kijelzővel, HD felbontású kamerával és elavult Symbian rendszerrel felszerelt 8910i Omnia HD volt. A Nokia az N97-tel próbálkozott, illetve piacra dobta az új Maemo Linuxot futtató N900-as zsebszámítógépet, amivel csak mérsékelt sikereket ért el.

Fellendül az Android

Az Android 2010-ben már nagyon erőre kapott, tízszer több telefont adtak el a Google operációs rendszerével, mint az előző évben. A januárban megjelent Google Nexus One referenciatelefont azonban kevés gyártó tekintette mintának, ami teljes káoszhoz vezetett. Voltak szétnyitható, csavarható és hagyományos formájú készülékek, és az Android többféle verziója volt forgalomban, nem volt egységes a felhasználói élmény. Viszont ebben az évben jelent meg az androidos tábor két legfontosabb készüléke, a Samsung Galaxy S és a HTC Desire. A Microsoft pedig nagy csinnadrattával bemutatta Windows Phone 7 nevű operációs rendszerét.

Az okostelefonok oprendszerének rangsorában az iOS a negyedik helyre csúszott vissza, mert az év nagy részében csak az iPhone 3GS volt kapható, és ennek hardvere sokkal gyengébb volt, mint az előbb említett androidos csúcstelefonoké. A Galaxy S grafikus kezelőfelülete volt olyan jó, mint az iOS-é, a hardvere pedig alázta az Apple iPhone 3GS-t. A Samsung a piacvezető pozíció közelébe került, de az Apple is résen volt, és jogászok hadseregét szabadította rá dél-koreai riválisára. Az Apple azt állította, hogy a Galaxy S az iPhone koppintása, és a hasonlóság valóban szembetűnő. De a Samsung volt olyan pofátlan, hogy a Galaxy sorozatot kibővítette még több hasonló készülékkel, amivel szélesebb rétegeknek elérhetővé tette a jól megtervezett interfészt. A két cég azóta is több kontinens bíróságain hadakozik egymással.

Persze az Apple nemcsak a jogászainak adott munkát, de fejlesztési képességeit is megvillantotta. Bemutatta az iPhone 4-et, ami az év végére brutálisan felpörgette a cég forgalmát. Az utolsó negyedévben 14 millió iPhone talált gazdára. Bár az Apple-nek akadt egy kis gondja az iPhone 4 antennájával, úgy tűnik, a nagy felbontású kijelző, a 720p felbontású kamera és az egyedi dizájn többet nyomott a latba a vevőknél.

Az iPhone 4 már az iOS 4-es verziójával került a boltokba. A legfőbb újdonság az volt, hogy egyszerre több programot futtathattunk, és két gombnyomással átléphettünk egyik futó programokból a másikba. Az Apple az iPhone 4-gyel tört be a legnagyobb mobilgyártók közé, ez a készülék már hardveresen és szoftveresen is eléggé rendben volt. Még ma is sokan inkább ezt választják, mint hogy több pénzt fizessenek a 2011-ben bemutatott iPhone 4S-ért, ami mindenben egy kicsit jobb, de nincs benne forradalmi újdonság.

2011 a szoftver tekintetében is csak szerény frissítést hozott. Az iOS már nem diktálta, hanem követte az iparági trendeket. Sok funkciót egyszerűen átvettek az Androidból, ilyen például a fentről lehúzható értesítési mező, a közösségi- és csevegőhálózatok integrációja. iCloud? Ugyan már, az Android régóta szinkronizálta a fényképeket és a fontosabb adatokat. Az iOS 5 egyetlen komolyabb újítása a Siri nevű hangvezérléses rendszer volt, de ez most is csak a legelterjedtebb világnyelveken érti meg az utasításokat. Nem az új iOS-en és az iPhone 4S-en múlt, hogy az Apple megint jelentősen növelni tudta az eladásait. Sokkal fontosabb volt saját üzletekkel megjelenni Kínában, ami megnyitotta az Apple előtt a milliárdos ország piacát.

Fotó: Mario Tama / Europress / Getty

Az iparági változások az Apple előnyére váltak, de még többet nyertek androidos gyártók. A Samsung markolta a legnagyobbat, és 2012-ben már átvette Nokiától a vezető mobilgyártói címet. A Samsung azonban csak darabszámban vezet, mert a mobilipar nyereségének a legnagyobb részét még mindig az Apple vitte (és viszi most is) haza. A Nokiánál 2011 elején kiborult a bili, mert a vállalat hiába adta el a legtöbb mobilt, folyamatosan csökkent rajtuk a nyeresége. Stephen Elop, a cég új vezérigazgatója égő platformként jellemezte a Nokiát, és sürgősen nekilátott a reformoknak. Kirúgott sok ezer embert, és tett néhány elhamarkodott lépést is, például 2011 elején bejelentette a Symbian leépítését, de csak az év végén mutatta be az új Lumia készülékeket, amiken már Windows Phone 7 fut.

Mindenki támad

Idén még nem frissült az iPhone, pedig a rajongók nagyon várják az ötödik verziót. Már előkerült az ázsiai sufnikból néhány eredetinek tűnő alkatrész, amik arról árulkodnak, hogy az Apple még mindig csak követi a piacot, ahol az Android vezet a technológiai újdonságok tekintetében. Az Androidot használó gyártók csúcskészülékei például 4-5 hüvelykes kijelzővel és négymagos processzorral kaphatók, tehát elméletileg jobbak, mint az iPhone 4S. A kiszivárgások alapján a méretet követi az Apple, az iPhone 5 kijelzője is 4 hüvelykes lesz. A többi alkatrészről viszont még nem tudunk semmit.

Az iOS rendszer is kezd kicsit avasnak tűnni, különösen a Windows Phone mellett. A Microsoft kitalált egy teljesen új grafikus interfészt, és nagyon keményen dolgozik azon, hogy behozza a lemaradását. Mert a Windows Phone-ban vannak még hiányosságok, akárcsak az iOS első verzióiban. A Windows Phone fejlődésén múlik az is, hogy a Nokia időben talpra tud-e állni, vagy beolvad, eltűnik a süllyesztőben. Az Apple pedig leragadt az évtizedekkel ezelőtt kitalált, ikonokra épülő struktúránál, és ha mindig csak átemel újításokat másoktól, akkor sokkal kaotikusabb lesz az iOS, mint a Windows Phone. Ezzel az Apple elvesztené a kezdő felhasználókat, akik éppen azért választották az iPhone-t az Androiddal szemben, mert nem akarnak telefont bütykölni.

Persze nem biztos, hogy ez a lemaradás rövid távon gondot okoz: az Apple ennek ellenére is növelheti az eladásait. Amikor kijön az iPhone 5, százezrek szaladnak majd megvenni. Arra is számíthatunk, hogy ezzel egyidőben lemegy az iPhone 4 ára, ami további százezreket vonzhat, mert ez a modell is van olyan jó, mint egy közepes androidos készülék. Ennél többet nem is szeretnék jósolni, inkább fejet hajtok Steve Jobs, az Apple tavaly elhunyt vezérigazgatója, és Johathan Ive, a cég vezető tervezője előtt, akik öt évvel ezelőtt teljesen átformálták a mobilipart.

Júliusra meglesz a tízmillió eladott Galaxy S III

2012. június 25., 10:30 Módosítva: 2012.06.25 10:30

A Samsung arra számít, hogy már júliusban átlépi a tízmillió eladott példányt a Galaxy S III, ekkorra már az amerikai és más jelentős piacokon is meg lehet vásárolni a mobilt. A Reuters jelentése szerint a cég telekommunikációs részlegének vezetője, JK Shin becsülte így a szállítási adatok alapján.

A mobil alig két hónap alatt éri el a tízmilliós darabszámot, hiszen május végén kezdték el árulni 28 országban Európában és a Közel-Keleten. Dél-Koreában most kezdte meg az árusítást, az amerikai piacon pedig a hónap végén kerül a boltokba a Samsung csúcstelefonja.

A cég szerint ez lesz a legnagyobb piacra lépésük, júliusra 145 országban szeretnék árusítani a mobilt. A hírek szerint még a Galaxy III piacra árusításának kezdete előtt kilencmillió előrendelés volt, a tízmilliós számot most először mondják hivatalosan a cég tisztségviselői. Ha valóban átlépi a tízmilliós darabszámot a Galaxy S III két hónap alatt, azzal a Samsung tudja bizonyítani a felhajtást, amit volt körülötte.

Összehasonlításként, a Galaxy SII-nél hárommillió előrendelés volt, az SII-ből és a Galaxy S-ből együtt ötvenmillió darabot adtak el világszerte. Ha az SIII-ből sikerült két hónap alatt ennek húsz százalékát eladni, az méltó versenytárssá teszi az Apple iPhone-jával.

Egyre több a mobilinternet-előfizető

2012. június 22., 16:40 Módosítva: 2012.06.22 16:40
12

Májusban 2 millió 462 ezerre nőtt Magyarországon a mobilinternet-előfizetések száma, a teljes előfizetői táboron belül az aktív, a mobilinternet-szolgáltatást az utolsó három hónapban igénybe vevő ügyfeleké 1 millió 907 ezerre emelkedett - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) pénteken.

Egy hónappal korábban, áprilisban az összes előfizetés száma 2 millió 399 ezer, az aktívaké 1 millió 860 ezer volt, így egy hónap alatt 63 ezerrel nőtt a mobilinternet-előfizetések száma, az aktív ügyfeleké pedig 47 ezerrel emelkedett.

A közlemény szerint a forgalmazásban részt vevő aktív előfizetések alapján a Telenor piaci részesedése 29,17 százalékról 29,59 százalékra nőtt, ugyanakkor a T-Mobile-é 47,11 százalékról 46,90 százalékra, a Vodafone részesedése 23,72 százalékról 23,50 százalékra csökkent. A gyorsjelentés adatai alapján az összes előfizetőt tekintve a Telenor piaci részesedése 28,17 százalékról 28,31 százalékra nőtt, míg a Vodafone-é 23,74 százalékról 23,63 százalékra, a T-Mobile-é 48,08 százalékról 48,06 százalékra csökkent.

Májusban az adatforgalom alapján a Telenor piaci részesedése az egy hónappal korábbi 44,51 százalékról 44,79 százalékra, a T-Mobile-é 38,06 százalékról 38,20 százalékra emelkedett, miközben a Vodafone-é 17,43 százalékról 17,01 százalékra csökkent.

A három mobilszolgáltató együttműködésén alapuló gyorsjelentés szerint az előfizetők az előző havi 1 millió 986 ezer után májusban 2 millió 061 ezer gigabájt adatot töltöttek le és fel, az egy aktív ügyfélre jutó átlagos forgalom pedig 1,08 gigabájtra emelkedett.

Bemutatkozott a Windows Phone 8

2012. június 20., 22:33 Módosítva: 2012.07.02 13:39
93

A Windows Phone 8 (WP8) alapú okostelefonok megjelenésének idejéről még semmit nem tudunk, de az operációs rendszerben megtalálható újdonságokról már szinte mindent. A Microsoft szerdán részletesen bemutatta a szoftveres és hardveres változásokat. Például támogatást kapnak a többmagos processzorok, míg a pc-kből átvett NT kernel segítségével a fejlesztők könnyebben tudják majd több platformra portolni az alkalmazásaikat. Lesz mobil pénztárca, megváltozik az indítómenü, a vállalatok pedig egy gyűjtőben helyezhetik el az alkalmazottaiknak szánt belsős alkalmazásokat.

Sajnos olyan alapvető változások lesznek, amiket nem lehet csak úgy beépíteni a jelenlegi Windows Phone 7.5 rendszerbe. A Microsoft azonban készít egy köztes, 7.8-as verziót, amiben az új indítómenü biztosan megtalálható lesz. A sajtótájékoztatón olyan alkalmazásokat is bemutattak, amik csak a Nokia Lumia telefonokon lesznek elérhetők. Jövő hétre ígérték a PlayTo nevű szoftvert, amivel a készüléken tárolt képeket végre át lehet majd sugározni a DLNA-s tévékészülékekre. A Nokia Counters segítségével az adatforgalmat mérhetik a szűkebb mobilnetes csomagot használó előfizetők, és az is kiderült, hogy a finn gyártó miért vette meg a Scalado nevű céget. A Scalado által kifejlesztett képszerkesztő algoritmusokkal bővítik a Lumia telefonok kameraszoftverét.

Kernelben az erő

Eddig is sok újítás volt a Windows Phone platformban az iOS-hez és az Androidhoz képest, de a Microsoft egy fontos dologtól még nem tudott megszabadulni: a régi verzióból átvett Windows CE-s örökségtől. A microsoftos Joe Belfiore elmondta, hogy a régi kernelt kidobták, és a WP8 átvette a modern Windows 8 alapszoftverét. Ez azt jelenti, hogy az asztali gépeknek és a mobil eszközöknek azonos fájlrendszere, multimédiás keretrendszere, eszközmeghajtói és hálózati alrendszerei lesznek.

A Microsoft még a nyáron kiadja azokat az új szoftverfejlesztői eszközöket (az SDK-t), amikkel a programozók egyszerre készíthetnek alkalmazásokat a Windows 8-ra és a Windows Phone 8-ra. A Windows Phone-os készülékek beépített szoftverboltján, a Piactéren most elérhető százezer alkalmazás mindegyike fut majd az WP8-as rendszeren. A fejlesztők persze új lehetőségeket is kapnak, például használhatnak natív C és C++ könyvtárakat, SQLite és DirectX támogatást.

Érdemes lesz a játékokat rögtön mindkét platformra megírni, mert a 8-as verziójú rendszerek a tableteken és az okostelefonokon is támogatják majd az NFC-alapú kapcsolat felvételt. Ennek köszönhetően elég lesz játék közben összeérinteni a Windows 8-as tabletet egy WP8-as mobillal, és máris egymás ellen játszhatunk a két eszközön.

Bővül a kompatibilis hardverek köre, és a mobilokra átültetett NT kernel igencsak jövőbiztos: már 64 magos rendszerekben is kipróbálták. Idén ősszel a kétmagos processzorokon lesz a hangsúly, aztán jöhet több processzormag is. A kijelzők is változnak, a jelenlegi 480x800 pixeles felbontás mellett megjelenik 720p és a WXGA. A Microsoft kényesen ügyelt arra, hogy ne változzon meg a képarány, mert biztosítani akarta, hogy a jelenlegi WP7.5-ös alkalmazások módosítás nélkül is fussanak a nagyobb felbontású kijelzőkön. Aki pedig ki akarja használni a nagyobb felbontást, később is átírhatja a kódokat - mondta Belfiore.

A Microsoft végre engedélyezi a kivehető microSD-kártyák használatát, és a memóriakártyára nemcsak képeket, zenéket és videókat, hanem szoftvereket is felmásolhatunk majd. Azért a rugalmasságnak is határt kellene szabni, például nem szabadna megengedni a gyártóknak, hogy használhatatlanul kicsiny tárhellyel dobjanak piacra WP8-as mobilokat.

Üzleti képzés

Az eszközök közötti rövid hatótávú kommunikációt segítő NFC-nek és a biztonságos SIM-kártyáknak hála mobil pénztárca is lehet a WP8-ban. A Wallet Hub nevű menü tárolja majd a hitelkártyák, bankkártyák, számlainformációk és hűségkártyák információit, és amikor a Piactéren veszünk egy új alkalmazást a mobilra, itt választhatjuk ki a fizetőeszközt. Azt is megadhatjuk, hogy csak PIN-kód megadása után lehessen szoftvereket venni. Így nem kell aggódnunk, hogy a telefonnal lenyugtatott gyermek új appokat kezd vásárolni.

A vállalati rendszergazdák is kapnak jó funkciókat: a Microsoft azt állítja, hogy a WP8 teljesen jól illeszkedik majd a céges rendszerekhez. Lesz a készülékeken titkosítás, és ugyanolyan eszközökkel lehet majd a mobilokat menedzselni, mint a windowsos pc-ket. A legjobb újítás azonban a Company Hub, a cégeknek szánt gyűjtőmappa, ahová a dolgozóknak szánt appokat tölthetik fel a rendszergazdák. Itt olyan belső használatra szánt programok is megjelenhetnek, amelyek nem mennek át a Microsoft szűrőjén, nem kerülnek be a nyilvános Piactérre. A fejlécfétisben szenvedő cégeknek pedig mintákat is készítenek, hogy a márkájukhoz igazíthassák a Company Hub felületét.

Színesebb, hangosabb

A demókon mutatták be legszexibb változásokat, és ezek közül a legfontosabb az új indítókijelző. Ez a frissítés a WP7.5-ös modelleken is elérhető lesz, és bízzunk benne, hogy a bevezetésével nem várják meg a WP8 megjelenését. Többféle méretű csempe lesz, a ritkábban használt programoknak kisebb, a fontosabbaknak nagyobb négyzet vagy téglalap alakú indítóikont adhatunk majd.

Az Apple-féle Siri óta nagy népszerűségnek örvendő hangvezérlés a WP8-ban tovább fejlődik, beszéddel lehet majd irányítani a gyári és a telepített appok működését. Ehhez a rendszerhez a külső fejlesztők is hozzáférést kapnak, beépíthetik az alkalmazásukba. Ugyanez a nyitottság lesz igaz a Nokia térképeire is, amit beleintegrálnak a WP8-ba. Az appok fejlesztői nemcsak a GPS által vett földrajzi koordinátákhoz férnek hozzá, hanem a készüléken tárolt offline térképadatokhoz is.

Az Internet Explorer 10 böngésző gyorsabb lesz, mint a jelenlegi WP7-es brózer, mert ugyanazt a JavaScript motort használja, mint a pc-s változat. Továbbfejlődik a programok egyszerre történő futtatását kezelő rendszer, ha például egy navigációs alkalmazás használata közben megnézünk egy sms-t, nem szakad meg az útvonal követése. Amikor végzünk az üzenettel, visszaléphetünk a térképre, hogy lássuk is, merrefelé haladunk.

Az első Windows Phone 8-as okostelefonokat négy gyártó, a Nokia, a Samsung, a Huawei és a HTC gyártja le, és ötven nyelven, 180 országban lesznek kaphatók. A Microsoft azt ígéri, hogy minden telefont legalább másfél évig támogat, vagyis ennyi ideig biztosan mindenki megkapja majd a szoftverfrissítéseket.

Az anorexiás, a közhelyes és a diszkós

2012. június 17., 16:54 Módosítva: 2012.06.18 19:16
36

Vannak stílusos mobiltelefonok, és vannak a Samsungok. A dél-koreai gyártó mobiljai annyira változatosak, mint egy csapat biztosítási ügynök. A Galaxy Ace 2 például simán lehetne a tavalyi csúcsmodell, de akár egy tíz évvel ezelőtti PDA is. Csupán a gyártó logója és az operációs rendszer árulja el, hogy egy modern készülékkel van dolgunk, az árkategóriát viszont lehetetlen belőni. Az uniformis egységes rendszert takar, a Samsung mindegyik androidos készülékére az általa kitalált Touchwiz kezelőfelületet telepíti fel. Ez nem különösebben szép, de praktikus, jól láthatók a nagy méretű feliratok, és emiatt könnyen kezelhető.

Ezzel szemben a Sony határozott stílusú, és ezt bele is építették készülék árába. Az egész idei Xperia sorozaton visszaköszönön a 2009-es Bravia tévék dizájnja, azokon is volt egy átlátszó sáv a kijelző alatt. Ez a sáv mindig a rendszerben kiválasztott téma alapszínével világít. A rózsaszín és lila mellett vannak semlegesebbek is, kék és zöld, és bár a sminktükör méretű Xperia U inkább női kacsókba való, férfikézben sem vállalhatatlan.

Az Xperia U menürendszere tökéletesen passzol a készülékhez, és ügyesebb, mint a Samsungé. Ha gyorsan el akarunk érni bizonyos programokat, akkor nem kerülhetjük el, hogy a widgetek mellett ikonokat is elhelyezzünk a főmenüben. Abban rejlik a Sony előnye, hogy a főmenüben mappákat is elhelyezhetünk, így több tucat alkalmazás fér el két-három ikonnyi helyet foglalva. A kezelőfelület letisztult marad, és ha háttérképnek beállítjuk gyermekünk/szerelmünk portréját, nem mászik rá az arcára egy Google Maps ikon. A Samsungnál ezt csak úgy tudjuk megoldani, hogy több oldalon terítjük szét az ikonokat, és sokat lapozgatunk. A Samsung azzal szépít, hogy az Alkalmazások menüben engedélyezi a mappákat, azokban elrejthetjük a soha nem használt ikonokat (javítás: a mappákat nem tudjuk elhelyezni a legalsó sávon, mint a Sony-nál, de elhelyezhetjük a widgetek mellett, így viszont azok kitakarják a háttérkép egy részét). A Sony Xperia az alkalmazások menüjében a használat gyakorisága alapján tudja sorrendbe állítani az ikonokat, és ez is nagy segítség.

Új fiú a tömbben

A Windows Phone (WP7) operációs rendszert futtató Nokia Lumia 610 feltűnési viszketegségben szenved, mint a felfúrt kipufogós VW Golfokkal ralizó diszkósok. A ciánkék burkolat és a csillogó keret nagyon vad, rögtön rászegeződnek a tekintetek, ha a mobil előkerül a zsebből. Nagyjából akkora, mint a Samsung Galaxy Ace 2, de egy kicsit nehezebb, és ellenállóbbnak tűnik.  A Lumia operációs rendszere is teljesen összhangban van a kinézettel, de a Windows Phone dizájnja mindegyik gyártónál egységes, csak a színekkel lehet játszani.

A Windows Phone rendszert másképp tudjuk személyre szabni, mint az Androidot. Ha jól ki akarjuk használni a rendszerben rejlő lehetőségeket, előbb le kell ülni saját menüket gyártani. Létre kell hozni fontos névjegycsoportokat (család, kollégák), a Nokia Autóval vagy a Közlekedés programokkal saját útvonalakat kell tervezni, és ezeket kirakni a főmenübe. Illetve érdemes néhány színesebb appot is kihelyezni, hogy ne legyen olyan monoton a menürendszer.

Beír, böngész, talál

Az okostelefonok kritikus része a billentyűzet, mert rendszeresen kell használnunk. A Windows Phone virtuális gombjai viszonylag jók, de nem módosíthatók, mint az Androidon, ahol tucatnyi különféle billentyűzetszoftvert vehetünk a Google Play szoftverboltban. A WP7-ét úgy kell szeretni vagy nem szeretni, ahogyan azt a Microsoft megalkotta.

Androidon nem egységes a billentyűzetek helyzete, hiszen a széles Samsungon férfikézzel könnyebb gépelni, mint a keskeny Xperián. Ugyanakkor nagyon értékelem a Sony igyekezetét, mert egy korábban sokszor kritizált hibát kijavított: ha ékezetes betűt akarunk beírni, akkor a magyar ékezetes betűket érjük el a leggyorsabban. Nem kell végigszántani az ujjunkkal a kijelzőt, hogy elérjük az "ő" betűt.

A Windows Phone böngészője viszonylag jó, például szépen jeleníti meg a weboldalakat, és stabil, de korántsem nem olyan kifinomult, mint a Google brózere. Androidon több beállítási lehetőségünk van, ilyen például az automatikus oldalméretetés, az új ablakok hátérben való megnyitása, az előugró ablakok tiltása, a kezdőlap beállítása és a keresőmotor kiválasztása.

A Nokia által választott Windows Phone-nak pont a Bing webkereső a legnagyobb hátránya, mert az hazánkban gyakorlatilag használhatatlan. A dedikált keresőgomb eleve nem a mobilos változatát nyitja meg, mert a magyar Binghez még nem készítettek, de az is előfordul, hogy egy keresőszóra az égvilágon semmilyen találat nincs. Mivel az alapértelmezett kereső nem módosítható, a készülék keresőgombja tök fölöslegesen foglalja a helyet. Sokat segít, ha a google.com könyvjelzőjét kitűzzük a főmenübe, mert akkor a keresővel nyílik meg az Internet Explorer. Azért a Microsoft jobban tenné, ha összeszedné magát, ha a Google-lel akar versenyre kelni.

A Nokia kellett ahhoz is, hogy legalább a térképek jók legyenek a készüléken, mert a Bing Maps is gyengén teljesít. A Nokia autós navigációja offline is használható, előre lementhetjük magunknak az országtérképeket. Apró bökkenő, hogy a lementett térképet csak az autós navigáció használja, a normál térképszoftver használhatatlan internetelérés nélkül. A Nokiának nagyon jó a tömegközlekedési útvonalakat ajánló szoftvere.

A Google Térkép nem igényel sok magyarázatot, valószínűleg mindenki ismeri, és ez a mobilipar egyik legjobb térképszoftvere, nagyon gyorsan és könnyen kezelhető. Most ehhez is szükségünk van állandó netkapcsolatra, de hamarosan érkezik egy frissítés, aminek a telepítése után előre lementhetünk térképeket. Ez egy újabb megoldás annál, amit most a Labs menüpontban érünk el, mert teljes országtérképeket tárolhatunk majd a készülék memóriájában.

Kép, tár, jel

Hosszúkás alakja miatt kicsinek tűnik a Sony Xperia U kijelzője, pedig a képátlója ugyanúgy 3,5 hüvelykes, mint az iPhone-é. 480x854 pixeles felbontása kiváló, és a kijelző napfényben is viszonylag jól látható. Fényképezésben is kielégítő az Xperia U teljesítménye, 5 megapixeles fotókat és 720p videókat készíthetünk. Van exponáló gomb, és a lezárt készüléket egy másodpec alatt feléleszthetjük vele, ilyenkor rögtön elindul a fényképező app. A fotókat egy gombnyomással át tudjuk jászani DLNA-s tévére vagy számítógépre, amikor az otthoni wifire csatlakozunk, és minden tartalmat megoszthatunk a közösségi hálózatokon.

A Nokián is van exponáló gomb, ami feléleszti a készüléket. A Lumia 610 szintén 5 megapixeles, de a gyengébb csip miatt csak VGA felbontású videót tud készíteni. A fényképek közepes minőségűek. Ennek az okostelefonnak valamivel nagyobb a kijelzője, 3,7 hüvelyken 480x800 pixelt láthatunk, tehát nem állnak olyan sűrűn a képpontok, mint az Xperia U-n. Kijelzője olyan, mintha koptatott lenne, ami a 65 ezer színű lcd-panelnek köszönhető. A másik két készülék 16 millió színt tud megjeleníteni, így a Sony Xperia és a Samsung Ace 2 is lazán lenyomja a Nokiát.

A mobillal készített fényképeinket a Lumia 610 automatikusan elmenti a Skydrive tárhelyre, ha beállítjuk ezt a lehetőséget, és közösségi portálokra is továbbíthatjuk a fotóinkat. A fotókat kicsit feltuningolhatjuk a Nokia képszerkesztő alkalamzásával, és a Microsoft Research sok olyan ingyenes programot készített, amivel vicces hatásokat tehetünk az arcképekre. Egyedült azt nem értem, hogy a Microsoft miért hagyta ki a DLNA-s megosztást a Windows Phone rendszerből, amivel a képeket átsugározhatnánk a számítógépekre vagy a tévékre. Már a pc-s Windows 7-nek is ez volt az egyik legjobb multimédiás funkciója.

A Samsung Galaxy Ace 2 sem egy fotóművész, 5 megapixeles kamerájával közepesen teljesít, és még exponáló gomb sincs rajta. 3,8 hüvelykes kijelzője kicsit nagyobb, mint a Nokiáé, de a pixelek száma ugyanannyi, ezért a három mobil közül ennek a legalacsonyabb a pixelsűrűsége (az Apple szóhasználatával élve ez van a legmesszebb a retinakijelzőtől). A Samsung az Allshare nevű programmal sugároz tartalmakat más eszközökre, és van egy beépített képszerkesztője, amivel egyszerűbb módosításokat végezhetünk el a képeinken. Az Ace 2-re és a Sony Xperiára egyaránt igaz, hogy a Google Play szoftverboltban talicskányi képszerkesztő programot találunk.

Bitek, bájtok, hertzek

Annyira egyívásúak a tesztben szereplő készülékek, hogy a Sony és a Samsung ugyanarra az áramkörre épült, ugyanolyan Mali 400 MP grafikus gyorsítójuk van. Vannak azonban eltérések is: a Samsung kétmagos processzora 800 megahertzes, míg a Sony kétszer 1 gigahertzre gyorsított, ugyanakkor a Samsung 768 megabájt RAM-ot épített a mobiljába, míg a Sony csak 512 megát. Az adatkapcsolat sebessége mindkét mobilnál 14,4 megabites letöltést és 5,76 megás feltöltést biztosít. A Samsung beépített tárhelye 4 gigabájtos, és micro SD kártyával bővíthető, a Sony-nál viszont meg kell elégedni az 5,5 gigabájtos beépített tárhellyel, ami nem bővíthető.

A Nokia jócskán kilóg a sorból az egymagos 800 megahertzes processzorával, 256 megabájtos RAM-jával, valamint a 7,2 megabites letöltési sebességgel, de előnyére válik a 8 gigabájtos belső tárhelye.

DSC 7445

Mennyi az annyi?

A három középkategóriás okostelefon közül a Sony Xperia U a legdrágább, a kártyafüggetlen verzió 75-80 ezer forintba kerül. Ugyanakkor ezt a mobilt rakták össze a legjobban, kívül-belül egységes, és a hardvere is erős. A Sony egyedi, de inkább komoly, mint fiatalos, és le kell mondanunk a memóriabővítésről. Jó vétel, de zenerajongóknak kevésbé ajánlott.

A Samsung Galaxy Ace 2 a második, akár a 70 ezer forintos árát, akár a hardverét vizsgáljuk. De ez nagyon hétköznapi eszköz, mint a régi bézs színű pc-k, amiket legszívesebben elrejtettünk az íróasztal alá. Erős, tárhelye kártyával bővíthető. Azoknak ajánlott, akik élnek-halnak az Androidért, azt is tudják, hogy mihez kezdjenek vele, de ennél többet nem adnának egy telefonért.

A Nokia Lumia 610 hardvere és szoftvere a leggyengébb, de 60 ezer forint körüli árával ez a legolcsóbb is egyben. Fiatalos, egyedi, és korlátozott hardvere ellenére egyszer sem fagyott le. Tárhelye nem bővíthető, de alapból jó nagy. A Windows Phone azonban sok hiányossággal küzd, ezért a Lumia 610 annak való, akik csupán egy jó érintőkijelzős mobilt akarnak, néhány szoftvert is telepítenének rá, de nem az okostelefonoktól várják a világ megváltását.

Mark Zuckerberg többet ér, mint a Nokia

2012. június 16., 16:02 Módosítva: 2012.07.19 13:40
29

A Facebooknak jó mobilos stratégiára van szüksége, a Nokiának pedig egy megmentőre, mert az iPhone megjelenése óta zuhan a részvényárfolyama. A finn mobilgyártó olyan mély pontra jutott, hogy a Facebook tőzsdei bevezetésével milliárdossá vált Mark Zuckerberg simán felvásárolhatná, ha pénzzé tenné a tulajdonrészét. Még maradna is szerény 6 milliárd dollárja egyéb kiadásokra.

A Nokia pénteken jelentette be, hogy elbocsátja tízezer dolgozóját. A finn cég tőzsdei értéke most 9,3 milliárd dollár, ami nagyon messze van a 2000 közepén elért 269 milliárd dolláros csúcstól. A Nokia nagyon rövid ideig tudta magasan tartani az értékét, és 2005-ben már csak annyit ért, mint az akkor tőzsdére lépő Google. 2008-ban a Google az Androidnak, az Apple az iPhone-nak köszönhetően megelőzte a mobilipar veteránját, és a Nokia már lélegeztetőgépre szorul.

A Microsoft pumpálja is a pénzt a Nokiába, és amióta összeálltak a Windows Phone fellendítése érdekében, rendszeresen felmerül pletykaként a két cég egybeolvadásának lehetősége. Az biztos, hogy a felvásárlás nem lenne nagy kihívás a Microsoftnak, mert az Office és a Windows még mindig rengeteg pénzt termel. Ide kattintva egy szép grafikon is megmutatja a cikkben említett cégek értékét.

Unortodox eszközökkel ússzuk meg a telefonadót

2012. június 13., 14:05 Módosítva: 2012.06.15 16:00
65

Mire véget ért a mobilmentes életem, a kormány és a mobilszolgáltatók nagyjából tisztázták, hogy kinek mennyibe kerül majd telefonadó. A parlament megyszavazta, hogy az egyéni előfizetőknél idén havi 400 forint, üzleti előfizetőknek 1400 forint legyen a telefonadó maximuma. Ezt a limitet jövőre emelik 700 illetve 2500 forintra.

A Magyar Telekom még nem közölte, hogy áthárítja-e a telefonadót az ügyfelekre, a Telenor addig akarja beépíteni az adót az áraiba, amíg egyszerre kétféle távközlési adót kell fizetnie, a Vodafone pedig az alaptarifát emeli meg a díjcsomag lebeszélhető percei arányában.

Kísérletem utolsó hetén majdnem belefulladtam az unalomba, mert már végigpróbáltam minden alternatív szolgáltatást. A Skype és a többi online vonalam mellett lecövekelve vártam, hogy vége legyen, és végre bekapcsolhassam a mobilomat. Hogy újra legyen egy telefonszámom, amin nem egy lakást, nem egy asztalon felejtett számítógépet hívnak fel, hanem személyesen engem. Na jó, a zsebemet, de ne vesszünk el a részletekben.

104494616
Fotó: Bloomberg

Kicsit csaltam a teszt érdekében, és június 7-én, egy nappal a határidő előtt visszakapcsolatam a mobilomat. Aznap senki sem hívott, ezek szerint egyetlen hónap elég, hogy megváltoztassuk mások telefonálási szokásait. Persze a sajátomon is változtatok, az asztalomra már visszakerült a vezetékes telefon, amit eddig lenéztem az ódivatúsága miatt.

Percek vannak hátra

Egyetlen általánosan alkalmazható módszer van a telefonadó hatásának csökkentésére: keresni kell egy jobb tarifát. Normál kapcsolt vonal helyett internetes telefont (VoIP), elavult mobiltarifa helyett újat, lehetőleg olyat, amiben mobilinternet is van. A pénzügyi szektorban jól ismerik az OTP-hatást, hogy az emberek ragaszkodnak régi bankjukhoz, még akkor is, ha egy másiktól ugyanazt a szolgáltatást olcsóbban megkapnák. Ez valószínűleg a távközlésben is érvényesül.

Én egy rokonom havidíját tízezer forinttal csökkentettem, amikor a nagyon elavult díjcsomagját újabbra cseréltettem vele, és az új tarifa úgy lett olcsóbb, hogy több száz megabájtnyi mobilinternet is járt a lebeszélhető percekhez. A mobilinternet persze akkor működik, ha az ismerősök is átállnak, különben semmit sem ér az egész. Csak az okostelefon árát kell lenyelni, és a legbénábbnál legalább egy-két fokkal drágább modellt választani, ha nem akarunk bosszantó hibákat elviselni. Az ár csak hosszú távon térül meg, és akkor, ha megtanuljuk kihasználni az okos funkcióit.

Mobilon és táblagépen futó VoIP-kliensekkel, Skype-pal és Viberrel főleg wifin érdemes telefonálni, mert akkor teljesen ingyenesek. Ezek a programok körülbelül 440-460 kilobájt adatforgalmat generálnak percenként, tehát mobilneten az alapcsomagokkal 180-400 plusz percet nyerünk, feltéve hogy nem használjuk a telefonunkat sem böngészésre, sem emailezésre.

 
 Vodafone Matrix 1  Telenor Okostarifa 90  T-Mobile Mozaik XS
havidíj 3300 2990 3000
perc/sms 90/100 90/0 80-90
adatforgalom 150 MB 90 MB + korlátlan email, web 200 MB
   Vodafone Matrix 2  Telenor Okostarifa 180  T-Mobile Mozaik S
havidíj 5000 4990 5000
perc/sms 200 180/0 147-152
adatforgalom 500 MB 180 MB + korlátlan email, web 500 MB
   Vodafone Matrix 5  Telenor Okostarifa 600  T-Mobile Mozaik L
havidíj 10400 11990 11000
perc/sms 800-1300 600/0 366-407
adatforgalom 1 GB 600 MB + korlátlan email, web 1 GB

Készüljünk a jövőre

Nagyon passzol a telefonadó hatását boncolgató cikksorozathoz egy rövid hír, ami nem ütötte meg a magyar sajtó ingerküszöbét, de nekem olyan volt, mint az elvonókúrán lévő füvesnek a spangli illata. Randall Stephenson, az AT&T amerikai mobilszolgáltató vezérigazgatója szerint két éven belül megjelennek azok az ügyfelek, akik csak mobilinternetre fizetnek elő. Ezt jó hallani egy olyan iparági guru szájából, akinek a cége 100 millió mobilozót szolgál ki.

Vagyis Stephenson szerint az a jövő, amibe én az elmúlt hónapban belekóstoltam. Semmi sms és percdíj, csak internetes megoldások. Nyilvánvalóan azok váltanak először az új technikákra, akik a Facebookkal együtt nőttek fel, de ellenpéldaként felhozhatom az apámat, aki hatvanévesen kezdett netezni, és az első kérése az volt, hogy legyen Skype is a laptopján. A hálózati hatás úgyis behúz mindenkit, ahogy tette azt a Facebook majdnem egymilliárd internetezővel, kinyírva minden rivális közösségi portált.

Egyébként azt vettem észre a telefonom visszakapcsolása után, hogy a hagyományos mobilos hívás nem sokkal jobb, mint a mobilinterneten futó Skype hanginősége, szóval eből a szempontból nem drámai a váltás. Inkább az a nagy akadály, hogy egy hónap után is csak 18 kapcsolatom van a Skype-on, szemben a telefonkönyvem ezer bejegyzésével.

Az AT&T szakértői valószínűleg már készítik azokat az új üzleti modelleket, amikben nem számolnak a túlárazott sms-ek és a magas perdíjak bevételével. Persze könnyű a modern amerikai mobiltársaság helyzete. Magyarországon egyelőre azt próbálják elérni a szolgáltatók, ahogy az emberek vegyenek végre 3G-s mobilokat, miközben az USA-ban már tavaly rápörögtek a 4G-re, aminek elég jó tulajdonságai vannak az online telefonáláshoz: a hálózatnak jó a válaszideje és több tíz megabites a letöltési sebesség.

Telefon plusz valami?

Az elvonót néhány nem ortodox módszer tesztelésével tettem kellemesebbé, például kipróbáltam a butatelefon-okostablet kombinációt. A beugró így drágább, mert többet kell költeni eszközökre, ráadásul mindegyik kütyü akkuját külön kell tölteni, de az előfizetéssel egészen jól járunk.

A mobilszolgáltatók 1600-2100 forintos havidíjért adnak olyan díjcsomagot, amivel szerzünk egy telefonszámot, így elérhetők maradunk. Ezeknél az olcsó csomagoknál persze olyan pocsékok a percdíjak, hogy hívást indítani nem nagyon érdemes. Persze nem is az hiányzott, hogy bármikor hívást tudjak indítani, hanem az, hogy bármikor el tudjanak érni.

Szokatlan módszeremhez még szükség van egy külön mobilnetes előfizetésre is, és ha a fenti táblázat középkategóriás, 5000 forintos csomagjait vesszük alapul, akkor erre már csak havi 2900-3400 forintom maradt. Mivel nem kell ugyanattól a szolgáltatótól megrendelni a netet, könnyen 5000 forint alatt tarthatjuk a havi költségünket.

Telefon:  Vodafone Kontakt 1  Telenor Alaptarifa 1  T-Mobile Eco XS
havidíj 2100 forint 1590 forint 1850 forint
perc/sms 50/20 41 51
adatforgalom 0 MB 0 -*
Mobilinternet:  Vodafone Mobilnet 7  Telenor Hipernet 5  T-Mobile relaxnet M*
havidíj 2790 forint 3090 forint 4050
adatforgalom 2 GB 2 GB 4 GB
sebesség maximum 7 mbps maximum 5 mbps maximum 7,2 mbps

*A T-Mobile az Eco SX telefonos csomaghoz alapból bekapcsol egy mobilnetes hozzáférést, aminek viszonylag kezdvezőtlen a tarifája, érdemes inkább kikapcsolni. Az internetes csomagok közé pedig jobban illene a T-Mobile ikon 2 csomag, de azt csak iPadhez lehet megrendelni.

Az okostelefonokba szánt kombinált tarifák és a telefon + mobilnet csomagok között az a legnagyobb különbség, hogy az utóbbival sokkal több adatot forgalmazhatunk. A telefonos csomagok 180-500 megabájtos limitje helyett 2-4 gigabájt jut egy hónapra.

A telefon és a mobilinternet szétválasztása egyre ésszerűbb megoldás lesz, ahogy csökken a táblagépek ára. Az Nvidia idénre 200 dolláros tableteket ígért, ami itthon legalább hetvenezer forint lesz. Ennyiért most egy közepes okostelefont kapunk. Sajnos az még nem derült ki, ezekben a tabletekben lesz-e mobilnetes modem, vagy csak a wifit használhatjuk.

Az is a táblagép mellett szól, hogy nem egy 9-12 centiméteres kijelző előtt kell gúvasztani a szemeinket, a 18-25 centis képátlón jobban láthatók a webes tartalmak. Ezzel a megoldással a telefonunk kibír majdnem egy hetet, mert nem azon nyomkodjuk naphosszat a Facebookot és a többi webes bigyót, csak a tabletet kell rendszeresen konnektorra kötni.

Ha időközben teljesen hozzászokunk a mobilnethez, akár le is mondhatunk a telefonunkról, az árából pedig vehetünk magunknak még több gigabájtot, beteljesítve Randall Stephenson jóslatát.

Akkor már inkább a telefonadó (különvélemény)

– Balage ott van? Add már át neki a telefont.
– Baszki, a főnöke vagyok, nem a titkárnője!

Gyakori párbeszéd volt ez az elmúlt hónapban. Balázs mítosszá vált, legendás alakká, aki talán létezett valaha, de a történészek mai napig nem tudnak biztosat róla. Amikor éppen nem derengett fel délibábként a szerkesztőségben, senki nem tudta, hol van. Ő volt a mi techrovatos Keyser Sözénk. Amint kivette a SIM-kártyáját, eltűnt az éterből, csak kerülőutakon lehetett elérni, amikor hirtelen tudni kellett volna, hogy éppen sajtótájékoztatón van, délutános ügyeletes vagy csak elaludt. (Amit egyébként nem szokott, remek kolléga, eddigi legidegesítőbb allűrje éppen ez a telefonadó-elkerülő kísérlet volt.) Skype, csetelés, füstjelek – semmi nem tudta igazán kiváltani azt, hogy két ujjmozdulattal rácsörgök Balázsra, ha éppen akarok tőle valamit.

Még rosszabb volt, amikor Balázs bent volt a szerkesztőségben, de mások nem tudták elérni. Mivel én ülök a legközelebb hozzá, a recepció idekapcsolt, ha őt keresték. Sajnos, a módszer működött, ezért terjedt, előbb csak kollégák, majd később pr-osok, még később pr-ügynökségek pr-osai keresték őt, őrültbe kergetve engem. Ha csörgött a telefonom, soha nem tudtam, hogy engem keresnek valami fontos ügyben, vagy csak a TutiKütyü Kft. partnercégének képviselője szeretné megkérdezni Tóth Balázstól, hogy megkapta-e azt az emailt, amit fél órája küldtek, és akkor számíthatnak-e a jelenlétére a holnaputáni, termékbemutatótval egybekötött, háttérbeszélgetéses sajtóreggelin.

Balage, ha ezen múlik, inkább kifizetem a telefonadódat, csak többet ilyet ne csinálj velem.

Jövőre indul a mobiltárca szolgáltatás

MTI/Index
2012. június 12., 19:28 Módosítva: 2012.06.18 09:37
26

Átalakíthatja a  pénzügyi tranzakciókat a mobiltárca szolgáltatás elterjedése; a technológia már készen áll a magyarországi kereskedelmi célú bevezetésre – közölte a Mobiltárca Szövetség kedden. A szövetség kiemeli, hogy Magyarország az elsők között indíthatja el a mobil NFC technológián alapuló szolgáltatásokat.

Az NFC segítségével a pénzügyi tranzakciók mobilizálódhatnak, a plasztikkártyák beköltözhetnek az okostelefonba. Egy év múlva már több mint félmillió ilyen telefon lesz a hazai előfizetők kezében, amelyekkel legalább 20 ezer helyen lehet majd fizetni – jósolja a szövetség. Kiemelik, hogy a fogyasztóknak pedig 2013 első negyedévében válik elérhetővé a szolgáltatás. A mobil NFC megoldások alapjaiban változtatnak vásárlói szokásokon: a technológia segítségével a vásárló érintés nélkül, másodpercek alatt és egy eszközön juthat többletinformációkhoz a termékekről és akciókról, a kuponok gyűjtését és beváltását pedig sokkal egyszerűbben intézheti.

A Magyar Mobiltárca Szövetség 2011 júniusában alakult a Magyar Telekom, a Vodafone, a Telenor, az OTP, a Mastercard és a SuperShop összefogásával. A szövetség célja egyebek között az innovatív, mobil NFC technológiára alapuló fizetési megoldások, rendszerek és szolgáltatások elterjedésének előmozdítása, az ezzel kapcsolatos szakmai irányelvek kialakítása, a szakmai színvonal  folyamatos fejlesztése, valamint a technológia mögött lévő platform egységesítése.

A mobilba épített NFC (Near Field Communication) tulajdonképpen egy rádiós csip, amely fizikai kontaktus nélkül tud kommunikálni a leolvasóval. A pénztárgép titkosított adatkapcsolatot hoz létre a mobil és a bank között, így lehet fizetni az áruért. A Vodafone a 2011-es Sziget fesztiválon már kísérletezett a technológiával.

Videón az új iPhone hátlapja

2012. június 8., 11:49 Módosítva: 2012.06.08 15:19
22

A mobiltelefon-alkatrészekkel kereskedő ETrade Supply videót tett közzé egy fém hátlapról, ami nagyon úgy néz ki, mintha a következő iPhone-hoz tartozna, van rajta Apple-logó és iPhone-felirat. Az ötperces film megerősíti a széles körben elterjedt pletykákat, amelyek a készülék méretének és csatlakozóinak változásairól szólnak.

A hátlap valamivel magasabb, mint a most kapható iPhone 4S-é, amiből arra következtethetünk, hogy az új okostelefonnak nagyobb, körülbelül 4 hüvelykes lesz a kijelzője. Eddig mindegyik iPhone kijelzője 3,5 hüvelykes volt, amit az Apple azzal magyarázott, hogy ennél a méretnél a hüvelykujjunkkal simán végig tudjuk járni a kijelző nagy részét.

A videó alapján kisebb lesz az iPhone csatlakozója, és a fülhallgatót nem a készülék tetején, hanem az alján kell csatlakoztatni. Az áthelyezésnek az lehet az oka, hogy a hosszúra nyúlt készülékből túlságosan kiállna a fülhalgató csatlakozója, könnyebben beleakadna valami.

Az Apple valószínűleg a jövő hétfőn kezdődő WWDC konferencián leplezi le az új mobiltelefonját, és a szakértők a Macbook laptopok, illetve a Mac Pro gépek megújulására is nagyon számítanak. A videón szereplő hátlapról pedig még az is kiderülhet, hogy csak egy prototípushoz tartozik, vagy valaki azért gyártotta le, hogy szándékosan félrevezesse a pletykákra éhes Apple-rajongókat.

IDC: A Windows Phone lesz a második

2012. június 7., 16:50 Módosítva: 2012.06.08 10:46
37

Komoly tartalékok vannak még a Microsoftban, ha hihetünk az IDC négyéves előrejelzésének. A piackutató vállalat szerint az okostelefonokon futó Windows Phone operációs rendszer nemcsak az agonizáló BlackBerry mellett húz el, hanem a stabilan erősödő Apple iOS mellett is. Ez alapján 2016-ban a piac nagy részét uraló Android után a Windows Phone lesz a második.

Ez elég merész jóslatnak tűnik, ha a Windows Phone jelenlegi elterjedtségét vesszük alapul, mert 2012 első negyedévében a Microsoftnak még csak 2,2 százalékos piaci részesedése volt. Ez jócskán elmarad a BlackBerry 9,7 százalékától is, az iPhone 23 százaléka pedig csillagászati távolságban van tőle.

000 142612679
Fotó: Spencer Platt

Az IDC szerint 2016-ban a Windows Phone 19,2 százalékon, az iOS 19 százalékon, az Android pedig 52,9 százalékon áll majd, ami visszaesés a jelenlegi 61 százalékról. Az elemzők arra építik fel a jóslatukat, hogy a Windows 8 idei megjelenése megnöveli a Windows Phone vonzerejét is, illetve arra, hogy a Microsoft fő partnere, a Nokia nagyon erős Ázsia, Latin-Amerika és Afrika fejlődő országaiban.

A mobilszolgáltatók is támogatják a platformot, mert azzal egy kicsit sakkban tartható a Google és az Apple, akik most a piac nagy részét uralják. Minél többen versenyeznek a vevőkért, annál jobb árat lehet kialkudni a termékekért.

Az okostelefonok piacán bármi megtörténhet. A Symbian és a Windows Mobile néhány év alatt eltűnt a színről, a Palm-féle webOS is kérészéletű volt, és már nagyon kevesen emlékeznek arra, hogy az Android előtt is voltak Linuxot futtató okostelefonok. Éppen az Android és az iOS bizonyítja, hogy négy év bőven elegendő a piac teljes átalakításához. 2016-ig ráadásul olyan új szereplők is részesedést szerezhetnek, mint a Mozilla által kitalált Boot to Gecko, vagy a Samsung Tizen.

Beszédfelismerő géppel újít a Vodafone

2012. június 7., 15:34 Módosítva: 2016.11.02 15:30
72

A magyar nyelvű folyamatos beszédet felismerő, írott szöveggé alakító, és a lejegyzett tartalomban keresni tudó rendszert hozott létre egy magyar cégekből és egyetemekből álló konzorcium. A Gazdasági Operatív Program (GOP) keretében megvalósuló projekt összköltsége 336 millió forint volt, amelynek 65 százalékát vissza nem térítendő támogatásként kapták a résztvevők.

A fejlesztés a Montana Tudásmenedzsment Kft. irányította, és résztvevő volt még a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Nyelvtudományi Intézete, az AITIA International Informatikai Zrt., a THINKTech Kutatási Központ, valamint a BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszéke is. A Vodafone Magyarország konzorciumi partnerként vett részt a projektben.

Az új ügyfélszolgálat arra is képes, hogy hang, vagyis a telefonáló ügyfél kérdése alapján ránavigálja a képernyőn az ügyfélszolgálatost arra az információra, amelyre szüksége van az ügyfélnek, ezzel is segítve a gyorsabb, egyhívásos ügyintézést. A projekt keretében létrehozott terméket kiviszik a piacra, hogy más cégek is használni tudják – mondta Vadász Pál, a Montana Kft. ügyvezetője.

Az MTA Nyelvtudományi Intézete egy 161 órányi anyagot tartalmazó spontánbeszéd-adatbázissal járult hozzá a projekthez. A beszédet egyrészt lejegyezték, másrészt a hanghoz tartozó akusztikai rezgések is rögzítve vannak. E kettő adja az adatbázist, amely tartalmaz társalgásokat, sztorizásokat, elbeszéléseket, mondatismétléseket, valamint felolvasásokat. Az adatbázis segítségével egy keresőmotor képessé válik a beszéd- és hanganyagok értékelésére.

Az AITIA, a THINKTech és a BME készítette el az MTA adatbázisához kapcsolódó, személyre szabott beszédfelismerő rendszert, és arra építve létrehoztak a Vodafone ügyfélszolgálati beszélgetéseiből egy speciális spontánbeszéd-adatbázist. A cél az, hogy ez az adatbázis adaptálható lehessen újabb és újabb ügyfélszolgálatokra.

Podhorányi László, a Vodafone Magyarország ügyfélkapcsolati vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy most az ügyek 65-85 százalékát oldják meg egyetlen hívással, és az új rendszerrel ezt az arányt akarják növelni. A Vodafone azt mondja, hogy hatékonyabb munka nem jár majd elbocsátásokkal. Miskolcon körülbelül háromszázan, Budapesten pedig százan dolgoznak a vállalat telefonos ügyfélszolgálatán.

Szövegszerkesztőt vett a Google

2012. június 6., 17:15 Módosítva: 2012.06.07 11:11
6

A Microsoft arra számít, hogy az Office irodai programcsomag népszerűvé teszi majd a Windows 8-as táblagépeket, és sok ember inkább azt választja majd az iPad vagy valamelyik androidos tablet helyett. A redmondi szoftvercég éppen ezért elhanyagolja a rivális platformot, amelyekre (eddig) nem adta ki az Office-t. Most a Google adott egy jó okot rá, hogy mégis megtegye: megvette az iPaden és gépeken futó Quickoffice irodai programcsomagot. A szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt és bemutatókészítőt tartalmazó program kezeli a népszerű fájlformátumokat, beleértve a Microsoft Officét is.

A Microsoft szóvivője a hírre reagálva azt mondta a New York Times-nak: "a Google Apps kompromisszumos megoldás, nem elégíti ki az emberek és a vállalatok igényeit. A Google fő fókuszában a hirdetések vannak, így nem is meglepő, hogy felvásárlással próbálják pótolni a Google Apps hiányosságait".

A Google friss beszerzése után még maradnak megoldatlan vállalati problémák. Az ipari felhasználóknak nem csupán irodai programokra van szükségük, hanem esetenként arra is, hogy a pc-n futó speciális szoftvereiket hordozhatóvá tudják tenni. Az Android és az iOS esetében új szoftvert kell írni, míg egy Windows alapú, x86-os táblagép nagy eséllyel futtatni tudja az eredeti programkódokat.

Androidon kísérletezik a Microsoft

2012. június 6., 15:00 Módosítva: 2012.06.07 14:46
15

Szokatlan módszerrel dolgoznak a Microsoft fejlesztői, akik az ősellenségnek tekintett Google mobil opreációs rendszerén, az Androidon tesztelik az ötleteiket. A Microsoft készített egy on{X} nevű szoftvert, amivel a felhasználók különféle automatizált parancsokat határozhatnak meg. Amire a program neve is utal: ha X dolog megtörténik, akkor arra telefon Y módon reagáljon.

A programban nincs semmi újszerű, hiszen a Motorola Razr okostelefonban is gyárilag van ilyen automatizáció. A bemeneti esemény lehet egy felhasználó által meghatározott időpont, földrajzi hely, időjárás, vagy egy adott wifi hálózat elérhetősége, a kimeneti esemény pedig lehet egy előre legyártott szöveges üzenet. Ha például elhagyjuk a munkahelyi wifi vonzáskörzetét, a telefon magától küldhet egy sms-t a feleségünknek: Vegyek valamit út közben?

A TechCrunch szerint a Microsoft a kevésbé szigorú biztonsági rendszer miatt látja alkalmasnak az Androidot arra, hogy korai fejlesztési stádiumban lévő programokat próbáljon ki rajta. Az Android nagy felhasználói bázisa is alkalmas arra, hogy a Microsoft adatokat gyűjtsön be az általa kitalált programok használatáról. Az így szerzett tapasztalatokkal pedig javítani tudja a saját Windows Phone platformjára megírt programok minőségét.

Kikerülhető az Android védelmi rendszere

2012. június 5., 10:59 Módosítva: 2012.06.06 12:56
7

Az Android platformja a legnépszerűbb mobil operációs rendszer a felhasználók és a vírusírók körében egyaránt, és az utóbbi miatt a Google idén bevezette a Bouncer nevű víruskereső alkalmazást. A Google Play szoftverbolt kínálatának folyamatos ellenőrzése jó lépés, de két kutató szerint nem, elegendő. Jon Oberheide és Charlie Miller bebizonyította, hogy viszonylag egyszerűen kijátszható a Google védelmi rendszere.

A két kutató úgy vágott bele a Bouncer tesztelésébe, hogy annak mechanizmusairől keveset tudtak. Létrehoztak néhány kamu Google-felhasználót, és elkezdtek alkalmazásokat feltölteni a Google Playre. Az egyik beküldött alkalmazás kommunikált a kutatók szerverével, és megnézték, hogy a különböző parancsok kiadására miként reagál a Bouncer. A kutatók hamar rájöttek, hogy az alkalmazásuk egy emulátorban fut. Ezzel olyan információkhoz jutottak, amelyek segítségével úgy alakították ki az alkalmazást, hogy az rejtse el a kártékony kódokat, amikor emulátorban fut.

Persze a Google is megváltoztathat dolgokat, de a felfedezés jól mutatja, hogy a mobilokon is olyan macska-egér játék alakulhat ki a bűnözők és a vírusirtók között, mint a pc-s környezetben. Mivel a vírusírók együttműködnek, megosztják egymással a felfedezéseiket, hamarosan megjelenhetnek azok az eszközök, amikkel megkerülhető a Bouncer – véli a két kutató, akik a Summercon rendezvényen mutatják be a munkájukat.

Oberheide és Miller arra is rájött, hogy bankkártya regisztrálása nélkül is tudnak programokat feltölteni, ami igencsak meglepte őket, hiszen ez is a védelem része lehetne. A kártékony kódok szerzői persze használhatnak lopott bankkártyát is, de ezzel is növelik a lebukás veszélyét. A kutatók természetesen megmutatták a Google-nek a felfedezéseiket, és arra számítanak, hogy a vállalat kijavítja a hibákat. Ez persze nem akadályozza meg a bűnözőket, hogy újabb módszereket keressenek, ezért az Android nyílt rendszere folyamatos kutatói ellenőrzésre és állandó javítgatásra szorul.

Aranyozott okostelefon életérzés nélkül

2012. június 4., 10:44 Módosítva: 2012.06.04 10:44
22

A jó luxustárgyak időtálló értéket képviselnek, ugyanakkor tökéletesen illeszkednek a modern életvitelünkhöz. Mérföldkövek ebben a rohagó világban. Még hosszasan sorolhatnám azt a tömény bullshitet, amiket el lehetne sütni a Mobiado Grand Touch GCB mobil, vagy bármilyen más tárgy esetében, aminek az árcédulája csak a hozzáadott nemesfémek miatt hét számjegyű.

RDA 3442
Fotó: Ránki Dániel

Az egymillió forintos okostelefon még áprilisban volt nálam két napig a hazai forgalmazó jóvoltából. Utóbb kiderült, hogy ezt a modellt tavaly augusztusban mutatták be, és egyébként is a másfél éves Nexus S telefonra épül, így hát én sem siettem el a teszt megírását. A luxusmobilról szóló cikk fél év elteltével is maradandó érték, nem igaz?

RDA 3440

A Nexus S okostelefon egyébként nagyszerű eszköz, ez jó választás volt Peter Bonac, a Mobiado fődizájnere részéről. A fejlesztők például szeretik a Nexus S-t, mert ez a Google referenciamobilja, amin hamar megjelennek a rendszerfrissítések, és nincs sajta fölösleges sallang. Négyhüvelykes kijelzőjén 480*800 pixel jelenik meg, processzora 1 gigahertzes, a RAM 512 megabájt, a belső tárhely 16 gigabájtos, hátsó kamerája pedig 5 megapixeles. Kezd ugyan ez kicsit elavulni, mert a tárhelyet leszámítva mindenből legalább kétszer többet raknak a mai csúcskészülékekbe, de a Mobiado nem a technológiában akar az élen járni. A Grand Touch GCB annyiban különbözik a Nexus S-től, hogy leszerelték róla a műanyag borítást, hogy rácsavarozzanak a helyére egy vastag aranyozott tokot.

RDA 3449

Műszaki szakközépben végzett kollégám azt mondja, hogy a műhelygyakorlaton gyenge hármast kapott volna ezért a produktumért, de szerintem csak régi sérelmei miatt ilyen lekicsinylő, mert tanárai gyűlölték a számtech szakosokat, és fémreszeléssel meg szegecseléssel szívatták őket. Az mindenesetre tény, hogy a Grand Touch GCB formája nem túl kifinomult, emiatt valószínűleg nem kellett hetekig a tarvezőasztal fölött görnyedni. Sokkal nehezebb lehetett kitalálni, hogy hány deka arannyal rakják meg. Nyilván nem érdemes túl sok aranyat elpazarolni, mert akkor csökken a gyártó profitja, de így is sikerült majdnem kétszeresére növelni a Nexus S súlyát. Aki nem bírja el a negyedkilós mobilt, menjen gyúrni, vaze.

Ezt a telefont biztosan nem öltöny- vagy farmerzsebbe szánták, de a susogós tréning sem passzol hozzá, hacsak nem az a célunk, hogy a ruhánk féloldalasan lógjon rajtunk. Leginkább a balatoni Hummer-jégrevün tudom elképzelni, vagy egy szettben, amihez centi vastag lánc és kilós aranykereszt is tartozik.

RDA 3445

A Mobiado luxusmobilja nyilvánvalóan annak szól, akinek pénze sok van, de más egyebe nem. Akinek viszont ötlete is van arra, hogy mihez kezdjen a rengeteg pénzével, az valószínűleg a rivális Vertut választja, amihez az aranyon és a precíz forgácsoláson túl számos szolgáltatás is tartozik, legyen szó akár egy különleges ajándék beszerzéséről, vagy exkluzív klubok meglátogatásáról, és egy kiszolgáló csapat várja a gazdag felhasználók kérdéseit. Ezek nélkül a Mobiado csak egy közönséges telefon, amit bearanyoztak.

A telefont a Mobiado Hungary biztosította számunkra.

Reszkethetnek a vezetékes szolgáltatók

2012. június 3., 18:32 Módosítva: 2012.06.12 14:48
32

Bonyolult ez a telefonmentes élet. Ha össze akarunk futni valakivel a városban, akkor az illetőnek le kell parkolnia az autójával, hogy online csevegve megbeszélje a részleteket. Az elmúlt napokból kedvencem az alábbi Google Talk-os üzenetváltás volt, amiben még egy, telefonjától megfosztott ember vett részt: a kollégám, aki riportot írni ment az Akadémiára, de véletlenül otthon hagyta a mobilját.

- Hejj, kéne egy kis segítség, küldj egy sms-t légyszi a 06208100501-re, azzal a szöveggel, hogy [a kocsija rendszáma]
- Nagyon vicces vagy
- Ne, komolyan, nincs nálam apró, de valahogy parkolást kéne fizetnem.
- Mégis, milyen telefonról küldjek sms-t? Skype-ról?
- Ó, bocs, elfelejtettem.

A vak vezet világtalant tipikus esete, ugyanakkor jó példa arra, hogy a mobilunkkal milyen hasznos és kényelmes szolgáltatásokat érünk el. Nem véletlenül vetettem fel az ötletet egy másik kollégámnak, hogy próbáljuk lottónyereménnyel pótolni a Facebook-részvényünk veszteségét. A mobilmentes élet ugyanis megfosztott az sms-ben való lottózástól, és nem volt kedvem elmenni szelvényt venni, így viszont kollégám önként lottózott helyettem (mondjuk, nem sokat nyertünk).

De nekem még csak nem is a mobilos vásárlás hiányzik a legjobban, hanem az, hogy egyszerre csak egy emberrel tudjak kommunikálni. Most már annyian vannak a csevegőprogram partnerlistáján, hogy csak keresővel találom meg rajta az embereket, és az elmúlt héten többször előfordult, hogy egyszerre öten írtak rám. Ilyenkor eléggé oda kellett figyelni, hogy mindenki a neki szánt választ kapja.

01
Fotó: Huszti István

Persze a telefon sem tökéletes, és ha végre visszaszerzem a SIM-kártyámat, egészen biztosan hiányozni fog a státusz megjelölésének lehetősége. Amikor este belépek csetre, és beírom az állapotmezőbe, hogy ügyeletes vagyok, akkor mindenkinek egyértelmű, hogy akár este 10-kor is zavarhat munkaügyben. A csevegőhálózatok e jó másfél évtizedes technológiája 2009-ben elérhetővé vált a mobilcégek előtt, de a társaságok valamiért nem akarják bevezetni. Óriási lehetőséget hagytak ki, hiszen akkoriban még csak 250 millióan használták a Facebookot. És milyen praktikus lenne néhány gombnyomással jelezni, hogy mikor tudunk telefonálni, mikor csak sms-t fogadni, és mikor menjen mindenki a fenébe.

Kőmíves rakja a falakat

Térjünk át az előző cikk ígéreteire, mert nagyon nagyszájú voltam. Azt mondtam, hogy saját internetes (Voice over IP, azaz VoIP) telefonközpontot indítok, ami ingyenes programokkal valóban megoldható lenne. De rájöttem, hogy túl sokat kell vacakolni a Linux parancssorában, bonyolultak a konfigurációs fájlok, és nagyon sok szabványt, protokollt és egyéb technikát kellene előbb megismerni. A szakértők is alaposan rám ijesztettek. Egy felhasználónak 800 ezer forintja bánta, hogy a szerverén meghagyta a gyári jelszavakat, amivel idegenek léptek be a rendszerére, saját mellékeket hoztak létre, és vígan telefonáltak.

Tegyük fel, hogy mégis saját szervert indítok. Ezzel nem érnek véget a feladatok, hanem éppenséggel megsokszorozódnak. Az ingyenes programok rendszeresen frissülnek, mert folyamatosan javítják a hibáikat, és emiatt minden nap figyelni és/vagy telepíteni kell a javítócsomagokat. Minden biztonsági rés nyilvánosan dokumentált, programjaink pedig készségesen elárulják a verziójukat, amiből a rosszindulatú hekkerek következtetni tudnak a szerverünk kihasználható hibáira.

A saját szerverek feltörésének nagy százaláka brute force módszerrel történik és akkor okoz igazán nagy kárt, ha a telefonhálózatot nemcsak vállalaton vagy családon belül, hanem kimenő hívásra is használják. A támadók végigpróbálják az 1-es melléktől egészen a 999999-esig, majd ahol a „rossz jelszó” választ adja a központ, ott jelszóadatbázissal mennek neki a rendszernek – mondta Dobrasi Krisztián, a VoIP Network Magyarország informatikus munkatársa. Ezzel a módszerrel százból egy-két szerver megtörhető.

Felhasználóként sokkal egyszerűbb a helyzetünk, ha előfizetünk egy VoIP-szolgáltatásra, és a hibák javítását a távközlési cég szakértőire bízzuk. Így az övék a felelősség, és nekik kell lenyelniük a pénzügyi veszteséget, ha hibáznak egy beállítással. Persze felhasználóként is be kell tartani néhány egyszerű szabályt. Dobrasi úgy foglalta össze a védekezési taktikát, hogy „pont úgy kell tenni a VoIP vonalak védelmében, ahogyan a bankkártyánkkal is tennénk”. Azaz:

  • Ne adjuk oda senkinek a szolgálatótól kapott jelszót és hozzáférési azonosítót.
  • Ne tároljuk együtt ezt a kettőt.
  • Érdemes korlátozni a hívások hosszát.
  • Ha PIN-kódot rendelünk a hívásindításhoz, összetett kódot válasszunk. Az 1234 nem az.
  • A végberendezés nagyobb biztonságban vannak hardveres tűzfal (router) mögött.
  • Jelszóval védjük a végberendezésünket, a gyári adminisztrációs jelszót változtassuk meg.

A VoIP főleg az ára miatt vonzó, de az is előnyös, hogy nem kell teljesen megváltoztatni szokásainkat. A készülékek pont úgy néznek ki, mint a hagyományos kagylós telefonok, és a hangminőség sem rosszabb. A VoIP rugalmasabb is, mert használhatunk szoftveres klienseket. Ezek közül a számítógépen futó program váltotta be a hozzá fűzött reményeimet, a mobilos kevésbé. Munkaidőben leültem a laptopom elé, bekapcsoltam az X-Lite 4 programot, fogadtam és indítottam hívásokat, majd 9 órával később kikapcsoltam. Érdemes jobb minőségű headsetet venni, mert a kollágám Cool Sound márkájú gagyi fülesétől 3 perc után viszketni és égni kezdett a fülem.

Percenként két forint spórolás

A Samsung Galaxy Tab 2.0 táblagép kitűnően bevált szöveges üzenetek küldésére és fogadására, mert nagy méretű kijelzőjén jól lehet gépelni. Telefonként viszont eléggé kompromisszumos. Az ingyenes Sipdroid nevű app wifin és mobilneten is jó hangminőséget biztosított, de az okos kütyü a kijelző lezárásakor energiatakarékossági okból lekapcsolta a wifit. Ha folyamatosan elérhetők akarunk lenni a VoIP hálózaton, akkor állandóan bekapcsolva kell tartani a wifit, és emiatt számítani kell az akku gyorsabb lemerülésére.

Dobrasi néhány tippet is adott a VoIP használatához. Nem érdemes fájlokat letölteni, mert az elveheti a teljes sávszélességet, és akkor nem tudunk telefonálni. A szakértő elmondta, hogy a VoIP hang pufferelődik, de néhány (általában 2) másodperc kimaradás után a szerverek bontják a kapcsolatot. A sávszélesség hiányát arról lehet felismerni, hogy ismerősünk szavai helyett makogást hallunk, mássalhangzók vagy magánhangzók nem érkeznek meg, és az is előfordul, hogy tíz másodperc beszédet négy másodpercbe sűrítve kell végighallgatnunk.

A VoIP csak körülbelül 80 kilobit per másodpercet igényel, ami eltörpül a mai internetelérések több megabites sebessége mellett. Azt azonban tudni kell, hogy az Index.hu nyitóoldala 1-2 megabájtos, vagyis 8-16 megabitnyi forgalmat generál. Tehát még egy viszonylag gyorsnak számító, 8 megabites internetelérést is 1-2 másodpercre 100 százalékosan leterhelhetünk egyszerű böngészéssel.

Milyen szolgáltatót válasszunk? Dobrasi azt javasolta, hogy lehetőleg magyart, pusztán technikai okokból. „A VoIP technológia arról szól, hogy a telefonbeszélgetés adatcsomagjai a nyilvános interneten közlekednek, és nagyon fontos, hogy közel legyen hozzánk a szerver, amihez csatlakozunk. Ha külföldi a szerver, akkor a hangnak hosszabb utat kell bejárnia, több eszközön megy át, és emiatt több a hibalehetőség” – mondta.

Persze a magyar VoIP szolgáltatók között is vannak különbségek. Igen nagy részük csak vállalati megrendelőkkel foglalkozik, mert sok felhasználval nagyobb bevételre tehetnek szert. Mások pedig csak az adsl-jük mellé adnak telefont. Én két ismertebb vállalat, az Ephone és az Invitel tulajdonában lévő Neophone szolgáltatását próbáltam ki. Előfizetési díj és hűségszerződés nélkül, ingyen adnak egy kívülről elérhető 0621-es számot, és hálózaton belül ingyen telefonálhatunk.

A Neophone a helyi vezetékes számok hívásáért percenként 5,2 forintot, mobilszámokért 35 forintot számláz ki, míg az Ephone a vezetékes irányba 4,9 forintot, a mobilok hívásáért 29,9 forintot kér. Sávszélesség hiánya miatt egyszer esett szét a beszélgetés a fent részletezett módon, több tucatszor volt sikeres és élvezhető a hívás.

Alig akad olyan vezetékes szolgáltató, amely árban versenyezni tudna a VoIP-pel, a magyar előfizetők több mint kétharmadának mégis hagyományos telefonvonala van. Várhatóan váltani fog, aki nem akarja lenyelni a telefonadót, ami idén magánszemélyeknek legfeljebb havi 400 forint, cégeknek 1400 forint, jövő évtől pedig 700 illetve 2500 forint a maximuma. Percenként két forintot simán megspórolhatunk azzal, ha normál telefonról VoIP-re váltunk.

 

Kíváncsian várom a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság májusi vezetékes gyorsjelentését, amelyben talán már látható lesz a telefonadó hatása. A most elérhető adatok szerint a 2010 októbere és 2012 áprilisa között eltelt másfél évben, amikor még szó sem volt telefonadóról, de javában tombolt a válság, nagyjából 230 ezerrel nőtt az IP-alapú telefont használók köre, ha ide számoljuk a helyhez kötött kábeltévés telefonokat is. Ennél sokkal többen, 277 ezren mondták le a hagyományos kapcsolt vonalukat, a különbözetet talán felszippantották a mobilszolgáltatók és más alternatív szolgáltatók, mint a Skype és a Viber. Magyarországon 2012 áprilisában 2,11 millió vezetékes szélessávú internetelérés volt, tehát ennyien biztosan át tudnának váltani VoIP-telefonra, hiszen ahhoz csak internet szükséges.

Visszajöhet a vezetékes

A harmadik hét elteltével úgy érzem, hogy telefonadó nem elég ok a mobil nélkülézéséhez. Szerintem ebben a hónapban rosszabbul teljesítettem a munkahelyemen, mert élőszóban sokkal könnyebb lett volna érvelni, az elutasító válaszra azonnal tudtam volna reagálni, hogy kicsikarjak egy pozitív választ. A magánéletben is túl sok előnnyel jár a mobil, mint a parkolásos példa is mutatja, de a túlárazott sms-t egészen biztosan kiváltom majd online csevegéssel. A vezetékes szolgálatók aggódhatnak a legjobban, mert gyakrabban fogom elővenni a céges asztali telefonomat, és bár rég kiköttettem a vezetékes telefonomat, egy otthoni VoIP-előfizetésen erősen elgondolkoztam.

Már csak egy hét van hátra a kísérletből, a gyakorlati előnyök és nehézségek zömével már szembetalálkoztam. A következő részben ezért a távolabbi jövőről lesz szó, azokról az új technológiákról, amik talán zökkenőmentesen fogják megváltoztatni telefonálási szokásainkat.

Alaptarifába épül a Vodafone telefonadója

2012. május 31., 13:14 Módosítva: 2012.05.31 15:20
93

„Ha lenyelnénk a telefonadó költségeit, akkor gyakorlatilag minden fejlesztést le kellene állítaniunk” – mondta Diego Massidda, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója a társaság csütörtöki sajtótájékoztatóján. Massidda szerint most tucatnyi olyan informatikai fejlesztés van náluk folyamatban, összesen több százmillió forintos költséggel, amik kizárólag a jogszabályi változások lefedéséről szólnak.

A vezérigazgató szerint az iparágnak összesen százmilliárd forintos terhet jelent a válságadó és a telefonadó együtt, és ebből várhatóan 8-10 milliárd forint lehet a Vodafone-ra jutó összeg. Már amennyiben azt feltételezzük, hogy a megnövekedett tarfiák semmilyen hatással nem lesznek a forgalomra. Massidda elmondta, számítanak a forgalom esésére, és ennek hatására csökken majd az államnak befizetett áfa összege is.

A Vodafone már elkezdte értesíteni az ügyfeleit a változásokról, június 1-től hatályos a tarifaemelés. A társaság a számlás előfizetések esetében az alapdíjat emeli meg, attól függően, hogy az adott csomagban mennyi lebeszélhető perc és sms van. Előfizetés esetében a tarifanövelés garantáltan nem haladja meg a kormány által említett felső határt, ami magánelőfizetők esetében 700, vállalatok esetében SIM-kártyánként 2500 forint lesz havonta.

A feltöltőkártyás ügyfeleknél viszont a percdíjat növelik meg. E két változtatás együttes hatása akár az is lehet, hogy többen választják majd az előfizetéseket, mint a feltöltőkártyát, ahol minden egyes percen rajta van az adó, függetlenül attól, hogy az ügyfél mennyit telefonál. Persze a Vodafone azt mondja, hogy számítása szerint csak az prepaid ügyfelek 1 százaléka éri el a 700 forintos határt, de az emberek szemében biztosan elrettentőbb hatású, hogy minden perc drágul.

Beck György, a Vodafone elnöke elismerte, hogy az általuk bevezett megoldás igencsak hasonlít a kormánynak betejesztett a javaslatukra, amiben a perc alapú adóztatás helyett az előfizetésenkénti átalánydíj bevezetését javasolták. Elmondta, hogy ez a módszer fejlesztési szempontból is jelentősen megkönnyítette a helyzetüket, mert nem kell figyelniük, hogy az ügyfél mikor éri el az adómentes 10 perc, illetve a 700 forintos maximum határát.

Az alaptarifa emelése olyan szempontból is előnyös lehet a társaság szempontjából, hogy a Vodafone mindenképpen beszedi az előfizetőre jutó adóterhet, még akkor is, ha az ügyfél valamiért kevesebbet telefonál. (Mondjuk elmegy két hétre nyaralni, és nem viszi magával a telefonját.)

A kisvállalati ügyfelek komolyabb kedvezményeket is kapnak. Esetükben SIM-kártyánként 2500 forint lenne a telefonadó felső határa, de a Vodafone ennek csak a felét, legfeljebb 1250 forintot emel a tarifájukon, és itt is érvényes a lakossági ügyfeleknél alkalmazott sávos díjemelés. A vállalatok így könnyebben kiszámíthatják költségeiket, és nem kell az ingyenes hívások miatt aggódniuk, korlátlanul beszélhetnek egymással.

Sugárzást mérő okostelefon készül Japánban

2012. május 30., 10:12 Módosítva: 2014.03.13 11:13
6

Radioaktív sugárzást mérő okostelefont dob piacra hamarosan Japánban a Softbank nevű cég több mint egy évvel azután, hogy a szigetországot földrengés és szökőár, utána pedig a természeti katasztrófa okozta fukusimai nukleáris baleset sújtotta.

Japán északi vidékének egyes részein még mindig magas sugárzást mérnek, az atomerőmű súlyos károkat szenvedett. Az ázsiai országban erős atomenergia-ellenes hangulat uralkodik, aktivista csoportok Tokióban és más városokban a sugárzás mérésére szólítottak fel az iskolákban és más nyilvános helyeken.

A nukleáris balesetből eredő veszélyek nem láthatók, de sok embert töltenek el aggodalommal, különösen a kisgyerekes anyákat – mondta Szon Maszajosi, a Softbank alapítója és elnöke. A cég Pantone nevű szériájában megjelenő új okostelefont nyolc élénk színben vásárolhatják meg azok, akik ilyen különleges készülékre vágynak. A benne lévő IC csipet a Sharp gyártotta, ez méri a sugárzást.

Szon Maszajosi a tavaly márciusi katasztrófa óta hevesen bírálja a nukleáris energiát, helyette a megújuló energiaforrások fontosságát hangsúlyozza. Mint mondta, az új okostelefon könnyebben hordozható és inkább felhasználóbarát, mint a hagyományos Geiger–Müller-számláló. A Softbank – Japán harmadik legnagyobb mobilcége – még nem határozta meg a készülék árát, de az elnök szerint olyan összegről lesz szó, amelyet a japánok megengedhetnek maguknak.

Szexet ajánlott nekem a Galaxy S III

2012. május 29., 15:22 Módosítva: 2012.06.08 14:05
187

Az okostelefonok piacán a gagyinál egy-két fokozattal jobb és az abszolút csúcskategóriás modellek fogynak a legjobban, a középkategóriás darabok szerény százalékokon osztozkodnak – mondta a Galaxy S III bemutatóján a Samsung egyik prominense. A készülék a csúcsmobilok közé tartozik, és már most biztos, hogy az év egyik slágerterméke lesz: 9 millió előrendelést adtak le rá.

A Samsung valószínűleg nagyban épít az első Galaxy S vevőire, akiknek mostanában jár le a kétéves hűségnyilatkozatuk, és bizonyára vágynak már valami újra. Az első Galaxy S ma is vállalható minőségű telefon, de nyomába sem ér a jelenlegi erőgépeknek, amikben négyszer több processzormag másfélszer nagyobb órajelen (1,4 gigaherzen) kergeti a biteket.

Talán éppen a várható generációváltás miatt hasonlít a Galaxy III az egyes számú modellre. Ugyanolyan lekerekített formája van, csak a színe nőiesebb. A Samsung azt mondja, hogy a természetből vette az inspirációt, egy kollégám szerint a fehér modell meglékelt hangyatojásra hasonlít. A fantáziátlan geekek biztosan szeretnének egy fekete modellt, de csalódniuk kell, mert a másik választható szín kék. A telefon nagyon műanyag hatású, de nem a kopogós fajta, jó minőségű anyagból készült, és pontosak az illesztéseki. Sajnos a csillogó felület pillanatok alatt begyűjti az ujjlenyomatokat.

Bölcs döntés volt, hogy levehető a hátlap. Egyrészt lehetőséget ad bővített kapacitású akku használatára, ha a gyári 2100 milliamperóra nem lenne elegendő. Márpedig ez csak a megszokott egy-másfél napos használatot bírja, érdemes magunknál tartani a töltőt. Még fontosabb érv a levehető hátlap mellett, hogy a véletlenül földre ejtett mobil az ütközés energiájának nagy részét levezeti azzal, hogy két négyzetméteres körzetben szétszóródnak az alkatrészek. Ugyanez nem mondható el az egy blokkból álló mobilokról. Láttam már teljesen ép külsejű, de belül tönkrement monoblokk okostelefont, ugyanakkor a Galaxy S-em legalább ötször megtekintette az aszfaltot, és a néhány kis benyomódáson kívül semmi baja nincs.

A Galaxy S III kijelzője óriási, a 4,8 hüvelyk közelebbi rokonságban van a tabletekkel, mint a telefonokkal. Ezt a mobilt csak két kézzel érdemes használni, mert ha csak az egyik kezünk szabad, akkor a hüvelykujjunkkal nem tudjuk biztonságosan (a telefon leejtése nélkül) végigjárni a kijelző teljes felületét. Kézben tartva nem éreztem vékonynak, de a zsebemben szinte eltűnt, és sokszor odakaptam, hogy megvan-e még.

Természetes hullámok

Ha a Galaxy S III sikere kizárólag az első benyomáson múlna, akkor ezek a készülékek lerepülnének a polcokról, bele a felhasználók zsebébe. A kijelző gyönyörű, a 309 ppi-s (képpont per hüvelykes) felbontással közel jár az iPhone 4S-hez. A zárolás feloldását kísérő képhatás pedig egyenesen zseniális: a kijelző érintésére hullámok jelennek meg, mintha egy feszített víztükör felszínét piszkálnánk. A Samsung ellesett néhány trükköt a HTC-től, és interaktívvá tette a képernyőzárat: az ide tett ikonokat megragadva egy mozdulattal elindíthatjuk az adott alkalmazást. A főmenü is nagyon színes, de közönségesebb. Az órához tartozó időjárásjelző widget engem a kínai éttermekben előforduló feng-shui képekre emlékeztet.

Alapos ráncfelvarráson ment át a Touchwiz felhasználói felület, az átláthatóságot segíti, hogy az alkalmazások menüjében két lapon elférnek a gyári appok. Sokkal kevésbé érzem zsúfoltnak, mint a hasonló méretű és képességű HTC One X menüjét, amelyben több mint ötven gyári alkalmazás van, míg a Samsungon csak harminchat. Persze a Galaxy S III-on is szívesen eltávolítanék vagy összevonnék egy-két appot, a Youtube például elférne a videólejátszóban, a Gmail az Email ikon mögött, illetve a ChatOn, a Google Csevegő és a Google+ Messenger alkalmazásoknak is egységes felületet kéne adni, fölösleges fenntartani három csevegőinterfészt.

Az értesítési mező, amit a kijelző tetejéről kell lehúzni, kicsit kaotikus, sokat javítana az összképen, ha az elválasztó vonalak valamivel világosabbak lennének.

Látlak, hallak, akarlak

Szerintem a HTC One X kinézetre szebb, de a csúcskategóriás okostelefonok mezőnyében nem csak a külcsín számít. A Samsungnak muszáj volt olyan újdonsággal előállnia, amit más nem tud. Már azon túl, hogy a telefonhoz tartozó ingyenes Dropbox tárhellyel jócskán rálicitált a HTC-re: a tajvani cég 25 gigabájt tárhelyet ad a One X-hez, míg a Samsung 50 gigabájtot ad két évre.

Intelligens alkalmazások tucatjai segítik a felhasználót, kiegészítve az olyan alapszintű funkciókat, mint a korábbi modellekben is megtalálható intelligens ébresztés, ami nyugis hangeffektekkel kelt fel minket.

Az egyik legszórakoztatóbb újítás az Apple iPhone 4S-ben bemutatott Siri hangvezérlő szoftver egyszerűbb másolata. Az S Voice jelenleg csak angolul, spanyolul németül, franciául és olaszul használható, és néha meglepően jól működik. Arra a kérdésre, hogy „is there anything in my schedule for tomorrow?”, simán elődobta, hogy holnapra egy bejegyzett esemény van, ami egyébként pont a Galaxy III visszaszolgáltatásának sajnálatos dátuma. De jól működött a „play album The Resistance” és a „tell me the weather” parancs is.

Egy alkalommal elmérgesedett a viszonyunk, a sorozatos félreértései után kiadott „fuck off” parancsomra bosszúból kikapcsolta a drive módot, majd egy halkan elnyomott „hi, Galaxy” után csak annyit írt ki, hogy „sex”, de szerencsére nem tett konkrét lépéseket. A feleségem viszont sértődötten rám szólt, hogy már többet beszélek a telefonnal, mint ővele.

A Galaxy III látja is a felhasználót, ha bekapcsoljuk az intelligens állás funkciót. Ez letiltja a kijelző kikapcsolását, ha a szemközti kamera felismeri az arcunkat, és nagyon jól jön, amikor munkaidő után már csak bamba fejjel nézünk a mobilra, hogy mit is akartunk rajta nyomkodni. Legalább nem kell újra bekapcsolni a kijelzőt, amikor nyikorogva beindulnak a fogaskerekek. A mostani szürke időben, buszon zötykölődve is jól működött az arcfelismerés, elég volt néha a kijelző felé kukkantani, hogy a fényerő automatikusan visszaálljon maximumra.

Tárol, rögzít, összeköt

Az AllShare Play programmal a multimédiás fájljaink megosztására jó, illetve a telefonon tárolt dolgainkat tudjuk kivetíteni az általunk is használt wifi hotspotra csatlakozó többi Galaxy S III készülékre. Ezt sajnos más Galaxy S III híján nem tudtam kipróbálni. Az a furcsa, hogy az AllShare Play fájljainak 5 gigabájtos tárhelyét a SugarSync adja, noha a készülék indításakor regisztrálhatunk egy tízszer nagyobb Dropbox-tárolót.

Tárhelyproblémától egyálátalán nem szenved a Galaxy S III, az alapváltozatban 16 gigabájtos a háttértár, de választhatunk 32 és 64 gigabájtos verziót is, illetve mindegyiket bővíthatjük legfeljebb 64 gigabájtos microSD kártyával.

A névjegyalbumban nem nagy újdonság, hogy a telefonszámokat összeköthetjük a Facebookkal, de az S3 azt is megtanulja, hogyan néznek ki az ismerőseink, és képes ez alapján felcímkézni a fotóinkat. Ez egészen jól működik, már a második, kicsit más szögből készült képnél felismerte kollégámat, Stökit, pedig úgy rázta a fejét, hogy mindig csak homályos képet tudtam róla készíteni. A fényképező egyébként gyönyörű képeket készít, pedig csak 8 megapixeles a kamerája. Nem is a megapixelekkel lesz gond, hanem azzal, hogy semmi sem védi a lencsét, ezért egészen hamar össze fog karcolódni.

Az viszont jó, hogy az S III gyorsan fotóz, és a sorozatból kiválaszthatjuk a legjobban sikerült képet. Állítólag másodpercenként háromszor tudunk exponálni és összesen húsz kép lehet egy sorozatban. Van látványos képeket eredményező HDR, amitől midenki fotóművésznek képzelheti magát, egészen közeli felvételeket készítő makró, amivel lencsevégre kaphatunk egészen parányi élőlényeket is, és a kihagyhatatlan mosolyfelismerő mód, ami az elmúlt borús napokon a szerkesztőségünkben egyszer sem kattintott.

Pénzért is lehet

Mivel a Samsung nemcsak a világ vezető mobilgyártója szeretne lenni, hanem bevételben is az Apple közelébe kerülne, a dél-koreai cég a tartalomiparban is szerencsét próbál. Az Amazonnak is bejött a szoftverbolt és a Kindle Fire kombinációja. Egyre komolyabb lesz a Game Hub kínálata, amely közösségi és professzionális játékokat árul, a Samsung Apps egyéb programokat tesz elérhetővé, a Music Hub pedig zenéket.

Másfajta vásárlásra is lesz majd lehetőség, ha elterjednek a mobilba épített pénztárcák, a Galaxy S III-ban ugyanis van NFC, ami ennek az alapja lesz. Ez a rádiós technológia bolti fizetésre még nem jó, de ha a szintén Galaxy S III-as haverjainkkal összeérintjük a telefonunkat, akkor ezzel a mozdulattal fájlokat küldünk át egymásnak 300 megabites sebességgel.

Az S III a Galaxy sorozat új ékköve, a legjobb okostelefon, ami jelenleg kapható, csak a HTC One X említhető vele egy lapon. Aki megengedheti magának és nagy szüksége van ilyen játékszerre, annak jó befektetés, mert a 4,8 hüvelykes és 720*1280 pixeles Amoled kijelzővel, négymagos 1,4 gigahertzes processzorral és 1 gigabájt RAM-mal, nagy tárhellyel és 21 megabites letöltési sebességel rendelkező mobil a következő 2-3 évben is erősnek számít majd. Egyelőre csak becsülni tudom, hogy mennyi lesz az ára; külföldi kiszivárgások alapján a 16 gigabájtos modell nagyjából 165 ezer forintot ér, tehát áfával  együtt akár 200 ezer forint is elképzelhető.

Vízálló telefonokat ígér a Nokia

2012. május 29., 13:14 Módosítva: 2012.07.16 11:34
23

A Nokia már a 2012-es CES-en bemutatta a WaterBlocknak elnevezett technológiát, amellyel az elektronikus eszközök lepergethetik magukról a vizet, így nem károsodnak. Nokia Beta Labs elkészített egy videót, amiben bemutatnak egy olyan megoldást, ami hamarosan bekerülhet az okostelefonokba.

Conor Pierce, a Nokia kelet-európai alelnöke egy Lumia 710-esen mutatta be a nanotechnológiával létrehozott Superhydrophobic nevű anyag működését. Az anyag úgy pörgeti le a vízcseppeket, mint a tavirózsa. A nanométerű rücskökön gömb alakú lesz a vízcsepp, így egyszerűen legördül a felületről.

Előfizetésekkel újul meg az Android boltja

2012. május 25., 11:31 Módosítva: 2012.05.25 11:31
1

Az Androidon egy éve lehet szoftvereken belül is vásárolni, ami lehetővé tette a demó programok terjesztését. A Google most egy lépéssel tovább megy, és bevezeti az előfizetéseket, amivel a fejlesztők éves vagy havi tarifát kérhetnek a szoftverek bizonyos funkcióiért. Mindegyik előfizetés automatikusan megújul. A fejlesztő határozza meg az árat és a számlázás intervallumát, míg a Google Play kezeli a fizetési tranzakciókat.

Ez a módszer jól használható a saját alkalmazással rendelkező magazinok, az újabb és újabb pályákkal bővíthető játékok, valamint a professzionális szoftverek esetében. Az utóbbi esetben gondoljunk például az Adobe-ra meg a Microsoftra, akik így rendszeresen pénzt kérhetnek az alkalmazásaikhoz tartozó felhőszolgáltatásért, vagy az újabb funkcióiért. Így nem kell azzal bajlódniuk, hogy a felhasználókat rávegyék az új, kibővített szoftververzió letöltésére.

A Google Play vásárlás előtt részletesen közli a felhasználóval az árat, és hogy milyen időközönként vonják le az előfizetés összegét a bankszámlájáról. Kifizetés után a Google Play minden számlaterhelésről emailben értesíti a felhasználót. Az előfizetéseket bármikor le lehet majd mondani.

Ez nagy előrelépés ahhoz képest, hogy most az ingyenes programok közt szép számmal akadnak olyanok, amelyekért fizetni kell. Vannak ugyanis olyan appok, amelyek csak látszólag igyenesek, valójában csak korlátozott funkcionalitású demók, amelyeknek a hasznos funkciói (vagy például egy játék pályáinak a többsége) pénzbe kerülnek.

Lassan de biztosan nő a mobilnetezők száma

2012. május 23., 14:58 Módosítva: 2012.05.23 14:58

Áprilisban 2 millió 399 ezerre nőtt Magyarországon a mobilinternet-előfizetések száma, míg a teljes előfizetői táboron belül az aktív – a mobilinternet-szolgáltatást az utolsó három hónapban igénybe vevő – ügyfeleké 1 millió 860 ezerre emelkedett. A forgalmazásban részt vevő aktív előfizetések alapján a Telenor piaci részesedése 29,17 százalék, a T-Mobile-é 47,11 százalék, a Vodafone-é 23,72 százalék.

A három mobilszolgáltató együttműködésén alapuló gyorsjelentés szerint az előfizetők az előző havi 1 millió 964 ezer után áprilisban 1 millió 986 ezer gigabájt adatot töltöttek le és fel, az egy aktív ügyfélre jutó átlagos forgalom 1,07 GB volt.

Gonoszság ilyen telefont gyártani

2012. május 22., 00:45 Módosítva: 2012.05.22 18:14
48

Rendhagyó teszt következik a Huawei Ascend Y 200 nevű okostelefonról. Mások azt írják, hogy ez egy belépő szintű készülék a kezdőknek, és bele kell menni bizonyos kompromisszumokba. A készülék olcsó, kétéves hűséggel 22 ezer forintért megkapjuk, és méretes érintőkijelzője van, mint általában az okostelefonoknak. Engem elsősorban az érdekelt, hogy ezen az okostelefonon miként fut az Angry Birds, amit világszerte egymilliárdszor töltöttek le.

De az Angry Birds már az installálásnál elbukott, részemről ennyi is volt, kérem a következőt.

y200.png

Senkit nem akarok a lényegtelen részletekkel untatni, de a kötelező kört nem hagyhatjuk ki: a telefon 3,5 hüvelykes és 480*320 pixeles kijelzője mögött 800 megahertzes processzor és 256 megabájt RAM van, meg 802.11n-es wifi, gps, gyorsulásmérő, és a mobilneten 7,2 megabit a letöltési sebesség elméleti maximuma (ami a valóságban pár megabites sebességet jelent). Közepes hardvernek tűnik, nem akadozik a menü, majdnem minden rendben fut. Kivéve a hivatalos Facebook-alkalmazás, ami néhányszor belefagyott a sima szöveges státuszfrissítésekbe.

A gond az, hogy nem mindenki szeret kompromisszumot kötni, én például szívesen falhoz vágtam volna az Ascend Y200-at, amikor néhány óra használat után elfogyott a háttértár. Ez gyanús volt, úgyhogy egy gyári helyreállítás után megnéztem, miért tűnnek el a megabájtok.

Indulásnál 87,96 megabájt áll a felhasználó rendelkezésére, ami elegendő lenne egy nagyon gyatra minőségben tömörített zenei album tárolására. Miután bejelentkeztem Gmailbe (és a biztonság kedvéért kikapcsoltam a fényképek szinkronizálását, ami nem kezdő felhasználóra jellemző magatartás), a tárterület 84,82 megabájtra apadt. A csökkenés mértéke egyre durvább volt, és a Google Play által jelzett frissítések telepítése után már csak 34 megabájt állt a rendelkezésemre.

Miután minden programot legalább egyszer elindítottam, és elvégeztem egy frissítést a beépített Facebook-kliensben, 29,97 megabájtra csökkent a tárhelyem. Egyetlen képet sem fotóztam, és még egy csengőhangot sem töltöttem a mobilra.

Game over

Na ekkor jött el az a pillanat, hogy telepíteni kéne már azt az Angry Birds-öt, hiszen mindenki úgy odavan érte. A telefon azt mondta, hogy nincs elég tárhely, szóval ezt elbuktam, game over.

Kicsit zavaró, hogy a Huawei Ascend Y 200 és a hozzá hasonló képességű készülékek a piacelemzésekben az okostelefonok közé kerülnek, mert erősen torzítják a gyártókról alkotott képet. Javaslom, hogy hozzunk létre egy külön kategóriát, mert az Ascend Y 200 nem is okos, hanem egyenesen géniusz! Rögtön vásárlására készteti a felhasználót, ilyen zseniális bevételi forrást még a megboldogult Steve Jobs sem tudott kitalálni.

Az Androidon egyébként ingyenes Angry Birdsöt tehát a kispórolt hardverek miatt csak 2-4 ezer forintos felárral érhető el. Ennyibe kerülnek ugyanis az alap memóriakártyák. Ha kezdő felhasználóként ezt nyomták volna a kezembe, három napon belül visszavittem volna, hogy becseréljem valami másra – vagy egy drágább okostelefonra, vagy egy jól bevált Nokiára.

Kevesebb helyett többet

Ha már szóba került a Nokia, muszáj megemlítenem az Asha 303-as modellt, mert bizonyos szempontból a Huawei Ascend Y200 ellentétének tekinthető. Nem ígér fűt-fát, hiszen bevallottan nem okostelefon, a finn gyártó régimódi S40-es operációs rendszere fut rajta. Belső memóriája gyárilag 30 megabájt, ami fél óra múltán nem esik nullára néhány rendszerfrissítés miatt. Ha ez nem lenne elég, alapból rajta van az Angry Birds demó változata, és a teljes fizetős verzió is csak 1,8 megabájtos.

700-nokia-asha-303 combo

Nem állítom, hogy az Asha 303 minden tekintetben pótolni tudna egy valódi okostelefont, de rengeteg olyan funkció van benne, amiket ma főleg az okostelefonoknak tulajdonítunk. Legfőbb előnye, hogy egy töltéssel kibír majdnem egy hetet, a Facebook óránkénti frissítése, átlagos telefonálási szokások és néhány FourSquare-bejelentkezés mellett. A másik nagy előnye a mechanikus, qwertz kiosztású billentyűzet. Bár nagyon apró gombokból áll, mégis sokkal jobban használható, mint az érintőkijelzős virtuális billentyűzetek többsége. Még prediktív segítség is van benne. A telefonálás hangminőségét is jobbnak érzékeltem, mint a saját százezer forintos mobilomon. Ahol korábban mindig megszakadtak a hívásaim (ott, ahol a HÉV 5 lemegy az alagútba), egy pillanatnyi akadás sem volt.

Talán meglepő, de van a készüléken szoftverbolt, amiben a legelterjedtebb közösségi szolgáltatások és játékok is elérhetők, és rajta van a készüléken a Nokia térképszolgáltatása is, ami mobilhálózat alapján lövi be a tartózkodási helyünket. Persze az akku lassú lemerülésében annak is nagy szerepe van, hogy a szolgáltatások közepes minőségűek, ezért tutira nem akarjuk órákon át mániákusan nyomkodni a mobilt.

A Nokia Asha 303 érintőkijelzője 2,6 hüvelykes és 240*320 pixeles, kamerájával 3,2 megapixeles képeket lőhetünk, a VGA minőségű videókkal azonban nem érdemes bajlódni. A letöltési sebessége 10,2 megabit per másodperces, a feltöltés 2 megás, és a wifi a 802.11b/g/n szabványú hálózatokra tud csatlakozni. Gyárilag 2 gigabájtos microSD memóriakártya jár hozzá.

Az Asha 303 egy régimódi mobil, és nagyon nehéz eldönteni, hogy a jól megépített, hosszú élettartamú, jó hangminőségű, viszont csak közepes online szolgáltatásokat nyújtó mobil megér-e 35-40 ezer forintot. Abban azonban biztos vagyok, hogy aki egy okostelefon szolgáltatásaira vágyik, annak húszezer forintnál sokkal többet kell elköltenie, hogy ne érje csalódás.

Megmarad az olcsó iPhone 3GS?

2012. május 21., 23:50 Módosítva: 2012.05.21 23:54
13

Elemzők szerint az Apple meglátta a nagy lehetőséget a fejlődő országokban, amelyekben körülbelül 14-szer több fiatal vásárló él, mint az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában. Ezt a piacot lehetetlen bevenni több százezer forintos készülékekkel, ezért stratégiai fontosságú lehet az idén hároméves iPhone 3GS modell.

Az Apple Insider azt írja, hogy a telefonnal a feltöltőkártyás felhasználókat akarják elérni. Peter Misek, a Jefferies elemzője szerint a most 375 dolláros készülék ára akár 250-300 dollárig is lemehet, természetesen előfizetés nélkül.

Az olcsó modell bemutatkozása ősszel várható, amikor az Apple bemutatja a iPhone hatodik generációját. Ezzel egy időben a jelenleg csúcsmodellnek számító iPhone 4S előfizetéses ára 99 dollárra csökken, míg az iPhone 4 két éves előfizetéssel ingyen elvihető lesz. Legalábbis az USA-ban, ahol a magyarnál valamivel kedvezőbbek az árak.

Élet telefon nélkül: nyugodtabb vagyok

2012. május 20., 20:04 Módosítva: 2012.05.24 11:12
310

A mobilcégek a telefonadóról szóló törvénytervezet megjelenése után nekifeszültek a gazdasági tárcának (NGM), miután látták, hogy a korábban megbeszéltekkel ellentétben nem az előfizetők, hanem a szolgáltatók lesznek az adó alanyai. A Telenor azzal rukkolt elő, hogy ő bizony áthárítja az adó terheit az előfizetőkre, míg a Vodafone a beruházások csökkenését jósolja. Közben a mobilcégek lobbiznak az érdekünkben, hogy havi 700 helyett csak 400 forint legyen ez előfizetőkre kivetett sarc.

Előfizető nem kapcsolható

Ebben a bizonytalan környezetben folytattam a telefonmentes élet tesztelését, ami a vártnál nehezebb volt. A Vodafone sajtószóvivője elsőként jelezte, nem ér el a Skype-on, ami nem fricska volt a részéről. A menzán nem volt wifi, és így hiába volt nálam a SIM-kártyától megfosztott mobilom, ebédidőben a Skype csak az irodában hagyott laptopon csörgött. Nem baj, legalább nyugodtan tudtam étkezni, és egy órával később cseten megbeszéltük a dolgot.

Ezt használom
Ezt használom
Fotó: Huszti István

Az első napon nem tudtam uralkodni magamon, három hívásra elpazaroltam 0,995 eurót, de azóta egy fillért sem költöttem. Ezt ellensúlyozza, hogy a héten körülbelül 38-40 percnyi ingyenes beszélgetésem volt, azt pedig képtelenség kiszámolni, mennyit percdíjat spóroltam meg emailekkel, online csevegéssel. Ráadásul nemcsak a költésemet fogtam vissza, hanem még gazdagabb is lettem nyolcvan olvasói javaslattal, hogy miként kellene ingyen telefonálnom.

A rakparton száguldó 86-os buszon fel sem tűnt, hogy mobilneten telefonálva magyarázom a főnökömnek, miért érek be később. Jó volt a Skype minősége, csak a főnököm zsörtölődött kicsit, de ahhoz már hozzászoktam. A mobilneten futó Skype-hoz jó készülék kell, a HTC One S például gond nélkül vitte a hívásokat, míg a szuperolcsó Huawei Ascend Y200 néha üresjáratban is leesett az internetes telefonhálózatról. Az elérhetetlen mobil semmit sem ér, ezért a Huaweit inkább hanyagoltam. Persze a Skype vezetékes netre kötött laptopon, headsettel volt a legjobb.

Fogalmam sincs, hogy az elmúlt héten mennyien nem tudtak elérni, de nem is érdekel, mert a nap 16 órájában emailkliens közelében vagyok, a címem pedig nyilvánosan elérhető az Index impresszumában. Az mondjuk hamar kiderült, hogy nem mindegyik sajtószóvivő látta a cikkemet, és hogy teljesen rá vannak gyógyulva a telefonra. Képesek felhívni azért, hogy megkaptam-e az emailjüket, és vannak olyan furfangosak, hogy a kollégáimon keresztül próbálnak elérni. Ahelyett, hogy küldenének még egy emailt, ami ingyen van.

Majd visszahív, ha akar

De térjünk rá az olvasói levelekre. A jó tanácsok mellett a felszínre került a telefongyűlölők összes indulata, mint az alábbi, szó szerint idézett levélben:

A családunkban már évek óta sikerrel működik egy általam felállított szabály-együttes.

1.) A mobiltelefon kizárólag vészhelyzetek elhárítására szolgál.

2.) Abban a kivételes esetben, amikor valami azonnal továbbítandó, sürgős hír adódik, mobiltelefonon csakis a konkrét hírt közöljük tőmondatok formájában.

3.) Minden más esetben megvárjuk, míg mások hívnak, ha nincs annyi eszük, hogy ne dőljenek be a szolgáltatók pénzelvonási hadműveleteinek.

4.) SMS-t csak korlátolt agyú, buta emberek küldenek azért, hogy másokat zaklassanak.

Nos ezzel a módszerrel több legyet is lehet ütni 1 csapásra. Egyfelől, minden este van miről beszélgetnünk egymással, és a megspórolt összegből egy-egy jobb üveg borra is futja. Másfelől, egész nap tehetjük, amit akarunk, nem kell folyton a mobiltelefonon lógnunk, ugyanis egy idő után a barátaink, ismerőseink is tisztelni fogják azt, hogy mi nem telefonon keresztül éljük az életünket.

Hát így is lehet, de ilyen ultraracionális gondolkodásmóddal valószínűleg születni kell, nem lehet csak úgy rátévedni erre a szigorú léptekkel kitaposott ösvényre. Mások inkább csak elszabotálják a telefonálást, mint az alábbi olvasónk:

Bevezettem (anélkül hogy bárkinek szóltam volna) azt, hogy nem hívok vissza senkit. Van 2-3 ismerősöm, akik előszeretettel megcsörgetnek, egyszerűen nem hívom őket vissza. Ha fontos, vagy rászánják a hívásdíjat, vagy írnak mailt. Nem hívom vissza a nem fogadott hívásokat sem, majd csörög még egyszer. Akivel lehet, Viberen beszélek, azon az sms is ingyen van, és nekem valamivel kényelmesebb, mint a Skype.

Ez egy kicsit puhább megoldás, de a telefonadó elkerülését megoldja. A fent említett Viber mobilos telefonkliensét sokan ajánlották a Skype helyett, és valóban egyszerűbben aktiválható. Megadjuk a telefonszámunkat, majd az sms-ben megérkező kóddal aktiváljuk a mobilra telepített appot. Ezzel a szoftverrel most még csak iPhone-on és Androidon tudunk telefonálni, a Windows Phone-on és Blackberryn elérhető béta verziók még csak üzeneteket küldenek.

A Viber azonban csalóka, a telefonomon például felhasználók listáján megjelent a feleségem száma is, pedig én magam töröltem a mobiljáról a szoftvert, amikor kiderült, hogy az lefagy és megakadályozza a telefonálást. Jó tudni, hogy a Viber hónapokig megőrzi az adatainkat, még akkor is, ha töröltük a programot. A fagyást egyébként egy gyenge androidos készüléken tapasztaltam, erősebb telefonokon, mint például iPhone 4-en és a HTC One S-en nem volt problémám vele.

Nagyon sokan említettek különféle internetes telefonszolgáltatókat (VoIP), köztük a Voip-a-lot, Rynga, Actionvoip és a SmartVoip nevűeket, amikben az a közös, hogy vagy a Betamax/Dellmont cégekhez tartoznak, több tucat más márkanévvel együtt. Árulkodó jel az is, hogy a szolgáltatások ugyanazokkal a Finarea által gyártott kliensekkel érhetők el. Ezek a cégek ingyenes helyi és olcsó nemzetközi hívást kínálnak, de nagyon oda kell figyelni rá, hogy miként használjuk.

A SmartVoip például a használati feltételek közt leírja, hogy változhatnak az árai. Egy blog szerint az Indiába irányuló hívások percdíja korábban 0,005 cent volt, de ezt szép csendben a kétszeresére emelték, most 0,011 a tarifa. Érdemes rendszeresen ellenőrizni a percdíjakat, illetve az egyenleg fogyását. Persze így is alig néhány forintos a hívás, és csak a fél-egy másodperces késleltetést kell elviselnünk telefonálás közben.

Más fórumon a Betamax/Dellmont számlázási problémáiról írnak, ezért érdemes bankkártya helyett PayPal segítségével feltölteni az egyenleget, nehogy hekkerek lopják el a kártyaszámunkat. Emellett csak a hivatalos kliensben bízzunk meg, mert egy hamis vagy vírusos programmal könnyen póruljárhatunk, ha az titokban elkezd emelt díjas számokat hívogatni.

Txt rulz 4 eva !!4!

A telefon pótlásánál sokkal egyszerűbb a sms kiváltása. Az a tervem nem jött be, hogy keresek egy központi felületet, amin koordinálhatom az eseményeket. Telefonhálózat csak egyféle van és mindenki ugyanúgy telefonál, a szoftvereknél sokkal változatosabb felhasználói szokások alakulnak ki. Van, akivel Skype-on mindig csak csevegek, mással Google Talkon vagy Facebookon tudok érintkezni.

Mindegyik szöveges csethálózat ilyen: legyen szó akár a többféle rendszeren elérhető WhatsAppról, a Microsoft Live Messengerről és az üzleti felhasználóik körében terjedő Lyncről, a Blackberry fizetős csevegőhálózatáról vagy az Apple Facetime-ról, mindegyik csak egy szűkebb csoportot köt össze. Azokat, akinek tetszik az adott szoftver és megfelelő operációs rendszer futtatnak.

Reszkess, Matáv!

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter múlt héten egy előadásában azt mondta, kell a tehetség és a kreativitás, ezért úgy döntöttem, hogy a teszt következő hetében alaposabban megnézem a hazai innovatív VoIP-szolgáltatók kínálatát, és közben – egy olvasónk tanácsát követve – elindítom a saját VoIP szerveremet. Találkozunk egy hét múlva.