Budapest

Visszaperelte a főváros a budapest.eu-t

2007. február 14., 13:00 Módosítva: 2009.04.02 18:36
Bíróságon kellett a fővárosnak visszaszereznie a budapest.eu doméncímet. A budapest.com még amerikai kézben van.

Pert nyert a fővárosi önkormányzat egy holland domén-kalóz ellen, aki egy éve lefoglalta Budapest uniós internetcímét, a budapest.eu-t, adta hírül az Infó rádió.

Tiba Zsolt főjegyző elmondta, hogy az uniós választott bíróság szerint a cég nem jóhiszeműen, hanem kereskedelmi céllal jegyeztette be és vette meg a doménnevet.

A főváros a lehető leghamarabb megpróbálta megvásárolni a honlapcímet, ám kiderült, hogy egy külföldi már megelőzte a budapesti önkormányzatot. Vele nem is próbáltak megegyezni, hanem azonnal jogi útra terelték a kérdést.

A főjegyző szerint a doménnek elsősorban eszmei, várospromóciós értéke van. Hogy ez mekkora, az attól is függ, hogy sikerül-e hasznos tartalmakkal feltölteni.

A budapest.com amerikai kézben van. Az oldalon turisztikai jellegű linkek találhatók, főleg Budapestre készülő turistáknak. A főjegyző közölte, jelenleg azt tanulmányozzák, hogy a jogi tapasztalatok alapján indokolt-e fellépni a budapest.com doménnév megszerzése érdekében is.

Az első állomást még nem, az 500 milliárdot eléri a 4-es metró

2007. február 14., 12:35 Módosítva: 2017.02.01 19:28

Elszabadultak a metróárak, az eredeti elképzelések 3-4-szeresébe kerül a projekt a fővárosnak és az államnak. Miközben már biztos, hogy 2011 előtt nem indul el a metró, a beruházás 2013-ig minden jelentős közlekedési fejleszést megfojt.

Valentin-napi csoki a BKV-tól

MTI
2007. február 14., 11:56 Módosítva: 2009.04.02 18:37


A Valentin-napi díszítés látványterve
"Valentin-nap ezentúl a BKV-nál is a szerelmesek és a szeretet napja, ebből az alkalomból a megajándékozzuk utasainkat" - olvasható a BKV közleményében. A Nagykörúton az egyik Combino villamoson az érvényes jeggyel vagy bérlettel utazók piros szívvel díszített csokoládét kapnak ellenőröktől.

Kárelhárítás helyett feljelent a zöldtárca

2007. február 13., 14:31 Módosítva: 2009.04.02 18:36

Tovább szennyezi a csepeli galvániszap a talajvizet és a Dunát, de a minisztérium Illés Zoltán fideszes politikus feljelentésével foglalkozik.

Nem kell engedélyt kérni a hangosításhoz a tüntetésen

2007. február 12., 20:46 Módosítva: 2009.04.02 18:36

Sérti a gyülekezési törvényt az a fővárosi rendelet, amely korlátozza a színpad vagy a hangosítás kiépítését - döntött az Alkotmánybíróság.

Budapesti általános iskoláért tüntettek

MTI
2007. február 12., 19:33 Módosítva: 2009.04.02 18:37

Mintegy 350-en tüntettek újra a Vörösmarty Mihály Általános iskola tervezett bezárása ellen Budapesten. Takács Orsolya, a VI. kerületi iskola igazgatónője elmondta, hogy az elmúlt héti demonstrációhoz hasonlóan ismét azért tüntettek, mert a terézvárosi önkormányzat be akarja zárni a diszlexiás gyerekekkel is foglalkozó iskolát.

A gyertyás tüntetés - Vörösmarty utca - Andrássy út - Hunyadi tér - Eötvös utca érintésével végül a VI. kerületi önkormányzat épülete előtt ért véget, az épületben két szülőt fogadott Verók István, a VI. kerület szocialista polgármestere. Polgár Zsolt, az egyik szülő, aki a polgármesterrel beszélt, elmondta, hogy Verók István azt javasolta nekik: próbáljanak lobbizni az alpolgármestereknél az iskola bezárása ellen, illetve elítélte a tüntetést, mivel azon kisgyermekek is részt vettek.

Visszavonták a kommunális adót Erzsébetvárosban

2007. február 12., 18:20 Módosítva: 2009.04.02 18:36

Inkább elhalasztanak egy beruházást, minthogy adót vessenek ki a szegényekre Budapest VII. kerületében.

Hagyó Miklós magát reklámozta a levegőtisztaság nevében

2007. február 12., 15:33 Módosítva: 2017.02.01 21:50

Azért nincs szmogriadó Budapesten, mert irreálisan magasak a levegőszennyezettség határértékei. Ezerötszázan vonultak fel vasárnap az élhető városért.

Letakarta a Fidesz a csepeli galvániszapot

2007. február 11., 15:56 Módosítva: 2009.04.02 18:36

A fideszesek azt remélik, legalább egy ideig nem szennyez tovább a méreg.

Újabb három szocialista jelölt a főpolgármester-helyettesi posztra

2007. február 9., 22:18 Módosítva: 2009.04.02 18:36

Immár öt szocialista politikusról beszélnek, mint Demszky lehetséges helyetteseiről.

Változott a megszűnő pesti iskolák listája

2007. február 9., 20:49 Módosítva: 2009.04.02 18:36

A döntést a Fővárosi Közgyűlés hozza, de előtte még módosíthatja a javaslatot az oktatási bizottság.

Egyelőre marad Csepelen a Dunát szennyező galvániszap

2007. február 8., 19:15 Módosítva: 2009.04.02 18:36
Tóth Mihály Csepel polgármestere újabb, a környezetvédelmi miniszternek címzett levélben kezdeményezte a volt gyárterületen, szabálytalanul tárolt galvániszap elszállítását. A csepeli Fidesz csütörtöki tájékoztatóján ugyanakkor az önkormányzat vezetését bírálta, amiért 2004. óta - amióta először felhívták a figyelmet a problémára - nem történt semmi.

Több mint 1200 tonna galvániszapot tárolnak szakszerűtlenül Csepelen már több éve, hívta fel a figyelmet a problémára az Index keddi cikke. Akkor beszámoltunk arról, hogy a galvániszap elszállításának költségeit a felszámolás alatt álló cég nem tudja rendezni, az erősen erodálódott tartályokból pedig már szivárog a veszélyes hulladék, szennyezve a talajvizet és a csapadékelvezetőn keresztül a Dunát is. A környezetvédelmi tárca viszont azt állítja, csak akkor tud lépni, ha a felszámolás megtörtént, vagy katasztrófahelyzet alakul ki.

A cég így is úgy is fizetésképtelen

A Friz Kft. felszámolásával megbízott biztos szerint perek és rendezetlen ügyek akadályozták a társaság egyszerűsített felszámolását. Kovács Péter némileg vitatkozva a minisztériumi állásfoglalással úgy vélekedett, nincs olyan jogszabály, amely előírná, hogy a felszámolás befejezése után lehetne csupán kármentesíteni központi pénzekből.

Hozzátette, a felszámolási eljárás jelenlegi szakaszában is világos, hogy a társaság fizetésképtelen, így az utolsó jogi aktus befejezése után sem lesz több pénz a semminél. Dióssy László a környezetvédelmi tárca szakállamtitkára korábban az Indexnek azt nyilatkozta, hogy amíg a felszámolás meg nem történik, nem tudnak lépni.

A Fidesz szerint katasztrófaveszély van

Közben a Fidesz csütörtökön sajtótájékoztatót tartott, jelentette az MTI. A párt álláspontja szerint katasztrófaveszély van Csepelen a 2003 nyarán illegálisan lerakott nehézfémeket tartalmazó galvániszap miatt. Az iszap a helyi ivóvízbázis mellett a Duna közelsége miatt veszélyezteti az ország más településeit, valamint Szerbiát, Romániát és Bulgáriát is, mondta Illés Zoltán, a legnagyobb ellenzéki párt országgyűlési képviselőcsoportjának környezetvédelmi szakértője, a két érintett telephely egyike előtt megtartott sajtótájékoztatóján.

A környezetvédő politikus szerint az elmúlt évek tehetetlenkedéséért Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter a felelős, illetve van felelőssége a demoralizált környezetvédelmi főfelügyelőségnek is. Illés Zoltán ismertette azt a követelést, hogy hozzanak létre a környezetvédelmi tárca költségvetéséből olyan környezetvédelmi katasztrófaalapot, amely fedezné a csepeli kárelhárítás mintegy 180-200 millió forintos költségét, ezen belül azt a 60 milliót, amennyiért a galvániszapot elszállítanák például az Aszód vagy a Dunaújváros melletti szemétlerakóba.

Megutaztatták a csepeli hulladékot

Németh Szilárd, a csepeli önkormányzat képviselő-testületének Fidesz- KDNP-frakcióvezetője az előzményeket ismertetve elmondta, hogy őt magát 2004 közepén telefonon értesítették az illegálisan lerakott veszélyes hulladékról, amelyet - később a feltárt dokumentumok szerint - 2003-ban szállítottak a helyszínekre. Kiderült, hogy a Fríz Kft. szállította oda az anyagot a IX. kerületből, miután fel akarta dolgozni.

Gyanújuk szerint a galvániszapot - amely valószínűleg Csepelen keletkezett, miután a rendszerváltást követően is működött ott galvanizáló üzem - "körbeutaztatták". A frakcióvezető azt mondta, hogy az elmúlt években a csepeli önkormányzatban nem talált partnerre a veszély elhárításában. Bírálta a környezetvédelmi minisztert is, mivel a tárca vezetője nem látott katasztrófahelyzetet, és a felszámolási eljárás befejezte után az említett céggel szállíttatta volna el a galvániszapot.

Újabb levelet kapott a miniszter

A fideszes képviselők sajtótájékoztatója után hozta nyilvánosságra mintegy válaszul a csepeli önkormányzat azt a levelet, amelyet Tóth Mihály polgármester intézett Persányi Miklóshoz (korábban már volt levélváltás a tárca és a polgármester között). A levélben, aminek megírására a képviselő-testület döntése nyomán került sor - a polgármester kérte, hogy a tárca rendelje el az azonnali műszaki beavatkozást a "80 ezer ember életminőségét" veszélyeztető galvániszap ártalmatlanítására.

Tóth Mihály arra is emlékezteti Persányi Miklóst, hogy személyes találkozójuk során tájékoztatást adott a volt Csepel Művek területén lévő, a Fríz Kft. által szabálytalanul tárolt galvániszapról. A polgármester rámutatott, hogy a galvániszap kerületükből történő elszállításának ügyében sajnos évek óta nem született eredmény, ezért megbízták a Pyrius-Rumpold Kft.-t, hogy készítsen szakvéleményt, amely - konkrét mérések alapján - a szennyezés tényét igazolta, illetve jelezte a központi beavatkozás szükségességét.

S-Bahn Budapesten?

2007. február 8., 13:21 Módosítva: 2009.04.02 18:36

Ezermilliárdba kerülne, 20-25 év alatt valósítható meg. A tervpályázatot mindenesetre már kiírták.

Nem érdekli a cégeket Budapest, a tudásváros

2007. február 7., 22:29 Módosítva: 2009.04.02 18:36

Gyurcsány és Demszky egy szennyvíztelepen találkozott. A kormányfőt most nem dobálták meg, mégis elmenekült.

Gy. Németh nem akar főpolgármester-helyettes lenni

MTI
2007. február 7., 20:30 Módosítva: 2009.04.02 18:37

Visszalép a főpolgármester-helyettesi jelöltségtől Gy. Németh Erzsébet, jelentette be az MSZP-s fővárosi képviselő szerda este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Az adás után az MTI-nek nyilatkozó szocialista politikus, aki az oktatás, a kultúra és a gyermekvédelem területét felügyelte volna, döntését azzal indokolta: a fővárosi költségvetés összeállításánál nincs olyan politikai vezető, aki a tárgyalások során képviselné ezen területek érdekeit.

Döntését azért hozta meg, mert nem akarta, hogy ezek a területek hátrányt szenvedjenek.

Gy. Németh Erzsébet elmondta: úgy látja, a főpolgármester nem akarja, az MSZP nem tudja megoldani ezt a helyzetet.

Egy terézvárosi iskola átszervezése ellen tüntettek

MTI
2007. február 7., 19:31 Módosítva: 2009.04.02 18:37

Négyszázan tüntettek a terézvárosi Két Tannyelvű Általános Iskola és Gimnázium átszervezése ellen szerdán Budapesten.

Árvai Balázs földrajz és biológia szakos tanár, a tüntetés főszervezője az MTI kérdésére elmondta, hogy 2006. december 21-én vált nyilvánossá a terézvárosi önkormányzat 2007. évi költségvetési tervezete, amely olyan oktatáspolitikai koncepciót fektet le, hogy az károsan érinti az iskola jövőjét.

"Ketté akarják választani az általános iskolát és a gimnáziumot, majd a gimnázium részét összevonni két másik középfokú tanintézménnyel" - mondta Árvai Balázs.

A fáklyás, gyertyás tiltakozó felvonuláson az iskola diákjai, tanárai és szimpatizánsai vettek részt. A demonstrálók a Király utca-Liszt Ferenc tér-Andrássy út-Nagymező utca útvonalat járták végig, majd a Nagymező utca-Andrássy út kereszteződésében felállított pódium előtt gyülekeztek, ahol tanárok és öregdiákok is felszólaltak.

Tarlós egy szőnyegről tudta, hogy jön Gyurcsány

MTI
2007. február 7., 16:21 Módosítva: 2009.04.02 18:37

Furcsa, hogy nem az együttműködést hangoztató városvezetéstől tudta meg az ellenzék, hogy szerdán Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Városházára látogat, mondta Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője sajtótájékoztatóján.

Tarlós István közölte: azt, hogy a kormányfő a Városházán tárgyal, abból tudták meg, hogy az első emeleti folyosón felterítették a szőnyeget, illetve az újságírók is jelezték a szerdai találkozót.

Feltette a kérdést, hogy a főpolgármester vajon mennyire gondolja komolyan az együttműködést az ellenzékkel, ha elhallgat egy ilyen látogatást.

Egérutat nyert a főváros az Egér úton

2007. február 6., 14:24 Módosítva: 2016.11.30 14:51

A Legfelső Bíróság hatályon kívül helyezte az úgynevezett Egér út-perekben született eddigi döntéseket.

Hónapok óta szivárog a méreg a Dunába

2007. február 6., 00:36 Módosítva: 2009.04.02 18:36

Rákkeltő anyag szivárog a földbe és a folyóba egy felszámolt csepeli raktárból. Az önkormányzat és a minisztérium is tud a súlyos környezetszennyezésről, mégsem csinálnak semmit.

Megint szabadságra ment Aba Botond

2007. február 5., 22:14 Módosítva: 2009.04.02 18:36

Megszakadtak a tárgyalások Aba Botond és a BKV között.

Játszóteret csinálna Rogán a Kossuth térből

2007. február 5., 14:59 Módosítva: 2009.04.02 18:36

A tér tulajdonjogára az V. kerület és a mélygarázst akaró Parlament is igényt tart.

Demszkynek köztartozása van

2007. február 5., 14:55 Módosítva: 2009.04.02 18:36

Nincstelenek és ingatlancápa a fővárosi képviselők között. Vagyonnyilatkozat-szemle.

Csúszik az új metróbiztos

2007. február 1., 14:38 Módosítva: 2017.02.01 19:28

A főváros és a kormány még nem állapodott meg, hogy ki, és mennyit fizet a 4-es metróra.

Egyetlen pályázat érkezett az Időkerékre

Index
2007. február 1., 07:29 Módosítva: 2009.04.02 18:37
Egyetlen ajánlat érkezett az Időkerék működtetésére kiírt pályázatra - adta hírül a Magyaar Hírlap. A Kincstári Vagyoni Igazgatóság harminc napon belül dönt, hogy a pályázat megfelel-e a kiírásban szereplő kritériumoknak, ha nem, akkor valószínűleg új pályázatot tesznek közzé. A Városliget mellett álló hatvan tonnás homokórát majdnem 300 millió forintért rendelte meg a kormányzat a magyar EU-csatlakozás alkalmából. Az Időkerék fenntartása évente 10 millió forintba kerül, a pályázónak ezt a költséget is át kell vállalnia.

Nevetségesnek tartják a kormányzati negyed felépítésének határidejét

2007. január 31., 21:48 Módosítva: 2009.04.02 18:36

A beruházás ellene van a kormány reformtörekvéseinek, hangzott el egy ellenzéki szervezésű vitán.

Új eljárás indul a Hild-ház ügyében

2007. január 30., 18:36 Módosítva: 2009.04.02 18:36

Majdnem egy éve tart a vita a Király utca 40. sorsáról: Terézváros továbbra is kitart a bontás mellett, az ÓVÁS! szerint a Hild-ház marad.

Szocialista polgármester bírálja a fővárosi forrásmegosztást

MTI
2007. január 30., 18:02 Módosítva: 2009.04.02 18:37

Jogi lépéseket tesz több kerület a fővárosi önkormányzat ellen, annak jogértelmezése miatt, ami által a 23 kerületet összességében akár 15 milliárd forintos hátrány is érheti a főváros idei forrásmegosztási rendelete alapján. Ezt Hajdu László (MSZP) XV. kerületi és Derce Tamás (független) IV. kerületi polgármester nyilatkozta kedden.

Tiba Zsolt főjegyző előzőleg közölte, hogy a főváros február közepén dönt az idei 188 milliárd forintos közös keret felosztásáról. Ebből 47 százalék a fővárosi önkormányzaté, a többin pedig osztozik a 23 kerület. Hajdu László, aki országgyűlési képviselő is, leszögezte, hogy nem a törvény a rossz, hanem a főváros vezetése folytatja azt a rossz gyakorlatot a kerületekkel szemben, amit még Atkári János korábbi főpolgármester-helyettes képviselt. A politikus hangsúlyozta, hogy elfogadhatatlannak tartják azt a forrásmegosztási rendelet-tervezetet, amelyről a főváros nem egyeztetett előzetesen a kerületekkel.

Február 1-jétől olcsóbb bérletek a HÉV-en és a környéki buszokon

Index
2007. január 30., 14:51 Módosítva: 2009.04.02 18:37

A Fővárosi Önkormányzat és a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium között megállapodás született a Budapest környéki HÉV és BKV autóbusz 2007. évi tarifák csökkentésére - közölte kedden a BKV.

Így február 1-jétől - az egyezségnek köszönhetően - mind a tanulók, mind a nyugdíjasok a január 1-jétől érvényes árakhoz képest annak csupán a töredékéért válthatják meg az agglomerációban érvényes bérleteket. Ez azt jelenti, hogy a tanuló és a nyugdíjas árakhoz képest a közigazgatási határt átlépő HÉV és autóbuszjáratokon is - hasonlóan a Budapesten belüli tanuló és nyugdíjas bérletekhez - a tavalyi viteldíjakhoz viszonyítva mindössze 13,5 százalékban változnak az árak.

A környékbeli településekről bejáró, teljes árú bérletet vásárló utasok 95 %-a már 2007. január 1-jétől tapasztalhatta, hogy ugyanazon szolgáltatásért idén kevesebbet kell fizetniük, mint az elmúlt évben, mivel a teljes árú HÉV havi bérletek jellemzően 7-26 százalékkal lettek olcsóbbak.

A BKV Zrt. a hosszú távú megoldás érdekében az érintett települések bevonásával további egyeztetéseket kezdeményez. Cél, hogy a közép-magyarországi régió utazóközönsége minél szélesebb körben vegye igénybe a BKV Zrt. szolgáltatásait - hangsúlyozza a cég közleménye.

Leállt a 4-es metró építése, hogy gyorsabban haladjanak

2007. január 30., 14:31 Módosítva: 2009.04.02 18:36

A födémrendszer áttervezésével akarnak időt spórolni.

Kontrollosat játszott egy budapesti férfi

2007. január 30., 12:51 Módosítva: 2009.04.02 18:36
1

A metróalagútban futkározó ismeretlen még a biztonsági őrök elől is meglépett.