A blogról

A bejegyzések a szerzők személyes véleményét, nem a cégek álláspontját tükrözik, és semmilyen formában nem minősülnek befektetési ajánlatnak.

Nem áll meg az MNB, felfutnak a hitelkamatok

2021. szeptember 30., 15:34 Módosítva: 2021.10.04 09:34
54
A jövő év késő tavaszára akár 2,4 százalékos is lehet a jegybanki alapkamat az idén június eleji 0,6 százalék után – áll az Amundi prognózisában. Bár az MNB is arról beszél, hogy a bankok versenye miatt a kamatemelés csak mérsékelten jelent meg eddig a hitelkamatokban, ilyen mértékű alapkamat-emelkedés bizonyosan alaposan megdrágítja majd a kölcsönöket is.

A piaci környezet miatt egyre nagyobb az esély arra, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem fog tudni megállni az alapkamat-emeléssel az év végén – vélik az Amundi szakemberei. Kiss Péter kötvényportfólió-menedzser szerint az év vége felé újra felerősödhet az infláció Magyarországon, novemberben akár hat százalék is lehet az egy évre visszatekintő pénzromlás mértéke. Egy ilyen adat fényében az MNB-nek decemberben is emelnie kell, ami azt jelenti, hogy az új évet 2,1 százalékos alapkamattal nyithatjuk.

Ennél is nagyobb gondot jelent, hogy a gazdaság újraindulásával párhuzamosan az átmeneti inflációs időszak hosszabb lehet, ezt pedig a jegybanknak további kamatemeléssel kell ellensúlyoznia. Ugyancsak a kamatemelés irányába hat, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő FED bejelentette, hogy felhagy az eddigi politikájával, záros határidőn belül lezárja az eszközvásárlási programját (QE), s az USA-ban megjelenő infláció kezelésére szintén kamatemelésbe kezd. Ez gyengíteni fogja a feltörekvő piaci devizákat, ami miatt a forint árfolyama is tovább gyengülhet. Ezt egy bizonyos szintig – az Amundi szerint akár 370 forintos euróárfolyamig – tolerálhatja az MNB, ám utána már lépnie kell.

Tovább

Minden harmadik kkv-hitel mögött a Garantiqa áll

2021. szeptember 29., 16:37 Módosítva: 2021.09.29 18:43
Komoly segítség volt a digitalizációs felkészültség a Garantiqának a pandémia alatt, ráadásul a cég növekedési üteme is egyre nagyobb mértéket ölt.

„A legfontosabb kérdés a pandémia alatt az volt, hogy a krízishelyzetben milyen mértékben tudjuk támogatni a kkv-kat” – mondta Búza Éva, a Garantiqa vezérigazgatója. A vezető impozáns eredményekről számolt be: 2200 milliárd forint volt a cég kezességvállalásával a bankok által az ügyfeleknek folyósított hitelek állománya, ebből 1270 milliárd az a rész, amelyet a koronavírus-válság cégekre gyakorolt hatásait enyhítő Krízis Garanciaprogramban bocsátottak ki. Ezeket a kormányzati döntések után indították el, az állomány tehát 15 hónap alatt épült fel (tavaly júniustól értékesítették ezeket a termékeket). A portfólió mögött 1718 milliárd kötelezettségvállalás áll, ez 62 ezer szerződést jelent, és 45 ezer vállalkozás számára nyújtott finanszírozási lehetőséget.

Búza Éva arról számolt be, hogy a társaság gyakorlatilag öt éve folyamatosan növekedési pályán van. Az Európai Bizottság jelentős mértékben kibővítette a támogatási rendszert, ezekkel a lehetőségekkel próbáltak élni. Tavaly 512 milliárdos portfóliónövekedést értek el, ez idén is töretlenül fennmaradt – nyár végéig 429 milliárdos növekedést tapasztaltak.

Tovább

Moratóriumban van? Megkeresi a bankja!

2021. szeptember 28., 21:47 Módosítva: 2021.09.29 08:05
25
A kereskedelmi bankok a héten megkezdték moratóriumban lévő ügyfeleik kiértesítését arról, milyen módon tudják október folyamán a védernyő alatt maradást igényelni. Értesüléseink szerint a bankok arra is készülnek, hogy az ügyfelek számára plasztikussá tegyék, milyen többletterhekkel jár a moratóriumban maradás.

Péntektől nyílik meg a jelenleg még moratóriumban lévő lakossági és vállalati ügyfeleknek a lehetőség, hogy bejelentkezzenek a hiteltörlesztési moratórium újabb, 2022. június 30-ig tartó időszakára. A korábbi, alanyi jogon elérhető moratóriummal szemben az ügyfeleknek személyesen vagy a bank internetes oldalán kell a kormányrendeletben meghatározott nyomtatványon kérniük, hogy továbbra is a moratóriumban maradjanak. A lehetőség október 31-ig áll nyitva, aki addig nem kéri a moratórium folytatását, elesik a lehetőségtől.

Számításaink szerint azoknak az ügyfeleknek, akik átlagos összegű lakáshitellel bírnak, a soron következő nyolc hónapnyi hosszabbítás azt hozza majd, hogy a moratórium miatt felvállalt többletterhük akár negyven százalékkal megugorhat. A fentiek miatt jelzi a kormány, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Magyar Bankszövetség is egyöntetűen, hogy a moratórium újabb hosszabbítása már valóban csak azoknak jelent segítséget, akik nem tudnák folytatni a törlesztést. Minden más ügyfélnek csak feleslegesen vállalt többletterhet jelent a további moratórium. A jegybanki és a pénzintézeti felmérések, illetve bankszámlaadatok alapján a moratóriumban lévő lakossági ügyfelek közül tíz-húsz százalék az a kör, ahol a jövedelmi helyzet alapján észszerű a moratórium folytatásán gondolkodni.

Tovább

Jó pénzt keres külföldön? Ettől még nem biztos, hogy hitelképes itthon

2021. szeptember 27., 20:26 Módosítva: 2021.09.28 06:41
96
Külföldön dolgozik, hazakészül, és ehhez hitelből vásárolna lakást? A magyar banki gyakorlat még messze nem egységes azzal kapcsolatban, hogy elfogadják-e a kinti jövedelmet.

Az elmúlt hónapokban stagnált, sőt egyes hírek szerint már csökkenésnek is indult a külföldön élő magyar állampolgárok száma, ám azért még így is félmillió emberről beszélünk. Azok közül, akik itthon hagyták a családot vagy a hazatértüket tervezik, sokan szeretnének hitelt felvenni, hogy megoldhassák lakásproblémájukat. Ám ez nem ennyire egyszerű.

A hazai pénzintézetek ugyanis teljesen eltérő módon állnak hozzá azokhoz az ügyfelekhez, akik csak külföldről származó rendszeres jövedelmet tudnak igazolni. A UniCredit Bank jelenleg nem fogad el külföldről származó jövedelmet a lakossági hitelezésben. A Raiffeisen Banknál pedig minden esetben egyedi mérlegelés dönt arról, hogy engedik-e a külföldi jövedelmet beszámítani. A banknál kérdésünkre hangsúlyozták, hogy speciális feltételek vonatkoznak ezekre az esetekre. Hasonlóan meghatározott szabályok és feltételek teljesüléséhez köti a külföldi jövedelmek elfogadását a Takarékbank is. Az Erste Banknál és az MKB-nál ugyanakkor arról tájékoztattak, hogy a külföldön megszerzett jövedelem is lehet a hitelfelvétel alapja. Így akár az októberben induló rekordalacsony, évi 2,5 százalékos kamatú zöldhitelt is igényelhetik távolba szakadt honfitársaink.

Tovább

Beköltözhető lakás háromszázezres négyzetméteráron? Megoldható

2021. szeptember 24., 18:24 Módosítva: 2021.09.25 17:40
155
Az elszabaduló ingatlanárak mellett a kisebb pénzűeknek vagy a lakásuk mellett olcsó nyaralóban gondolkodóknak kiváló alternatívát kínálnak a mobilházak. Azt ugyanakkor tudni kell, hogy a speciális lakások telepítése vagy hitelezhetősége előtt több akadály tornyosul. Ezek megoldhatók – mutatjuk, hogyan.

A koronavírus-járvány miatt soha nem látott érdeklődés indult a nyaralók iránt tavaly, ennek következtében az egekbe szökött a nyaralóingatlanok ára. A tóparti ingatlanok rengeteg embernek jelentenek megfizethetetlen kategóriát, ám van egy lehetőség, amivel valamelyest redukálni lehet a költségeket – ez pedig a mobilház.

Külföldön – különösen Angliában, Hollandiában és Csehországban – már régóta óriási népszerűségnek örvend a mobilházazás; nálunk még csak most fedezi fel a lakosság ezt a lehetőséget. Magyarországon még egyelőre nincsenek tisztában az emberek azzal, hogy a négy évszakos mobilház egész évben használható lakás lehet.

Mennyibe kerül egy mobilház?

Vannak három és négy évszakos házak, utóbbiakban a legkeményebb teleket is át lehet vészelni, ugyanis a hagyományos téglaépületek minden tulajdonságával rendelkeznek. Kiváló hőszigetelésük van, ráadásul építéskor fűtési rendszert is kapnak.

A manapság tapasztalható építőipariár-őrület a mobilházpiacot is megbolondította némileg, hiszen a nyersanyagárak napról napra változnak. A házak árai nagyban eltérnek egymástól a felszereltségtől függően is. A teljesen kulcsrakész ház tűzhellyel, sütővel felszerelt konyhát, zuhanykabinnal, vécével, bojlerrel szerelt fürdőszobát, magas minőségű padlót, légkondicionálót, radiátorokat, villanykapcsolókat, konnektorokat és lámpákat is tartalmaz. Egy ilyen azonnal költözhető mobilház négyzetméterára a piac egyik markáns szereplőjénél, a Vándorháznál jelenleg nettó háromszázezer forint. Kántor Dezső, a cég ügyvezetője szerint ugyanakkor a vevőknek ennél a háztípusnál nem kell további rejtett költségekkel számolniuk.

Tovább

Szuperhitelre pályázhatnak az aszkéta lakások

2021. szeptember 23., 21:44 Módosítva: 2021.09.24 10:41
49
Októbertől kérhető, minden idők legalacsonyabb lakossági kamatát ígéri, s 200 milliárd forint van rá – mi az? A money.hu bemutatja, miért kaphat kiemelkedő szerepet a magyar lakáshitel-történelemben a jegybanki támogatással elérhető „zöld lakáshitel” a következő időszakban.

A piaci hírek szerint október 4-től több banknál is el lehet kezdeni a lakáshitelpiac legújabb termékének, a zöld lakáshitelnek az igénylését.

A fenntartható gazdaság kialakításához, a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez, a lakásállomány gyorsabb megújulásához és az alacsony energiafogyasztású lakások térnyeréséhez kíván hozzájárulni a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a zöld lakáshitel bevezetésével, amely az eddig megismert részletek szerint a magyarországi lakossági hiteltörténelem egyik legkedvezőbb konstrukciója, igaz – mint látni fogjuk –, nem mindenki számára lesz elérhető. 

Tovább

Nem lesz armageddon, de drágulnak a hitelek

2021. szeptember 21., 21:26 Módosítva: 2021.09.22 15:19
45
A Magyar Nemzeti Bank jelezte a mai kamatemelés mellé fűzött kommunikációjában, hogy az év végéig folyamatosan emeli majd az alapkamatot, ami decemberre átlépheti a 2 százalékos határt. Bár a bankok – a jegybankot is meglepve – az elmúlt hónapokban moderáltan érvényesítették az alapkamat emelését a hitelkamatokban, a következő hónapokban egészen biztosan drágábban adják majd a kölcsönt, mint eddig.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa mai ülésén – a korábbi előzetes közlésekre és várakozásokra rácáfolva – csak 15 bázispontos kamatemelésről döntött, így a jegybanki alapkamat a május végi 0,6 százalékról 1,65 százalékra emelkedett. Virág Barnabás jegybanki alelnök szavai szerint az MNB a következő hónapokban – várhatóan decemberig – ezzel a kisebb kamatlépéssel folytatja a kamatemelési ciklust. Ennek következtében az alapkamat az év végére akár 2,1 százalékra juthat.

A pénzpiaci kamatok egyelőre moderáltan követték le a jegybanki kamatok változását, a Budapesti Bankközi Kamatláb, a BUBOR a májusi 0,89 százalékról 1,66 százalékra emelkedett a 3 hónapos futamidőben (ehhez a BUBOR szinthez vannak kötve a forintosított devizahitel kamatok), a 12 hónapos Bubor ennél jelentősebben, 87 bázisponttal, a május 20-i 1,07 százalékról 1,94 százalékra emelkedve várta a mai kamatdöntést. A hosszabb futamidőre – például a fix kamatozású lakáshitelek esetében – irányadó jegybanki mutató, a BIRS 5 éves időtartamra 64 bázisponttal 2,92 százalékra emelkedett 4 hónap alatt, eközben a 10 éves fixálásnál 44 bázispont volt az emelkedés, a bankközin most évi 3,15 százalékon áll a mutató.

Tovább

Többet tanulnak a magyar nők, de rosszabbul keresnek

2021. szeptember 21., 08:16 Módosítva: 2021.09.23 21:00
400
Az Eurostat friss statisztikájából kiderül, hogy hiába tanulnak többet a nők, hazai és uniós szinten is rosszabbul állnak a férfiakhoz képest, ha foglalkoztatottságról, fizetésről vagy pozíciószerzésről van szó. Ugyanakkor a felmérések szerint sokkal megfontoltabbak, ráadásul 5 évvel tovább is élnek. Egyre többen vetik fel annak ötletét, hogy a hölgyek hitelfelvételekor a hosszabb futamidő lehetőségével biztosítható az, hogy a magasabb jövedelmű férfiakhoz hasonló összegű hitelt tudjon felvenni a „gyengébb”, de iskolázottabb nem.

A nemek közötti egyenlőség azt jelenti, hogy a nők és a férfiak azonos jogokkal és lehetőségekkel rendelkeznek a társadalomban, például a foglalkoztatás, a fizetés és a családi/gondozási kötelezettségek tekintetében. Lássuk, hogy az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerint hol tartunk a nemek közötti egyenlőség szempontjából uniós szinten, illetve Magyarországot tekintve.

Nem nagyon csökken a bérszakadék Európában

2020-ban az Európai Unióban átlagosan 11,3 százalékos foglalkoztatottsági szakadék volt a férfiak és a nők között. A gondot az jelenti, hogy a 2014-es mérésekhez képest ez mindössze 0,3 százalékpontos javulást mutat, azaz az erősebb nem foglalkoztatási előnye nem igazán kopott az elmúlt évek alatt.

Ami a fizetéseket illeti, itt még nagyobb a különbség: a férfiak az unióban a legutóbbi statisztika szerint átlagosan 14,1 százalékkal keresnek többet a nőknél. A béregyenlőségben ugyanakkor jobban állunk: a 2014-es összevetésben még 15,7 százalék volt az az összeg, amennyivel a férfiak többet kerestek.

Tovább

Erre veszik fel a legtöbb lakáshitelt a magyarok

2021. szeptember 17., 20:13 Módosítva: 2021.09.20 22:58
21
Idén júliusban több lakáshitelt vett fel a lakosság, mint 2012. egészében. Bár a kormány januárban indult lakásfelújítási programja alaposan átrendezte a lakáshitel-felvevők preferenciáit, ám száz hitelre felvett forintból 70-et még mindig használt lakás-vásárlásra költünk.

Az előzetes várakozásokra rácáfolva a lakáshitel-folyósítások tavaly ősz óta azt mutatták, hogy ez a terület maga mögött hagyta a koronavírus-válságot – a havi kihelyezések a szeptembertől minden hónapban felülmúlták a 2019-es adatokat –, ám arra, ami idén történt, csak kevesen számítottak. 2021 első hét hónapjában a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint

már több, mint 730 milliárd forintnyi lakáshitelt helyeztek ki a bankok.

Ez az összeg a money.hu összesítése szerint magasabb, mint amennyi lakáshitelt 2012 és 2014 között, 3 év alatt összesen felvettek a magyarok. Idén márciusban átléptük a havi 100 milliárdos álomhatárt, júniusban és júliusban pedig 130 milliárd forint feletti hitelösszeget használtak fel honfitársaink arra, hogy lakásproblémáikon segítsenek. Összehasonlításul: ezen hónapok teljesítménye egyenként magasabb, mint 2012. egészében, amikor a bankok egyetlen év alatt alig több, mint 121 milliárd forintnyi új lakáshitelt tudtak kihelyezni ügyfeleiknek. 

Az összesített számok tehát masszív bővülésre utalnak, érdemes azonban megnézni, hogy a különböző hitelfajták hogyan teljesítenek. Azaz a lakáshitelekből mennyi megy használt vagy új lakás vásárlására, mekkora rész jut a piacból a lakásépítésre felvett hiteleknek és mekkora a felújítási hiteleknek.

Tovább

Pénztárca? Múló divat volt, felejtse el!

2021. szeptember 16., 16:26 Módosítva: 2021.09.22 11:38
20
Bár a pandémia viszonylagos lecsengésével az élet kezd visszatérni a normálisabb kerékvágásba, az emberek nem tértek vissza a készpénzes fizetéshez: a kártyás vásárlások értéke történelmi rekordokat dönt.

Abszolút csúcsokat dönt a bankkártyás vásárlás Magyarországon. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a második negyedévben már több mint 280 millió alkalommal fizettünk a pénztáraknál plasztikkal, és e vásárlások során már közel 2270 milliárd forintot hagytunk a kereskedőknél.

A NÖVEKEDÉS ÜTEME A TRANZAKCIÓK SZÁMÁBAN 23, A FIZETETT ÖSSZEG TEKINTETÉBEN harmincSZÁZALÉKOS.

Valójában csak ez utóbbit lenne érdemes értékelni, hiszen 2020 második negyedévében a koronavírus-járvány első hullámának köszönhetően a boltok jelentős része jó ideig zárva tartott.

Márpedig ezen időszak alatt a bankkártyás vásárlás sem volt lehetséges a boltokban. Ugyanilyen okokból az sem meglepő, hogy az idei első negyedévvel összehasonlítva közel negyvenmillióval több bankkártyás vásárlást regisztrált az MNB, hiszen a harmadik hullám szintén távol tartotta az év elején az embereket a boltoktól. 

Tovább

Így fülelhető le a környezetkárosításból nyert pénz

2021. szeptember 9., 09:55 Módosítva: 2021.09.17 17:31
38
Környezetkárosító bűncselekmények és a pénzmosás kapcsolata.

Egyre nagyobb károkat okoz, hogy a szervezett bűnözés jó üzletet lát az illegális fakivágásban, bányászatban vagy a hulladékkereskedelemben. Mutatjuk, milyen módszerekkel szorítható vissza az ilyen bűncselekményekből származó pénzek tisztára mosása. 

A környezetkárosító bűncselekmények, mint például az illegális fakivágás, az illegális bányászat és a hulladékkereskedés egy rendkívül jövedelmező területe a különböző bűnözői rétegeknek. Az ESG-szempontokat (Environmental, Social and Governance, azaz a társadalmi és környezettudatos befektetések) és az EU-s klímatervet figyelembe véve mára már döntő fontosságú lett, hogy ezeket a tevékenységeket megállítsák. Ahogy a többi bűncselekménynél, úgy ezeknél a bűntényeknél is fontos szerepet kap a megszerzett pénz tisztára mosása.

A Financial Action Task Force egy nemzetközi kormányközi szervezet, amely a pénzmosás elleni küzdelemhez dolgoz ki, fogalmaz meg ajánlásokat, hogy előmozdítsa a nemzetközi együttműködést a pénzmosás és a terrorizmusfinanszírozás felszámolásáért. Újabb  tanulmányában az e körbe tartozó módszereket, kockázatokat és kihívásokat mutatja be.

Tovább

Ennyi most a havi törlesztője 10, 20, 40 és 80 millió forint lakáshitelnek

2021. szeptember 6., 10:36 Módosítva: 2021.09.07 18:49
92

2021 júniusa óta háromszor emelt alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank, ami közvetve a hitelkamatok emelkedését vonhatja maga után. Éppen ezért hónapról hónapra fokozott érdeklődés kíséri a bankok árazását, hogy milyen kamattal juthatnak lakáshitelhez azok, akik finanszírozással vásárolnának ingatlant. 

Megnéztük, hogy szeptember elején pontosan mire számíthatunk.

Tovább

Csak az átlag felett keresők kaphatnak most olcsó lakáshitelt?

2021. augusztus 19., 11:55 Módosítva: 2021.08.20 07:38
13
Az elmúlt időszak jegybanki kamatemelései, valamint a közvetve ennek is betudható hiteldrágulás ellenére nagyon kedvező feltételekkel lehet még most is lakáshitelhez jutni. Az, hogy valaki milyen „áron” jut hitelhez, több mindentől is függ, fontos például az igazolt nettó jövedelem nagysága. A Bankmonitor szakértői szerint azonban nem kell extra magas jövedelem ahhoz, hogy olcsó hitelt kapjon valaki. Íme a pontos számok.

Bár 2021 júliusában valamivel kevesebb használt ingatlan cserélt gazdát, mint tavaly, ennek ellenére a Duna House becslése szerint az első hét hónapban még így is ötödével volt nagyobb a forgalom, mint tavaly ilyenkor.

Az erős évkezdésben minden bizonnyal az újonnan bevezetett otthonteremtési támogatásoknak is nagy szerepük volt:

  • 27-ről öt százalékra mérséklődött az új építésű lakások áfája;
  • az új építésű lakást csokkal vásárlók utólag visszakapják az ötszázalékos forgalmi adót;
  • a csokkal vásárlók számára elengedik a vagyonszerzési illetéket (új és használt ingatlanok esetében egyaránt);
  • maximum hárommillió forint felújítási támogatás és legfeljebb hatmillió forint összegű támogatott felújítási hitel érhető el.
Tovább

Mennyi a havi törlesztője most egy 60-80 millió forintos lakáshitelnek?

2021. július 26., 06:38 Módosítva: 2021.07.27 06:20
496
Bár használt ingatlan vásárlására átlagosan 12 millió forint lakáshitelt igényelnek a magyarok, az új építésűeknél pedig 16,3 millió forint az átlagos hitelösszeg, a Bankmonitor szakértői mind gyakrabban találkoznak akár 60-80 milliós kölcsönigénylésekkel is. Érthető, hiszen a budapesti új lakások négyzetméterára nagyjából 1 millió forintnál kezdődik, így egy 100 négyzetméteres ingatlan vételára könnyen 100 millió forint fölé mehet, de a határ szinte a csillagos ég. Megnéztük, mekkora a havi törlesztője egy akár 60-80 millió forintos hitelnek, illetve milyen nettó jövedelem szükséges a sikeres igényléshez.

Élethelyzettől függ, hogy kinek mekkora összegű lakáshitelre van szüksége az áhított ingatlan megvásárlásához, de a Bankmonitor hitelszakértőinek tapasztalata szerint sok a nagy összegű, akár 60-80 millió forintos lakáshitel. Ezeket többnyire új építésű lakás vagy ház, esetleg nyaralóként funkcionáló, új építésű apartmanok megvásárlásához igénylik, amelyeknél a minimálisan szükséges 20 százalékos önerő előteremtése bizony nem egyszerű, így a hitel összege rendszerint magas.

Mennyi lakáshitelt kaphatunk?

Amikor lakáshitelt venne fel valaki, akkor az első és talán legfontosabb kérdés az, hogy mekkora összegű hitelt kaphat. Ez több tényezőn is múlik, ráadásul ezeket a bankok nem egységesen kezelik, így egyáltalán nem mindegy, melyik banktól igényli valaki majd a hitelt.

Tovább

Mire figyeljünk, ha babaváró és lakáshitel kombinálásával vennénk lakást?

2021. július 19., 07:13 Módosítva: 2021.07.19 12:49
A babaváró hitelt 68 százalékban ingatlanvásárlásra fordítják a fiatal párok egy nemrégiben készült felmérés szerint. A Bankmonitor szakértői szerint a lakáscélú felhasználás népszerűségének legfőbb oka, hogy ennél olcsóbb kölcsön jelenleg nincs a piacon, de az is fontos előny, hogy a babaváró bizonyos feltételekkel önerőként használható egy lakáshitel felvételekor. A legalább 20 százalékos önerő előteremtése pedig a mai lakásárak mellett sokaknak komoly kihívás. Éppen ezért megvizsgáltuk, mire kell figyelnie a pároknak akkor, ha babaváró és lakáshitel kombinálásával vásárolnának új otthont maguknak.

Egy nemrég készült felmérés szerint a babaváró hitel legnépszerűbb (68 százalék) felhasználási módja egyértelműen a lakásvásárlás. Ingatlan felújítására, korszerűsítésére vagy bővítésére az igénylők 14 százaléka fordította a támogatott kölcsönt, 5 százalékuk meglévő banki hitelét váltotta ki vele, míg 3 százalék megtakarítást hozott létre gyermeke számára belőle.

Viszik a babavárót, mint a cukrot

Az MNB adatai szerint az indulás évében 49 ezer, tavaly pedig 63,6 ezer babaváróhitel-igénylést hagytak jóvá a pénzintézetek, átlagosan 9-10 millió forint értékben. Érdemes is minél inkább kihasználni a 10 millió forintos összeghatárt, ugyanis a babaváró egyetlen alkalommal vehető fel, így aki kevesebbet vesz fel, az végleg lemondhat a különbözetről.

Tovább

Kiknek adnak most lakáshitelt a bankok?

2021. június 30., 05:58 Módosítva: 2021.06.30 17:05
A lakáshitelek folyósítása rekordot döntött márciusban és áprilisban, ám sok igénylő azt tapasztalja, hogy valamilyen oknál fogva nem kap hitelt a kiszemelt banktól. Az elutasítást általában nem indokolják meg, legfeljebb akkor jut az igénylő információhoz erről, ha hitelközvetítőn keresztül megy a dolog, aki igyekszik választ kapni, hiszen ez a későbbi ügyletek szempontjából rendkívül fontos információ. Attól, hogy az egyik bank kikosaraz valakit, még nincs minden veszve, mert lehet, hogy egy másik pénzintézet eltérő szempontok alapján végzi a hitelbírálatot. Az alábbiakban összegyűjtöttük az elutasítás leggyakoribb okait.

1. Túl fiatal az igénylő

Elsőre meglepőnek tűnhet, de van bank, amelyik már 16 éves kortól is ad lakáshitelt, legalábbis akkor, ha házasság révén nagykorú cselekvőképes lett az igénylő. A többség azonban 18 éves kortól hitelez.

2. Túl idős a hitelt igénylő

Az, hogy egy idős személy kaphat-e lakáshitelt, függ az igényelt lakáshitel futamidejétől is. A bankok ugyanis minden esetben azt határozzák meg, hogy lejáratkor az adós legfeljebb hány éves lehet, ha pedig eléri a megadott korhatárt, akkor fiatalabb adóstársat is be kell vonni a hitelbe.

Tovább

Nagy pénz van az e-sportban, de nem tiszta az üzleti modell

2021. június 28., 07:18 Módosítva: 2021.06.28 13:24
Az e-sport már a járvány előtt is ritkán tapasztalható növekedést mutatott, legyen szó akár elérésről, befektetési összegekről vagy pénzdíjakról. A karanténidőszak azonban rátett még egy lapáttal az ismertségi és nézettségi mutatókra, tovább erősítve az iparág láthatóságát. Az egyre népesebb közönség és a gyarapodó hirdetői pénz ellenére azonban az e-sport egyelőre nem kifejezetten nyereséges tevékenység a fő stakeholderek (ligák, csapatok) számára. A problémát főként a fenntartható üzleti modell és az ágazati sztenderdek hiánya okozza; időre és tapasztalatra van szükség egy új iparág felépítéséhez.

Az e-sport növekvő (és jórészt kiaknázatlan) üzleti potenciálját szemléltetik az iparág méretére vonatkozó előrejelzések: a Newzoo szerint 

AZ ÁGAZAT JELENLEGI MÉRETE 947 MILLIÓ DOLLÁR, AMI 2021-RE 1,1 MILLIÁRDRA, 2024-RE PEDIG 1,6 MILLIÁRDRA EMELKEDHET.

Az e-sport nézőközönségének jelenlegi becsült mérete 436 millió fő, ennek fele elkötelezett rajongó, azaz maga is indul versenyeken, vagy havonta legalább egyszer megtekint egy közvetítést. Nem mellékes az sem, hogy a tábor nagyon gyorsan nő; ugyanez a szám 2015-ben még csak 235 millió volt, vagyis 5 év alatt csaknem 85 százalékos növekedés volt megfigyelhető.

Fontos szempont, hogy ez a csatorna autentikus módon éri el az Y, Z és Alfa-generációkat, azaz a hirdetők számára legvonzóbb fogyasztói szegmenseket. Ezek a generációk kevésbé a megtakarítás, mint inkább az élményhalmozás iránt fogékonyak. Jellemző fogyasztói tulajdonságuk, hogy vásárlási hajlandóságuk az érdeklődésüket lekötő – élményt nyújtó – szegmensekben kiugróan magas, ezeken a pontokon a pénztárcájuk vastagságához képest nagyon sokat hajlandók költeni, értelemszerűen más szolgáltatások kárára. Másik ismérvük marketingszempontból a nehéz elérhetőség; többségük nem néz tévét, nem olvas újságot, és nem kíváncsi más, hagyományos hirdetési megoldásokra sem.

Tovább

Lépett a jegybank, drágulnak a lakáshitelek?

2021. június 26., 06:03 Módosítva: 2021.06.26 13:43
Az Magyar Nemzeti Bank (MNB) tíz év után először megemelte az alapkamatot: az irányadó kamatláb június 23-tól 0,9 százalékra emelkedett a korábban érvényes 0,6 százalékról. Ezzel a lépéssel a megugró áremelkedés ellen kíván fellépni a jegybank, azonban a Bankmonitor szakértői szerint a döntés a hitelek törlesztőrészletére, költségére is hatást gyakorolhat.

Az MNB 0,3 százalékponttal emelte a jegybanki alapkamatot, ami hosszú távon a lakáshitelek költségét (kamatát) is érinteni fogja.

EGY húszMILLIÓ FORINT ÖSSZEGŰ, húszÉVES FUTAMIDEJŰ LAKÁSHITEL ESETÉBEN 0,3 SZÁZALÉKPONT KAMATEMELÉS A HAVI TÖRLESZTŐRÉSZLETET 2 800 FORINTTAL DRÁGÍTANÁ.

A helyzet azonban korántsem ilyen egyszerű, az alapkamat módosítása a Bankmonitor szakértői szerint nem jelentkezik automatikusan a hitelek törlesztőrészletében.

Tovább

Még mindig fizet azért, hogy készpénzt vegyen fel a bankszámlájáról?

2021. június 14., 07:40 Módosítva: 2021.06.14 17:06
743
Hiába lehet havonta 150 ezer forintnyi készpénzt felvenni bármely bank magyarországi bankjegykiadó automatájából, még mindig sokan évi több tízezer forintot költenek csak azért, hogy hozzájussanak a saját pénzükhöz. Mutatjuk, mire kell odafigyelnie, hogy ne dobjon ki pénzt az ablakon.

1.

Sokan egyszerűen nem tudnak arról, hogy havonta 150 ezer forintot legfeljebb két részletben bármelyik magyarországi bankjegykiadó automatából kivehetnek. Ha szerencséjük van, akkor a bankszámlájukra érvényes a szolgáltatás, ám könnyen előfordulhat, hogy ők többször vesznek ki kisebb összegeket, így az ingyenességet az első kettő pénzfelvétellel már el is lövik.

2.

Gyakori, hogy valaki tud a lehetőségről, sőt egyenesen meg van győződve arról, hogy díjmenetesen jut készpénzhez, ám ha ellenőrizné a számláját, kiderülne, hogy ennek ellenére fizet. Ez például akkor fordulhat elő, ha korábban egy másik számlához kapcsolódott a kedvezmény, ám ezt az új számlához elfelejtettek megigényelni. Fontos ugyanis, hogy személyenként egyetlen számlára jár az ingyenesség, mindig arra, amellyel kapcsolatban nyilatkozunk.

Tovább

Hamarosan még többet érhet a szuperolcsó csokos lakáshitel

2021. június 2., 13:29 Módosítva: 2021.06.03 09:31
254
Bár nagyon alacsony kamattal lehet piaci lakáshitelhez jutni jelenleg, ám a csok mellé felvehető lakáshitel ennek ellenére verhetetlen a maga kategóriájában, vagyis a végig fix kamatú kölcsönök között. Amennyiben pedig a piaci hitelkamatok emelkedni kezdenek – amire a Bankmonitor szakértői szerint komoly esély van –, akkor a csokhitelek pénzügyi előnye tovább fog nőni.
Tovább

Munkahelyi konfliktushoz vezethet a felgyűlt szabadságok kiadása

2021. május 31., 16:34 Módosítva: 2021.06.01 15:05
Kis túlzással leállhat az üzleti élet, ahogy feloldják az utazási korlátozásokat – véli több, magyar vállalkozásokkal, HR-rel, munkajoggal foglalkozó szakember. A céges felső vezetők a nagy utazók közé tartoznak, és már nagyon elegük van a bezártságból, ezért amint tehetik, utazni fognak. De nemcsak ők vannak így ezzel, hanem a jól fizetett alkalmazottak is, akik ugyancsak ki akarják venni a szabadságukat. És ami jár, az jár.
Tovább

Egy fejlődő ország pénzügyi válsága

2021. május 22., 19:41 Módosítva: 2021.05.23 07:04
6
Lámfalussy Sándor tiszteletére.
Tovább

Mekkora a havi törlesztője most 20 és 40 millió forint lakáshitelnek?

2021. május 14., 06:32 Módosítva: 2021.05.15 06:09
102
A Bankmonitor hitelszakértőinek tapasztalatai szerint ma már egyáltalán nem szokatlanok a 30–50 millió forintos lakáshitelek, de akár egy 80–100 millió forintos kölcsönügylet sem számít ritkának. Ilyen hitelösszegnél azonban már óriási különbségek lehetnek a havi törlesztők között, ami egy 50 millió forintos hitel teljes visszafizetésében akár 9 millió forintot is jelenthet. De hogyan lehet megtalálni a legkedvezőbb lakáshitelt? Mekkora havi törlesztőre számíthat az, aki most venne fel kölcsönt? Milyen jövedelem szükséges a sikeres igényléshez? Többek között ezekre a kérdésekre válaszolnak a Bankmonitor szakértői.

Mind nagyobb összegű lakáshiteleket vesznek fel a magyarok, aminek az elmúlt évek jelentős lakásár-emelkedése a legfőbb oka. A főváros budai oldalán a lakások 47 százaléka például 50 millió forint feletti áron kelt el az első negyedévben, míg a 70 millió forintnál is drágábbak aránya 28 százalék volt. A pesti oldal lényegesen olcsóbb, itt a lakások 16 százaléka talált vevőre 50 millió forint feletti áron, míg Pest megyében minden ötödik ingatlanról mondható el ugyanez. Vidéken ennél alacsonyabb árakkal lehet számolni: Közép-Magyarország nélkül körülbelül minden 10. ingatlan ára haladta meg a 40 millió forintot.

Tovább

Óriási fizetés nélkül is elérhető az ingyenes bankszámla

2021. május 7., 09:39 Módosítva: 2021.05.08 09:41
112
Tudja, hogy mennyi pénzt fizet a bankjának a bankszámlája miatt? Ha nem, akkor nincs egyedül, Magyarországon a legtöbben ugyanígy vannak ezzel. Rengetegen ülnek drága bankszámlákban, és minden évben egy kisebb vagyont veszítenek el emiatt. Pedig akár teljesen ingyenes ajánlatok is vannak a piacon, ha valaki tudja, hol keressen.
Tovább

Főváros vs. vidék: több tízmilliós különbségek

2021. április 26., 06:37 Módosítva: 2021.04.26 09:21
95
Miközben egy budapesti, kétkeresős, átlagos jövedelemmel rendelkező család akár 70 millió forint lakáshitelt is felvehet, addig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében mindössze 32 millió forint hitelre elegendő két ottani átlagkereset. Megnéztük, mire számíthatnak a különböző megyékben élők, illetve mitől függ, hogy mennyi lakáshitelt vehet fel valaki.
Tovább

5 + 1 dolog, amit mindenképp ellenőrizni kell lakásvásárlás előtt

2021. április 19., 06:16 Módosítva: 2021.04.19 16:51
A lakásvásárlás komoly elköteleződés, ráadásul jelentős pénzek cserélnek ilyenkor gazdát, így akár egy élet munkája veszhet oda a rossz döntés, figyelmetlenség miatt. Ezt megelőzendő a Bankmonitor szakértői összegyűjtötték, mit kell feltétlenül ellenőrizni a foglaló kifizetése előtt.
Tovább

Fájhat utólag, ha élt a hitelmoratóriummal

2021. április 11., 17:51 Módosítva: 2021.04.23 17:37
3605
A napokban sok hiteles megkapta a bankjától az elszámolásról szóló lezáró leveleket – a hiteltörlesztési moratórium sok családnak nyújtott és nyújt most is segítséget a pandémia idején, többen viszont megdöbbentek, amikor elolvasták a banktól érkezett összesítést. A történet sokakat érint, ugyanis a lakossági ügyfelek kétharmada élt a moratóriummal.
Tovább

Olcsóbb a magyarok kedvenc piaci lakáshitele, mint a támogatott csok-hitel

2021. március 29., 06:21 Módosítva: 2021.03.30 06:01
601
A támogatott csok-hitel jelenleg az egyik legkedvezőbb lakáskölcsön, ami nem meglepő, hiszen a futamidő végéig fix 3 százalékos kamat egyedülálló a piacon. Ugyanakkor mára előállt az a furcsa helyzet, hogy a legnépszerűbb – 10 éves kamatperiódusú – piaci lakáshitelek között akad már ennél kedvezőbb is.
Tovább

Százezreket spórolhat, ha jól választ

2021. március 19., 06:32 Módosítva: 2021.03.19 09:45
38
Sok mindentől függ, hogy valaki milyen kamattal juthat fedezet nélküli, szabad felhasználású személyi kölcsönhöz, ezért fontos tisztában lenni a költséget befolyásoló tényezőkkel. A bankmonitor.hu szakértői összegyűjtötték a legfontosabb szempontokat, valamint tippeket is adnak ahhoz, hogy minél olcsóbb legyen a kölcsön.
Tovább

Aki időben lépett, életben maradt

2021. március 18., 08:46 Módosítva: 2021.03.20 16:25
18
Egy kkv-kra specializálódott, vállalatirányítási rendszerekkel foglalkozó cég 1700 kis- és középvállalkozás sorsát követi nyomon a koronavírus-járvány magyarországi berobbanása, azaz tavaly március óta. A kutatásról és annak eredményeiről a cég vezérigazgatója írt cikket az Indexnek.
Tovább