Milliárdos haverokból áll Trump gazdasági szupercsapata

2016. augusztus 6., 10:03 Módosítva: 2016.08.08 19:59
185

Donald Trump azt ígéri a főként munkás és alsóközéposztálybeli szavazóinak, hogy újra naggyá teszi Amerikát, péntek este óta pedig azt is tudni lehet, hogy ezt kiknek a tanácsai alapján akarja majd megcsinálni:

Trump gazdaságpolitikai tanácsadói csapatát egy tucat milliárdos üzletemberből áll.
Tovább

Donald Trump felesége illegálisan vállalhatott munkát az USA-ban

2016. augusztus 5., 15:34 Módosítva: 2016.08.08 11:04
226

Egyre több kérdés merül fel azzal kapcsolatban, Donald Trump felesége vajon betartotta-e az USA bevándorlásra és munkavállalásra vonatkozó törvényeit, amikor a kilencvenes években felbukkant az országban, írja a Politico. A témával foglalkozó amerikai újságok szerint egyre valószínűbbnek látszik: a bevándorlásellenes Trump egy hajdani illegális munkavállalóval házasodott össze. 

Tovább

Clinton meggyőzően vezet Trump előtt

2016. augusztus 4., 18:39 Módosítva: 2016.08.30 15:43
1

Hillary Clinton demokrata elnökjelölt valamennyi felmérés szerint jelentősen vezet republikánus vetélytársa, Donald Trump előtt – írta az MTI.

Egy sor felmérést hoztak nyilvánosságra csütörtökön, és valamennyi azt mutatja, hogy eltérő arányban ugyan, de Hillary Clinton előnye jelentős Donald Trump előtt, és nemcsak a pártkonvenció utáni átmeneti népszerűség-növekedésről van szó.

Tovább

Trump nem érti, miért ne vethetné be az atomfegyvert

2016. augusztus 4., 10:36 Módosítva: 2016.08.04 10:36
2

Tényleg túltolta a kampánytriciglit a republikánus jelölt, alulról fúrják a képviselőház elnökét, és persze megint előkerült az atomfegyver. Egy csokor szerdai kampányhír az óceán túlpartjáról, és nem meglepő, hogy mindegyik Trumpról szól. Az is kiderült, hogy Trump egyedül július folyamán 80 millió dollárt kalapozott össze a republikánus párton és közvetlen adományozókon keresztül, míg ellenfele összesen 90 millió dollárt gyűjtött össze. Bővebben itt>>>

Trump bosszút áll McCainen

2016. augusztus 3., 07:09 Módosítva: 2016.08.03 14:55
2

Nem sokáig váratott magára Donald Trump bosszúja azután, hogy a republikánus elnökjelöltet kritizálta legutóbbi beszólásáért a párt 2008-as elnökjelöltje, John McCain. Az arizonai szenátor Trumpot azért ítélte el, mert csúnyán megsértette a Demokrata Párt rendezvényén felszólaló, muszlim Khizr Khant, akinek fia amerikai katonaként halt meg Irakban 2004-ben, társai megmentésekor. Trump kedd este nyilatkozatot adott ki, hogy nem támogatja McCain újraindulását a szenátori székért.

Tovább

Lemondtak a Demokrata Nemzeti Bizottság vezetői

2016. augusztus 2., 22:22 Módosítva: 2016.08.26 02:05
2

Az email-botrány miatt lemondott Amy Dacey, a Demokrata Nemzeti Bizottság vezetője, írta a CNN. Távozik a szervezet két másik tisztségviselője, Brad Marshall és Luis Miranda is. A CNN-nek nyilatkozó forrás szerint Decay elismertségnek örvendett Hillary Clintonnál, és a kampánycsapatnál egyaránt. Ugyanakkor az email-botrány miatt a párt tiszta helyzetet akart teremteni. 

Az ügy miatt még egy sor személycsere zajlott a párt vezetésében. 

Tovább

Obama búcsúzóként egy óriási ajándékkal kedveskedne Clintonnak

2016. augusztus 2., 22:07 Módosítva: 2016.08.03 11:31
213

Érdekes, és a valóságtól nem is elrugaszkodott elmélettel állt elő hétfőn az egyik legfontosabb amerikai politikai lap, a Politico arról, hogyan akarja Barack Obama elnöksége záróakkordjaként egyszerre megtolni az Iszlám Állam elleni háborút, illetve a Donald Trump elleni demokrata kampányt. A lap szerint a leköszönő amerikai elnök

megsemmisítő csapást akar mérni a Kalifátusra, ami a kampányhajrában akár döntő segítséget is jelenthet Hillary Clintonnak.
Tovább

Obama: Trump teljességgel alkalmatlan

2016. augusztus 2., 19:51 Módosítva: 2016.08.03 00:42
8

Barack Obama elnök keményen odaszólt Donald Trumpnak, és teljességgel alkalmatlannak nevezte a republikánus jelöltet arra, hogy amerikai elnök legyen, írja a CNN. Azokat a republikánusokat is kiosztotta, akik kiállnak Trump mellett.

Tovább

Előállt egy republikánus kongresszusi képviselő, aki átszavaz Clintonra

2016. augusztus 2., 17:57 Módosítva: 2016.08.03 00:42
6

Egy New York-i republikánus, Richard Hanna az első kongresszusi képviselő, aki nyíltan kiállt, és bejelentette, hogy a pártvonalakon túllépve Donald Trump ellenében szavaz majd a november 8-i elnökválasztáson.

Hanna már korábban is jelezte, hogy soha nem tudná támogatni Trumpot, most pedig azt írta egy cikkben, hogy nem tartja elegendőnek elítélni a republikánus jelölt kijelentéseit. „Nem alkalmas, hogy képviselje a pártunkat, és nem vezetheti az országot" – írta. Szerinte Clintonnal vannak nézetkülönbségei, de méltatta eltökéltségét több olyan ügyben, amit ő is fontosnak tart.

Clintonra fogok szavazni

– írta a ciklusa végén egyébként visszavonuló képviselő.

Tovább

Terjesztjük Donald Trump jó hírét

2016. augusztus 2., 14:30 Módosítva: 2019.02.01 10:50
513
Donald Trump személyes jó ismerőse a Floridában élő Varga Ildikó, aki azt mondja, Egyesült Államok-szerte huszonhét olyan nőszervezet beindításában vett részt, amelyek a republikánus elnökjelöltet támogatják. A szervezetek célja, hogy bemutassák Trump család- és nőbarát oldalát, a magyar támogató szerint Trump a nőket érintő szexista és tiszteletlen megjegyzései csupán a kampányharc részei, és személyesen sosem hallani tőle ilyeneket.
Tovább

McCain is elítélte Trumpot

2016. augusztus 1., 17:02 Módosítva: 2016.08.02 15:21
10

Tovább gyűrűzik a Khizr Khan beszéde után kirobbanó botrány Amerikában, ami nemcsak a demokratáknál, hanem több republikánusnál is kiverte a biztosítékot. Legutóbb John McCain, a 2008-as republikánus elnökjelölt szólalt meg az ügyben, és hétfőn délelőtt kiadott közleményében mélyen elítélte Trump megjegyzését. McCain azt is hozzátette, reméli az amerikaiak megértik, hogy Trump nem képviseli az egész Republikánus Párt nézeteit. 

A demokrata jelöltállító gyűlés csütörtöki, utolsó napján mondott beszédet Khan, akinek a fia muszlim-amerikai katonaként, a társait megmentve halt meg egy 2004-es robbantásban Irakban. Trump a hétvégén többek között azt pedzegette, vajon a felesége azért állt-e mellette végig csendben, mert megtiltotta neki, hogy beszéljen. Khan nem jött zavarba, rögtön válaszolt is a megjegyzésre, sőt felajánlotta neki az alkotmány egy mindig magánál tartott példányát, hogy most végre ő is elolvashassa.

Khizr Khan és felesége hétfőn reggel több amerikai tévé műsorában is bírálták Trumpot, hevesen támadva kijelentéseit és fellengzősségét, melyek szerintük a politikus tudatlanságáról és arroganciájáról tesznek tanúbizonyságot.  Khan felesége külön is megszólalt, érthetetlennek tartotta, hogy Trump úgy gondolja, a vallása, nem pedig az általa érzett fájdalom miatt nem beszélt.

Tovább

Trump és Clinton csatája új fejezetet nyithat Amerikában

2016. augusztus 1., 11:24 Módosítva: 2016.08.26 02:05
146

Véget ért az USA-ban a két fő párt jelölőgyűlése, és ezzel célegyenesbe fordult a világ első számú politikai cirkusza, az amerikai elnökválasztás. Unalomra senkinek sem lehetett panasza: a republikánus és a demokrata konvenció egyaránt bővelkedett show-ban, drámában, hajmeresztő retorikában és fennkölt magasztosságban. Bár a két jelöltet, Donald Trumpot és Hillary Clintont annak rendje és módja szerint megválasztották, egyik párt sem tudta eltüntetni a lufik és konfettiáradat alatt meghúzódó törésvonalakat.

Tovább

Ők taposták Hillary Clinton előtt az utat

2016. július 31., 22:02 Módosítva: 2016.10.27 19:19
19
Egy szüfrazsett, konok jogász, aki még csak nem is szavazhatott saját magára. Egy Maine-ből jött özvegy, aki nem szerette, ha feministának nevezik. Egy rettenthetetlen asszony, aki afro-amerikaiként is olyan messzire jutott, mint előtte senki. Egy pszichoterapeuta, akit az apja halála tanított meg a társadalmi igazságtalanságra. Az 1800-as évek végén kezdődött el az a folyamat, amelynek a vége az lett, hogy a héten megválasztották Hillary Clintont a nagy pártokat tekintve az első női elnökjelöltnek az Egyesült Államokban. Bemutatunk négyet az úttörők közül.

Amennyire excentrikus figura volt a Fehér Házat megcélzó nők sorát megnyitó Victoria Woodhull, aki egyszerre volt szabad szerelmet hirdető szépség, halottlátó spiritiszta, brókercég-tulajdonos üzletasszony és szüfrazsett, annyira komoly, nyugodt és céltudatos asszony követte őt az úton: Belva Lockwood. Ő volt az első nő, aki az Egyesült Államok elnöki posztjára pályázott, és bizonyítottan szerzett szavazatokat is.

Tovább

Trump újabb vicce ment mellé

2016. július 31., 12:13 Módosítva: 2016.08.04 14:37
10

A demokrata jelöltállító gyűlés zárónapján, amikor Hillary Clinton hivatalosan is elfogadta az elnökjelöltséget, beszédet mondott Khizr Khan is, akinek a fia muszlim-amerikai katonaként, a társait megmentve halt meg egy 2004-es robbantásban Irakban. Khan keményen támadta Trumpot is, aki az első reakciójában azzal viccelődött, hogy a beszéd alatt a férfi mellett álló feleség egy szót se szólt.

Ha a feleségét nézik, csak áll ott. Nincs semmi mondanivalója. Talán nem engedélyezték neki, hogy megszólaljon

– mondta Trump egy interjúban, ami azokat a neten is keringő kommenteket idézi, amelyek szerint a muszlim férfi bizonyára megtiltotta a feleségének, hogy beszéljen.

Tovább

Tényleg oroszok hekkelték meg a demokratákat?

2016. július 30., 20:47 Módosítva: 2017.01.12 11:25
229
Nagyjából csak annyi biztos, hogy valaki meghekkelte a demokrata párt szervereit, megszerzett egy csomó emailt, amit átadott a WikiLeaksnek. Meg annyi, hogy van még az emailekből, és most már politikai következményei vannak a szivárgásnak. A legújabb feltevések szerint a háttérben Oroszország lehet, hiába jelentkezett be egy Guccifer 2.0 nevű hekker elkövetőnek. Viszont amennyi bizonyíték szól az oroszok mellett, technikailag annyira könnyű megkérdőjelezni is őket, politikai motiváció ide vagy oda. Donald Trump viccesen beszólt a demokratáknak az oroszokkal fenyegetve, de ezzel a republikánus pártot is megosztotta, hamar magyarázkodni kényszerült.

Július 22-én, azután, hogy Donald Trumpot hivatalosan is megválasztották republikánus elnökjelöltnek, és azelőtt, hogy a magyar idő szerint péntek hajnalban véget ért demokrata konvenció, a másik párt jelölőgyűlése elkezdődött, a WikiLeaks több mint 19 ezer emailt hozott nyilvánosságra, amit a Demokrata Párt vezetését adó Demokrata Nemzeti Bizottság (DNC) szervereiről szereztek. A levelekből eddig az derült ki, hogy a pártvezetés semlegesség helyett erősen Hillary Clintont favorizálta Bernie Sandersszel szemben, ami felkorbácsolta a vermonti szenátor támogatóit, és Debbie Wasserman Schultz pártelnök is belebukott, a konvenció után távozik tisztségéből.

A pártban úgy gondolják, a levelek kikerülésének időpontja nem lehet véletlen, és a WikiLeakset vezető Julian Assange nyilatkozatai alapján egyértelműen politikai célja van, a szivárogtatásokkal a megfelelő időzítést vártaIgaz, a hekkeléssel átütő csapást nem sikerült mérni sem Clintonra, sem a pártra  – legalábbis egyelőre, mivel a WikiLeaks szerint akad még nem nyilvánosságra hozott emailekből.

Tovább

Újabb demokrata hekkelés miatt nyomoz az FBI

2016. július 29., 19:03 Módosítva: 2016.11.11 16:01
38

Még javában tart a WikiLeaks-szivárogtatás miatt kitört demokrata emailbotrány, de máris itt az újabb hekkelési ügy: a Reuters információi szerint a Demokrata Nemzeti Bizottság (DNC) után ezúttal a Demokrata Kongresszusi Kampány Bizottságot (DCCC) érte kibertámadás, az FBI már nyomoz az ügyben. A hírügynökségnek négy forrás is azt állítja, hogy az új hekkelésnek köze lehet az előző támadáshoz. A DCCC később meg is erősítette, hogy meghekkelték. A két támadás célpontja, a DNC és a DCCC közös irodában működik.

Frissítés: a Clinton-kampányt is meghekkelték

Időközben egy harmadik támadásról is értesült a Reuters, ebben magát a Hillary Clinton kampánystábja által használt hálózatot hekkelték meg. Ebben az ügyben már az igazságügyi minisztérium nemzetbiztonsági osztálya nyomoz, ami arra utalhat, hogy a kormány szerint állami segítséget kaptak a hekkerek.

Tovább

Orbánnal szemben az európai jobbközép Clinton támogatásán gondolkozik

2016. július 29., 14:45 Módosítva: 2016.08.01 14:37
86
A Trump-elnökségtől való félelem Philadelphiába, a demokraták jelöltállító gyűlésére terelt számos olyan jobbközép európai politikust, akik korábban mindig a republikánus jelölt megkoronázását nézték végig. De Trumpot nem nyelik le, ellentétben Orbán Viktorral.

Az európai jobbközép pártok hagyományosan az amerikai jobboldalt többé-kevésbé politikailag lefedő Republikánus Párttal tartanak fenn szövetségesi viszonyt, Donald Trump elnökjelöltté válása azonban ezt a hagyományt is felborította. A Politico Europe cikke szerint számos európai jobbközép párt átértékeli az eddigi kötődéseit és inkább a demokraták jelöltje, Hillary Clinton mögött sorakozik föl.

Tovább

Clinton: Nem bízhatjuk Trumpra az atomfegyvereket

2016. július 29., 07:22 Módosítva: 2016.08.26 02:05
108

Nemzetbiztonsági kérdésekben különösen sokat támadta Donald Trumpot, magát pedig felelős vezetőnek és főparancsnoknak mutatta be Hillary Clinton, aki csütörtök este a philadelphiai konvenció zárásaként elmondta a demokraták jelöltségét elfogadó beszédét. Ezzel hivatalosan is történelmet írt, ő lett az egyik nagy párt első női elnökjelöltje.

Tovább

Az amerikai titkosszolgálat nem tudja, kik törték fel Clintonék e-mailjeit

2016. július 28., 23:14 Módosítva: 2016.07.29 08:48
2

Az amerikai hírszerzés vezetője azt mondja, valójában még nem tudják, ki törte fel a Demokrata Párt e-mailjeit.  James Clapper, az amerikai nemzeti hírszerzés (DNI) igazgatója csütörtökön beszélt arról, hogy a titkosszolgálat egyelőre nem tud állást foglalni a kérdésben. Az FBI sem hozott nyilvánosságra semmit arról, hogy kik állhattak a hackertámadás mögött.

Tovább

A Kreml szerint abszurd, hogy közük lett volna az amerikai hackertámadáshoz

2016. július 28., 20:03 Módosítva: 2016.07.28 21:27
1
Abszurdnak és az ostobaság határát súrolónak nevezte a Kreml azokat a vádakat, amelyek szerint Moszkvának köze volt a demokrata párt szervere elleni hackertámadáshoz.

Obama elnök és demokratapárti állítások szerint egyre több szakértő feltételezi: Oroszország áll amögött, hogy a Wikileaks a múlt pénteken a Demokrata Párttól megszerzett több ezer levelet publikált. Ezek arról tanúskodtak, hogy a párt nem volt pártatlan, megpróbálta gáncsolni Bernie Sanders kampányát, hogy Clinton lehessen az elnökjelölt.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő a Hillary Clinton választási kampánystábjából származó vádakra reagálva most leszögezte: „Nem végeztünk hackertevékenységet, semmi közünk a történtekhez”. Szerinte a vádak annak a bizonyítékai, hogy oroszfóbiát szítanak az amerikai választási kampányban – írja az MTI.

Tovább

Obama nekiment Trumpnak, átadná a stafétát Clintonnak

2016. július 28., 08:25 Módosítva: 2016.07.28 16:43
1113

Barack Obama volt a Philadelphiában tartott demokrata konvenció harmadik napjának fő szónoka, és beszédében a korábbi leköszönő elnökökhöz képest aktívabban támadta a másik párt rivális jelöltjét, miközben teljes mellszélességgel kiállt az elnöki öröksége biztosítékának tartott Hillary Clinton mögött.

Tovább

Trump az orosz hackerek segítségét kéri a kampányához

2016. július 27., 21:29 Módosítva: 2016.08.09 00:05
215
Trump Oroszországtól kér segítséget a kampányához, kérdés, hogy fogják ezt fogadni a republikánus szavazók. Közben Obama már arról beszél, hogy Trump akár nyerhet is - az elnök a veszély emlegetésével Clinton mögé próbálhatja beállítani a bizonytalankodó demokratákat.

Trump direktben az orosz hackerekhez fordult: sajtótájékoztatóján azt kérte tőlük, hogy további e-maileket hozzanak nyilvánosságra Hillary Clinton feltört postafiókjából.

Oroszország, ha hallasz, remélem megtaláljátok azt a 33 ezer e-mailt, ami még hiányzik. Szerintem a sajtónk bőségesen meg fog jutalmazni érte

– mondta a floridai eseményen a republikánus jelölt. Ezt a vele nem szimpatizáló sajtó rögtön úgy interpretálja, hogy az orosz hackereket arra kéri, indítsanak újabb kibertámadást az Egyesült Államok ellen. Trump konkrétan Hillary Clinton külügyminisztersége alatti, eddig nyilvánosságra nem került levelei kapcsán tette a kijelentést. A Quartz szerint valószínűleg ez az első alkalom, hogy egy esélyes elnökjelölt idegen nagyhatalomtól kér segítséget.

Tovább

Amerika egyre biztosabb benne, hogy Putyin kavart bele az elnökválasztásukba

2016. július 27., 08:49 Módosítva: 2016.07.27 15:35
262

Amerikai hírszerzők arról tájékoztatták a Fehér Házat, hogy "nagy biztossággal állíthatóan" az orosz kormány áll a demokrata párt belügyeit érintő emailszivárogtatós botrány mögött,írja a New York Times.

De azt is hozzátették, hogy azt nem tudják, hogy a levelezés feltörése egy szokásosnak mondható kiberkémkedés volt, amit egyébként az USA is csinál, vagy kifejezett szándék volt az oroszok részéről, hogy manipulálják a 2016-os elnökválasztást.

Tovább

Miközben Clinton elnökjelölt lett, az utcán káoszba fordult a tüntetés ellene

2016. július 27., 06:50 Módosítva: 2016.07.28 16:43
18

Egy több száz résztvevős Black Lives Matter tüntetés több mint két órán át vonult a Clintont megválasztó demokrata konvenció helyszínétől nem messze, majd összetalálkozott egy másik nagy csoporttal, amelyben ott voltak Bernie Sanders szimpatizánsai és palesztinbarát demonstrálók is, írja a Politico.

A tüntetéseknek ellenzői is akadtak, a helyzet aztán feszültségbe, majd erőszakba fulladt, legalább egy verekedés is volt, noha azt nem lehet teljes bizonyossággal megmondani, hogy ki kezdte.

Tovább

Assange direkt a demokrata gyűlésre időzítette a WikiLeaks szivárogtatását

2016. július 27., 02:50 Módosítva: 2016.11.11 16:09
7

Julian Assange, a WikiLeaks alapítója arról beszélt a Democracy Now! hírműsornak, hogy úgy időzítette a demokrata pártvezetés belső levelezésének kiszivárogtatását, hogy egybe essen a demokrata jelöltállító gyűléssel, írja a New York Times.

Tovább

Megválasztották Clintont a demokraták elnökjelöltjének

2016. július 27., 01:16 Módosítva: 2016.07.28 16:43
45

A demokrata jelöltállító gyűlés második napján a Philadelphiában összegyűlt delegáltak hivatalosan is megszavazták Hillary Clintont az elnökjelöltjüknek. A volt first lady ezzel történelmet írt, és a nagy pártokat tekintve az első női elnökjelölt lett.

Tovább

Nem maradt el a balhé a demokrata konvención

2016. július 26., 06:08 Módosítva: 2016.07.28 16:43
17

Az történt, amit mindenképp szerettek volna elkerülni a Demokrata Párt jelöltállító konvencióján: az egység demonstrálása helyett a megosztottságot is megmutatta a nyitónap, bekiabálások, fütyülések szakították meg a beszédeket, amelyek célja épp az lett volna, hogy a párt delegáltjai fogadják el Hillary Clinton előválasztási  győzelmét Bernie Sandersszel szemben. A pártvezetés részrehajlására koncentrálódó emailbotrány meghozta a hatását.

Tovább

A pártvezetés emailbotránya közepette kezdődik Clinton megkoronázása

2016. július 25., 20:37 Módosítva: 2016.07.26 06:47
51

A demokrata pártvezetést megrengető új emailbotrány közepette, elégedetlen és tiltakozásokat ígérő Bernie Sanders-támogatókkal nyílik meg magyar idő szerint hétfőn éjjel az Együtt egységben szlogennel leírt első nappal a demokraták jelöltállító gyűlése a Philadelphia 76ers NBA-csapat csarnokában. A négy nap alatt Barack Obama elnökkel az élükön felszólalnak a legfontosabb demokrata politikusok, a végén pedig Hillary Clinton történelmet ír, hivatalosan is ő lesz az amerikai politikát meghatározó két nagy párt első női elnökjelöltje. Azonban nagyon nem mindegy, hogy addigra mennyire tudják véghezvinni a legfontosabb célt, vagyis egységbe kovácsolni a demokratákat.

Tovább

Trump átvette a vezetést a CNN mérése szerint

2016. július 25., 12:46 Módosítva: 2016.07.25 21:38
23

Trump erősödött a republikánus konvencióval, mégpedig akkorát, hogy most épp neki van nagyobb esélye az elnöki címre, közölte a CNN a saját mérései alapján. Eszerint

  • Donald Trump -  44%
  • Hillary Clinton - 39%,

ha a többi, gyakorlatilag esélytelen jelölttel is számolunk, és 48-45, ha csak ketten szerepelnek a mérésben. 

Tovább

Obama féltestvére Trumpra szavaz

2016. július 25., 00:00 Módosítva: 2016.07.25 12:01
13

Obama Trumpra szavaz, és ezt maga Obama mondta el. Igaz, nem a távozó demokrata államfő, hanem féltestvére, Malik Obama, de azért így is váratlan helyről kap támogatást az afroamerikaiaknál nyilvánvalóan hátránnyal induló republikánus elnökjelölt. „Tetszik, hogy Donald Trump a szívéből szól” – mondta a féltestvér a kenyai Kogelo faluban a New York Postnak.

Malik Obama
Malik Obama
Fotó: MTI
Tovább