Márta, Flóra
16 °C
20 °C

Okostelefonnal tér vissza a Kodak

2014. december 29., 09:55 Módosítva: 2015-01-05 10:05:10
17

Az okostelefonok kameráján még bőven van mit javítani, és ez önmagában elég ahhoz, hogy a Kodak is belépjen erre a piacra. A szebb napokat is megélt fotóipari vállalat bejelentett egy androidos mobilt, amit a Las Vegasban január elején megrendezésre kerülő CES 2015-ön mutat meg a nagyközönségnek. Később egy tabletet és egy internetre kapcsolódó kamerát is bemutat majd.

A termékekről most még csak annyit tudunk, hogy a Kodak nem köt kompromisszumot a fotók megosztása és nyomtatása terén, bármit is jelentsen ez. Ezen kívül lesz a mobilon távmenedzsment, amivel a családtagok és barátok segítséget nyújthatnak az elakadt felhasználónak. Magyarán a Kodak termékei nem a profiknak, hanem a szélesebb tömegeknek készülnek majd. 

Vajon a Kodak is a márkanevét adta el, mint a Nokia? Mint azt megírtuk, a finn mobilgyártó is piacra dob egy tabletet, amit ugyan nem ő gyárt le, de a partnerének szigorú minőségi követelményeknek kellett megfelelnie, hogy használhassa a márkanevét. Az a tablet is androidos, és a Nokia még egy saját indítómenüt is feltelepített rá.

Kövessék január elején a CES-ről készült beszámolónkat itt a Szemlemorzsa blogon! Las Vegasban utánajárunk, hogy tényleg a patinás márkanevek felújítása lesz-e az új trend, vagy még vannak olyan újdonságok, amikkel nagyot lehet dobbantani az okostelefonok piacán.

Varázstükör, hangvezérlés, okosotthon

2014. szeptember 8., 20:34 Módosítva: 2014-09-09 09:41:26
65
Egyelőre főleg csak koncepcióként létezik az okosotthon fogalma, legalábbis a berlini IFA-n nem sikerült sokkal messzebb lépni a valóságban is létező, sorozatgyártásba került termékek terén, mint a távirányítható mosógép vagy az átlagnál felhasználóbarátabb hűtő.

Szerencsére a koncepciókban az a jó, hogy az ember kockázat nélkül ámulhat el az ötleteken. Több nagy cég standján is láttunk okosotthonnak berendezett standot. A Samsungnál volt biometrikus kilincs arcfelismerő kamerával, és a világítást állítólag hangvezérléssel lehetett kapcsolgatni. Azonban kicsit odébb kiderült, hogy a nagy varázslat a tükörben lesz.

A harminc év fölöttiek talán még emlékeznek arra, mekkora király volt az a sofőr, akinek visszapillantó tükrében az épp használt funkciók is megjelentek: ha indexelt, a tükörben zölden villogó nyilak voltak, ha fékezett, kigyulladt egy stoplámpa. Na, valami ilyesmit tud a Toshiba (először februárban bemutatott) tükre is.

Nem túl interaktív, inkább csak időt spórol a felhasználónak: ha eléülünk, a napszaknak megfelelően köszön, aztán a tükör jobb szélén feldob egy halom olyan információt, amire szükségünk lehet. Milyen kint az idő, mi a mai dátum, mik a legfontosabb hírek, és persze a tennivalók és üzenetek. Nem nagy truváj, de kétségtelenül része lehet egy otthonnak tíz év múlva.

Tovább

Látott-e már falon kunkorodó tévét?

2014. szeptember 5., 16:21 Módosítva: 2014-09-06 13:20:24
32

Van néhány érthetetlen dolog a berlini IFA-n, de a leginkább a Samsung óriási tévéje lepett meg minket, ami nem elég, hogy hajlított (vagy ívelt, bocsánat, nem tudom megjegyezni a hivatalos fordítást), de ráadásul nem az.

Fotó: Index

A fiatal koreai mérnökök ugyanis készítettek egy olyan készüléket, ami a világ legnagyobb hajlítható tévéje. A trükk pedig az, hogy a képernyő a nézők kívánságainak megfelelően vagy egyszerűen lapos, vagy behajlítja a két szélét. Hogy mi az értelme? Fogalmunk sincs, de kétségtelenül jó társalgási téma lehet egy megfeneklett házibuliban.

Főleg akkor, ha valaki megkérdi, mennyibe is kerül a kunkorodó szélű, 105 hüvelykes (266 centiméteres) képátlójú, ultra HD felbontású monstrum. A rendes tévéként viselkedő, gyárilag görbe tévé 120 ezer dollár körül van, szóval lehet tippelgetni, mennyi lesz ez itthon. És ha már tippelgetünk, találjuk ki azt is, mire jó ez az egész, nekünk nem sikerült rájönni. Kétségtelenül szép képe van amúgy, de ez inkább az UHD felbontás miatt van, és nem sok köze van a renitens szélekhez.

Toshiba Encore Mini: ultraolcsó, windowsos tablet, igényteleneknek

2014. szeptember 5., 15:15 Módosítva: 2014-09-06 00:01:05
11
A Toshiba különleges dolgot jelentett be: olcsó, héthüvelykes, Windows 8.1-et futtató tabletet.

Nehéz eldönteni, hogy pontosan mi ellen is indítják harcba a külsőre kicsit jellegtelen tabletet: egyes hírek szerint az iPad Minit akarják lenyomni, de a berlini pavilonban velünk beszélgető munkatárs nem ellenkezett, amikor felvetettük, hogy inkább az olcsó androidos készülékek lehetnek a célpontok.

Fotó: Kolbert András / Index
Tovább

Hogy ezt miért nem mi találtuk ki?

2014. szeptember 5., 09:32 Módosítva: 2014-09-05 16:25:36
473

Manapság már annyi készüléket használunk egyszerre, hogy valószínűleg sok mindenkinek nem ismeretlen az, mikor munka közben, a legnagyobb gépelés közepén jön egy üzenet az okostelefonra, amit azonnal meg kell válaszolni. Jó, nem a világ vége elővenni a készüléket és a képernyőn megjelenő, nyomorult billentyűzeten beszenvedni a választ, de azért talán nem én vagyok az egyetlen, aki ide-oda szokott pattogni a telefon és a billentyűzet között csak azért, mert egy válasz nem elég annak, akivel sms-ben (vagy ennek bármilyen mobilos megfelelőjében, például Hangoutsban vagy Whatsappban, Skype-ban vagy akármi egyébben) tartjuk a kapcsolatot.

A Logitech kitalálta a megoldást: miért ne használnánk egyetlen billentyűzetet mindegyik (na jó, legfeljebb három) készülékünkhöz? A berlini IFA-n bemutatott megoldásuk tipikusan az a homlokra csapkodós szerkezet, ami bárki másnak is eszébe juthatott volna. A teljes értékű (természetesen numerikus terület nélküli) billentyűzet bluetooth-on csatlakozik egyszerre három eszközhöz, és a váltást a cucc bal oldalán lévő, három állású kapcsolóval szabályozhatjuk. Van egy nút is a billentyűzet tetején, ahová stabilan beállíthatunk egy telefont vagy tabletet is, vagy akárezekből egyszerre többet, fektetve vagy állítva is. Ez nagy előrelépés a tavalyi modellhez, a szintén három eszözt kezelő K810-hez képest, amely kütyütartóként még nem működött.

Tovább

Ez már itt majdnem a Mátrix

2014. szeptember 4., 17:38 Módosítva: 2014-10-15 12:50:18
713
A Samsung szerdán mutatta be Berlinben, az IFA 2014 kiállításon a Gear VR nevű sisakot, amivel elmerülhetünk a virtuális valóságban. Ebben látjuk a jövőt.

Van a szórakoztató elektronikában érdekelt gyártóknak egy olyan rossz szokásuk, hogy minden újdonságot világmegváltóként állítanak be annak ellenére, hogy valójában ők is tudják, csak egy nagyon gyorsan kifutó technológiai mellékvágányról van szó. Valójában az ilyesmiből van több, és csak ritkán jön olyan fejlesztés, ami valóban csavar egyet azon, ahogy a dolgainkat használjuk a mindennapokban, így aztán nagy bátorság kell ahhoz, hogy valaki kijelentse egy bizonyos eszközről, hogy na, kérem, ez itt a jövő.

Márpedig a virtuális valóságot hosszú évtizedes vergődés után elérhető közelségbe hozó megoldások pont ilyenek. A berlini IFA kiállításon a Samsung megoldását sikerült pár percre megkaparintanunk, de ez már elég volt ahhoz, hogy kiderüljön: ez nem a hajlított telefon, a 3D tévé vagy a 4D mozi szintje, a koreai cég azért állt össze a technológia eredeti kitalálójával, az Oculusszal (akiket a Facebook vásárolt fel mesebeli összegért pár hónapja), hogy már most biztosítsa a helyét a következő néhány év legnagyobb durranásában.

Tovább

Már csak a panorámaszelfi hiányzott az életünkből

2014. szeptember 3., 20:58 Módosítva: 2014-09-24 15:05:29
130
A berlini IFA kiállítás első igazi nagy durranása, legalábbis azok közül, amit a helyszínen jelentettek be, és nem pár nappal korábban szivárogtattak ki a neten, a Samsunghoz köthető. Ők ugyanis a kiállítás nulladik napja előtt, kedd délután megtartották azt a sajtótájékoztatót, amin a cég új cuccait jelentették be. Azt előre lehetett sejteni, hogy a cég phabletjének, a Note-nak új változata is előkerül, de a koreai gyártó tudott még ezen túl is érdekeset mutatni. Sőt, igazából pont a Note volt a legkevésbé érdekes.

Ettől függetlenül a várakozás alatt a hatalmas kivetítőn pörgetett kisfilmeken a ceruza használatának fontosságát próbálta kiemelni minden, aztán a visszaszámláló is erre épített: vonalakból felfirkantott számok mennek öttől lefele. A ceruza azért fontos, mert a Note az az eszköz, ami egyrészt méretében valahol a tabletek és a telefonok között áll meg, másrészt a Samsung valamiért úgy gondolja, hogy a használhatóságot egy stylusszal, vagyis speciális műanyagceruzával lehet kiteljesíteni.

Tovább

Játszottunk az első játékkonzollal és az utolsó Elite-tel

2014. június 14., 09:03 Módosítva: 2014-09-05 18:03:48
21

Az E3-on minden évben kiállít a Videogame History Museum, és mindig nagy sikerrel. A nonprofit létesítmény alapítóinak egyetlen célja, hogy minél teljesebb gyűjteményt hozzanak létre ennek a – véleményük szerint – művészeti ágnak. A glendale-i, 1999 óta létező intézet állandó pénzhiányban szenved, támogatóiktól mégsem elsősorban pénzt kérnek, hanem információt obskúrus ritkaságokról, esetleg magukat az obskúrus ritkaságokat.

Tovább

Utolsó nap robbant az E3 meglepetése

2014. június 13., 12:27 Módosítva: 2014-06-13 22:51:19
13

Az Electronic Entertainment Expón általában mindegyik cég ellövi a puskaport már az első (sőta nulladik) napon, a show zárására nem vár az ember nagy dolgokat. Idén mégis úgy alakult, hogy a videojáték-expó egyik legnagyobb dobása az utolsó napra esett. A From Software csak PS4-re megjelenő játékáról, a Bloodborne-ról van szó.

A fejlesztők az utolsó pillanatig dolgoztak azon is, hogy félkész játékukat egyáltalán bemutathassák. Konkrétan vasárnap készültek csak el a prezentálható verzióval, így a cég a hétfői nagy Sony-sajtóeseménybe már nem tudta beépíteni, csak egy kis teaserben említette meg, abból sem derült ki szinte semmi. Csütörtök délelőttre volt viszont egy időpontom a cég sajtószobájába „egy be nem mutatott játékra”, és a helyszínen a Bloodborne fogadott.

Tovább

Az E3 a csajokról is szól

2014. június 13., 10:09 Módosítva: 2014-06-13 14:11:32
8

Valahogy történelmileg úgy alakult, hogy az E3 videojáték-expón az egyes kiadók nemcsak azzal versenyeznek, hogy ki tudja a legjobb játékokat, a leglátványosabb előzeteseket, és a legextrémebb standot felmutatni, hanem abban is, hogy hol van a legtöbb és a legkevesebb ruhába öltözött hosteszlány. A jelenség miatt rendszeresen megy a háborgás, és valóban, nem különösebben épületes látvány, ahogy csorgó nyálú, izzadó tenyerű geekek állnak hosszú tömött sorban, hogy egy nyolc négyzetcentiméternyi bikinit viselő csajjal fényképezkedjenek. Mindig meg is ígéri mindenki, hogy idén aztán nem a játékszereplőnek öltöztetett modellek, hanem maguk a játékok lesznek a középpontban. Idén mindez így sikerült:

Az erőszak még sosem volt ilyen mutatós

2014. június 12., 12:08 Módosítva: 2014-10-27 15:22:37
54

A Los Angeles-i E3 videojáték-show második napján, szerdán folytatódtak előre megbeszélt bemutatóim, amiken a legújabb játékok fejlesztői olyan részleteket is felfedtek, amiket az expó standjain egyébként nem lehetett megtekinteni. Úgy jött ki a lépés, hogy főleg olyan játékok estek erre a napra, amikben verekedni vagy lőni kell, shooterek és brawlerek következő generációs konzolokon – izgalmasan hangzott. Aztán néha csak hangzott, de ez teljesen normális egy olyan rendezvényen, ahol plafonról lelógatott tankkal vagy éppen egy kétméteres aggyal próbálnak vonzóbbá tenni játékokat.

Tovább

Festménybe illő videojátékok

2014. június 11., 21:57 Módosítva: 2014-06-12 12:26:27
38

Az E3-on 2004 óta rendezik meg az Into the Pixel című versenyt és kiállítást, ami egyre rangosabb eseménynek számít a videojátékok grafikusai között. A tárlatra koncepciórajzokat, illusztrációkat lehet nevezni, a legjobbakról egy válogatott szakmai zsűri dönt.

A zsűrit pedig csak részben adja a videojátékos szakma; múzeumi kurátorok, művészeti vezetők, tanárok is döntenek a legjobb képekről azt is figyelembe véve, hogy melyik mutatna igazán jól egy otthon, vagy akár egy kortárs múzeum falán.

A nyertes művek általában kivétel nélkül gyönyörű alkotások, kész digitális festmények, és ebben a kategóriában nagyjából egyforma eséllyel indul nagy költségvetésű játék és olcsó indie alkotás, ügyes grafikusok mindenhol vannak. Idén is jól megfért egymás mellett a Destiny szörnyvadászata a Luftrausers pilótájával, a Rayman Legends aranyos főhősei a The Banner Saga poszterével. A képek a fenti galériában megtekinthetők, a korábbi évek nyertesei pedig az Into the Pixel honlapján.

Négyfős csapatjáték az idei E3-divat

2014. június 11., 16:15 Módosítva: 2014-06-11 21:41:32
18

A legnagyobb videojátékos expó, a Los Angeles-i E3 bejelentéseit otthonról is meg lehetne írni (sőt, még előbb, mint egy helyszíni tudósítónak), ide inkább azért érdemes kijönni, hogy az ember kipróbálja azokat a játékokat, amik csak valamikor karácsony körül fognak megjelenni. Mivel rengeteg az érdeklődő, az érdekesebb játékok előtt többórás sorok kanyarognak, amiket az egyszeri újságíró úgy tud megkerülni, ha előre leegyeztet BCD (behind closed doors, zárt ajtók mögött) bemutatókat. Ha valamire nem sikerült ilyet szerezni, még mindig lehet a helyszínen könyörögni a kiállítók pr-osainak (általában sikerrel), és az egészből végül összeáll egy rendezőelv nélküli napirend, amiben xboxos játék követ PS4-est, indie apróság százmillió dolláros nagyágyút, családbarát játék 18+-os borzalmat.

Tovább

Itt vannak a legjobb videók az E3-ról

2014. június 10., 14:12 Módosítva: 2014-06-24 10:38:31
70

Ha egyetlen játékelőzetesről sem akar lemaradni, elég ezt a cikket követnie három napig.

Száz százalék játékot ad a Microsoft

2014. június 10., 14:08 Módosítva: 2014-06-11 08:58:12
132

A cégnek muszáj hangsúlyozni ezt az idei Electronic Entertainment Expo (E3) nulladik napi sajtókonferenciáján. A tavalyi E3 a vállalatnak nem sikerült fényesen, nagyjából az akkori expo előtti és utáni fél év tele volt kommunikációs fiaskókkal és érthetetlen, a játékosok igényeit semmibe vevő döntésekkel. Aztán jött az új seprű, Phil Spencer, aki idén lett az Xbox üzletág vezetője, és azóta mintha máshogy mennének a dolgok. Például az új Xboxhoz már nem kötelező megvenni a Kinect mozgásérzékelőt is, így 399 dollárért is megvásárolható – vagyis már nem drágább, mint a nagy rivális Playstation 4, ami korábban fölényesen nyerte az árversenyt. A videojáték-ipar legfontosabb eseménye idén a Microsoftnak a renomé helyrebillentéséről szól, aminek része az is, hogy Spencer bejelenti, most nem fognak mindenféle marginális jelentőségű, csak Amerikában elérhető Xbox-szolgáltatásokkal foglalkozni, a teljes bemutató kizárólag a videojátékokról szól.

Tovább

Folytatások bűvöletében az E3

2014. június 10., 14:08 Módosítva: 2014-06-11 10:46:58
81

A tavalyi E3 előtti hónapokban mutatták be az új konzolgeneráció két prominensét, az Xbox One-t és a Playstation 4-et. Így az idei E3 legnagyobb kérdése az, hogy látunk-e már valamit azokból a játékokból, amik tényleg kihasználják az új konzolok képességeit. Nos, láttunk, már az E3 nulladik napján is, ami a nagyobb játékgyártók sajtótájékoztatóival telt.

Tovább

Elindult a világelső digitális pénztárca

2014. február 28., 22:08 Módosítva: 2014-05-19 13:31:26
59

Igazán nem panaszkodhatunk a hazai fizetési módszerek fejlettségi szintjére, hiszen az ügyintézést segítő banki appok és az okostelefonba integrált mobiltárca elindítása után újabb modern eszközt kapunk: a világ második, Európa első digitális pénztárcáját. A Kóka János által vezetett Cellum fejlesztette ki az appot, az OTP megrendelésére, a Mastercard globális digitális platformjára építve.

Az OTPay nevű ingyenes alkalmazást okostelefonra kell feltelepíteni, és a bankkártyáink adatait tudjuk benne biztonságosan elraktározni. A tárca nem csak OTP-s kártyákat kezel, és a gyakran használt szállítási és számlázási címeinket is elmenti. Éppen ez a legfontosabb, hogy egy érintéssel lekérdezhetők az adatok.

Tovább

Jön a 450 megabites mobilhálózat

2014. február 28., 11:06 Módosítva: 2014-02-28 11:06:07
25

Vajon ha leírom azt a kifejezést, hogy vivőaggregációs és koordinált rádiós hozzáférési hálózat, hány olvasónk kattint át a Való Világra? Gondolom mindenki, kivéve azokat, akik az Ericssonnál, Huaweinél és NSN-nél, vagy más távközlési cégnél dolgoznak. Pedig hiba lenne ilyen gyorsan feladni a dolgot, ugyanis ez biztosít majd 450 megabit per másodperces letöltési sebességet, amin már 4K felbontásban is élvezhetjük a bekamerázott villából ömlő vizuális mocskot.

Tovább

Mobilszolgáltatók üthetik ki a Whatsappot

2014. február 28., 09:28 Módosítva: 2014-03-10 09:45:22
24

A Facebook bődületesen sok pénzért vette meg az WhatsApp üzenetküldő szoftver fejlesztőjét, úgyhogy a mobilkongresszuson igyekeztünk megkeresni azokat a megoldásokat, amelyek meg tudnák szorongatni ezeket a webes cégeket.

Na jó, egyáltalán nem így volt. A Kineto levelére válaszolva meg lehetett volna nyerni egy Samsung Galaxy tabletet (más vitte el), és az céggel levelezve kiderült, hogy voltaképpen gész érdekes dolgot raktak össze. Úgyhogy leültem egy rövid interjúra Keith Mumford műszaki igazgatóhelyettessel, aki elmondta, hogy egy wifin működő telefonkliensük van, és egy olyan csevegőprogram, ami a WhatsAppra hasonlít.

Csakhogy a Kineto nem a holmi webes vállalatokkal üzletel, hanem a szolgáltatóknak adja el a technológiáját. Az amerikai Sprint vette meg tőlük a smart wifi nevű appot, amit a szolgáltató beleéget az Androidba. A felhasználók pedig bármilyen wifi hotspotra csatlakozva, legyen az otthon vagy mondjuk a reptéren, ingyen tudnak telefonhívást indítani. A felhasználót a SIM-kártya azonosítja.

Ezzel a Sprintnek megvan az az előnye, hogy a felhasználónak még csak le sem kell töltenie az appot, azt rögtön elkezdheti használni. A beltéri lefedettség is sokkal jobb lesz, a Sprintnek nem a drága mobilhálózatot kell fejlesztenie. Keith Mumford kihangsúlyozta, hogy a többi távközlési rendszerhez hasonlón a smart wifinél is figyeltek a minőségbiztosításra: jó hangminőségű kódolót alkalmaznak, ami nem meríti le gyorsan az akkut.

Honnan jött az ötlet, hogy kifejlesszék? Rájöttek, hogy a mobilban minden tudja használni a wifis kapcsolatot, csak a telefon és az sms nem. A távközlésben jártas olvasóknak pedig csemege lehet, hogy a rendszer a Rich Communications Suite nevű megoldásra épül, amit az Indexen akkoriban Facebook-gyilkosként emlegettünk. Most végre kiderülhet, hogy igazunk volt-e.

Telefon lesz az órából

2014. február 27., 16:34 Módosítva: 2014-04-24 15:15:34
27

Teljesen megváltozott a barcelonai mobilkongresszus, és olyan dolgok kerültek a fókuszba, amelyek néhány éve még nem is voltak a mobilipar részei. A világ legismertebb kommunikációs márkaneve ma már a Facebook, a legnagyobb személyes hálózati eszköz az autó, a telefonok pedig akkorára nőttek, hogy már minimobilt adnak hozzájuk kiegészítőként.

Az idén több mint 75000 csúcsmenedzsert, mérnököt és újságírót megmozgató rendezvényen a HTC One lett az év legjobb okostelefonja. A távközlési ipart összefogó GSMA szövetség elismerés szép, de mi mégis csalódtunk a tajvani cégben, mert fél mondatot sem tudtunk kihúzni belőle a napokban bejelentett HTC Desire 816-ról, amit csak kikapcsolva lehetett megnézni. Március végén, a londoni bemutatón minden kiderül a középkategóriás óriásmobilról.

Nem is a HTC, hanem inkább a Samsung diktálja a trendeket, és megérte szerdán visszamenni a gigantikus standjához, mert ott a bluetooth kiegészítők teljesen új használati módját ismerhettük meg. Az egyik új Galaxy Gear okosórát a januárban bemutatott 12 hüvelykes Galaxy Pro tablettel összepárosítva mutatták be, ami beindította a fantáziánkat: már csak egy headsetet kell hozzákötni, és van egy napokon át működőképes telefonunk, amelyen az okosóra nyomkodásával tudunk hívásokat indítani és fogadni, miközben a headsetbe beszélünk.

Tovább

Szelfivakutól lesz jó a mobilozás

2014. február 26., 09:30 Módosítva: 2014-02-26 11:00:28
20

A Mobil Világkongresszuson igyekeztünk utánajárni, hogy az okostelefonok mitől lesznek jobbak, mert ezt az ígéretet tettük az olvasóink mobilgyűlöletét szabadjára engedő cikkünkben. Ha hihetünk az ilyenkor önmagukat is előszeretettel fényező, marketingstratégiában gondolkozó és jó nagy nyereségben reménykedő cégeknek, akkor egyrészt vannak megoldások, másrészt nem is lesznek drágák, harmadrészt pedig magyar kutatók is segítenek majd ebben.

Kézenfogott tömeg

Kedden összefutottunk a Magyar Telekom vezérkarával egy rögtönzött sajtótájékoztatón, amelyen összegezték a kint látottakat, a nekik fontos technológiákat. Egyik legerősebb állításuk, hogy idén már tényleg lesznek 100 euró alatt használható okostelefonok. Ez jó is lenne, bár mi egy kicsit kételkedünk, mert ezt sokan mások is mondták már, mégsem így lett. Esélyes jelölt lehet az új Nokia X sorozat, de erről majd akkor merünk nyilatkozni, amikor már alaposan leteszteltük. Ki tudja, milyen a microsoftosított Android? Az Alcatelnél is láttunk ígéretes darabokat, például az eddigi legjobb Firefox OS-es modellt, amin már az 1.3-as verzió fut, meglehetősen pörgősen.

Tovább

Fekete-fehérre vált a Samsung Galaxy S5

2014. február 25., 09:59 Módosítva: 2014-04-03 10:23:27
240

Mostanáig több mint kétszázmillió Galaxy okostelefont vettek meg világszerte, hangzott el a Samsung barcelonai bemutatójának bullshit szekciójában, ami a vállalat szokásához képest meglepően rövid ideig tartott. Voltam én már olyan bemutatón is, amin a cég vezetői 83-szor ismételték el a seamless experience kifejezést, és ezen kívül nem sok mondanivalóra jutott idejük. Ebből szerencsére kinőttek, és már majdnem olyan profi előadásokat tartanak, mint az Apple vezérkara. De mi sem vacakolunk tovább, hiszen a téma a Galaxy S5, amit hétfőn az idei MWC-n bemutattak, mi pedig ott a helyszínen megvizsgáltunk, és már összeállítottunk egy listát a készülék legjobb újdonságairól.

A készülék nehezen merül le. Már az akku 2800 milliamperórás kapacitása is viszonylag nagynak számít, de ez még semmi. Olyan brutális energiatakarékos mód van a készülékben, amivel 10 százalékos töltöttségből még 24 órányi készenléti időt lehet kihozni. Ennek azonban súlyos ára van, a csilivili mobil kijelzője átvált fekete-fehér módba, minden háttérben futó folyamat kikapcsol, csökken a használt processzor magok száma. Gyakorlatilag butatelefonná változik a készülék.

Tovább

A szolgáltatás győzött a hardver fölött

2014. február 24., 13:32 Módosítva: 2014-02-24 13:32:33
35

A Windows Phone bukása. A Nokia nagy tévedése. Ilyen állításokat olvashattunk mindenhol az androidos Nokia X, X+ és XL okostelefonok megjelenése előtt, de ennél sokkal egyszerűbb az oka van annak, hogy a Nokia a Windows Phone után az Androidot (is) választotta. A mobilok alacsony ára – a legolcsóbb Nokia X már 89 euróért vihető, de a legdrágább XL is csak 109 euró – egyértelműen jelzi, hogy az új X sorozat a legalsó szegmensben fog versenyezni, nem lesz a Lumia versenytársa.

Miért pont most, és nem két évvel ezelőtt? – tettük fel a kérdést a sajtótájékoztató után Tuula Rytilänak, a Nokia marketingigazgatójának, utalva arra, hogy az androidos készülékről már régóta keringenek a pletykák, tehát nem csak néhány hónapja kísérleteznek a Google-közeli operációs rendszer használatával. Rytilä elmondta, a Microsoft szolgáltatásai mostanra váltak alkalmassá arra, hogy azokat elérhetővé tegyék Androidon is.

Tovább

300 megabittel győzött a Huawei

2014. február 24., 09:29 Módosítva: 2014-03-12 14:30:15
161

Kiszámítható a mobilipar működése: a gyártóknak mindenről a sebesség jut az eszükbe. Vagy ha az adott kategóriában nincs értelme sebességről beszélni, akkor a termék egészen biztosan okos. Mint például a Barcelonában bemutatott fogkefe, amely bluetooth kapcsolaton rá tud csatlakozni a mobilunkra, hogy pontos statisztikát tudjunk vezetni a fogmosások hosszáról. Az okosüveg pedig a palack aljába épített mérleg segítségével figyeli a folyadékbevitelt.

Az viszont aggasztó, hogy még egyáltalán nem láttuk vicces játékokat. A kiállítás előtti sajtóesemények mindig tele szoktak lenni drónokkal, repülő és guruló robotokkal, amikkel jól el lehet szórakoztatni az újságírókat. Ehhez képest a legtöbb standnál csalódott kollégákba botlottunk. „Van valami új a januári CES óta? Tényleg semmi?” – hangzott el a sztenderd kérdés, és ritkán jött pozitív válasz.

Egyedül a Huawei bejelentései kavarták fel az állóvizet, amiben persze az is benne van, hogy a többi nagy gyártó még nem tartotta meg a sajtótájékoztatóját. Azt mindenesetre jó volt látni, hogy az elmúlt években megfogalmazott kritikánkra végre választ adott a kínai cég, és valamiféle stratégiája is körvonalazódik.

Tovább

Milyen mobilt veszünk idén?

2014. február 22., 09:09 Módosítva: 2014-02-25 13:48:46
47

Az állatorvosoktól a zsidókig mindennek és mindenkinek van világkongresszusa, de ahogy az élet egyéb területein is, a legnagyobb izgalmakat középtájt kell keresni. Az elektronikai iparban ez egészen pontosan az M betűnél van, a barcelonai Mobil Világkongresszus a világ egyik legfontosabb technológiai eseménye. Az itt bemutatott mobilokból évente másfél milliárd darabot adnak el, a hálózati technológiák pedig több mint hatmilliárd ember ember életére vannak közvetlen hatással. Nézzük, hogy idén mire számíthatunk!

Tovább

Android 80 hüvelykes kijelzővel

2014. január 14., 12:37 Módosítva: 2014-01-14 12:37:15
136

Milliókat költött az iskolája a legmodernebb interaktív táblákra, de még mindig nincs rá elég tananyag? Vagy lenne tananyag, de úgysem tudnak minden diákot ilyen tábla elé ültetni? A CES-en debütáló szingapúri Touchjet a fenti problémákra kínál megoldást az Androidot futtató projektorával, amivel bármilyen falfelületet interaktív táblává tudunk alakítani.

Ez volt a győztes projekt a CES 2014 Showstoppers Launchit startupversenyén, amelyen a zsűri többek között az ötlet megvalósíthatóságát, újszerűségét, és a fejlesztők üzleti elképzeléseit díjazták. (Volt a CES-en még egy verseny, amelyen startupokat is díjaztak, és azon a magyar származású Sükösd Attila csapata, az Airtame végül megnyerte az első díjat. Az Indiegogo kampányukkal már közel 750 ezer dollárnál tartanak, és még fogadnak megrendeléseket a termékre.)  

A tenyérnyi méretű Touch Pico projektor működésének kulcsa egy infravörös jelet kibocsátó digitális toll, amit a készülék érzékelői nyomon tudnak követni. Ennek köszönhetően a tollal nagyon egyszerűen írhatunk, rajzolhatunk, de akár egyszerűbb játékokat is tudunk irányítani. Meglepően gyorsan reagált a rendszer a toll mozgására, de az nyilvánvaló, hogy a villámgyors reakcióidőt igénylő játékokat nem érdemes ezzel a módszerrel játszani.

A projektorral és érzékelővel egybeépített rendszer várhatóan 500 dollárért (110 ezer forint) lesz kapható (amihez hozzáadhatjuk a roppant felhasználóbarát magyar áfát és egyéb adókat is). Akinek van már projektora, nagyjából 150 dollárért megszerezheti az androidos gépet, érzékelőt és tollat tartalmazó szettet. A cég képviselői kihangsúlyozták, hogy megfelelő kialakítású projektorra van szükség, mert ha nagyon girbegurba a teteje, akkor nehéz lesz odarögzíteni, illetve pontosan bekalibrálni a szenzort. A Touchjet is közösségi finanszírozási kampányt akar indítani a projektre.

A tantermeken kívül akár otthon is hasznos lehet egy ilyen projektor, mert az igencsak antiszociális tabletes játékokat közösségi játékká tehetjük. Slava Solonitsyn, a cég martketingvezetője a kiállításon elmondta, úgy akarják továbbfejleszteni a rendszerüket, hogy az egyszerre több infrás tollal használható legyen. A multitouch lehetőség megnyitná az utat a plafonról asztalra vetített társasjátokok előtt. Nem lenne rossz, ha egyetlen gombnyomással tudnánk betölteni a Monopolyt vagy a Catant, és nem kellene több köbméternyi helyen ritkán használt társasjátékokat tárolni.

Amikor Las Vegast megszállják a geekek

2014. január 13., 10:40 Módosítva: 2014-01-13 10:40:17
7

Majdnem egy hetet töltöttünk Las Vegasban a CES 2014 kiállításon, a geekek újévi kütyüparádéján. Nagy mázlink volt, hogy Budapesten a reggeli köd ellenére felszállt a gépünk, és az órányi késéssel együtt is elértük a houstoni járatot, és az is jó döntés volt, hogy nem New Yorkon keresztül utaztunk, mert az ítéletidő miatt több ezren ragadtak az északi reptereken. Így már szombaton beszereztem a legszükségesebb dolgokat: T-Mobile feltöltőkártya (összesen 70 dollár, korlátlan beszélgetés és sms + 2,5 gigabájt adatforgalom, jó LTE-lefedettség), hamburger. És közben megnéztem, milyen Vegasnak az a fele, amit senki sem szeretne látni:

Alig pár száz méterre a sittes-poros városnegyedtől, megtaláljuk Vegas kedvelt arcát. Sokan még a szilveszterezésből maradtak itt, de több tízezren már a CES kezdetére várnak. Az időjárás igen változatos, valamikor 20 fok van, máskor egész délelőtt 7 fokban lehet dideregni.

Nulladik nap, a CES Unveiled. Az amerikai kollégák felszereltsége néha egészen döbbenetes. Az Engadget és a Verge külön asztalokat bérel szinte mindegyik sajtótájékoztatón, saját kamionjuk van, amiben be tudnak rendezni egy kis szerkesztőséget. Az idősebb kollégák sem a régimódi papír/toll/diktafon kombinációval nyomulnak, hanem a legmodernebb kütyükkel.

Aztán egyszer csak elkezdődik a show, ahol a cégek mindent megtesznek, hogy rájuk figyeljenek. A Monster sajtótájékoztatójára csak azért mentem el, mert kíváncsi voltam egy olyan rendezvényre, ami szűkebb rétegnek szól; sem audiokábelekről, sem zsebben hordozható keverőpultokról nem szoktunk írni. És érdemes volt: Noel Lee, a cég alapító-vezérigazgatója egy pimpelt Segway robogón gurult be a színpadra, és végig onnan beszélt, aztán a volt kosaras Shaq O'Neil és más sztárok is felvonultak, hogy a fantasztikus termékeket méltassák.

Igazi geek buliban is voltunk, a Kingston géptúlhajtó (overclocking) versenyének globális döntőjén, ahol az volt a cél, hogy a folyékony nitrogénnel és egyéb trükkökkel lehűtött gépeket minél magasabb órajelen pörgessék. A sörök és borok mellett gyorsan egymásra talált a keleti blokk, cseh és magyar újságírókkal, és együtt drukkoltunk a lengyel versenyzőnek, aki végül el is vitte a fődíjat.

A vegasi helyszín egyik hátránya, hogy minden gigantikus. Amíg az ember eljut a bejárattól a hotel konferenciatermébe, nagyjából akkora távolságot kell megtenni, mintha belépnénk az Astoriánál a hotel bejáratán, és végül a Kálvin tér közepén lyukadnánk ki. Ráadásul mindig át kell menni a teljes kaszinón, nehogy egyetlen vendég is elkerülje a pénzköltési lehetőségeket. Szerencsére a Google Maps nemcsak az utcán tud navigálni, az épületek többségére is van részletes, szintekre bontott térképe.

Ott motoszkál a kérdés, hogy mi volt a CES 2014 gyilkos terméke? Hogy mutassunk már egyetlen olyan kütyüt, tévét, vagy robotot, amiért lelkesedni lehet? Rossz hírem van: a CES egyáltalán nem erről szól. A legnagyobb tech cégek, a Google, Microsoft és Apple ide sem dugják a pofájukat, a saját rendezvényeiken jelentik be az új iPadet, Windowst és Nexust.

Vegas a kiállítók és a befektetők számára az üzletről szól, míg az újságírónak pontos képet ad az általános trendekről. Néhány termék tavalyelőtt még kuriózum volt, az innovációs részlegen mutatták be közepesen jó prototípusát, most viszont már kész a megjelenésre, és sok hasonló termékkel együtt tematikus részt kapott a főcsarnokban. Ilyen volt idén a 3D nyomtatás, az egészség- és fitnesz-szenzorok és a robotok.

És hová lett a tavalyi legnépszerűbb termék, a zenélő fogkefe? Nem találkoztunk vele, de senkit nem is érdekelnek az ilyen egynyári slágerek.

Beszélgetni tudunk a pc-vel

2014. január 12., 19:51 Módosítva: 2014-03-11 10:42:46
110

Mostanáig komoly jelenléte volt a Microsoftnak a CES-en, de idén mintha teljesen eltűnt volna, pedig sokan a cég visszatérésére számítottak. A kiállítást olyan eszközök uralták, amik mobilokra vagy tabletekre csatlakoznak, és nagyon kevés esetben találkoztunk azzal, hogy a Windows Phone is a támogatott platformok közt lett volna. A Windows 8 még tartja magát, de a számítógép, ahogyan eddig ismertük, már a múlté. Mondjuk ez nem meglepő, az Index szerkesztőségében is elkezdtük lecserélni az elavult munkaállomásokat, olyan apró és erős számítógépekre, amelyek felcsavarozhatók a monitorok hátára. Ott van a pc, de alig látható.

Ugyanakkor a kiállításon látottak alapján közel vagyunk a forradalmi változáshoz: gyakorlatilag minden eszközünk megvan ahhoz, hogy a pc-t belezárjuk egy zárt hasábba, amin egyetlen vezetékes csatlakozó sincs. Már eléggé kiforrott megoldás az indukciós akkutöltő, amit főleg okostelefonokba építenek bele, de egy apró pc-t is elláthatnának így árammal. Wifin tudjuk átsugározni a képet a monitorra, és természetesen az internetelérés meg a perifériák csatlakoztatásához sem kell drót, csak wifi meg bluetooth.

Az AMD sátrában is kiállított Tango PC már csak egy lépésnyi távolságra van attól, hogy mindezt megvalósítsa. Ez egy viszonylag erős pc, amit kényelmesen zsebre vághatunk, hogy magunkkal vigyük a nyaralóba, rokonokhoz vagy barátokhoz. Még nem teljesen drótnélküli, használatához dokkoló kell, és csak reménykedni tudunk, hogy megvalósul, a fejlesztő ugyanis az Indiegogo oldalán futó közösségi finanszírozási kampánnyal akarja összeszedni az első széria legyártásához szükséges pénzt. A gép legjobb konfigurációjában 512 gigabájtos ssd háttértár, 8 gigabájt ram és négymagos AMD processzor van. Amíg nincs ilyen pc, addig az erősebb tableteket tudjuk asztali gép és laptop helyett használni.

Tovább

A Microsoft eltűnt a CES-ről

2014. január 10., 10:03 Módosítva: 2014-01-20 16:15:01
14

Majdnem egy évtizedig a Microsoft elég hangsúlyosan volt jelen a világ legnagyobb szórakoztató elektronikai kiállításán, a Las Vegas-i CES-en. Tavaly azonban úgy döntöttek, kiszállnak. Ezt annyira komolyan gondolták, hogy idén a kiállítás ideje alatt a legnagyobb hír a Microsofttal kapcsolatban az volt, hogy Alan Mullaly Ford-vezér nem akar átmenni a Microsofthoz.

A cégnek nincs saját standja, nincsenek kint a képviselőik, semmilyen módon nem vesznek részt a CES-en. Teljes egészében partnereikre bízzák, hogy népszerűsítsék a Windows 8 operációs rendszert.

Meg is látszik a távollét, idén egyáltalán nincsenek nagy bejelentések, amelyek Windows 8-as gépekről szólnának. A Verge szakírói szerint a Microsoft szinte észrevehetetlen a kiállítótermekben.

Hivatalosan tavaly sem voltak jelen, de Steve Ballmer akkor még vezérigazgatóként felment a színpadra a Qualcomm képviselőivel. Ezenkívül a cég még a Samsung sajtótájékoztatóján is ott volt, amikor az Illumiroom terveket mutatták be.

Idén annyira futja, hogy magántalálkozókat tartanak viszonteladókkal, de nem mennek termékek közelébe. A kiállítást az Androidra és iOS-re optimalizált megoldások uralják, alig látni néhány Windows- vagy Windows Phone-alkalmazást. Ez utóbbi azért érdekes, mert hivatalosan az Apple és a Google sincs kint a CES-en, de platformjaik eladják magukat.

Magyar lehet a CES legjobb startupja

2014. január 9., 19:24 Módosítva: 2014-01-10 09:52:30
525

Sikeres magyar cégeket láttam Las Vegasban. Megírom. Főleg hogy az egyikük annyira sikeres, hogy a Best of CES 2014 jelöléseinek és díjainak kiosztásával megbízott Engadget kütyüportál szerkesztősége startup kategóriában beválogatta őket döntősnek, és a közönségszavazáson is indultak. (Eredményhirdetés itteni idő szerint 9-én este lesz.)

Az Airtame nevű cégről van szó, amely igazából dán, de az alapító és műszaki vezető (CTO) Sükösd Attila, aki Dániában járt egyetemre. Termékük egy képernyőmegosztásra használható szoftver, valamint egy hozzá tartozó apró eszköz, amit a tévé hdmi portjára kell rácsatlakoztatni. Ilyen a Google Chromecast is, de az Airtame nemcsak a keresőcég online szolgáltatásait tudja a tévére sugározni, hanem bármi mást is. A bemutatón egy Linuxon futó játékot próbálhattam ki, de a kliens Mac és Windows rendszerű gépekre is feltelepíthető lesz.

Aki járatos a technológiai trendekben, annak feltűnhetett, hogy az Airtame nagyon hasonlít a Miracast szabványú eszközökre is, amik pont ugyanezt valósítják meg: egyre több okostelefonban és tabletben megtalálható ez a megoldás, többnyire kijelzőtükrözés néven, ami arra utal, hogy a mobilon látott tartalmat átsugározhatjuk a szintén Miracast-kompatibilis tévékre. Sükösd Attila elmondta, azért használnak saját protokollt a Miracast helyett, mert így nem függnek attól, és rugalmasabban tudják továbbfejleszteni az eszközeiket. Az Airtame egyébként nyílt forráskódra épít, és a szoftverük elérhető lesz az ilyen projekteket gyűjtő Github oldalon.

Hogy mire képes az Airtame, amire a Miracast nem? Például működhet vezetékes hálózaton, és eszközüket akár olyan külső adapterrel is kiegészíthetik, amely a micro usb portot alakítja át ethernet csatlakozóvá. Emellett az Airtame olyan régebbi gépeken is fut (például egy ötéves Macbookon), ami a benne lévő wifi csipkészlet elavultsága miatt a Miracast soha nem lesz képes. Az is egyedi extra, hogy a kijelző képét nemcsak a tévére kötött eszközükre, hanem más Airtame-et futtató számítógépre is át tudjuk sugározni.

Az Airtame az Indiegogo közösségi finanszírozási kampányán gyűjtött pénzt a hardver legyártásához, és a célként kitűzött 160 ezer dollárt sokszorosan túlhaladták, most 460 ezer dollárnál járnak (Bocsánat, nem, most már 470 ezernél. 471....á, hagyjuk). Sükösd Attila elmondta, a CES-en 30-40 forgalmazó megkereste őket, hogy szeretnék árulni az Airtame-et.

Tovább