Rebeka, Dorina
15 °C
24 °C
Szemlemorzsa

Kínos közjátékok a CES-en

január 8., 10:39

Elképesztő technikai újdonságokat mutatnak be az idei Las Vegas-i CES-en, hiperfelbontású tévéket, repülő kütyüket, még kisebb chipeket. A gondosan megtervezett bemutatókat azonban néha megzavarja egy-egy nem várt esemény.

És itt nem olyanra kell gondolni, hogy elmegy az áram, vagy nem homályos a kivetítő. Néha maguk a résztvevők keverednek megrendezett vagy véletlen botrányba, hogy aztán napokig mindenki arról beszéljen.

A Samsung bemutatóján Michael Bay rendezőnek kellett volna arról lelkendeznie, hogy mennyire jók a cég ultra hd felbontású tévéi. Arra azonban úgy tűnik, nem készítették fel a Transformers rendezőjét arra, hogy a tévékről kell beszélnie. Amikor megkérdezték tőle, akciófilmek rendezőjeként miért fontos neki az új technológia, csak hebegett-habogott, majd megfordult és lement a színpadról. Nézzük meg a Verge videóját az esetről:

A T-Mobile vezérigazgatója ennél sokkal jobban járt, igaz ő nem színpadon égett le, hanem egyszerűen belógott a rivális AT&T partyjára. Ez annyira nem tetszett az AT&T-seknek, ki is vezették a teremből John Legere-t.

Persze az egész szituáció nem előzmény nélküli, a két cég kapcsolata nem nevezhető barátinak. John Legere néhány nappal ezelőtt például kétségbeesett lépésnek nevezte az AT&T ajánlatát, hogy kétszáz dollárt ad azoknak az ügyfeleknek, akik átmennek hozzá a T-Mobile-tól. Az AT&T CES-es sajtótájékoztatója alatt is folyamatosan küldözgette gúnyos üzeneteit Twitteren az elhangzottakkal kapcsolatban.

Legere egyébként simán besétált a bulira, fényképezkedett a CNET újságírójával, Roger Chenggel. Az húzhatta ki a gyufát az AT&T embereinél, hogy John Legere T-Mobile-os pólót viselt a kabát alatt. De ez inkább csak ürügy lehetett.

Emberek internete épül a CES-en

január 7., 21:27

Hello internet, itt a Fitbug szenzor. A begyűjtött adataim szerint Tóth Balázs hétfőn 12860 lépéssel körülbelül 8,53 kilométert tett meg. Ennek majdnem a fele, 6304 lépés lendületes volt. Hello internet, itt a Digical naptár, reggel 9 és este 10 között sajtóesemények vannak bejegyezve a Mandalay Bay hotel, a Las Vegas Convention Center és a Mirage területén.

Helló főnök, beájultam az ágyba, a cikk nem lesz kész időben.

Sajnos még nincs olyan eszközöm, ami ezt az utolsó mondatot is magától elküldené, pedig az most nagyon jól jött volna. Esetleg magyarázatként csatolhatott volna a levélhez mérési adatokat, meg egy übercuki macskás képet, mert az mindenhez passzol.

Tovább

Az első szög a 3D koporsójában

január 6., 17:33

A Vizio elkötelezte magát az ultra high definition, vagyis 4K televíziók mellett. Ez azt jelenti, hogy az általában olcsó tévéket árusító amerikai gyártó bemutatta első ultrafelbontású tévéit. Ezek 50 és 70 hüvelyk közöttiek lesznek, vagyis jóval nagyobbak, mint a mostani sorozat.

Kétféle árazásra készülnek, az olcsóbb paneleknél agresszív árpolitikát folytatnak, így valószínűleg megtartják népszerűségüket és első helyüket a piacon. Ugyanis Vizio tévékből adják el a legtöbbet az Egyesült Államokban. Lesz egy másik kategória is, a jobb panelek, itt jóval visszafogottabb árazást terveznek, de ezek a cég eddigi legjobb minőségű tévépaneljei.

A legfontosabb változás azonban az, hogy a Vizio teljesen felszámolja a 3D-t a tévéiben. Egyszerűen nem lesz benne ez a lehetőség. Merész lépés ez a gyártótól, de azt mondják, hogy a felhasználóknak nem fog hiányozni, hiszen már most sem használják ezt a funkciót. Hiába van szinte minden lapostévében 3D, nagyon kevesen nézik is ezt.

A jövő megmutatja, hogy a Viziónak volt igaza, vagy a többi gyártónak, akik most is szorgalmasan pakolják bele a 3D funkciót szinte az összes tévéjükbe.

Ugráló drón, plafonjáró helikopter a CES-en

január 6., 12:43

Még csak a CES nulladik napja ért véget, de máris találkoztam néhány nagyon vad termékkel. A legjobb a Parrot új mini drónja, mert van rajta két védőtárcsa, amivel megakadályozhatjuk, hogy a fal ledarálja a lapátokat. Vagy a lapát a falat. Tudom miről beszélek, a fiam egy olcsóbb távirányítós helit kapott karácsonyra, és elég sokszor a falhoz vágta már.

A Parrot MiniDrone kis energiaigényű bluetooth 4.0-n kommunikál a távirányítóként használt mobillal, és apró mérete miatt csak 8 percig reptethetjük. Valószínűleg sokkal olcsóbb lesz a 90 ezer forintos, nagyobb méretű AR Drone 2.0-nál. Még ennél is viccesebb a Parrot másik újdonsága, a két keréken guruló Jumping Sumo, ami szintén mobillal távirányítható, és 80 centi magasra tud felugrani, tehát bármit leverhetünk vele a konyhapultról. 

Van róluk egy promóvideó is:

Tovább

Ez a CES 2014 hét legfontosabb témája

január 5., 21:07

Las Vegasban mindjárt elkezdődik a CES, ami egyfajta geek szuperkupa: akinek a bitektől dobban meg a szíve, az most gúvadó szemekkel nézi, hogy mik lesznek 2014 technológiai trendjei. Mi már a helyszínen várjuk a startot, kezdünk ráhangolódni Nevada kellemes időjárására és a 9 óra mínuszban lévő időzónára. A napsütéssel és az egy szál pólóban való rohangálással nincs is bajunk, de utóbbin még kicsit finomítani kell, mert hajnali kettőkor ébredni egyáltalán nem mókás. Így viszont bőven volt időnk utánanézni, hogy mire számíthatunk a következő napokban.

1. Hordható eszközök

Idén elkerítettek a CES területén egy Divat Zónát, ahol a hordható eszközök és intelligens ruhák sorakoznak fel. Bemutatkozik egy pulóver, amely a külső hőmérséklethez igazítja a vastagságát, és olyan bizarr eszközök is lesznek, mint a kanadai Bionym karkötője, amely a felhasználó szívveréséből generál jelszót. A francia Babolat nevű cég pedig teniszütőt modernizálja: a beépített szenzorok mindenféle adatot begyűjtenek az ütésekről, ezzel segítve a játékos fejlődését.

Tovább

Megkerülik a gyártók a Windowst

2013. december 30., 15:22

Nem lesz túl boldog a Microsoft, ha a hardvercégek ügyesen végrehajtják a Windows ellen intézett lázadásukat, amelyben az Android kapja a főszerepet. A laptopok és hagyományos asztali gépek gyártói elhatározták, hogy a Windows 8 mellé még egy operációs rendszert is feltepítenek, mert a Microsoft kínálata még szegényes, az Android szoftvertboltja azonban tele van olyan appokkal, amiket érintőkijelzőre terveztek.

Alig van olyan cég a pc-iparban, amelynek ne lenne tapasztalata az Androiddal, tehát nem egy ismeretlen területre kell belépniük. Hogy csak a legnagyobbakat említsem, a Lenovo, az Acer, a HP, a Samsung és a Dell is évek óta gyárt androidos tableteket és okostelefonokat, nyilván van androidos fejlesztésekkel foglalkozó csapatuk. Helyzetüket az is könnyíti, hogy az Intelnek megjelentek a mobil eszközökbe szánt processzorai, tehát vannak olyan hardveres platformok, amiken a Windows 8 és az Android egyaránt futtatható.

Tovább

Ennél nagyobb tévét még nem gyártottak

2013. december 30., 11:43

A Samsung egy 110 hüvelykes televíziót mutat be a januári CES 2014-en, emellett még a mostani legnagyobb tévéjük, a 85 hüvelykes modell is törpének tűnik majd. A tévé 2,6 méter széles és 1,8 méter magas lesz.

A monstrumot rögtön piacra is dobják, elsőként Kínában, a Közel-Keleten és Európában. Még nincs hír arról, hogy mennyibe fog kerülni de valószínűleg több autó is kijön az árából, mert a 85 hüvelykeset is 40 ezer dollárért árulták.

Arra ne számítsunk, hogy bemegyünk a helyi elektronikai kiskereskedésbe és megnézzük a tévét, az ilyen óriásokat ugyanis nem a hagyományos módon árulják. Általában megrendelésre szállítják le a cégeknek. Mert azt is beláthatjuk, hogy nem egy átlagos lakásba való a legnagyobb franciaágynál is nagyobb tévé.

Sokat egyelőre nem tudni a tévéről, a Samsung annyit árult el, hogy Ultra HD felbontású lesz. Lesz egy kistestvére is, a 105 hüvelykes, hajlított kijelzős, szintén UHD tévé.

Kéne Jennifer Lawrence 5120*2160-ban?

2013. december 21., 12:04

A Samsung és az LG hajlított képernyőjű tévéi még nagyobbak lesznek, és több mint négyszer nagyobb felbontásúak a most kapható full hd berendezéseknél. A világ két legnagyobb tévégyártója a hajlított formát megtartja, de a képátló a korábbi 77 hüvelykről 105-re, azaz 2,6 méterre változik.

A csúcskategóriás tévék mérete úgy nő meg, mintha a Playboy kihajtható poszteréhez hozzáillesztenének még egy lapot: a korábbi 16:9-es képarány megváltozik 21:9-re. Ennek hála sok filmet pont úgy nézhetünk meg, ahogyan azokat a moziban leadták, illetve a 16:9-ben közvetített sportmérkőzések mellett extra hely jut az egyéb kapcsolódó tartalmaknak. 11 millió pixelen, 5120×2160-as felbontáson az aktuális szuperbombázó, Jennifer Lawrence is jobban mutat majd.

Hamarosan élőben is megnézzük ezt a tévét Las Vegasban a CES-en.

IFA: most már mindent tudunk

2013. szeptember 9., 14:23

1. Háromról a négyre lépünk?

Csak lassan, óvatosan. A full hd felbontás négyszeresét kínáló 4K tévékért és kamerákért ma még csillagászati összegeket kérnek, de néhány kínai gyártó (TCL, Seiki) már elkezdte lenyomni az árakat, amit a többi ismert márka sem nézhet majd tétlenül. Az is kiderült azonban, hogy a 4K bevezetéséhez sok mást is frissíteni vagy bővíteni kell. A videók lejátszásához erős processzor, tárolásukhoz terabájtos háttértár szükséges. Természetesen a 3D is megmarad a készülékekben, de már messze nem kap akkora hangsúlyt, mint egy évvel ezelőtt.

2. Az okosóra az ötödik kijelző?

Szép okosórákat láttunk, de a Samsungé drága, ráadásul csak néhány csúcskészülékkel lehet használni, ellenben a Sony Smartwatch egy nagyon szép, viszont kevésbé ötletes eszköz. Például nincs rajta kamera, mint a Samsung Galaxy Gearen. Kettejükön kívül még tucatnyi másik cégnek vannak okosórái, például a Braunnak is. És nincs benne villanyborotva. Az órák egyik közös jellemzője, hogy bluetooth segítségével kapcsolódnak a telefonra, enélkül általában csak az időt tudják megmutatni, a másik közös jellemzőjük meg az, hogy a normál órákhoz képest gyorsan lemerülnek.

3. Mit lehet még a mobilra kötni?

Például a Grand Baristo Avanti nevű kávégépet, amely egy okostelefonon futó app segítségével tudja beállítani az ital ízét, víz- és tejtartalmát. A Philipsnek van egy Home Cooker nevű eszköze is, amely wifin tölti le a recepteket, és teljesen egyedül előkészíti a vacsoránkat. Viszont a Samsung standjánál öt percen át néztük, ahogy az NFC-s nyomtatókat próbálták összekapcsolni az okostelefonokkal, de nem jártak sikerrel. A mobilok processzorait és más csipeket gyártó Qualcomm bemutatott egy aprócska wifis lapkát is, amivel gyakorlatilag bármilyen elektromos eszköz összeköthető lesz a telefonunkkal.

Tovább

Varázstollal és gyerektablettel játszottunk

2013. szeptember 8., 11:51

Nem tűnik el a 3D az újságok címlapjáról, de a megjelenítőktől a nyomtatók veszik át a főszerepet. A berlini IFA egyik legizgalmasabb kiállítója volt a 3Doodler, akik egy sikeres Kickstarter kampány után készen állnak a levegőben rajzoló 3D toll legyártására. Megoldásuk nagyon egyszerű, a hagyományos 3D printerekbe is használt alapanyagokat (ABS vagy PLA) megolvasztják, majd a toll hegyénél lehűl és gyorsan megszilárdul. A kihúzott szál vastagsága azon múlik, hogy milyen gyorsan mozgatjuk a tollat, és hogy az eszköz két fokozata közül melyiket használjuk.

Gyorsan elsajátítható a toll kezelése, de ne várjunk olyan remekműveket, mint amilyeneket a több ezer dolláros 3D printerekkel hozhatunk létre. Max Bogue, a 3Doodler társalapítója elmondta, hogy a százdolláros eszköz leginkább egy kis szobor vagy épületmodell felskiccelésére jó. A műanyagot akár drótvázként is használhatjuk, és be tudjuk borítani más anyaggal. Gyerekjátéknak sem rossz, de nem a legkisebbek kezébe való, mert a toll hegye eléggé felforrósodik.

A 3Doodler csapata igyekszik nagy közösséget építeni, és ingyen elérhetővé tenni olyan mintákat, amelyek alapján könnyen el tudnak indulni az amatőrök. Egy csomag alapanyag körülbelül tíz dollár lesz, és nagyjából kijön belőle az az Eiffel-torony, ami a fenti képen látható.

Tovább

Leleplezzük a 4K piszkos titkát

2013. szeptember 7., 19:24

A lenyűgöző 4K tévék egyelőre nem túl hasznosak, és ennek ugyanaz az oka, mint ami az elmúlt években 3D és a full hd bevezetését lassította: kevés a tartalom. A profi 4K kamerák drágák, és ezen a területen nem számítunk gyors előrelépésre, mert a tévécsatornák egy része még a 16:9 képarányú és full hd felbontású adásra sem állt át.

Sajnos a gond sokkal nagyobb, mint azt eleinte gondoltuk. Azt hallottuk, hogy a Sony a túlmelegedéstől tartva nem tett 4K kamerát az egyébként kiváló, 20 megapixeles fényképezővel felszerelt Xperia Z1 okostelefonba. Ez nagyon kíváncsivá tett minket, az Acer ugyanis nem volt ilyen szívbajos, és a Liquid S2 telefonba 4K kamerát épített. Ezt ki is próbáltuk, és most már értjük, hogy miért korai a 4K bevezetése.

A Liquid S2-nek elég komoly a hardvere, a négymagos és 2,2 gigahertzes Qualcomm Snapdragon az egyik legjobb processzor, amit ma mobilba lehet építeni. Melegedést nem éreztünk, de amikor a kamerát átállítottuk 4K felbontásra, felvétel közben a kijelzőn megjelenő kép rettenetesen szaggatott. Ez egy dolog, ettől még a felvétel lehetne akár jó is, de van itt még valami. Nem egészen egy percen át forgattunk, amivel egy 610 megabájtos videófájl jött létre.

Tovább

4K és hajlított OLED a tévézés csúcsa

2013. szeptember 6., 18:02

A tévégyártók gyorsan eltemették a 3D technológiát. Továbbra is ott lesz a készülékekben a térhatású megjelenítés, mert a vállalatok nem hagyják veszni a fejlesztésbe belepumpált sok tízmilliárd dollárt, de a 3D a leírás apró betűs részébe került át. Persze az LG még tartja a frontot, csarnokában egy egész falat beborítottak 3D-panelekkel, de már nagyon kevés látogató orrán pihent 3D-szemüveg, amit a bejáratnál lehet felkapni. Úgy tűnik, az emberek jobban szeretnek fedetlen szemekkel tévézni. Az LG kitartásának biztosan lesz eredménye, és ha ilyen lendülettel viszi tovább a témát, akkor készülnek majd szemüvegmentes 3D tévék is.

Tovább

Színesednek az IFA tabletjei

2013. szeptember 6., 15:59

A cégek még mindig hisznek a tabletekben, hiába az egyre növekvő méretű mobilok, idén is tele van az IFA 7-8-10 hüvelykes táblagépekkel. Semmi jele annak, hogy csökkenne a modellek száma. Az új tabletek a legolcsóbb phabletektől a drága csúcsgépekig terjednek. Nézze meg galériánkat az újdonságokért!

Itt a Sony kamerás gyilkosa

2013. szeptember 5., 17:43

Szeptemberben megérkezik a boltokba az Xperia Z1 okostelefon, amivel a Sony egyszerre próbálja megtámadni a Samsungot és a Nokiát: saját alkalmazásokkal egészíti ki az Androidot, akárcsak a Samsung, és nagyon sokat foglalkozik a fényképezés fejlesztésével, hogy a Nokia Lumia 1020 PureView 41 megapixeles kamerája ne tűnjön olyan kimagaslóan jónak.

Az IFA 2013 sajtótájékoztatóin előadó Sony-vezérekből árad a magabiztosság, és azt hangoztatják, hogy be tudják magukat betonozni a harmadik helyre az okostelefonok gyártói közt. Amibe persze még az LG-nek is lesz némi beleszólása.

Mindent beletettek

Elég végigolvasni a Sony Xperia Z1 hardverleírását, hogy lássuk, valódi csúcsmobilról van szó. A négymagos Snapdragon 800 processzor 2,2 gigahertzes, van hozzá 2 giga RAM, valamint 16 gigabájtos háttértár, ami akár 64 gigabájtos kártyával is bővíthető. 3000 milliamperórás akku gondoskodik arról, hogy ne kelljen állandóan töltőre dugni a Z1-et. A kijelző full hd (1920×1080 pixel) felbontású, kamerája pedig 20,7 megapixeles. A wifi már ismeri a 802.11ac szabványt, a mobilneten pedig akár 150 megabites letöltési sebességre is képes, ha 4G/LTE-re csatlakozunk, és a szolgáltatónknak van ilyen sebességű hálózata.

Tovább

Minifényképező a Nikontól

2013. szeptember 5., 16:04

A Nikon két fényképezőgépet is bejelentett ma, az egyik a cég hagyományait követő gép, a másik azonban teljesen kilóg a sorból, egy aprócska, hitelkárya méretű fényképezőgépről van szó.

A nagy teljesítményű és Nikon Coolpix P7800 nagy fényerejű, 28–200 milliméter f/2,0–4,0 zoom NIKKOR objektívvel, beépített elektronikus keresővel és nagyméretű, hátsó megvilágítású, 12 megapixeles CMOS képérzékelővel rendelkezik. Nagy fényerejű és felbontású, 7,1-szeres zoom NIKKOR objektívjében 2 ED üveg objektívelem is található, hétlamellás írisze pedig jobban elmosott hátteret és szuper élességet kínál. Akár 8 kép/másodperc sebességű sorozatfelvételre képes és 1080p videókat készít (25 vagy 30 kép/mp).

littlecam
Fotó: Nikon

A Coolpix S02 egy apró fényképezőgép, hosszra kisebb egy hitelkártyánál, persze ez nem igaz a vastagságára, de így is a legkisebbek közül van. A 13 megapixeles CMOS-érzékelő, a 7,3 gigabájtos os belső memória és a háromszoros optikai zoom nem emeli a csúcsgépek közé, de egy teljes értékű kompakt gépnek megfelelő minőséget ad.

Úgy tűnik, a Nikon főleg az éjszaka bulizókat veszi célba a fényképezőgéppel, a bemutató közleményben sokszor említik ugyanis ezt a célcsoportot. A gép elfér a legkisebb táskában is, beépített xenon-vakuja nagyobb teljesítményű a LED-vakuknál és egy bárban is elég fényt ad a jó minőségű képekhez. Éjszakai tájkép módban alacsony ISO beállítás mellett is éles képeket rögzíthet úgy, hogy a gép négy felvételt készít gyors egymásutánban, majd ezeket ötvözi.

Az S02 csak száz gramm, fehér, rózsaszín és fekete színekben lesz kapható szeptembertől. Ára 180 dollár, vagyis nagyjából 41 ezer forint lesz.

A HTC megújította a Desire sorozatot

2013. szeptember 5., 13:25

A HTC két új okostelefont mutatott be az IFA előestéjén, a Desire 601-et és a Desire 300-at, mindkettő a nagy sikerű Desire sorozat középkategóriás darabja. Ezen kívül még a HTC One és a One mini színes, kék modelljét is bemutatták, valamint egy BoomBass névre keresztelt hangszórót.

htc-desire-601-en-slide-01.png

A Desire 601 a csúcsmobiltól, a One-tól vett át ötleteket. Maga a telefon a kisebbek közé tartozik, csupán 4,5 hüvelykes a kijelzője, 9,88 milliméter vastag és 140 gramm. Kétmagos, 1,4 GHz-es Qulacomm Snapdragon 400 processzort tettek bele, 1 gigabájt RAM-mal, operációs rendszere Android 4.2.2 Jelly Bean. Nyolc gigabájtos belső memóriája mellé akár 64 gigabájtos külső tárhelyet is tehetünk.

Kamerája öt megapixeles, 1080p videót készíthetünk vele, elülső kamerája pedig egyszerű VGA. Akkumulátora 2100 mAh-s, ami 12,8 órás üzemidőt tesz lehetővé bekapcsolt mobilinternettel.

A Desire 300 kicsit vastagabb és kicsit könnyebb, vagyis 10,12 milliméter és 120 gramm. Ennek leheletnyivel kisebb a kijelzője, 4,3 hüvelykes. Kétmagos 1 GHz-es Qualcomm Snapdragon S4 processzort tettek bele, 512 megabájt RAM-ot, 5 megapixeles kamerát. Akkumulátora is kisebb, de állítólag 11 óráig lehet rajta beszélni. Operációs rendszere Android 4.2 Jelly Bean.

Mindkét készülék októbertől vásárolható meg, szintén ekkor kerül a boltokba a Vivid Blue nevű készülék, amely a One és a One mini színes tokos változata.

Már a phableteket is elérte a 4K

2013. szeptember 5., 11:37

A 4K bűvöletében él az Acer is, a cég a Liquid S2 hathüvelykes phablettel szeretné befogni a Samsung Galaxy Note-ját. Berlinben mutatták be az ultravékony, Gorilla Glass kijelzős készüléket, 1920×1080-as felbontással.

A CNet újságírói kicsit nehéznek találták, de méretéhez képest ez elmegy. Az S2 2,2 gigahertzes Qualcomm Snapdragon 800 processzort kapott és 2 gigabájt RAM-ot. Kijelzőjét kellően reszponzívnak találták. Belső tárhelye 16 gigabájtos, de ami fontosabb, ez bővíthető is akár 128 gigabájtos microSD kártyával. Az Acernél rájöttek arra, hogy ha ilyen felbontású videókat készítünk, akkor bizony szükség van a tárhelyre, nem elég a néhány gigabájt beépített tárhely.

Acer-Liquid-S2-September-2013

Az S2-re Android 4.2.2 operációs rendszert tettek, ez nem a legfrissebb változata a Jelly Beannek. 13 megapixeles kamerájával 60 fps videókat tud rögzíteni, összesen öt beállítást tudunk rögzíteni a fényképező alkalmazásába, hogy a lehető leggyorsabban le tudjuk fotózni, amit szeretnénk. Ha például egy napfényes helyről bemegyünk egy sötétebb szobába, ne kelljen az összes beállítást megváltoztatni, hanem egy kattintással átálljon a gép. Persze az automatikára is lehet bízni, ezt, de néha a kézi beállítás többet ér.

Október végétől kapható, tehát még időben a polcokra kerül a karácsonyi szezon előtt. Azt azonban nem lehet még tudni, hogy mennyiért lehet megvásárolni a fekete és piros színekben kapható phabletet.

Menő lett a Samsung okosórája

2013. szeptember 5., 09:22

Ne fogja más a tollat, amikor életed sztoriját írod – ezzel a mélyenszántó gondolattal indította el a Samsung az IFA 2013 kütyükiállítást, a nulladik nap nagy bejelentése ugyanis a Galaxy Note 3 okostelefon és a Note 10.1 tablet idei változatának bejelentése volt. Ezeknek az eszközöknek a kijelzőjére műanyag tollal tudunk írni és rajzolni. De nem a Note-sorozat új tagjai voltak a legjobban várt újdonságok, hanem a Galaxy Gear okosóra, ami sokkal jobban néz ki, mint amit a kiszivárgott képeken láttunk.

A Galaxy Gear önmagában nem jó semmire, a Samsung vezetői is többször elmondták, hogy ezt kiegészítőnek szánják a legdrágább mobiljaikhoz. Kérdéses, hogy mennyien lesznek vevők rá, mert a szeptemberben megjelenő eszköz annyiba kerül, mint egy középkategóriás okostelefon, és a hardvere is nagyon hasonló: Android fut rajta, processzora 800 megahertzes, és appokat telepíthetünk rá.

Tovább

Tíz kínzó kérdés az IFA 2013 előtt

2013. szeptember 4., 13:49

1. Háromról a négyre lépünk?

Egy ideig tartotta magát a 3D technológia, aminek forradalmi változást kellett volna hoznia a házimozizásba, de a kezdeti lendület gyorsan elfogyott, és a gyártók többsége már nem erre építi a stratégiáját. Ami egy számmal nagyobb, az mindenképpen jobb is, tehát éppen iedeje is volt átlépni 4K-tévék korszakába. A 4K sok előny tud felmutatni a 3D-hez képest, például nagyon egyszerűen összefoglalható a lényege: négyszer több (3840×2160) pixel van a kijelzőn, mint az eddig csúcsnak számító full HD-nál (ami csak 1920×1080 pixel). Az meg már csak hab a tortán, hogy szemüveg és egyéb macerák nélkül élvezhető a képminőség javulása.

2. Az okosóra az ötödik kijelző?

Minden geek azon izgul, hogy milyen lesz a Samsung Galaxy Gear okosóra, amely a tévé, számítógép, okostelefon és tablet mellett az ötödik tartalomfogyasztó eszköztípus egyik ígéretes példánya. Persze csak akkor, ha nem számoljuk a vadhajtásokat, például az e-könyv-olvasókat. Vajon több lesz, mint egy érdekes kísérlet? A hardver specifikációja már kiszivárgott, de mi tudjuk, hogy nem ez a lényeg, hanem hogy kényelmes-e, és hogy van-e bármi értelme ilyet hordani. Hamarosan kiderül, hiszen a Samsung már az IFA kezdete előtt, szeptember 4-én este megtartja a sajtótájékoztatóját. Valószínűleg tucatnyi más okosórával is találkozunk a kiállításon.

3. Mit lehet még a mobilra kötni?

Megjelent néhány érdekes eszköz, például a telefondokkolóval ellátott nyomtató a Samsungtól, amely androidos eszközökkel kompatibilis.

A koncepció egyelőre kezdetlegesnek tűnik, az egyik prototípusban például hangszórókkal kombinálták a printert. Megérkeznek azok a kiegészítők, amikkel egy telefon teljesen át tudja venni a pc helyét?

Tovább

E3: most már mindent tudunk

2013. június 14., 23:53

Xbox One vagy Playstation 4?

Bár ez sokak számára nagyrészt egyéni ízlés, megszokás, sőt néha egyenesen hit kérdése, ha objektívak akarunk lenni, nem mondhatunk mást, mint hogy az idei E3-at a Sony és a Playstation 4 nyerte. Nem mintha a játékfelhozatala erősebb lenne a Microsofténál, sőt, éppen hogy az Xbox One tűnik hangyányit jobbnak exkluzív játékokban. Csakhogy ez egyre kevésbé számít, az igazán nagy bestsellerek úgyis minden platformra megjelennek, a két konzol játékkínálata 80-90 százalékos átfedésben lesz. Sőt.

Hardcore rajongóknak talán szentségtörés, de az átlagjátékosnak oly mindegy, hogy Forza 5 vagy Gran Turismo 6:  látványos autóverseny menő kocsikkal és slussz. Az Assassin's Creed, a Call of Duty, a Watch Dogs, a Need for Speed, a Battlefield (és a sort folytathatnánk vagy két tucat tuti sikervárományossal) úgyis kijön mind a két konzolra.

Technikailag nagyjából ugyanazt tudja a két gép, így aztán fontos tényezővé lép elő az ár, a kötelező online kapcsolat és a használt játékok korlátozása; ezekben pedig a Sony azt tudja, hogy 399 euró, nincs, nincs, a Microsoft meg azt, hogy 499, van, van. Na ezért áll a zászló önmagában játékkonzolként a Playstation 4-nek (nem csak szerintünk, az Amazon előrendelési számai, és az IGN 280 ezer játékost megmozgató szavazása is ezt tükrözi). Aztán hogy az Xbox interaktív tévézős, netezős, beszéddel irányítós kunsztjai mennyire fogják ezt ellensúlyozni, majd meglátjuk.

Tovább

Túladagolás régi játékokból az E3-on

2013. június 14., 15:21

Raidennel próbálok valami villámot kicsiholni a kezemből, de Sub-Zero gyorsabb: lefagyaszt, aztán kicsit átrendezi az anatómiámat. „Visszavágó?” – vigyorog rám a spanyol kolléga, és bólintok, pedig pontosan tudom, hogy megint veszítek majd, ez a rohadék emlékszik a Mortal Kombat-kombókra, én meg már nem. Így is történik, csak ezúttal a végzetet Liu Kang biciklisrúgásai koreografálják. A Videogame History Museum standján vagyunk az E3-on, itt mindig nagy a pezsgés, pedig egy új játékot sem mutatnak be. Csak régieket.

Tovább

A legjobb E3-videók megint magyarok

2013. június 14., 10:41

A Digic Pictures évek óta a számítógépes animáció egyik vezető iparági szereplője, elképesztő minőségben gyártanak párperces videókat. Reputációjukat mutatja, hogy az elmúlt években olyan videojáték-szériákhoz készítettek trailereket, mint a Halo, a Mass Effect vagy az Assassin’s Creed. Az idei E3-ra is csináltak hármat: egy-egy játékoshergelő videót az Assassin’s Creed IV-hez és a Watch Dogshoz, valamint egy félig reklámfilm, félig demót az AMD-nek (a cikkben ezeket lehet megtekinteni).

Tovább

Díjnyertes videojátékos festmények E3-ról

2013. június 14., 08:24

Az E3-on 2004 óta rendezik meg az Into the Pixel című versenyt és kiállítást, ami egyre rangosabb eseménynek számít a videojátékok grafikusai között. A tárlatra artworköket, vagyis a játékokhoz készült rajzokat, Photoshop-alkotásokat lehet benevezni, a legjobbakról egy válogatott szakmai zsűri dönt.

A nyertes művek általában kivétel nélkül gyönyörű alkotások, kész digitális festmények, és ebben a kategóriában nagyjából egyforma eséllyel indul nagy költségvetésű játék és olcsó indie alkotás, ügyes grafikusok mindenhol vannak. Idén is jól megfért egymás mellett a Starcraft II harcjelenete a Transistor kardos főhősével, az Assassin’s Credd IV kalózhajója az Icycle: On Thin Ice című iOS-játékocska képregényszerű mozaikjával. A képek a fenti galériában megtekinthetők, a korábbi évek nyertesei pedig az Into the Pixel honlapján.

Pár év, és minden játék ingyen lesz

2013. június 13., 20:05

Az idei E3 játékkiállítás egyik leglátványosabb trendje a tabletes és okostelefonos játékok előretörése. A hagyományos kézi játékkonzolok, a Gameboy, a Nintendo DS, a PSP, a Playstation Vita alig-alig tűnnek fel, szinte csak a saját gazdáik, a Nintendo és a Sony standjainál találkozhattunk elvétve rájuk írt játékokkal. Viszont annál több iPaden futottak különféle demók, a legnagyobb kiadóknál és sosem hallott nevű kis cégeknél egyaránt. A mobiljáték annyira forró téma, hogy az E3-on belül saját minikonferenciát kapott, ahol a Sonytól az Nvidiáig, a Ubisoftig és a Microsoftig egy sor szakértő adott elő, és mind egyetértettek abban, hogy a jelen úgy évi 12 milliárd dolláros fogalom erejéig, a közeljövő viszont még sokkal inkább az androidos és iOS-es játékoké.

Tovább

Nácik, kalózok, South Park

2013. június 13., 20:02

"Jó napot, Mikami Sindzsi vagyok, és japánul fogok beszélni" – köszönt minket a játékipar egyik fejlesztőlegendája, aki a The Evil Within című új játékát készül bemutatni. A legnagyobb videojátékos expo, az E3 második napján vagyunk, Los Angelesben. Az első nap általában fejkapkodós végigrohanás a show-n, szerdán aztán célzottabban lehet kipróbálni a jövő játékait a legfontosabb kiadók standjainál, már ha sikerült időpontot szervezni. A Bethesdánál kezdtük a napot, és rögtön Mikamiba botlottunk.

Tovább

A Microsoft fittyet hány a kritikára

2013. június 13., 16:05

A Microsoft hétfőn, a Sony előtt tartotta meg az E3-as sajtókonferenciáját. Mint kiderült, az új konzoljuk, az Xbox One ára 500 euró lesz, ami százzal több, mint a konkurens Playstation 4-é. A rendszert 24 óránként csatlakoztatni kell az internethez, és csak korlátozott lehetőség lesz a használt játékok futtatására és kölcsönadására.

Tovább

Idén nem lesz itthon Xbox One

2013. június 13., 16:05

A Microsoft közzétette, hogy mely országokban fogják ősszel piacra dobni az Xbox One-t. Összesen 21 országban lesz kapható a cég legújabb játékkonzolja, ezek Ausztrália, Ausztria, Belgium, Brazília, Kanada, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Írország, Olaszország, Mexikó, Hollandia, Új-Zéland, Norvégia, Oroszország, Spanyolország, Svédország, Egyesült Királyság, Egyesült Államok.

Fontos változás lesz az eddigiekhez képest, hogy ezentúl nem MS-pontokkal, hanem valódi pénz lesz a fizetőeszköz a vásárlásoknál, mindig az adott ország pénznemében lehet vásárolni.

Az átállás folyamata nem rövid, ezért csak fokozatosan terjesztik ki a konzol árusítását a többi országban, pontos dátumot azonban a Microsoft hazai képviselete sem tudott mondani. Mivel Magyarország nem a legfontosabb piac, valószínű, hogy idén még nem lesz itthon Xboy One. A pletykák szerint egészen jövő áprilisig kell várni erre.

Noobok imához, Jézus beszállt a játékba

2013. június 13., 11:31

A legmeglepőbb találkozásunk mindenképpen a Gamechurch standja volt, amiről egészen sokáig nem tudtuk eldönteni, hogy mennyi benne a vicc és mennyi a komoly. Elvégre a kereszténység KDNP-s értelmezésén szocializálódva mennyire lehet komolyan venni azt, hogy ha Jézus ma élne, biztosan klánvezér lenne a World of Warcraftban, a videojáték pedig nem bűn, de még csak nem is probléma, a probléma az, hogy túlkomplikáljuk Jézus üzenetét. És mivel Jézus mindenkit szeret, így a játékosokat is, a Gamechurch ingyen sört oszt nekik, gémerszlengben írt Bibliákat, és "Itt az ideje hogy imádkozzatok noobok, Jézus is játszik" feliratú matricákat, mindezt egy hatalmas, headsetes, kontrollert tartó Jézus-kép előtt. (A noob kifejezés itt egyébként nem a bibliai Núbiára utal, hanem közkedvelt gémer-sértés, kb annyit tesz, kezdő, zöldfülű, gyík). Végül arra jutottunk, biztos komoly, mert viccnek túl durva lenne. Ezt a templom helyszínen tartózkodó képviselői is megerősítették. Szavaik súlyát külön kiemelte az elképesztően menő egyenpólójuk, ami a Jelenések könyve egyedei olvasatát illusztrálta azzal, ahogy Jézus éppen egy óriásrobottal verekszik.

Tovább

Megpörgettük a pedométert

2013. június 13., 11:31

Kemény meló ez, az uránbányászok sírva menekülnének vissza a tárnába, de hát valakinek ezt is meg kell csinálni – szoktak viccelődni az elcsigázott újságírók egymás között az E3 napjainak végefelé, térdig lejárt lábbal (és azért csak egymás között, mert a játékshow miatt amúgy is irigy gémerek körében nem tanácsos ilyen átlátszó ál-panaszkodással szítani a lincshangulatot). Persze némi igazság van azért a dologban, a kiállítás hatalmas, a látnivaló rengeteg, az ember egy percet sem veszteget el, nyitástól zárásig lót-fut, és estére tényleg úgy érzi, mintha egy maratont gyalogolt volna le. Idén panaszkodás helyett tudományosan álltunk a témához, és lemértük, mennyit is mászkál pontosan az ember az E3-at végigjárva.

Mivel a GPS-jelek a konferenciaközpontban nem túl pontosak az épület több emelete alatt, kénytelenek voltunk régebbi technológiához fordulni, és beszereztünk egy pedométert, avagy elektromechanikus lépésszámálót. Ez az övre csatolható szerkezet a csípő mozgását érzékelve méri, hányat lépünk. A fitness-közhiedelem szerint napi 10 ezres átlag mutat aktív, sportos életmódot, felmérések szerint az amerikai átlag napi 5000 körül van, a maratoni táv pedig valahol 52 ezer magasságában.

A reggel tizes nyitáskor lenullázott műszer a kiállítás zárásakor, az autóba beüléskor 14 ezret mutatott, ez nagyjából 11 kilométert jelent, ami őszintén szólva jóval kevesebb, mint amennyire lestrapáltnak érzi magát az ember egy-egy E3-nap után. Enyhítő körülményként annyit lehet esetleg felhozni, hogy a kiállításon, amikor nem gyalogol az ember, akkor is talpon van, sorban áll, és egyébként is annyi inger éri, hogy a nap végén egy adagban zuhan rá a fáradtság. Egyébként meg puhányok vagyunk na, most már tényleg felesleges lenne tagadni, tudományos kísérlettel igazoltuk.

Mad Max brutális játékban tér vissza

2013. június 12., 11:59

A Los Angeles-i E3 olyan, mint a Sziget: az ember megtervezi, hogy miket fog megnézni, aztán a terv már az első félórában borul; bejut, amire bejut. Nagyon nagyot nem lehet hibázni, minden komolyabb standon találni olyan játékot, amiről a nulladik napi sajtókonferenciákon már volt szó, csak rövid trailerek helyett tizenöt-húsz perces bemutatókat látni arról, hogy az adott játék mivel próbálja majd a piacon magára irányítani a rivaldafényt. És persze olyan is van, amit egyenesen ki lehet próbálni.

Zombidarabolás, Mad Max

Engem a keddi kapunyitáskor a Capcom standjához és a Dead Rising 3 zártajtós bemutatójához sodort a tömeg a világ legfontosabb videojátékos expóján. A játék első két része korrekt zombiritkítás volt, de a harmadik már a következő konzolgenerációra érkezik, sőt csak Xbox One-ra, tehát a Microsoft konzoljának egyik húzóneve. És nagyon ígéretes húzónév: a főhős autószerelő egy szabad, sok lehetőséget adó világban menti a bőrét az élőhalottaktól, fegyvereket barkácsolhat más fegyverekből, azokat többféleképpen használhatja, és sok egyéb trükkje is van a Cranberries legnagyobb slágere elleni harcban.

Tovább