Most már tényleg futunk a pénzünk után

Ez történt a gazdaságban az év 33. hetében

2013.08.18. 10:27
Beismerték, hogy tényleg nem jön pénz az uniótól tavaly ősz óta állítólag egy fő szabálytalanság miatt, ráadásul késésben is vagyunk, rohamtempóban ki kell szórni 500 milliárd forintot, különben elveszik az a pénz. Áll a a gazdaság.

A hét elején mindenki arra kapta fel a fejét, hogy Lázár János egy NFÜ-s eseményen egyszerűen leuzsorásozta az OTP vezetőjét, aki ráadásul szerinte "a devizahitelesektől szerzett milliárdjaival páváskodik", Csányi később ezért be is perelte.

Nem hullik a manna egy ideje

Az ország szempontjából sokkal fontosabb viszont az, amit az államtitkár uniós pénzek helyzetéről mondott, miután nagyjából 1200 milliárd forint van veszélyben. Egyrészt kormányzati részről most először elismerte, hogy tavaly ősz óta gyakorlatilag leálltak az uniós kifizetések a pályázati rendszerünk szabálytalansága miatt.

Brüsszelnek a pénzügyi irányítással és az ellenőrző rendszerrel voltak problémái, magyar álláspont szerint az volt a gond, hogy az építési pályázatoknál előírtuk, hogy tudnia kell magyarul a pályázatban résztvevő minden mérnöknek és hogy magyar kamarai tagoknak kell lenniük már a jelentkezés pillanatában. Ez pedig hátrányosan érinti a külföldi jelentkezőket és torzítja a versenyt. Várhatóan megbírságolnak minket a szabálytalan projektek értékének 1-5 százalékára, persze ezt később újra kioszthatjuk. Mondjuk a mezőgazdasági támogatásokból 2,5 milliárd forint viszont más szabálytalanságok miatt már biztosan ugrott.

 
 33. heti záró  32. heti záró
 BUX 18 411 18 706
 OTP 4 339 4 491
 Mol 16 215 16 450
 Richter 3 707 3 700
 Magyar Telekom 321 326

Másrészt késésben is vagyunk, még nagyjából 500-700 milliárd forintnyi számlát be kell gyűjteni a már készülő projektekből, ami nem lesz egyszerű, hiszen főleg az állami programok akadoznak és nem véletlenül. Másrészt még 500 milliárd forintnyi szerződést is meg kell kötni év végig, de ez nem lesz nehéz, hiszen vannak tartalékprojektek, de egy új pénzosztó pályázatra is átlagosan harmincszoros a túljelentkezés. Ez mondjuk nem jelenti azt, hogy újra izgatottak lehetnek a beruházni tervező magáncégek, hiszen a nekik leginkább elérhető Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) kerete már szinte teljesen kimerült.

Ehhez képest nehéz nem figyelem-elterelésnek betudni azt, hogy az NFÜ a hét végén hirtelen bejelentette, hogy eszükbe jutott, hogy az alkotmány szellemében most nagyon fel fognak lépni az offshore cégek ellen. Ezért bokros teendőik mellett 2007-től átvizsgálják a pályázatokat szabálytalanságok után kutatva és a jövőben is szigorítják a pályázatokat. A cél értelmes, de a probléma marginális lehet, meglepő lenne, ha az összes eddig kiosztott pénznek akár csak fél százalékát érintené. Emellett az árvízkárokra is kérünk pénzt, nem valószínű, hogy sokat adnak.

Mindesetre jó lesz kormánypártnak lenni jövőre, hiszen elkezdenek beérni az uniós pénzből végrehajtott programok, (amit mi Széchenyi Tervnek hívunk) és 2014-től kezdve egymást fogják érni az átadások, megnyitók, ahol elégedett politikusok majd együtt örülhetnek az érintettekkel.

Nem túl erős a fordulat

Kijött, hogy áll a magyar gazdaság, pontosabban 0,1 százalékkal növekedett a második negyedévben, ami alulmúlta a várakozásokat, de az NGM szerint minden rendben, ez már a növekedési fordulat.

A technikai recesszióból ugyan kikerült a magyar gazdaság (már az előző negyedévben), de a negyedéves alapú összehasonlítás kiábrándító. Ehhez képest az európai adatok (német, francia) a vártnál jobbak lettek, tehát a gyenge teljesítményt a negatív külföldi hatásokkal nem igazán magyarázhatjuk.

Az infláció mindenesetre tovább lassult 1,8 százalékra, de e mögött nem piaci folyamatok állhatnak, hanem inkább a palackos gázár és rezsicsökkentés. Megtörtént az előtörlesztés az IMF-nek is, ami lényegében nem egy eget rengető lépés, csak rövid távon csökken tőle az államadósságunk.

Köszönjük az eddigi munkáját

A Dunaferr már júniusban bejelentette, hogy az életben maradás érdekében tömeges leépítést terveznek, most kiderült, hogy 1500 dolgozójától válik meg a cég. A vállalat versenyképességét ugyanis súlyosan hátráltatja, hogy arányosan sokkal több embert alkalmaznak, mint a versenytársak, sokkal magasabb átlagos fizetésért. Döntően irodai munkát végzőktől szabadulnának meg.

Emellett bíznak benne, hogy a kormány is kitalál valamit a bajba jutottaknak, de attól függetlenül is biztos a leépítés. A szakszervezet meghökkent és nem érti, hogy ez mire jó, a polgármester szomorú, hogy sms-benkellett megtudnia mindezt, hétfőn mindenesetre Varga Mihály elmegy megtekinteni a helyzetet.

A Posta nem jelentett be tömeges elbocsátást, de kiderült, hogy idén szépen lassan már közel ezer postást rúgtak ki, szintén a hatékonyságjavítás érdekében, köztük sok közép -és felsővezetőt. A Spar-nál viszont a munkavállalók sztrájkolnának, úgy érzik, hogy jogtalanul kiszolgáltatottak a céggel szemben. A Pápai Húsnál a kollektív szerződés felmondása miatt áll a bál.

Még egy darabig nem repülünk Sólyom szárnyán

Nagyon készülődik az indulásra Sólyom, a cég vezetői szerint augusztusban meg is kezdődik a nyilvános jegyértékesítés. Ennek némileg ellentmond, hogy először charterezni szeretnének, ami azt jelenti, hogy hogy a nem menetrend szerint, hanem leginkább utazási irodák által szervezett utakhoz bérelve repülnek.

Aminek pedig az mond ellent, hogy nem igazán keresték meg még a hazai utazási irodákat, bár a vezetés szerint több tárgyalás már folyamatban van, de ezek titkosak. Mondjuk az utazási irodák már jellemzően lekötötték az mostani nyári és téli szezonokat, már a jövő nyarat készítik elő, de persze ettől függetlenül még mindegyikük várja, hogy mit tud kínálni a Sólyom.

Emellett az is kiderült, hogy csak most kezdik el értékelni az álláshirdetésekre beadott jelentkezéseket, ezért legalább egy-két hónap lehet, mire feláll a Sólyom szervezete, fura lenne, ha már azelőtt elkezdenék árulni a jegyeket.

Hosszabb vakáció

A szinte polgárháborús egyiptomi helyzet minket annyiban már közvetlenül is érintett, hogy részben emiatt ment csődbe a BestReisen utazási iroda, 6-800 utasuk maradt külföldön és több ezer utat töröltek. Szombat reggelig mindössze 157 ügyfelüket sikerült hazajuttatni.

Hernádi Zsolt Horvátországba utazna, igaz nem nyaralni, hanem a kihallgatására az INA-ügyben. Mindenesetre a horvátok szerint nem valószínű, hogy tényleg el is megy.

A takarékok államosítása is megakadhat, akár az Alkotmánybírósághoz is fordulhatnak az érintettek, bár ez inkább csak halogathatja a kormánynál már úgyis eldöntött folyamatot. Emellett jöhet a családi csődvédelem is, bár a KDNP elképzelése még nem különösebben részletezett. Bár a devizahitel-kérdés állítólag egy trükkel is könnyedén megoldható.

Az NGM új ötlete pedig a babakötvényeket turbózná fel. Azt is megjegyezték, hogy noha sok a gyanús összefonódás a pénztárgépcsere körül, minden a legnagyobb rendben halad. Az is kiderült, hogy mindent összevetve Varga Mihály sem tesz sokat a kiszámíthatóságért, csak ő Matolcsyénál pozitívabb üzleti környezetben dolgozhat.

Az is újdonság volt a héten, hogy már a nyugatiaknak sem megy a törlesztés, csúcsra emelkedtek ugyanis a nem teljesítő hitelek az eurózónában. De ha bármelyikük inkább egy olcsó magyar panelbe menekülne akkor érdemes tisztában lennie az árakkal, hatalmasak ugyanis a különbségek panel és panel közt is. És aki megszorul, annak almából is kevesebb fog jutni, ugyanis az aszály miatt jelentősen drágulni fog a gyümölcs.