Koncert közben kapott szívrohamot a Piramis énekese, Csoki

2018. március 4., 17:15 Módosítva: 2019.04.23 14:41
506

A szombati budapesti Piramis-koncerten Csoki, azaz Nyemcsók János énekes rosszul lett - közölte a zenekar. A kilencvenes években többek közt a Manhattanben is éneklő Csoki az utolsó dalban már nem tudott a színpadra lépni, de hála a szervezőknek és a helyszínen lévő mentőszolgálatnak hamar szakszerűen ellátták.

csoki
Fotó: piramiszenekar.com

A Blikk úgy tudja, Csoki szívrohamot kapott. A billentyűs-énekes Gallai Péter már Csoki nélkül adta elő a Szállj fel magasra című 77-es slágert, amit hosszúra nyújtottak, hátha Csoki közben visszatér, majd a vendégzenészekkel együtt meghajoltak. Aztán később jött a hír, hogy szívroham volt, de sikerült stabilizálni az állapotát. 

"A Kóbor angyal című dal vége felé Csoki már nagyon sápadt volt. Ekkor már csak támaszkodva tudott a lábán megállni, és nagyon bizonytalanul indult kifelé, egy road segítette le a lépcsőn" - mondta a Blikknek Vörös Gábor basszusgitáros. 

A Piramis együttes a MOM Sportcsarnokban adott nagykoncertet március 3-án, a tavaly októberben elhunyt alapító tagra, Som Lajosra is emlékeztek. Som Lajos szerzőként közreműködött számos nagy Piramis-slágerben, köztük a Ha volna két életemet, A becsületet, az Ajándékot vagy a Kóbor angyalt is.  A jól ismert dalok mellett előadtak néhány dalt a Piramis Erotika című lemezről is, amiket koncerteken ritkán játszanak. 

A mai Piramisban több generáció játszik együtt, hiszen a ma is a csapatban zenélő három alapító - Závodi János gitáros, Gallai Péter billentyűs és ő - jóval elmúltak 60 évesek, náluk fiatalabb a tíz éve tag Nyemcsók János és Vörös Gábor basszusgitáros, de a koncerteken velük volt a színpadon Vilmányi Gábor gitáros és az énekes fia, Nyemcsók Bence billentyűs is - írta a koncert beharangozójában az MTI. 

A Piramis MOM Sportbeli koncertje egy országos koncert nyitóbulija, a következő állomások között lesz Püspökladány, Komárom, Bős és több erdélyi, szlovákiai, szerbiai település is, de ennek most kétséges a jövője, mert Csokinak pihennie kell. 

A hard rock csapat a hetvenes évek második felében talán a legnépszerűbbnek számított Magyarországon, 1974 és 1982 között hét lemezt jelentetett meg. A Piramisban ebben az időszakban Závodi, Gallai, Köves és Som mellett Révész Sándor énekelt. A csapat az alapfelállásban 1992-ben és 2006-ban is visszatért néhány nagy koncertre; a Nyemcsókkal és Vörössel felálló Piramis 2009 óta zenél.

Ebben a 2009-es Indexvideóban is megszólal 1:55-nél, itt a dobos, Pinyó 60. születésnapját ünnepelték zenésztársai:

Csoki egyébként Piramis-rajongóból lett az együttes énekese. Az alapító énekes, Révész Sándor 1981 nyarán, hat sikeres év után kilépett a Piramisból, egy év múlva fel is oszlottak. Tíz évvel később öt telt házas koncertet adtak a Budapest Sportcsarnokban, majd 2006-ban a Budapest Sportarénában még kettőt. Három évvel később alakultak újjá Nyemcsók Jánossal és Vörös Gáborral az Ossian egykori basszusgitárosával. Kezdetben Piramis Plusznak hívták magukat. 

ByeAlex lehet a következő Ocho Macho

2018. március 2., 14:11 Módosítva: 2018.05.07 14:41
2

Ötödik alkalommal rendezik meg idén a Nagyszínpad (Nagy-Szín-Pad!) nevű zenei versenyt, amelyen a Volt Produkció és a Petőfi Rádió a legígéretesebb magyar koncertzenekart keresi. A győztes aztán felléphet a Sziget, a Volt, a Strand és a Campus nagyszínpadán, majd néhány külföldi fesztiválra is eljuthat.

"Az idei évben egy jelentős díjjal bővül a sor: a Visegrádi Csoport magyar elnöksége apropóján egy-egy csehországi, lengyelországi és szlovákiai fesztiválra is eljut a Nagy-Szín-Pad! egy résztvevője, illetve ebből a három országból mi is vendégül látunk zenekarokat" – árulta el a verseny alapítója, Lobenwein Norbert.

Tovább

Rita Ora most tényleg Magyarországra jön

2018. március 2., 12:17 Módosítva: 2018.07.09 11:11
193

Tavaly a Szigeten lépett volna fel Rita Ora, ám nem sokkal a fesztivál kezdete előtt végül lemondta a koncertjét, a Balaton Sound szervezői azonban pénteken bejelentették, hogy az énekesnő idén Zamárdiban fogja pótolni az akkor elmaradt bulit.

Tovább

Tízezrek tiltakoznak a barátnőjét meggyilkoló énekes ellen

2018. március 2., 09:59 Módosítva: 2018.06.04 09:26
283

A Guardian szerint már több mint 65 ezren írták alá azt a petíciót, amelynek célja, hogy távolítsák el az egykori Noir Desir-frontember, Bertrand Cantat fellépését a normandiai Papillons de Nuit fesztivál programjából. A szervezők egyelőre nem engedtek a nyomásnak, a tiltakozás hírére azt közölték, hogy kizárólag művészi szempontok alapján döntöttek a zenész meghívása mellett.

Bertrand Cantat 2004-ben nyolc év börtönt kapott, miután részegen halálra verte barátnőjét, Marie Trintignant színésznőt egy litván hotelben, de jó magaviselete miatt 2007-ben szabadon engedték. A petíció szövege szerint: "aki Bertrand Cantat-t a rivaldafénybe állítja, az banalizálja és hallgatólagosan jóváhagyja a nők elleni erőszakot."

Tovább

Idén Keszthelyen lesz a B my Lake

2018. március 1., 20:17 Módosítva: 2018.03.02 11:53
354

2018 augusztus végén hatodszorra rendezik meg a B my Lake Fesztivált, az elektronikus zenei rendezvény most Keszthelyen lesz.

A B my Lake az elmúlt 5 évben a Balaton több pontján is megfordult már, a balatonvilágosi Club Aliga kempinget kinőve Zamárdiba, a Strand Fesztivál szomszédságába települt át, az idei évben pedig a keszthelyi Zala kempingbe költözik.

Az eseményre idén 50 000-nél is több vendéget várnak, 4 napon át tart majd 3 színpadon. Fellép Richie Hawtin, Marco Carola és Maceo Plex, meg sokan mások.

Joe Bonamassa ismét Budapesten koncertezik

2018. február 28., 11:04 Módosítva: 2018.02.28 14:49
51

Aki szereti a bluest, a bluesrockot és a fasza gitárosokat, az június 14-re ne csináljon magának programot, mert Joe Bonamassa a Budapest Parkben lép majd fel. Aki nem ismerné, ilyen zenét csinál:

Tovább

Mostantól még jobban odafigyelsz a szigetes karszalagodra

2018. február 28., 08:31 Módosítva: 2018.02.28 23:37
169

A Portfolio infói szerint markáns változás jön a legnagyobb hazai fesztiválok fizetési rendszerében, mostantól ugyanis a karszalagba épített chippel tudunk majd fizetni, szevasz fesztiválkártya, jó volt veled. A lap információit a Sziget Kft. is megerősítette.

A karszalagos fizetésnek tavaly ágyaztak meg a karszalagokba épített (szőtt? font? applikált?) RFID (rádiófrekvenciás azonosító) chippel, ami tartalmazott minden információt a jogosultságról, azaz ezzel lehetett belépni a rendezvényre vagy a kempingbe. Ezt a rendszert turbózták fel a fizetési funkcióval, amit a cég a romániai Neversea fesztiválon ki is próbált, vélhetően sikeresen, mert idén mi is megkapjuk.

Tovább

Csődbe mehet a rockzene Stradivarija

2018. február 27., 17:03 Módosítva: 2018.05.02 11:49
740

Áll a pali nagyterpeszben a Marshall-tornyok előtt bőrnadrágban, motoros csizmában, az oldalán kútlánc, a felsőtestén egy bőrmellény, a haja seggig ér, a szakálla csapzott, a mellét veri. A gitárja a töke alá lóg,

egy héthúros Ibanez Steve Vai modell

és ezen tolja a Crazy Traint Ozzytól. Mi a baj ezzel a képpel?

Hát a gitár, az.

Mert ehhez a pózhoz, a kőrockerséghez nem ilyen hangszer passzol, hanem egy Gibson Les Paul, esetleg egy Epiphone, aminek egyik arca egy ideig Zakk Wylde volt. Mert ha rockzenét játszol, ha döge van a riffeknek, ha bluesos alapokra építkezel, ha kissé doomos beütéssel játszol, ha rocker vagy, akkor Gibsonod van. Most tessék elképzelni Angus Youngot egy Musicmannel a nyakában az ikonikus SG helyett. Ugye, hogy nem megy? És most ez a gyár, a zeneipar Ferrarija, elég nagy bajban van.

A Gibson, amellett, hogy egy kiváló hangszergyártó, egy életérzés is. Prémiumkategória, a Les Paul-, az SG-, de akár személyes kedvencem, az Explorer-forma azonnal felismerhető, nem kérdés, hogy min játszik az ember. Már ha játszik, mert az is egyre általánosabb, hogy azok, akik ezeket a hangszereket nézve nőttek fel, és most sikeres cégvezetők, azok bemennek a legközelebbi forgalmazóhoz, és vesznek egyet. Fel a falra vagy beállítani a sarokba, mert jól néz ki, esetleg hétvégén elnyomni rajta a Smoke on the Water riffjét (amit ironikus módon ugye nem Gibsonon, hanem a nagy riválison, Fenderen játszott Ritchie Blackmore annak idején).

Gibsont nemcsak zenészek vesznek és nemcsak zenére, hanem befektetésnek is, hiszen a márkanév miatt az árát kivételesen jól tartja, sőt, a különleges darabok értéke egyre nő. Egy 1960-as Les Paul Standard gitár 2011-ben 375 000 dollárt ért (95 328 750 forintot), ma 595 000-et (151 214 490 forintot). És ennél csak értékesebb lesz - Johnny Depp nem véletlenül költött vagy kétmillió dollárt a hangszergyűjteményére.

Tovább

Ugyanannyi nő fog fellépni negyvenöt fesztiválon, mint ahány férfi

2018. február 27., 14:29 Módosítva: 2018.02.27 19:03
58

Negyvenöt nemzetközi zenei fesztivál, köztük brit, német, francia és norvég rendezvények vállalták, hogy 2022-re programjaikban már egyenlő arányban fognak fellépni nők és férfiak.

A fesztiválok a fiatal zenei tehetségeket támogató közhasznú brit PRS Alapítvány kezdeményezésének hatására döntöttek úgy, hogy – a tervek szerint – 2022-re koncertjeiken, konferenciáikon és egyéb rendezvényeiken fele-fele arányban jelennek meg férfiak és nők.

Tovább

Fábián Juli-emlékkoncertet rendeznek májusban

2018. február 26., 12:17 Módosítva: 2019.01.24 15:05
355

Fábián Juli emlékére rendeznek koncertet május 6-án a Budapest Parkban. A tavaly decemberben  elhunyt énekesnő előtt egykori zenésztársai és barátai lépnek majd fel a rendezvényen, aminek bevételeit jótékony célra fordítják.

Tovább

Mi lenne velünk a nyolcvanas évek nélkül?

2018. február 25., 07:08 Módosítva: 2018.02.25 16:53
23

Több mint tíz évvel a Kids és a Time to Pretend után végre újra egy nagyszerű lemezzel jelentkezett az MGMT. Camila Cabello jól tette, hogy kiszállt a Fifth Harmonyból, a Fall Out Boy megpróbálta újragondolni a hangzását, de kár volt, az Ektomorf pedig nem lépett ki a komfortzónájából, pedig igazán megtehette volna. Ezeket hallgattuk mostanában.

Tovább

Hogy került a Pálinka dal egy része Bollywoodba?

2018. február 23., 12:07 Módosítva: 2018.02.24 13:21
171

Két olvasói levél, egy téma, ilyen napról csak álmodni mer az egyszeri kultújságíró. Az egyik levél, a frissebbik, meglehetősen felháborodottan kéri számon Vishal Dadlani és Shalmali Kholgade énekeseken és Ayan Mukerji rendezőn, hogy mégis hogy gondolják, hogy a  Yeh Jawaani Hai Deewani (Veszettek ezek a fiatalok) című filmben elhangzó Balam Pichkari című dalban visszaköszön, mit visszaköszön, EGY AZ EGYBEN MEGSZÓLAL a Magna Cum Laude zenekar Pálinkadal című slágerének egy témája. Itt:

Ez meg a Magna Cum Lude-nóta azoknak, akik barlangban töltötték az elmúlt 9 évet:

Tovább

Meghalt Halmágyi Sándor dalszövegíró

2018. február 23., 11:11 Módosítva: 2018.02.23 19:00
51

89 éves korában meghalt Halmágyi Sándor dalszövegíró, építész, írja az MTI. Halmágyi többek között Korda György, Zalatnay Sarolta, Poór Péter és Máté Péter számára írt szövegeket.

Tovább

Quincy Jones elnézést kért a botrányos interjúk miatt

2018. február 22., 21:29 Módosítva: 2018.02.23 11:17
103

"Nem vagyok tökéletes, és nem félek ezt kimondani. Sajnálom, és nem félek ezt kimondani" – írta csütörtöki bocsánatkérő üzenetében Quincy Jones producerlegenda, aki nemrég két interjúban is egészen meredekeket mondott, többek között Michael Jacksonról, a Trump családról, a Beatlesről és Marlon Brandóról is.

A közlemény szerint Jonest a lányai figyelmeztették, hogy a kijelentéseivel nagyon elszúrta a dolgokat, amiért rendkívül hálás nekik, és nagyon büszke rájuk. A 85 éves producer a szövegében kiemeli, hogy megtanulta a leckét, és még ennyi idősen is képes okulni a hibáiból. Most pedig hibázott, nem is keveset.

Tovább

Berekedt a gépember, de a technopop nem állt meg

2018. február 22., 13:51 Módosítva: 2018.02.23 06:24
186

A Kraftwerk élőben legalább annyira oximoron, mint mondjuk az opera playbackről, hiába vannak ott a tagok (az alapítók közül már csak Ralf Hütter) egy szám kivételével végig a különböző színekben pompázó pultjaik előtt, tudja a fene, hogy mit művelnek ott. Lehet, hogy mindent, lehet, hogy semmit. Ha nem lenne Hütter néha elbicsakló hangja, akkor azt gondolnánk, hogy az egész mehet felvételről – ahogy a The Robots közben ez is történik, miután a függöny mögött lecserélték magukat mozgó próbababákra, és minden működött tovább, mintha mi sem történt volna.

Tovább

Visszatér a gyökerekhez a Fishing on Orfű

2018. február 21., 16:00 Módosítva: 2018.06.24 07:50
2186

Mi lesz jövőre Orfűn? - kérdeztük tavalyi interjúnkban Lovasi Andrást. "Egy Kiscsillag-koncert, gondolom, más semmi. Vagyis van most már egy kis akusztikus színpad is, nekünk pedig vannak megzenésített Lackfi-verseink. Jövőre lesz pont tíz éve, hogy azt elkezdtük, szóval lehet, hogy lesz egy ilyen. De mást nem tervezek. A Kispált olyan értelemben megszűnt zenekarnak tartom, ahogy például a Rolling Stonest is, hogy nem együttesként viselkedik, nem egy aktív alkotói közösség, még ha koncertezik is. Találkozunk, elvagyunk, hogy mi van veled, de jó, nem utáljuk egymást, de azok az energiák, amik a zenekart működtették, és előrevitték, már nincsenek." 

A Fishing on Orfű fesztivál viszont nagyon is működik: június 20-23 között idén is lesz az orfűi Panoráma Kempingben,

de nem lesz nulladik nap se Kispál és a Borzzal, se Lovasi 51-gyel. 

Egy világsztárt jelentettek be most első körben: a számos magyar fesztivált és klubot megjárt angol The Subways szombat este lép majd fel Orfűn. A külföldiek közül érkezik a brit Orchards az Everything Everything és a Foals nyomdokait követő, izgalmas, popos gitárzenéjével, szimpatikus női energiáival. Fellép a női öntudatra szintén nagyban építő punk-rock Petrol Girls, de itt lesz a dallamos gitárzenében utazó angol Blackwaters vagy a keményebb megszólalást képviselő francia Birds in Row, a cseh Donnie Darko, a lengyel Belzebong illetve a kolozsvári Palma Hills is.

Tovább

A King Crimson június végén Budapesten lép fel

2018. február 21., 10:07 Módosítva: 2018.02.21 14:18
30

Európai turnéja során Budapesten is fellép a King Crimson, június 29-én a Müpában adnak koncertet.Az Uncertain Times című turnén az alapító-gitáros Robert Fripp mellett három dobos, Pat Mastelotto, Gavin Harrison és Jeremy Stacey, a billentyűs Bill Rieflin, a gitáros-énekes Jakko Jakszyk, a basszusgitáros Tony Levin és a szaxofonos-fuvolás Mel Collins alkotja a zenekart. Greg Lake, a King Crimson és az Emerson, Lake & Palmer 69 éves frontembere tavaly halt meg rákban. 

A koncerten megidézik a King Crimson valamennyi korszakát, a dalok között hat olyan darabbal, amelyet korábban koncertjeiken nem játszottak, megtoldva mindezt a legújabb, immár három dobosra írt szerzeményeikkel - írják a Müpa keddi közleményében.

Az európai turné június 13-án a lengyelországi Poznanban indul, és a november 16-i párizsi zárókoncertig összesen negyven alkalommal lép színpadra az együttes. A budapesti koncertre a jegyárusítás a Müpa+ hűségprogram tagjai számára február 22-én 10 órakor, a nagyközönség számára február 23-án ugyancsak 10 órakor indul.

Tovább

Szakítás, szörfözés, újrakezdés

2018. február 20., 16:07 Módosítva: 2018.02.20 21:09
325

Tavaly októberben a Stenken mutatta be Soul Machine című videóját, valamint a vele együtt megjelenő hatszámos kiadványát Papp László Surfalone nevű projektje, amely most újabb duplapremierrel érkezett hozzánk.

A zenész (akit a Selected Sounds kiadó Budapest Selected című válogatásáról ismerünk) már akkor beharangozta, hogy hamarosan megjelenik egy nagylemeze is, ami egy kapcsolat végéről, az azt követő "lelki szörfözésről", valamint az újrakezdésről szól.

Tovább

Dua Lipa és a Gorillaz is jön a Szigetre

2018. február 20., 13:04 Módosítva: 2018.04.19 11:51
67

Az első eresztések (Kendrick Lamar, Arctic Monkeys stb.) után kedden egy újabb adag fellépőt jelentett be a Sziget: az idei fesztiválon fellép többek között az albán származású brit énekesnő, Dua Lipa, a kanadai Shawn Mendes, Stormzy, Chet Faker (Nick Murphy), Lianne La Havas és Desiigner.

Tovább

Közös bulin lép fel Szintiboy és Dubem K

2018. február 20., 12:20 Módosítva: 2018.02.20 18:23
145

"A rossz mindig egy szükséges válasz a mainstreamben fellelhető jóra, pontosabban jónak mondott valamire" – írtuk 2011-ben a Roham magazin első trashbulijáról, amit hét évvel később ismét megrendeznek.

A szervezők szerint Magyarország közhangutalának talán még soha nem volt akkora szüksége a trashre, mint 2018 tavaszán, ezért most egy márciusi estére összehoztak mindenkit, akit csak tudtak a nagy magyar hulladékhegy alaptáborából.

Tovább

Tóth Vera beszólt a magyar rádióknak

2018. február 20., 09:06 Módosítva: 2018.02.21 09:01
354

Tóth Vera egy nyilvános Facebook-bejegyzésben ment neki az országos rádióknak, mert úgy érzi, azok szándékosan nem játsszák a számait már hosszú évek óta.

Tovább

Bejelentették a Szegedi Ifjúsági Napok első külföldi fellépőit

2018. február 19., 19:33 Módosítva: 2018.03.26 11:46
8

Idén ötvenéves a Szegedi Ifjúsági Napok, úgyhogy a szervezők az év 50. napján jelentették be az augusztusi fesztivál első külföldi fellépőit. Jön Jess Glynne és a brit d’n’b-előadó, Wilkinson.

Tovább

Egy hatalmas dobása már biztosan lesz az új Oroszlánkirály-filmnek

2018. február 16., 15:23 Módosítva: 2018.02.17 13:09
23

A Disney nagy bejelentést tett a készülő, élőszereplős Az oroszlánkirály-filmjükkel kapcsolatban: közölték, hogy Elton John újra egy saját dalt komponál a film főcímzenéjeként. Az "eredeti" Az oroszlánkirály-rajzfilmért Oscar-díjat nyert zeneszerező Beyoncéval fog együtt dolgozni a szám megírásán. Mindezt először a Sun című pletykalap írta meg, de most már a Disney is megerősítette.

Tovább

Húsz év letöltendő azonnal a fél brigádnak!

2018. február 14., 17:00 Módosítva: 2018.02.15 08:50
121

Elkészült a Kelemen Kabátban második albuma, a Fehér angyal. A zenekar egészen rendhagyó módon mutatja be a lemezt: minden szerdán közzétesznek egy dalt, egészen a március 31-i lemezbemutató koncertig. Az első dalt, annak klipjével itt a Stenken lehet először megnézni. 

KK feherangyal V2
Tovább

Az Avenged Sevenfold és a Kills is jön a Voltra

2018. február 14., 11:27 Módosítva: 2018.02.14 12:36
13

Először jön Magyarországra az Avenged Sevenfold, visszatér a tortadobálós Steve Aoki, és jön a Kills és az X-Ambassadors is az idei Volt Fesztiválra a szerdai közleményük szerint.

Tovább

Olyan, mint a Sound, csak Vácon

2018. február 14., 05:00 Módosítva: 2018.04.13 13:27
548

Vácon rendezik meg július 4-8 között a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozót, pont a Balaton Sounddal egyidőben. Strandolni és bulizni itt is lehet majd, lesz vízpart, koncertek és színházi előadások is. 

vac d1 5
Tovább

Magyar lány lett az új Charlize Theron

2018. február 13., 17:53 Módosítva: 2018.02.14 11:32
357

Márciusban Maze címmel hozza ki új albumát a Perfect Pill, amelynek utolsó előfutára a Mission című, Svédországban forgott klip. A végeredmény olyan filmszerű lett, hogy a zenekar egy mozis vetítés során leplezte le először a videót a hétvégén, online pedig a Stenken látható először.

Tovább

Kelela és Wavves is lesz a Kolorádón

2018. február 13., 15:04 Módosítva: 2018.02.13 16:23
60

Bejelentette első neveit az idei Kolorádó fesztivál, és a szerkesztőségben csak kapkodjunk a fejünk a fellépők névsorát olvasva. A fesztivál húzóneve valószínűleg Kelela lesz, akinek tavaly októberben a Warpnál jelent meg a Take Me Apart című debütlemeze, amire rápörgött többek között a Pitchfork, a Mixmag, a Dazed és a Guardian is.

Tovább

Meghalt Frank Sinatra egyik kedvence, Vic Damone

2018. február 13., 09:28 Módosítva: 2018.02.13 15:08
10

89 éves korában meghalt Vic Damone olasz származású amerikai énekes és színész, írja az MTI. Damone február 11-én, vasárnap, vesztette életét egy miami kórházban, halálát légzési elégtelenség okozta.

Tovább

Harcsa Veronika és Iamyank himnuszt írnak

2018. február 12., 05:57 Módosítva: 2018.02.12 14:33
487

Harcsa Veronika évek óta saját jazz udvart vezet a Művészetek Völgyében, ahova kedvenc előadóit hívja meg (interjúnk). Így találkozott az egyik legfiatalabb hazai zenei producerrel is, Iamyankkal, aki bár zenében egész más vonalat képvisel, a kreativitás, a kísérletezési kedv összeköti őket. Iamyank többször fellépett Veronika udvarában, a fesztivál kérte fel őket a közös munkára.

Tovább