új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Felavatták Európa első e-fáját a közép-franciaországi Nevers-ben: a város szívében található, napenergiával működő "fánál" mobiltelefont lehet feltölteni, vezeték nélküli interneten böngészni vagy egyszerűen csak az árnyékba húzódni a nap elől. Az izraeli sivatag akácfája által megihletett futurista építmény friss levegőt is fúj, sőt, elektromos kerékpár feltöltésére is alkalmas - számolt be az örömhírről az MTI.

    Az első hasonló e-fát Izraelben állították fel 2014-ben, de jelenleg a világ tucatnyi városában működik mesterséges fa, így az Egyesült Államokban, Izraelben, és rövidesen Kazahsztánban is.

  • Ugyanis a két sikló közül az egyiket beöltöztették autónak. Konkrétan a Gellértet, merthogy a két siklónak neve is van: a másik a Margit.

    Állítólag idővel a másik is ellandroveresedett a reklámkampány idejére, de arról nem kaptunk fotót.

  • Mármint annál, hogy az ember szeretettelien összebújjon és ölelkezzen az oroszlánokkal. Mindezt annak érdekében, hogy felhívja a közvélemény figyelmét az afrikai oroszlánok helyzetére, mert egyes becslések szerint a vadon élő példányok száma 40 százalékkal húszezerre csökkent az utóbbi két évtizedben.

    Az "oroszlánokkal suttogóként" ismert Kevin Richardson dél-afrikai zoológus mindenesetre ezt a módját választotta a küzdelemnek, a képeken épp a Dinokeng Vadrezervátumban hívja fel a figyelmet. Azt hiszem, ez tipikusan az a helyzet, amire azt szokás mondani, senki ne próbálja meg utána csinálni. Mármint konkrétan az ölelkezést, a figyelemfelkeltés persze mehet.

  • Miniszterelnökünk ismét bizonyította, hogy nem büdös neki a kétkezi munka, amikor ugyanis a Samsung SDI gödi gyárának hétfői megnyitóján az ünnepi eseménysorban a faültetés következett, Orbán Viktor maga is lapátot ragadott. A kőkemény munkában szerencsére nem maradt egyedül, vele lapátolt Szijjártó Péter és Dzsun Jong Hjun a Samsung SDI vezérigazgatója is.

  • Egy ausztrál légiközlekedési múzeumnak ajándékozza Boeing 707-es repülőgépét John Travolta, közölte a hírt az MTI. Az amerikai színész, aki hobbipilótaként az ausztrál Qantas légitársaság nagykövete, a hétvégén számolt be tervéről.

    Travolta az ausztrál Albion Park-i székhelyű, régi repülőgépek restaurálásával foglalkozó Hars társaságnak adományozza az 1964-ben épült gépet. A társaság abban is segít, hogy az Egyesült Államokból Ausztráliába repülhessen a repülő, hiszen már ahhoz is sok felújításon kell átesnie, hogy teljesíteni tudja a hosszú távot. Travolta - az MTI sorai szerint - reméli, hogy ő is elkísérheti "utolsó útjára" szeretett repülőjét.

  •  itt ALPHA alezredes, vagyis az egyik robot az öt közül, amikkel a Bűnmegelőzési Osztály járja az ország óvodáit és iskoláit. ALPHA tud beszélni, mobilos applikációval programozható, zenél, táncol, szóval maga a jövő. Itt például Gangnam Style-ra csapatja:

    Bűnmegelőzési robot

    Az amerikai fejlesztésű robot állítólag hipnotikus hatással van a kicsikre, akik kórusban mondják a jó választ a kérdéseire, például, hogy milyen számot kell hívni, ha baj van. A Belügyminisztérium szerint ALPHA volt a hiányzó láncszem a bűnmegelőzésben, akivel ezentúl a generációs különbségek szinte eltűnnek.

  • nsz

    Nemrég zajlott le a Nagyszínpad nevű verseny döntője, ami az MTVA, a Volt Fesztivál és az MVM nagy közös zenés projektje. Az eseményen fellépett a Fran Palermo zenekar vendégként, és a koncertről felvétel is készült a Petőfi Tévére, ami itt érhető el, ki tudja még meddig. Szerencsére azóta az Indavideóra is felkerült a felvétel:

    A Fran Palermo hangolta a közönséget a Nagyszínpad döntőjére

    Eddig minden rendben, egy zenei és ifjúsági csatorna csak vegye fel és tegye elérhetővé a koncerteket. Azonban valahol fél perc után egészen furcsa kezd lenni a felvétel. A hang tempója össze-vissza ugrál, fel-le gyorsul, hol hélium hangja van az énekesnek, hol iszonyatos mély baritonja. Valljuk be, hogy annak ellenére, hogy vér ciki és totál igénytelenség egy videót így feltölteni a közmédiának, azért baromi vicces is, hogy akaratukon kívül elsőként megcsinálták a Youtube-on oly' népszerű Shreds-videót Magyarországon. (Az csak bónusz, hogy sikerült a felvételen elrontani a dal címét is.)

    A Shreds-videók lényege, hogy szándékosan elrontják, fel-le gyorsítják ismert előadók koncertfelvételeit, mintha azok tényleg annyira borzalmasak lennének, mint a Kings of Leon ezen a videón.

    Állítólag maga az adás nem ilyen volt élőben, de más koncertekkel is történhetett hasonló eset, bár ehhez egyelőre nincsenek videóink.

  • Az Időkép hőtérképe szerint már csak a hegycsúcsokon van néhol 25 fok alatt a hőmérséklet, egyébként pedig jön a kánikula. Ilyen vörös lett az ország: 

    És ha már itt a nyár, akkor döntsük is el egyszer s mindenkorra:

    Ön szereti a nyarat?

  • 02map.gif
    Fotó: inaplo.hu/neon

    Igen, igen tudom, volt már egy csomó hasonló kezdeményezés. Itt a legújabb, szép, átlátható, logikus a bontása és benne vannak a régiek is. Lehet keresni neonfeliratokat aszerint, hogy megvannak-e még vagy elpusztultak, van egy csomó cikk, leírás, fotó is  róluk. A térképét ide is ágyazom. (Köszi a tippet, Palotabarát.)

  • Egy hete, Péter nevű olvasónk jelezte, hogy nemcsak az őrmezői lakótelep 10. emeleti balkonládájában fészkelnek vércsék, hanem náluk is, az óbudai lakótelepen. A lakásuk 6. emeleti teraszán tavaly 6 vércsefióka növekedését figyelték nap mint nap, az idén pedig négy tojás került a banános ládából eszkábált fészekbe.

    vercseh

    Péter a Filmdzsungel természetfilmeseihez fordult segítségért, ők pedig vittek egy webkamerát, amit ma üzembe is helyeztek. Úgyhogy mostantól bárki élőben nézheti itt hogyan csücsül a tojásokon a tojó, és várhatja, hogy pont az orra előtt repedjen meg az első tojás. Jó vércsézést!

  • Szokták mondani, hogy egy trend akkor fut be igazán, ha elkészül belőle a pornóverzió. Mivel az egyik legnagyobb pornóoldal több mint 400 találatot ad a fidget spinner keresőkifejezésre – de munkavédelmi okokból inkább nem linkelnénk –, tényként közölhetjük, hogy a fidget spinner betört a mainstreambe.

    Miután a legfontosabb művészeti ág is felfedezte magának a kis pörgettyűt, csak idő kérdése volt, hogy valaki zenélni kezdjen vele. Erre mostanáig kellett várni: egy producer, Andrew Huang most publikálta az új kislemezét, amin fidget spinnerrel írt minimáltechnót hallgathatunk.

    A zene persze szar, de ezen ne akadjunk fenn, fő, hogy elkészült.

  • Nehéz elhinni, hogy egy évtizede rejtőzött ez a kép.

    Puskás Ferencet élete utolsó évében a rangos "Golden Foot" hírességek csarnokába is beválasztották. Az még érthető, hogy a súlyosan beteg legenda nem tudta személyesen átvenni az elismerést, de hogy a díj honlapján miért Szöllősi György feszít Puskás fényképén, arra nincs magyarázat.

    A Nemzeti Sport főszerkesztője esetleg csinálhatna egy riportot a Puskás-ügyek nagykövetével, hogy miként lehetséges az ilyesmi.

    (A csodálatos találatot nagyon köszönöm kedves barátomnak, aki küldte.)

  • Persze, ha elárulom, hogy az alig két és fél ezres városkát Villánynak hívják, az üzemudvar meg a Gerééké, akkor egyből érthető, hogy mit keresnek ott a franciák. Idén június 9-én és 10-én hatodik alkalommal rendezik meg a Gere Jazz Fesztivált, ahol az országszerte körbe-körbéző, megszokott előadók mellett lesz pár nagy név is. Például Snétberger & Stockhausen, na meg ugye a Nouvelle Vague.

    Hogy mennyire jazz az, amit ők csinálnak (vagy amit a fellépők többsége), arról remekül el lehetne vitatkozni egy pohár Kopar felett, de hát annyi minden másról is el lehet vitatkozni, szóval maradjunk abban, hogy tök mindegy. Jó kis zene, az a lényeg.

    A Nouvelle Vague amúgy nem sokkal később ismét visszatér Magyarországra, és akkor már nem is egy ekkora városkában, hanem egyenesen egy községben lépnek fel.

    Bemelegítésnek itt egy Dead Kennedys-feldolgozásuk, amely témájában tökéletesen illik a boros eseményhez:

  • Abból, hogy Simicskó István képviselőnek és sokszor reklámozott harcművészünknek hirtelen fontos lett, hogy a magyar kutyafajták kapjanak valami mérsékelten hasznos elismerést Magyarországtól. Legalábbis Tikli Attila, fehérgyarmati fideszes képviselőnk elmondása alapján így történt (1:54-től magyaráz ő). Aztán erre a vonatra ült fel ezek szerint mindenki, hogy ők is kérnek elismerést akkor.

    Ezúton meg kell akkor követnünk olvasóinkat, hiszen eddig úgy tudtuk, hogy a Földművelésügyi Minisztérium volt a Fidesz legjobb ötletének gazdája. Tényleg szuper az egész, lényegében semmibe nem kerül, semmilyen következménye nincs, mégis egyszerűen boldog lesz tőle rengeteg ember. Megköszönhetjük az akkor még honvédelmi államtitkárként a kutyaelismerésekre is odafigyelő Simicskónak. Ami nem véletlen egyébként, Simicskóról lehet tudni, hogy szívesen lenne kutyakiállításon küllembíró.  

    Ehhez képest külön vicces, hogy Semjénék épp megadóztatták volna a kutyatartást. Itt mondjuk azonnal tüntetés szerveződött, amitől meg is ijedt a kormány, és gyorsan visszavonták ezt a típusú új adót. 

  • Így néz ki a Kolozsvári Napok alkalmából készített vacsora a helyszínen, szombat este.

    "Az asztalon tészta, nachos, fagylalt és bor volt, és természetesen bárki, aki arra járt, asztalhoz ülhetett", olvasható egy beszámolóban a Facebookon. Ezt írták a asztalról: "az emberek barátságosan, mosolyogva érdeklődtek mi fog itt történni. Nézték, fényképezték az asztalterítést. Dicsérték a szervezőket. Senki nem rohanta meg az ingyen kaját. Hihetetlenül civilizált és derűs volt minden."

    Tehát nem túlárazott, éjszakára a patkányoknak kitett pecsenyéseket kell kerülgetni, hanem valóban együtt van mindenki.

  • A törzsszurkolók eléggé kiakadtak szombaton, amikor a magyar bajnokság utolsó fordulójában, az FTC-Újpest-meccs közben „az egykori B-közép helyén egy party service cég alkalmazottai egy Telekom marketingakció keretein belül lila lufikat engednek az égbe.”

    Mi, itt az Indexben már régóta tudjuk, hogy ez az FTC elnöke szerint az nem lila, hanem magenta, miután Kubatov elnök úr még helyreigazítást is küldött nekünk hasonló ügyben. Nyilván, ők meg nem zöld-fehér csapat, hanem aloeverazöld-alpinfehér.

  • Az Egyesült Államok Légierejének 23. ezredének A-10C Thunderbolt II repülőgépei egy hete tartottak egy látványos „elefántsétát”* a Moody légibázison, demonstrálandó, hogy milyen gyorsan képesek bevetésre repülni a világ bármely pontjára, megelőlegezve egyben a másnapi döntést, ami a rendkívül jól bevált csatarepülőgépek továbbszolgálását lehetővé tette.

    A képet nézve valahogy ismerősnek tűnt a jelenet, és be is ugrott hol láttam ilyesmit: gyerekkorom egyik legfélelmetesebb rajzfilmes élményének, Az idő urainak alábbi jelenetét idézte meg az USAF 33 felvonuló légijárműve.

    Kép: René Laloux / Pannónia Filmstúdió

    *Elephant walk-nak nevezik az ilyen csoportképeket, amikor a reptér betonján szépen sorban felvonulnak egy adott légibázis repülőgépei.

  • „Az ÉS legelső számának első oldalán Ferenczy Béni egyik alkotása, az ötödiken Hincz Gyula rajza, a nyolcadikon Medgyessy Ferenc Táncosnője szerepelt, egyébként pedig a fejléc toldaléka szerint az Élet és Irodalomban nemcsak élet és irodalom, hanem „Színház, Művészet” is található. Mindamellett eleinte csak a kultúrpolitikai szándék volt tisztázott: elhitetni az olvasóval, hogy a forradalom leverése után a szellemi élet visszazökkent a normális kerékvágásba, de például a képanyag kiválogatásának szempontjait illetően bizonytalanság uralkodott. Nem túl sokáig. A szerkesztőség hamarosan ráébredt, hogy ebben a lapban fotónak nincs helye, a korabeli nyomdatechnika adottságaiból fakadóan pedig festménynek se nagyon, ide leginkább fekete-fehér grafika való, tusrajz, metszet, rézkarc, effélék. Később a magasnyomást ofszet váltotta fel, Nagy Lászlót Bán András, őt pedig Szikszai Károly, a lényeg azonban nem változott. Az ÉS az egyetlen olyan – viszonylag széles körben ismert – sajtótermék, amelyben az olvasó a kortárs magyar grafika legkiválóbb művelőinek munkáival találkozik, ez így megy immár hatvan esztendeje, és ha rajtunk múlik, így is marad.ʺ Váncsa István írásával kezdődik a Godot Galéria meghívója, amely június 7-24 között kiállítást szervez az idén hatvan éves ÉS-hez kötődő képzőművészek munkáiból.

    Közreműködik: Váncsa István, Grecsó Krisztián, Darvasi László, Dóra Attila szaxofon

    A kiállító művészek: Bada Dada Tibor, Fehér László, Fekete Szilvia, feLugossy László, Gaál József, Gerlóczy Sári, Haász István, El Kazovszkij, Kondor Béla, Kopasz Tamás, Kovács Péter, Könyv Kata, Nádler István, Šwierkiewicz Róbert, Szemethy Imre, Szikora Tamás, Szikszai Károly, Szotyory László, Szurcsik József, Szüts Miklós, Vásárhelyi Antal, Vojnich Erzsébet. 

    És a kiállításon látható Esterházy Péternek az ÉS 1. oldal című könyveihez írt kézírásos jegyzete.

  • Lengyel befektetőknek köszönhetően már nem kell elmennünk Lengyelországba, Németországba vagy Oroszországba, ha ki akarjuk próbálni, hogy mennyire háborodnak fel az érzékszerveink egy feje tetejére állított házban.

    330090 haz-fejteton1

    Balatonszéplakon egy szép piros vityilót fordítottak ki a sarkából, mintha egy tornádó kapta volna fel. A házban a plafonról lógnak le a bútorok, miközben a mennyezeten járkálhatunk. A fordított házról a KaposPont videót is készített, amit itt nézhet meg.

  • A Great Manchester Run szervezői a Manchester Arénában történt robbantás után nem bízták a véletlenre a futóverseny biztosítását: a belvárosi versenyen fegyveres rendőrök biztosították a futókat.

    Remélem, újra eljön majd az a nap, amikor egy sportverseny résztvevői biztonságban érezhetik magukat, gépfegyveres őrizet nélkül is.

  • Timi szombaton Békéscsabán egy bolt biciklitárolójánál talált egy fekete színű pénztárcát, benne 31 ezer forinttal és egy TAJ-kártyával. A Beol.hu-hoz fordult azzal a kéréssel, hogy hozzák le a tárcáról készült képet egy felhívással, hogy aki felismeri a saját vagy rokona tárcáját, a lapon keresztül jelentkezzen. Ha pedig nem jelentkezik senki, akkor felveszi a kapcsolatot a kártyán szereplő háziorvossal, hogy a segítségével visszajuttathassa a pénztárcát. Szerencsére estére meglett a tárca tulajdonosa, aki egy idősebb férfi volt, és feltehetően a nyugdíja maradéka volt a tárcájában. 

  • Reggeli kutyasétáltatáskor odalép önhöz egy aktatáskás ember: „Hű, de szép vizslája van! Nekem adja 28 millió forintért?”

    Mielőtt megnézi az amerikai videót, ahol 100 ezer dollárt kínált a férfi a gazdáknak, árulja el, mit válaszolna a helyükben.

    28 millió a kutyámért egy vadidegentől?

    Eladnád a kutyád 100 000 dollárért?