új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Sauber német pilótája idén már másodszor borult versenygéppel, vasárnap Jenson Button hibájából szorult rá a falra a Sauberrel Monacóban, januárban pedig a Race of Champions versenyen állított fejre egy háromkerekűt .

    Amennyit fejjel lefelé tölt mostanában, simán mehetne pár szponzor a padlólemezre is.

    DA JQEDXUAA tva

    Azért örülünk, hogy Wehrlein jól van, a hírek szerint nem sérült rá a januári problémájára, és nem kell kihagynia a Kanadai Nagydíjat.

  • Lajos jóvoltából tudtuk meg az imént, hogy ez éppen ezekben a napokban történik a Balaton-felvidéken (mármint nem a naplemente, hanem a bíborhere-virágzás):

    Fotó: Hajdu Lajos / pbase.com/laja30

    A bíborheréről (latinul Trifolium incarnatum) talán azt érdemes tudni, hogy a lucernához hasonlóan pillangós virágú szálas takarmánynövény. Spanyolországból és Algériából származik, innen terjedt el dél, nyugat és kelet felé. Ma már gyakran mézelő, sőt dísznövénynek is termesztik. (Forrás.)

    Fotó: Hajdu Lajos / pbase.com/laja30
  • Ideális képet fest magáról az a 24 éves fiatal, aki egy pécsi hirdeőoszlopon keres magának barátot. Zenét hallgat, kirándul, moziba jár, sportol, kertészkedik, érdekli a történelem, a művészetek, pont mint a mesében.

    bab2d5d59ac444db8043a4f3e32c9f0e XL
    Fotó: Olvasónk, Szerecz Gábor

    Írjon neki, és ha egymásra találtak, írják meg nekünk!

  • Az óbudai mohafal kapcsán írt nekünk Papp János kertészmérnök azt állítva, hogy a bérlésére szánt 8 millió forintból egy komplett fasor is kijönne, és nem 6 hónapig, hanem évtizedekig tisztíthatná a levegőt, ami bármennyire is dizájnos utcabútorról beszélünk, valóban megfontolandó szempont.

    De a levelezés során kiderült, hogy a kertészmérnök Magyarországon egy kisebb csodának számító tettet vitt végbe: hatalmas közösségi gyógynövénykertet hozott létre Monoron idén tavasszal az orvosi rendelők előtti téren, méghozzá úgy, hogy az az önkormányzatnak egy fillérjébe sem került.

    Két éve a város rendbe tette a parkot, de a kivitelező nem nagyon értett a gyógynövényekhez és az idei tél sem volt kegyes hozzájuk, ezért a bele ültetett levendulák, rozmaringok, zsályák egy része kipusztult. János ezért felajánlotta az önkormányzatnak, hogy rendbe rakja a kertet, méghozzá úgy, hogy abba 50 féle növény kerül majd a hozzájuk tartozó tájékoztató táblákkal együtt. A gyógynövények között sok az A kategóriás növény, ami azt jelenti, hogy az Európai Gyógyszerügynökség szerint akár gyógyszerré is lehetne minősíteni őket. Mint írja,

    eddig egyetlen orvos sem háborodott fel azon, hogy mit keresnek ezek az "elmaradott" gyógynövények egy szakorvosi intézet előtt, hiszen úgy mutatja be őket, hogy az egyaránt elfogadható egy természetgyógyászatban és egy modern orvostudományban hívő embernek is. 

    És ha ez még nem lenne elég csoda, akkor tegyük hozzá azt is, hogy állítása szerint 

    szinte mindig van valaki, aki a táblákat és növényeket vizsgálva járja a kertet. A növényeket nem kezdték el letépni, hogy hazavigyék gyógyteának, úgy használják, ahogy terveztem: tanulásra, ismeretszerzésre. A táblák még mindig a helyükön vannak, remélem ott is maradnak.

    Mi is reméljük, és innen is gratulálunk Jánosnak és a monoriaknak.

  • A Debrecen 3-1-re verte a zárófordulóban a Diósgyőrt, ezzel meghosszabbította élvonalbeli tagságát.

    A DVSC honlapján pedig erre a hirdetésre bukkantam: 26 ezerért, 4 ezer kedvezménnyel meg lehet vásárolni a címeres melegítőt. Azt fontosnak tartották kiemelni, hogy alul cipzáras.

  • hiuz.png
    Fotó: WWF

    Másfél év bizonytalanság után újra megmutatta magát a Zemplénben élő hiúz - áll a WWF közleményében. Utoljára 2015-ben sikerült videóra venni, de azóta sem nyomok, sem felvételek nem árulkodtak róla. A kutatók már aggódni kezdtek, mi van vele, aztán előbb idén tavasszal vadászok látták, és most végre egy felvétel is készült a nagymacskáról. Békésen poroszkál egy erdei úton.

  • A dán főváros kikötőjében található Koppenhága egyik jelképe, a Kis hableány szobra, melyet 1913-ban avattak fel. A Hans Christian Andersen mesefigurájáról mintázott bronzszobrot Edvard Eriksen dán szobrász készítette.

    Ma reggelre a Kis hableányt piros festékkel öntötték le a Feröer-szigeteknél zajló delfinvadászat elleni tiltakozásul. 

  • jupiter-repul.gif

    De a legközelebb hozzá valószínűleg csak ezzel a videóval kerülhetünk, amit a NASA Juno szondájának friss képeiből ollóztak össze földi művészek.

    A Juno két óra alatt készítette ezeket a fotókat, miközben elrepült a Jupiter északi pólusától a déli irányába, a hatmegás csomag pedig másfél nap alatt érte el a Földet.

    Latest view of Jupiter from NASA's Juno spacecraft from Enneagon on Vimeo.

  • A leginkább a Star Trek Picard kapitányaként és az X-Men filmek Xavier professzoraként ismert Sir Patrick Stewart is ott volt hétfő délután a Wembley stadionban, ahol a 170 millió fontos futballmeccsként elhíresült play-off döntőben a Huddersfield története során először jutott fel a Premier League-be.

    "Sose kételkedtem benne, hogy feljutnak. Nagyszerű szezonunk volt, ez pedig egy csodálatos jutalom a végére" - mondta a meccs után Stewart, aki azt is bevallotta, hogy a nagy izgalomban már nem is tudta számon tartani, hol tartanak a tizenegyesek, de nagyon boldog, hogy végül a Terriereknek becézett Huddersfield rúgta jobban a büntetőket, mint a Reading.

    A yorkshire-i Stewart gyerekkora óta szurkol a szülővárosához legközelebbi klubcsapatnak, és még emlékszik rá, amikor a csapat utoljára szerepelt az első vonalban, amit akkor még nem hívtak Premier League-nek (1972-ben estek ki). Sőt, nemcsak szurkol, de ő az elnöke a Huddersfield utánpótlásneveléséért felelős akadémiájának is.

  • A nagy pánikot okozó tőrös darazsak szörnyen veszedelmesnek néznek ki, de tök ártatlanok. A méhek viszont nem csak ártatlanok, de annak is néznek ki. Egészen addig amíg nincsenek ennyien:

    Persze ettől még nem kell megijednünk tőlük! A fenti képet (itt a teljes méret)  a Magyar Természettudományi Múzeum posztolta a Facebookon a következő szöveggel:

    "Ha mostanában munkába, iskolába menet ilyen látvánnyal találkozunk, ne ijedjünk meg!

    Rajzó háziméhek (Apis mellifera) láthatók a képen. Az eredeti kaptárban új királynőt neveltek fel, és az eredeti (a régi) királynő ilyenkor néhány száz (vagy ezer) dolgozóval elhagyja a kaptárt, átengedi a fiatal királynőnek, és ezzel a dolgozósereggel elindul fészkelésre alkalmas helyet keresni, új kolóniát alapítani. Átmeneti szállásokon megpihen a raj, mint itt a képen is, miközben felderítő dolgozók járják a környéket, alkalmas helyet keresve.

    Nem kell tőlük ilyenkor tartani, pánikolni, a saját dolgukkal vannak elfoglalva, nem fog a rajzó csapat emberekre támadni.

    Az átmeneti szállásról rövidesen eltűnnek, amint megfelelő helyet találnak a kaptárnak. A méhészek ilyenkor oda szoktak vinni kaptárokat, hogy befogják a családot."

  • Eszetlen, mekkora tűzijátékkal ünnepelte a másodosztály megnyerését a Puskás Akadémia FC. Az ötperces műsor alatt valószínűleg Fel– és Alcsút összes kutyája átfutott a szomszéd megyébe.

    A tűzijáték fináléja pedig nappali világosságba borította az 1688+1 fős falut.

  • Az év eddigi legklasszabb játszóterét adták át néhány napja Terézvárosban, a Benczúr-kertben. Kár, hogy a megépítése nem jó példaként, hanem amolyan állatorvosi lóként fog bekerülni a közösségi tervezésről szóló tankönyvekbe: az önkormányzat jó darabig nehezen vette, hogy a lakók mást szeretnének, mint ami az eredeti elképzelés volt.

    Ezzel szemben itt van ez a csöpp játszó Óbudán, amiben látszólag semmi különös nincs. Mégis izgalmas, mert tíz közös megbeszélés alatt alakították ki az Ilonka utcában Táborhegy és Testvérhegy kisgyerekes családjainak.

    A közösségi tervezésről itt egy csomó információ, a végeredményről pedig a játszótér Facebook-oldalán olvasni többet. A III. kerületben amúgy elég sok helyszínen zajlanak hasonló összefogásban a fejlesztések.

    Milyen kár, hogy a kerület másik oldalán, a Római-parton ugyanez nem működik.

  • A BBC interjúzott azzal az ausztrál idős férfivel, akinek a hajójába ugrott egy cápa. Mint elmondta, a hal baloldalról ugrott a fedélzetre. A ragadozó megharapta a férfi karját, aki azt hitte, el is tört az alkarcsontja, de aztán látta, hogy csak a bőr sérült meg, úgyhogy rátekert egy zsebkendőt, és kihívta a parti őrséget.

    Shark injures Australian fisherman on board boat - BBC News

    An Australian fisherman recounts the moment when a 200kg great white shark leapt into his boat.

  • És hogy hogy kerültek oda? Hát úgy, hogy Szabó Szabolcs, az Együtt képviselője bevitte őket, a saját két kezében. Vagy egyben. Ami biztos: az ellenzéki politikus erőset szelfizett az ülésteremben Frédéric H. Fajardie könyvével – ami egyébként arról szól, hogy mi történik akkor, ha nem lehet szétválasztani a maffiát és az országot irányító kormányt, és bűnözők írják, magukra szabva a törvényeket.

    szaboszabolcs

    Természetesen fiktív történetről van szó, ami a nyolcvanas évekbeli Franciaországban, a De Gaulle-korszak végén játszódik. És senkinek nem kell semmilyen más országra gondolnia, nyilván. Mondjuk ha Kövér László esetleg büntetést ró ki az akció miatt, akkor talán ő mégis gondol valamire.

  • Viszont nem akárhová utazik, hanem Moszkvába, ahol a "Magyar Művész Válogatott" tagjaként vesz majd részt egy futballtornán. 

    Sőt, a neves művész megírta a művészválogatott hivatalos indulóját is, ami pont olyan, mint amilyen egy sporteseményhez kapcsolódó dalnak lennie kell manapság.

    "A csapatban én vagyok a rangidős, ahol dj-k, táncosok, színészek, tévés személyiségek gyűltek össze, az énekesi vonalat pedig Kállay Saunders Andrissal ketten képviseljük. A 10 napos tornán 6 komoly mérkőzés vár ránk Moszkvában, az első mindjárt az angol válogatott ellen, s nagyon remélem, hogy a végső győzelemhez vezető úton” - mondta az énekes, aki a sajtószövege szerint mindössze második repülőútjára készül. Mi mást mondhatnánk, minthogy őrülten izgalmas időket élünk!

  • A hirdetés szerint 1807-ben épült az a bölcskei kúria, mely egyik gazdája, egy vértes kapitány után kapta a nevét: Kapitányház. Hogy pontosan hogy is hívták a vitézt, és hogy valóban ő volt-e az építtető, arról mást ír az ingatlanos, és mást a helytörténész, na de ez már részletkérdés. A népnyelv ma is így hívja az épületet.

    A Kapitányház már a negyvenes években is mostoha sorsra jutott (volt szegényház, pálinkafőzde, bikaistálló), de a fotógaléria tanúsága szerint jelenleg egész jó állapotban van. Masszív falak, magasra rakott tető. Olyan, mint egy nagyra nőtt parasztház, mégis tekintélyt parancsoló.

    Akit érdekel, itt egy csomó információ róla.

  • Jamey Price fotós készítette Nico Hülkenbergről Monacóban, ahogy a sárga, fekete festésű Renault tökéletes ívben érkezik a sárga útfestésre a fekete aszfalton.

    Price Instagramját átfutva élete képe lehet, a többi motorsportos fotója sem rossz, de egyik se ugrik ki igazán az átlag közül ezt leszámítva.

  • Baromi hosszú, tizenkilenc számos koncertet adott a Foo Fighters vasárnap este a BottleRock Napa Valley Music Festivalon, olyan jófejségekkel feldobva a show-t, mint egy Queen-feldolgozás, vagy az, hogy Dave Grohl elénekeltette a közönséggel a Happy Birthdayt, mivel aznap volt a felesége születésnapja.

    Hanem a fesztivál szervezői nem a jófejségfaktor emelkedését, csak az órájukat nézték, és amikor a csendrendelet miatt eljött az ideje, egész egyszerűen lekapcsolták a hangosítást a koncerten, az utolsó szám közepén, ami, akárhogy is nézzük a jogszabályoknak való állampolgári megfelelni vágyást és a büntetéstől való ódzkodás természetes emberi jellemvonását, akkor is nagyon paraszt dolog.

    De Dave Grohlékat nem lehet egyszerűen elcsöndesíteni: a zenekar csak azért is befejezte az utolsó számot, az Everlongot, dobkísérettel és a közönség nagyon is aktív segítségével. A lenti videón 6 perc környékén kell a jelenetet keresni, kivéve persze, aki már a Happy Birthdayre is kíváncsi, mert annak érdemes az elejétől néznie.

    A Foo Fighters egyébként június 26-án Budapestet is megénekelteti, de ott egyik jelenetre sem lehet számítani, mivel akkor sem születésnap nem lesz, sem csendrendelet, nálunk ugyanis nem szabadtéri lesz a koncert. A Consequence of Sound cikkében amúgy setlist is van, valószínű, hogy hozzánk is hasonlóval készülnek.

  • A Bors megkérdezett három politikust arról, hol nyaralnak az idén:

    Botka László, az MSZP kormányfő-jelöltje és Szeged polgármestere kétszer egy hétre megy nyaralni. Júliusban, amikor min. 40 fok lesz, Egyiptomba utazik a családjával, majd a Mátrába megy hűsölni.

    Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke a családjával leköltözik a Kötcsén lévő nyaralójukba.

    Rogán Antal pedig a testvérével közösen birtokolt, úszómedencés balatonlellei nyaralóban pihen majd.

    Én a nyáron

  • A hétvégén gyorsan körbefutott a hír, hogy Sepsiszentgyörgynek a történelemben először első osztályú csapata lesz a nyártól. De a most záruló román NB II.-nek van egy másik érdekes feljutója is: a Juventus Bukarest. 

    Az eredeti Juventust 1924-ben alapították, és 1930-ban meg is nyerte a román első osztályt. Csakhogy a mai bukaresti juvésoknak hozzájuk már semmi közük nincs, mivel a klub az 50-es évek elején pártutasításra Ploieștibe költözött, ma pedig egy csőd után a negyedik ligában vegetál.

    A ma is ismert bukaresti Juventus története 1992-ben egy román üzletember szerepvállalásával kezdődött. A forradalom utáni zavaros években a névvel tisztelegni akart az ősök előtt, meg egy kis pénzt is remélt Olaszországból, ami csak nem akart megérkezni.

    A meccseit egy lakótelepi házak övezte háromezres stadionban játssza, és nem mondhatnánk, hogy elementáris érdeklődés kíséri. Átlagban 528 néző váltott jegyet, Sepsiszentgyörgyön ugyanez a szám 1693.

    A keret legértékesebb játékosa a 225 ezer eurót érő Bogdan Chipirliu, és van egy braziljuk is. Valami azt súgja, hogy - magyar példával élve - a REAC-hoz és a III. Kerülethez hasonlóan a Juventus sem ragad meg az első osztályban.

  • J. K. Rowling az a fajta író, aki sokat és lelkesen kommunikál az olvasóival, láthatóan ő maga szerkeszti a Twitter-oldalát is, úgyhogy megéri a bennünket érdeklő kérdéseket néha feltenni neki, mert egyáltalán nem biztos, hogy pusztába kiáltott szó lesz. Így tett Martinha, a portugál Harry Potter-rajongó is, amikor szofisztikált kérdést intézett idoljához: "J. K. Rowling, megírtad már a Legendás állatok és megfigyelésük 2. forgatókönyvét? MONDJ EL MINDENT, ASSZONY!"

    Rowling pedig válaszolt, és a válaszából egy fontos dolog ki is derült, annál viszont egyetlen gondolatnyival sem több:

    Igen, befejeztem, DE MÉG NEM ÁRULHATOK EL SEMMIT, ASSZONY."

    Itt ér véget a sztori, addig is jobb híján annyit tudunk javasolni, olvassák el kritikánkat az ötrészesre tervezett filmsorozat első részéről.

  • Nem kezdi gyengén a belga Burger King - június végén nyitják meg első belgiumi éttermüket, és máris magukra haragították a királyi családot.

    Az egyébként kifejezetten kreatív reklám rákérdezett:

    Ki a király?

    Fülöp, vagy a Burger King? Döntsék el a vevők. Rájátszottak a Burger King színei (sárga-barna-piros) és a belga nemzeti színek (piros-arany-fekete) közti átfedésre is.

    A(z igazi) királyi család viszont most felszólította a gyorsétteremláncot, hogy állítsák le a kampányt. Az uralkodó portréját csak engedéllyel lehet felhasználni, és még ha kérték volna (nem kérték), akkor sem kapták volna meg az engedélyt rá. A BK állítólag nem kapta meg a királyi család kérését, úgyhogy egyelőre hagyják futni a kampányt.

    Hogy zseniális marketinghúzásról, vagy bakiról van-e szó, azt mindenki döntse el maga.