új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A londoni Towerben mindig hét hollót tartanak, méghozzá nem véletlenül.

    A 17. században II. Károly Angol király ugyanis egy olyan jóslatot kapott, hogy ha hatnál kevesebb holló tartózkodik az épületben, akkor az – és vele együtt a királysága – ÖSSZEOMLIK.

    A király emiatt elrendelte, hogy mindig legalább ennyi hollót kell az épületben tartani azért, hogy elkerüljék a katasztrófát.

    Ez a rendelkezés mindmáig érvényben maradt, olyannyira, hogy a biztonság kedvéért mindig hét hollót „állomásoztatnak" az épületben, és ezen felül mindig van még egy „tartalékos" készenlétben, aki beugorhat, ha baj van. 

    Az épületben lévő hollók közül most az egyik, a „hollókirálynőként" emlegetett Merlina eltűnt.

     A Tower szóvivője szerint a holló legutóbb két héttel ezelőtt repült el az épületből és azóta nem tért vissza.

    Sajnos ebből arra lehet következtetni, hogy vélhetően elpusztult

    – mondta.

    Felidézték azt is, hogy Merlina különleges kapcsolatot ápolt a Tower hollómesterével – néhány trükköt is be tudott mutatni –, valamint minden hajnalban visszatért a fészkébe.

    Az eltűnése olyan mértékben „nem az ő karakterére vall", hogy a britek szerint szinte biztos, hogy az állat elpusztult. 

    Merlina.png
  • A sportautósoknak nem igazán van jó híre, ám ezért ők tesznek is eleget. Erre volt jó, azaz rossz példa az a sofőr, aki Budapest belvárosában ki tudja miért néhány másodperc leforgása alatt számos közlekedési szabályt megszegett és ezzel másokat is veszélyeztetett. A száguldozóról videót küldött a bpautosok.hu portálnak egy olvasójuk.

    A New York Palota elől kövér gázzal indulva sem az útját keresztező, szabályosan, előnyben lévő autósok sem érdekelték, de a közlekedési lámpa piros jelzése sem zavarta. Talán valami be nem teljesült gyermekkori álom megvalósítása lehetett a cél, amikor sokan szeretnének kommandósok, focisták vagy éppen villamosvezetők lenni, mert az előbb felsorolt manőverek után a sportautós személy a 4-6-os villamos vonalán a síneken hajtott végig járművével. 

    A szabályszegő sportautós
    A szabályszegő sportautós
    Fotó: bpautosok.hu
  • Japánban máig népszerűek a dicső múltat, a szamurájok világát, szokásait, történeteit feldolgozó filmek, melyeknek gyakori elemei azok a véres jelenetek, amikor a felkelő nap országának harcosai látványos küzdelmekben halomra aprítják egymást. A Crazy Samurai (Őrült szamuráj) már a címében sokatmondó, és egy olyan kardforgató története, aki egyedül szerényen négyszáz (nem elírás) embert győz le. Ez az alkotás nem árul zsákbamacskát: a kilencvenperces játékidőből hetvenhétben csattognak a kardok, és repülnek a testrészek. 

    A mű főszereplője, Tak Sakaguchi ismert harcművész és óriási sztár Japánban. A műfaj szerelmeseinek nem kell már sokat aludniuk, mert február 12-én teszi közzé a HI-YAH! nevű streamingszolgáltató az őrült szamuráj kalandját, később pedig más online platformokon is látható lesz. 

    Jelenet a Crazy Samuraiból
    Jelenet a Crazy Samuraiból
    Fotó: Hi-YAH!
  • A Casa del Fauno (A faun háza) pompás épületének területére 1943 szeptemberében két bomba hullott, ezek egyike eltalálta a ház privát részéhez vezető bejáratot, az átriumot. A helyszínen még a bombák maradványai is megtalálhatóak a régészeti park igazgatója szerint.

    A négy díszes korinthoszi oszlop közül csak egy maradt meg a bombatámadás után, a többit pótolták. 

    Az azóta eltelt idő nyoma azonban már meglátszik az oszlopokon, ráadásul instabilakká is váltak.

    Épp ezért most restaurálták az eredeti darabokat.

    A munkálatokat Corriere del Mezzogiorno közvetítette is.

    A nápolyi öbölben fekvő Pompejit és Herculaneumot a Vezúv kitörése pusztította el 79. augusztus 24-én. Pompeji 20 ezer lakójának jelentős része meghalt, amikor a várost maga alá temette a láva, sár és por, és konzerválta.

    Csak a 18. században fedezték fel az elfeledett város nyomait, benne számos nagyon jó állapotban megőrződött holttesttel, amelyek még abban a pozícióban voltak a rétegek alatt, amelyben egykor az életükért küzdöttek. A megőrződött település 44 hektárját feltárták.

    Pompeji ma a legjobb állapotban fennmaradt antik romváros, az UNESCO világörökségének része, Olaszország egyik legkedveltebb látványossága.

    Pompei.png
  • A sorozatról az alkotók nem sokat árultak el, ám az ősszel nyilvánossá tett előzetes alapján arra lehet következtetni, hogy a történet egy alternatív univerzumban játszódik, ahol a Skarlát Boszorkány, azaz Wanda Maximoff szerelme Vision, életben van.

    A sorozat sitcom jellegű lesz, és a történet elméletileg szerves részét fogja képezni a Marvell Univerzumnak.

    Hazánkban a Disney+ érkezésére még várni kell, de megéri; A WandaVision sorozaton kívül még más Marvel Studios produkció is a platformon fog debütálni.

  • 1957. január 14-én halt meg a legendás színész és sármőr, Humphrey Bogart. 

    A legenda úgy tartja, amikor halálos ágyán megkérdezték, mit bánt meg életében, fanyar humorral csak annyit mondott: 

    I should never have switched from scotch to martinis, azaz: Nem kellett volna whiskyről martinire váltanom.

  • Aranyérmet érdemelt ki a Hungaria Rosé Extra Dry pezsgő a Burgundia borvidékén megrendezett Effervescents du Monde világversenyen – olvasható az esemény portálján. Azt a pezsgőkhöz kevésbé értőknek sem kell magyarázni, hogy ez milyen óriási eredmény és a magyar gasztroforradalomnak ismét egy győzelme a megannyi siker mellett, melyekről az Index is beszámolt már korábban. A nagyhírű megmérettetést már tizennyolcadik alkalommal rendezték meg, melyen kilenc ország, közel ötszáz pezsgőt nevezett be. 

    Az italokat egy nyolcvan fős zsűri értékelte a franciaországi Château des Ravatys-ban december második felében. Végül mindössze harmincöt pezsgőt minősítettek arany fokozattal, melyek között a magyar Hungaria Rosé Extra Dry terméke is ott lehetett. A hazai pezsgő tavaly is kivívta már az elismerést Effervescents du Monde-én, így sikerült magyar cégnek a gasztronómiai szakemberek szerinti legnehezebb dolog, a kiváló minőség elérése, majd annak megtartása.

  • 000 8YA7W9
    Fotó: Joseph Prezioso / AFP

    Letartóztatták azt a férfit, aki egy videófelvétel tanúsága szerint hozzávágott egy poroltót három rendőrhöz a Capitolium ostroma során. 

     Az elkövető a pennsylvaniai Robert Sanford, nyugalmazott tűzoltó. Most a hatóságok szövetségi szintű bűncselekmények elkövetésével vádolják, egyebek közt hatósági személy elleni erőszakkal. A poroltós támadásban nem szenvedett senki sem komolyabb sérülést. 

    A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) keresi az azonosítható zavargókat, közfelhívására nagyjából 100 ezer digitális bejelentést kaptak videók és fotók formájában. Mindeddig mintegy hetven ember ellen emeltek vádat, százhetven eljárást indítottak. 

  • Új nemzeti rekordról számolt be az Egyesült Királyság közlekedésügyi hatósága, a DVSA, miután a közelmúltban egy, a jelek szerint nem túl ügyes, mindazonáltal kitartó sofőr csak a 157. alkalommal ment át a vizsgán, és szerezte meg a jogosítványát – írja az Oddity Central.

    A férfi, akinek a nevét adatvédelmi okokból nem osztották meg, ezzel együtt kisebb vagyont fektetett be, összesen 3 ezer fontot (több mint 1 millió 200 ezer forintot) áldozott a jogosítványára.

    A férfi ezzel messze vezeti a legtöbb bukás rekordját, a második helyen egy harmincas brit nő áll, aki 117 alkalommal futott neki a jogosítvány megszerzéséhez szükséges brit autóvezetési vizsgáknak, mire végül sikerrel járt. A harmadik helyen egy 48 éves nő áll, 94 próbálkozással.

  • Értékes, díjnyertes kutyákat, lovakat gyakran szoktak lopni, ám arra az állat tulajdonosa sem számíthatott Tolna megyében, hogy pont a rokona fogja megszabadítani a kecskéjétől – adta hírül a police.hu

    GettyImages-1229187216
    Fotó: Boston Globe / Getty Images Hungary

    Nem indult jól az éve annak a gyulaji férfinak, aki egyik nap azzal szembesült, hogy háza udvaráról eltűnt a kecskéje. Erre az állatra nem jellemző, hogy elkóborolna, ezért lopásra gyanakodott az állat gazdája, ezért értesítette a rendőrséget. 

    A rendőrök a gyors és precíz adatgyűjtés, illetve tanúkutatás után eljutottak egy huszonkét éves helyi lakoshoz, aki a kecske tulajdonosának unokaöccse. A fiatal rokon nem tagadta a lopást, azt is elmesélte az egyenruhásoknak, hogy miután az állatot elhozta, azt levágták, és annak húsát feldolgozták egy ismerősével. A rendőrök a házkutatásnál a tolvaj lakásán megtalálták a szerencsétlenül járt állat húsának egy részét is.

  • A jellegzetes alakú, csupaszárny Northrop B-2 Spirit (Szellem), a világ első lopakodó technológiával felszerelt bombázója volt, és nyilvános adatok szerint jelenleg is az. Az 1989-ben kifejlesztett repülőgép annyira titkos volt évtizedekig, hogy az első részletes, a gépet repülés közben mutató videó is csak 2015-ben jelent meg. Ebben az is szerepet játszhatott, hogy a nyilvánosságra került adatokban szereplő négy beszerelt sugárhajtómű megadott teljesítménye épp hogy elég volt a gép levegőbe emeléséhez, így sokan egy forradalmi és titkos meghajtó rendszert valószínűsítettek, amelyről azóta sem tudni többet. 

    B-2 jellegzetes alakja
    B-2 jellegzetes alakja
    Fotó: Jerod Harris / Getty Images Hungary

    Az utóbbi időben enyhült a géppel kapcsolatos titoktartás, így 2019-ben először egy civil is beülhetett a gép pilótafülkéjébe. A fentiekkel kapcsolatban sokan már a 2020-as évek közepére ígért utódtípus közelgő bemutatásáról spekulálnak.

  • Február negyedikén nyílt volna meg a Nintendo első vidámparkja Japánban, azonban a növekvő számban jelentkező koronavírus-esetek miatt ismét elhalasztották a megnyitót.

    Japán viszont kiterjesztette a rendkívüli állapotot, amelynek legalább február 7-ig kell tartania, Tokión túl az Oszakai prefektúrában, ahol a park található.

    A japán Universal Studiosnál tervezett megnyitót a világjárvány miatt már 2020 nyarán is elhalasztották. Decemberben viszont a Nintendo közzétett egy videótúrát a parkban, amelyben többek között Shigeru Miyamoto, a Mario, Zelda és Donkey Kong alkotója volt a főszerepben.

    Nem ez az első vidámpark, amely hasonló problémákba ütközött a járvány idején – a bezárt kaliforniai Disneyland vidámpark is egy nagyszabású oltási központtá válik.

    Japánban jelenleg kijárási tilalom van (a legfontosabb utakat, a vásárlást, munkába menést stb. leszámítva), ami eddig nem volt jellemző a felkelő nap országára. Kedden viszont az országban már több mint 300 ezer koronavírusos fertőzött volt, a halálesetek száma pedig elérte a 4 ezret.

    Sokan emiatt kételkednek a tokiói olimpia idei megrendezésében is, amelyet már egyszer 2020-ban a Covid–19 miatt elhalasztottak.

  • A Petőfi Irodalmi Múzeum fiatal drámaírók részére pályázatot hirdet, melynek célja, hogy új magyar színművek létrejöttét segítse, és lehetőséget adjon ifjú pályakezdő drámaíróknak, akik már irodalmi vagy színházi munkájukkal igazolták vonzódásukat a műfajhoz.

    A pályázatra 1981. január 1-jét követően született drámaírók jelentkezhetnek, akik nem részesülnek más, központi költségvetési forrásból származó ösztöndíjban vagy államilag finanszírozott alkotói támogatásban.

    Már bemutatott dráma vagy publikált kötet, korábbi megjelenés színvonalas orgánumokban, szakmai színtereken előnyt jelent.

    Az ösztöndíjra egy még nem publikált, teljes, új színdarab tervével lehet megpályázni, mely nem lehet PhD-téma.

    Az ösztöndíj időtartama 12 hónap, bruttó összege 200 ezer forint havonta.

    A részletes kiírás a Petőfi Irodalmi Múzeum és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet honlapján érhető el.

  • Járványhelyzet ide vagy oda, a Kardashian-klán pénztárcája a jelek szerint nem lett könnyebb idén sem. A család életéről szóló, egyébként 20 évadot megélt valóságshow utolsó részét január 8-án forgatták le, Kardashianék pedig úgy gondolták, a 14 éve velük dolgozó stáb megérdemel egy KIS apróságot.

    A nagyvonalúság jegyében közel harminc embert ajándékoztak meg tízezer dolláros Rolex karórákkal, hogy sose felejtsék el a velük töltött közös éveket. Ez fejenként közel hárommillió magyar forintot, összesen pedig kilencvenmilliót jelent.

  • Hattyút láttak szerdán az M0-ás autóúton. A Szigetszentmiklósi Autópálya Alosztály munkatársai állampolgári bejelentés után mentek a helyszínre. Az állatot végül az M5-ös autópálya felé vezető oldalon találták meg. A hattyú a sérülések következtében röpképtelenné vált. Végül állatmentőt hívtak hozzá. Egy dunaharaszti egyesület sietett segítségére, a madár hozzájuk került ellátásra.

    haattyu
    Fotó: Police.hu
  • Meggyötörte a koronavírus Böjte Csabát, dévai ferences rendi szerzetest, aki úgy véli, hogy az emberi erőforrások minisztere mentette meg az életét.

    A szerzetes hetekig nyomta az ágyat, a Blikknek beszélt megpróbáltatásairól, elmondta azt is, hogy annyira levette lábáról a kór, hogy már beszélni sem tudott, amikor Kásler Miklós felhívta hogyléte felől érdeklődve. 

    Jelentkeztem Romániában koronavírus-tesztre, kiderült, hogy pozitív vagyok. Tudtam, hogy mindenhez pozitívan állok, de meglepett, hogy ehhez is

    - mesélte viccelődve a lapnak Böjte Csaba, aki jó barátságot ápol az ugyancsak erdélyi származású onkológussal.

    A szerzetest Magyarországon ápolták, karácsonykor az Index is interjút készített vele, akkor Böjte atya elmondta: 

    Hála, jobban vagyok, Déván lábadozom. A kórházban imádkoztam, hogy újra béke legyen a testemben és a világban.

    Böjte Csaba

    ferences rendi szerzetes 1959. január 24-én született Kolozsváron. Költő édesapját alig ismerte, mert még születésekor börtönbe zárták egy verse miatt, és szabadulása után nem sokkal meghalt. Édesanyja nehéz körülmények között nevelte fel őt és a húgát. Autóvillamossági szerelőnek tanult, de szakmáját öt év után feladta. Egy évig remeteként élt a Hargitán, közben egy bányában vállalt munkát. 1982-ben a legnagyobb titokban jelentkezett a ferences rendbe. Teológiai tanulmányait Gyulafehérváron és Esztergomban folytatta. 1989-ben szentelték pappá. Erdélybe visszatérve a gyulafehérvári egyházmegye ifjúsági lelkésze lett, majd több településen végzett papi szolgálatot. 1992-ben a Hunyad megyei Dévára helyezték. A ferences közösség a vezetésével 1993 tavaszán létrehozta a Szent Ferenc Alapítványt, hogy megfelelő intézményi keretek között segíthessen a sanyarú sorsú erdélyi gyerekeken. Jelenleg mintegy kétezerötszáz gyermekről gondoskodnak az intézményeikben és további százakról nevelőszülői rendszerben. Számos könyvet írt. 2018-ban adták ki az életéről és munkásságáról a „Ki a szívét osztja szét” című kötetet.

  • Halál várhat Ausztráliában egy versenygalambra. A szelíd madár az Egyesült Államokból érkezett, 13 ezer kilométert megtéve szelte át a Csendes-óceánt, ám az ausztrál hatóságok szerint fenyegetést jelent az élelmiszerbiztonságra és a helyi madárvilágra.

    A galamb december 26-án bukkant fel a Melbourne-ben élő Kevin Celli-Bird udvarán. A lábán lévő kék szalag alapján a férfinak sikerült kiderítenie, hogy a madár, amelyet Joe-nak nevezett el a megválasztott amerikai elnök után, egy Oregon állambeli versenyről tűnt el október 29-én.

    A szakértők szerint Joe egy teherszállító hajó potyautasaként szelhette át a Csendes-óceánt.

    A galamb nem csupán az ausztrál média, hanem a híresen szigorú ausztrál karanténhatóság figyelmét is felkeltette. Utóbbi fel is vette a kapcsolatot az állat gazdájával, Celli-Birddel, arra kérve a férfit, hogy fogja be a madarat.

    Azt mondták, ha a madár Amerikából érkezett, aggódnak az esetleges madárbetegségek miatt

    – mondta a férfi, hozzátéve, hogy azt az egy alkalmat leszámítva, amikor megnézte a galamb lábán lévő szalagot, nem sikerült megközelítenie az állatot. Celli-Bird szerint a karanténhatóság most egy hivatásos madárbefogó felfogadásán gondolkodik.

    Az ügyben megszólalt a biológiai biztonságért felelős mezőgazdasági hatóság is, amely szerint a madár nem maradhat Ausztráliában, mert veszélyt jelenthet az ország élelmiszerbiztonságára és a vadon élő madarak populációira.

  • Pápaszemes pingvin (Spheniscus demersus) kelt ki a Szegedi Vadasparkban. Ez az első fióka, amelynek már egyik szülője is a Tisza-parti városban jött világra.

    138231809 716846792303409 1422559960404023915 n
    Fotó: Szegedi Vadaspark

    A pápaszemes pingvinek hosszú távú monogám kapcsolatban élő gondos szülők, s ennek tanújelét adták az állatkertben is.

    A fiókákat a gondozók egy hónapos korban egy időre elválasztják, hogy megtanítsák elfogadni a táplálékot emberi kézből is. Ez azért fontos, mert a gondozásukkor takarmány-kiegészítőket és a madármalária megelőzését szolgáló gyógyszereket szükséges adni nekik, ezt csak egyedenként megetetve lehet megtenni. A „tanítás” után természetesen a fióka visszatér a csapatba.

    A pápaszemes pingvinek testhossza 40-60 centiméter, tömegük 2-4 kilogramm,  Dél-Afrika partvidékén élnek. Az egyetlen afrikai pingvinfaj magyar nevét a szeme fölött megfigyelhető csupasz, rózsaszínű bőrfelületről kapta, amely a testhőmérséklet szabályozásában játszik fontos szerepet. A hőmérséklet emelkedésével több vér jut ide – a bőr színe is élénkebbé válik ilyenkor –, ami könnyebben lehűlhet.

    A természetben a legnagyobb problémát az élőhelyek pusztulása, a tojásvadászat és a kevesebb táplálék mellett a Dél-Afrika térségében sajnos nem ritkán előforduló olajtanker-katasztrófák jelentik. Egy-egy ilyen tragédia alkalmával ezrével pusztulnak el a pingvinek is.

  • Kerítésbe szorult egy őz szerda este Győrben, a Szivárvány utcában. A város tűzoltói siettek a segítségére és kézi erővel kiszabadították az állatot. Szerencsére az őznek nem esett baja, amint kiszabadult, elszaladt – írták a katasztrófavédők a Facebookon.

    őz
    Fotó: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hivatalos Facebook-oldala
  • A legnagyobb valószínűség szerint egy celebeszi varacskos disznó látható azon a barlangrajzon, melyre a celebeszi Leang Tedongnge barlangban bukkantak rá régészek a közelmúltban. Az indonéz szigeten fellelt leletet Maxime Aubert, a kutatásban részt vevő régész 45500 évesre becsüli az elvégzett urániumos izotóp vizsgálat alapján. Ha ez igaz, akkor ez a jelenleg ismert legrégibb, állatot ábrázoló barlangrajz. A kutatók egyelőre csak a rajz feletti kőzetből vettek mintát, még az is előfordulhat, hogy 45500 évesnél is régibb a lelet.

    Az emberek, akik a rajzot készítették, teljesen modern módon éltek, minden eszköz rendelkezésükre állt, amivel egy ilyen alkotást el lehetett készíteni

    – ecsetelte Aubert a BBC-nek.

    Az életnagyságú varacskosdisznót okkersárga színezékkel festették fel a barlang falára. A hím varacskos disznó mellett két emberi kéznyom is látható.

    A teljes vizsgálati anyag a Science Advance tudományos lapban található.

  • Ornitológus legyen a talpán, aki ennyiből felismeri a róka vacsoráját, gondoltuk, de egy olvasónk máris megfejtette, hogy tengelicet kapott el a képen látható ravaszdi, amelyet az MTI fotósa kapta lencsevégre a Pest megyei Pomáz határában. 

    Az utóbbi időben egyre többször hallani arról, hogy rókák bemerészkednek a lakott településekre élelmet keresve, neki azonban nem volt erre szüksége, simán levadászta áldozatát. 

  • Egész éjjel szakadt a hó Ausztriában. Vorarlbergben tartományban, Sankt Gallenkirch nevű településen egy méternyi hullott le az este. Az Index egyik olvasója küldte a képet a faluból, aki kérdésünkre elmondta, hogy semmilyen közlekedési fennakadást nem tapasztalt a havazás miatt.

    Itthon egyébként csütörtök reggel havazott egy kicsit, ami miatt több vonat nem járt, a fővárosban késtek a buszok, és volt olyan autós, aki egy órát állt a dugóban.

  • orbanviktorenekel

    Nagy Feró 75. Azok a boldog szép napok. Isten éltessen!

    – írta a kormányfő Facebook-oldalán. Orbán Viktor a Fidesz rendszerzáró bulijáról posztolt egy videót, amikor még önfeledten énekelt a többi között Szájer Józseffel, Fodor Gáborral és Ungár Klárával.

  • Kollégánk is küzd a csütörtöki hóeséssel, a fényképe tanúsága szerint Budakeszin legalábbis elég nagy káoszt okozott az időjárás. A Waze 20-25 perces késést jelzett, de végül egy óra múltán esett be.

    Image 20210114 0731567767279641366678041 (1)
    Fotó: Csizmadia Kristóf / Index
  • Arnie Hammer egy 34 éves amerikai színész, aki szerepelt például a Szólíts a neveden és a Sebek című filmben. Tavaly vált el feleségétől, akivel két közös gyerekük van. Hammer neve nemrégiben egy nagyon kínos eset kapcsán merült fel, ugyanis azzal vádolják, hogy Instagramon aggasztó üzeneteket írt nőknek.

    Az üzenetekben elismerte többek között, hogy szívesen enne emberi húst, hogy inna vért, és hogy egy nőt a földön, késsel a kezében erőszakolna meg.

    A szóban forgó levelek valódiságát ugyan nem lehet biztosra venni, Hammer reakciója elég furcsa. Napokkal később ugyanis közleményt adott ki, amiben a gyerekeire hivatkozva visszalépett legújabb filmjének forgatásától, és más ugrik majd be helyette a Shutgun Wedding forgatására.

    Perez Hilton szerint Hammer viselkedése különös, hiszen a nyilatkozata szerint válaszra sem méltatja az általa baromságnak nevezett vádakat, de a gyerekeit nem akarja céltáblává tenni, ezért inkább hazamegy hozzájuk. A kicsik 3 és 6 évesek jelenleg, ami pedig a biztonságukat illeti, hónapok óta a színész volt feleségénél vannak, akivel a színész nem él együtt.

  • Nagy Ferenc, azaz Nagy Feró 1946. január 14-én született Letenyén. Az Ős-Bikint még 1981-ben hozta létre, amelynek 1985-ig volt a frontembere.

    1970-ben alapította meg a Beatrice zenekart Csuka Mónikával, legismertebb számaik közé tartozik az Azok A Boldog, Szép Napok, a Nyolc Óra Munka, vagy éppen a Nagyvárosi Farkas.