Egy apró zászlóval a cipőjén áll ki a melegekért

2019.10.03. 21:58

Az amerikai hétpróbázó, Erica Bougard alig észrevehetően, cipőjén elhelyezett szivárványszínű zászlóval áll ki a melegjogokért a dohai atlétikai világbajnokságon. Katarban a homoszexualitást a törvény bünteti, börtön is járhat érte. 

Bougard a BBC-nek azt mondta, hogy nem tartja politika véleménynyilvánításnak a festett cipőjét, egész szezonban ebben versenyzik, nem Dohára készült vele.

109088193 img 20191003 123847

Katarban, ahogy a környező muszlim országokban tiltott a homoszexualitás, nem üldözik a melegeket, de feljelentés esetén börtönbüntetést is kiszabhatnak. 

A hétpróbázó  az Associated Pressnek arról beszélt, hogy atlétaként sok ember figyelmét megkapja, ezért vállalja fel, hogy meleg. Azt mondta, védve érzi magát, és nem tart semmilyen következménytől.

A vb előtt a nemzetközi szövetség elnöke, Sebatisan Coe az nyilatkozta, hogy a versenyek Katarban pozitív változást hozhatnak el. „Nem találkoztam még olyan helyzettel, ahogy a sport egy új területre lépve, ne pozitívan befolyásolta volna a társadalmi, a politikai és kulturális párbeszédet."

(via BBC)