Mutogatva, dumálva futott vb-döntőbe a kenyai showman

000 1KX6C2
2019.10.01. 20:16

A dohai atlétikai világbajnokságon a férfi 3000 méteres akadályfutás egyik előfutama bizarr jeleneteket is hozott. A világbajnoki címvédő Conseslus Kipruto ellenfeleinek, csapattársának és a közönségnek is mutogatott.

Már a rajt sem a megszokott módon indult, alig startol el a mezőny, máris bukás volt. Hárman kerültek földre, köztük az Takele Nigate is. Nem ez volt az etióp futó estéje, mert a vizesároknál feltorlódott a mezőny, ő pedig mellkassal nekiment az akadálynak, ezután pedig nem átugrott, hanem átmászott az akadályon. Nem adta fel ezután sem, de már nem szólhatott bele a versenybe, végül a 13. lett a futamban. 

A 3000 méteres akadályt hagyományosan a kenyaiak uralják, és többnyire elég excentrikus versenyzők. A korábbi vb-ken Ezekiel Kemboi igyekezett mindig show-t csinálni a versenyekből, fura frizurákkal jelent meg, és a célegyenesben pedig általában az 1-esről átkeveredett a 8-as pályára, de robottáncos ünneplése is volt. 

A hagyományokat Kipruto látszik folytatni. A címvédőnek a futás közben nem tetszett valami, vad gesztikulálással próbálta leteremteni az etióp Chala Beyót, mert szerinte buktatni próbálta az egyik vizesároknál.

 A célegyenesben integetett és honfitársához Benjamin Kigenhez fordult. A két futó uralta a futamát, Kipruto már biztos volt, hogy meg is nyerik, össze is mosolyogtak. A befutó után újra ünnepeltette magát kicsit Kipruto, aki egyáltalán nem tűnt tisztelettelinek ellenfeleivel szemben. 

A futás után aztán Kipruto azt mondta, hogy a kenyai szurkolóknak köszönte meg a támogatást az integetéssel. A címvédő nem volt eddig túl jó formában, de azt mondta, senki ne aggódjon, megszerzik Kenyának az aranyat.