Halász Bence egyetlen dobással vb-döntős

000 1KX5Q4
2019.10.01. 18:04

Halász Bence egyetlen dobással bejutott a kalapácsvetés döntőjébe a dohai atlétikai világbajnokságon. A sérüléssel küzdő Pars Krisztiánnak viszont nem sikerült a legjobb 12 közé kerülnie. 

A 2012-ben olimpiai aranyat szerző Pars az első selejtezőcsoportban dobott, harmadik kísérletére érte el legjobb eredményét, de a 73,05 méter a csoportjában is csak a 11. helyre volt elég. 

„A legfontosabb az volt, hogy abban a mezőnyben versenyezzek, ami ott lesz majd az olimpián, és újra átéljem egy világverseny hangulatát.  75 métert szerettem volna dobni, de nem bírta a térdem, ebben a helyzetben ez a realitás. Ezen nem kell szépíteni" – mondta Pars.

Pars Krisztián a dohai atlétikai világbajnokság selejtezőjében
Pars Krisztián a dohai atlétikai világbajnokság selejtezőjében

A kalapácsvető térdét hamarosan meg is operálják, utána kezdődik a rehabilitációja, majd felkészülése a tokiói olimpiára.  Már állandóan a műtét jár a fejemben, alig várom ezt a hétfőt, hogy legyen végen ennek a négy hónapja tartó fájdalomnak és szenvedésnek." 

A második selejtezőcsoportban jött Halász, aki elsőre 76,90 méterre röpítette a kalapácsot, így 40 centiméterrel túlszárnyalta a selejtezőszintet. 

„Viszonylag nagynak tűnt ez a szint, de reális, sokan dobtak nagyokat. Az első csoportban is sokan dobtak 76 fölött, ez picit ijesztő volt. De egyet akartam dobni, hogy minél több energiát spóroljak holnapra. Eddig, a 2015-ös junior Eb-t kivéve mindig megdobtam első a döntő szintjét, ez kis bátorságot ad. Sok maradt ebben a dobásban, de ma az volt a feladat, hogy abszolváljam ezt a szintet"  - nyilatkozta Halász, aki elmondta még, hogy ha megdobja az edzéseredményét, akkor dobogós lehet. A két lengyelt, a négyszeres világbajnok Pawel Fajdeket, és az Európa-bajnok Wojciech Nowitzkit sem tartja elérhetetlennek. 

A kalapácsvetés döntőjét szerdán, magyar idő szerint 20:40-től rendezik.