Kiakadtak a német futónők, betiltották az intim startgépfotókat

2019.10.01. 00:14

Nem engedi a IAAF, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség, hogy a dohai atlétikai vébén a sportolókról további szuperközeli alsó felvételek készüljenek. A közvetítések egyik újításának ígérték a látványos, új szögből készített felvételeket, de két német futónő, Gina Lückenkemper és Tatjana Pinto panaszt tett, amiért a 100 méteres sprint előfutamai előtt a rajtgépbe rögzített kamerákból, a Seiko által gyártott Block Camekből az engedélyük nélkül mutatták őket.

Az IAAF közvetítésekért felelős igazgatója szerint a kamerák csak a sportolók feszült arcát mutatták a rajt előtti pillanatokban. Lückenkemper viszont nagyon kellemetlennek" nevezte, hogy „hiányos öltözékben", kamerák fölött kell a startgépbe állniuk, és biztos benne, hogy nem vontak be nőket az újdonság kifejlesztésébe. A gépenként két-két kamerával a 100 méteres síkfutás és a 110 gát futamainak közvetítéseit próbálták feldobni a rendezők.

blockcam.PNG

Az ügyből végül nem lett személyiségi jogi vita: a kompromisszum az lett, hogy a nagy kivetítőn és a közvetítéseken csak akkor kapcsolják a kamerák képeit, amikor a futók már elhelyezkedtek a starthoz, a felvételeket pedig naponta törlik a kamerák memóriájából. 

A volt szinkronúszó Amélie Ebert azt nyilatkozta egy német lapnak, hogy nagyon megérti a futónőket, mert aktív versenyző korában őt is zavarta, hogy a megkérdezése nélkül készítettek spárgázás közben közeli felvételeket a vízből kilógó lábai közéről. (BBC, News)