Egy bukás miatt bizarr óvást adtak be az atlétikai vb-n

000 1L02NN
2019.10.03. 08:20

A dohai atlétikai világbajnokság férfi 110 méteres gátfutásának döntőjének utolsó méterein egy furcsa bukást láthattunk, amely miatt egy még furcsább óvást adtak be a spanyolok. Az óvást ugyan elutasította a zsűri, mégis érdemes visszanézni, mi történt.

A 110 gátat az amerikai Grant Holloway elég tisztán nyerte, bár az orosz Szergej Subenkov nagyon közelített hozzá az utolsó két gáton. A szám címvédője, a jamaicai Omar McLeod is elég jó tapadt Hollowayre, de az utolsó gátvételei nem sikerültek jól.

McLeod kibillent egyensúlyát nem tudta teljesen megőrizni, de még átvitt két gátat. Közben jobbra, a spanyol Orlando Ortega felé sodródott. McLeod hozzá is ért ellenfeléhez, aki emiatt kitért jobbra. A jamaicai az utolsó gát után látványosat esett, és már csak besétálni tudott a célba. Pályaelhagyás miatt ki is zárták a gyakran bukó gátast

Ortega talpon maradt, és végül ötödikként, 13,30 másodperces idővel ért célba. A spanyolok szerint ennél jobb is lehetett volna, ha McLeod nem billenti ki, éppen ezért nyújtották be az óvást.

Az óvásban az akadályoztatás szabályára hivatkozva azt kérték, hogy fussák újra az egész versenyt, vagy engedjék meg Ortegának, hogy egyedül teljesítse a távot. Ha pedig a zsűri nem rendel el újrafutást, akkor azt kérték, adjanak Ortegának bronzérmet, hiszen McLeod beavatkozása előtt a harmadik helyen futott. 

A spanyol Mundo Deportivo szerint a zsűri elismerte, hogy a spanyol versenyzőt akadályozták, az óvást azonban arra hivatkozva elutasította, hogy az ilyen esetek nem számítanak kivételesnek ebben a számban.

A gátfutás mindig elég látványos és zűrös, benne vannak az ilyen esetek, ha egy előfutamban történik ilyesmi, valószínűleg még továbbjuttatták volna a spanyolt, de a döntőbe utólag nem nyúlnak bele. Olyat persze már láttunk, hogy valaki egyedül fut utólag. Két éve a botswanai Isaac Makwala futott a 200 méter elődöntőjében szólóban.

McLeod a verseny után arról beszélt, hogy már az első gátról lejőve érezte a combhajlítóját, és ez elvonta a figyelmét a technikájáról, a táv második felében aztán újra fájdalmat érzett.