Tour de France: ausztrál győzelem a tikkasztó szakaszon

2019.07.23. 18:20

A Tour de France 16. szakasza a sprintereknek kínált győzelmi lehetőséget, amivel éltek is. A mezőnyhajrában az ausztrál Caleb Ewan (Lotto-Soudal) indított elsőként, minden ellenfelét kikerülte, és a végén egy kerékpárnyi előnnyel megnyerte a szakaszt. A végső győzelem hat legnagyobb esélyese nagyobb gond nélkül abszolválta a napot, a sárga trikó szerdán is Julian Alaphilippe-n (Deceuninck-Quick Step) lesz.

A Tour de France harmadik hete egy sík szakasszal kezdődött a hétfői pihenőnap után. A 16. etap egy 177 kilométeres kör volt Gard megyében, a rajt és a befutó is Nîmes városa volt. Az útvonalba csak egy negyedik kategóriás emelkedő került be, így ez a szakasz jó esélyt kínált a spintereknek a győzelemre.

Tour de France 16. szakasz szintrajza
Tour de France 16. szakasz szintrajza

A 38 Celsius fok körüli hőségben öt versenyző, Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale), Stéphane Rossetto (Cofidis), Lukas Wisnowski (Team CCC) , Lars Bak (Dimension Data) és Paul Ourselin (Total Direct Energie) tudott belekerülni a szökésbe. 30 kilométer után már két perc fölött volt az előnyük, amit a főmezőny a Lotto-Soudal és a Jumbo-Visma csapatok vezetésével kezdett el lassan ledolgozni.

Az 50. kilométernél a versenyben második helyen álló Geraint Thomas (Team Ineos) esett el egy jobbkanyarban, Szerencsére nem sérült meg komolyabban, és a kerékpárcsere után hamar felzárkózott a mezőnyhöz. A Vallérargues-i gyorsasági részhajrán Lars Bak ért át elsőként a szökevények közül. A hatodik helyért Elia Viviani (Deceuninc-Quick Step) Sonny Colbrellit (Bahrain-Merida) sprintelte le, a zöld trikós Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) csak a kilencedik helyen gurult át, de előnye így is jelentős a pontversenyben.

A szakasz utolsó harmadában az oldalszél kavarhatta volna fel a versenyt, de a csapatok számítottak erre. A Groupama FDJ csapat most nem akart úgy járni, mint a 10. szakaszon, és a bombaformában lévő kapitányukat, Thibaut Pinot-t végig a mezőny élén tartották.

28 kilométerre a céltól Jakob Fuglsang (Astana) keveredett bukásba. A esés után lábra tudott állni, de a versenyt már nem tudta folytatni, és a mentőautóba szállt be. A dán versenyző az összetett verseny kilencedik helyéről volt kénytelen feladni a Tourt.

A óriásit küzdő szökevényeket csak 2,5 kilométerre a céltól érte utol a mezőny. Az ausztrál Caleb Ewan (Lotto Soudal) 250 méterre a céltól kezdte el a sprintet, remekül használta ki az ellenfelei szélárnyékát, és a célig folyamatosan kerülgette ki őket. A végén egy kerékpárnyi előnynel előzte meg Elia Vivianit (Deceuninck-Quick Step), és Dylan Groenewegent (Team Jumbo-Visma).

 Az összetett verseny állása nem változott, Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step) 1:35 perccel vezet Geraint Thomas előtt. Szerdán a Pont du Gard és Gap közötti, 200 kilométeres szakasszal folytatódik a Tour de France.

16 . szakasz, Nîmes- Nîmes 177 km

1. Caleb Ewan (ausztrál, Lotto-Soudal) 3:57:08
2. Elia Viviani (olasz, Deceunnck-Quick Step) azonos idő
3. Dylan Groenewegen (holland, Team Jumbo-Visma) a. i.
4. Peter Sagan (szlovák, Bora-Hansgrohe) a. i.
5. Nicoló Bonifazio (olasz, Team Direct Energie) a. i.

Összetett:

1. Julian Alaphilippe (francia, Deceuninck-Quick Step) 64:57:32
2. Geraint Thomas (brit, Team Ineos) +1:35 perc hátrány
3. Steven Kruijswijk (holland, Team Jumbo-Visma) +1:47 p. h.
4. Thibaut Pinot (francia, Groupama FDJ) +1:50 p. h.
5. Egan Bernal (kolumbiai, Team Ineos) +2:02 p. h.
6. Emanuel Buchmann (német, Bora-Hansgrohe) +2:14 p. h.
7. Mikel Landa (spanyol, Movistar) + 4:54 p. h.
8. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar) +5:00 p. h.
9. Rigoberto Urán (kolumbia, EF Education-First) +5:33 p. h.
10. Richie Porte (ausztrál, Trek-Segafredo) + 6:30 p. h.