Friss kommentek

Comment:com

A nap képe
Innen van, vicces, na.

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!

Megvan az első díj Cannes-ban!

tegnap, 18:16 Módosítva: 2015-05-23 21:35:54
7738
2 hozzászólás
A külföldi kritikusok Fipresci-díját nyerte Nemes Jeles László a Cannes-i Filmfesztiválon.

A fesztivál ideje alatt nemzetközi zsűri mellett a külföldi kritikusok is értékelik a mezőnyt, és mind a négy szekcióban (hivatalos versenyprogram, Un Certain Regard, Rendezők Kéthete, Kritikusok Hete) osztanak díjakat.

Az már korábban is látszott, hogy a kritikusok nagyon szerették a magyar versenyfilmet: a Saul fia a Screen listáján is második lett, a nemzetközi újságírókat tömörítő Fipresci táblázatában pedig toronymagasan vezetett a hét folyamán.

Úgyhogy nem is volt akkora meglepetés, hogy a szombat délután tartott díjátadón Nemes Jeles László Saul fia című elsőfilmje kapta a kritikusok Fipresci-díját.

2 hozzászólás Tovább

Tényleg olyan jó film és tényleg esélyes a Saul fia Cannes-ban?

tegnap, 16:29 Módosítva: 2015-05-23 21:35:55
299
12 hozzászólás
A Saul fia ugyanis nem tökéletes film, ugyanakkor rengeteg szempontból kiemelkedő és lenyűgöző. Komoly esélyei vannak a vasárnapi díjátadón, megindokoljuk, miért, és megmutatjuk azt is, kik az ellenfelei.

Tényleg olyan jó film a Saul fia?

A hazai és a nemzetközi sajtó is az egekig magasztalja a filmet, nem alaptalanul, de ezek után

ha valaki úgy ül be a moziba, hogy egy tökéletes filmet vár, az csalódni fog.

A Saul fia ugyanis nem tökéletes film. Nem akarunk sokat szpojlerezni, de annyit elmondhatunk, hogy főleg a játékidő közepénél szokták a filmet sokan egy kicsit laposabbnak érezni.

A Saul ugyanakkor rengeteg szempontból kiemelkedő és lenyűgöző.

 • Nemes Jeles László több helyen nyilatkozta, hogy szerinte az utóbbi időben eltűnt a filmekből a kísérletezés, a filmnyelvi újítás, és ő ezt vissza akarja hozni. A Saullal ez tökéletesen sikerült. (a részleteket ld. kritikánkban).
 • Mindenhol kiemelik a főszereplő Röhrig Géza alakítását is, szintén jogosan. Ennek megértéséhez elég csak belegondolni abba, miközben nézzük a filmet, hogy milyen lenne, ha Sault az amatőr, de a szerepében tökéletesen mozgó Röhrig helyett egy Jászai-díjas művész színjátszaná el. Mivel a film nagy részében Röhriget látjuk a vásznon, ez óriási feladat, és ő ezt olyan természetesen és meggyőzően teljesíti, hogy sokan a legjobb férfi főszereplő díjára is esélyesnek látják. (Az esélyek részleteit lásd lent.) 
 • Azoknak is igazuk van, akik a film hangját dicsérik. A film korlátozott vizuális tere miatt ugyanis Zányi Tamás hangmérnök csapata bevallottan annyi munkaórát tett a Saul hangjába, amennyit eddig soha egyetlen magyar film sem kaphatott meg. Az eredmény pedig egy lenyűgöző, hollywoodi minőségű, de közép-európai érzékenységű filmhang, ami, ha kerül még olyan fesztiválra a film, ahol a hangot is díjazzák, biztosan díjat fog kapni.
 • Nem véletlenül emelik ki Erdély Mátyás operatőr munkáját, mert az is óriási mutatvány, hogy bár a kamera szinte végig Saulon van, sosem a tábor helyszíneit pásztázza körbe, mégis, a Saul mögé elmosódva komponált cselekményeken keresztül szinte teljes képet kapunk a főszereplő környezetéről, a háttérben játszódó borzalmakról is. (Az egyik legnagyobb filmes magazin, a Screen szerint ez egyenesen a Jancsó filmek gondosan megkoreografált hosszú snittjeit idézi.)
 • Végül pedig nem szabad elfelejteni, hogy Nemes Jeles Lászlónak ez az első nagyjátékfilmje. Hogy valaki elsőre nem tökéletes filmet készít, az természetes. De hogy valaki rögtön egy ilyen érett, újító és erős filmet tesz le az asztalra, az nagyon ritka. Nemes Jelesre tehát érdemes lesz a jövőben is nagyon odafigyelni, és ezért sem lenne meglepő, ha rendezőként is díjaznák.
12 hozzászólás Tovább

Mindenki a Saul fiáról beszél Cannes-ban

május 22., 22:01 Módosítva: 2015-05-23 16:15:00
1474
23 hozzászólás
Nemes Jeles László rendező sokkot kapott, Andy Vajna elégedett. Vasárnap díjat is kaphat a film.

Nemes Jeles László gyakorlatilag a Saul fia pénteki, vörös szőnyeges bemutatója óta sokkban van: nagyjából 100 újságírónak nyilatkozott már, és az amerikai ügynökök is szétszedik, mindenki le akarja igazolni a magyar rendezőt. "Próbálom lerázni őket, mert kivárjuk az észak-amerikai bemutatót és csak utána hozunk döntéseket." – mondta Nemes Jeles az Indexnek a Cannes-i Filmfesztiválon. Az elsősorban az amerikai sajtóból tájékozódó ügynökök a rengeteg pozitív cikk hatására szállták meg a rendezőt, főleg a következő terveiről kérdezik.

"Most találkoztam az amerikai forgalmazóval, a Sony Pictures Classics embereivel, ők már az egész film útját látják az Amerikai Filmakadémiáig. Nagyon bíznak a filmben, zavarbaejtően optimisták és nagyon hisznek a filmben." A cannes-i versenyprogramban szereplő, Arany Pálmáért versengő filmek általában találnak maguknak amerikai forgalmazót, de az óriási dolog, hogy a Sony Pictures Classics terjeszti majd a Saul fiát Észak-Amerikában. “Barátaim dolgoznak ott, ismerem őket, jó kezekben lesz a film.” – tette hozza az Indexnek Andy Vajna filmipari kormánybiztos. Az Oscar-nevezésről még nem beszélt a producer, hiszen erről egy önálló bizottság dönt majd, de mivel jelenleg a Saul fia Magyarország legerősebb exportterméke, elég valószínűnek látszik, hogy az Oscar-versenyben is ezt a filmet indítjuk majd.

23 hozzászólás Tovább

Őrült Max esete a menekülő tenyésznőstényekkel

május 22., 18:54 Módosítva: 2015-05-23 08:28:47
412
43 hozzászólás

Amikor tavaly először láttam a Mad Max: A harag útja előzetesét, olyan transzba estem, mint Orbán Viktor a határ felé masírozó menekültek láttán, mert nem hittem volna, hogy valaki 2015-ben képes egy olyan régimódi filmmel előállni, amiben a CGI-nak szinte alig jut szerep, és a vászonról üvölt, hogy a jelenetek nagy többségét valós helyszínen forgatták, és nem zöld háttér előtt, a kocsik valósak és a fizika rendben van. A végeredmény egy olyan, kétórás film, ami alatt elfelejtesz popcorn zabálni, és csak nézed a vásznat tátott szájjal, és amikor azt hiszed, hogy amit látsz, azt egyszerűen képtelenség felülmúlni, és kizárt, hogy EZT a felvételt is űberelni tudja George Miller, jön egy olyan jelenet, hogy legszívesebben felállva tapsolnál.

A Mad Max 4 egy olyan vizuális orgia, amit vélhetően nagyon sokáig senki nem fog tudni felül múlni, és nem azért, mert a hetvenéves Miller valami olyan forradalmit vagy korszakalkotót húzott, amire más nem képes, nincs titok vagy nagy megfejtés a filmben, pontosabban az alkotó módszerében, egyszerűen csak arról van szó, hogy George Miller szó szerint értelmezi azt, hogy a film egy vizuális műfaj, amiben azt, amiről szól a történet, meg kell mutatni, és ha már megmutatja, akkor azt klasszikus módszerekkel teszi, nem úgy, mint a kétezres évek blockbuster-rendezői.

A filmben a számítógépes trükkök leginkább díszítőelemként vannak jelen, azért, hogy amit felvettek, az szebben mutasson, bár van egy olyan homokvihar is benne, amit természetesen nem lehetett CGI nélkül megcsinálni. Ezen kívül viszont Miller szinte minden jelenetet kaszkadőrökkel, valóban megépített autókkal, valós díszletek között forgatott le - a trükkök 90 százaléka klasszikus módszerekkel készült. Ez az, amitől olyan elképesztően jó lesz a film, az, hogy mindennek valós súlya van, amikor egy motor vagy autó felrepül a levegőbe, és a földet érve darabokra hullik, az nem úgy néz ki, mint egy Marvel-filmben, ahol a néző is érzi, hogy kilóg a lóláb (persze hogy kilóg, amikor egy bazinagy zöld pali zúzza szét egy busz oldalát), nem stimmel a fizika, nem úgy horpadt be a busz oldala, ahogy kellene neki.

Nehéz szülés volt

 • 1998: George Millernek eszébe jut, hogy valamit kellene kezdeni a Mad Max-franchise-zal.
 •  1999: Miller megírja a forgatókönyv első vázlatát, Mel Gibson a főszereplő, a harc nem az olajért, hanem az emberekért folyik.
 • 2001: a 20th Century Fox rábólint a projektre, de a 9/11-es terrorcselekmények után elhalasztja.
 • 2003: Miller 100 millió dolláros büdzsét és forgatási engedélyt kap, de nem kezdik el a melót, mert a forgatási helyszínnek kinézett Namíbiába nem tanácsos utazni. Kitör az iraki háború, a film tervét határozatlan időre jegelik.
 • 2006: Miller azt nyilatkozza, nem tett le a filmről, de Gibson nélkül akar forgatni.
 • 2007: Heath Ledger nevét dobják be főszereplőként, egy évre rá meghal.
 • 2009: Felmerül, hogy a Fury Road sztoriját egy 3D-s animációs filmben meséljék el, amit az Akira című manga ihletne vizuálisan, de később a tervet elvetik, és forgatási helyszíneket keresnek az élőszereplős alkotáshoz. Ekkorra a projekt már a Warnernél volt. Ősszel Miller bejelenti, hogy a forgatás 2011 elején indul Ausztráliában, és azt is, hogy Charlize Theron fontos szerepet kap a filmben.
 • 2010: Tom Hardy egy talkshowban jelenti be, hogy ő lesz Mad Max, Miller az ausztrál lapokban nyilatkozza, hogy Mad Max: A harag útja és Mad Max: Furiosa címmel két folytatást forgat le egymás után. 
 • 2011: A forgatást majdnem elkezdik Ausztráliában, de átköltöznek Namíbiába, mert a váratlan esőzések miatt az ausztrál sivatag kivirágzik. 
 • 2012: Namíbiában végre elkezdődik a forgatás. 120 napon át tartott.
43 hozzászólás Tovább

Keanu Reeves most tényleg nagyon szomorú

május 22., 16:56 Módosítva: 2015-05-23 10:22:33
4
2 hozzászólás

Szerintem Keanu Reeves akkor a legviccesebb, amikor szomorú, de Eli Roth új filmjén valószínűleg nem fogok röhögni. A Knock Knock hivatalos bemutatója a Sundance filmfesztiválon volt, a legfrissebb trélerjét most tették közzé.

Két bőrig ázott, ártatlan tekintetű, de irtózatosan veszélyes bombázó (Lorenza Izzo, Ana de Armas) kopogtat be az átlagos, középosztálybeli családapához, aki nem tud ellenállni a kísértésnek, a lányok „megszerelik a kábelt”, ahogy a nagy Lebowski mondaná. Ha ez egy lélektani dráma lenne, akkor végignézhetnénk másfél órában a férfi belső tusáját, de sajnos, egy horrorral van dolgunk. A pokolfajzatok válogatott eszközökkel megkínozzák a családapát, még a sírját is megássák, de hogy lesz-e happy end, azt még az amerikaiak sem tudják, a film ottani forgalmazója, a Lionsgate még nem közölte a bemutató időpontját. (The Playlist)

2 hozzászólás

Ezt a trélert csak hang nélkül mertem megnézni

május 22., 14:04 Módosítva: 2015-05-23 15:27:33
11
11 hozzászólás

Április 17-én jött ki a The Gallows című horror trélerének előzetese, a durván másfél perces verzió után most jöjjön a két és fél perces.

11 hozzászólás Tovább

Az arcunkba élveztek, és jó volt

május 22., 13:27 Módosítva: 2015-05-23 13:39:34
419
16 hozzászólás
A 3D-s művészpornó pont olyan, amire számítottunk: szép, érzelmes és tele van spermával.

Gaspar Noé az előző két filmjével már bizonyította, hogy szeret kísérletezni és a durva jelenetektől sem retten vissza. A Visszafordíthatalan elején egy poroltóval pépesre verik egy csávó fejét, Monica Beluccit pedig egy ciccegő neon fényében hosszú percekig erőszakolják egy aluljáróban. A második filmjében, az Enter the voidban, feltalált egy új nézőpontot, az ún. pina-nézőpontot, amikor belülről, egy vagina belsejéből mutatta be a ki-be húzogatott hímtagot. Szóval ilyen előzmények után persze, hogy nagyon vártuk az új filmjét, amelynek nemes egyszerűséggel Love, azaz Szerelem a címe, és a Cannes-i Filmfesztiválon vetítették a Midnight Screening programban.

16 hozzászólás Tovább

2017-ben jön a második Z világháború

május 22., 11:09 Módosítva: 2015-05-22 14:06:54
2
1 hozzászólás

2017. június 9-én mutatják be a Z világháború folytatását, jelentette be a Paramount filmstúdió a Deadline.com szerint. Brad Pitt vér nélküli zombifilmje hatalmasat kaszált 2013-ban: a jegybevétel az Egyesült Államokban is meghaladta a 190 millió dolláros költségvetést, világszerte több mint 540 millió dollárt hozott a konyhára, írja a Boxofficemojo.com.

1 hozzászólás Tovább

Egyre jobbnak tűnik a Terminator 5

május 21., 21:17 Módosítva: 2015-05-22 16:06:54
662
27 hozzászólás

Arnold Schwarzenegger pár eprccel ezelőtt tette ki a Twitterére a Terminátor 5 legújabb tévékre szánt előzetesét, amiben a fiatal és az öreg Schwarzenegger-arcú T-800-as látványosan összeveri egymást. Íme:

27 hozzászólás Tovább

A sima zombiknál már csak az általános iskolás zombik ijesztőbbek

május 21., 15:03 Módosítva: 2015-05-21 17:22:54
3
1 hozzászólás

Már tényleg annyi bőrt lehúztak a zombi témáról, hogy már csak valami egészen különleges lehet képes felkelteni az emberek érdeklődését. A Cooties (kb. Bacik) mondjuk nem feltétlenül paradigmaváltó, de legalább valami újat hoz a zombi/vígjáték műfajba azzal, hogy negyedik általánosba járó iskolásokat fertőz meg valami vírussal a tanáraik legnagyobb megdöbbenésére. Most kijött a filmhez az első trailer, ami egész szórakoztató így első ránézésre, bár Elijah Wood (Gyűrűk ura) úgy tűnik továbbra sem tud elszakadni a Wilfred-tévésorozatban hozott introvertált irodista karaktertől. A filmet, amit egyébként a Fűrész-sorozatot megalkotó Leigh Whannel is írt, nem is nagyon vetítik majd moziban, helyette 2015-ben lesz elérhető online.

1 hozzászólás

Cuki Agymanókkal van tele a fejünk

május 21., 12:52 Módosítva: 2015-05-22 00:09:00
36
1 hozzászólás

Versenyen kívül mutatták be a Cannes-i Filmfesztiválon az új Pixar-animációt, az Agymanókat - a film óriási sikert aratott és hatalmas tapsot kapott. A hagyomány szerint ilyenkor a premierre elkísérték a filmet azok a sztárok is, akik a hangjukat kölcsönözték a figuráknak, ami csak azért nagyon szomorú, mert mi magyarok ebből semmit sem fogunk érzékelni, hiszen nálunk szinkronos verzióban mutatják be a filmet. Pedig az eredetiben olyan híres komikusok szerepelnek mint Amy Poehler, Mindy Kaling és Phyllis Smith, akik a Cannes-ban is parádéztak a film kapcsán.

1 hozzászólás Tovább

Nem kispályáznak a Szárnyas fejvadász folytatásával

május 21., 10:10 Módosítva: 2015-05-21 15:09:40
4
3 hozzászólás

Gőzerővel zajlik az előkészítés a Szárnyas fejvadász folytatásához, a legfrissebb hírek szerint Harrison Ford mellett egy másik nagy nevet is sikerült meggyőzni a projekthez: Roger Deakinst. Itt most nem színészről vagy rendezőről van szó, hanem egy operatőrről, azok közül viszont az egyik legjobbról, aki valaha kamerát fogott a kezébe. Elég csak megnézni Deakins IMDb-profilját, és mindeni láthatja, hogy nemcsak évtizedek óta az egyik legkeresettebb a szakmájában, de olyan kultikus, a látványvilága miatt is népszerű filmeket fényképezett, mint A nagy Lebowski, A remény rabjai, a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék. Deakins szerződtetése azért is okos lépés a sci-fi készítőitől, mert az operatőr közismert arról, hogy igyekszik mindig egy lépéssel a technológiai újítások előtt járni, ami a Szárnyas fejvadász világát ismerve biztosan jól jön majd. Az állítólag Ryan Gosling főszereplésével készülő folytatást 2016 nyarán kezdik forgatni.

3 hozzászólás

Alakul A hét mesterlövész szereplőgárdája

május 21., 09:38 Módosítva: 2015-05-21 15:16:01
2
6 hozzászólás

Még tavaly jelentették be, hogy A hét mesterlövész kultikus western is megkapja a neki járó modern újraforgatást, most pedig kiderült, hogy ki alakítja majd a főgonoszt a filmben. A Variety írja, hogy Peter Sarsgaard alakítja majd azt a bandvezért, aki az eredeti filmben (ami meg ugye egy Kuroszava-remake) sakkban tart egy kis mexikói települést. A 2017-re tervezett remake szereplőgárdája még úgyis illusztris, hogy a hírekkel ellentétben Tom Cruise nem tűnik fel benne. Helyette viszont olyanok vesznek majd pisztolyt a kezükbe, mint Denzel Washington, Chris Pratt és Ethan Hawke, de feltűnik még Vincent D'Onofrio is. A rendező Antoine Fuqua lesz, akit leginkább A védelmező, az Orvlövész vagy a Kiképzés miatt lehet ismerni.

6 hozzászólás

A Walking Dead kitalálója átállt a sötét oldalra

május 21., 09:13 Módosítva: 2015-05-21 12:50:42
1
0 hozzászólás

Hiába gyűlöli a nézőkön kívül mindenki a Transformers-filmeket, Michael Bay robbantgatós robotfétise akkora biznisz, hogy a Marvel/Disney példáját átvéve kibővítik az eddigi mozis univerzumukat. A Deadline írja, hogy Akiva Goldsman vezetésével a Paramount már le is szerződtette azt az öt írót, akik a jövő Transformers-dömpingjének forgatókönyveit készíthetek. Ráadásul nem akármilyen nevekről van szó.

Transformers 4 Age Extinction 14035682362970
Fotó: Photo Credit: Industrial Light / Paramount Pictures Switzerland
Szólj hozzá! Tovább

Cseh Anna Mária ifjúságát Cannes-ban értékelik

május 21., 08:12 Módosítva: 2015-05-23 01:43:40
7
3 hozzászólás

Az olasz Paolo Sorrentino legutóbbi cannes-i szereplésével, A nagy szépséggel elvitte a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjat, szóval nagy várakozás előzte meg az új munkáját itt a cannes-i filmfesztiválon, az Ifjúság várhatóan felkavarja majd az Arany Pálmáért versenyzők rangsorát, amit jelenleg Todd Haynes hosszú-hosszú éveken át készülő rendezése, a leszbikus melodrámát feldolgozó Carol vezet, de a magyar film, a Saul fia továbbra is tartja magát a második helyen – egyre valószínűbb, hogy a vasárnapi díjátadón valamilyen elismerést kapni fog Nemes Jeles László filmje.

Az Ifjúságot is jól fogadták a fesztiválon: a film egy szállodában játszódik, itt áztatja magát

 • Michael Caine, a visszavonult zeneszerző,
 • Rachel Weisz, aki a lányát és asszisztensét alakítja, és éppen a válását dolgozza fel,
 • Harvey Keitel, öreg forgatókönyvíró, aki az élet utolsó napjairól szóló filmen dolgozik a csapatával,
 • Paul Dano, híres színész, aki egy szerepre készül.
3 hozzászólás Tovább

Magyar operatőrrel térnek vissza Az útvesztő tinijei

május 20., 16:53 Módosítva: 2015-05-20 19:34:19
2
1 hozzászólás

Meglepően közepes volt a tavaly bemutatott Az útvesztő, ami egyébként dicséret, mert lehetett volna egy lusta, ellazázott valami is, a könyv közönsége úgyis bemegy rá, minek erőlködni a minőséggel? Wes Ball rendező viszont azért megpróbálta és egy okés, nézhatő film lett belőle, amiből mondjuk nem sokra emlékszem, de arra igen, hogy akkor lett vége, amikor igazán érdekes lett: amikor a főszereplők kiszabadultak a labirintusból, de nem egy csodálatos édenkert várta őket a túloldalon, hanem a felperzselt föld. Erről szól majd a második rész, a Tűzpróba.

1 hozzászólás Tovább

Máris elperelnék Anne Hathaway óriásgyíkját

május 20., 15:11 Módosítva: 2015-05-20 18:15:05
2
0 hozzászólás

Mi is megírtuk, hogy az Időbűnöket rendező Nacho Vigalondo új filmjében Anne Hathaway lesz a főszereplő, ő pedig egy elkámpicsorodott háziasszonyt fog játszani, aki akkor érez megint valami értelmet az életében, amikor megpillantja, hogy Japánban éppen egy óriásszörny randalíroz. 

Szólj hozzá! Tovább

Chris Pratt nincs is benne a Szellemirtókban

május 20., 15:10 Módosítva: 2015-05-20 17:54:35
1
2 hozzászólás

A GQ nagyinterjút készített Hollywood ifjú titánjával, A galaxis őrzői és a Jurassic Park 4 sztárjával, Chris Pratt-tel. És ha már mindenféléről beszélgettek, az újságíró szóba hozta a Channing Tatummal közös Szellemirtók-filmjét, amit elvileg a női Szellemirtók után forgatna le a Sony. Pratt azonban helyesbített: nem lesz benne semmilyen Szellemirtók remake-ben,

ez az egész egy ordas nagy baromság!

Na jó, nem ezt mondta, hanem azt, hogy

complete bullshit!

2 hozzászólás Tovább

Nézzen meg 2 percet a Mad Max 4-ből!

május 20., 12:46 Módosítva: 2015-05-21 07:42:28
329
18 hozzászólás

Eszelősen látványos, exkluzív videót kaptunk a Mad Max - A harag útja hazai forgalmazójától, amiben a rendező, George Miller és a szedett-vedett bőrpáncélban is gyönyörű Charlize Theron mesélnek a Mad Max-széria új főhőséről, az Imperator Furiosa nevű országúti amazonról. A karakterbemutatás alatt nagyjából 2 percnyi játékidőt is megvillantanak a filmből a készítők, szökevény rabszolganőkkel, mérges főgonosszal, és horzsoló sivatagi borulásokkal. Íme:

A Mad Max 4 csütörtökön kerül a magyar mozikba, mi viszont már láttuk Cannes-ban. Tudósítónk múlt héten ezt írta a filmről:

Egyáltalán nem akarja magát többnek mutatni, mint ami: egy hatalmas sivatagi autósüldözés, de abból a legjobb fajtából való.

Valamint:

Néha már egészen olyan, mintha egy kaszkadőr-szakszervezet rendelte volna meg a filmet, hogy bemutassák, mi mindenre képesek, időközben pedig csatlakozott ehhez a filmes békemenethez a pirotechnikai szakosztály is.

Ezek után jobban várom a hazai premeirt, mint korábban bármikor! Ön is? Akkor nézze újra az első, a második és a harmadik részt, azzal is mad Max-hangulatban telik az idő!

18 hozzászólás

Tupac-rajongóktól kérnek pénzt a Tupac-filmre

május 20., 08:38 Módosítva: 2015-05-20 12:07:13
22
1 hozzászólás

A videoklipeket és kisfilmeket rendező Gobi M. Rahimi, Tupac Skakur barátja és munkatársa közösségi finanszírozásban készítene filmet az 1996-ban meggyilkolt legendás hiphopkirály utolsó, Las Vegas-i hét napjáról 7 Dayz címmel – írja a Yahoo News. Már egy Indiegogo-kampány is elindult:

a megcélzott 300 000 dollárból össze is jött 4115,

a maradékot 45 nap alatt kellene összekalapozniuk a rajongóknak.

1 hozzászólás Tovább

Kínában imádják Paul Walkert és Thort

május 19., 17:50 Módosítva: 2015-05-21 23:54:05
1
0 hozzászólás

Hat nap alatt 156,3 millió dollárt kaszált Kínában, a világ második legnagyobb filmes piacán a Bosszúállók: Ultron kora, írja a Yahoo News. Ezzel a Marvel-szuperhősök Disney-filmje már benne van a bűvös egymilliárd dollár fölötti álombevételt termelő, egyre bővülő csoportjában.

A Halálos iramban 7 is benne van még a kínai box office élvonalában, bár már csak 1,49 millió dolláros bevétellel. Az autóbalesetben elhunyt Paul Walker utolsó filmje, ami a nemzetközi piacon áprilisban debütált, egészen 1,48 milliárdig menetelt, ebből a bevételből viszont 390,87 millió dollár a kínai mozikból jött össze. 

Szólj hozzá!

Ütős Walking Dead-klón lett Arnold zombifilmje

május 19., 15:26 Módosítva: 2015-05-20 10:48:28
362
23 hozzászólás

Gyerekkorom óta fanatikus Schwarzenegger-rajongó vagyok, imádom az összes filmjét. Igen, még a sokat szidott Terminátor 3-at és a közutálatnak örvendő Batman és Robint is, amiben kedvenc izomhegyünket lényegében a saját életnagyságú akciófigurájának öltöztették be. Nálam Arnold kormányzóskodás utáni hollywoodi feltámadása is emlékezetesre sikerült: a VICO-kazettás '90-es évek nosztalgiamámorában úszva röhögtem végig az Expendables-trilógiát, az Erőnek erejévelt és a Szupercellát.

És annak is örültem, hogy az osztrák izomhegy meghallotta az idők szavát, és a nagy visszatérésnek szánt Terminátor 5 előtt még gyorsan

felugrott a Z világháborúval és a Walking Deaddel elszabadult zombiexpresszre,

és bevállalt egy fillérekből (egészen pontosan 4,5 millió dollárból) összehozott poszt-apokaliptikus élőholtas filmet, a Maggie-t.

23 hozzászólás Tovább

Boba Fettért odáig vannak a LucasFilmnél

május 19., 14:00 Módosítva: 2015-05-19 17:57:44
29
4 hozzászólás

Sajnálatos hírünk van: Lando Carlissian karaktere nem tér vissza a Csillagok háborúja: Az ébredő erő című filmbe, ami ugye a franchise sorozatban hetedik darabja (ha nem számoljuk az animációs filmeket és a rettentő karácsonyi filmet, aminek kópiáit George Lucas legszívesebben bezúzatná), bár annak lehetősége még mindig fennáll, hogy a karakter és az őt megformáló Billy Dee Williams a 8. vagy 9. filmben szerepelni fog.

NEpgazI2e0ADsq 2 b

Dettó nem számolhatunk Boba Fett fejvadásszal sem, akit szintén kihagytak a forgatókönyvből, de ugye ő kapni fog egy külön filmet valamikor a 8. és 9. Csillagok háborúja -film között, ha minden igaz, 2018-ban. Erre utal a LucasFilm elnökének nemrég adott interjúja, amiben Kathleen Kennedy nagyon fontos karakternek nevezte Fettet. Azt is megkérdezték tőle, hogy az ewok macikkal fogunk-e még találkozni, de hálistennek erre nem sok esélyt lát.

Boba Fett nagyon fontos karaktere az univerzumnak, majd meglátják, mennyire. Ami az ewokokat illeti, nem nagyon látok olyan megoldást, amivel visszahozhatnánk őket, különálló filmre sem.

Még mielőtt valaki bekommentelné, hogy de hát Boba Fettet megzabálta a Saarlac vagy mi a fene, maga George Lucas mondta, hogy NEM IS, mert meglógott a veremből. (movieweb)

4 hozzászólás

Al Pacino szomorkás lakatosként is lenyűgöző

május 19., 11:17 Módosítva: 2015-05-19 19:21:40
5
4 hozzászólás

Al Pacinóra rájár a rúd, azaz már egy ideje (nem is tudom honnan kell mérni, Szemtől szemben? Az ördög ügyvédje?) képtelen tisztességes filmekben játszani, vagy ha igen, akkor meg annyira túljátssza a szerepét, hogy könnyű elfelejteni, mennyire vagány és lehengerlő volt A sebhelyesarcúban például. De állítólag 2015 az ő éve lesz, két olyan filmben is főszereplő, ami visszahozta a kritikusok belé vetett hitét, az egyik a The Humbling (rendezte: Barry Levinson), a másik pedig David Gordon Green új filmje, a Manglehorn.

4 hozzászólás Tovább

Naná, hogy lesz folytatása a Mad Maxnek, már a címe is megvan

május 19., 08:24 Módosítva: 2015-05-19 11:28:02
14
0 hozzászólás

Mi is szerettük a Mad Max negyedik részét, sőt, nem is tudom miért korlátozom le magunkat magunkra, a harcos hímsoviniszták kivételével mindenki imádta A harag útját, Amerikában összelapátolt 45 millió dollárt a nyitóhétvégén, úgyhogy már csak pénzügyi szempontból is garantált lett volna, hogy George Miller nem hagyja annyiban ezt a világot. 

Szólj hozzá! Tovább

Magyar rockzenész is dolgozott a Bosszúállók 2 látványvilágán

május 18., 17:54 Módosítva: 2015-05-21 23:54:07
498
15 hozzászólás

Eszenyi Péter, a Warpigs frontembere ma már nem a zenélésnek él: 2011 óta a londoni székhelyű Territory Studiónál dolgozik. Ez az az effektgyáros cég, ahol azt rajzolják meg, amit a gigaköltségvetésű sci-fik főszereplői néznek a számítógépeiken és az érintőképernyős szuperkütyüiken. Eszenyi készített már irányítópanelt a Prometheushoz, műholdképeket a Zero Dark Thirty-hez, neonreklámot és űrhajóbelsőt A galaxis őrzőihez és robottervrajzot a Deus Exhez. A múlt héten végre nálunk is mozikba került Bosszúállók: Ultron korában látott villogó kijelzőkön szintén a Territory dolgozott, erről és a szuperhősökről faggattuk ki Eszenyi Pétert.

PE 150509
Fotó: Eszenyi Péter

Melyik jeleneteken dolgoztál a Bosszúállók 2-ben?

Mi csináltuk a filmben szereplő computer interface-ok nagy részét, összesen 420 különböző screent készítettünk. Ott vannak a képernyőink például Stark laborjában, Dr. Cho laboratóriumában, a Quinjet műszerfalán és másutt is. Régen ezeket utómunkában rakták bele a filmekbe, de mostanában már a forgatáson is használják őket. A screenjeink effektíve ott voltak a forgatáson, a színészek nem üres monitorok előtt játszottak, hanem működő képernyőkkel tudtak dolgozni.

Mennyi idő volt megcsinálni ezeket a jeleneteket?

2013 decemberében kezdtük a munkát, hat ember készítette csak az Avengers képernyőit, több hónapon át dolgoztunk rajtuk. Több ütemben folyt a munka, a forgatás megkezdésére már kész képernyőket kellett leadnunk, de utána is dolgoztunk a projekten, miközben haladt a forgatás.

Ki a kedvenc szuperhősöd a Bosszúállókból? Miért pont ő?

Nincs kedvencem. Szerintem a legérdekesebb karakter Bruce Banner/Hulk.

És a többi Marvel képregényhős közül?

Talán a Pókember.

15 hozzászólás Tovább

Isten egy köcsög, de a lánya jó fej

május 18., 16:49 Módosítva: 2015-05-18 21:04:48
28
5 hozzászólás
Egy tök új testamentum kéne, új apostolokkal, mert akkor a régiekkel együtt kitesznek egy baseball csapatot. Megnéztük a Brand New Testament és a Louder Than Bombs című filmeket a Cannes-i Filmfesztiválon.

Isten egy lepattant seggfej, aki egy lerobbant számítógép előtt cigarettázva alkot olyan szabályokat, miszerint:

 • a kenyér mindig a lekváros felével essen le
 • mindig a másik sor haladjon gyorsabban
 • ha beülsz egy kád vízbe, mindig csörrenjen meg a telefon.

Erről szól a Cannes-i Filmfesztiválon vetített belga Brand New Testament, ami a legjobb példa arra, hogy az Arany Pálmára esélyes filmek darálása mellett néha érdemes körülnézni a párhuzamosan zajló Rendezők Kéthetében is, ide került az És a nyolcadik napon és a Mr. Nobody belga rendezőjének, Jaco Van Dormaelnek, ez az új, roppant szórakoztató filmje is.

5 hozzászólás Tovább

Továbbra is élen a Bosszúállók és még mindig nézik az Argo 2-t

május 18., 14:43 Módosítva: 2015-05-21 23:54:07
6
0 hozzászólás

A Marvel lépcsőzetesen szabadítja a világra a Bosszúállók: Ultron korát, első körben Európa kapta meg, majd az USA, most pedig a fontos piacok közül utolsóként Kína, ahol az első hat napban 156,3 millió dollárt termelt, ezzel az ország második legjobb premierje lett (az első a Halálos iramban 7). A Bosszúállók 2 ezzel már 1,1 milliárd dolláros összbevételnél tart, és a mozitörténelem nyolcadik legjobban kereső filmje (az első rész a harmadik helyen áll).

A világpiacon múlt héten egy nagy bemutató volt, a Mad Max: Fury Road (nálunk ezen a héten érkezik, de Cannes-ban már láttuk), ami 68 országban 65 milliót keresett, amihez hozzájött még 44 millió az amerikai premierből, amivel a film máris a legjobban kereső Mad Max-film lett (az inflációval korrigált bevételeket figyelembe véve).

És hogy mennyire más a világpiac és az amerikai: az acapella énekkarokról szóló Tökéletes hang 2. csak 27 millió dollárt tudott abban a 29 országban, ahol bemutatták - az amerikai mozikban bezzeg simán hozott 70 millió felett. Jó, az első rész 115 milliós bevételét napokon belül túlszárnyalják így is.

Az amerikai toplista a hétvégén így alakult:

 1. Tökéletes hang 2 - 70,3 millió dollár
 2. Mad Max 4 - 44,4 millió dollár
 3. Bosszúállók: Ultron kora - 38,8 millió dollár
 4. Csábítunk és védünk - 5,8 millió dollár
Szólj hozzá! Tovább

Andy Vajna: 2018-ig biztosan maradok

május 18., 11:03 Módosítva: 2015-05-18 14:34:19
16
1 hozzászólás

Cannes-ban nyilatkozott Andy Vajna, akit a Screen Daily nevű magazin idéz. A producer azt mondta, 2018-ig biztosan marad a Nemzeti Filmalap élén, hogy újjászervezze a magyar filmgyártást, „és eltakarítsa a felfordulást”, amit az MMKA hagyott maga után.

A lap kiemeli, hogy a Nemzeti Filmalap támogatta a Cannes-ban most nagy sikerrel játszott és sokak által méltatott Saul fia című filmet, ami Nemes Jeles László első játékfilmje. Emellett megemlékeznek arról is, hogy tavaly szintén nagy sikerrel futott Cannes-ban Mundruczó Kornél filmje, a Fehér isten, amit szintén a Vajna-féle Filmalap támogatott.

1 hozzászólás Tovább

Drogok nélkül minden rohadt unalmas

május 18., 09:04 Módosítva: 2015-05-18 17:40:45
45
15 hozzászólás
Ezt Amy Winehouse mondta azon az estén, amikor Grammyt nyert. A tétel nem áll az életéről készült hosszú és szomorú filmre.

Versenyen kívül, az éjféli vetítésekkel járó Midnight Screening programban vetítették Asid Kapadia Amy című, Amy Winehouse-ról szóló dokumentumfilmjét – az ő nevét a Sennáról rendezett doksiról lehetett ismerni.

A több mint kétórás anyag elsősorban az archív anyaggyűjtésével nyűgöz le:   elképesztő mennyiségű régi videót mutat be 1999-től kezdve: Amy  Winehouse-t először nyalókázó kamaszlányként látjuk a filmben egy 14. születésnapi bulin, amint barátnőjének énekli, hogy Happy  Birthday. A gyerekkori felvételek nagyon sokszínűek: szülei válása után Amy balhés gyerek lett, semmi másra nem vágyott, csak arra, hogy legyen egy lakása, ahol pengetheti a gitárját, és közben füvet szívhat.

15 hozzászólás Tovább