új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Jason deCaires Taylor csodálatos szobrait a víz alatt tartja, amiről azt hihetnénk hogy nem kifejezetten látogatóbarát ötlet, pedig de. Ugyan személyesen kevesebben csodálhatják meg a művész munkáit, de a hírverés hatalmas körülötte, a víz alatti szoborparkot a National Geographic is a világ 25 csodája között emlegeti. A kiállítás legújabb darabja Ocean Atlas, egy 55 méter magas nő alak, ami a többihez hasonlóan egy pH-semleges cementből készült. Ez az anyag nem bomlik káros alkotóelemeire, ráadásul  mindenféle organizmus megtelepedhet rajta, gyakorlatilag átöltöztetve az alkotást.

    A művész munkáiról itt talál még képeket.

  • Jó, hirtelen nem tudom, hogyan lehetne nem viccesen péniszpumpát reklámozni, de ez a videó túltesz minden várakozáson. Az erektális diszfunkció történelmi bemutatása még csak-csak, de aztán hirtelen egy technikatanár kinézetű csávó kibontja a köntösét és elkezdi egy mesterfodrász sebességével, ollóval nyesegetni a fanszőrét, majd később kipróbálni a péniszpumpát, közben Kenny G szól és egy nem biztos, hogy magyar anyanyelvű férfi narrálja az egészet olyan törött magyarsággal, hogy a péniszből penisz, a koituszból koitus, egy rendes pannon mondatból pedig Nagy-Bandó András lesz. Íme a VEP-készülék reklámja, amit minden barátjának meg akar majd mutatni.

  • baratok 03

    Az Ncore torrentportál forintosította a trackerben tárolt tartalmait a méretük alapján, ezzel rá is mutat az egyelőre törvényjavaslat formájában élő 150Ft/Gb-os internetadó abszurditására.

    A Jóbarátok összes részét bluray verzióban például 77 ezer forintért nézhetnék végig online. Háromszor annyiért, mint amennyibe a sorozat a boltban kerülne, ha eredeti lemezeken szeretnék megvenni.

    (a poszthoz alacsony felbontású fotót használtam, hogy spóroljak önöknek a sávszéllel. Szívesen.)

    *frissítve október 22-én: lakossági előfizetőként maximum 700 forintba. ( /fő /előfizetés)

  • Bár hétfőn az amerikai Hírcsárda, a National Report még arról számolt be, hogy Banksyt, a továbbra is ismeretlen személyazonosságú brit graffitist letartóztatták, a művésznek valójában kutya baja, és csak nemrég posztolta Instagramjára a legújabb alkotását, ami egyébként szülővárosában, Bristolban élőben is megtekinthető. Az új mű Jan Vermeer van Delft holland festő 1665 körül készült, Leány gyöngy fülbevalóval című festményére reflektál: a városi környezetben a gyöngy fülbevalót egy kültéri riasztó helyettesíti.

     

    #banksy

    A photo posted by Banksy (@banksy) on

  • Tíz perce ment a svájci Wawrinka és a kazah Kukuskin mérkőzées a bázeli tenisztornán, amikor váratlan esemény zavarta meg a meccset. Az egyik reflektor kiégett,  és a ragyogó fényességből nappali világosság lett,  de ilyen körülmények között nem lehetett folytatni a meccset. Először mindenki mosolyogva fogadta történteket. A játékosok leültek a pihenőhöz, de hamar kiderült, hogy komolyabb probléma lehet, ezért visszamentek az öltözőbe.
    „Türelmet kérünk" – mondta a mindig vidám Mohammed Layani székbíró.

    tennis

    Frissítés: Már látszólag rendben volt a fény, amikor műszerrel is körbejárták a pályát. Az ellenőrzés után visszajöttek a játékosok, és jó félórás kihagyás után újra bemelegítettek.

  • A kilencvenes évek egyik legfontosabb zenekara Monuments an Elegy című lemeze december 8-án, a Day For Night pedig jövőre jelenik meg. A Monuments of Elegy-t Chicagóban rögzítette Billy Corgan énekes és Jeff Schroeder gitáros. A dobrészeket Tommy Lee játszotta fel. A lemez producere is a Corgan-Schroeder kettős volt, valamint Howard Willing, aki korábban már dolgozott a zenekarral.

    Corgan 2005-ben élesztette újra a Smashing Pumpkinst, de az eredeti tagok közül már csak ő zenél a csapatban. Az elmúlt időszak eddigi két albuma a Zeitgeist (2007) és az Oceania (2012) volt. (MTI)

  • Átlagosan legalább 5.

  • AIDES - kötögetés

    Az AIDES elnevezésű AIDS-megelőzéssel foglalkozó szervezetnek készítették ezt a reklámsorozatot, amik hát pontosan azt mutatják be, amit a címbe is leírtam, hogy elég nyugdíjas lesz az este akkor, ha nincsen óvszer, és ott ül három ember meztelenül az asztalnál. (AdWeek via Kreatív)

  • Miközben egyre örvénylik a magyar kormányzati vagy kormányhoz közel álló személyek USA-ból való kitiltásának ügye, a minisztériumok nem várt kommunikációs elterelő hadműveletbe kezdtek.

    A Belügyminisztérium például azzal akar a sorok közt üzenni a jenkiknek, hogy

    „A Belügyminisztériumban ma ünnepséget rendeztek nemzeti ünnepünk, október 23-a alkalmából. Kontrát Károly államtitkár azt mondta, mindannyiunk kötelessége, hogy a fiatalokat megismertessük a forradalmi eseményekkel, és megértessük velük annak jelentőségét: minket, magyarokat nem lehet elnyomni, a haza függetlenségéért semmilyen áldozat nem hiábavaló."

    Külügyi fronton is álljuk a sarat, a Külügyminisztérium például ezzel ijesztgeti a keménykedő amerikaiakat, reméljük, érzik, mekkora a tét:

    Október 19-én a Radio Intereconomía A la Mesa ("Ami az asztalra kerül") népszerű gasztronómiai műsorának élő adásával vette kezdetét Madridban a Magyar Gasztronómiai Napok rendezvénysorozat. Győri Enikő madridi nagykövet és Németh József, a Magyar Turizmus Zrt. madridi képviseletének munkatársa, ismertette a neves spanyol gasztro-újságírókkal és a műsor hallgatóival a magyar bor- és gasztronómiai kínálat nevezetességeit, illetve ezek jelentőségét turisztikai kínálatunkban. 

    Nem irigyelhetjük a kormányt, mert nemcsak az USA-val, hanem közben az EU-val is meg kell küzdenünk, de a Földművelésügyi Minisztérium szerencsére kézben tartja a dolgokat:

    Az új magyar földtörvény kiállta a szakítópróbát – kezdte ma reggeli beszélgetését Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Kossuth Rádió reggeli műsorában. Támadják az osztrákok s az Európai Unió bizottsága is, de mi megvédjük a magyar földtörvényt: megóvjuk a magyar földet is. A magyar föld sorsát a magyar gazdák gondjára bízzuk.

    De az egész ügy ugye főként a Nemzetgazdasági Minisztérium térfelén pattog, ezért ők sem állták meg:

    Az államigazgatásban kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakembereknek és a gazdasági élet kiválóságainak nyújtott át elismeréseket Varga Mihály az 1956-os forradalom kitörésének ötvennyolcadik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen, ahol Magyar Gazdaságért Díjat kilencen, Lónyai díjat tizenegyen, Miniszteri Elismerő Oklevelet pedig ötvenheten vehettek át.

  • Komoly veszélynek teszi ki magát, aki a Pacsirtamező és Tímár utca sarkán a járdán próbál meg elsétálni. Annál a háznál, ahol tavaly augusztusban halálos gázrobbanás volt állványt építenek, de a vasrudakat mindenféle figyelmeztetés vagy védelem nélkül adogatják egymásnak a derék munkások a gyalogosok feje felett. Inkább bele se gondolunk, mi történne, ha kicsúszna az egyik rúd valamelyikük kezéből. Íme a haláljárda:

    Jó magyar munkavédelem
  • Amerika éppen csúcson lévő magyar közszereplőket tilt ki olyan korrupciós szabályok alapján, amiket banánköztársaságok bukott diktátorai szoktak alkalmazni. Közben mi Iránban kötünk mély barátságot, Szijjártó Pétert pedig Washingtonban fogadják az amerikai diplomácia negyedik szintjén, ha így könnyebb értelmezni: a megye egyben.

    De sebaj, itthon rendületlenül működik a Nemzeti Együttbólogatás. Az imént jött ki MTI-ben a közlemény, még szinte ropogós, olyan friss:

    A Fidesz közleménye
    Budapest, 2014. október 21., kedd (OS) - A Fidesz üdvözli a kormány pénzügyi stabilitást és a szociális biztonságot garantáló adóterveit. A kormány által bejelentett jövő évi adótervek garantálják a családi adórendszer és az igazságos közteherviselés érdekében a különadók fenntartását, illetve a kis- és középvállalkozások alacsony adózását.

    Merem remélni, hogy hamarosan a KDNP nem felejt el szélesebesen csatlakozni az üdvözléshez.

  • Ez itt a világ legnagyobb repülőgép-temetője. A tucsoni Aerospace Maintenance and Regeneration Center területén 4400 forgalomból kivont, főként katonai repülőgép vár a sorsára. A gépeket itt szerelik szét, itt gyűjtik össze a még fontos alkatrészeket és az értékes alumíniumot. A több mint 10 négyzetkilométeres területen tárolják a forgalomból ideiglenesen kivont gépeket is. Felületüket különleges fényvédő bevonattal vonják be, az üzemanyagot és olajat leeresztik és helyére konzerváló folyadékot töltenek, a légbeömlő nyílásokat lezárják. A polgári légitársaságok is itt tárolhatják a válság miatt a forgalomból átmenetileg kivont gépeiket, ami jóval olcsóbb, mintha egy repülőtéren kellene parkoltatni őket. A sivatag meleg és száraz klímájában ráadásul kevéssé károsodnak a szerkezetek.  

    tucson
    Fotó: Google Maps
  • Friss hír, hogy a kormány a távközlési különadót jövőre az internetszolgáltatókra is kiterjeszti. Megfigyelték ugyanis,  hogy az emberek egyre többet használják telefonálásra az internetet.

    Némi zavar lehet azonban az Erőben, ugyanis a Fidesz bejelentette, hogy nem támogatja új adónem bevezetését. Erről Nyitrai Zsolt, a Fidesz Informatikai és Telekommunikációs Munkacsoportjának vezetője beszélt.

    Igaz, nem most, hanem még 2008 tavaszán, mintha a jövébe látott volna. Nyitrai időközben volt infokommunikációs államtitkár is, ma pedig a Fidesz Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Igazgatóságának igazgatója.

  • A 2007-ben kitört cseh sörforradalom óta ma már több, mint 200 minisörfőzde működik Csehországban. "De mit jelent a globalizáció korában egy hagyományos cseh sörmárka? Mi történik, ha a cseh hagyományos nemzeti itala "eurósörré" változik? Bár Csehországban sok ember úgy gondolja, a helyi jellegzetes sörök meghatározóak a cseh nemzet karakterének szempontjából, csakhogy egyre többen egyre inkább úgy gondolják, a cseh söripar már nem cseh többé. Nem a tulajdonosi kör miatt, hanem megfőzött sör minősége alapján. Valóban így van? Amennyiben ez a helyzet, milyen válaszokat adnak erre a cseh sörmesterek?" Prágában október 29-én mutatják be a Cseh Sörháború című dokumentumfilmet, ami pont ezekre a kérdésekre ad majd választ. 

    Cseh Sörháború - előzetes

    (A filmről Cseszlovák Kém tájékoztatott.)

  • Az Erdélyi Napló szerint Romániában az elsős és másodikos gyerekek TANKÖNYVEK NÉLKÜL kezdték meg az iskolát szeptemberben. Mint írják, a 2014/2015-ös tanév másodikos diákjai a romániai oktatási viszonyok közt gyakori kategóriát képviselnek: ők a kísérleti évfolyam. Ők azok, akik először csöppentek a hellyel-közzel előkészített előkészítő osztályokba az óvoda utolsó éve helyett, ők tanultak először új tanterv szerint tavaly elsősként, és most másodikosként is megfelelő tankönyv nélkül. Velük örülnek az idei elsősök is: a közbeszerzési eljárás viszontagságai nyomán ugyanis sem új, sem régi kötet nem jutott nekik szeptember 15-én. Ráadásul úgy tűnik, hogy még legalább két hónapig nem is lesznek tankönyvek. Mondjuk legalább a tanárok így abból tanítanak, amiből akarnak.

  • Ugye semmiképp sem kazettán? Pedig a Disney pontosan ezt teszi az A galaxis őrzői filmzenéjével. Azért lett ez egyértelmű választás, mert a film főszereplője akár az életét is kockáztatja az űrben, hogy megmentse a kazettáját a '60-as és '70-es évek slágereivel (az albumot itt tudja meghallgatni). Nyáron egyszer már kiadták a filmzenét, akkor az eladási listák élére került Amerikában, de azért, hogy a film december 9-én megjelenő Blu-Ray-eladásait megpörgessék, novemberben újra kiadják a film amúgy szuperül összeválogatott zenéjét egy korlátozott számú kiadásban (forrás: Billboard).

  • Modern Art Orchestra, Roby Lakatos hegedűművész és Bireli Lagrene november elsején és másodikán koncertezik a Budapest Marriott Hotelben. Mi ezzel a fotóval csinálnánk kedvet az eseményhez. Roby Lakatos egyébként cigányprímás lehetett volna, ha tartja a több száz éves családi tradíciót. De másképp döntött, és az utóbbi években a világhírnévig vitte. Zenekarával járja a világ legnagyobb koncerttermeit (Prága, Párizs, New York, London), a fesztiválok meghívott művésze az USA-ban, Európában, Kínában, Japánban és Ausztráliában.

  • Végre nem csak kamu! A Hendo által kifejlesztett légdeszka még nem pontosan olyan, mint amin Marty lebeg, de talán már nem kell hozzá sok. Egy speciális fémfelület felett viszont már simán működik az elektromágnesesség segítségével lebegő légdeszka, nézzék csak, hogy csapatja a fehér köpenyes figura!

  • Akár öt másodperc is elég lehet arra, hogy egy fiatal mondjon valamit a városról, ahol él. Legalábbis így gondolja a Radina Kortárs Művészeti Akció (erdélyi fiatal művészeket tömörítő projekt), akik meghirdették a Rakjuk össze öt másodpercben Kolozsvárt! pályázatot.

    Mindenkinek, aki pályázik, be kell küldenie egy öt másodperces videót, amibe megfogalmazza a számára legemblematikusabb pillanatot, érzést a kolozsvári diákéveiből, legyen az a lepukkant albérlet, az egyetemi órák, vagy a bulik. Technikai feltételek nincsenek: a videó készülhet mobiltelefonnal, fényképezőgéppel, videokamerával. A videó hossza pontosan öt másodperc kell legyen.  Részletek itt .

  • 10678807 10205354794935898 4404041162512038465 n
    Fotó: Major Zita / Olvasónk

    Ott sokkal szebb ilyenkor minden, csizmanyomok és szánkócsíkok látszanak az éjjel frissen leesett őszi hóban. Hógolyózáshoz viszont tudja: sál, sapka, kesztyű, mínusz 2 fok van!

  • Ő is tisztában van vele, hogy idegesítő az egyetlen világslágere, és pontosan tudja, hogy mindenkinek lenyomták a torkán az ezredforduló elején. Szolidan kapcsolódó hír, hogy október 27-én nálunk is fellép, úgyhogy személyesen elmondhatja minden magyarnak a véleményét a legnagyobb sikeréről. Emlékeztetőnek itt a szám:

  • Nemrég derült ki, hogy Sean Bean is szerepel a The Martian című filmben, ezért ő is Magyarországra jön, a film egyik forgatási helyszínére. A Gyűrűk ura és a Trónok harca sztárja különféle módokon huszonötször halt már meg a filmvásznon (a legtöbbet össze is szedték ebben a videóban), ezért ha felbukkan egy filmben, nem nagyon lehet másra gondolni, mint hogy mikor végeznek vele.

    A túlélési esélyeit javítja, hogy ő egy NASA-szakembert fog játszani, akinek valószínűleg nem a Marson kell kivárnia a film végét, viszont rontja a helyzetét, hogy a rendező Ridley Scott, aki a sci-fijeiben (ld. Alien, Szárnyas fejvadász vagy Prometheus) előszeretettel gyilkolja le a szereplőgárda nagyját.

    A kérdés egyszerű: Sean Bean életben marad a film végéig?

  • A PainStationt még idén télen láttam a berlini videojáték-múzeumban, igen, ott ilyesmi is van, de annyira rémisztően nézett ki, hogy nem mertem bekapcsolni sem. Két játékosnak kell egy nagyon egyszerű játékot játszania a képernyőjén, nagyjából annyira bonyolult, mint a Pong, csak éppen ha valaki veszít, akkor a bónuszoktól függően áramütést kap, felforrósodik a fogantyúja, vagy rávág egyet a játékos kezért egy ostorral. Sajnos csak hallottam, ahogy valaki játszik vele, és hát ment a sűrű ordibálás és csattogás. Így néz ki a működése. Ha jól értem a szlovént, akkor legközelebb ezen a ljubjanai kiállításon lehet megnézni.

  • Ma is tanultam valamit!

    A RetroAhoy egy hosszú videóban isteníti az eredeti Half Life-ot, ami egy hónap múlva 16 éves (!) lesz.

    Pár mondatra kitérnek a videóban Gordon Freeman karakterére, és bemutatják, hogy nézett ki az első Freeman-modell. Teljesen érthető, hogy miért ötleteltek tovább Gordon kinézetén, miután ezt megrajzolták. Kishíján egy orosz favágó - motoros bandavezér lett a játéktörténelem legszimpatikusabb főhőse:

      A videó egyébként meghézhető itt is, ha van rá 17 percük:

  • Tűzoltó mentette meg a kutyát a tűztől

    Virginiában történt az eset: a tűzoltók egy égő házhoz szálltak ki, ahonnan kimentettek egy nőt - és a kutyáját. Úgy tűnt, az ebnek semmi esélye a túlélésre, de az egyik tűzoltó és egy mentős adtak neki még egy esélyt. Emberi oxigénmaszk segítségével lélegeztették, és sikerült visszahozniuk. A kutyát ezután kórházba szállították, és jelenleg egy menhelyen lábadozik, míg a gazdája is felépül és érte mehet. Forrás

  • Aki valaha egy picit is jobban leásott az amerikai hiphopban, az biztosan eljutott egyszer a kultikus Stones Throw Records kiadóig, ami olyan előadók és/vagy producerek munkáinak megjelentetését tudhatja magáénak, mint

    • J Dilla
    • Madlib
    • Dam-Funk
    • vagy Dudley Perkins.

    Ez a kiadó hozta ki például MF Doom és Madlib közös projektjének bemutatkozását, a Madvillainyt, vagy a Donutsot, ami J Dilla utolsó megjelenése volt halála előtt.

    A Stones Throw-t még egy bizonyos Peanut Butter Wolf alapította a később elhunyt MC Charizmával, hogy aztán a DJ és producer később olyan legendás kollaborációkat felügyeljen, mint az előbb említett Madvillain, a Jaylib vagy legutoljára a 7 Days of Funk, ami Snoop Dogg visszatérése a hiphop alapjaihoz a rövid reggae-s agymenése után.

    Peanut Butter Wolfról annyit érdemes tudni, hogy kiadófőnökként és DJ-ként elképesztő lemezgyűjteménnyel rendelkezik (egyes adatok szerint a lemezek száma akár 15 ezer is lehet), nem véletlenül találni tucatnyi olyan mixet, ahol PBW 8-12 órát is kever egyhuzamban, de olyanra is akadt már példa, hogy a Fact számára összepakolt egy 24 órás (!!!) szettet kifejezetten Valentin-napra.

    Ezek után nem is kérdés, hogy a hét kötelező könnyűzenei programja a megújult Fogasházban lesz, ahol hazai arcok melegítik be a terepet PBW előtt, mint Route 8, Soundbank, DJ Suhaid vagy a Headshotboyz. Mindezt elővételben csak 1500 forintért, ami még a hülyének is megéri.

  • Az Underviewed olyan videókat figyel, amiknek valamilyen teljesen semmitmondó címe van (GoPro123, Nikon, stb), aztán azokat kipakolja. Simán vannak olyanok, amiket még egyszer sem láttak, meg sok olyan is, amit esetleg tízszer. Például ezt itt felül csak a videó feltöltője meg én kattintottam.

  • Egy olvasónk küldött pár lenyűgöző képet arról, hogy néz ki most a Jókai utca Pesten. Hát így. De nem kell megijedni, ez még nem az MSZP kiköltözése a pártszékházból, valószínűleg ugyanazt a filmet forgatják itt is, amit korábban az Index Flórián téri ablakai alatt. A Spectralban ügynökök vadásznak mindenféle természetfeletti jelenségre. 2016-ban tervezik bemutatni, és Budapest New Yorkot alakítja benne.

  • Trencsényi-Waldapfel Imrén felnőve kinek a fülét ne sértené a fellengzős félműveltség? Nekem sértette, amikor a hvg.hu-nak nyilatkozó Kósa Lajos azzal próbálta a NAV sumákságai elleni szélmalomharcáról elhíresült Horváth Andrást diszkreditálni, hogy

    ha jól tudom, Horváth úr sem most ugrott elő Pallasz Athéné fejéből

    Stimmel? Ugye, hogy nem! Hiszen Pallasz Athéné volt az, aki Zeusz fejéből pattant elő teljes vértezetben, és nem az ő sisakos fejéből pattannak elő az izgága revizorok. Az igen sokszínű görög mitológia főárama egyébként úgy ismeri a történetet, hogy a görög főisten lenyelte Pallasz Athéné frissen megfogant anyját, Métiszt, aki már odabent hozta a világra az istennőt, aki azon nyomban el is kezdte kovácsolni fegyverzetét. De az ókeresztény vértanú, Szent Jusztinusz metafizikai szintre emelte az apás szülést, mondván: Zeusz nem szexuális együttlét útján, hanem pusztán elgondolás (logosz) útján teremtette meg a bagolyszemű istennőt, ezért is válhatott a nemiségen felülemelkedő, az Észt megjelenítő alakká. 

    (a találatért köszönet Filippov Gábornak)

  • Ha esetleg nem lenne egészen világos, mibe is keveredtünk, a Pontosan-Ahogy tumblr tűpontosan elmagyarázza. Minden szónál többet ér néhány tízmillió pixel, szóval elöljáróban csak ennyit mondanánk: „látod, mi történik, Larry, ha ujjat húzol egy idegennel?” Ez történik: