új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Nem is húzom sokáig az időt:

    time-person-of-the-year-cover-trump-hitler-600x385 (1)

    A közösségi média ízekre szedi a Time húzását, hogy Donald Trumpot tették meg az év emberévé. Megosztó személyiségnek járt idén a pont, írtunk már erről kétszer is az elmúlt napokban, én most csak a címlapképet emelném ki újra. 

    Egy dolog, hogy Trump ördögszarvakat kapott a fotó és az M-betű találkozásánál, mint már sokan előtte, de a legnagyobb easter egg maga a fotó, ami tökéletes hommage egy korábbi Time-címlaphoz. 

    A szék.

    A póz.

    Az árnyék a falon.

    Az év embere címlapokon egy egész stáb dolgozik, egyetlen eleme sem véletlen, de talán nem arról van szó, hogy Trump lesz a következő Hitler a Time szerint. Azt is hozzá kell tenni, hogy 1938-ban nem ezzel a címlapképpel futott a magazin. Egy fekete-fehér illusztrációval, amin Hitler háttal ülve zenél egy hatalmas orgonán.

    A kedvenc fotós blogom elég jól rámutat a hasonlóságra és a különbségekre is: 

    ha jól megnézik egymás mellett a két képet, míg Hitler feszes pózban ül, és az egész kép tele van valami megmagyarázhatatlan feszültséggel (amit lehet, hogy csak a történelem ad már a fotóhoz, és '38-ban ezt nem lehetett kiérezni), addig Trump szinte egy filmsztár lazaságával pillant hátra a kamerára. Süt róla, hogy egy morcos szerepet játszik, ami tökéletesen passzol hozzá.

  • Debreceni diákok taroltak animációikkal a 2016-os Országos Középiskolai Filmszemlén. Az Indavideó felületén lehetett pályázni, a fesztivált pedig a budapesti Káldor Miklós Kollégiumban tartották december első hétvégéjén.

    Fragmentum

    A megosztva kiadott három első díjat hozták el a debreceni Kós Károly Művészeti Szakgimnázium diákjai az animációikkal. Pál Erik 1956-os emlékeket dolgoz fel a Fragmentum filmjében, Nagyházi Beáta egy szerelmét a frontról visszaváró nőt ábrázol a Múlhatatlanban. Bedőcs Lilla, Major Kitti és Tóth Dóra a fogyasztói társadalomról alkotnak véleményt a Mindent! című filmben. 

    legenda

    Második díj (megosztva):
    - Bűn
    - Üres - dadaista kísérlet a pusztulás dinamikájáról

    Harmadik díj:
    De csakhamar felriadtak rémledező szemeim 

    A Mundruczó Kornél vezette zsűri – aminek további tagjai Balog Judit színésznő, Kende János operatőr és Sas István reklámfilmes voltak – 82 kisfilm közül választotta ki a díjazottakat, és a fesztiválon elemezték is a filmeket.

  • Olyat már láttam rajzfilmen, hogy az ember kézigránáttal horgászik, a halak meg szépen belerepülnek a csónakjába. A mágneses horgászat egészen más tészta. Ezt a módszert használják például a második világháborús relikviák gyűjtői, hogy az ilyen erdei mocsarakból értékes kincseket halásszanak ki maguknak. Komoly türelemjáték, az izmokat is dolgoztatja, és közben jó levegőn van az ember, szóval nem rossz hobbi. Ez a cseh fickó végül maga sem akarja elhinni, hogy a második világháború emblematikus német géppisztolya, egy MP 40-es akad a horgára, illetve, akarom mondani a mágnesére.

    Mágneses horgászat - előkerül egy második világháborús német géppisztoly
  • bolt
    Fotó: newsroom

    A deákvári tettes a váci ESTV videófelvételén teljesen felismerhető.

  • Megnyílt az eplényi sípálya a Bakonyban. Amit a képen látnak, az műhó, de a lényeg: lehet rajta síelni. Ahogy a pálya honlapján olvasható, keményen dolgoztak a hóágyúk, így most 40-45 centis tömör hóréteg borítja a pályát.

    DBOGI20161208036
    Fotó: Bodnár Boglárka / MTI
  • Idén ez az első repülés, még lesz majd kettő (egy 17-én, egy meg 21-én), mert a svédeknek olyan jól megy, hogy belefér egy kis parádézás a vadászgépeikkel.

    Mondjuk nem tudom, mit jár a szám, itthon is volt parádé, 2044-ben majd egy csomó részletet megtudhatunk majd a Fradi-stadion felett repkedő Gripenekről, mikor feloldják a titkosítást.

  • A police.hu-n tette közzé a rendőrség a tegnapi napjuk statisztikáját, az elmúlt 24 óra eseményei számokban címmel.

    Röviden összefoglaltuk önöknek:

    51, 1, 1, 14, 36, 131, 38, 63, 231, 145, 5, 101, 71, 40, 31, 7.

    És most következzék a tegnapi nap bővebben:

    Szerdán 51 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset történt, az egyiknek egy halálos áldozata is volt, 14-en súlyos, 36-an könnyű sérülést szenvedtek. A rendőrök elfogtak 131 személyt, közülük 38-at körözés alapján, 63 főt értek tetten.

    Előállítottak 231 személy, köztük 145 főt bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt, további 5 személyt ittas vezetés gyanúja miatt. Biztonsági intézkedést is foganatosítottak: 101 esetben.

    Szerdán 71 személy próbált illegálisan bejutni az országba a szerb határon felől. Közülük 40 főt megakadályoztak ebben, 31 főt feltartóztattak és átkísértek az ideiglenes biztonsági határzáron. Magyarország területén 7 fő határsértőt fogtak el.

  • Gyalog jöttünk, mert siettünk - mondták a három királyok. Lehet, hogy eltévedtek a Parlament melletti jászolba vezető úton, mint a Brian életében, vagy olyan gyorsan jöttek, hogy a kisded megszületése előtt estek be Józsefékhez. Jobb ötletem nincs arra, miért hiányzik a jászolból a kis Jézus.

    Ha önöknek van rá magyarázatuk, dobják be kommentbe az Index Instagramján!

  • 75 éve, a Pearl Harbor elleni támadás másnapján készült ez a fotó egy oaklandi bolt kirakatáról. A japán származású boltos így próbált gyorsan elhatárolódni az akciótól, a fotó mégsem emiatt vált az idegengyűlölet, az idegenektől való félelem emblematikus képévé. 

    Két hónappal a támadás után lépett életbe Roosevelt elnök rendelete, ami százezer japán származású férfit, nőt és gyereket rendelt internálótáborokba. Olyanokat is, akik amerikai állampolgárok voltak, és pusztán származásuk miatt jelentettek biztonsági kockázatot a rendelet értelmében. A kitelepítettek a háború végéig nem hagyhatták el ezeket a táborokat. 

    A képen látható boltot is bezáratták. Dorothea Lange, a képet készítő fotós később részletesen dokumentálta az internálótáborok mindennapjait, rengeteg képe viszont nem jelenhetett meg az állami cenzúra miatt. 2006-ben adott ki egy fotókönyvet, amiben először publikálta őket.

    A fotó szomorú aktualitását nem csak az évforduló, hanem a Donald Trump körül felemelkedő mozgalmak, az amerikai politika radikalizálódása adja. Az internálótáboroktól azóta mindegyik kormányzat elhatárolódott, de a helyzet a jövőben akár változhat is. Jó példa erre Trump egyik kiemelt támogatójának nyilatkozata: Carl Higbie egy interjúban arról beszélt a muszlim származásúak regisztrációjával kapcsolatban, hogy a hasonló állami intézkedések teljesen helyénvalóak, ha nemzetbiztonsági célokat szolgálnak. (QZ)

  • Nem lehet valami kellemes hím kígyónak lenni. Udvarolsz egy kígyóhölgynek, erre jön valami tahó, hogy lenyúlja tőled, te meg még csak jó pofán sem tudod vágni. Helyette kénytelen vagy ilyen fura, látszólag teljesen hatástalan birkózásba kezdeni: 

    Ilyen amikor két ausztráliai barna kígyó birkózik

    A videót Ausztráliában készítették és két barna kígyó verekszik rajta, vélhetően a párzás jogáért. Az ausztráliai barna kígyónak van egyébként az egyik leghalálosabb mérge a világon

  • Köszönöm!

    Azért tart itt ez az ország, mert ez a

  • Screen Shot 2016-12-08 at 9.57.49.png

    Jack Venturo az akciófigurás dioráma-körök egyik szupersztárja, elképesztő részletességű szetteket épít kedvenc képregény-, sorozat-, és filmes karakterei köré. Ez így leírva lófasz, tessék megnézni a videót, és menten meglesz miről mesélek mámoros mosollyal.

  • Hát, nem azt, hogy ez az, csak így tovább, hanem oda, ahol alapból a nyitott lapok számát mutató szám van, csak ennyit:

    :D

    De, tényleg, ma reggel vettem észre.

    CzI5lsTUoAI-IdY
    Fotó: Index
  • Nem elég, hogy a Love hivatalosan is bekerült a Sundance rövidfilmes programjába, a gólyatáboros megerőszakolás inspirálta Gólyatábor a hasonlóan menő Slamdance-en fog bemutatkozni, a 2017-es Clermont-Ferrand-i, elég nagy presztízsértékű rövidfilmfesztiválon pedig több, mint 50 próbál bejutni a nemzetközi versenyszekcióba.

    A legviccesebb az, hogy van egy film, ami nem is a nemzetközi, hanem a helyi versenyprogramban indul, ugyanis francia koprodukcióban készült. Ez Szőcs Petra filmje, a Csoszogj úgy, aminek ugyan van plakátja, meg előzetese, de ezekből semmi nem derül ki belőle. 

    Limp Like That - Trailer
  • Ahogy mi is megírtuk, Donald Trump lett az az év embere a Time magazinnál, amiben semmi váratlan nincs, választási évben többször döntött már a lap az éppen megválasztott elnök mellett.

    Váratlan fordulat viszont, hogy sokaknak az jutott eszébe a kapcsolódó címlapfotóról, hogy a Time az elismerés mellett egyúttal oda is szúrt Trumpnak, mert pont úgy helyezték el a képét, hogy a TIME felirat M betűje nagy vörös ördögszarvakat fest a leendő elnök feje búbjára. Így:

    A Time azzal válaszolt, hogy összeállítottak egy galériát a 35 címlapképről, amelyre szintén rá lehetne sütni ugyanezt az ördögszarvrajzolós vádat, kezdve rögtön a nagy rivális Hillary Clinton képével.

    Mondjuk az ő feje fölött fehér a felirat, az meg ugye egészen más!

    Ön szerint?

  • 11. alkalommal kap tematikus karácsonyi díszkivilágítást a Tokio Shiodome kerületében fekvő pláza. Idén hatperces audiovizuális fényshow borítja a szivárvány színeibe a bevásárlóközpontot. Az ünnepi megvilágítást meghosszabbított ideig, egészen Valentin-napig láthatják az arra járók.

  • Oké, szép a kilátás (a fotó nem illusztráció, egy másik képen látszik, hogy az ablakból fényképezték), klasszul be van rendezve, pöpecül helyre van pofozva, de akkor is 99 millió forint 41 négyzetméter!  Az több mint

    2,4 millió forintos négyzetméterár.

    Ugyanakkor el tudom képzelni, hogy ennyiért is el tud menni.

    0?wm=0
    Fotó: Pesti Péter (pestiphoto.com)

    A lakás amúgy abban a Hübner Tibor és Gyenes Lajos tervezte házban van, amelynek a szomszédos épülettel közös homlokzata van (sokan azt hiszeik, hogy egy épület). Sőt, most a MTESZ-székház lebontása után egy harmadiké is ugyanez lesz, úgyhogy vagy száz év után megvalósul Hültl terve. 

    A szóban forgó lakásról itt találtok egy csomó képet. [Kösz a tippet Éva!]

    Frissítve: Közben Zoltán az Urbanista Facebook-oldalán jelezte, hogy van a házban egy másik eladó lakás, amelyik hasonló méretű, de ennél is drágábban, 2,2 milliós négyzetméteráron igyekszenek eladni.

  • December 10-én adománygyűjtő vacsorát rendeznek, melynek bevételéből a szervezők a József Attila Kört támogatják majd, írja a Könyvesblog.

    "Szervezetünk anyagi gondjai idén a mindennapi működésünket tették kérdésessé. Ennek ellenére hisszük, hogy a JAK 35 éves önálló működésével, több mint 300 tagjával és több mint 200 megjelentetett kötetével, érdekképviseleti, műfordító, programszervező tevékenységével a kortárs irodalom kiemelkedő iskolája, és a jövőben is képes lesz fenntartani az eddig elért sokarcúságát és függetlenségét. Azért, hogy a következő évet is túlélhessük, elindítjuk forrásszerző programjainkat"

    - áll a JAK közleményében.

    A vacsorát december 10-én a Tűzoltó utcai Élesztőben tartják, melyen megjelennek a JAK ügyeit támogató alkotók, barátok és kollégák, mások mellett Czinki Ferenc, Garaczi László, Krusovszky Dénes, Nagy Ildikó Noémi, Németh Gábor, Pion István, Szegő János, Valuska László. A főszakács P. Horváth Tamás lesz. A programok már délután felolvasásokkal, irodalmi kvízzel elkezdődnek. A résztvevők 4000 Ft támogatói jegy megvásárlásával segítik a JAK fennmaradását, valamint a helyszínen lehetőségük nyílik egyéb módon is támogatni a szervezetet. Az est bevételét a rendezvény és a József Attila Kör működési költségeire fogják fordítani. 

    Időpont: 2016. december 10., szombat, 15:00–20:00

    Helyszín: Élesztő (1094 Budapest, Tűzoltó u. 22.)

    További infóért katt IDE!

  • A legendás Los Angeles-i sugárutat a Zsivány egyes szombati díszbemutatója előtt zárták le több helyen, többek között azért, mert a Pantages Theatre nevű moziban tartandó puccos premierre egy X-szárnyú vadászgép életnagyságú mását is leparkolták a mozi elé. Mert jól néz ki. Olvasói fotókat szívesen fogadunk az ugyelet@mail.index.hu címen.

    A8X7RZz
    rogue one aircraft - h 2016
  • mozart

    A legtöbb lemezt értékesítő előadó 2016-ban nem Drake lett, de nem is Lady Gaga, ők a kanyarban sincsenek egy igazi örökzöldhöz, Wolfgang Amadeus Mozarthoz képest, akinek idén 1,25 millió példány kelt el a CD-iből, írja a Billboard. Igaz, azért ebben van egy méretes csalás, mivel ennyi lemezhez igazából csak 6250 vásárló tartozik: ennyien vették meg a mester halálának 225. évfordulójára kiadott, 200 lemezes (!!!) box-setet, és technikailag ez is elég a rekord beállításához. Bár igazából épp elég nagy szó az is, hogy van 6250 ember, aki megvesz egy összesen 240 órányi zenét tartalmazó díszdobozt.

  • Ez itt a Channel Zero című horrorsorozat egyik epizódjában látható jelmez, amit emberi fogakból raktak össze, na jó, nem igaziból, de akkor is.

    SxrTXb6
  • Eltáv nevű programjuk résztvevőinek, a Szúcs-bányatelepen élőknek gyűjt adományokat a Katona József Színház, hogy szebbé tegye az ünnepüket. A tavasszal indított, hároméves felzárkóztatási program során számos olyan foglalkozást tartanak, amelytől hosszú távon a szegregáció megszűnését remélik. Az ott élő családok számára minden apróság komoly segítséget és örömöt jelenthet.

    December 6. és 18. között tartós élelmiszert, tisztálkodási szereket, játékokat és ruhákat várnak a színház előcsarnokában elhelyezett ajándékdobozba.

    Az összegyűlt adományokat december 18. után, a színház karácsonyi vásárát követően, eljuttatják Szúcsra. A Katona szúcsi programjáról itt írtunk.

  • A karácsonyi vásárlási láz alól már a hódok is nehezen vonják ki magukat. Maryland egyik üzletében fotózták ezt az állatot, aki a kifejezetten olcsó, egydolláros kínálatot tekintette át, sajnos némi kárt is okozva közben. Végül a gyepmester fogta el, és tessékelte ki az üzletből.