új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Öröm, ölelés, sírás.

  • Fotó: Georg Hochmuth / APA

    Nem tudok mit mondani, ilyesmi még soha nem fordult elő. Történetünk során az eddigi legerősebb EP-választási eredményt értük el

    – mondta a boldogságtól fűtött híveinek Sebastian Kurz osztrák kancellár a Kronen Zeitung beszámolója alapján. Megköszönte a párt tagjainak a munkát, és azt mondta, ez egy erős jelzés az Európai Unió számára, hét mandátumával pedig az Osztrák Néppárt a politikai közép erős hangja lesz.

  • Jakab Péter jobbikos képviselő szerint a Fidesz minden létező eszközzel ki akarta végezni őket, 250 megnyert sajtóper van mögöttük, ami 250 Jobbik-ellenes hazugságot jelentett. Hozzátette, hogy aktivistáik közül sokan az állásukkal játszottak. Az, hogy a rájuk leadott szavazatok száma visszaszorult, szerinte nem azt jelenti, hogy kevesebb a jobbikos az országban, csak azt, hogy most ennyit sikerült mozgósítaniuk. Az önkormányzati választáson ettől még szerepelhetnek jobban – nyilatkozta az ATV-nek. 

  • Elkaptuk egy gyors kérdésre a Momentum listájának második helyén álló Donáth Annát, hogy mit szól az előzetes eredményekhez.

    Jelenleg 9 százalékon állnak, de mehet ez feljebb is még, ami azt jelenti, hogy nemcsak Cseh Katalin listavezető, hanem ön is kijuthat az Európai Parlamentbe. Készült erre?

    Nyilván volt erre terv, nem véletlenül indultam el. Olyan szempontból készültem erre, hogy amennyiben ez megtörténik, akkor nem fogok megijedni. Azért dolgoztam, hogy a Momentum ott legyen az Európai Parlamentben.

  • Megkérdeztek a DK-s hírességek, Vágó István és Lang Györgyi is ezekben a percekben csatlakozott a széles mosollyal érkező többi vendéghez, akiket azonnal el is nyel a VIP-szoba, ahonnan vidám csevegés, nevetés, sőt, hahota hangjai szűrődnek ki.

  • Az előzetes eredmények alapján a DK akár 16 százalékos eredményt is elérhet, így 4 képviselőt juttathatna az Európai Parlamentbe. A párt honlapján ugyanakkor csak három jelöltjükről van fotó, ami arra utal, hogy nem számítottak arra, hogy négy képviselőt küldhetnek az Európai Parlamentbe.

    Forrás: dkp.hu/eplista/
    Forrás: dkp.hu/eplista/
  • Indirekt úton kellett megbizonyosodnom arról, mennyire veszi komolyan a DK vezetése az előzetes eredményeket. A rendezvényvárónak helyt adó hotelnél kérdeztem meg, hogy rendeltek-e szeszes italt a VIP-szobába, és ha igen, mikor. Ki is derült, hogy pár perce vittek be sört, bort és pezsgőt, szóval tényleg meglehet a 3, de akár a 4 mandátum is. 

  • Marine Le Pen már megtartotta győzelmi beszédét, és már a 2020-as helyhatósági és 2021-es regionális választásokra is utalt. Szerinte Macronnak viselnie kell az EP-választási eredmény következményeit, szerinte fel kellene oszlatnia a nemzetgyűlést.

    A Macron-féle lista EP-kampányát vezető Nathalie Loiseau kijelentette, hogy ugyan másodikok lesznek, de a küzdelem nem ért véget. Felszólított minden Európa-párti erőt, hogy fogjon össze az Európa szétverésén munkálkodó mozgalmak ellen.

  • Többen egész este kérdezgették a Momentumot, hogy van-e behűtve pezsgő, de nem nagyon akartak válaszolni. Aztán az első, előzetes eredmények megjelenése után, 9 órakor megérkeztek a pezsgős ládák.

    Jelenleg nagyon úgy tűnik, hogy a Momentum listavezetője, Cseh Katalin kijut az Európai Parlamentbe.

  • A várakozásoknak megfelelően a kormányzó szociáldemokraták kaphatják a legtöbb szavazatot Svédországban, az exit poll szerint 25,1 százalékot érnek el. A jobbközép Mérsékelt Párt 17,6 százalékkal megelőzheti a szélsőjobboldali Svéd Demokratákat, akik 16,9 százalékon végezhetnek. Az eredményüket befolyásolhatta az utolsó héten kirobbant botrány, amiben egy EP-képviselőjük azzal vádolt egy másikat, hogy fogdosott egy nőt egy pártrendezvényen.

  • De a párbeszéd európai parlamenti (EP-) képviselője azonnal fel is ment a szocialista pártvezetéshez. Nem tűnt túl jókedvűnek, ami vélhetően annak köszönhető, hogy a kiszivárgott adatok és arányok alapján egyelőre nem újrázhat az uniós parlamentben.

  • Cseh Katalinnal, a Momentum listavezetőjével az első eredményekről szóló sajtóhírek után készítettünk egy rövid interjút.

    Megjelentek az első eredményekről szóló szivárogtatások. Hogyan kommentálná ezeket?

    Látszik már az, hogy a Momentum nem csak budapesti párt, az összes településen ott vagyunk, a kisebb településeken is megvetettük a lábunkat. Elképesztően bizakodó vagyok.

    A Fidesz 55 százaléka meglepő?

    Ez egy kihívás. Természetesen senki nem lehet boldog ilyen számokat látva. Ez az a feladat, amivel meg kell küzdenünk a következő években. A Fidesz jól mozgósított, az ellenzéknek ezen a téren van még tanulnivalója. Mi megtettünk minden tőlünk telhetőt, dolgozni fogunk tovább, küzdeni fogunk. A Momentum példája mutatja, hogy a semmiből is el lehet érni valamit, még a mostani Magyarországon is.

    Elégedettek ezzel a 7,5 százalékos momentumos eredménnyel, ami a jelenlegi feldolgozottságnál látszik?

    Várjuk ki a végét. Ezek még csak részeredmények. Nagyon bízom abban, hogy megtérül a munkánk, mert nagyon sokat dolgoztunk. Nagyon hálás vagyok a több ezer aktivistánknak.

    A vidéki hálózatosodási munka, az, hogy lépésről lépésre építkeztünk az elmúlt években, az, hogy közösségeket szerveztünk helyben, hogy iskolákat festettünk ki, szemetet szedtünk, ott voltunk a hétköznapokban, és nem csak a kampányban, az eredmény mutatja meg, hogy ez sikeres stratégia, ha a politikus folyamatosan jelen van, nem csak a kampány alatt.

    Az alacsony MSZP-s eredmény ön szerint minek tudható be?

    Várjuk ki a végét, korai lenne értékelni még. Én a Momentum eredményéről szeretnék nyilatkozni.

  • Az ATV-t nézve várják az eredményeket a momentumosok, már minden pártvezető a helyszínen van.

  • A Jobbik megmaradását nevezte a legnagyobb sikernek újságíróknak nyilatkozva a Jobbik szóvivője.

    Szilágyi György azt mondta,

    a Fidesz el akart törölni minket a föld színéről, de ez nem sikerült.

    A szóvivő azt is mondta, minden eredménynek örülnek, hiszen a párt létét veszélyeztető időszak volt az elmúlt egy év, „hiszen a Fidesz mindent megtett azért, hogy elsöpörjön minket az útból”; ide sorolta a számvevőszéki bírságokat és azt a médiahadjáratot, amelynek következtében végül kétszáz sajtóperben nekik adott igazat a bíróság.

    Szilágyi egészen parádésan próbálta megérvelni, miért nem is olyan rossz a Jobbiknak a mostani (várható) eredmény. Mint mondta, ha alatta is maradna  az EP-választási eredményük a tavaly tavasszal, az országgyűlési választáson elértnek, a legerősebb ellenzéki párt marad a Jobbik, hiszen mindezek a megmérettetések „különböző választási metódusokat jelentenek”.

    (MTI)

  • Kapcsolódó

    25 éve nem volt ilyen magas a részvétel az EP-választáson

    Utoljára 1994-ben volt 50 százalék felett az összes EU-s országot nézve.

  • Cseh Katalin legalább egy mandátumot vár a Momentumnak
  • Sikerült elcsípnem egy DK-s politikust, méghozzá Szabó Zoltánt, a párt elnökségi tagját, aki maga is meglepődött a Magyar Nemzet által kiszivárogtatott előzetes eredményen, mely szerint a DK 14 százalékot is kaphat, ami nem kevesebb mint 4 mandátumot ér.

    Szabó huncut mosollyal szája szegletében erre annyit mondott, hogy „várjuk meg a végét”, meg hogy ők is csak a Nemzet adatait ismerik, saját kútfőből nem tudtak előzetes számokat tippelni. Mindenesetre 4 mandátum „óriási meglepetés lenne”, ugyanúgy, mint ha a Momentum megugraná a küszöböt.

  • Örülünk a magas részvételnek, de negatív helyzet van, valószínűleg az 5%-os küszöb alatt vagyunk, mondja Kanász-Nagy Máté, az LMP szóvivője. Megbüntették az LMP-t a választók, ez most már nyilvánvaló, és ez az elnökségben nem maradhat következmények nélkül. Lemondások várhatóak. Nem az EP-kampánynak szól ez a büntetés, hanem annak a hercehurcának, ami az LMP háza táján volt tavaly. A kilépéseket, kizárásokat nem felejtették el a szavazók, ez a büntetés látszik most majd az eredményben, mondja az Indexnek a szóvivő.

  • A EP-választás egyik legnagyobb sikerét az Európai Zöldek érték el. Németországban 22 százalékkal második helyre futottak be a Zöldek, jócskán megelőzve a szociáldemokrata pártot. Ausztriában, Írországban, Hollandiában és Franciaországban jól teljesítettek a zöldpártok. A Zöldek/EFA frakciónál ünnepelték az európai zöld áttörést.

  • Az exit poll eredmények olyan nagyon nagy meglepetést nem hoztak, tehát nagyjából azt mondják, amit a felmérések 90 százaléka is. Mi nyilván nagyon szeretnénk, vagy szerettük volna, hogy Jávor Benedek is bejusson az Európai Parlamentbe, ezt értékelnénk sikerként, de egyelőre ezzel várjuk meg a hivatalos eredményeket – hárította Harangozó Tamás a kérdésünket, miszerint okkal van-e síri hangulat a Villányi úton. 

    Az MSZP általános frakcióvezető-helyettese szerint az önkormányzati választásokra való, hónapok óta tartó felkészülést nem érintheti a mai eredmény, hiszen a helyi erők rengeteg helyen megállapodtak. Kérdésünkre, hogy az esetleges ellenzéki erőviszony-változások nyomán számít-e mégis konfliktusra, Harangozó azt mondta, hogy nyilván érezheti egyik vagy másik párt azt, hogy akkor most felrúgna kialakult együttműködéseket, de a helyi közösségek állapodtak meg, és nyilván nem rajonganának egy ilyen, az országos politikából érkező döntésért.

    De a politikus nem is számít erre, szerinte ehhez senkinek nem fűződhet érdeke, hiszen a mai eredmények is várhatóan az együttműködés kényszerét bizonyítják.

    Az MSZP éppen ezért biztos, hogy ilyet nem fog csinálni, tartjuk magukat az elmúlt hónapokban közös munkával megkötött megállapodásokhoz.

    Harangozó arról is beszélt, hogy az önkormányzati választási rendszer mindenképpen összekapaszkodásra kényszeríti az ellenzéki pártokat és a civil szervezeteket is, ott nincs alternatívája annak, hogy egy ember álljon eggyel szemben. 

  • Romániában a Politico.eu által közölt első exit poll szerint holtversenyben állhatnak a kormányzó szociáldemokraták (PSD) és az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) 25,8-25,8 százalékkal. Az USR/Plus 23,9 százalékkal lehet harmadik. Eszerint még Victor Ponta volt baloldali kormányfő Pro Romania pártja küldhet EP-képviselőt, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 5,4 százalékot szerezhet.

    Az exit poll alapján a PSD jobban szerepelhetne, mint amire a felmérések utaltak, de Liviu Dragnea pártelnök szerint komolyan ki kell elemezniük ezeket az eredményeket. Romániában Klaus Iohannis elnök korrupcióellenes népszavazást is kiírt az EP-választással párhuzamosan, amivel az ellenzéki szavazókat próbálta mozgósítani. Azt nem tudni, hogy azon mi az eredmény, de a részvétel közel 50 százalékos volt, így biztosan érvényes lesz a népszavazás is.

  • Szlovákiában az Európai Parlament megrendeléséből készült becslés szerint a várakozásoknak megfelelően kényelmes többséggel nyer két friss párt koalíciója. A Progresszív Szlovákia és az Együtt összesen 20,1 százalékra számíthat. A kormányzó szocialista, visszafogottan euroszkeptikus Smer-SD (Irány) 15,7 százalékkal lehet második, mögötte 12 százalékkal Marian Kotleba szélsőjobboldali pártja futhat be. A kereszténydemokraták és a liberális-populista SaS 10 százalék közeli eredménnyel zárhat, a SaS-hoz hasonló OL'aNO 5,3 százalékkal csúszhat be az EP-be.

    A Magyar Közösség Pártja bőven a statisztikai hibahatáron belül, 4,96 százalékkal szoríthat, hogy bejusson.

    A szlovák–magyar vegyes Híd-Mostot úgy tűnik, elsodorta az alig burkoltan a magyar himnusz éneklése elleni törvény – szerintük „véletlen” – első körös megszavazása. Hiába próbáltak utólag szépíteni, 2,6 százalékkal szerepelt le az eddig az MKP-nál általában jobban teljesítő párt.

  • Antwerpenben letolta egy férfi a nadrágját, amint belépett a szavazófülkébe, írja a HLN. A fotó ezután a Facebookon kezdett el terjedni:

    Letolt nadrággal szavaztak Antwerpenben.
    Letolt nadrággal szavaztak Antwerpenben.
    Fotó: Facebook

    Azt nem tudni, kire szavazott a fiatalember, vagy hogy szavazott-e egyáltalán, mindenesetre az biztos, hogy a mutatványa nem maradt figyelmen kívül, például a kép bal oldalán lévő idős úr is rácsodálkozott. 

    Belgiumban amúgy nem ez volt az egyetlen furcsaság a szavazással kapcsolatban. Londerzeelben például 5 eurót kellett fizetniük azoknak a szavazóknak, akik biciklis ruhában mentek szavazni.

  • De eredmény csak 11 körül lesz, mert a szabályok szerint addig nem szabad publikálni, amíg nem történt meg minden országban az urnazárás, és Olaszországban este 11-ig lehet szavazni. 

  • A párt egyik politikusa az Indexnek azt mondja, 2 százalék alatti eredményre számít, drámaian rossz eredmény lesz. A részvételi arányok és a szavazókörökből kiszivárgó eredmények alapján mondta ezt a párt egyik prominens embere, de nem vállalta névvel.

  • Az Európai Néppárt adhatja majd a legnagyobb frakciót az Európai Parlamentben a választásokról közzétett exit pollok vasárnap esti első összesítése szerint, írja az MTI. 

    Az EP mandátumbecslése alapján a pártcsalád 173 képviselőt küldhet az Egyesült Királyság uniós kilépésének halasztása miatt a ciklus elején továbbra is 751 tagú parlamentbe. A második helyezett szociáldemokratáknak (S&D) az összesítés szerint 147 mandátumuk lehet.

  • Az előzetes kutatási eredmények alapján Kasszandrának bizonyultunk az MSZP-Párbeszédben, mert mi megmondtuk, hogy az ellenzéknek akkor van esélye az orbáni politika visszaszorítására, ha képes az együttműködést építeni, nem pedig az egymás iránti versengést erősíteni – mondta a Párbeszéd szóvivője az Indexnek. Barabás Richárd szerint bármi is lesz az eredmény, egyik ellenzéki párt sem közelítette meg azt a célt, hogy az orbáni politikát visszaszorítja. Barabás szerint továbbra is elkötelezettek abban, hogy kormányzóképes alternatívát alkossanak, ehhez pedig szerinte egymással kell, és megfelelő alázattal kell egy asztalhoz ülniük.

    Kérdésünkre, hogy ezek szerint ismét jöhet az összefogásmantra, Barabás azt mondta, most – az exitpollok alapján – sokadik alkalommal bizonyosodott be, hogy még mindig nincs egy párt, amely képes az előretörésre és a Fidesz kihívójává válásra. Ellenerőt azonban ezek a pártok együtt képesek lehetnek megjeleníteni, miközben szétaprózódva ez nem megy. Éppen ezért a Párbeszéd-szóvivője szerint mindenkinek le kell vonnia a tanulságot a mai napból, és az alternatívaépítést kell szem előtt tartani.

    És hogy mi lesz Jávor Benedekkel, a Párbeszéd képviselőjével? Barabás erre azt mondta, ha igazak a Nézőpont Intézet számai, akkor Magyarország zöld képviselő nélkül marad, ami totálisan ellentétes az európai folyamatokkal. Arra, hogy újratárgyalják-e a szövetségesükkel ezt a kérdést, Barabás azt mondta, spekulálni nem szeretne, a hivatalos eredmények fényében lehet beszélgetni bármiről is.

  • A Fidesz EP-képviselőjének még az sem szegte kedvét, hogy adásmenet miatt a mondat közepén kellett abbahagynia a nyilatkozatát. Pár perces megszólalásában vagy ötször hangzott el, hogy bevándorlás. Azt is elmondta, hogy a magas részvétel arra is utalhat, hogy sikerült telefonon és egyéb módokon mozgósítani a híveiket.

  • Exit poll felmérés alapján a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) fej fej mellett halad Romániában, mindkettő 28,5 százalék körüli eredményt érhet el. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) lehet a harmadik 23 százalékkal, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) pedig picivel a bejutási küszöb felett végezhet 5,4 százalékkal.

    A Pro Románia 5,7 százalékkal, a Népi Mozgalom Párt (PMP) pedig 5,2 százalékkal szintén bejuthat az Európai Parlamentbe.

    (Erdély Online)