Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Budapesti olimpia: Orbán elugrott a vonat elől

Az év nyolcadik hete a gazdaságban

2017.02.26. 18:36
Eldőlt, hogy nem lesz budapesti olimpia, már a népszavazás lehetőségétől megijedt a kormány. Ettől még drága nagyberuházásaink továbbra is lesznek, például most derült ki, hogy az új Népstadion több mint négyszer drágább lesz az eredetileg tervezettnél, a Dagály az átadás után is tudott százmilliót drágulni. Matolcsy katonai puccsot képzelt el, de az átlagosnál is zavarosabban, még meg kell várni, hogy komolyan beszélt-e. Egy kereskedelmi háborút mindenki megszívna, Trump mégis ebbe az irányba tendál.

A szükségesnél jóval több, 266 ezer aláírás gyűlt össze a budapesti olimpiáról szóló népszavazásért, a kormány pedig egy percig se próbált meg érvelni a nagy rendezvény mellett,

három munkanapon belül kihátráltak az egészből.

Először Orbánék ugyan megpróbálták Tarlós István főpolgármesterre kenni az egészet, de ő kicsit se kívánta elvinni a balhét, sőt eleve nem is akart nagyon olimpiát, csak jó katonaként beleállt út közben. A kihátrálásba arccal viszont már nem állt bele senki, szerda este kiszivárogtatták a közmédiának, hogy ennyi volt, beszéljünk másról.

Szigorúan lebutított projektgazdák

Tarlós, Fürjes és Orbán mellett a legkomolyabban talán Borkai Zsolt MOB-elnök szánhatta el magát arra, hogy még véletlenül se legyen értelmes vita az olimpiáról. Az egyik legfőbb projektgazda még az utolsó pillanatban ellenállt a kísértésnek, hogy bármi ésszerű érvet hozzon fel, bőven kaptunk cserébe a már eddig is a fő olimpiai kampánystratégiának számító patetikus ömlengésből

Mondjuk talán Borkaitól a legkevésbé meglepő mindez, ő volt az, aki korábban úgy állt ki "teljes mellszélességgel" a budapesti olimpia mellett, hogy bevallottan el se olvasta a megvalósíthatósági tanulmányt, hiszen az hosszú. 

Fürjes Balázs kormánybiztos pedig szemrebbenés nélkül bevallotta, hogy a Dagály-uszodáról készült, a FINA-nak is bemutatott látványterv csak egy blöff volt, azért lett sokkal csúnyább a szinte naponta dráguló, eddig nagyjából 50 milliárdos uszoda a vártnál. De ez szerinte teljesen rendben van. A Dagály projektmenedzsment költsége egyébként még az átadás után is nőtt több mint 100 millió forinttal.

Volt okuk tartani a népszavazástól: az olimpiapártiak egy szavazást jó eséllyel el is buktak volna, a magyarok többsége elutasítja az olimpiarendezést, és az összegyűlt aláírások nagy súlyát is jól jelzi, hogy Tarlóst is csak 290 ezer szavazattal választották főpolgármesternek 2014-ben. (A Fidesz mellett egyébként az MSZP is elég nagy hülyét csinált magából olimpiaügyben.)

A lényeg, hogy biztosan megússzuk az olimpiarendezést, és Lázár szerint jó darabig fel se fog merülni újra az ilyesmi. Ennek mindenki örülhet, nekünk lett volna ugyanis messze a legnagyobb teher, az egyébként a lopásoktól függetlenül is, a koncepcióból adódóan szinte mindenhol gazdaságilag óriási bukást hozó megaprojekt.

A túlárazott építkezések szerelmeseit azt vigasztalhatja, hogy Lázár bejelentette , hogy az eredeti tervekhez képest 4,4-szer drágább lesz az új Puskás Stadion. Most járunk nagyjából 190 milliárdnál az újabb 62 milliárdos költségemeléssel. A kivitelezésre is sajnos csak két pályázat érkezett, végül a Mészáros Lőrincékhez köthető Magyar Építő és ZÁÉV konzorciuma fogja felhúzni.

A gázszerelő, aki lenyomja a Facebookot

A héten megjelent egyik cikkünkben megpróbáltuk megbecsülni Mészáros Lőrinc vagyonát. Összesítésünkből kiderült: 30 cégéből 29 cég 2010 után került hozzá, az egyetlen korábbi cége pedig tíz év alatt ezerszeresére növelte a bevételeit, ezzel majdnem kétszer olyan gyorsan nőtt a cégek árbevétele, mint 2006-2015 közt a Facebook, soha nem látott magyar gazdasági csoda zajlik szemünk előtt.

Forgassa el mobilját a következő infografikához!

A lépést is nehéz tartani a hihetetlenül szerencsés vállalkozóval, a cikkünk után is vett két új agrárcéget kastéllyal, illetve beszállt egy tőzsdei cégbe, a szállodaiparban érdekelt Konzum Nyrt.-be.

Hozzá kapcsolódva Bánki Eriktől az is kiderült a héten, hogy azért kapta felcsúti focicsapat messze a legtöbb állami támogatást, mert egyszerűen ennyire jók voltak. Illetve öt év múlva lesz piaci alapú a focink, addig marad ez.

Orbán egyébként személyesen mutogatta a felcsúti stadiont néhány török üzletembernek, akik a külügy kereskedőházas bizniszében is benne vannak. A kereskedőházak egyébként újabb százmilliókért nyitnak irodát Boszniában, Kanadában és Argentínában. 

Gerendai Károly a Lupa-tó partján terjeszkedik: 20 évre az övé a tó partja, és most eladta neki a budakalászi önkormányzat 118 millió forintért a tó harmadát is.

Matolcsy-faktor

Hosszú szünet után megszólalt a jegybankelnökünk is, akit ismét megtámadtak titokzatos erők, de ő az utolsó pillanatban legyőzte őket, és megmentette Magyarországot, amíg mi oda se figyeltünk. Sajnos elég nehéz megérteni, hogy pontosan miről beszélt, mert most különösen összefüggéstelenül adta elő a történetét különböző, de mégis azonos árnyékokkal, és sokkszerű katonai forgatókönyvekkel. Itt elolvashatja szó szerint. 

Nagy vonalakban: szerinte egy NATO-tagország 2015-ben puccsot kísérelt meg a magyar kormány ellen azzal, hogy bedöntötték a csaló brókercégeket, akiket nem is ők döntöttek be, hanem az MNB. Mindenesetre bankpánikot akart ez a NATO-ország, amire katonai forgatókönyvük is volt, és négy ismeretlen városban négy óráig sikerült is, de igazából nem sikerült, mert a magyar családok józanok maradtak. Illetve az MNB és a kormány szövetsége is működött, és az kellett ide.

Később Lázár konkretizálta , hogy Matolcsy szerint az USA akart nálunk államcsődszerű helyzetet és erőszakos puccsot. A Népszava megkérdezte az amerikai nagykövetséget, hogy ők akartak-e erőszakkal puccsolni. Azt mondták: nem. És azt se tartják hihetőnek, hogy más NATO-tagország ilyesmiben gondolkozott volna, azt mondták, Matolcsy szavai "egyszerűen hiteltelenek".

Mindenesetre ez elég komoly vád, ha jól értjük, amit mond. A nemzetbiztonsági bizottság ellenzéki tagjait is érdekelte a puccskísérlet, ők meg is hallgatnák Matolcsy információit erről, feltéve, hogy komolyan beszélt, és nem valami másról van szó. 

Mexikó is fenyeget

Ha vámokkal akarja a protekcionista amerikai gazdaságpolitika kiszorítani a mexikói termékeket, akkor ők is vámokat fognak bevezetni az amerikai termékekre. A fogyasztók várhatóan annyit fognak érzékelni leghamarabb egy ilyesmi kereskedelmi háborúból, hogy mindkét országban drágább lesz egy sereg termék.

Az Oxford Economics felmérése szerint közben Trump lett a legnagyobb kockázat a világra, pontosabban az általa belengetett kereskedelmi háború, amit szinte világon mindenki megszívna. Érdekes még, hogy miközben a brexit miatt elkezdődött a nagy bankok kivonulása Londonból, az olyan techcégek, mint a Google, az Apple vagy az Amazon inkább bővítenek az országban.

Mi még tovább rugózunk azon szlovák felvetésen, hogy egyes élelmiszermultik rosszabb ételt szállítanak-e Kelet-Európába vagy csak más ízűt vagy tök ugyanolyat mint máshova. Innen indulva olvashat erről bővebben.

És ez még nem minden:

  • Tovább húzódik az Alexandra-boltlánc vergődése, most eladták a felét és már sikkasztás miatt is nyomoznak.
  • Az EU szerint stabil a gazdaságunk, szinte elértük a válság előtti szintet. Az oktatásunk viszont gyenge, és egyáltalán nem fogadjuk meg a korrupcióellenes javaslatokat.
  • Svédországba irányuló illegális drogexport miatt azonnal bezárattak két gyógyszertárat Budapesten, aztán még hármat, ismeretlen okból.
  • Mégis nyomozni kell a ferencvárosi fideszesek önkormányzati lakásbizniszei ügyében.
  • Legoland lesz Nyíregyházán.
  • Már idén szabadnap lehet a nagypéntek.
  • Nagy bejelentést tett a NASA, lakhatónak tűnő bolygókat találtak viszonylag közel. Ami persze azt jelenti, hogy iszonyatosan messze, a leggyorsabb űrszondánk 160 ezer év alatt érne oda körbenézni.
  • Meghalt a 20. század egyik legnagyobb közgazdásza, a Nobel-díjas Kenneth Arrow. Amihez csak nyúlt, ott máig tartó kutatási irányok alapjait fektette le, korábbi interjúnkat itt olvashatja vele.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?