Így zajlik az előválasztás

Kisebb káosz volt a georgiai előválasztásokon

június 10., 18:49 Módosítva: 2020.06.11 07:18
34

A választók szavazásának ellehetetlenítésével (voter supression) vádolják fekete aktivisták a georgiai kormányzatot, miután kisebb káosz alakult ki a keddi előválasztásokon (amiknek a demokrata elnökjelöltségért már semmi valódi tétjük nem volt, hiszen eldőlt, hogy Joe Biden indul majd Donald Trump ellen a novemberi elnökválasztáson). Sokaknak 4-5 órát kellett sorban állniuk, hogy leszavazhassanak. A koronavírus-járvány ellenére (az USA-ban még mindig több mint 1,1 millió aktív eset van) az államban található szavazóhelyek 90 százaléka kinyitott, ám a problémát nem a járvány jelentette.

A szavazást ugyan lassították a koronavírus miatt bevezetett intézkedések, és az is, hogy több száz hetven év feletti szavazatszámláló pár héttel a választás előtt mondott fel attól tartva, hogy a választás napján elkapja a betegséget, ám még nagyobb problémát jelentett az, hogy vadiúj szavazógépeket használtak (volna) a szavazáson. A FiveThirtyEight szerint több esetben későn, vagy rossz helyre szállították ki a gépeket, melyek beüzemelése is problémát okozott. Emiatt sok szavazóhelyiség nem tudott időben kinyitni. A késedelmek miatt több szavazókör 2-3 órával tovább tartott nyitva, de így is voltak akik több mint öt órával az eredeti, hétórás zárás után tudták csak leadni a szavazatukat. 

Tovább

George Floyd halála azt is átszabhatja, kit választ Biden

június 9., 20:02 Módosítva: 2020.06.10 06:15
5

Ahmaud Arbery, Breonna Taylor és George Floyd halála, valamint a fekete áldozatok meggyilkolását követő zavargások teljesen felforgatták az amerikai közéletet, vannak, akik szerint komoly hatásuk lehet a novemberi elnökválasztásra is, és nagyban befolyásolhatják, hogy a leendő demokrata elnökjelölt, Joe Biden végül kit választ maga mellé alelnökjelöltnek.

A pozícióért több, korábban az elnökjelöltségre is komoly esélyesnek tartott szenátor, egy korábbi rendőrfőkapitány és egy alig másfél éve hivatalban lévő kormányzó is versenyben van. Néhányuk neve a magyar olvasóknak is ismerősen csenghet, míg van olyan is, akiről még az amerikaiak is alig hallottak.

A kiválasztási folyamat már kezdetét vette, április 30-án állt fel az a négy emberből álló bizottság, amelynek a feladata a potenciális jelöltek 12-15 főt tartalmazó listájának kettő-öt fősre szűkítése júliusig (a CNN tudósítója szerint már legalább nyolc politikusnőt meghallgattak). Ahhoz viszont, hogy megtudhassuk az alelnökjelölt kilétét, Biden szerint egészen augusztusig kell majd várnunk. Annyi azonban már most biztos, hogy Joe Biden egy nőt fog maga mellé választani. Bemutatjuk a 7+1 legesélyesebbet közülük. 

Tovább

Nincs csendes többség Trump mögött

június 6., 17:49 Módosítva: 2020.06.07 09:35
181

Donald Trump amerikai elnök elmúlt három és fél éves regnálása, illetve általában véve három és fél évtizede tartó közéleti- és médiaszereplései során nem egy meghátráló, önkritikus karakter benyomását keltette. Ez a rendőri intézkedés közben meggyilkolt George Floyd halála után a rendőri erőszak és rasszizmus ellen indult, helyenként fosztogatásba torkolló, sok helyen hatósági erőszakkal szétvert tüntetéshullám kezelésében is visszaköszönt: az elnök a kormányát (is) ért támadásokra ellentámadással reagált, a kedélyek nyugtatása helyett tovább tüzelte a feszültségeket.

Azok, akik Trump lépéseiben politikai stratégiát keresnek, az ellenzék bázisának megosztására és különösen az elnök mögött álló Republikánus Párttól elhidegülő fehér középosztály visszaszerzésére tett kísérletként értékelik a dolgot. E narratíva szerint a tüntetések eldurvulása, a demonstrációkat a hét elején kísérő fosztogatásokról és a brutálisan fellépő rendőrséggel való összetűzésekről beszámoló hírek, videók kedveznek a rendpárti szlogeneket hangoztató, az evangéliumi szavazók megszólításához bibliával fotózkodó Trumpnak, illetve általában véve a jobboldalnak. Ha azonban valóban ez a trumpi stratégia, az egyelőre nem igazán sikeres.

Bár a fosztogatást az emberek nagy része elítéli, és a hadsereg sok vihart kavart bevetésének felvetése mögött is van támogatottság, felmérések szerint a társadalom többsége úgy véli, hogy a rasszizmus valós probléma, az elnök viszont rosszul kezeli a kérdést. Emiatt

Trump népszerűsége a tüntetések óta felmérések szerint tovább csökkent, és a választási térkép hétről-hétre rosszabbul néz ki számára. 

Tovább

Biden megszerezte a kellő delegáltat, ő a demokraták elnökjelöltje

június 6., 08:26 Módosítva: 2020.06.07 06:21
78

Joe Biden a keddi előválasztásokon megszerezte a szükséges számú voksot és delegáltat ahhoz, hogy ő legyen a Demokrata Párt elnökjelöltje a novemberi elnökválasztáson. Ezt a politikus jelentette be péntek éjjel kiadott közleményében.

Kedden több tagállamban és a szövetségi fővárosban, Washingtonban tartottak előválasztást a republikánusok és a demokraták egyaránt, és a demokrata választásokat mindenütt Biden nyerte. Igaz, nem volt vetélytársa, hiszen Bernie Sanders vermonti szenátor áprilisban visszalépett a versengésből, írja az MTI.

A hét tagállamban és a fővárosban tartott választások valamennyi szavazatának összeszámlálása után Bidennek meglett az elnökjelöltté választáshoz szükséges 1991 delegátusa. Eddig 1993 delegátusa van. Nyolc tagállamban és az Egyesült Államok tengerentúli területein még hátravannak az előválasztások.

A delegátusok azok a küldöttek, akik az előválasztásokon megszerzett mandátumuk jogán voksolnak a párt elnökjelölt-állító országos konvencióján. Közleményében Biden kifejtette, hogy megtiszteltetés volt számára "a valaha volt legtehetségesebb elnökjelölt-aspiránsokkal" versenyezni az elnökjelöltségért.

(Ajánlókép: Reuters)

Tovább

Egy republikánus szenátor nem biztos benne, hogy Trumpra fog szavazni

június 4., 20:19 Módosítva: 2020.06.05 08:51
2

Egy republikánus szenátor, Lisa Murkowski méltatta Jim Mattis volt védelmi minisztert, amiért az elítélte Trump bibliás akcióját, írja a Hill. Választási évben elég szokatlan, hogy egy szenátor kiáll a pártja színeiben megválasztott elnököt ért kritikák mellett, de ami még szokatlanabb, az az, hogy Murkowski arra a kérdésre, hogy Trumpra szavazna-e, azt mondta,

erősen vívódik azon, hogy SZAVAZNA-e Trumpra a választásokon.

Tovább

Biden bocsánatot kért, amiért kétségbe vonta a Trump-szavazó feketék fekete identitását

május 23., 17:19 Módosítva: 2020.05.24 12:47
131

Joe Biden demokrata elnökjelölt országos felháborodást váltott ki egy pénteki rádióműsorban elhangzott mondatával, ami így hangzott:

Figyeljen ide, ha még mindig nem tudja eldönteni, hogy engem válasszon, vagy Trumpot, akkor maga nem is igazán fekete.

Biden szombatra rájött, hogy ez a műsorvezetőnek címzett megnyilvánulás nem igazán volt szerencsés, és már bocsánatot is kért a CBC cikke szerint

Tovább

Klobuchar lehet az amerikai alelnök, ha a demokraták nyernek

május 21., 23:44 Módosítva: 2020.05.22 11:38
0
Sajtóértesülések szerint Amy Klobucharnak van a legnagyobb esélye, hogy Joe Biden alelnöke legyen a Fehér Házban, ha a demokrata elnökjelölt győz az amerikai elnökválasztáson novemberben.

Biden a hírek szerint hivatalosan is felkérte az elnökjelölti versenyből korábban éppen Biden javára visszalépő minnesotai szenátort, hogy vesse alá magát annak a szokásos ellenőrzésnek, mellyel az alelnökjelöltek alkalmasságát és politikai kikezdhetetlenségét szokták megvizsgálni. A procedúrában a demokrata pártvezetés szakértők segítségével többek között az alelnöki posztra esélyesek előéletét, adóbevallásait, korábbi esetleges botrányait, nyilatkozatait nézik végig szisztematikusan, hogy meggyőződjenek róla, a jelölt feddhetetlen és nem fognak befürödni vele.

Tovább

Biden határozottan tagadja a szexuális zaklatást

május 1., 20:14 Módosítva: 2020.05.02 13:01
2

"Nem, ez nem igaz, egyértelműen kijelentem, hogy ez soha, de soha nem történt meg" - állította az MSNBC reggeli magazinműsorában Joe Biden demokrata elnökjelölt a szexuális zaklatás vádjára reagálva, írja az MTI.

Bident egy volt munkatársa, Tara Reade vádolta meg azzal, hogy 27 évvel ezelőtt az elnökjelölt a szenátus folyosóján erőszakoskodott vele, s amikor később szót emelt ez ellen, kirúgták az állásából. Reade több médiumnak is nyilatkozott erről, de Biden eddig még nem szólalt meg személyesen az ügyben.

Tovább

Trump mély gödröt ásott magának, de Biden is a pincéből indul

május 1., 12:32 Módosítva: 2020.05.02 15:07
169

Miután a Demokrata Párt elnökjelöltjének személye április közepére eldőlt, eljött az ideje, hogy rendesen beinduljon az elnökválasztási kampány, írnánk egy átlagos évben. Az idei azonban természetesen nem egy átlagos év: Donald Trump elnök ellenfele helyett a koronavírus-járvánnyal folytat verbális küzdelmet, miközben kihívója, Joe Biden volt alelnök szó szerint a pincéjéből próbál életjeleket adni.

Bár a novemberi elnökválasztásig még sokat változhat a helyzet, Trump az országos felmérésekben csapnivalóan áll Bidennel szemben, és számos, a győzelem szempontjából az országos számoknál is fontosabb ingaállamban is mély gödörből kell kiásnia magát az újrázáshoz.

Miután a járvány miatt drámai válságba torkollott a hagyományosan a hivatalban lévő elnöknek kedvező gazdasági konjunktúra, a Republikánus Párt stratégái jobb híján Kína gyalázásával próbálják összetartani bázisukat, bár várhatóan ennél fontosabb lesz a választók számára, hogy őszig véget ér-e a járvány neheze, helyreáll-e az élet, beindul-e a gazdaság.

Bidennek a cinikusabb vélemények szerint jól jön, hogy nincs kampány, és a Trump elleni küzdelmet a Demokrata Párt más, jobban felkészült politikusai viszik. Ugyanakkor neki is van még pár csontváz a szekrényben, amelyek a járványhelyzet javulása esetén bőven előkerülhetnek novemberig.

Tovább

Trump: Kurvára nem fogok kikapni Joe Bidentől

április 30., 22:35 Módosítva: 2020.05.01 16:11
517

Fehér házi források szerint Donald Trump nemrég csúnyán összeveszett kampányfőnökével,  Brad Parscale-lel, akit káromkodva azzal fenyegetett, hogy bepereli, amiért az elnökválasztáson fontos államokban visszaesett az elnök népszerűsége – írja a Guardian. Kampánycsapata szerint a koronavírus-járvány kezelése és Trump sajtótájékoztatókon való rossz szereplése miatt estek a mutatók, erről viszont Trump hallani sem akar. 

Tovább

Biden: Trump megpróbálja majd elhalasztani a választást

április 24., 10:11 Módosítva: 2020.04.24 15:47
6

Donald Trump demokrata kihívója, és egykori alelnök úgy véli, Trump valahogy megpróbálja majd megakadályozni, hogy novemberben meg tudják tartani az amerikai elnökválasztást. 

Figyeljetek rám: szerintem megpróbálja majd meggátolni az elnökválasztást, előhúz majd néhány észszerű érvet, amivel megindokolja, miért is kell eltolni azt.

 – mondta Biden egy online pénzgyűjtő eseményen, írja a CNN. Az Obama-kormány egykori alelnöke szerint az elnökválasztást nem kellene elhalasztani, egyébként ezt Trump nem is rendelheti el egymaga: a módosításhoz szükség van például a kongresszus jóváhagyására is. Ennek ellenére a demokraták aggódnak miatta, ahogyan amiatt is, hogy ha Trump esetleg legközelebb nem választanák meg, akkor sem állna fel a pozíciójából novemberben. 

A koronavírus terjedése miatt ugyanakkor jogos a felvetés, hogy hogyan tudnák biztonságosan megtartani az amerikai elnökválasztást, noha Dél-Korában április közepén szájmaszkokban fogadták a szavazókat a parlamenti választáson, sőt, még a lázas betegeket sem tartották otthon. Az Obama által is támogatott Biden szerint mindenesetre a kongresszusnak meg kell bizonyosodnia afelől, hogy az államoknak elegendő pénz áll a rendelkezésükre ahhoz, hogy a szavazati lehetőségeket kiterjesszék, akár a levélben történő szavazásra, hiszen a legfontosabb, hogy senkinek se kelljen kockáztania az életét. 

 

Tovább

Elizabeth Warren is támogatja Joe Biden elnökjelöltségét

április 15., 18:33 Módosítva: 2020.04.16 00:27
0

Elizabeth Warren, a demokraták elnökjelöltségéért korábban küzdő massachusettsi szenátor szerdán a Twitteren közzétett videóüzenetében szintén támogatásáról biztosította az egykori alelnök, Joe Biden elnökjelöltségét.

Warren, aki a múlt hónapban szállt ki az elnökjelöltségért folytatott küzdelemből, úgy fogalmazott: „Joe Biden csaknem az egész életét a köz szolgálatában töltötte. Tisztában van azzal, hogy egy feddhetetlenséggel és hozzáértéssel irányított kormányzat életeket és megélhetést fog megmenteni. Nem engedhetjük meg, hogy Donald Trump továbbra is veszélybe sodorja minden amerikai életét és megélhetését” – fogalmazott. Egyben sürgette a demokratákat, hogy zárkózzanak fel Biden mögött.

Joe Bident elnökjelöltségét kedden biztosította támogatásáról Barack Obama, volt elnök, a múlt héten pedig legnagyobb korábbi vetélytársa, Bernie Sanders jelentette ki, hogy támogatja őt. A massachusettsi szenátor támogatása elemzők szerint azt jelzi: 

a Demokrata Párt vezető személyiségei felsorakoznak a volt alelnök mellé.

Warren több mint egy évvel ezelőtt jelentette be, hogy indul az elnökjelöltségért. Nem sikerült azonban olyan széles körű támogatást elérnie a fiatalok és a liberális szavazók körében, mint Bernie Sandersnek. Március elején függesztette fel kampányát, miután az úgynevezett szuperkedden – amikor egyszerre tucatnál is több tagállamban tartottak előválasztást – jelentős vereségeket könyvelhetett el. Visszalépése óta azonban még nem nyilatkozott, hogy az előválasztások során kit támogat majd: Sanders szenátort vagy Biden volt alelnököt.

A szenátornő korábban többször is élesen bírálta Bident, szemére vetve évtizedeken keresztül végzett kongresszusi munkáját és a nagyvállalatokhoz fűződő kapcsolatait. Szerdai támogató üzenetében emlékeztetett is a nézetkülönbségeikre, de leszögezte, hogy az évek során soha senkivel nem értett egyet száz százalékig mindenben.

(MTI)

Tovább

Barack Obama is beállt Joe Biden mögé

április 14., 20:10 Módosítva: 2020.04.14 23:38
669

Ahogy arra előre lehetett számítani, Barack Obama egészen addig nem volt hajlandó egyetlen elnökjelölt mellett sem kiállni, amíg el nem dőlt a demokrata párt előválasztása, ugyanis volt elnökként elsősorban a párt egységének képviseletét tartotta szem előtt (és ezt is várják el tőle). Pedig az egyik fő aspiráns, és a végső győztes nem más, mint Joe Biden, aki 2008-tól két cikluson keresztül volt az alelnöke, és akivel a nyilvánosság előtt mindig is nagy haveroknak tűntek:

De miután Biden utolsó nagy riválisa, Bernie Sanders is bedobta a törölközőt, a Barack Obama egy hétfőn rögzített, de kedden sugárzott hosszú videóban támogatásáról biztosította volt alelnökét. Célja elsősorban az volt, hogy az ideológiailag megosztott demokrata pártot felsorakoztassa a Donald Trump ellen induló jelölt mögött

Tovább

Sanders beállt Biden mögé Trump ellen

április 13., 20:56 Módosítva: 2020.04.14 13:26
489

Bernie Sanders, a versenyből múlt héten kiszálló demokrata elnökjelölt támogatásáról biztosította Joe Bident, vagyis retorikailag helyreállt a demokrata egység, a liberális Biden a párt balos szavazóit is maga mögött tudva szállhat szembe novemberben Trumppal.

Tovább

A wisconsini káosz után két újabb államban elhalasztják az előválasztásokat

április 9., 09:50 Módosítva: 2020.04.09 11:12
8

Két további amerikai államban, New Jersey-ben és Virginiában is bejelentették szerdán, hogy 15 másik államhoz hasonlóan elhalasztják az előválasztásokat – írja az MTI.

A szavazásokat annak ellenére is valamilyen formában megtartják, hogy szerdán tényleg eldőlt, Joe Biden volt alelnök lesz a demokraták elnökjelöltje, hiszen ellenfele, Bernie Sanders vermonti szenátor szinte behozhatatlan hátránya mellett kiszállt a versengésből. Azonban mivel a koronavírus-járvány miatt sorra tették át júniusra előválasztásaikat az egyes államok március közepe óta, Bidennek sincs még meg a jelöltséghez mindenképpen szükséges 1991 kötött mandátumú delegáltja. Ezért a további szavazások formalitások lesznek, de a delegáltakat még össze kell gyűjtenie a koronavírus miatt egy hónappal elhalasztott, augusztusra áttett jelöltállító gyűlésre.

A döntés bejelentésekor Phil Murphy, New Jersey demokrata párti kormányzója úgy fogalmazott: „a demokráciánk nem eshet a Covid-19 áldozatául”. Murphy ezenkívül arról beszélt, nem akarja, hogy New Jersey olyan legyen, mint Wisconsin, „ahol az embereknek dönteniük kellett, hogy választójogukat gyakorolják-e, vagy saját egészségüket védik meg”.

New Jersey-ben, amely a koronavírus-járvány által egyik leginkább sújtott állam, június 2. helyett július 7-én tartják meg az előválasztásokat.

Tovább

Bernie Sanders kiszáll az elnökválasztási kampányból

április 8., 17:29 Módosítva: 2020.04.09 09:27
1150

Bernie Sanders kiszáll a demokrata párt elnökjelöltségéért folytatott versenyből, és beáll az egyedül talpon maradt jelölt, Joe Biden mögé.

- értesült a CNN a vermonti szenátor kampánycsapatától. Sanders telefonon tájékoztatta bizalmasait a Joe Bidennel szembeni hátrányát, illetve az Egyesült Államokban dúló koronavírus-járvány teremtette rendkívüli helyzetet figyelembe véve már hetek óta esedékes döntéséről. A tavaly rengeteg jelölttel (eleinte két részre bontva kellett megtartani a televíziós vitákat is) indult előválasztásban így már csak Obama volt alelnöke maradt talpon, ő lesz a novemberi elnökválasztásban Donald Trump kihívója.

Tovább

Egy hónappal elhalasztják a demokrata jelöltállító gyűlést

április 2., 18:26 Módosítva: 2020.04.08 22:29
0

Egy hónappal később, csak augusztusban tartják meg a Demokrata Párt jelöltállító gyűlését, amin hivatalosan is döntenek majd arról, ki legyen a párt elnökjelöltje, írja a CNN a rendezvényt szervező bizottságra hivatkozva. A The Hill már korábban azt írta két forrásra hivatkozva, hogy egy hónappal el fogják halasztani a jelöltállító gyűlést.

A demokrata előválasztáson óriási előnnyel vezető Joe Biden volt alelnök szerdán beszélt arról, hogy kételkedik benne, hogy a jelöltállító gyűlést meg lehetne tartani júliusban. „Szerintem át kell majd tenni augusztusra” – mondta Jimmy Fallon vendégeként a The Tonight Show-ban.

Az Abbott orvostechnikai eszközöket gyártó cég ID Now nevű gyorstesztet végző készüléke egy asztalon a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket irányító kormányzati munkacsoport sajtókonferenciáján a washingtoni Fehér Ház rózsakertjében 2020. március 30-án.
Az Abbott orvostechnikai eszközöket gyártó cég ID Now nevű gyorstesztet végző készüléke egy asztalon a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket irányító kormányzati munkacsoport sajtókonferenciáján a washingtoni Fehér Ház rózsakertjében 2020. március 30-án.
Fotó: Michael Reynolds / MTI / EPA

A demokraták jelöltállító gyűlését eredetileg július 13-16. között tartották volna a Wisconsin állambeli Milwaukee-ban. A republikánusok saját jelöltállító gyűlése, amin Donald Trumpból hivatalosan is újra a párt elnökjelöltje lesz, az eredeti menetrend szerint is augusztus 24-27-re volt tervezve az észak-karolinai Charlotte-ba.

Tovább

Biden háromból hármat nyert, miközben a koronavírus-járvány átírja az előválasztást

március 18., 11:14 Módosítva: 2020.03.19 00:58
71

Arizonában, Floridában és Illinois-ban tartottak demokrata előválasztást kedden, Joe Biden volt alelnök pedig mindenhol komoly, a legtöbb delegáltat érő Floridában pedig közel 40 pontos különbséggel győzte le Bernie Sanders vermonti szenátort.

A Demokrata Párton belül a balközép-mérsékelt oldalt képviselő Biden ugyan még messze van a jelöltség biztos elnyeréséhez szükséges 1991 delegálttól, de már háromszáz delegáltas előnyt épített ki, és ez lényegében behozhatatlan. A balszárny legfontosabb alakjaként Sanders célja az lehet, hogy minél inkább balra tolja Bident, és továbbra is képviselje a progresszívok céljait, azonban a koronavírus-járvány is alapvetően befolyásolhatja a továbbiakat.

Az előválasztását eredetileg szintén keddre tervező Ohióban a koronavírus-járvány miatt elhalasztották a szavazást, és a következő állam, Georgia is júniusra rakta a saját előválasztását. Halasztásról döntött Maryland, Kentucky és Louisiana is, miközben a vírus terjedése az egész kampányt befolyásolja.

Tovább

Biden nyert Washington államban is

március 17., 07:15 Módosítva: 2020.03.17 12:48
72

Joe Biden nyerte a március 10-i demokrata előválasztást Washington államban, írja az MTI. Múlt hét kedden hat államban tartottak előválasztást, de ennek lett meg legkésőbb az eredménye, mivel itt csak levélben voksolnak, és hosszabb ideig tart a számlálás.

Tovább

Könyökpuszival indult Biden és Sanders tévévitája, amit a koronavírus dominált

március 16., 20:17 Módosítva: 2020.03.19 00:57
91

Kilenc hónap alatt húszról kettőre csökkent a demokrata elnökjelöltségért versengők száma, és a most vasárnapi tévévita volt az első, amelyen már csak ketten vettek részt: a jelöltség nagy esélyese, Joe Biden volt alelnök és Bernie Sanders vermonti szenátor.

De nemcsak a korábbi jelöltek hiányoztak a stúdióból, hanem a koronavírus miatti elővigyázatosságból a helyszíni közönség is, akik ezúttal nem is tudtak behuhogni vagy nevetni a vita egyes történésein. Ráadásul a vitát az utolsó pillanatban átrakták az arizonai Phoenixből a fővárosba, Washingtonba.

A járvány kitárgyalása mellett előkerült még, hogy melyik jelölt politikai pályafutása hitelesebb, illetve, hogy mindketten hajlandóak lennének női alelnököt választani, sőt, Bidennek ez a feltett szándéka. 

Tovább

Koronavírus: Biden Trump intézkedéseit bírálta

március 13., 16:35 Módosítva: 2020.03.13 18:19
0

Egy nappal azután, hogy szerda este Donald Trump tévébeszédet intézett az amerikaiakhoz a koronavírussal kapcsolatban – elnöksége során második alkalommal –, Joe Biden, a demokrata elnökjelöltségre legesélyesebb politikus is beszédett tartott, melyben az elnök intézkedéseit és reakcióját bírálta. 

Trump keleti parti idő szerint szerda este kilenckor szólt az amerikaiakhoz az ovális irodából. Beszédében többek között kihirdette, hogy megtiltja a beutazást a schengeni övezet országaiból, valamint Kínát és Európát bírálta a vírus kezelése miatt.

Tovább

Trump és Biden kampányrendezvényeket mondott le a koronavírus miatt

március 12., 09:15 Módosítva: 2020.03.12 10:42
0

Donald Trump amerikai elnök és a demokraták elnökjelöltségére pályázó Joe Biden, egykori alelnök is kampányrendezvényeket mondott le szerdán a terjedő koronavírus veszélyei miatt. Az újraválasztására készülő Donald Trump nevadai, coloradói és wisconsini nagygyűléseket mondott le, míg Joe Biden az illinois-i Chicagóban törölt a kampányára adományokat gyűjtő rendezvényeket.

Stephanie Grisham, a Fehér Ház szóvivője szerda este közleményben jelentette be, hogy az elnök „elővigyázatosságból úgy döntött, hogy nem tartják meg a Nevadában és Coloradóban tervezett rendezvényeket”. A nevadai Las Vegasban az elnök a Republikánus Zsidó Koalíció nevű szervezet szokásos évi tanácskozásán vett volna részt, a coloradói Denverben pedig Cory Gardner republikánus szenátorral együtt adománygyűjtő díszebéd vendége lett volna, írja az MTI.

Szerdán későn este Tim Murtaugh, a Trump-kampány kommunikációs vezetője a Twitteren azt közölte, hogy Trump nem tud részt venni a március 19-én, a wisconsini Milwauke-ban tartandó Katolikusok Trumpért nevű szervezet összejövetelén sem. Murtaugh tudatta azt is, hogy a rendezvényt nem törlik, hanem csak elhalasztják egy későbbi időpontra.

Az amerikai elnök korábban egyetlen kampányrendezvényt sem akart lemondani a vírus terjedése miatt. A demokrata párti elnökjelöltségre pályázó Joe Biden és pártbeli vetélytársa, Bernie Sanders vermonti szenátor már a kedd esti kampányrendezvényeket is lemondta, Biden kampánya pedig szerdán bejelentette, hogy az egykori alelnök két chicagói rendezvényt mondott le. „A közönség egészsége és biztonsága számunkra elsődleges fontosságú” – olvasható a Biden-kampány közleményében.

Illinois államban a jövő kedden tartanak a demokraták előválasztást. A Demokrata Országos Bizottság (DNC, a párt vezető szerve) közölte: a vasárnapi Biden-Sanders országos televíziós vitát Arizonában meghívott közönség nélkül tartják meg.

Közben az Egyesült Államok szövetségi intézményeiben és tagállamaiban is folyamatosan szigorítanak az egészségbiztonsági előírásokon. Az amerikai külügyminisztérium felfüggesztette a külügyi munkatársak nem életbevágóan fontos utazásait, sajtóértesülések szerint minden utazást külön engedélyeztetni kell a minisztériumi felettesekkel. A tárca szerdán este közleményben figyelmeztette az amerikaiakat, hogy „gondolják át” esetleges külföldi utazásaikat.

Az igazságügyi minisztérium belső körlevélben szintén óvatosságra intette munkatársait. A 17 amerikai hírszerző szervezetet összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) irodája az amerikai közszolgálati rádió (NPR) újságírójának megkeresésére közölte, hogy a külföldön tevékenykedő hírszerzők nem szakítják meg munkájukat, és „megfelelő lépéseket” tesznek az egészségük és a biztonságuk megőrzése érdekében. A DNI nem közölt részleteket a konkrét lépésekről. Mark Warner, a szenátus hírszerzési bizottságának vezető demokrata párti politikusa szerdán arra kérte fel a DNI vezetését, hogy adjon egyértelmű útmutatást a járvány közepette követendő hírszerzési munkáról és a megnövekedett költségek biztosításáról.

Donald Trump elnök szerdán utasítást adott a munkaügyi miniszternek megfelelő számú lélegeztetőgép biztosítására, ha szükséges, akár új gépek beszerzésére is. Marco Rubio floridai republikánus szenátor bejelentette, hogy a kormányzat olyan rendeleten dolgozik, amelynek révén korlátok közé szorítanák a függőséget Kínától, gyógyászati segédeszközök és bizonyos gyógyszerek, illetve gyógyszer-összetevők tekintetében. Rubio újságíróknak úgy fogalmazott: „a koronavírus-járványnak ébresztőnek kell lennie, harcolnunk kell az amerikai ellátási lánc sérülékenysége és a Kínától való függőség ellen gazdaságunk létfontosságú ágazataiban¨.

Biden fontos győzelmekkel mért újabb csapást Sandersre

március 11., 07:57 Módosítva: 2020.03.11 15:49
147

A szuperkedd után egy héttel Joe Biden volt alelnök újabb fontos győzelmeket aratott a demokraták elnökjelöltségéért zajló versenyben, a kedden szavazó hat államból négyet biztosan megnyert, Bernie Sanders vermonti szenátornak pedig ezúttal nem sikerült olyan meglepetésgyőzelmet előhúznia Michiganben, mint négy éve. Innentől Sanders nagyon nehéz helyzetbe került: a volt alelnök már most is komoly előnyt épített ki az elnyerhető delegáltakat tekintve, miközben a következő hetekben kifejezetten Bidennek kedvező, ráadásul sok delegáltról döntő államok jönnek.

A februári első három állam után még esélyesebb volt Sanders a végső győzelemre, de ezt látva a balközép-mérsékelt oldal összezárt Biden mögött a volt alelnök nagy dél-karolinai győzelme után. Biden egy sor visszalépés, majd támogatás mellett 10 államban győzni tudott a szuperkedden, amikor 14 államban és Amerikai Szamoán tartottak egyszerre előválasztást. Sanders egy héttel ezelőtt négy államban győzött, és ugyan ezek között van a legnépesebb Kalifornia is – ahol a levélszavazatok miatt még mindig nincs végeredmény, 85 százalékon áll a feldolgozottság –, de ezzel sem tudta kiegyensúlyozni Biden győzelmeit. Ezek után az volt a kérdés, hogy Biden tovább tudja-e vinni a lendületét a szuperkeddről, vagy Sanders valahogy meg tudja vetni a lábát.

A kedden szavazó hat államban abból a szempontból is új helyzetben tartottak előválasztást, hogy

ELŐSZÖR SZŰKÜLT LE A VERSENGÉS TÉNYLEG A BALKÖZÉP-MÉRSÉKELT OLDALT KÉPVISELŐ BIDEN, ÉS AZ ÖSSZES KORÁBBI INDULÓT NÉZVE IS LEGBALOSABB, POLITIKAI FORRADALMAT HIRDETŐ SANDERS KÜZDELMÉRE.

Tovább

Sanders és Biden is lemondta a koronavírus miatt keddi eredményváróját

március 10., 21:31 Módosítva: 2020.03.10 23:22
50

Helyi idő szerint kedd délután lemondta az esti, Clevelandbe tervezett eredményváróját és kampányeseményét Bernie Sanders és Joe Biden, a demokrata elnökjelölti pozícióért zajló harc mindkét esélyese. Az ok mindkét esetben a koronavírus amerikai terjedése.

Sandersék szerint egészségügyi kockázattól tartva törölték az ohiói kampányeseményt, amin a keddi, más államokban zajló előválasztási eredményeket várva kampányolt volna a 78 éves Sanders a jövő heti ohiói előválasztásra. Ugyanott kampányolt volna a 77 éves Biden is stábjával.

Tovább

USA: a koronavírus az elnökválasztási kampányt is megfertőzte

március 10., 19:58 Módosítva: 2020.03.11 20:20
7

A koronavírus az Egyesült Államokban is terjed, és már az amerikai elnökválasztási kampányt is elérte. Az első amerikai megbetegedést január 21-én jelentették, azóta a fertőzöttek száma 804-re nőtt. Az 50 államból 36-ot érint a vírus, eddig 28-an haltak meg. Ennek megfelelően mostanra az egyik legfontosabb kampánytéma vált a vírusból mindkét oldalon.

A vírus egyre gyorsabb terjedése miatt felmerült a nagyszabású kampányesemények egészségügyi kockázata is. A vírus ráadásul magát a szavazás menetét is befolyásolja. A múlt heti szuperkedden például problémát jelentett, hogy sok választási bizottsági tag nem jelent meg a választás napján a koronavírustól félve. Emellett elképzelhető, hogy a járvány miatt alacsonyabb lesz a részvétel az elkövetkező hetekben szavazó államokban.

A vírus által leginkább érintett Washington államban (itt halt meg az országosan nyilvántartott 28-ból 23 áldozat) szerencsére nem lesz ezzel probléma. Ott ugyanis 2011 óta kizárólag levélben szavaznak. Természetesen némi kockázatot ez is rejt magában. A helyi egészségügyi minisztérium arra kéri a szavazókat, hogy a boríték lezárásához a saját nyelvük helyett használjanak alternatív eszközöket, mint például a vizes szivacs, vagy a törlőrongy.

Észak-Dakota, Idaho, Michigan, Mississippi és Missouri mellett Washingtonban is kedden tartanak előválasztást.

Tovább

Önkéntes karanténba vonult Trump jobbkeze

március 10., 12:25 Módosítva: 2020.03.10 16:05
3

Az amerikai politikát is alaposan felkavarta az Egyesült Államokat is elérő koronavírus. És nem csak azért, mert az USA határain belül jelenleg még csak 640 fertőzöttel jelentkező járvány komoly kihívás elé állítja a hatóságokat, rávilágít bizonyos komoly kormányzati hiányosságokra, gazdasági mellékhatásai - például a tőzsde mélyrepülése - pedig alapjaiban forgatják fel a 2020-as év politikai kilátásait. Hanem azért is, mert

a politikai elit nagy része olyan idősödő férfiakból áll, akiknek a munkája nagyrészt abból áll, hogy idegen emberekkel paroláznak, beszélgetnek és ölelkeznek.

A példákhoz nem kell túlságosan mélyre vájni: Az elnök és a két, egymással viaskodó demokrata kihívója például egyaránt 70 felett járnak, és egyaránt sorozatban abszolválják a járványügyi szakemberek rémálmának számító sokezres kampányrendezvényeket.

A koronavírus az elnökválasztásba egyelőre csak a politikai témák szintjén szólt bele, azonban több republikánus vezető már önkéntes karanténba vonult, miután olyan rendezvényen vettek részt, melyen egy koronavírussal fertőzött ember is felbukkant.

Hiába nevezték ki pénteken Mark Meadows kabinetfőnököt, még be sem tette a lábát a Fehér Házba, ugyanis szerdáig megelőző intézkedésként önkéntes karanténba vonul. A Mick Mulvaneyt váltó Meadows részt vett a március 2-án zárult nagy republikánus konferencián, és előfordulhat, hogy kapcsolatba került a CPAC (Conservative Political Action Conference) egyik, később koronavírussal diagnosztizált résztvevőjével. És bár az ő koronavírus-tesztje negatív volt, és semmilyen tünetet nem fedeztek fel rajta az orvosok, mégis azt tanácsolták neki, hogy inkább maradjon otthon a 14 napos lappangási idő végéig. A  CNN-nek nyilatkozó  egyik fehér házi tisztségviselő szerint Meadows a héten még nem áll munkába.

Tovább

Budapestről is bele lehet szólni a demokrata előválasztásba

március 8., 13:26 Módosítva: 2020.03.08 17:37
55

Az Egyesült Államok már teljes előválasztáslázban ég, legalábbis a demokrata fele, de a külföldre szakadt demokrata szavazóknak sem kell teljesen kimaradniuk a buliból. Budapesten is tartanak ugyanis demokrata előválasztást, az itteni szavazatok pedig, a világ minden részéről összeszámolt voksokkal együtt 21 delegáltat küldenek majd a demokraták júliusi jelöltállító gyűlésére, ahol eldől, melyik induló lesz a párt elnökjelöltje. Viszont ebből 13 kötött mandátumú delegált szavazatuk lesz, plusz még félszavazatok elosztva a szuperdelegáltak között. De mindez még a budapesti szavazás vezetőit is összezavarja.

Tovább

Warren is kiszáll az elnökjelöltségért folyó küzdelemből

március 5., 18:09 Módosítva: 2020.03.05 23:07
47

Elizabeth Warren massachusettsi szenátor is kiszáll a demokrata elnökjelölti versengésből, mondták a döntést ismerő külön források a CNN-nek és a New York Timesnak, amit aztán Warren is megerősített. Warren csalódást keltően szerepelt az előválasztások során, és noha még napokkal ezelőtt is ki akart tartani, valójában nehezen maradhatott volna versenyben, miután a szuperkedden saját államában is harmadik helyen végzett. Warren egy körtelefonon már bejelentette a döntést a kampánycsapatának. „Tudom, hogy amikor belevágtunk, nem ezt a telefonhívást akartátok hallani. Én sem akartam ezt a hívást soha” – mondta.

Warren egyelőre nem jelentette be, hogy Bernie Sanders vermonti szenátor és Joe Biden volt alelnök közül melyik jelöltet támogatja a továbbiakban, még időt kért.

Tovább

Visszalépett az elnökjelöltségtől Bloomberg

március 4., 16:34 Módosítva: 2020.03.05 13:47
104

Miután több mint félmilliárd dolláros kampánykiadásai ellenére sem tudott áttörést elérni első megmérettetésén, Michael Bloomberg felfüggeszti elnökjelöltségért indított kampányát, és beáll a pártelit támogatását élvező riválisa, Joe Biden mögé. Nyilatkozatában azt írta,

Három hónappal ezelőtt azért szálltam be az elnökjelöltségért folyó versenybe, hogy legyőzzem Donald Trumpot, s ma ugyanezen okból hagyom abba. (...) Mindig abban hittem, hogy Donald Trump legyőzése a legesélyesebb jelölt egységes támogatásával kezdődik.

Tovább

Biden átsöpört a szuperkedden

március 4., 13:11 Módosítva: 2020.03.06 00:52
115

Joe Biden volt alelnök legalább kilenc államot megnyert a demokrata elnökjelöltségért zajló versengés fontos állomásán, a szuperkedden, amikor 14 államban és Amerikai Szamoán tartottak egyszerre előválasztást. Egyértelműen sikerült továbbvinnie a lendületét a szombati dél-karolinai sikere után, az utolsó napokban döntésre jutó szavazók nagy többségében őt választották, és ez meglepetésgyőzelmeket is hozott neki például Texasban, Massachusettsben és Minnesotában. Bernie Sanders vermonti szenátor csak három kevésbé fontos államot tudott biztosan behúzni, de ő vezet a legnépesebb Kaliforniában is, ami a végelszámolásnál sok delegáltat hozhat neki. Viszont lehet, hogy csak napok múlva lesz meg a végeredménye. A szuperkedd eredményeinek alakulását itt olvashatják vissza percről percre>>>

Tovább