Így zajlik az előválasztás

Trump Mini Mike-nak nevezte demokrata ellenfelét, Michael Bloomberget

február 21., 08:12 Módosítva: 2020.02.21 11:06
38

Donald Trump amerikai elnök leginkább a demokrata elnökjelölt-aspiránsokon élcelődött csütörtök esti kampányrendezvényén Colorado Springsben. Az elnököt óriási tömeg fogadta, beszédét többször tapssal és éljenzéssel szakították félbe. Trump kitért ugyan kormányzata teljesítményére is, de főként demokrata párti vetélytársait bírálta a demokraták elnökjelöltségére pályázó hat politikus szerda este, Nevadában rendezett országos tévévitája alapján, írja az MTI.

Nem tudom, nézte-e valaki az előző esti vitát? Tudják, Mini Mike nem szerepelt jól

- mondta Trump Michael Bloombergről, akit 173 centis, átlagos testmagassága ellenére kezdettől fogva így nevez. Trump korábban azt írta: senki ellen nem küzdene meg szívesebben, mint Bloomberg ellen. Trump szerint a tévévitán Bloomberg "bolondot csinált magából, bedugult".

Tovább

Páros lábbal szálltak bele a Trump leváltására készülő milliárdosba

február 20., 06:56 Módosítva: 2020.02.20 12:08
152

Magyar idő szerint csütörtök hajnalban rendezték a demokrata párt előválasztásának kilencedik hivatalos elnökjelölti vitáját Las Vegasban. A heves, személyeskedésektől sem mentes vita helyszínét nem az esemény show-jellege miatt választották ki, hanem azért, mert ebben az államban lesz a soron következő előválasztás.

Tovább

A múlt bűzös csontvázai dőlnek a milliárdos demokrata nyakába

február 19., 18:10 Módosítva: 2020.02.20 09:54
150

Miután simán megugrotta a Demokrata Párt utólag megváltoztatott kritériumait, a szerdai (magyar idő szerint csütörtök hajnali) demokrata elnökjelöltvitán már fel fog tűnni Mike Bloomberg, aki a világ pillanatnyilag 12. leggazdagabb embereként saját zsebből két hónap alatt több mint 300 millió dollárt költött arra, hogy kettőről 12-15 százalékra tornássza fel országos támogatottságát. Ezzel már harmadik helyen van az élen álló Bernie Sanders vermonti szenátor és Joe Biden volt alelnök mögött (viszont a FiveThirtyEight szerint így is csak 7 százalék az esélye, hogy megnyerje az elnökjelöltséget is).

Bloomberg valóságos luxusbüfékkel csábítja rendezvényeire a nézőket, melyeken a füstölt lazactól a mézzel grillezett brie-n át pulled pork szendvicsekig egy csomó ínyencséggel próbálja a hasukon keresztül megfogni a demokrata szimpatizánsokat.

Közben pedig olyan ütemben vásárolja fel a tévécsatornák reklámidejét, hogy felveri az árakat, amivel erkölcsileg megkérdőjelezhető módon hozza nehéz helyzetbe riválisait a választási kampányokban mai napig kulcsfontosságú tévéhirdetések területén.

Az előretörésével párhuzamosan azonban a média is kitárta a közmondásos szekrényt, melyből egy csomó csontváz dőlt Bloomberg nyakába. A Las Vegas-i tévévitán derülhet ki először, hogy ellenfelei mivel próbálják betámadni a milliárdost, aki a februári előválasztásokat még kihagyja, de már javában készül a március 3-i szuperkeddre.

Mondjuk Bloomberg kampánycsapatát egyik ügy sem érhette meglepetésként, hiszen régi ügyekről van szó, és a szakértők nyilván előre felmérték jelöltjük potenciális sérülékeny pontjat, illetve hogy hogyan érdemes ezeket kezelni. A Politico értesülései szerint a stáb gőzerővel készíti fel a vitára Bloomberget, akiből az „energikus és éles” fellépést akarják kipréselni. Erre annál is nagyobb szükség lehet, mivel a kampánygyűlései alapján a 78 éves egykor republikánus, majd független színekben New York-i polgármester retorikai képességei igencsak megkoptak, és még a teleprompterről felolvasott beszédeiből is hiányzik az átütő erő.

Tovább

Előválasztások: Stephen King és Kirk Douglas is a kampányban

február 17., 15:40 Módosítva: 2020.02.18 11:38
77

Felhívtam a feleségem [egy bizonyos Barack Obama szenátorral való 2006-os találkozás után], és elmeséltem neki, hogy találkoztam az Egyesült Államok jövendőbeli elnökével. Pontosan ugyanezt éreztem, amikor Pete-tel találkoztam.

Így vezette fel Pete Buttigieg demokrata elnökjelölt-aspiráns egy héttel ezelőtti beszédét Michael J. Fox, a Vissza a jövőbe filmek sztárja a New Hampshire-i Keene városában tartott kampányeseményen. 

A négy évvel ezelőtti kampányhoz hasonlóan az elismert politikai szereplők (szenátorok, képviselők, kormányzók, a versenyből már kiesett jelöltek) mellett most is tucatjaival szálltak be A-listás celebek a kampányba a jelöltek oldalán. Noha az előválasztások még csak most kezdődtek el, máris tekintélyes számú ismert ember biztosította támogatásáról a teljes Republikánus Pártot és Kanye Westet maga mögött tudó Trump jövendőbeli kihívóit, így hát összeszedtük kik azok, akik a jelölteket a Fehér Házig repítenék.

Tovább

Trump a Szörnyeteggel robogott be a legnagyobb amerikai autóversenyre

február 17., 15:25 Módosítva: 2020.02.18 10:05
160

Donald Trump vasárnap tiszteletét tette a NASCAR amerikai autóverseny-sorozat leghíresebb és legnagyobb pénzdíjjal kecsegtető versenyén, a floridai Daytona 500-en. Ráadásul a Reuters beszámolója szerint Trump megjelenése maga is egy show volt: az elnöki különgéppel előbb ugyanis áthúzott a versenypálya felett, majd pedig miután nem messze a versenytől leszállt, átült az informálisan “Beast”-nek (Szörnyetegnek) nevezett elnöki limuzinba, és egyenesen a (majdnem teljesen) ovális versenypályára hajtott, hogy ott tartsa meg rövid köszöntőbeszédét.

Tovább

Nevadában nem állt Biden mellé egy fontos szervezet

február 14., 22:11 Módosítva: 2020.02.15 09:27
0

Nem áll ki Joe Biden mellett a demokraták előválasztásán a Nevadában befolyásos Cilinary Union. Igaz, a szakszervezet nem csak Barack Obama alelnökét, de a New Hampshire-ben győztes Bernie Sanderst sem támogatja. Bidennek viszont a múltkori ötödik és az iowai negyedik hely után fontosabb lenne eredményt felmutatni, bár Nevada után Bidennek inkább a feketék támogatására építve Dél-Karolina és főként a szuperkedd lesz a döntő. 

Tovább

Trumpnak örülne, Sanderstől retteg a Wall Street

február 14., 15:59 Módosítva: 2020.02.15 15:33
79
Már csak 9 hónap van hátra a 2020-as amerikai elnökválasztásig, ilyenkor már javában előkerülnek a tőzsdei megfigyelések, hiedelmek, fogadások. Bármennyire is meglepő, másfél évszázad tőkepiaci és elnökválasztási tapasztalatai alapján már olyan, mintha szinte mindent előre lehetne tudni a jövőről. Igaz, akad egy apró kockázat is.

Kezdjük rögtön három szinte tévedhetetlen megfigyeléssel, amelyek 2020. november 3-án, vagyis az idei amerikai elnökválasztásnál is érvényesek lehetnek, noha még azt sem tudjuk, hogy pontosan kik mérkőznek meg egymással. Az Equilor és a Concorde elemzéseiből kitűnik, hogy

 • az első és eléggé meglepő tapasztalat szerint az elnökválasztás évében több mint 90 százalékos eséllyel emelkednek a meghatározó amerikai tőzsdeindexek, a pár kivétel nagyon súlyos világgazdasági, vagy világpolitikai időszakban született, a nagy világválság 1932-es évében, a világháború során 1940-ben, illetve a pénzügyi krízis 2008-as évében.
 • a második szabállyal még sokat nem kezdhetünk, mert ez a novemberi választás előtti három hónapra vonatkozik. Amikor ebben a szűk periódusban emelkedik a Dow Jones, akkor a hivatalban lévő politikai párt nyeri a választást. Ennek a megfigyelésnek is 90 százalék feletti a találata, függetlenül attól, hogy a regnáló elnök jelölt-e, vagy csak egy párttársa indul.
 • A kanadai BCA elemzőház pedig azt figyelte meg, hogy 1860-tól az újraválasztási ráta közel 80 százalék, ha az elnök első négy éve során a gazdasági ciklus végig felívelő szakaszban volt (ahogyan most történt).
Tovább

Lemondott a választási káosz miatt az iowai Demokrata Párt elnöke

február 13., 08:25 Módosítva: 2020.02.13 10:07
38

Lemondott Troy Price, az iowai Demokrata Párt elnöke a február 3-án tartott jelöltgyűlésen kialakult kaotikus helyzet után - írja az MTI. 

A 2017 óta az iowai párt élén álló Price felügyelte a jelölőgyűlések eredményeinek összesítését, de napokig nem sikerült megfelelően összeszámolni a voksokat.  A kialakult helyzetet a Demokrata Pártban és a választók táborában egyaránt értetlenkedés, majd gyanakvás fogadta, egyes elemzők a választások tisztaságáért is aggódtak, és többen személyesen Price felelősségét hangoztatták.   Az eredmények késlekedését a Demokrata Párt először azzal magyarázta, hogy kézzel számoltak át minden egyes voksot, majd Price közleményben jelentette be, hogy az eredmények továbbítására használt mobiltelefonos alkalmazások nem működtek megfelelően. 

Tovább

Sanders megnyerte az előválasztást New Hampshire-ben

február 12., 07:34 Módosítva: 2020.02.12 16:14
172

Nyolc nappal a kaotikusan végződő, napokkal később pedig lényegében két győztest is hozó iowai kaukusz után megtartották az első hagyományos előválasztást az Egyesült Államokban: New Hampshire-ben Bernie Sanders vermonti szenátor győzött, de szorosan, nem olyan mértékben, mint négy évvel ezelőtt Hillary Clinton ellen.

Sanders Iowában is a legtöbb szavazatot kapta, de Pete Buttigieg, egy indianai kisváros volt polgármestere beelőzte őt az állami delegáltak számában, és a szoros második helyével New Hampshire-ben is ugyanannyi delegáltat kap, mint Sanders. Az összegyűjthető delegáltakat tekintve így az első két állam után Buttigieg áll jobban.

Miközben a különböző számítások szerint győzelmével hosszú távon Sanders esélyei a legjobbak arra, hogy végül majd ő szerezze meg a demokraták elnökjelöltségét, és a párt balszárnyán egyértelműen ő a legerősebb, a mérsékeltebb jelöltek között Amy Klobuchar minnesotai szenátor lett az este meglepetése, Buttigeig mögött csak néhány százalékkal lemaradva bejött harmadik helyre.

A FiveThirtyEight modellje alapján a szoros New Hampshire-i eredmények miatt annak az esélye is megnőtt, hogy végül egyik induló sem gyűjt majd az elnökjelöltséghez szükséges 1991 delegáltat, és ezzel izgalmassá válna a júliusi jelöltállító gyűlés. 

New Hampshire egyértelmű vesztese volt viszont Elizabeth Warren masscahusettsi szenátor, a progresszívek másik arca, aki a várakozások alatt teljesített, és Joe Biden volt alelnök, aki mindössze az ötödik helyen végzett. Egyikük sem szerzett egyetlen delegáltat sem a New Hampshire-ben elnyerhető 24-ből, amit az első három helyezett osztott fel maga között. Az előválasztás eredményeinek alakulását percről percre is közvetítettük>>>

Az elnyerhető delegáltak számában ezek valójában elenyészőek a későbbi nagy államokhoz képest, de Iowa és New Hampshire leginkább azért fontos, mert nem mindegy, milyen kezdéssel szerepel egy jelölt a hírekben, kinek sikerül lendületet vennie, és kinek az esélyei omlanak hamar össze. Azonban az idei előválasztáson ez a hatás a szokásosnál kisebb lehet.

Tovább

Sanders nyerte az előválasztás New Hampshire-ben

ivand
nyg
február 12., 00:44 Módosítva: 2020.02.12 10:49
35
 • A káoszba fulladt iowai kaukusz után New Hampshire-ben az első hagyományos előválasztáson szavaztak a demokrata elnökjelöltekről
 • Az előzetes felméréseknek megfelelően Bernie Sanders nyert, Pete Buttigieg második lett
 • Amy Klobuchar meglepetésjelöltként feljött a harmadik helyre, Biden és Warren viszont az este vesztesei
 • Élőben követtük az eredmények alakulását!

Egy apró faluban éjfél után elindultak szavazni, egy olyan jelölt nyert, aki nem is indult

február 11., 12:14 Módosítva: 2020.02.12 13:04
60

Megkezdődött a demokrata párt előválasztása New Hampshire államban. És annak ellenére, hogy az itteni, a regisztrált demokraták és az egyetlen pártnál sem bejegyzett függetlenek részvételével tartott szavazás (az úgynevezett primary-rendszer) miatt nem lehet olyan csúszásra számítani, mint a legelső, gyűléseken és csoportosulásokon keresztül zajló iowai előválasztáson, azért itt is megvannak lebonyolítás helyi sajátosságai.

Tovább

Joe Biden hazug, kutyaképű póni katonának nevezett egy nőt a kampányeseményén

február 10., 23:43 Módosítva: 2020.02.11 11:22
53

Nem kis megrökönyödést váltott ki Joe Biden, korábbi alelnök, amikor vasárnap egy kampányeseményen egy 21 éves egyetemista nőt viccelődve ugyan, de „hazug, kutyaképű póni katonának” nevezett. 

Tovább

A legfőbb érv Trump újraválasztása mellett

február 10., 13:12 Módosítva: 2020.02.25 18:46
129

Donald Trump amerikai elnök népszerűsége nem valami acélos: egy mértékadó összesítés szerint jó egy éve 41-44 százalék között mozog, hivatalban lévő elnök választási évben legutóbb 1976-ban volt ennél népszerűtlenebb, még a jobboldalon kifejezetten gyűlölt Barack Obama is 46 százalékkal vágott neki a 2012-es kampánynak. Az ellenzék gyengeségei – a Demokrata Párt balszárnya és balközepe közötti belharcok, az előválasztás bohózatba fulladása és az impeachment kifulladása – és mindenekelőtt a gazdaság jó állapota miatt azonban Trump újraválasztási esélyei egyáltalán nem rosszak.

Nagyot fordult a világ azóta, hogy Trump hatalomra jutásakor sokan gazdasági összeomlást vizionáltak. 2016 őszén a pénzpiacok rettegtek tőle, balos közgazdászok azonnali recesszióról, a balközép sajtó a világgazdaság elpusztításáról írt, és az Indexen is többször pedzegettük, hogy Magyarországnak nagy károkat okozhat, ha Trump beváltja kampányígéreteit. Azonban hiába jósolják folyamatosan a válságot, 2020-ra a tizenegyedik évébe lépett az amerikai konjunktúra, még soha nem növekedett ilyen hosszú ideig töretlenül az Egyesült Államok gazdasága.

A GDP-bővülés üteme egészséges, 2017-ben 2,4, 2018-ban 2,9, 2019-ben 2,3 százalék volt, a munkanélküliség Trump alatt 4,7-ről 3,5 százalékra csökkent, és fél évszázada nem volt ilyen alacsony, az infláció mérsékelt; a tőzsde rekordokat dönt; a bérnövekedés üteme 2018-ban elérte a 3,5 százalékot (bár tavaly visszaesett); a foglalkoztatottak száma 6,5 millió fővel nőtt. Ez ugyan elmarad Trump 2016-os ígéreteitől (25 millió munkahelyet és 3,5 4 százalékos növekedést ígért) és történelmi összevetésben sem kiemelkedő, de távol áll a három éve megénekelt összeomlástól.

Tovább

A dán királyt, a kanadai miniszterelnököt hibáztatja, hát ki tesz ilyet?

február 8., 17:01 Módosítva: 2020.02.09 11:38
40

Az előzetes számításokhoz viszonyítva kissé visszafogott volt a demokrata elnökjelölt-aspiránsok nyolcadik élőben közvetített tévévitája. A vita különlegességét az adta, hogy ez volt az első alkalom, hogy a jelöltek egy színpadon álltak a Demokrata Párt előválasztási sorozatának első állomása, a kisebb botrányba fulladó iowai kaukusz óta. Ráadásul nincs megállás, a következő megmérettetés – a New Hampshire-i előválasztás – máris jövő kedden következik. 

A magyar idő szerint szombat hajnalban tartott vitán központi szerepet kapott az egészség- illetve hadügy, a héten lezárult impeachment eljárás, valamint a rasszizmus kérdése is. A korábbi vitákhoz hasonlóan itt is a Demokrata Párt balszárnya és a mérsékeltek között alakult ki a legnagyobb ellentét, azonban az élesre forduló előválasztáshoz képest a vita meglepően barátságos légkörben zajlott le.

Tovább

Iowa: Buttigieg egy hajszállal beelőzte Sanderst

február 7., 10:47 Módosítva: 2020.02.07 16:59
40

Három nappal a szavazás után úgy tűnik, megvan a demokraták iowai kaukuszának eredménye: a körzetek 100 százalékának feldolgozottsága után Pete Buttigieg expolgármester Bernie Sanders vermonti szenátor előtt végzett az állami delegáltak várható elosztásában. Viszont a New York Times is írt róla, hogy annyi hiba, és ellentmondás merülhetett fel, hogy valójában az is kérdés, valaha lesz-e olyan végeredmény, amivel mindenki megbékélne.

Buttigieg 26,2 százalékukra számíthat, míg Sanders 26,1 százalékra. A harmadik helyen Elizabeth Warren massachusettsi szenátor végzett 18 százalékkal, az előzetesen még az élbolyba várt Joe Biden volt alelnök csak a negyedik lett 15,8 százalékkal, és még Amy Klobuchar minnesotai szenátor is megközelítette 12,3 százalékkal.

Ez egyébként egybevág az egyes kampánycsapatok saját belső szavazatszámlálásaival: miután a kaukusz napján nem érkeztek az eredmények, Sanders és Buttigieg is győztesnek hirdette ki magát a Twitteren saját adataikra hivatkozva.

Tovább

Trump: Pokol volt, amin keresztülmentünk, pedig semmi rosszat nem tettünk

február 6., 20:34 Módosítva: 2020.02.07 16:28
76

Donald Trump első fehér házi sajtókonferenciáját tartotta azóta, hogy a Szenátus republikánus többsége felmentette a demokrata többségű képviselőház által elindított eljárás (impeachment) alól.

Ahogy arról írtunk, az elnök jogi csapata és a republikánus frakció – korábbi stratégiáján változtatva – tartalmilag már nem is vitatta az elnök elleni két vádpontot, inkább csak azzal érvelt, erkölcsileg hiába elítélhető, amit Trump tett, nem illegális, az elnöknek amúgy „jogában áll gyanakodni a demokratákra és az ukránokra“, és egyébként is, miért kéne alig kilenc hónappal a 2020-as választás előtt elmozdítani – a Bidenre nézve terhelő ügyek kizsarolásának szándékával tulajdonképpen választási csalásra készülő – elnököt.

Azonban Trump a felmentő határozatot így is óriási erkölcsi elégtételként tálalta már a vezető közjogi méltóságok részvételével tartott, általában az aktuálpolitikai témákat rendszerint kerülő hagyományos Nemzeti Imareggelin, ahol – nevének említése nélkül – kiosztotta az egyetlen ellene szavazó republikánus szenátort, a Utah államot képviselő Mitt Romney-t.

Nem szeretem azokat az embereket, akik a hitükre hivatkoznak olyan tetteik igazolására, melyekről maguk is tudják, hogy helytelenek.

Romney „az Isten színe előtt tett eskü“-jével indokolta döntését, de Isten ide, lelkiismeret oda, magára zúdította a republikánus párt és az elnök haragját, mivel így az elnök elmozdítását célzó eljárás nem teljesen egypárti kezdeményezésként vonulhat be a történelemkönyvekbe.

Tovább

Impeachment: felmentette Trumpot a szenátus

február 5., 22:31 Módosítva: 2020.02.06 23:27
844

Az Egyesült Államok törvényhozásának felsőháza, a szenátus szerdán felmentette Donald Trump elnököt az ellene folyó alkotmányos vádeljárásban,

ezzel pontot téve Amerika történetének mindössze harmadik impeachmentjének végére.

A voksolás nagyjából a pártvonalakat követte: a Demokrata Párt mind a 47 szenátora Trump elítélése és hivatalából való elmozdítása mellett szavazott, de a százfős szenátusban 53 fős többségben lévő Republikánus Pártból csak Mitt Romney szavazott velük a két vádpontból az elsőben, a hatalommal való visszaélés esetében (a vád szerint Trump segélyek visszatartásával zsarolta az ukrán elnököt, hogy az indítson vizsgálatot Joe Biden demokrata párti elnökjelölt-aspiráns fia ellen). A második pontban a kongresszus akadályozásával vádolták Trumpot, ott Romney is a felmentésre szavazott.

Trump elítéséhez és lemondatásához kétharmados többség kellett volna, ezért az elnök felmentését hozó végeredményt már a szenátusi tárgyalás január közepi kezdete óta borítékolni lehetett.

A republikánusoknak az impeachment gyors lezárásával a jelek szerint sikerült minimális károk mellett kibekkelniük a demokrata képviselőház által az ukrán ügyben indított eljárást, amely így vélhetően nem lesz nagy hatással a 2020-as elnökválasztásra, és nem rontja számottevően Donald Trump esélyeit, akinek emelkedett is a népszerűségi mutatója az eljárás végéhez közeledve. Az eljárás alatt az is egyértelművé vált, hogy Trump mára maga alá gyűrte a republikánus pártelitet, amely négy éve még irtózott tőle, és minden botrányával együtt egyértelműen ő irányít a jobboldalon.

Ez azonban a Demokrata Párt egyes tagjai szerint az impeachment kifulladásának dacára is segítheti őket: a republikánusok jobbra tolódásával könnyebb lehet megszólítaniuk a két párt között ingadozó, bizonytalan választókat a hagyományosan szoros eredményt hozó államokban a novemberi elnökválasztáson. Szerdán pedig a képviselőház igazságügyi bizottságának elnöke a New York Times szerint azt is jelezte, hogy ha nem is az immár lezárult impeachment keretében, de megpróbálkozhat az elnök volt nemzetbiztonsági főtanácsadójának beidézésével az ukrán ügyben.

Tovább

Egy republikánus szenátor bejelentette: Trump menesztésére fog szavazni

február 5., 21:11 Módosítva: 2020.02.06 23:27
317

Miután a szenátus reublikánus többsége úgy döntött, hogy a Trump elmozdítására indult eljárás (ez az a bizonyos impeachment) nem vesztegeti az idejét új tanúkra, és minél gyorsabban lezárja az egész ügyet, a demokratákat a végszavazás előtt már csak egy dolog hajtotta: Meg akartak győzni legalább egyetlen republikánus szenátort, hogy később azt mondhassák, sikerült túllépni a pártlogikán.

Az egyik ilyen célpont Susan Collins volt, akinek idén újra versenybe kell szállnia az alapvetően nem a republikánusok irányába billenő Maine állam egyik szenátusi mandátumáért, azonban ő – amellett, hogy nem tartotta helyesnek Trump cselekdeteit – leszögezte, hogy az elnök felmentésére fog szavazni. A másik célpont, Mitt Romney Utah állambeli szenátor azonban szerdán, közvetlenül a szavazás előtt a szenátus ülésén tartott beszédében bejelentette, hogy

Trump bűnösségének megállapítására, és az elnök menesztésére fog szavazni.

Tovább

Trump talpra állt hajléktalanhoz hasonlította Amerikát

február 5., 06:25 Módosítva: 2020.02.05 12:37
208
Mindennél csodálatosabban, fantasztikusabban teljesít az ország, amely elképesztő sikereket ért el. Éppúgy, mint Tony, aki egykor hajléktalan volt, és most újra talpra állt - derült ki Donald Trump harmadik évértékelőjéből. A tapsok tucatjaival megszakított, lózungokkal teli beszéd alapján az Egyesült Államok romokból indult és a csillagokba ért - és hamarosan a Marsra.

Az impeachment gyakorlatilag eredménytelen lezárása, a demokraták iowai előválasztásának kissé kaotikus lebonyolítása után nyerő helyzetből tarthatta meg Donald Trump elnökségének harmadik évértékelő beszédét. Az elnök nem cáfolt magára a kongresszusban elmondott beszédével: a tőmondatokból felépült, a republikánusok tapsviharától mondatonként megszakított - a demokraták gyászos fejcsóválásától kísért - beszédben az öntömjénezéstől az ország kolosszális eredményeinek ecseteléséig minden volt, talpra állt hajléktalan megtapsolásától egyedülálló anya üdvözlésén át, felcseperedett koraszülött üdvözlésén át százéves veterán megünnepléséig és egy „illegális idegen” által megölt férfi fivérének részvéttel teli köszöntéséig. Beszédes volt egy elmaradt kézfogás is.

Tovább

Iowai előválasztás: Buttigieg vezet, Sanders a második

február 4., 23:11 Módosítva: 2020.02.05 17:33
94

Közel egy nappal az iowai kaukusz után tette közzé az első részeredményeket a helyi demokrata pártközpont, miután kisebb káosz után, hétfőn nem sikerült összesíteni az eredményeket. 

62 százalékos feldolgozottság mellett Pete Buttigieg vezet a megszerezhető delegáltak 26,9 százalékával. Bernie Sanders a második 25,1 százalékkal. Ez egyébként egybevág az egyes kampánycsapatok saját belső szavazatszámlálásaival: miután a kaukusz napján nem érkeztek az eredmények, Sanders és Buttigieg is győztesnek hirdette ki magát a Twitteren saját adataikra hivatkozva. Az előzetesen még az egyik esélyesnek tartott Joe Biden volt alelnök csak 15,6 százalékon áll jelenleg, így ő a negyedik Elizabeth Warren után, aki 18,3 százalékon van.

Érdekesség, hogy Kossuth megyét a jelek szerint Pete Buttigieg vitte el, ott már 100 százalékos a feldolgozottság. Kossuth megyét, Iowa legnagyobb megyéjét 1851-ben alapították, és nem más a névadója, mint az akkor épp amerikai körútján lévő Kossuth Lajos.

Tovább

Méretes botránnyal indult az amerikai elnökválasztás

február 4., 11:28 Módosítva: 2020.03.10 18:19
52

A nyugati sajtó hónapokig élt a bűvöletében, naponta anyagok százait ontotta róla, ezzel rendesen felsrófolta a jelentőségét – a végén viszont kiderült, hogy az egész egy túllihegett blama, amely a várakozásokkal szemben nem sok hatással lesz a közeljövőre. 

A 2020-as amerikai elnökválasztás első epizódját a Demokrata Párt Iowa állambeli előválasztását hagyományosan óriási érdeklődés és heves esélylatolgatás előzi meg; ez az első alkalom, hogy a sok hónapos kampány és szakértői okoskodás után a szavazókat is megkérdezik a jelöltekről. A nép első szava pedig (pont a felfokozott várakozások miatt) az egész elnökválasztás menetére nagy hatással szokott lenni.

Tovább

Senki sem érti, miért nincsenek még eredmények az iowai kaukuszon

Iván András
Tóth Gergely
február 4., 01:08 Módosítva: 2020.02.04 11:35
47
 • Magyar idő szerint kedd éjszaka tartották a demokrata előválasztást megnyitó iowai kaukuszt
 • Azonban órákkal a szavazás kezdete után sem jöttek hivatalos eredmények, az elnökjelöltek sem értik, mi történhetett
 • A helyi Demokrata Párt arra hivatkozott, hogy rendesen ellenőrzik az adatokat, és 2020-ban először nem egy, hanem három adatsort tesznek majd közzé
 • Úgy tűnik, elromlott az adatok továbbításához használt app, és telefonon sem tudták sok körzetből bediktálni az eredményeket
 • Először szavaztak élesben a Donald Trump ellenfelének készülő jelöltekről
 • Joe Biden, Obama volt alelnöke, Bernie Sanders vermonti szenátor, Elizabeth Warren massachusettsi szenátor és Pete Buttigieg, egy indianai kisváros volt polgármestere verseng egymással
 • Élőben követtük az események alakulását

Ők azok, akik nyugdíjba küldhetik Trumpot

február 3., 20:27 Módosítva: 2020.02.11 11:09
462

Magyar idő szerint hétfő éjjel az Iowa államban tartott demokrata kaukusszal élesbe fordul amerikai választási kampány. Donald Trumpnak hivatalban lévő elnökként nem kell az előválasztással bíbelődnie, a republikánus szavazók körében mért 90 százalékos támogatottságát még az elmozdítására indított eljárás sem tudta kikezdeni. Azonban demokrata oldalon valósággal tolonganak a különböző jelöltek, akik revansot akarnak venni Hillary Clinton 2016-os, a párt szavazóit valósággal sokkoló vereségéért.

A tavaly beindult kampányban eddig 29 elnökaspiráns tűnt fel, közülük 22-en vettek részt a párt által szervezett vitákon, és még mindig nem kevesebb, mint 11-en maradtak állva.

A sűrű mezőnyből több, a végső győzelemre is esélyesnek tartott jelölt pottyant ki, például Kirsten Gillibrand vagy Kamala Harris szenátorok, illetve az óriási hype ellenére szinte végig csak küszködő Beto O'Rourke volt texasi képviselő. A július 13-i demokrata elnökjelölő gyűlésig tartó előválasztási maratonnak jelenleg sincs egyértelmű esélyese (nem egyértelmű esélyese azért van: Joe Biden, Barack Obama volt alelnöke), és Andrew Yang, Amy Klobuchar vagy Tom Steyer számára sem teljesen lefutott a meccs, azonban nagyon-nagyon meglepő lenne, ha nem az alábbi öt ember közül kerülne ki Trump kihívója.

Tovább

Most fordul élesre a Trump ellen készülő demokraták küzdelme

február 3., 20:27 Módosítva: 2020.02.04 03:21
67

Négy év után újra egy alig több mint hárommillió lakosú tagállamra, Iowára figyel majd egész Amerika: hétfőn este (magyar idő szerint kedd hajnalban) megkezdődik a demokrata előválasztás, ami alatt eldől, ki lesz Donald Trump kihívója a novemberi elnökválasztáson. A több mint négy hónapig tartó előválasztás azonban azt is komolyan befolyásolhatja, hogy az egymással szembenálló demokrata irányvonalak közül melyik kerekedhet felül. Az utolsó felmérések a balszárnyat képviselő Bernie Sanders előretörésére utaltak Iowában, de Joe Biden, Barack Obama volt alelnöke nem sokkal volt mögötte, összességében pedig négyen is belátható távolságban vannak egymáshoz képest.

Tovább

Így dől el, ki lesz Trump kihívója

február 3., 18:30 Módosítva: 2020.02.04 07:32
63

A február 3-i iowai kaukusszal megkezdődik a demokrata előválasztás, amin eldől, melyik induló lesz végül a párt hivatalos elnökjelöltje, aki majd novemberben megküzd Donald Trumppal az elnökválasztáson. Röviden összefoglaltuk az előválasztás menetét.

Tovább

Iráni atomalku: az EU tiltakozik, Izrael és Szaúd-Arábia tapsol

2017. október 13., 21:10 Módosítva: 2017.10.22 17:38
5

Donald Trump amerikai elnök péntek este bejelentette, hogy nem írja alá az iráni atommegállapodást. Az elnöknek háromhavonta kéne szignálnia az egyezményt, de Trump úgy döntött, nem teszi meg. A Kongresszusra bízta az elfogadható megállapodás kidolgozását.

A Kongresszusnak 60 nap alatt kell döntenie az Irán elleni szankciók újratárgyalásáról.

Tovább

Trumpot nem érdekli, mit mond a hírszerzés Oroszországról

2017. július 23., 22:33 Módosítva: 2017.07.24 10:55
6

A Fehér Ház új kommunikációs igazgatója, Anthony Scaramucci szerint Donald Trump változatlanul nem fogadja el a hírszerzés megállapításait Oroszországról – írja az MTI.

Scaramucci a CNN vasárnapi vitaműsorában beszélt Trump álláspontjáról. Idézte az elnököt, aki ezt mondta neki az oroszok választási beavatkozásairól:

Hé, lehet, hogy ők voltak, de lehet, hogy nem ők voltak.

Tovább

Lemondott a Fehér Ház sajtófőnöke

2017. július 21., 19:41 Módosítva: 2017.07.23 22:33
2

Távozik a posztjáról Sean Spicer, a Fehér Ház sajtótitkára, Donald Trump kommunikációs stábjának egyik legfontosabb embere – írja a BBC.

Tovább

Az FBI nem emel vádat Trump volt tanácsadója ellen

2017. február 17., 08:12 Módosítva: 2017.02.17 17:24
2

Donald Trump korábbi nemzetbiztonsági tanácsadója, Michael Flynn az elmút hónapban az FBI embereinek azt állította, hogy nem beszélt az orosz nagykövettel az ország elleni szankciókról Trump megválasztása előtt. A hírszerző ügynökségek bizonyítékai ennek ellentmondanak.

A január 24-i kihallgatás során Flynn igen kényes helyzetbe került, mivel kiderült, hogy hazudott az FBI-nak, és ez az amerikai törvények értelmében bűncselekmény.

Tovább

Trump nem tudja, hányadán áll Putyinnal

2017. február 5., 11:25 Módosítva: 2017.04.12 13:19
5
2 hozzászólás

Donald Trump Florida otthonában adott interjút a Fox News-nak, aminek részletei ár nyilvánosak - írja a BBC. A beszélgetés során az amerikai elnököt többek között Vlagyimir Putyinról kérdezik. A válaszaiból az derül ki, hogy igazán nem tudja hogyan viszonyuljon az orosz elnökhöz. A kiszivárogtatott részletekből a következő dolgok derülnek ki: 

 • amikor a riporter, Bill O Reilly gyilkosnak nevezi Putyint, Trump erősen terel azzal, hogy nagyon sok a gyilkos a világban, az Egyesült Államokban is vannak gyilkosok, az ő országuk se ártatlan. 
 • tiszteli az orosz elnököt, és reméli, hogy jól kijön majd vele, mert bár sok embert tisztel, de ez nem jelenti azt, hogy ki is jön mindenkivel 
 • szerinte jobb jóban lenni az oroszokkal, de fogalma sincs, hogy ez sikerülni fog neki, vagy sem
 • segítséget vár az oroszoktól a legfőbb ellenség, az Iszlám Állam és általában a terrorizmus elleni harcban
 • múlt szombaton beszéltek telefonon, és abban egyeztek meg, hogy tartani fogják a kapcsolatot, de személyes találkozót egyelőre nem beszéltek meg

A Fox News a teljes interjút vasárnap fogja leadni, közvetlenül a Super Bowl előtti időpontban.