Állampolgárságot David Guettának!

2016. augusztus 15., 12:46 Módosítva: 2016.08.16 07:48
1001

Felesleges dolog 2016-ban azon keseregni, hogy a Sziget nagyszínpadán elektronikus zenét játszik egy DJ felvételről, úgyhogy inkább megpróbáltunk annak örülni, hogy a zöld lézer mellett végre van piros, kék és sárga is.  A Sziget vasárnapi programját Aziza Brahim varázslata és a Bloc Party nosztalgiavonata mentette meg. 

David Guetta @ Nagyszínpad 1/10

Már átlendültünk azon a mélyponton, hogy a Sziget nagyszínpadán EDM-et játszó DJ-k veretik. Már azon is átlendültünk, hogy ezek voltaképpen méregdrága haknik, amik körülbelül annyi zenei értékkel bírnak, mint egy hatodikos sulibuli a tornateremben. Már nem lehet mit csinálni ezzel az egésszel, David Guetta kiirthatatlan a magyar fesztiválpiacról, az örök hőzöngők egyszerűen elvesztették ezt a csatát.

Nem is az a probléma, hogy egyes EDM DJ-k esetében valós jelenség, hogy előre elkészített mixekkel érkeznek, sokkal inkább az a szomorú a szokásos évi guettázásban, hogy a francia producer nem jönne ennyiszer, ha nem mutatkozna rá lakossági igény. Nyilván a Balaton Sound közönsége alapvetően ezt kedveli, de a Szigetre napijegyet váltó magyarok is inkább miatta meg Rihannáért fizetik ki a 18 ezer forintos belépőt, hiszen másokat egyszerűen nem ismernek. Az EDM-lufi nemhogy kipukkanni látszik, de csak most fújják igazán nagyra azzal, hogy David Guetta nemcsak a kötelező záróprodukció a maradék tűzijátékhoz és konfettihez, hanem egy rendes főfellépő a Sziget ötödik napján.

Tovább

Most predátornak érezheti magát a Szigeten

2016. augusztus 15., 10:48 Módosítva: 2016.08.16 07:21
91
Piros = meleg, kék = hideg. Hőkamerával pásztáztuk végig a Sziget minden fontos részét, azóta más színben látjuk a világot.

A 300 milliós '56-os megemlékezés kocsmadíszletnek kiváló

2016. augusztus 15., 10:28 Módosítva: 2016.09.05 09:36
109
Az idei Sziget Fesztiválra az 1956-os forradalom 60. évfordulójára több tárlattal és látványossággal készültek a szervezők. De az emlékév fesztiválos promózására kapott 300 millió forintból csak az derült ki, nagyon nehéz olyan kiállítással és programokkal készülni, amelyek képesek megfogni a 20-40 éves korosztályt, vagyis a fesztivál törzsközönségét. Egy An-2-es repülőgépnek dőlve vagy egy három emelet magas toronytövében ülve történelem lecke nélkül is jól lehet sörözni.

5 éve egy francia barátomat rabul ejtették a pesti házfalak vakolatán az 1956-os forradalom golyó ütötte sebhelyei. „Ez a velünk élő történelem” – lelkendezett és kierőszakolta, hogy vigyem el egy budapesti forradalom túrára. Csak két nap után esett le neki, hogy a magyaros „ej, ráérünk arra még” okokból nincsenek kijavítva a hibák, az ég egy adta világon semmi sok milliárdos megemlékezési koncepció nincs a romos állapotok mögött.

A baj az, hogy idén volt egy 300 millió forintos koncepció az 1956-os forradalom fesztiválos hakniztatására. Az '56-os Emlékbizottság célja az volt, hogy öt könnyűzenei fesztiválon (VOLT, Balaton Sound, Strandfesztivál, Gyereksziget és Sziget) emléktárlatokon és ismeretterjesztő programokon mutassák be a külföldieknek a 60 évvel ezelőtti eseményeket. De hiába a szándékosság, a kidolgozott koncepció és a többszázmillió forint, az egész felhajtás még annyira sem szippantja be a fesztiválozókat, mint egyszeri brit legénybúcsús társaságot az ottfelejtett golyónyomok.

Tovább

Nyertesek, mégis a vesztesek teljes nyugalmával jöttek

2016. augusztus 14., 17:53 Módosítva: 2016.08.15 07:24
58

Idén a Stenk dalversenyét a budapesti Dope Calypso garázspunk zenekar nyert meg, a nyeremény értelmében felléphettek a Szigeten. (A díjátadóról készült videónkat itt lehet megnézni.)

Megnéztük a koncertjüket, aztán megbeszéltünk az együttessel, hogy mi történt velük az elmúlt időszakban, hogyan boldogulnak a magyar zeneiparban és hogyan is volt az a történet, amikor a zenekar dobosa hat évvel ezelőtt kizuhant a dobok mögül Nemjuci-koncerten a Szigeten.

Tovább

Soha rosszabb szombat estét!

2016. augusztus 14., 12:30 Módosítva: 2016.08.15 08:05
479

A Sziget szombatja ismét telt házat hozott: a Muse nagyszínpados fellépésére az összes jegy elkelt, a zenekar parádés szuperprodukcióval hálálta meg az érdeklődést. A Sigur Rós kozmoszrockja nehezen találta meg a helyét a naplementében, viszont Roisin Murphy látszólag szétesett produkciójának is volt üzenete: menjünk mindannyian a picsába! 

Muse @ Nagyszínpad 8/10

Megmondom őszintén, kocamuse-os múltam van. 2006 előtt egyáltalán nem ismertem a zenekart – illetve szemellenzősen elutasítottam őket, mert mindenki azt mondta, hogy olyan radioheades, én meg azt a nyünnyögést nem eszem –, és a Black Holes & Revelations album kellett ahhoz, hogy nagy duzzogva meghallgassam, mit tud ez a három brit. Aztán láttam, hogy nyünnyögésre ők is hajlamosak ugyan, de azért ez inkább jóféle dallamos stadionrock, rögtön visszamenőleg bepótoltam az összes albumot, a Black Holes & Revelations meg azóta is rendszeresen megfordul a hallójárataimban.

Tovább

Szombatra az összes Sziget-jegy elfogyott

2016. augusztus 13., 16:06 Módosítva: 2016.08.14 05:40
12

Több mint száz országból érkeznek vendégek az idei Szigetre, és a jegyeladások szerint a külföldiek közül a legtöbben Hollandiából, majd az Egyesült Királyságból jönnek – mondta az MTI-nek a Sziget Kulturális Szervezőiroda sajtóirodája. A harmadik helyen a franciák vannak, őket követik Olaszország, Németország és Svájc állampolgárait A fesztivál legtöbb résztvevőjét adó tízes listára még Ausztrália is felkerült, ahonnan jóval több mint ezren érkeztek.

Vető Viktória sajtófőnök szerint a Szigeten lévő magyar és külföldi vendégek aránya az elmúlt években nem változott, a hetijegyek javarészt külföldön fogynak, míg a napijegyeket inkább a magyarok veszik. Tavaly az ottalvós hetijegyek 80-85 százalékát értékesítették külföldön. A látogatók számának növekedésével párhuzamosan viszont egyre több a magyar fesztiválozó - mondjuk van mit behozni, korábban évről-évre egyre jobban a külföldiek felé billent a mérleg.

Egy tavalyi kutatás szerint a külföldiek mintegy kétharmada először volt a Szigeten, míg a magyarok több mint fele visszatérő látogató. Tavaly 441 ezren látogattak el a Szigetre, és idén már másfél hónappal a kezdés előtt elkelt az összes bérlet a fesztiválra. A szombati napra - akárcsak a csütörtöki Rihanna-koncertre - az összes jegy elkelt; ez azt jelenti, hogy az esti órákban a látogatók száma elérheti a 90 ezret. A szervezők számítanak további teltházas napokra is.

Hová tűntek a Szigetről a Pokémonok?

2016. augusztus 13., 15:03 Módosítva: 2016.09.15 21:29
180

Az idei Sziget kezdete előtt biztosak voltunk benne, hogy a Pokemon őrület a fesztivál ideje alatt sem csillapodik különösebben, ezért kitaláltuk, hogy még az építés ideje alatt felmérjük a helyzetet, hogy nagyjából milyen Pokemonokat dob a Hajógyárin a játék. A lényeket elhelyező algoritmus elég kiszámíthatatlan, ráadásul a fejlesztő Niantic csapat minden erejével azon van, hogy ne is legyenek kereshető térképek arról, hogy hol találhatóak a Pokemonok. Ezért jó ötletnek tűnt, hogy teljesen kézi módszerekkel és olvasóink segítségével összeszedjük, hogy miket lehet találni a Szigeten.

Tovább

Rihannánál minden csak jobb tudott lenni

2016. augusztus 13., 13:00 Módosítva: 2016.08.14 08:42
140

Eső, bombariadó, Rihanna - eddig ezek a dolgok próbálták meg tönkretenni az idei Sziget fesztivált, de az első hivatalos nap végre kiköszörülte a csorbát: Manu Chao tisztességes viadalban győzte le Rihannát, John Newman agydaganatát még akkor is nehéz volt elhessegetni, ha egyébként energikus koncertet adott, az Editorsnak pedig kifejezetten jól állnak az évek és a reggeli futások. Sziget, első nap, koncertek. 

MANU CHAO @ NAGYSZÍNPAD 6/10

A spanyol-francia Manu Chao nem egy Rihanna, mégis az volt a pénteki Nagyszínpados koncertjének a tétje, hogy egy 55 éves hippi gitáros tud-e jobbat gurítani a barbadosi énekesnőnél. A küzdelmet pontozással döntöttük el, íme az eredmény. 

Pontos kezdés: 1 pont Manu Chaónak.

Rihanna ugyebár fél órát késett, ezzel szemben Manu Chao nem csak pontos volt, de még 11 után még sem akartak lemenni a színpadról és a közönséget énekeltették. 

Minőségi vizuál: 1 pont Manu Chaónak.

Rihanna egy fehér lepellel takarta le a Nagyszínpadot, Manu Chaóék ilyet nem csináltak, mögöttük konkrétan ugyanaz a vetítés ment, mint valószínűleg 2004-ben, mert azt nem hisszük, hogy George W. Bush 2016-ban is indokolt figura lenne. Ja, és a vetítés konkrétan Microsoft Paintben készült rajzokból és random fotókból állt, mintha csak levetítették volna egy 12 iskolás házi műalkotását. Aki nem tudja ez milyen lehet, az nézze meg Manu Chao honlapját, ami egy hozzáértő ismerős szerint 1998 óta ugyanolyan. 

Tovább

Drogdealert fogtak a Szigeten

2016. augusztus 13., 10:32 Módosítva: 2016.08.13 18:46
6

A police.hu közleménye szerint péntek este elkaptak a Szigeten egy drogdealert, mások ellen pedig drogbirtoklás miatt indult eljárás. A dealer egy nigériai férfi, akit pénteken 22 óra 40 perckor fogtak el, amikor két 21 éves németnek akart kábítószert eladni. Motozás után a férfitől előkerült 8,9 gramm "kábítószergyanús növényi származék" (vélhetően a füvet fogalmazza meg ilyen cikornyásan a rendőrségi közlemény), és két szív alakú kábítószergyanús tabletta is (hogy a szív alaknak miért van jelentősége, nem tudni). A dealert a rendőrök előállították, gyanúsítottként hallgatták ki és őrizetbe vették.

A két 21 német ellen is eljárás indult kábítószer-birtoklás gyanúja miatt, ők szabadlábon védekeznek. Ugyanígy járt az az olasz férfi, akit szintén pénteken, 16 óra 45 perckor motoztak meg a rendőrök. Tőle "0,2 gramm zöld színű kábítószergyanús növényi származékot és nejlontasakba csomagolva további 0,7 gramm sötét színű kábítószergyanús anyagot" foglaltak le, vagyis kevesebb mint egy gramm miatt került bajba.

Egy tolvaj miatt is volt dolguk a rendőröknek: már szombat hajnalban, 1 óra 3 perckor elfogtak egy algériai zsebest, aki a gyanú szerint a fesztiválozókat fosztogatta. A férfitól két mobilt, egy karórát és több tízezer forintot foglaltak le. Előállították, gyanúsítottként hallgatták ki és őrizetbe vették.   

Ezt a hangot hallottuk a legtöbbször 2015-ben

2016. augusztus 13., 10:20 Módosítva: 2016.08.17 09:24
367

MØ kétségkívül a legsikeresebb mai dán popsztár: hangját leginkább a Lean Onból vagy az idei Major Lazer-slágerből, a Cold Waterből szokás ismerni, pedig a saját dalaival is egyre népszerűbb. Az energikus szigetes fellépése (a koncertről itt írtunk) után kérdeztük meg, miért késik az új lemeze, miben áll a punksága, és ugyanúgy szereti-e Diplo slágereit, mint a saját dalait.

Tovább

Honnan kapta a nevét a Sziget?

2016. augusztus 12., 19:38 Módosítva: 2016.08.13 00:10
348

Pofonegyszerű kérdés, ugye? Naná, hogy a Hajógyári-szigetről, vagy más néven Óbudai-szigetről, és persze, hogy egy csomóan tudják ezt. De ha egy fesztiválozónak egyszer csak nekiszegezik a kérdést, könnyen lehet, hogy nekiáll kombinálni, vagy teljesen leblokkol. Mi pedig pont erre mentünk rá a Sziget csütörtöki napján ebben a videóban:

Tovább

Leonard Cohen 82 évesen sem áll le

2016. augusztus 12., 18:27 Módosítva: 2016.10.22 20:20
157

És megjelentet egy új albumot az ősszel, a címe You Want It Darker lesz.

Tovább

Zenére finomabb a sör és néha jobb a szex is

2016. augusztus 12., 17:20 Módosítva: 2017.04.07 14:29
224

Zenére egy csomó minden jobban megy, de embere válogatja, hogy kinél mennyire és milyen zenére – nagyjából ez a spanyolviasz-gyanús megállapítás a háttérzenére végzett tevékenységek kutatásainak közös nevezője. Az ember muzikális lény (ezt a cikket is úgy írom, hogy Apollo 440 bömböl a fülembe), egyes kutatók még a dallamtapadást is azzal magyarázzák, hogy az ősember ritmusra kántálva tanította az ősgyerekeket, szóval nem olyan meglepő, hogy a zenének vannak pozitív hatásai. De néha azért születnek meglepő eredmények, amiket akár a Szigeten is tapasztalhatunk.

Például az, hogy zenére jobban ízlik a sör.
Tovább

Lehet, hogy nagy a nyugi, de nem amikor a Ramones játszik

2016. augusztus 12., 17:18 Módosítva: 2016.08.12 22:57
185
Marc Steven Bell blues dobosból lett a világ egyik elsőszámú punkdobosa először a Richard Hell and the Voidoids élén, ahonnan nem sokkal később Marky Ramone néven a Ramonesba igazolt, a magyar származású alapító Erdélyi Tamás azaz Tommy Ramone ajánlásával. A Szigetre a Marky Ramone' Blitzkrieg élén érkezett. Interjú.

Számomra a Ramones egyik legfőbb sajátossága az a kettősség, hogy miközben sugárzik belőle az egyszerűségénél fogva, hogy ezt bárki el tudja játszani, teljesen megcsavarja, hogy mindenki különálló és markáns egyéniség, amitől meg teljesen megismételhetetlenné válik a zene. Mi a zenekar öröksége? 

Ez így van, és ezért nem lesz soha még egy Ramones, de nagyon sok zenekarra voltunk komoly hatással, és mindig hálás vagyok, amikor megemlítenek minket, viszont fontos, hogy csak azok tudnak érvényesülni, akik nem másolnak minket, hanem akikre a hozzáállásunkkal hatottunk. A Ramonesnak ez az igazi öröksége.

Ahogy nem lesz még egy Beatles, úgy nem lesz még egy Ramones se. 

Mi volt az első meghatározó zenei hatása? 

A Beatles. A legjobb zenekar, messze az egész világon, amely valaha létezett. A legjobb dalszövegek is hozzájuk fűződnek és persze imádom Ringot. Ő volt a legfőbb hatásom, mint dobos. Tőlük nem sokkal később egyenesen jött a Who, a Kinks, a Yardbirds, így ezek nagyjából egy időben és egyszerre hatottak rám. 

Tinédzser volt, amikor a dübörgött a beat és a hippi mozgalom. A vietnámi háború elleni üzenet, vagy a Nyugati-part zenekarai mennyire fogták meg?

Akkor még azért nagyon fiatal voltam, ezért az üzenetet annyira nem fogtam fel, de a hippi mozgalomnak sok jó zenekart és sok jó dalt köszönhetünk. A San Francisco-i, bélyegezős vonalat nem csíptem viszont, mert nem voltak nagyon dalok. Meg az angolok amúgy is jobbak voltak abban az időben, és a zenészek is jobbak voltak odaát. Rolling Stones, Jethro Tull, mind nagyszerűek voltak és leginkább azért, mert ezek a bluesból és a jazzből építkeztek. A blues és a jazz persze rám is hatott, Miles Davis, John Coltrane, Buddy Rich, mind hatottak rám. Remélem egy nap felvehetek egy jazz vagy egy blues albumot, bár bluest már játszottam, mert Johnny Shines egyik lemezén én dobolok, de persze az nem az én lemezem volt. Imádok hat-nyolcadban játszani, imádom a blues hangulatát és sok esetben a blues és a punk dalszövegek között nagy az átfedés. 

Mik ezek az átfedések? 

A dolgok megkérdőjelezése és kritikus szemlélete, a szövegek érzelmi telitettsége és direktsége. Az átfedést jól mutatja az is, hogy a CBGB's-ben, amikor punkot kezdtünk játszani, mi sem gazdag gyerekek voltunk, hanem ugyanúgy nincstelenek. 

Tovább

Egy gyerekkori álom valóra vált

2016. augusztus 12., 16:35 Módosítva: 2016.08.12 19:49
297

Az ex-Stereochrist tag, a jelenleg a HAW-ban is zenélő Makó Dávid The Devil's Trade elnevezésű szólóprojektje az utóbbi idők egyik legkomolyabb dalszerző-előadói bemutatkozása. A dalszerző-előadó első nagylemeze, a Those Miles We’ve Walked Alone a 2014-es év egyik meglepetése volt, most 2016-ban 5 új dallal kibővítve bakeliten is megjelent a lemez, amivel az előadónak egy gyerekkori álma vált valóra. A megjelenést a  Cseh Tamás Program és az A38 Hajó támogatta. 

Tovább

Rihanna ellopott egy fotót, ami talán el sem készülhetett volna

2016. augusztus 12., 16:19 Módosítva: 2018.04.23 14:34
1476
És akkor megszólalt a legvékonyabb hang a világ legkisebb hegedűjén.

Rihanna (na jó, nem konkrétan Rihanna, hanem a 48 millió követővel bíró Instagramját kezelő menedzser) ellopott egy fotót, ami ráadásul olyan kép volt, amit az énekesnő saját játékszabályai szerint el sem készíthettünk volna.

Tovább

Rihanna a Sziget előtt tudta meg, hogy kapott egy életműdíjat

2016. augusztus 12., 13:34 Módosítva: 2016.08.12 17:41
8

Méghozzá az idei MTV Video Music Awards gála Michael Jackson életműdíjat, olyan elődök után, mint Madonna, Peter Gabriel vagy a Guns N' Roses.

Tovább

Egymillió dolláros égés a Szigeten

2016. augusztus 12., 12:18 Módosítva: 2020.08.13 00:04
7902

A Sziget mínusz egyedik napján volt bombariadó és eső is. Aki azt hitte, ennél már nem lesz rosszabb, tévedett. És az is, aki azt hitte, hogy a nulladik napot csak a telt ház miatti káosz teszi tönkre. Mert Rihanna katasztrofális fellépése tette tönkre végleg 

Rihanna @ Nagyszínpad 2/10

Talán a Sziget történetének egyik legnagyobb húzása, hogy sikerült elhozniuk Rihannát az idei fesztiválra. Persze, volt már itt Radiohead és David Bowie is, de Rihanna nem évekkel később jött, hanem karrierje csúcspontján. Nem véletlenül volt abszolút telt ház és iszonyatos tömeg a Szigeten, de az egymillió dolláros bébi olyan gyatra, már-már nevetséges produkciót nyújtott élőben, hogy arra még másnap is nehéz magyarázatot találni.

Tovább

Rihanna döntése volt a félórás késés

2016. augusztus 11., 22:12 Módosítva: 2018.04.23 14:34
1546

Rihanna tudta, hogy csak este 11-ig játszhat, mégis úgy döntött, hogy csak tízkor lép színpadra – tudtuk meg a Sziget sajtófőnökétől.

Tovább

Egyórás várakozásra számítson, aki ma a Szigetre megy

2016. augusztus 11., 18:00 Módosítva: 2016.08.12 12:02
2

Hatalmas a tömeg a Filatorigátnál, legalább húsz perc eljutni a HÉV-től a Sziget legelső ellenőrző- vagy jegykiadópontjáig.

Tovább

Ilyen volt húsz éve a Pepsi Sziget

2016. augusztus 11., 17:40 Módosítva: 2016.08.12 12:33
2227
Itt a retro hangulatfilm a már majdnem európai fesztiválról és a bunkofónt még alig használó, nem szűzbálba érkező fiatalokról. A kezdeti évek szárnypróbálgatásai után 1996-ban vonultak fel a Szigeten az első komoly, vagy többnyire aktuális headlinerek mint a Prodigy, Iggy Pop, The Stone Roses, Therapy?, és fellépett persze Hobo, Slash, Kimnovak, Beates és Heller Ágnes is. Ezt örökítette meg Wisinger János rendező csapata a Szigetfilm 96 című filmben.

„Én akkor kerültem a Filmművészeti Főiskolára, és mint kezdő rendezőt engem kértek fel erre a filmre Varga Gábor és Hollósi G. Zsuzsanna producerek. Először csak annyi volt, hogy dokumentáljuk a Szigetet” - mondta Wisinger, aki ezt követően napi húsz órát járta főiskolásként jó pillanatokért a fesztivált.

„Kaptunk két kamerát, vagy száz órányi nyersanyagot meg egy programfüzetet, hogy hajrá, vegyük fel, amit lehet. Aztán mikor látták a forgatott anyagot, kaptunk ötven óra vágást, hogy rakjunk össze egy zenés hangulatfilmet".

A Szigetnek ekkor lett a Pepsi a fő támogatója, hároméves szerződéssel, a Nagyszínpad is összekapta magát, és az összlétszám elérte az ideális kétszázezer főt. Az akkor még hamvas arccal nyilatkozó Sziget-alapító Gerendai Károly, és a Szigetesek partnerek voltak a filmben. Wisingerék összesen három-négy operatőrrel, egy-két szerkesztő-riporterrel járták a fesztivált, nagyjából napi húsz órát töltöttek ott tíz-tizenkét napon keresztül. "Azóta is előjön a pszichoszomatikus szigetbetegségem, amint meglátom a K-Hídat. De azért van, hogy még manapság is kimegyek. Idén is készülök, persze csak egy-egy estére" - mondta erről. 

Tovább

Majdnem ettől visszhangzott a Nagykörút

2016. augusztus 11., 17:09 Módosítva: 2016.08.12 08:19
217

Marsalkó Dávid (aka: Halott Pénz) is feltűnik a Soerii & Poolek legújabb klipjében, ami a Myra Monokával közösen jegyzett Hurrikán című számhoz forgott. A dal úgy született, hogy Lofti Begi, az MLSZ megbízásából, megkereste az őrült duót, hogy dolgozzák fel Az éjjel soha nem érhet véget című parti- és focihimnuszt a Bon Voyage című, szurkolóknak szánt válogatáslemezre.

Soerii&Poolek

A Soerii & Poolek eredetileg ehhez a projekthez kérte fel Myrát, akivel már korábban is dolgoztak együtt, ám közben Náksiék úgy döntöttek, hogy inkább ők szeretnék leporolni a régi számukat. "Így tőlünk kellett egy másik új cucc, Myra meg pont ott volt a stúdióban, szóval kézenfekvő volt hogy vele csinálunk valamit" – mesélte az Indexnek Kovács Geri az együttesből.

Tovább

Sár nincs, de hideg van a Szigeten

2016. augusztus 11., 16:00 Módosítva: 2016.08.11 18:02
27

A Sziget már tényleg akkora, mint egy kisebb magyar település, szóval nem árt előtte megtudni minden fontosat a működéséről és az újdonságairól. Ebben segítünk a Sziget nulladik, és egybn első telt házas napja előtt azzal, hogy összeszedtünk pár érdekes, fontos vagy meglepő infót, újdonságot, amikkel érdemes képbe kerülni.

Tovább

Rihanna benyújtotta a 280 milliós számlát

2016. augusztus 11., 15:50 Módosítva: 2016.08.12 12:45
2714

Nem is az a lényeg, hogy a barbadosi énekesnő egymillió dollárért lép fel (ezt az információt a Sziget nem erősítette meg, de nem is cáfolta az azt elsőként megszellőztető Figyelőnek, ami érthető, szigorú feltételek szabályozzák, miről lehet beszélni és miről nem - erről speciel nem nagyon), mert egy A-listás popelőadó ennyit simán elkérhet (Taylor Swift például), a fura az, hogy a HVG infói szerint eddig nem kértek el egy vasat sem. 

Tovább

Dél-Afrika atomot dobott a Szigetre

2016. augusztus 11., 13:58 Módosítva: 2016.08.12 00:12
860

A Nagyszínpad első, a Sziget mínusz egyedik napján a hirtelen támadt hidegfrontban kellett bizonyítani Marky Ramone-nak, a dél-afrikai Die Antwordnak és a Chemical Brothersnek is. Volt, akinek sikerült elfeledtetnie a szakadó hideg esőt, és volt, akinek a fellépése drogprevenciónak is beillett volna. 

Die Antwoord @ Nagyszínpad 10/10

Bírom őket annyira, hogy megvegyem a lemezeiket, és jó okom volt azt hinni, hogy a Die Antwoord óriásit guríthat fesztiválzenekarként, de erre este hétkor még öt forintot se mertem volna tenni. A hirtelen támadó hidegfront minden koncerthangulatot kinyírt: szakadó eső, lehangolt arcok a héven, kerítések, szögesdrótok, szigorú arcú ellenőrök - az odaút még nem az év buliját, hanem a Schindler listája forgatását idézte.

A Die Antwoordnak szó szerint ellenszélben kellett bizonyítania, de fél nyolckor már megbántam, hogy voltak kétségeim. Rövidesen elállt az eső, megszólalt Carl Orfftól az O Fortuna; az akadémikus emelkedettséget harminc másodpercen szétkúrta egy, a jó ízlés hiányáról árulkodó dubsteb groove; a nagyzenekari áhítat csöndes zongorafutamokba torkollott; kirohant a színpadra a kábé százötven centis Yolandi Visser, az albínó földönkívülinek látszó rapper, és cérnahangon azt visította: FOK JULIE NAAIERS!

A közönség hálás üvöltése azt mutatta, hogy köszi, ez a produkció meg van véve.

Tovább

A Snapchatet pont a fesztiválokra találták ki

2016. augusztus 11., 06:57 Módosítva: 2017.02.21 14:26
18

A Snapchat az idei évben lett igazán mainstream, amikor a tinédzserek képküldő szolgáltatásából olyan megkerülhetetlen tényezővé nőtte ki magát, aminek komoly összegeket csengetnek ki a nagy médiacégek, hogy az alkalmazáson beül juttathassák el cikkeiket, videóikat az applikációt használó fiataloknak.

Az Index Snapchat csatornáját is idén nyáron indítottuk el kísérleti jelleggel, a világ sok más, nem amerikai újságjához és tévéjéhez hasonlóan saját csatornát indítottuk, mert a kifejezetten a médiának szánt Discover szekcióba jelenleg csak angol nyelvű tartalommal lehet bekerülni. A kezdés nem véletlenül a Balaton Soundra esett, ugyanis egy ilyen rendezvény közvetítésére tökéletesen alkalmas a Snapchat, ezért ha eddig csak másoktól hallott róla, akkor ezen keresztül megpróbáljuk elmagyarázni, miről is szól ez az egész és miért kattannak rá egyre többen.

Tovább

Elmosta az eső a Sziget első napját

2016. augusztus 10., 19:58 Módosítva: 2016.08.12 10:04
547

A szakadó eső miatt elmaradt a Nagyszínpad előtti menetrendszerinti látványosság, a szélforgó party illetve a brit Skunk Anansie is teljesen elázott  a koncert közben a Nagyszínpadon. "A frontember lejött a közönséghez, leguggoltatott pár embert és kábé fél percen belül tönkre is ment a mikrofonja" - írta tudósítónk a koncertről illetve az énekesnőről.

A fesztivál merchpultjánál a Nagyszínpad közelében közben rengetegen álltak pulóverért és esőkabátért.

Tovább

A testünk csak egy jármű, az utas benne a lélek

2016. augusztus 10., 17:21 Módosítva: 2016.08.11 07:34
870

Új fejezet kezdődik a Random Trip életében: az improvizációs koncertsorozat mögött álló zenészek az első lemezükön dolgoznak. A debütálást most egy klippel vezetik fel, amely a dalban is közreműködő Fábián Juli és a Punnany Massifból ismert Wolfie közreműködésével készült el.

A készülő lemez legelső dala a Free, amelynek klipjét nagyon szép helyeken, Gánton és Sződligeten forgatták Indián rendezésében. A videó a randomos arcok egy napját követi végig: egy álmos reggeli kávézással indul, aztán egy lakókocsis autókázással folytatódik, végül pedig egy önfeledt tóparti bulizással zárul.

Tovább

Ideje megtudni, mi értelme volt annyi éven át a Szigetre járni

2016. augusztus 10., 15:43 Módosítva: 2016.08.11 13:43
357

A huszonnegyedik Sziget Fesztivál kezdődik a Hajógyári Szigeten, Budapesten több mint 20 éve minden fiatalnak kötelező program a Sziget. Legalább egyszer, de inkább többször. Sokan bele se gondolunk, mennyiszer voltunk már kint, hogy az eddigi tapasztalataink alapján vajon már menő fesztiválarcnak számítunk vagy még mindig csak béna kis pózernek. Ebben segít az Index nagy Sziget-kvíze, amiből kiderül, hogy milyen arcok vagyunk a Szigeten valójában! 

Tovább

Kolbász és sör miatt állt le a beengedés a Szigeten

2016. augusztus 10., 13:46 Módosítva: 2016.08.11 18:02
1162

Elhagyott táskát találtak a Sziget beengedési övezetben, ezért leállt a beengedés nagyjából egy órán át a K-hídon. A táskát átvizsgálták, kolbászt és sört találtak benne - mondta az Indexnek Vető Viktória, a Sziget sajtófőnöke. A beengedés pár perccel később újraindult.

Tovább