Elvonszolta a szivárványon túlra, mert a nő megcsalta

2021. május 25., 18:41 Módosítva: 2021.05.26 07:43

Vannak emlékezetes fellépések, és vannak jól megszólaló koncertek. Van, amikor a két dolog nincs feltétlenül szinkronban. Neil Young 50 éve, 1971 elején adott a torontói Massey Hallban, tehát hazai pályán egy legendás koncertet, amiről akkor azt mondta, hogy

ez volt élete legjobb akusztikus fellépése, és hogy valóságos diadalként élte meg.

A koncert hanganyaga magasan jegyzett bootleg lett, az igazolt rock and roll partizánok nagy ereklyéje. Ehhez képest csak 2007-ben jelent meg hivatalosan. A három nappal későbbi, Stratfordban rögzített fellépése sem járt jobban, hivatalosan csak 50 évvel a koncert után publikálták.

Mire ez nagy sietség – gondolhatnánk. És hát miért jön ki közel 15 év után egy setlistjében igencsak hasonló, szintén szólókoncert? Nem vállalkoznánk a Young Archives Performance Series több száz órás anyagának feldolgozására, mert az önálló foglalkozás lenne, Szép-kártyával és tajszámmal. Hagyatkozzunk a mesterre, aki azt mondta, hogy „ha összehasonlítjuk a stratfordi koncertet a sokak számára nagyon emlékezetes torontói fellépéssel, akkor azt kell mondanunk, hogy az előbbi jobb, nyugodtabb, pontosabb volt az ünnepibb hangulatú Massey Hall-féle koncertnél”.

Tovább

Az igazi metálos mindig meghal a színpadon

2021. május 24., 11:48 Módosítva: 2021.05.24 19:53

Dee Snider mondá: I wanna rock!, és a fémzenébe új korszak köszönté be.

Valahogy így lehetne legjobban leírni azt, mikor a nőnek öltözést új szintre emelő Twisted Sister felejthetetlen formulává vált a huszadik század heavy metal képletében. A zenekar megélt hideget, meleget, de mégis olyan slágerekkel ajándékozta meg a torzított gitárok szerelmeseit, mint a Come Out and Play, az I Wanna Rock vagy a legendás We're Not Gonna Take It.

Utóbbi körül nemrég hatalmas botrány is kerekedett, mikor Clive Palmer politikai kampányában használta fel a dal egy átiratát Ausztráliában. Elmondása szerint semmi köze sem volt a Twisted Sister 80-as évekbeli slágeréhez, de egyes források szerint a bíróságon fény derült rá, hogy már volt elsikkadt próbálkozás a jogok megszerzésére az Universal Recordsnál. Végül nem kevesebb, mint 1,5 milliós büntetést kellett kifizetnie, ami a jogok eredeti licenszárához képest kb. csak tízszer nagyobb. A Twisted-fanok ujjonganak, Palmer szívja a fogát, Dee Snider pedig ennek örömére (mondjuk, semmi köze hozzá, de azért) készül az új szólólemezével, ami hamarosan elérhető lesz a boltokban.

Tovább

Tíz éve sokkolta a világot a popkaméleon

2021. május 23., 06:13 Módosítva: 2021.05.24 07:23

Máig élénken emlékszem a pillanatra, amikor életemben először hallottam Lady Gaga – akkoriban – vadonatúj kislemezét, a 2011-es nagylemez címadó dalát, a Born This Wayt. Hatodik osztályos voltam, és éppen popsztárokról (The Beatles, Michael Jackson és a többi) tanultunk országismeret-órán, ezért a házi feladat is hozzájuk kapcsolódott.

Apukám előszeretettel mutogatta az ő fiatalsága idején menő slágereket, a YouTube azonban feldobta a Born This Way videóklipjét, én pedig rákattintottam. Soha életemben nem kerültem egyetlen klipnek sem annyira a hatása alá, hiába voltam fanatikus Gaga-rajongó az első pillanattól, azaz 2008-tól kezdve.  

Kevés zenészben égett akkora bizonyítási vágy, mint imádott énekesnőmben, amikor 2011. május 23-án, 10 évvel ezelőtt kiadta Born This Way című második nagylemezét. Lady Gaga 2008-ban egyik pillanatról a másikra vált popsztárrá, és bár 2009-ben Taylor Swift és Beyoncé mögött „csak” a dobogó harmadik fokára állhatott fel, 2010-ben a Billboard már őt választotta az év előadóművészének. 

Tovább

YouTube-diszkó 20. hét

2021. május 21., 19:05 Módosítva: 2021.05.22 08:35

Kis Grófo és Nótár Mary speciálba kamázzák a stílust, és beröffentik a nyarat stabilan. Tóth Andi nem találja a menekülőszót a szado-mazo partiban, Fluort sós kútba teszik, onnan is kiveszik, Essemmet kerék alá teszik, onnan is kiveszik, A Punnany Massif pedig már az olimpiára készül. Mozgalmas hete volt a magyar YouTube-nak.

Nótár Mary x Kis Grófo – TEQUILA

Opp taba dé-dé opp taba dá-dá…

Szupergruppba állt össze az ország két legnagyobb mulatós sztárja, hogy együtt röffentsék be a nyár bulimotorját. És nem is szerénykednek, minden nyári kellék össze lett rakva: medence, tequila, napernyő és egy Rolls-Royce. 

Na szoszi van itt hölgyek urak

Áhjlélé lélé

Sem Marynek, sem Grófónak nem kell a szomszédba szaladnia egy kis bulikáért. És ha egyszer egy üzlet vagy buli beindul, nincs az az isten, ami megállítaná:

Jó ez a still meg a vaker

Két napig nyomtatjuk ha kell 

Vodka, tequila, gin, henessy

Speciálba mulatási

Áhjlélé lé lé lélé

Tovább

Hiphopalapra vakerálj a szerelemről, és dől a lé!

2021. május 19., 18:29 Módosítva: 2023.04.12 19:55
176

Milyen szövegre bukik a magyar? – erre a kérdésre igyekeztünk választ kapni a visszatérő Stenk podcast első adásában, és gyanútlanul tűpontos képet kaptunk a hazai zenefogyasztási szokásokról. E szerint a trash nagyon megy; ha zuhé van, akkor a Margaret Island Eső című dalszövege pörög; a rádióknak sokkal nagyobb a hatásuk, mint gondolnánk, és a Bikicsunáj még mindig a number one.

Tovább

A Live azon a napon jelent meg, amikor Lennon meghalt

2021. május 18., 20:48 Módosítva: 2021.05.19 09:22
42

Ha egy sajátos popmeccset rendeznénk Magyarországon, aminek keretében olyan zenekarneveket kéne felsorolni, amelyeket mindenki látott már leírva, de a zenekarról semmit nem tud, a versenyen a Fleetwood Mac bizonyára dobogós lenne. Pedig ott van az 1977-es Rumours, minden idők egyik legnagyobb példányban eladott albuma, és az 1979-es Tusk című dupla lemez, amelynek megjelenése után már valóságos népi hősök voltak, és kisvártatva bele is vágtak egy 18 hónapig tartó világ körüli turnéba.

Mindezt dokumentálta a szintén hírneves Live című album, amelynek a napokban jelent meg díszdobozos, remaszterizált kiadása, ahogy kell, vásárfiával, 14 kiadatlan demófelvétellel, egy klasszikus kislemezzel, amelyen a Fireflies és a One More Night eddig kiadatlan demófelvételei hallhatók.

A Live 1980. december 8-án jelent meg, azon a napon, amikor John Lennont lelőtték. A zenekar legjobb felállását (John és Christine McVie, Mick Fleetwood, Lindsey Buckingham, Stevie Nicks) halljuk, a dalok nagy részét tehát a Tusk turnéján rögzítették, azt a korszakot dokumentálva, amikor nemcsak a lendület, hanem a kreatív energiák is vitték a zenekart.

Tovább

Egy tűzoltó veri a dobot a csíkszeredai bandában

2021. május 17., 08:34 Módosítva: 2021.05.20 09:23
185

Triónak indult, ma négyen vannak. Kezdetben tradicionálisabb jazzt játszottak, ma átfognak egy egész univerzumot. Idén ünnepli megalakulásának ötödik évfordulóját a csíkszeredai Ineffable.

A zenekar mindjárt a start után szinte teret ugrott: 2018 februárjában a marosvásárhelyi Rádió Kotta műsorában rögzítették első élő koncertjüket; még azon a nyáron a kolozsvári Jazz in the Parkfesztivál tehetségkutató versenyén Best Of díjat nyertek, a következő év elején Neon címmel összerakták első nagylemezük anyagát, tavaly januárban pedig – Barabás Lőrinc meghívására – telt ház előtt játszottak a Budapest Jazz Clubban. 

Az Ineffable tagjai azt mondják, hogy zenei kínálatukban helyet kap a jazz, a soul, a neo-soul, az R&B, a pop, a hip-hop, és egyéb progresszív műfaj, de Szereceán Tihamér szerint – mivel zeneileg próbálnak nem határokat szabni maguknak – könnyen megeshet, hogy akár egy dalban több zenei műfaj és stílus elemei is fellelhetőek, és innen jön az Ineffable fúziós meghatározása.

Mindenféle zene, amit hallgatunk, inspirálhat saját dalaink megalkotására. Kezdetben tradicionálisabb jazzt játszottunk, és folyamatosan eveztünk át a modernebb, groove-osabb zene felé. Mai hangzásunkat Bene Zoltán zongorista, zeneszerző így fogalmazta meg: »műfajilag valahová az R&B, neo-funk, neo-soul, jazz-funk, new gospel és pop-jazz határai közé tehető, ez a domináns vonal, egy csipetnyi progresszivitással, polimetriával, valamint lírai könnyedséggel, akár slágerszerűséggel vagy rappeléssel fűszerezve«.

Tovább

A meleg férfiak látványa még mindig tabunak számít a popzenében

2021. május 16., 07:13 Módosítva: 2021.05.16 19:35
720

Ez a videóklip brutális. Nem visz rá a lélek, hogy még egyszer végignézzem. Láttátok már? Lil Nas X: MONTERO (Call Me By Your Name) daláról szól most mindenhol a fáma. Hogy mitől dőltem ki ennyire, és miért csámcsog rajta a nép? Szerintem nézzétek meg, kevés rá a jó szó, és regényt nem kéne írni belőle.

Inkább mesélnék kicsit arról, hogyan leszünk no name rapperből toplistadöntögető, közbotrányhuszárok. Nem szabad elfelejteni, hogy ez a játék csak 50 százalékban szól a botrányról. Ha valami zeneileg jó, az tarol és fennmarad, ha nem, akkor csókolom, süllyesztő. Lil Nas kezdetben nem a zenére fókuszált. Sok mindent kipróbált a közösségi médiában, mire megtalálta saját hangját a TikTokon. Népszerű lett, és ez idő tájt kezdett zenei karrierjében csillagközi pályára állni.

A dal, ami meghozta a nemzetközi sikert és a világsztár titulust, a méltán híres Old Town Road volt. Bár zeneileg a klasszikus szerkezettől nem távolodik el, és kár volna tagadni, hogy egyszer-egyszer már hallottunk ilyesfajta muzsikát, fontos megjegyezni, hogy a rap, trap, valamint hasonló elektronikus modern stílusok ritkán keverednek countryérzettel. Mivel az elmúlt pár évben amúgy is „hiányt szenvedtünk” nyárt pezsdítő countryslágerekből, ez a dal éppen jókor és jó helyen landolt. Sikerét tovább feszítette az a tonnányi remix, aminek köszönhetően az is szembetalálkozott vele, aki barlangban él, de az igazi koronaékkövet a western-whisky hangú Billy Ray Cyrus tette fel, amikor becsatlakozott, és megszületett a dal talán legközismertebb és legkedveltebb verziója.

Tovább

YouTube-diszkó, 19. hét

2021. május 14., 18:59 Módosítva: 2021.05.16 14:52
14

Variációk nyári slágerekre: egy időben jelent meg a nyár legjobb és leggagyibb dala, ráadásul majdnem ugyanarra az alapra készültek. A Follow The Flow túl van a matekérettségin, elkészültek, mint a mateklecke, tehát matekoznak orrba-szájba. Sofi megmutatja, hogy kell középszerűt csinálni, a Road pedig, hogy hogy kell jót. Az ellentétek hete a YouTube-on.

Pápai Joci x T. Danny – Ne ébressz fel!

Pápai Joci megírta 2021 nyarának slágerét. Igen, az időjárással is mázlija van, mert pont a pár napos korai nyarat csípte el, és igen, a legforróbb rapper, T. Danny is kellett hozzá. Aki mondjuk nagyrészt csak ücsörög, de azt hogyan, hölgyeim és uraim! Kevesen tudnak ilyen vagányan ülni és sorvégeket bekiabálni. Sőt, még énekel is a rap mellett! De vissza Jocihoz, akinek sikerült az, ami keveseknek szokott a mainstreamben. Ugyanis elengedte, hogy fullba nyomja a kretént, és képes volt hátrébb húzódni az agarakkal. Nem akarta megváltani az egész országot, csak simán egy feel good slágert akart írni annak minden kötelező elemével, mégpedig: nincs túlhangszerelve, nincs túlmagyarázva, nincs túlerőlködve, nincs túljátszva. Könnyű feladatnak tűnik, pedig talán ez a legnehezebb.

Tovább

Irány TOKIIIOOOOO! – Punnany Massif-klippremier

2021. május 13., 09:15 Módosítva: 2021.07.31 11:35
769

Világrekordszintű raprész, pörgős ütemek, sokatmondó szöveg, igazi közösségi szurkolás – ez a TOKIIIOOOOO, a Punnany Massif legújabb, olimpiára hangoló dala. A kitartást, a nemek közötti egyenlőséget, az emberfeletti teljesítményt éltető számhoz látványos, sportolókat felvonultató klip is készült. Az exkluzív interjúban beszélgettünk a srácokkal a dalról, a klipről és az elmúlt évről, amelyben egy kis utcazenélés is helyet kapott.

A klipet Miki357 rendezte, és a zenekar mellett olyan élsportolók tűnnek fel benne, mint Kozma Dominik, Kovács Saci, Kazi Tamás, Szilágyi Liliána, Márton Anita, Szabó Gabi vagy Baji Balázs.

Tovább

Mentsd meg a Földet, hallgass metált!

2021. május 10., 12:10 Módosítva: 2021.05.10 17:19
60

A metálban is van eredetvédelem, egészen másképp szól a brazil Sepultura, mint a Los Angeles-i illetőségű, de örmény felmenőkkel rendelkező System of a Down, ahogy szintén összetéveszthetetlen az 1996-ban alakult francia Gojira hangzása.

Az oltalom alatt álló metálvidékeket ismerni hazafias kötelességünk és egyben világpolgári minimum is. Érdemes elutaznunk a francia Bayonne városába, hogy a Gojirától megtudjuk, hol tart a metál 2021-ben.

A Gojira rajongói kerek öt évig böjtöltek, de pár hete megjelent a Fortitude, ami talán az év legjobban várt metálalbuma. A tavaly augusztusban publikált Another World című daluk óta lobbant fel mindenkiben a vágy, hogy igen, történjen már végre valami a metálban, ami éppúgy hozzátartozik majd az általános műveltséghez, mint a Metallica harminc évvel ezelőtt megjelent Black albuma. Hiába születtek izgalmas produkciók az elmúlt évtizedekben (System of a Down: Mezmerize/Hypnotize, Tool: Fear Inoculum, Mastodon: Hunter, Deftones: White Pony), valahogy a műfaj nem termelt ki globális világsztárokat. 

Tovább

Volvók, kurvák, csokitorta – beégett dalok és ritmusok a KFT-től

2021. május 8., 11:07 Módosítva: 2021.05.09 13:22
813

Harmincöt éve jelent meg a KFT Siker, pénz, nők, csillogás című élvezeti cikke, a magyar poptörténet egyik legnagyobb slágertűzijátéka. Íme, egy sorlemeznek álcázott best of attól a zenekartól, amelyik alapvetően irtózott a slágerektől, és az Afrikát is csak azért dobta össze, mert megkérte őket a Hanglemezgyár, hogy legyenek kedvesek már végre legyártani egy rendes slágert.

Addig a zenekar inkább afféle új hullámos zsánerű zenés abszurdokat, szomorkákat írt, például arról, hogy „elfogyott a dobozból a gyógyszerom”, de megénekelték Tápiószecsőt, ódát írtak egy macskatetemhez, és az első lemezük borítóján meztelenül pózoltak egy üres lakásban. Üzenet a lakásból, üzenet a liftből.

Apropó, első lemez: övék lenne az első új hullámos magyar nagylemez? Simán lehet.

Ebben az időben jelent meg a Piramis Plusz is, de az biztos, hogy a KFT képviselete sokkal hitelesebb volt az őszinte kőkemény rockból new wave-re csavarodó Piramisnál. A V'Moto-Rock is 1982 tavaszán jött ki a Gyertyák című, új hullámos jellegű – részben Police hatású – albumával. Játékra jelentkezhet az Új Skorpió is a Zene tíz húrra és egy dobosra című lemezével, ami szintén Police-féle reggae-s új hullámmal operál, de közülük csak a KFT mondható autentikus new wave zenekarnak. És itt szólnak bele azok, akik szerint viszont a KFT afféle állami új hullám volt, hiszen kiadta őket az MHV, sőt tévéshow-juk is volt, arról nem beszélve, hogy rendes zenekar nem indul táncdalfesztiválon. Bonyolult hely Magyarország.

Tovább

YouTube-diszkó, 18. hét

2021. május 7., 18:58 Módosítva: 2021.05.09 14:53
20

Billie Eilish kígyóval a nyakában pózol, Funktasztikus beszól mindenkinek Pataky Attitól Nagy Ferón át Szikoráig, Deniz pedig saját könnyeivel itatja édesanyját. Ez már önmagában egy furcsa filmjelenet lehetne, de ehhez képzeljük még hozzá a csillagszórózó Paksi Endrét a tengerparton és a mesehősökkel csajozó kockás inges hercegeket. Szinte leugrik a képernyőről. Ez történt a YouTube-on a héten.

Billie Eilish – Your Power

Billie Eilish a magyar trendinget is beveszi. Pedig a magyar YouTube általában nem olyan visszafogott, távolba révedő és fátyolos hangú, mint a Your Power. Itt általában erőből lőnek, ágyúval verébre. Ez Eilishtól sem állt túl messze az előző albumán, de ezúttal egy mikroszkóp tárgylemezére csepegteti inkább a könnyeit. Sőt, sokkal inkább Lana Del Rey könnyeit. Ha nem látom a klipet, csak a zenét és Billie hangját hallom, egyből rávágom, hogy ez biztosan Lana Del Rey.

Tovább

Néha a csajok is úgy vannak vele, hogy...

2021. május 7., 14:50 Módosítva: 2021.05.08 07:26
38

Még mindig jobb, ha a rock & rollt nem szájon át vesszük magunkhoz, tabletta formájában, hanem mondjuk vinil- vagy CD-formátumban jutunk hozzá. Még akkor is, ha az Evanescence új, The Bitter Truth című lemezének borítóján valaki a nyelvére helyez egy x-szemű, smile-szerű drogot.

A The Bitter Truth leginkább azzal hívja fel magára fel a figyelmet, hogy 2017 óta ez az első lemeze Amy Lee zenekarának, és négy év bizony nagy idő egy rockzenekar életében, különös tekintettel arra, hogy az Evanescence utolsó „rendes” albuma tíz éve, 2011-ben került a boltokba.

Mert ugye a 2017-es Synthesis című gyűjtemény a régi dalok szimfonikus újrahangszerelésére épült, ami ráadásul nem is sikerült túl jól. Ilyen zenéket választ egy cirkusz, amikor a Pólus Center és az Asia Center közötti mezőn nagyon korszerűnek akar tűnni Újpalota úri közönsége előtt.

Tovább

Klippremier! Bemutatkozik a Kultúrkör zenekar

2021. május 6., 18:58 Módosítva: 2021.07.31 11:37
665

Nálunk, az Indexen debütál a Kultúrkör zenekar negyedik videoklipje, ami a Csók című számhoz készült. A fiúkat próba közben meglátogattuk, és kiderült, hogy már újabb dalon dolgoznak. 

A Kultúrkör pop/rap zenekar 2020. április 20-án alakult, a COVID-19-járvány első hulláma idején. Három fiú tagból áll; Király Tamás (jogász), Rudner Barnabás (gyógypedagógus-asszisztens), Darvasi Áron (színész, rendező).

Tovább

Veled más a helyzet – Fatal Error dal- és klippremier

2021. május 5., 00:00 Módosítva: 2021.05.06 09:52
168

A 2021-es év tartalmasnak ígérkezik a Fatal Error zenekar számára, ugyanis duplalemezzel készülnek, méghozzá a hangzatos, Művirágok Karneválja címmel. A lemez első fele júniusban lát napvilágot, most ennek egy előfutárát hozták el Veled más a helyzet címmel. Meglátogattuk a zenekart, hogy kifaggassuk őket a dalról, a klipről, az elmúlt évről és a jövőbeli terveikről :

A dal különlegessége, hogy a csapat énekfronton kiegészült Mirtse Korival a Kontraszt zenekarból, így megszületett az első duett a zenekar történetében. 

Tovább

Igazságot Justin Biebernek!

2021. május 3., 06:01 Módosítva: 2021.05.03 10:18
17

Vannak autók, amelyekről egyeseknek a büntetőfékező figurák jutnak eszébe, mások nem vennének Daciát, mert a motorblokkja emlékeztet a román ortodox templomokra. Tele vagyunk előítéletekkel, és gondolunk valamit Justin Bieberről is, még ha nem hallottuk egyetlen felvételét sem.

Viszont az biztos: Justice címmel új lemeze jelent meg.

A Bieber-produkció üzemszerűen működik, a 2020-as Changest idén követte a Justice, ami szintén óriási siker. Ez persze sejthető volt, azok után, hogy a beharangozó dalok (Holy, a Lonely, az Anyone és a Hold On) felkerült az Egyesült Államok top 20-as listájára, majd jött a Peaches, ami a Billboard Hot 100 slágerlistájának élén landolt. Ez volt az Államokban Bieber hetedik No.1-es kislemeze, és a nyolcadik No.1-es albuma. Van, amit úgy hívunk: parancsoló érvényű siker, és az ilyesminél érdemes elidőzni.

Tovább

YouTube-diszkó – 17. hét

2021. április 30., 19:31 Módosítva: 2021.05.10 09:42
27

Ti már hiányoztatok saját magatoknak? Ha nem, a héten megtehetitek Leander miséjén. Ezen kívül gyorstalpaló biológia és csillagászati kurzus Denizzel, magányos Fluor Tomi, gázoló Curtis és nagyképű T. Danny az eheti YouTube diszkóban

BSW - MOKAMBO GANG (km. T. Danny, Lmen Prala)

Bebasztam az ajtót, dik mi a fasz, megjöttem, dik mi a fasz?!

Itt a magyar popzene Avengers-e, ez lesz abból, ha összeállnak a YouTube legnépszerűbb rap előadói. Mokambo Gang, így hívják magukat, és legfőbb szuperképességük, hogy drága autókkal pózolnak. 

Több lett a gond - de több lett a pénz

Ezt halljuk Matyitól. Azt eddig is tudtuk, hogy a törpök élete nem csak játék és mese, és ma már az sem titok, hogy egy Lamborghinivel is sok a gond: nagyon alacsonyan ülünk benne, nehéz kilátni, nem könnyű a ki- és beszállás, sokat fogyaszt, drága szervizelni, és nem nyílik a túlságosan hosszú ajtó, ha túl kicsi oldal távolsággal parkol be mellénk valaki. Szóval gyerünk, érzékenyítésre fel, és értsük meg, hogy a sok pénz igenis sok felelősséggel jár. Lefordítva ezt Avengers nyelvre: a szupererő szuper felelősséggel jár.

Tovább

Tatabányai panellakásból tört a YouTube élére - videóinterjú Lucával

2021. április 29., 20:18 Módosítva: 2021.04.30 20:16
1180

Kiderítettük, kicsoda Luca, akivel elsőként készített feat számot a Wellhello. Meglátogattuk otthonában az énekesnőt, aki elmesélte meseszerű történetét az insta videóktól a Youtube trendinges videoklipig. 

Juhász Luca 1994-ben született tatabányai énekesnő. Rövid ideig hobbi szinten modellkedett, 2014 óta foglalkozik hivatásszerűen az énekléssel. Jelentkezett a magyarországi X-Faktor 7. évadába, ahol ByeAlex mentoráltjaként a Táborig jutott. Később Alex az instagramra feltöltött éneklős videói miatt megkereste.

Azt írta, hogy megnézte a videóimat és karakteres a hangom és szeretne velem dolgozni, tudna nekem dalt írni. Tehát lenne ilyen lehetőség, hogy dolgozhatnék vele. Sokkot kaptam gyakorlatilag.

Tovább

Az oroszlánok köztünk járnak, de az is lehet, csak a dalok uralkodnak

2021. április 28., 17:42 Módosítva: 2021.04.29 06:19
27

Öt éve jelent meg a Kings Of Leon legutóbbi lemeze, a Walls, így aztán a blues-rock súlyos terhét cipelők számára komoly hírértéke lehet annak, hogy a boltokban a zenekar új, When You See Yourself című albuma. Bár semmi nincs rajta, amit ne hallottunk volna a korábban, mégis örülünk neki, mert most is ugyanaz az érzésünk: a felvételek idején metronóm helyett a westernfilmes kocsmák lengőajtaját használták a tempójelzéshez.

És persze pont annyira lett európai a southern-rock ízű garázsbeatjük, hogy jól mutassanak majd a tévés talkshow-k zenés blokkjaiban, ahogy a nagy európai fesztiválok headlinerei között is.

A Tennessee államból származó zenekar ugyanazt csinálja megalakulása óta: áramvonalassá teszi southern rockot.

A jórészt eszköztelen, fokozatosan építkező dalok kapnak némi indie-rockos karaktert, de alapvetően ezek a stílusgyakorlatok inkább afféle pszichedelikus bluesballadák. Minden dalban van egy kis csavar, egy ötletes effekt, váratlan ritmikai csavar, U2-s gitáreffekt, valami, ami finoman, elegánsan megemeli ezt a fapados rockot. Alapvetően középtempós, némileg lebegős „oltalom alatt álló” bluesszekvenciák jellemzik a lemezt, és aki azt mondja, hogy ez bizony maga a minőségi unalom, nos, azzal sem tudnánk vitatkozni.

Tovább

Földrészeken átívelő garázskoncertet szervezett Mándoki László

2021. április 27., 16:33 Módosítva: 2021.04.28 06:13
77

Virtuális világszínpadon adták elő a Mandoki Soulmates sztárjai a formáció tavaly megjelent, dupla lemezét. Az online performansz húsvétkor debütált Mándoki csapatának YouTube-felületén.

Az Indexnek nyilatkozott is a Németországban élő zenész. Így fogalmazott: 

Soulmates hagyomány, hogy karácsony előtt egy nappal megkeressük egymást, és ha fizikailag nem is lehetünk együtt, de legalább telefonon beszélgetünk egy jót. Legutóbb is így történt, ezúttal a Covid-19 volt a fő téma, hiszen akkor már csaknem egy éve nem voltunk úton, nem álltunk színpadon. A pandémia rengeteg új törésvonalat hozott létre a világban – embereket vesztünk el, fiatalok életéből esnek ki fontos hónapok, lassan évek, az idősebbek számára pedig még fájóbb a még hátralévő kreatív életszakaszból ellopott idő.

Tovább

Talán dallal jelentkezett a Roy és Ádám Trió

2021. április 27., 08:34 Módosítva: 2021.04.27 11:40
120

Némi bizonytalanság alapból körülveszi a Roy és Ádám Triót, hiszen a formáció neve alapján úgy tűnhet, hogy egyszerűen nem tudják eldönteni, pontosan hányan is vannak. Fennállásuk óta megfordultak páran a zenekarban, de az biztos, hogy a két alapító, Kohánszky Roy és Nagy Ádám lassan harminc éve zenél együtt, és a harmadik tag, Csányi Zoltán is már 2006-óta belsős.

Tovább

Minőségi cukrászda, avagy így falatozzunk Sting-dalokat!

2021. április 26., 13:50 Módosítva: 2021.04.26 17:47
27

Sting, a prémiumpop egyik legnagyobb haknistája, szinte mindenkivel kollaborált, aki az adott tárgyévben szerepelt a Billboard listáján, vagy nyert egy Grammyt. Mintha a díjátadóknak lenne egy bónusz ajándéka, közös vacsora Stinggel, kölcsönös szimpátia esetén közös dal előadása, annak lemezen való megjelentetése.

Sting tizenhatszor nyert Grammyt, dalból van a lelke, mindent szenvedélyből csinál, még akkor is, ha a Duets című gyűjtését jól átgondoltan karácsonyra szerette volna megjelentetni.

A Covid–19-járvány ebbe is beleszólt, a Duets márciusban került az üzletekbe. Sting az elmúlt évtizedek alatt számos duettet énekelt a pop nagypályás előadóival. Felmerül a kérdés, hogy a különleges hangok inkább csak afféle ízfokozók, afféle szóló hangszerek, vagy van valami dramaturgiai oka is, hogy a The Police egykori basszusgitárosa duettben gondolkodott. A lemez annak ellenére kellemes és szerethető, hogy van itt minden, mint a lévési búcsúban, csak éppen a szokásos bicskázás marad el. 

Tovább

YouTube-diszkó – 16. hét

2021. április 23., 19:06 Módosítva: 2021.04.30 11:46
16

Elég egy BMW a boldogsághoz? Vagy az, ha mindenre elb@szom a pénzem? Vajon mennyire lesznek szomorúak a barátaim a temetésemen? Ugye nagyon? Illetve hányszor lehet büntetlenül elénekelni egy refrént? Kiderül az e heti YouTube-diszkóból.

 

 

Ginoka x G.w.M – BMW

 

Fullon a gáz én meg csak folyamat megyek

A bömös hangjára meg csak felfigyelnek a fejek

G.w.M egyszerűen kivakarhatatlan a trendingből! Nincs olyan hét, hogy ne kiabálná be rossz angol kiejtéssel a nevét legalább egy szám intrójába. Mondjuk magyarul a BMW-t is ‘béemvé’-nek mondjuk, és nyilván ez a márka volt a kiindulópont a zenész alteregójának létrehozásakor, ami talán el sem különül igazán a valódi énjétől. Tényleg elég ennyi az élet szeretetéhez? Egy BMW 750i kabrió? Meg hogy hangos legyen? Meg hogy felismerjék az utcán? 

Tovább

Készül a Mörk új lemeze, a srácokat meglátogattuk a stúdióban

2021. április 22., 19:26 Módosítva: 2021.04.23 18:32
807
Exkluzív videóinterjú egyenesen a stúdióból. Belehallgattunk a legújabb Mörk-dalokba, beszélgettünk a rétegzenéről, aminek nyugaton sokkal nagyobb a közönsége, valamint az eddigi nehézségekről, sikerekről, tervekről.

Két év telt el a zenekar legutóbbi albuma – a The Death and Resurrection of Mörk – óta, megérett az idő egy újabb, zeneileg meglepő Mörk-albumra. A fiúk hat hete belevetették magukat a munkálatokba, ahol az idő nem szorítja őket, hiszen saját próbatermüket alakították át profi stúdióvá. A környezet így otthonos, több idő marad arra, hogy a dalokat a lehető legtökéletesebbre csiszolják. 

Tovább

Volt egyszer egy Edda Művek: a kidobott tükrök valakire várnak

2021. április 21., 11:20 Módosítva: 2021.04.22 11:58
4509

Negyven éve, 1981 tavaszán jelent meg az Edda Művek második nagylemeze, olyan dalokkal, mint A hűtlen, a Kölyköd voltam, a Kínoz egy ének vagy a Keselyű. A lemez néhány felvétele más hangszerelésben hallható a Ballagás című, ugyanebben az időben bemutatott mozifilmben, ami tovább fokozta a ma már elképzelhetetlennek tűnő hisztériát.

Az albumot 1980. december 1. és 1981. január 7. között rögzítette a zenekar az MHV Rottenbiller utcai stúdiójában, azokban a hetekben, amikor kiderült, hogy a Popmeccsen az év együttesének az Eddát, az év nagylemezének az Edda első albumát választották, az év énekese pedig Pataky Attila lett.  Ekkor már egyértelmű volt, hogy az 1980-ban megtorpanó Piramistól az Edda veszi át a vezető státuszt. 1979. december 31-én a Corvin moziban megtartott Edda-koncerten az Elhagyom a várost című dalban Révész is énekelt. Talán már sejtette: 1980 már nem a Piramisról, hanem az Eddáról szól majd.

Az biztos, hogy ezekben a napokban felgyorsultak az események... Néhány éve beszéltem erről Pataky Attilával: „Behívatott Erdős Péter, és megkérdezte, hogy van-e egy lemezre való anyagunk? Mondtam, hogy persze, még annál is több van. És ha azt mondom – folytatta –, hogy két hét múlva felvétel, az mehet? Mehet – válaszoltam.” Talán ezen a koncerten Pataky már arra a telefonhívásra várt, amiből kiderül, hogy melyik napokat foglalják be nekik. 

Tovább

Jól hangzik majd a nyári fesztiválok lemenő napfényében

2021. április 18., 11:35 Módosítva: 2021.04.25 19:57
166

Nem sokkal a járvány előtt jelent meg a Blahalouisiana Minden rendben című albuma, most a vinilformátum jó alkalom arra, hogy helyzetbe hozzuk a lemezt, mert nem szólhat minden a Covid–19-ről.

Szólhat például erről a szellős, szerethető, indie popról, amiről a mobilos tarifareklámokban bulizó tinédzserek is eszünkbe juthatnak.

Fényfüzérek a teraszon, csokornyakkendős geek arcok, Insta-pillanatok, diákhitelből vett pálmafás ingek. Mindenki olyan jó fej, hogy ha apa látná a nagylányát ebben az életképben, lazán megvenné neki a háromnapos bérletet a VOLT-ra. Főleg, ha a kellemes, soulos indie popot játszó Blahalouisiana is fellépne. A Minden rendben minőségi dalszövegekkel teleírt, jó húzású prémiumpop, ami különösen jól hangzik a nyári fesztiválok lemenő napfényében.

Tovább

YouTube-diszkó 15. hét

2021. április 16., 18:57 Módosítva: 2021.04.23 18:35
31

Hú de kemények vagyunk a héten! Mindenre gyúrunk, csak agyra nem. Szabad fotózni akkor is a péniszünket, ha az kicsike? Baj, ha az egész arcunkat takarja a maszk, csak a szánkat nem? Lehet szexi a csimpánzcsöcs? Ezekre a kínzó kérdésekre kapunk választ a héten a legfelkapottabb YouTube videókból.

TIRPA feat TIAH - GYÚRJÁ RÁ

Már az első másodpercben éreztem, hogy ez a hét legerősebb tartalma lesz. Ennyire gusztusosan még Majka sem tudja ajánlani a pizzát, ahogy Tirpa harapja barnára festett arccal. Nyugi, nem blackface, csak gyúrós. Ugyanis a héten Tirpa a legkigyúrtabb. Konditerem, benne jó seggű csajok lépcsőznek, fehérjeporok, futógépek, tükör előtt pózolás: ezeket figurázza ki a szöveg és a klip. 

Tovább

Ilyen egy sorozatgyilkosos film háttérzenéje

2021. április 14., 19:21 Módosítva: 2021.04.15 06:31
39

Amióta megjelent Lana Del Rey Born To Die című lemeze, azóta mindenki azt várja, hogy mikor ír az ifjús művésznő egy ugyanolyan jó albumot. A Lynch-filmek romlott tinijét idéző szubzsáner, és a hozzá gyártott noir-os stílusgyakorlat ezúttal is rendben van, ezúttal is csak tartalommal kellett megtölteni a karaktert.

És hogy sikerült-e Chemtrails over the Country Club című új lemezzel megismételni a 2012-es sikert?

Jó kérdés.

A dalok a megszokott regiszterben mozognak, ugyanolyanok, mint a sokéves átlag, ugyanaz a kiérlelt melankólia, szóval a művésznőnek ezúttal sem sikerült meglépnie azt a szintet, amit 2012 óta mindenki vár tőle.... Óvatos zongorázást hallunk, finom seprűzést a dobon, nehogy felébresszük ugye a képzeletbeli csapost, aki elbóbiskolt a képzeletbeli bárpult mögött. Ezúttal elmaradt az esztrád-popos, némileg Bond-filmeket is idéző glamouros szerepjáték, inkább intim rezgéseket érzékelünk a füsttel teli, sűrű levegőben.

Tovább