Ingyenes online koncerttel köszöntik a 95 éves Kurtág Györgyöt

2021. február 18., 13:03 Módosítva: 2021.02.18 14:55
19

Négy estén át Kurtág Györgyöt ünnepli a Budapest Music Center a zeneszerző 95. születésnapja alkalmából. A Kurtág 95 című fesztivál koncertjei csak online lesznek elérhetők, viszont bárki ingyenesen megtekintheti a BMC, a Zeneakadémia és a Müpa weboldalain 2021. február 18–21. között.

A BMC az eseményről közleményt is kiadott, amelyben az áll, hogy a kétszeres Kossuth-díjas Kurtágot

korunk legnagyobb kortárs zeneszerzői között tartják számon, aki félreismerhetetlen tömörségű remekműveiben alig néhány hanggal képes megragadni a végtelent. 

A BMC Recordsúj lemezmegjelenéssel, a szerző egyik legjelentősebb művének, aBornemisza Péter mondásainak új felvételévelis köszönti a 95 éves Kurtág Györgyöt.

Tovább

Császár Előd 25 év után a Tiltott Szerelemmel tér vissza

2021. február 12., 12:49 Módosítva: 2021.02.13 13:15
1884

Vadonatúj hangszerelést kapott Császár Előd 1996-os szerelmes dala, a Tiltott szerelem. A zeneszerző és énekes Nikával és Lotfi Begivel azt reméli, hogy az új hangzású dal illeszkedik a kor, valamint a  Valentin-nap elvárásaihoz.

Már amennyire a Bálint-nap illeszthető a Valentin-naphoz.

Vagyis a dal régi-új, ám Császár Előd ezúttal nem Eördögh Alexa oldalán énekel, hanem Veres Mónikával, vagyis Nikával. Az összehasonlítás kedvéért azért beidézzük az eredeti verziót is, és még szavazni is lehet arról, hogy a dal XX. századi vagy 2021-es verziója jut közelebb a szívekhez.

Tovább

A szobánkba is bekúszhat a zöld szemű szörnyeteg

2021. február 11., 10:21 Módosítva: 2021.02.11 16:22
501

Bittner Dániel dalszerző-énekes köré szerveződött. Tagjai: Tóth Olivér dobos,

Kis Tibor Sztivi gitáros, Horváth Gábor basszusgitáros.A szerelmi bánat, a féltékenység és az internetes zaklatás keserédes hármasát dolgozza fel a BittnerSweet zenekar új klipjében, amelyben Kuna Kata színésznő és Pásztor Máté színész is főszerepet kap.

Az Új Barátod című daluk itt, az Indexen látható és hallható először.

A dal témája a bénító féltékenység, amelyet akkor érzünk, ha volt kedvesünket egy másik ember oldalán látjuk. A klip viszont rámutat egy nagyon komoly, egyáltalán nem ritka jelenségre: a netes sztalkerkedésre is.

Mert vajon meddig és hová követhetjük a másikat; hol húzódik az intimitás, a magánélet határa? A választ pedig sokkal könnyebben megadhatjuk, mint gondolnánk.

Bittner Dániel a zenekar dalszerző-énekese mindent elmond a dalról, valamint arról is, miért veszélyes az internetes zaklatás.

Tovább

Égitestkultúra, avagy játék a halállal és a bolygókkal – Harminc éve jelent meg a Queen búcsúlemeze, az Innuendo

2021. február 4., 12:09 Módosítva: 2021.02.04 15:10
117

Harminc éve, 1991. február 4-én jelent meg a Queen tizennegyedik stúdióalbuma, az Innuendo, borítóján Grandville 1844-es Univerzumok zsonglőrje című képével. A rajzon bolygókkal labdázó bohócot látunk, de az égitestek bizonyos fénytörésben akár hanglemezek is lehetnének.

Miért is ne?

Gondos kezek utólag a képre komponáltak egy banánt is, aminek közismerten erős a popkulturális húzása, gondoljunk csak a Velvet Underground és Nico 1967-es banános borítójára. De maga a Queen is utal a banánra az I’m Going Slightly Mad című dal klipjében, Mercurynak banánfürt került a fejére. 

Tovább

Fémmel dúsított középkori dallamok

2021. január 27., 21:05 Módosítva: 2021.01.28 12:16
18

Mi a mittelalterrock receptje? Vedd a nem túl dallamos német nyelvet, adj hozzá egy jó nagy adag feszes tempójú rockzenét, és ízesítsd középkori hangszerekkel gazdagon.

Lássuk be, a német nyelv nem dallamosságáról híres. A német Julio Iglesias, Reinhard Mey slágerei, a lágy dallamok által kísért mássalhangzó-torlódások miatt néha inkább hangzanak valamilyen ógermán átoknak, mint sanzonnak.

Azonban vannak zenei stílusok, amikhez kitűnően passzol a pattogó hangokból álló német szöveg. Elég csak a Kraftwerkre, a Rammsteinre vagy Laibachra gondolni.

A YouTube-ra írt megjegyzések alapján egy relatív új, német stílus ejti ámulatba a nemzetközi hallgatóságot: ez pedig a mittelalterrock, azaz a középkori rock igen gazdag és színvonalas felhozatala.

A folk-metál egyik vonulatának tekinthető stílust szinte kizárólag német nyelvterületen, elsősorban Németországban művelik. Jellemzője a klasszikus rockhangszereken túl vonósok, és olyan egzotikus hangszerek használata, mint a skót duda, a tekerőlant, és különböző fuvolák, furulyák. A pogányrock vonulattal ellentétben nem a kereszténység előtti időkről énekelnek, hanem közép és kora újkori témákat dolgoznak fel. 

Tovább

Akusztikus dallamok az aranykupola alól

2021. január 23., 14:27 Módosítva: 2021.01.23 16:14
10

Fél óránál másfél perccel hosszabb koncertfilmet forgatott a Kerekes. A felvétel érdekessége, hogy a zenekar nem szokványos helyszínt választott: az egri Török Fürdőt.

Kerekes Water

A Bakui Magyar Nagykövetség keresett meg minket, hogy az elmaradt kaukázusi turnénk helyett nagyon örülnének egy türk tematikájú koncertfilmnek. Ekkor kezdtük meg a tárgyalásokat az egri Török Fürdővel, akik végig nagyon pozitívak és segítőkészek voltak: a zenekari próbákat például a leengedett medencében zárás után tartottuk

– derül ki a zenekar tájékoztatójából, amelyből azt is meg lehet tudni, hogy a mintegy 200 ezer darab aranyozott mozaikkal burkolt aranykupola alatti öt másodperces visszhang miatt teljesen más zenei gondolkodásra volt szükség ahhoz, hogy a felvétel elkészüljön, s hogy megszólaljanak az áthangszerelt saját számok, illetve a belső-ázsiai, kaukázusi és török dallamok.

Tovább

Őry Gedeon – tudatos zenehallgatás magyar füllel

2021. január 18., 13:48 Módosítva: 2021.01.19 06:12
466

Mára számos magyar hifimanufaktúra nemzetközi hírnévre tett szert

– mondja az Indexnek Őry Gedeon, a hazai hifis közösség egyik központi alakja. A youtuber két éve indította el csatornáját, mára több mint tizenötezer követője van. A minőségi zenehallgatást népszerűsítő videóiban audiofil termékeket tesztel, melyek között egyre több hazai, high-end termék is van. Őry Gedeonnal a közösség hóbortjai mellett arról is beszélgettünk, van-e értelme technót hallgatni otthon, méregdrága audiorendszeren.

Nagy hype van az otthoni zenehallgatás, a hifizés körül. Ez tartós jelenség, vagy csak pillanatnyi fellángolás?

Hullámzó a trend. Amikor hét évvel ezelőtt elkezdtem komolyabban hifizéssel foglalkozni, drágább szetteket sokkal kevesebben kerestek. Akkoriban robbant be a Bluetooth-technológia, mindenki vezeték nélküli hangsugárzókat vásárolt. Négy-öt éve a klasszikus hifizés nemcsak itthon, de világszinten is kikopott. A trend még a nagy gyártók készletében is meglátszott, hirtelen ugyanis mindenki házi mozit akart otthon. Most, az elmúlt két évben, jött az újabb fordulat. A házi  mozi visszaszorult, és durván jön vissza a klasszikus hifis zenehallgatás.

Tovább

A világhírű gitáros gratulált a 14 éves magyar fiúnak

2021. január 17., 19:59 Módosítva: 2021.01.18 14:38
85

Az Index nemrég bemutatta Szabó Zoltán Bendegúzt, azt a 14 éves magyar fiút, aki hobbiból filmeket és videoklipeket készít, amikkel sorra nyeri a díjakat, nem csak itthon, az egész világon.

A fiú azóta gőzerővel készül a XV. Országos Gitárversenyre is,

mostanában ugyanis a zene tölti ki szabadidejének nagy részét. Egyik kedvenc zenekara a Whitesnake, amit a Deep Purple egykori énekese, David Coverdale alapított.

Tovább

Ákos elszomorította a 75 éves Nagy Feró Jerikóját

2021. január 15., 20:00 Módosítva: 2021.01.16 12:31
673

Nem köztudomású tény, hogy szinte napra egyidős Nagy Feró, a nemzet csótánya és Kabir Bedi, a maláj tigris. Orbán Viktor kedvenc punkrockere január 14-én ünnepelte 75. születésnapját, tehát egy nappal öregebb, mint Sandokan megformálója. A jóképű malájról, aki amúgy indiai, annak idején a Neoton Família énekelt, a babos kendőt jelképpé emelő veterán lázadó születésnapját viszont egy egész feldolgozásalbummal ünnepelték meg zenésztársai. A tisztelgő lemezhez Ákos egy 1978-as Beatrice-dallal járult hozzá.

Tovább

Hirtelen halál, avagy a felszippantott robbanós cukorka – Hank von Hell Dead című lemezéről

2021. január 13., 12:31 Módosítva: 2021.01.14 13:22
22

A farpofák között meggyújtott tűzijáték káros az egészségre, viszont az eurovíziós punk-rock ellenállóbbá teheti a szervezetünket. Oké, de miért énekli akkor az egykor a petárdákkal és a heroinnal is meghitt viszonyt ápoló, mára már teljesen tiszta ex-Turbonegro-énekes, Hank von Hell a második, Dead című szólólemezén, hogy I’m Already Dead…

Tovább

Már nekünk is van James Bond-dalunk

2021. január 8., 13:41 Módosítva: 2021.01.09 13:56
553

James Bondra még várni kell, pontosabban a 25. Bond-filmre, melynek címe No Time To Die, ám egy magyar reklámfilmben addig is megidézik a brit 007-es ügynökfilmek zenei hangulatát.

Harmat Szabolcs és Szabó Ágnes Leave the Dark címmel írt egy dalt, Erdőhegyi Brigitta énekli, és ez akár egy Leave the Dark című James Bond-film zenéje is lehetne, de ilyen még nincs. Hangzásvilágában azonban tökéletesen passzol a titkosügynök-saga zenei világához.

Tovább

Készülőben a legális kalózlemez

2021. január 6., 17:01 Módosítva: 2021.01.06 21:09
119

Hé, kalóz!

A Pet Kupa meghangszereli a jótékony nyári tiszai szemétszedések alkalmával megírott dalait. Az első nóta már el is készült, hála Vastag Gábor zenésznek.

A Pet kupások immáron nyolc éve gyűjtik lelkesen a tiszai szemet.

Az egész nyári szemétgyűjtő verseny teljesen civil vonalról indult. Természetfilmesek találkoztak munkájuk során azzal a jelenséggel, hogy milyen megdöbbentően szennyezettek a tiszai árterek.

A Latorca folyó jelenlegi állapota Munkács közelében... 😥 Ez a videó tegnap jutott el hozzánk és ma már ugrásra készen...

Közzétette: Pet Kupa – 2021. január 5., kedd
Tovább

Tizenegyedszerre sem bocsátották feltételes szabadságra Lennon gyilkosát

2020. augusztus 26., 21:33 Módosítva: 2020.08.28 00:04
17

Tizenegyedik alkalommal kérte Mark David Chapman, John Lennon egykori Beatles-tag gyilkosa a feltételes szabadságra bocsátását, de ismét megtagadták tőle – közölte a fegyház szerdán.

A férfi 1980. december 8-án, manhattani lakása előtt lőtte agyon a Beatles egykori sztárját, aki akkor 40 éves volt. Chapman kérte, hogy dedikáljon neki egy albumot, ezután lőtt.

Chapman 1981-ben életfogytiglani börtönbüntetést kapott, és leghamarabb húsz év után kérhette a feltételes szabadságra bocsátását.

A férfi a New York állam nyugati részében fekvő Wende fegyházban raboskodik. Augusztus 19-én hallgatta ki a kérelmét elbíráló bizottság. Legközelebb két év múlva kérheti ismét a feltételes szabadságra bocsátást.

(MTI)

Ilyen volt az idei nyár egyetlen megtartott fesztiválja

2020. augusztus 24., 17:18 Módosítva: 2020.08.25 23:42
224

Az idei fesztiválszezont szinte teljesen lenullázta a koronavírus. A kormány július végén jelentette be, hogy az 500 főnél nagyobb zenés rendezvényekre vonatkozó tiltás augusztus 15. után is érvényben marad. A nagyobb fesztiválokat ezután végérvényesen le kellett mondani, így ezen a nyáron végül majdnem minden olyan esemény elmaradt, ami általában a magyar fesztiválszezont jelenti: nem volt Sziget, Fishing on Orfű, Kolorádó, Bánkitó, Efott, Volt, Campus, SZIN, Strand, Jazzpiknik és még sorolhatnánk. Másokat, mint az Ördögkatlant, a Művészetek Völgyét vagy a Fezent az eredeti formától eltérően, de valahogy megtartanak, viszont

EREDETI IDŐPONTJÁBAN ÉS FORMÁJÁBAN A JELENTŐSEBB FESZTIVÁLOK KÖZÜL SZINTE CSAK A FEKETE ZAJt sikerült megrendezni.

Ellátogattunk mi is az idei csonka nyár szinte egyetlen fesztiváljára. Hogyan változtatja meg a zenés rendezvényeket a járványhelyzet? Érezhető egyáltalán, hogy a nagyvilágban pandémia tombol? Milyen a Fekete Zaj, ha a békeidőben inkább kisfesztiválnak számító esemény az egyetlen lehetőség kiereszteni a gőzt? 

Tovább

Krúbi nem koncertezik idén a szíve miatt

2020. augusztus 24., 16:47 Módosítva: 2020.08.25 09:47
291

Pár fontos hír: van egy kis para a szívemmel. Egy kórházazós és vizsgálatokat elvégzős hetet követően úgy néz ki, megmaradok és felépülök, viszont ez nem megy máról holnapra

– kezdte hétfői Facebook-posztját Krúbi. A magyar rapper arról számolt be, hogy egészségügyi problémái miatt idén mellőzi a koncertezést, hogy jövőre újra teljes erővel vissza tudjon térni a színpadra.

Tovább

Rongálás miatt emeltek vádat a magyar rapper ellen, aki egy műemléknél forgatta videoklipjét

2020. augusztus 24., 12:31 Módosítva: 2020.08.25 06:17
324

A Kaposvári Járási Ügyészség műemlék megrongálásával elkövetett rongálás bűntette miatt emelt vádat egy 27 éves mikei férfi ellen, ugyanis amikor 2020 áprilisában a Mike község önkormányzatának tulajdonában lévő és műemléki védettség alá tartozó Somssich mauzóleumnál forgatta a videoklipjét, több tízezer forintos kár keletkezett az épületben. 

A filmezés során a férfi az épület ajtaját nagy lendülettel belökte, üres sörös üveget vágott többször is a falhoz, illetve abba olyan erővel rúgott bele, hogy egy részen lehullott a vakolat és 80.000 Ft kár keletkezett. A vádlott rongálását kamerával is rögzítették, majd a klip részeként egy internetes videómegosztó oldalon tették elérhetővé, ami alapján végül büntetőeljárás indult

– áll a hivatalos közleményben. Hozzátették, az ügyészség azt indítványozta, hogy bocsássák próbára.

A mauzóleumot 1867-ben építette gróf Sommsich Imre húszévesen elhunyt fia, Pongrác emlékére a helyi tó partjára, az épület jelenleg meglehetősen rossz állapotban van

Ülve hangoskodtak a debreceniek Majka és Curtis láttán

2020. augusztus 20., 14:00 Módosítva: 2020.08.24 09:52
1526

Tegnap kezdődött meg az a négynapos koncertsorozat, melynek keretén belül nyolc hazai zenekar lép fel kettesével a debreceni Nagyerdei Stadionban. És hogy erről miért muszáj írni? Mert mióta a COVID-19 nevű kórság rászabadult a világra, itthon ez az első olyan koncertsorozat, amit szabadtéren, 500 főnél nagyobb közönség előtt, bazinagy színpadon rendeztek.

"Az idei év legnagyobb hazai koncertélményeként" aposztrofált sorozat eseményeit augusztus 19-én, 20-án, 21-én és 22-én rendezik, a tegnapi nyitónapon a Follow The Flow melegítette a népet, majd Majka és Curtis mozgatta meg őket, már amennyire ülve lehet ilyesmit csinálni ugye, hiszen a hatályos rendezvénytartási szabályoknak megfelelően a bulikon állóhely nem volt, a küzdőtérre nem adtak el jegyet. Aki pedig a nézőtéren felállt, arra rászóltak, hogy legyen szíves ésszel félni, és üljön le, mert a rendezés feltétele az ültetett közönség.

Tovább

Vád alá helyezik a két férfit, akik 18 éve megölhették a Run D.M.C. egyik tagját

2020. augusztus 18., 13:49 Módosítva: 2020.08.19 15:58
19

Október harmincadikán lesz 18 éve, hogy a legendás rapformáció egyik tagját, Jam Master Jayt (Jason Mizellt) megölték, és most pont kerülhet az ügy végére, ugyanis bíróság elé kerül az a két férfi, akiket a gyilkossággal gyanúsítanak. 

A zenészt queensi lemezstúdiójában, videójátékozás közben lőtte le két álarcos férfi. Az ügyész szerint az elkövetők az ismerősei voltak, indítékuk a drogkereskedelemmel kapcsolatos. A két gyanúsított egyikét, a 36 éves Karl Jordant vasárnap tartóztatták le, bűntársa, az 56 éves Ronald Washington börtönbüntetését tölti, hivatalosan jövő héten vádolják meg, írja az MTI.

A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a Mizell halála előtti hónapokban nagyjából tíz kilogramm kokaint vásárolt és azzal fenyegette meg a gyanúsítottakat, hogy nem kaphatnak a haszonból.

A New York-i Queens hiphoptriója az 1980-as években tett szert világhírre, ők voltak a műfaj első együttese, amely a Billboard sikerlistáin is csúcsra ért. Az 1984-es Rock Box volt az első tisztán rapszám, amit az MTV lejátszott. Mizell halála után a rajta kívül Joseph "Run" Simmonsból és Darryl "DMC" McDanielből álló csapat feloszlott.

Szeptembertől Demeter Szilárdhoz kerül a Cseh Tamás Archívum

2020. augusztus 18., 11:31 Módosítva: 2020.08.18 16:02
9

A Magyar Közlönyben jelent meg a kormányhatározat, amely szerint szeptembertől a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. helyett a Petőfi Irodalmi Múzeum működteti a Cseh Tamás Archívumot, illetve ami szerint Demeter Szilárd vezette intézményé lesz egy balatonfüredi ingatlan is, ami eddig a MANK tulajdonában volt. 

Tovább

Mefedron, nyugdíjas nőcsábász, kamu Prodigy és szörnyű szóviccek: a kedvenc Sziget-videóink

2020. augusztus 16., 11:07 Módosítva: 2020.08.17 12:30
Huszonhét év után először idén nem tartották meg a Sziget fesztivált, ami hatalmas érvágás a turizmusnak, a könnyűzenei iparnak, de az Index nézőinek is. A videórovat több mint tíz éven át készített anyagokat a fesztiválról: bemutattuk az utolsó punkokat, a szar útját, volt pasizó- illetve csajozóversenyünk, és az olyan egészen döbbenetes bulikon is ott voltunk, mint egy Aradszky László- vagy egy Kozsó-fellépés. És ezeken túl voltak még az igazán nagy dobásaink: úgyhogy összeszedtük a kedvenc videóinkat, amiket ma is érdemes újranézni!
Tovább

80 millió forintnyi ingyenpénz ömlött tavaly a Sziget ölébe

2020. augusztus 14., 09:36 Módosítva: 2020.08.14 15:07
1

80,5 millió forintnyi bevétele származott tavaly a Szigetnek a fesztiválkártyákon maradt összegekből, írja pénteki cikkében a Világgazdaság a társaság 2019-es pénzügyi beszámolója nyomán.

A kártyákon hagyott feltöltések ugyan az elmúlt években folyamatosan csökkentek – 2017-ben 261 millió, 2018-ban pedig 104 millió forint maradt a kártyákon –, de még a 80 milliós összeg is jelentős.

Tovább

Debrecenbe kéne menni, stadionkoncerten ülve csápolni

2020. augusztus 13., 11:50 Módosítva: 2020.08.14 09:44
118

Alkalmazkodva a körülményekhez, augusztus 19-én, 20-án, 21-én és 22-én, azaz négy estén át, nyolc kiemelt koncert várja majd a debreceni Nagyerdei Stadionba látogató közönséget. Az előírásoknak megfelelően a legszigorúbb biztonsági feltételek mellett, ülve lehet majd bulizni a következő előadók koncertjein:

  • Aug. 19. Majka & Curtis // Follow The Flow
  • Aug. 20. Rúzsa Magdolna // Horváth Tamás
  • Aug. 21. Kowalsky meg a Vega // Szabó Balázs Bandája
  • Aug. 22. Bagossy Brothers Company // Punnany Massif

A koronavírus járvány miatt több alkalommal is jelentősen átszerveződött a hazai programkínálat, ebből jelenleg a debreceni rendezvénysorozat az első és egyetlen, amely a fesztiválok helyett alternatívát kínál. A változásokat a nyári fesztiválszezon elmaradása hívta életre, a szervezők a múlt heti szigorítások után jelentették be, hogy így szeretnének zenei élményt adni a debreceni közönségnek és pótolni a nagyszínpadok hiányát.

Tovább

Megvan a raktárkoncertes együttesek listája

2020. augusztus 12., 21:24 Módosítva: 2020.08.14 13:44
2122

Kiderült, hogy a már korábban bejelentett Esti Kornél mellett mely magyar zenekarok adhatnak raktárkoncerteket a közeljövőben. A 13 hazai fesztivál idei tervezett fellépőlistája alapján összeállt százas listát a koronavírus-járvány miatt lehetetlen helyzetbe került könnyűzenei szektor megsegítésével megbízott Lobenwein Norbert (VOLT Fesztivál, Akvárium, Strand Fesztivál főszervező; a Music Hungary alelnöke) közölte az Indexszel. 

Az elmúlt napokban már majdnem mindenkivel egyeztettünk a tervezett fellépők közül. A 100-as listáról eddig 90-en mondtak igent a felkérésre. Az egyeztetések folyamatosan zajlanak

– mondta.

Tovább

Koronavírus okozta tüdőbetegségben halt meg Trini Lopez

2020. augusztus 12., 10:15 Módosítva: 2020.08.13 00:08
389

Koronavírus okozta tüdőbetegségben 83 évesen, egy Palm Srings-i kórházban elhunyt Trini Lopez amerikai énekes és gitáros, a latin rock and roll sztárja, olyan hatvanas évekbeli kultikus slágerek előadója, mint a Lemon Tree, a La Bamba és az If I Had a Hammer, írja az MTI. 

Tovább

Az elmaradt fesztiválok fellépői tarthatnak raktárkoncerteket

2020. augusztus 11., 09:52 Módosítva: 2020.08.12 22:59
68

40-50 helyett százra emelték azoknak a fesztiválzenekaroknak a listáját, amelyek részesülhetnek a kormány 5,3 milliárd forintos segélycsomagjából, miután bejelentették, hogy augusztus 15. után sem engedélyezik az 500 fősnél nagyobb rendezvények megtartását, azaz elmarad minden fesztivál a nyáron. A listáról Lobenwein Norbert árult el pár részletet a Facebook-oldalán.

Tovább

Meghalt az Agnostic Front volt basszusgitárosa

2020. augusztus 9., 22:06 Módosítva: 2020.08.10 11:21

Meghalt az Agnostic Front egykori basszusgitárosa, Alan Peters, írja a Consequence of Sound a zenekar Facebookon közzétett bejelentése nyomán. A zenész halálának okát egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

Alan Peters 1987 és 1990 között volt a legendás New York-i hardcore punk zenekar tagja, ő basszusgitározott az együttes harmadik nagylemezén, az 1987-ben megjelent, Liberty and Justice for... című anyagon.

Tovább

A raktárkoncertek segítenek, de nem mentik meg a zeneipart

2020. augusztus 6., 14:07 Módosítva: 2020.08.07 18:47
165

A koronavírus-járvány egyik legnagyobb vesztese az élőzenei szektor, amelynek a legfontosabb bevételi forrását a nyári fesztiválszezon adja. Idén viszont teljesen elmaradt a fesztiválszezon, ami a magyar gazdaságnak is igen komoly kiesést okoz. Nem csak a zenekarok és rendezvényszervezők maradtak bevétel nélkül, hanem a zeneipari háttérmunkások is, vagyis a hangosítók, a világosítók vagy a roadok, nem véletlenül indult el nemrég online kampány CoVideo néven a megsegítésükre. A kormányra is egyre nagyobb nyomás nehezedett, hogy csináljon valamit, mert hetente tologatták a döntéseket, változtatták az álláspontjukat, mire végül kitalálták, hogy augusztus végéig tartják az 500 főnél nagyobb tömegrendezvényekre vonatkozó tiltást. Ennek következtében a korábban még bizakodó rendezvényszervezők is kénytelenek voltak lefújni a programjaikat, így a zamárdi Strand Fesztivál, a velencei-tavi EFOTT, a Fishing On Orfű, a szegedi SZIN, a Paloznaki Jazzpiknik és az adyligeti Kolorádó Fesztivál is elmarad. Cserébe bejelentették, hogy 5,3 milliárd forinttal és “garázskoncertekkel” segítik majd az iparágat. Aztán Szentkirály Alexandra kormányszóvivő egy videóban jelentette be, hogy a “garázskoncertekből” “raktárkoncertek” lesznek, és többek között Balázs Fecó, Demjén Rózsi és a Tankcsapda is a nevét adta a projekthez.

Tovább

Neil Young jogi lépéseket tett a Trump kampányeseményein használt dalai ügyében

2020. augusztus 5., 13:00 Módosítva: 2020.08.06 06:29
80

Neil Young szerzői jogsértésre hivatkozva nyújtott be keresetet kedden Donald Trump kampánystábja ellen, két dalának, a Rockin' in the Free Worldnek és a Devil's Sidewalknak a jogosulatlan használatáért.

"Ennek a keresetlevélnek nem célja elvenni az amerikai állampolgárok jogát, hogy szabadon támogathassák az általuk választott jelöltet. Ugyanakkor a felperes nem tudja nyugodt lelkiismerettel engedni, hogy a zenéjét himnuszként használják fel egy megosztó, az amerikai értékekkel szembemenő kampányban, amely tudatlanságra és gyűlöletre épül" – idézi a keresetet a Deadline.

Tovább

Szatyrokban találták meg az ukrán rapper maradványait

2020. augusztus 4., 17:06 Módosítva: 2020.08.06 12:24
16

“Mit tettem? Mit tettem?” – ismételgette ügyvédje szerint az a nő, aki nemrég feldarabolta férjét, az Andy Cartwright néven rappelő Alekszandr Juskót egy szentpétervári lakásban. A 36 éves Marina Kohal azt állítja: a férfit nem ő ölte meg, annak halálát kábítószer-túladagolás okozta.

A 30 éves korában meghalt Jusko maradványait öt fekete szatyorban, illetve egy hűtőszekrényben találták meg. A rendőrség közlése szerint a nő késsel, kalapáccsal, fűrésszel esett a férje holttestének, összesen négy napig dolgozott a daraboláson, közben a pár kétéves gyermeke is a lakásban tartózkodott. A rendőrséget végül a nő ügyvédje értesítette.

Tovább