Pataky Attila kohászruhában lépett fel

2019. július 12., 19:43 Módosítva: 2019.07.13 20:07
851

Látványos Edda-fellépés mellet nyíltak meg újra a Dunai Vasmű kapui a látogatók előtt a családi napjukon - közölte egy PR-ügynökség. Pataky Attila ebben a kohászruhában lépett a nagyérdemű elé:

Július 12-én az ISD Dunaferr éves nagyrendezvényén, a Vasas- és Kohásznapon 8 ezer látogató előtt zenélt az Edda.

A zenekar 33 év után tűzte újra műsorra legendás, eredetileg '86-ban a diósgyőri vasműben – akkori nevén Lenin Kohászati Művekben – tartott, Tűzközelben című előadását. A 86-os koncert fent van a Youtube-on, ezen is elképesztő szereléseket láthatunk:

Most, 2019-ben ilyen jeleneteket is láthattak a vasműben:

atti3
Fotó: Nemeth_Zsolt

A családi napon volt gyárlátogatás, MÁV Nosztalgia Gőzös, acélipari skanzen, high-tech innovációs sátor a sztárfellépők mellett. Az Edda mellett Janicsák Veca, a Honeybeast, Miller Zoltán, a Mystery Gang és Charlie is fellépett. Még egy kép a kohászruhás Patakyról:

atti
Fotó: Nemeth_Zsolt

Az esemény kiemelt programjaként a kohászok szkanderversenyre hívták ki Fekete László erősportolót, erről is küldtek képet:

atti2
Fotó: Nemeth_Zsolt

A jövőben kötelező lesz feljegyezni a fesztiválozók adatait

2019. július 12., 12:07 Módosítva: 2019.07.13 15:49
437

A jövőben a szervezőknek rögzíteniük kell a 25 ezer főnél nagyobb, belépőjegy vásárlásához kötött zenei rendezvények résztvevőinek személyes adatait - az erről szóló törvénymódosítást pénteken 128 igen, 48 nem szavazattal és kilenc tartózkodás mellett fogadta el az Országgyűlés - írja az MTI. 

Az előterjesztés szerint az adatrögzítés célja a biztonság növelése, vagyis a bűncselekmények, kiemelten a terrorcselekmények megelőzésének és felderítésének segítése, a bűncselekmények bizonyíthatósága és a körözött személyek azonosíthatósága, elfogásuk elősegítése.

A szervezőknek a jegyvásárlók nevét, állampolgárságát, születési idejét, nemét, a személyi okmányt kiállító államot és az okmányon szereplő arcképet kell rögzíteniük. A fesztiválozók adatait 90 napig tárolják, ezt követően meg kell semmisíteni azokat. Az információkat írásos kérés alapján a rendőrség, a Terrorelhárítási Központ, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, az ügyészség és a bíróság kaphatja meg.

Az adatokat a rendezvény helyszínén kell feljegyezni, de a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenységről szóló törvény mostani módosítása lehetőséget ad a jeggyel rendelkezők adatainak előzetes rögzítésére is. Ez személyes megjelenés útján történhet vagy megfelelő adatvédelemmel rendelkező online felületen.

Az előzetesen rögzített adatokat a fesztivál helyszínén össze kell vetni a látogató okmányán szereplő adatokkal. Ha az adatok nem egyeznek, a fesztiválozó adatait a helyszínen kell rögzíteni, az előzetesen megadottakat pedig azonnal törölni kell. Ugyancsak haladéktalanul törölni kell azoknak az adatait is, akik a rendezvény végéig nem léptek be a fesztivál helyszínére.

A módosítás a kihirdetést követő tizenötödik napon lép hatályba, azonban az elfogadott jogszabály tartalmaz egy átmeneti rendelkezést: ha az adatrögzítési kötelezettség teljesítése a szervezőnek aránytalan nehézséggel vagy költséggel jár, akkor 2019 végéig mentesül alóla.

Miután az ágazatban ezt megelőzően nem volt speciális és kötelező szabályozás, a potenciális biztonsági problémákat különbözőképpen lehetett értelmezni. Ennek vet véget ez a javaslat, mely megerősíti a mi korábbi törekvéseinket és gyakorlatunkat is

- írta a Sziget Sajtóiroda még egy júniusi közleményében. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) egyébként közelmúltban megállapította, hogy a számos nagyobb fesztivált szervező Sziget Kulturális Menedzser Iroda Zrt. éveken át jogszerűtlenül kezelte a fesztiválozók adatait a beléptetéskor, és emiatt 30 millió forintos adatvédelmi bírságot szabott ki.

Japánok nyerték az első heavy metal-kötő világbajnokságot

2019. július 12., 12:04 Módosítva: 2019.07.13 00:39
2140

Igen, van ilyen, és persze hogy a finneknél, ahol 100 000 lakosra jut ötven metálzenekar, ami messze világrekord egyébként. A finnek a metálon kívül kötni is nagyon szeretnek, így csak idő kérdése volt, mikor kombinálják a kettőt. Idén meg is történt, nem egészen egy napja zajlott le az első világbajnokság japán, orosz, dán, angol, litván, amerikai és finn versenyzőkkel. És hogy milyen is egy ilyen verseny? Hát, ilyen:

Tovább

Kutyasétáltás közben tartóztatták le R. Kellyt

2019. július 12., 08:49 Módosítva: 2019.07.13 00:25
98

Kelly Chicagóban vitte le a kutyát egy picit levegőzni, de a séta tíz percig sem tartott, mert jöttek a sötét széldzsekis palik, és bilincsben vitték el az r&b énekest - ha jól számoljuk, január óta tán harmadjára. 

Tovább

Készpénzt ne, meleg ruhát viszont hozzon Bánkitóra

2019. július 11., 11:41 Módosítva: 2019.07.12 09:30
280

Elindult a tizenegyedik Bánkitó Fesztivál, amelynek témája idén a buborék-effektus, a saját (vélemény)buborékunkból való kilépés fontossága. Összegyűjtöttünk mindent, amit érdemes tudni a fesztiválról, utazástól a jegyeken és az árakon át a szúnyogokig. 

Tovább

Paul Anka a My Waybe beleszőtte, hogy szereti a Balatont és Orbán Viktort

2019. július 10., 13:55 Módosítva: 2019.07.11 06:18
1635

Kedden este a Budapest Kongresszusi Központban tartott fogadást az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége, és a meghívottak között szerepelt Orbán Viktor és felesége, Lévai Anikó is. Az eseményen fellépett az idős világsztár, Paul Anka, aki hamarosan önálló koncertet is ad majd Budapesten a Celebrating 60 Years of Hits – His Way című turnéja keretében.

Az estéről két felvételt is megosztottak a magyar miniszterelnök közösségi oldalain. Az egyik képen az Orbán házaspár és az énekes látható:

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

“You Are My Destiny”

Orbán Viktor (@orbanviktor) által megosztott bejegyzés,

A másikon pedig az, hogy Paul Anka előadja a My Way című slágernek egy olyan változatát, ami kifejezetten erre a rendezvényre készülhetett, és amiben többek között arról énekel, hogy mennyire szeret mindent, ami magyar, például a Szent István-napot, a Balatont, a Hősök terét és természetesen Orbán Viktort.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

My Way - Special edition

Orbán Viktor (@orbanviktor) által megosztott bejegyzés,

Majdnem 100 millió forintért kelt el a Beatles és Brian Epstein első szerződése

2019. július 10., 11:48 Módosítva: 2019.07.10 13:33
2

A zenekar és menedzserük első szerződése 275 ezer fontért talált új gazdára egy londoni aukción. A dokumentum eladásából befolyt összeget a londoni Ernest Hecht Jótékonysági Alapítvány támogatására fordítják - írja a BBC-re hivatkozva az MTI.

Az 1962. január 24-i keltezésű papíron Paul McCartney, John Lennon, George Harrison és az együttes eredeti dobosa, Pete Best aláírása szerepel. A szerződés Epsteinre bízza az együttes fellépéseinek és egyéb tevékenységeinek, valamint napirendjének szervezését és a sajtó kezelését.

Epsteint lenyűgözte a színpadon jelen lévő szenvedély, energia, karizma és nyers szexualitás. A Beatlesben megvolt a színpadi energia, de Epstein egy kis professzionalizmust csepegtetett beléjük. Megtiltotta nekik, hogy a színpadon egyenek, megkövetelte tőlük, hogy pontosan játsszák a dalokat és meghajoljanak a produkció végén

- mondta Gabriel Heaton, az árverést lebonyolító Sotheby's aukciós ház szakértője.

A dokumentum, amely az első a felek között született két szerződésből, 10 százalékban határozza meg Epstein díjazását, amely 15 százalékra emelkedik, amennyiben az együttes heti bevétele meghaladja a 120 fontot. Paul McCartney egyébként 20 százalékról alkudta le a menedzser honoráriumát. Miután Best távozott a bandából, egy másik szerződést kötöttek 1962. október 1-jén immár Ringo Starr-ral a dobok mögött és Epstein százalékának megemelésével.

Az ötödik Beatle-ként emlegetett Epstein 1967-ben, gyógyszer-túladagolásban halt meg.

Továbbra sem tudják hol megrendezni a Woodstock 50-et

2019. július 10., 10:58 Módosítva: 2019.07.10 16:08
76

Oneida megye vezetése elutasította a Woodstock 50 szervezőinek engedélykérését, így egyelőre továbbra sem tudni, hol tartják meg az idén 50 éves fesztivál jubileumi rendezvényét, írja a Complex. A megye vezetése szerint túl nagy a káosz a fesztivál körül, így nem biztosítják a szervezők által kiszemelt helyszínt a fesztiválnak.

Tovább

Véget ért a Dunakanyar fesztiválja

2019. július 9., 17:25 Módosítva: 2019.07.10 09:27
16

Vasárnap véget ért a VéNégy Fesztivál és Színházi találkozó. A VéNégyet idén is Vácott, a Dunakanyarban rendezték meg, fellépett többek között a Vad Fruttik, a Tankcsapda, a Follow The Flow és Szabó Balázs Bandája is.

Tovább

Újra Dél-Koreában koncertezik a Junkies

2019. július 9., 13:39 Módosítva: 2019.07.09 21:37
985

Nemrég készítettünk podcastet az idén 25 éves Junkies rockegyüttessel; akkor is beszéltek arról, hogyan sikerült eljutniuk Dél-Koreába. Most ismétel a zenekar: ezúttal egy helyi rockfesztiválra hívták meg őket augusztusban.

Tovább

Büdös arab cigány migránsnak nevezték a sztár-dj-t, a magyar zenész szerint a haverok voltak

2019. július 9., 12:06 Módosítva: 2019.07.10 11:56
1580

Miután lemondta fellépését a Balaton Soundon, egy magyar zenész, Lotfi Begi viccből magyarul kommentelt egyet DJ Snake Instagramján. Aztán a dj jelezte: Lotfi Begi telefonjáról egy olyan üzenet érkezett hozzá, amelyben az algériai származású francia DJ-t büdös arab cigány migránsnak nevezik (ezúttal már angolul). Lotfi Begi a Facebookon közölte: azóta pokollá vált az élete, pedig csak a részeg haverjai poénjáról van szó.

Lotfi Begi
Lotfi Begi
Tovább

Sosem buliztak még ennyien a Balaton Soundon

2019. július 8., 16:25 Módosítva: 2019.07.11 13:28
501

Rekord látogatószámmal zárt az idei Balaton Sound, ahol összesen 172 ezer ember engedte ki a gőzt a fesztivál öt napja alatt, szombaton pedig teltházas volt a Sound a szervezők hétfői közleménye szerint.

Tovább

Meghalt az Irigy Hónaljmirigy egyik tagja

2019. július 7., 23:17 Módosítva: 2019.07.09 05:18
38804

Életének 54. évében, hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt Ambrus Zoltán, az Irigy Hónaljmirigy együttes örökös tagja – tudatta az együttes a Facebookján.

„Nincsenek szavaink, csak a mérhetetlen fájdalom és a gyász” – írják. A család kérésére további információt nem közölnek a halálesetről.

Ambrus Zoltán a kilenctagú könnyűzenei formációban gitárosként vett részt. 

A Blikk azt írja, Ambrus 2005-ben súlyos autóbalesetet szenvedett, a havas úton megcsúszott, és összeütközött egy autóval. A balesetet csodával határos módon túlélte, de a felépülése több mint tíz évig tartott, ezalatt elveszítette mindenét: házát, szerelmét és a karrierjét. 2015-ben, a zenekar 25. jubileumi koncertjén pár szám erejéig újra a színpadra állt Ambrus, erről itt láthatja a TV2 Aktív riportját. 

Kekszről és a funkról beszélgettek a Qualitons tagjai Kevin Cole-lal a KEXP-n

2019. július 7., 12:36 Módosítva: 2019.07.08 12:02
438

Magyar zenekarként a Qualitonsnak volt először lehetősége az 1972 óta működő, Amerika – és talán a világ – legnépszerűbb alternatív zenei rádiójának számító KEXP stúdiójában részt venni egy session felvételen. 

Tovább

Stevie Wondernek veseátültetése lesz

2019. július 7., 07:44 Módosítva: 2019.07.08 12:00
84

Stevie Wonder egy ideig nem fog fellépni, mert szeptemberben veseátültetése lesz. Ezt szombat esti londoni koncertjén jelentette be, írja az MTI.

Tovább

Sean Paul újra lemondta a magyarországi fellépését

2019. július 6., 16:24 Módosítva: 2019.07.07 19:07
488

"Sean Paul betegség miatt sajnos lemondta további turné-időpontjait, köztük a fellépését a Balaton Soundon" - közölte a fesztivál a Facebookon

Szombat estére tehát főfellépő nélkül maradt a fesztivál, illetve a program úgy módosul, hogy 18:30-19:40 Youngr, 20:00-21:10 Sunnery James & Ryan Marciano, majd 21:30- 23:00 Armin Van Buuren tekergeti a potmétereket és mutat az égbe a kiállások alatt.

Tovább

Két hétig őrizetben marad A$AP Rocky

2019. július 5., 15:37 Módosítva: 2019.07.06 00:00
74

A$AP Rocky és társaságának három tagja múlt vasárnap, azaz június 30-án balhéba keveredett Stockholmban két fiatalemberrel. Az előadót még kedden éjjel tartóztatták le két ismerősével és testőrével egyetemben.  Azt egyelőre nem tudni, hogy a haverjainak mi lesz a sorsa, de a testőrét még csütörtökön szabadon engedték, őt pedig a folyamatban lévő nyomozás miatt két hétig még őrizetben tartják - írja a Reuters. 

A rapper ügyvédje, Henrik Olsson Lilja azt állítja, védence nem ismeri el bűnösségét és fellebbez majd az őrizetbevétele ellen.

Megtámadták őket, ők pedig megvédték magukat

- tette hozzá. 

 A$AP Rocky a vasárnapi balhéról két videót is feltöltött Instagramra, és ezeken látszik, hogy nemcsak szócsata volt, a két társaság valóban dulakodott. 

Nem ismertük ezeket a srácokat, nem akartunk balhét. Négy háztömbön keresztül követtek minket, és közben rácsaptak a lányok fenekére, akik elhaladtak mellettük

- írta a közösségi oldalon. 

A történtek miatt A$AP Rockynak le kellett mondania norvégiai és lengyelországi fellépéseit, és értelemszerűen a tervekkel ellentétben a hétvégére tervezett dublini és londoni koncert is elmarad. 

Aki sóher, az ne menjen a Balaton Soundra

2019. július 5., 14:37 Módosítva: 2019.07.11 13:24
413

Tőlünk jobbra egy pólóból kifeszített limbó alatt próbál pár belga átkúszni, előttünk egy pasi csúszkál a sátrat tartó rúdon, miközben a buli DJ-je az egyik néző nyakában ül és a mikrofonba félig érthető mondatokat üvölt. Délután hat óra van, mi pedig már azon töprengünk, hogyan is keveredhettünk sörrel a kezünkben ebbe a szürreális ember- és porrengetegbe. Aztán este lesz, és rá kell jönnünk, hogy mégiscsak ez a limbózós őrület volt a napunk fénypontja, ettől már csak lejjebb van. Riport a fesztiválról, amire szerintünk ne sound rá a pénzt.

Tovább

Beperelték Michael Jackson vádlóit a rajongók

2019. július 5., 08:30 Módosítva: 2019.07.05 14:22
24

Több rajongói klub közösen perelte be azt a két férfit, aki a Leaving Neverland című dokumentumfilmben azzal vádolta meg az egykori énekest, hogy gyermekként molesztálta őket - írja a Reuters.  

A rajongók Franciaországban nyújtották be a keresetüket, ugyanis Nagy-Britanniával és az Egyesült Államokkal szemben itt a törvények védik az elhunytak jó hírnévhez való jogát.

A három rajongói klub - a Michel Jackson Community, az MJ Street és az On the Line - jelképes összeget, konkrétan egy eurót szeretne kártérítésként kapni, és ügyvédjük, Emmanuel Ludot szinte biztos abban, hogy nyerni fognak. Ezt valószínűleg arra alapozza, hogy 2014-ben a Michael Jackson Community-vel az énekes orvosát, Conrad Murray-t perelték be, és a bíróság megítélte nekik az egyeurós kártérítést. 

A bíróság valószínűleg októberben dönt majd az ügyben. A dokumentumfilm két főszereplője,   Wade Robson és James Safechuck egyelőre nem kért fel egyetlen ügyvédet se, hogy képviselje őket, és a mostani tárgyaláson sem jelentek meg. 

Idén elég jó érzés Nagyon Fontos Embernek lenni a Soundon

2019. július 4., 16:27 Módosítva: 2019.07.11 13:26
621

Mióta a kezdeteknél még alternatívabb irányt mutató Balaton Sound a 2010-es évek elejére átállt arra, hogy magát prémium besorolásba teszi, mindent megtesz annak érdekében, hogy a fesztivál valamiféle luxustermékként, a minőség szinonimájaként funkcionáljon. Idén 10 éve, hogy kollégánk teljesen kiborult az állandó prémiumozástól, mondván:

A lényeget, hogy a prémium egy fesztivál esetében nem két fehér kanapét jelent egy »lounge«-nak nevezett tákolmányban, hanem minőségi szórakoztatást, a szervezőknek nem sikerült megérteniük.

Ezért sokáig a fehér (majd később már fekete bőr) kanapé kicsit a magyar prémium életérzés ironikus szimbóluma lett, és érezhetően maga a fesztivál sem tudta megtalálni a közös halmazt Pumped Gabó, a prémium életérzés és a 10 ezreket vonzó EDM-őrület között. Jelentjük, 2019-re végül sikerült az, amire már tényleg rá lehet sütni a prémium billogot, ehhez mindössze annyi kellett, hogy az idei Soundon szinte minden figyelmet a VIP-szolgáltatásokra fordítottak a szervezők. 

Tovább

Elstartolt a Balaton Sound

2019. július 4., 13:10 Módosítva: 2019.07.11 13:27
267

Elstartolt a Balaton Sound, mi pedig megnéztük a helyszínen, hogy miben más a fesztivál, mint eddig, milyenek az árak, vannak-e új helyszínek, meg úgy általában mire készüljön az, aki egy vagy több napra bevenné Zamárdit a fesztivál miatt.

Tovább

Gerendai Károly: Kampánybeszédnek nincs helye a fesztiválon, de az Orbán-videó nem az volt

2019. július 2., 23:19 Módosítva: 2019.07.03 19:28
1495

Többségében politikai hangulatkeltés-íze volt a háborgó cikkeknek, mintha legalábbis valami aktuális politikai kampánybeszéd hangzott volna el. Ilyesminek persze szerintem sincs helye a fesztiváljainkon, de nem is ez történt, hanem a hivatalos állami ünnepségsorozat reklámfilmjében szerepelt egy pár másodperces részlet a 89-es Orbán beszédből."

Így reagált Gerendai Károly a Lángoló Gitároknak adott interjúban arra, hogy a Volt Fesztivál nagyszínpadán hét-nyolcpercenként levetítették azt a Schmidt Mária által megrendelt "társadalmi célú hirdetést", amely azt a képet igyekszik sugallni, hogy Orbán Viktor egymaga zavarta haza a szovjeteket 1989-ben.

Tovább

Nézzen Qualitons-koncertet élőben az Indexen!

2019. július 2., 20:35 Módosítva: 2019.07.03 07:30
7

Azt nem lehet mondani, hogy az anno Kovács Katival indított projektjük miatt ismerté vált Qualitonsnak rossz időszaka lett volna az elmúlt pár évben. Három éve azzal volt tele a magyar sajtó, hogy a zenekar egyik budapesti koncertjére leugrott a szomszédban megszálló Red Hot Chili Peppers, és a tagok még meg is hívták a backstage-be őket a magyarországi duplakoncertjükön. Aztán 2018-ban az Echoes Calling albumukat az Indexen megválasztottuk az év legjobb magyar lemezének, hogy aztán valamivel később kiderüljön, hogy az 1972 óta működő, Amerika - és talán a világ - legnépszerűbb alternatív zenei rádiójának számító KEXP meghívja őket a saját stúdiójába egy session felvételre, magyar zenekarok közül először.

Tovább

Taylor Swift kiakadt, amiért Justin Bieber menedzsere megvette a zenéi nagy részét

2019. július 1., 09:27 Módosítva: 2019.07.11 08:48
72

Taylor Swift elképesztően kiakadt azon, hogy a zenei katalógusa nagy részét, tehát az első hat nagylemezét egy olyan cég vásárolta meg, amelynek a tulajdonosa Scooter Braun. Braun az egyik legismertebb amerikai popzenei menedzser, akiről Swift korábban úgy nyilatkozott, hogy éveken át zaklatta és kihasználta őt.

Tovább

A Csókkirály volt az elmúlt év nagy slágere

2019. július 1., 07:14 Módosítva: 2019.07.01 16:47
980

Tavaly 22 050 koncertet adtak Magyarországon, legalábbis az Artisjus ennyi koncert adatait dolgozta fel. Ez folyamatos növekedést jelent, egy évvel korábban még csak 20 007, míg 2016-ban 18 656 koncert adatai kerültek az Artisjus adatbázisába.

Az elmúlt év élőben legtöbbet játszott dala egy 1980-as szerzemény, a Hungária együttes és Fenyő Miklós száma, a Csókkirály volt. Gratulálunk.

Tovább

Sztrókot kapott koncert közben, de a számot még végigdobolta egy kézzel

2019. június 30., 13:12 Módosítva: 2019.07.01 13:09
2950

A zenei világnak kétség kívül új hőse született most meg: egy Korn tribute zenekar dobosa koncert közben kapott sztrókot, de nem akarta, hogy csalódjon a közönség, ezért végigdobolta a számot egy kézzel, írja a Tone Deaf.

A Korn Again nevű Korn tribute zenekar alig kezdte el fellépését a Rockstock tribute fesztiválon, amikor a dobosuk hirtelen rosszul lett. A 28 éves Alex Headen - épp, amikor a Korn 1994-es „Helmet in The Bush” című számát kezdték játszani - hirtelen éles fájdalmat érzett a vállában és a karjában. Egy kis időn belül Headen teljes baloldala lezsibbadt, és a bal szemére teljesen elveszítette a látását. Bár a legtöbb zenész feltette volna a kezét, hogy jelezze, valami nem stimmel, de Headen úgy döntött, inkább folytatja a számot, és egy kézzel dobol tovább.

Nem akartam leállni a számmal, hiszen alig kezdtük el a koncertünket. Nem akartam sem a zenekart, sem a közönséget cserbenhagyni

- mondta a fiatal dobos, és hozzátette:

egyáltalán nem tudtam akkor, hogy sztrókom van, azt hittem leesett a vércukor-szintem, vagy dehidratálódtam. Amikor elkezdtem a koncertet, teljesen jól voltam, aztán a negyedik számnál a bal szemem elkezdett elhomályosodni, majd a bal kezem annyira elzsibbadni, hogy el is ejtettem a dobverőt. Elkezdtem csak jobb kézzel dobolni, de aztán a bal szememre teljesen elvesztettem a látásom, és a szám végén a dobszerkómra roskadtam.

Végül a Stepping Hill kórházba szállították.

Zenésztársai elismerően nyilatkoztak Headenről, az énekes például azt mondta, elképesztő, hogy végigjátszotta az egész dalt:

"Micsoda harcos!"

A videón látszik, ahogy az énekes észreveszi, hogy valami nincs rendben a dobossal, de abban a pillanatban csak azt gondolta, biztosan kimerült. 

Nem akartam az a polgármester lenni, aki azt mondja: a fiad meghalt a fesztiválon

2019. június 29., 21:37 Módosítva: 2019.06.30 21:38
246

Fesztiválozók tömege van eléggé kiborulva: miután megérkeztek egy belgiumi fesztiválra, ott szembesültek azzal, hogy lefújták az egészet, írja a BBC. A VestiVille nevű hip-hop fesztivált Lommelben rendezték volna meg ezen a hétvégén, a város polgármestere azonban biztonsági problémákra hivatkozva le kellett, hogy állítsa, mielőtt elkezdődött volna.

Egy BBC-nek nyilatkozó nő arról beszélt, hogy miután több száz fontot költött az utazásra, jegyre, mikor megérkezett a fesztiválra, már senkit nem engedtek be. A szervező - akik fesztivált úgy jellemezték, mint egyfajta kiszabadulást a zene oázisába - azt mondták, hogy a döntés egy biztonságról szóló egyeztetés után született meg. A közönség mellett az egyik sztárfellépő, Asap Rocky biztonságát érintették a problémák, fogalmaztak, később a polgármester nyilatkozatából néhány részlet is kiderült ezekből a problémákból. A szervezők azt is hozzátették, hogy már folynak a konzultációk a partnerekkel a kompenzációról.

A BBC-nek nyilatkozó 24 éves Sammy Dél-Londonból arról beszélt, ő és három barátja több mint 200 fontot fizettek a jegyekért, több órát utaztak komppal, hogy megérkezzenek, és közel 1000 fontot fizettek így együtt a szállásért; feleslegesen.

Körülbelül félórával késve értünk a fesztiválra, de senkit nem engedtek be. Mind ott álltunk a bejáratnál, és nem értettük mi történik. Mindenki kiabált, hogy mi a fene folyik itt

- mondta, majd hozzátette, hogy az egésznek ott lett vége, amikor meglátta, hogy Asap Rocky - aki olyanok sztárok mellett lett volna headliner, mint Cardi B, Migos vagy Ja Rule - azt írta Twitteren: "VestiVille!! Nem fogok fellépni ma este a show-hoz kapcsolódó biztonsági és infrastrukturális problémák miatt".

A fenti fellépők egyike biztosan tökéletesen tisztában van azzal, milyen, amikor egy fesztiválra megérkező tömeg szembesül azzal, hogy semmi nem lesz, nemhogy fesztivál. Ja Rule volt ugyanis az egyik szervezője, tulajdonosa, és arca a hírhedté vált Fyre Fesztiválnak, ami az elmúlt évtized legnagyobb lebőgése volt.

A BBC-nek nyilatkozó Sammy elmondta, kemény volt látni, ahogy a csak 10-15 biztonsági mellett egyre dühösebbé válik az elkeseredett, szórakozni vágyó tömeg, az emberek elkezdtek asztalokat borogatni.

Pénteken a fesztivál hivatalosan is bejelentette, hogy a fesztivál le van fújva: egyeztetve Asap Rocky biztonsági főnökével és a fesztivál hivatalos biztonsági szolgálatával arra jutottak, hogy sem a fellépőnek, sem a közönségnek nem tudják garantálni a biztonságát.

A polgármester elmondta a BBC-nek, hogy már január óta folyik a szervezőkkel a beszélgetés, pár nappal az esemény előtt pedig ő kifejezte aggodalmait, de megnyugtatták, hogy minden el fog készülni, és minden megfelelő lesz.

"AZ ESTE, AMIKOR VISSZAJÖTTÜNK, LÁTTUK, HOGY KEMÉNYEN DOLGOZNAK, DE MÉG MINDIG VANNAK HIÁNYOSSÁGOK: NINCSENEK VÉSZKIJÁRATOK, A SZÍNPADOK NEM BIZTONSÁGOSAK, ÉS ÖSSZESEN KÖRÜLBELÜL 30 BIZTONSÁGI ŐR ÁLL RENDELKEZÉSRE. NEHÉZ DÖNTÉST KELLETT MEGHOZNUNK, DE NEM AKARTAM ÉN LENNI AZ A POLGÁRMESTER, AKI AZT MONDJA: BOCSÁNAT, DE A FIAD, VAGY A LÁNYOD MEGHALT EZEN A FESZTIVÁLON"

- mondta a polgármester.

Időutazás Sopronban a Black Eyed Peas-zel

2019. június 29., 12:42 Módosítva: 2019.06.30 12:19
275

Egy fesztiválon igen könnyen le lehet mérni, hogy egy-egy fellépést mekkora várakozás előz meg. Az igazán nagy nevek esetében már délután oda kell állni a tűző napon a színpadhoz azért, hogy este meglegyen a tökéletes hely. A Black Eyed Peas harmadszor érkezett Magyarországra, és az öt perces csúszással kezdődő koncert előtt úgy tűnt, mintha az emberek igazán nem zsongtak volna be ettől a hírtől. Az első néhány számot a földről ülve is kényelmesen lehetett követni, olyan lassan sűrűsödött be a tömeg, ami mindenképpen meglepő volt. Viszont nem vetítette elő azt, hogy milyen koncertet adott végül a kaliforniai csapat. Legutóbb 2007-ben jártak nálunk, vagyis azelőtt, hogy igazán megfertőzték volna a rádiókat meg a diszkókat az olyan parti himnuszokkal, mint a “Boom Boom Pow” vagy az “I Gotta Feeling”. 

Tovább

Pár hónapja Szálasit éltették, most a Volt színpadán bizonyíthattak

2019. június 28., 23:13 Módosítva: 2019.06.29 23:03
457

Nehéz dolga van az egyszeri fesztiválozónak, aki szeretné kifújni a gőzt a leszurkolt bérlet vagy napijegy áráért, hiszen még alig heverték ki a koncerteket bekebelező Orbán-videókat, máris elterjedt a hír a Magyar Hang cikke alapján, hogy sikerült a tehetsége okán bejutnia egy olyan zenekarnak a Volt fellépői közé, amelyik pár hónapja még Szálasi Ferencet éltető koncerten vett részt. 

A zenekar neve önmagában beszédes, vélhetően a kézi páncéltörő gránátvetőről, az RPG-ről nevezték el magukat és nem mondjuk a Rózsaszínre Pingáltam a Garázsomat rövidítése a nevük. Saját bevallásuk szerint is nagyon szeretik a háborút, a szövegeiket nem éppen a rejtett üzeneteket kedvelő embereknek írják, hogy idézzünk is egyet:

dörren a puska és robban a gránát,
mindenütt ég a határ,

bömböl az ágyú és szántja a földet,

körülötte a halál

A zenekar előszeretettel lép fel több olyan zenekarral, amelyik többé vagy kevésbé bevállalja, hogy náci eszméket vall, most azonban egy új területen próbálhatták ki magukat, ugyanis egy tehetségkutató révén bejutottak a Volt fesztiválra. 

A fesztivál sajtóreferense megkeresésünkre azt mondta, hogy a kora délutáni sávban nem egy előre leszervezett zenekarnak biztosítottak helyet, hanem a Sopron zenél vetélkedő nyertesének lett felajánlva, egy régóta fennálló együttműködés részeként. Eszerint a fesztivál lehetőséget biztosít a nyertesnek a fellépésre. A zenekar minden bizonnyal egy más programmal készülhetett, mint a Szálasit éltető estére, ugyanis a közleményben ez áll:

Miután nem a mi látóterünben lévő zenekarról beszélünk, a zenekarnak a múltját nem ismerjük, de a koncerten egy szélsőségektől mentes előadást hallhatott a viszonylag szűk közönség

 

A Soundon is Orbánra megy majd a csapatás

2019. június 28., 17:51 Módosítva: 2019.06.29 07:32
4325

A komolyabb indulatokat kiváltó Orbán idézetes videó kapcsán megszólalt a Volt fesztivált is szervező Sziget Kulturális Menedzser Iroda Kft. vezetője, Kádár Tamás, aki szerint kicsit eltúlzottak a reakciók a videó miatt, és nem gondolja, hogy bárkit meggátolna a videó abban, hogy bulizzon.  

A HVG-nek elküldött válasz szerint: 

A Terror Háza Múzeummal van egy együttműködésünk, különböző felületeken mi is kommunikáljuk a rendszerváltás 30. évfordulóját, ez a videó az egyik eleme ennek. Nyilván relatíve kevés beleszólásunk van abba, hogy milyen reklámfilmet készítenek, nem tudjuk cenzúrázni őket, ahogy ők sem minket. De nem érzem ezt annyira vészesnek.

Arra reflektálva, hogy noÁr emiatt bojkottot hirdetett a Volt ellen, azt mondta, ez szíve joga. A Soundon levetítik ugyanezt a reklámfilmet, a Szigeten nem, ott egy fotókiállítás lesz a rendszerváltás évfordulójára emlékezve.