új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A hatalmas szenzációnak számító amerikai pandakölykök múlt hét végén születtek, de egyiküknek ma véget is ért földi pályafutása. A két kispanda anyja Mei Xiang, egy 17 éves nőstény, akit mesterségesen termékenyítettek meg két hím ivarsejtjeivel, azt egyelőre nem tudni, hogy melyikük az életben maradt kicsi apja. 

    2015-08-24 0835 (1)
    Fotó: Smithsonian's National Zoo

    Mei Xiang korábban négy pandakölyköt szült már, náluk ötven százalékos volt a hosszabb távú túlélési arány, ha ez most is bejön, akkor a második kicsi megmarad. Az állatkert nyilatkozata szerint mindenesetre erősebb és egészségesebb, mint a most elpusztult testvére.

    A pandák híresek szaporodási nehézségeikről. Eleve nehéz őket rávenni, hogy fogságban szaporodjanak (természetes élőhelyük viszont már nem nagyon van), így nem ritka, hogy pandapornót vetítenek nekik, vagy potencianövelőket adnak a hímeknek. Ha a nőstény nagy nehezen vemhes lesz, még mindig jelentős rá az esély, hogy a kölykök nem érik meg a felnőttkort, mivel az óriáspanda elég fejletlen, sérülékeny állapotban hozza világra őket: a méhlepényes emlősök közül az óriáspanda-kölykök mérete arányosan a legkisebb a felnőttekhez képest születésükkor. 

  • Kollégánk ma 14 órakor vette észre, hogy a Fővám téri kráternél egy munkás ücsörgött, és egy arra járónak magyarázta, hogy még várni kell, amíg valami megköt. Az autósok és a lakók már kilencedik napja várják, hogy foltozzák be a lyukat, addig nem túl kényelmes arrafelé közlekedni. 

    Fotó: Panyi Szabolcs / instagram
  • Valószínűleg egy bazárból küldhette olvasónk a fotót, amin egy nem mindennapi Google Translate-baleset látható. Valaki színes szőtt karkötőket (colored loom bands) akart árulni, vélhetően egy angol feliratott vett alapul, bedobta a fordítóba, a magyarosítás pedig olyan jól sikerült, hogy még nyelvújítóink is megirigyelhetnék. 

  • A Józsefváros újság ízléses húzással előveszi azt az igazán égető kérdést, hogy vajon a menekülteket segítő önkéntesek (akik azokat az alapvető humanitárius feladatokat látják el, amelyeket jó esetben az állam végezne) adományainak felhasználása vajon megfelelő hatékonysággal zajlik-e. Szerintük nyilván nem, és persze a menekültek is egyöntetűen divatosan öltöző, okostelefonozó népség. Ha Ön nyolcadik kerületi lakos, és szeretne egy kicsit még jobban elszomorodni, akkor a lapot keresse postaládájában.

    Kép: tumblr

    via tumblr

  • Sört reklámoznak egy tejesdobozon. Ez önmagában annyira abszurd, hogy hirtelen nem is tudok mit mondani rá. A tej egy alapvetően gyerekkorhoz kapcsolt ital, a sör pedig a felnőttkor slágere. Ugyanakkor gyerekek is szoktak néha sört inni, és a felnőttekkel is előfordul, hogy felhörpintenek egy-két pohár tejet. 

  • A Kék Pont Facebook-oldalán találtuk az infót, hogy Robert Rodriguez egyik kedvenc karakterszínésze ma 47 éve tette le a narkót. 

    Az alábbi fotóval egyébként Trejo is elbüszkélkedett a saját oldalán. Sokat elárul a szerről, hogy bár nincs pontos adat, Trejo állítólag kamaszkorától tolta 22 éves koráig, már sokkal több ideje tiszta, mint amennyi ideig drogozott, mégis megünnepli ezt a fontos dátumot. 

    Fotó: Kék Pont Alapítvány
  • Hátborzongató kéz illúzió
  • Kim Kardashian csücsörít, Kate Upton domborít, Justin Bieber dögösködik. Celebek tökéletes teste, vacsorája, pasija, rucija, hétvégéje, háza, naszóval élete, amit ők lelkesen dokumentálnak, mi pedig nyálfolyatva követünk és lájkolunk. Celest Barber színész-komikus továbbgondolta az instagram tökéletes világát én pedig iszonyú jót röhögtem rajta.

  • Ilyen dilemmákat kellett megoldania a versenyzőknek a fővárosi baleset-helyszínelő versenyen szerda délelőtt, a verseny gyakorlati részében olyan problémákkal kellett megbirkózni, mint egy cserbenhagyásos baleset okozása, egy gyalogos és egy kerékpáros ütközése, illetve egy kamionos ellenőrzés. És persze Ugró Erik, aki sajnos a legépelt tényállás kivételével nem létezett semmilyen formában, csak egy fára felcsatolt ejtőernyő jelezte, hogy itt helyzet van és eljárást kell foganatosítani a járművezetővel szemben.

    A verseny győztes csapata aztán megmérettetheti magát két hét múlva az országos helyszínelők versenyén, Veszprémben.

  • Mint minden évben, idén is augusztus utolsó szerdáján, vagyis ma tartják Buñolban a Nagy Paradicsomcsatát, a Tomatina fesztivált. Azért ilyenkor, mert az első hasonló (csak sokkal kisebb és spontánabb) akció 1945. augusztusában ezen a napon történt. Akkor egy helyi fesztiválra túl lelkesen érkező srácok miatt tört ki a balhé, ami annyira jól sikerült, hogy a következő években szándékosan megismételték — mígnem mára az egyik legnagyobb turistahajcihő lett belőle. 

    Nem túl bonyolultak a 175 tonna paradicsomot szétzúzó esemény szabályai:

    • ne vigyél be üveget, vagy más sérülésveszélyes kemény tárgyat
    • ne szakítsd el a többiek polóját
    • csak összenyomott, puha paradicsommal dobálózhatsz
    • hagyjál helyet a teherautóknak
    • ha eldördül a csata végét jelző második lövés, az azt jelenti, hogy tényleg vége, nincs több repülő paradicsom.

    Ennyi.

  • Egészen durva a lomtalanítási helyzet Pesterzsébet és Soroksár határán. A XX. kerületben most zajlik a szokásos éves lomtalanítás, és az emberek annyira vérszemet kaptak, hogy az Alsó határ úthoz a jelek szerint minden mozdítható kacat kihordanak.

    Szabó Szabolcs, Csepel és Soroksár Együtt színeiben megválasztott parlamenti képviselője posztolt a Facebookon a jelenlegi közállapotokról. Ami így néz ki:

    Fotó: Szabó Szabolcs / Facebook

    Az Együtt képviselője azt írta, a terület kezelője a MÁV, szóval nekik kellene lekeríteni az egészet, és ezt megakadályozni. "A fővárosnak meg biztosítani kellene minden háztartás részére évente egy konténert, és meg kellene tiltani a lomok utcai lerakását" - írta Szabó.

    A szemét eközben csak gyűlik és gyűlik, ráadásul a képviselő szerint az emberek nem csak a lomtalanításkor engedélyezett anyagokat hordják ide, hanem veszélyes hulladékokat, sittet, kommunális hulladékokat is. És a lomtalanítás Soroksáron még el sem kezdődött.

  • Egy nap alatt közel 30 ezer note-nál Tumblren egy videó, amin egy idősebb férfi akkorát táncol a Marina and the Diamonds-koncertre, hogy öröm nézni. De tényleg, ennél menőbb talán csak Károly bácsi volt idén a Szigeten.

    http://marinasdiamondheart.tumblr.com/post/127576626398/planetfroot-have-u-seen-this-yet
  • A neten sokan már előre fel vannak háborodva a Szellemirtók-reboot miatt, amiért annak főszereplői nők. Erre születhetett válaszként ez a kép, amit Melissa McCarthy, az egyik új szellemírtó posztolt az instagramjára. A jelenleg is forgó film stábjának összes női tagja pózol rajta egy nagy, közös képen, papírra írt feliratot tartva maga mellett, hogy mit dolgozik a filmen.

     

    3 cheers to @theellenshow from all the remarkable women of #ghostbusters. When we stand together we are unstoppable! #girlpower

    Melissa McCarthy (@melissamccarthy) által közzétett fénykép,

  • Fotó: Pándi Balázs

    Sokan jót kacagtak a Kasabian együttesen, akik azzal ütötték el a Sziget VIP részlegében az időt, hogy papírpénzeket posztoltak, amin a zenekar tagjai különböző címleteken szereplő magyar történelmi személyekkel váltak eggyé. A tegnapi Mándoki hírdömping engem is megihletett, és elképzeltem, milyen lett volna, ha DJ Bobo és a Dschinghis Khan mellett, a Kasabian együttes is alkalmazza ezt a zseniális, független, meghurcolt  #zenészóriást. 

  • Met a macskád egy unott pillantást nem vet rá, hanem:

    Felesleges az a macskaajtó
  • A múlt héten adták át a dicsőségesen felújított Budapest-Esztergom vasútvonalat. A munka 44 milliárd forintba került, és az 53 kilométeres utat 5 perccel tett gyorsabbá – de ezt már megírtuk.

    És igen, az már önmagában felháborító, hogy 44 milliárdot 5 percre költsünk – még ha nem is olyan durva, mint 137 milliárdot adni 8 percért –, és a percenkénti majdnem 9 milliárd forint olyan összeg, amire talán még Zimány Linda is elismerően bólintana, de nem is ez a legdurvább ebben a történetben. Hanem tudják mi?

    Az, hogy a vonatok még így is lassabbak a busznál. De legalább drágábbak is.

    Az 53 kilométert ugyanis az Elvira szerint 1 óra 26 perc alatt teszik meg. Igen, 86 perc alatt. Igen, ez majdnem nagyjából 37 km/órás átlagsebességet jelent. Igen, kötött pályán. Igen, egy zsírúj vonalon.

    Ugyanezt az utat az Árpád hídi Volán-pályaudvartól a buszok 1 óra 15 perc alatt teljesítik. Igen, közúton, a csak helyenként felújított-átépített, most is épülő 10-es úton (na jó, nem a csúcsidőszak dugóiban). Vagyis a felújítás utáni vasút 11 perccel lassabb a buszjáratnál. A képet ugyan némileg árnyalja, hogy szeptembertől a MÁV ígérete szerint lesznek 73 perc alatt (a busznál két perccel gyorsabban) közlekedő vonatok, de csak Esztergom felé (a másik irányba 79 perc lesz a csúcs).

    És elvileg az is árnyalná a képet, hogy a fővárosban a Nyugati közelebb van a városközponthoz, mint a buszpályaudvar, Esztergomban viszont pont fordítva, ott a buszpályaudvar van közelebb a belvároshoz, szóval 1:1.

    Ráadásul a buszok csúcsidőszakban félóránként járnak, a vonatok viszont csak óránként.

    És még ráadásul: a teljes árú vonatjegy 1120 forintba kerül a két város között, a teljes árú buszjegy pedig 840 forintba.

    Vagyis a lassabb és ritkábban közlekedő vonatot – ami legalább szép, és lehet rajta pisilni – 33 százalékkal drágábban vehetjük igénybe, mint a gyorsabban és gyakrabban közlekedő buszt.

    Mit is mondhatnánk? Hajrá, MÁV, innen szép nyerni.

  • Hosszú cím, tudom, de minden benne van. Megjelent ez a tábla egy falu végében, mire mindenki elővette a shotgunt, hogy jönnek az arabok. Nagy nehezen sikerült nekik elmagyarázni, hogy a felirat héber, és annyi áll rajta, hogy

    Üdvözlünk itthon, Yamit!

  • A hároméves Logannek valószínűleg élete egyik legjobb napja lehetett a múlt hét vasárnap, amikor a birminghami szafari parkban császkált az anyukájával és a nagynénjével, és még egy pingvin alakú lufit is kapott. A csodálatos nap azonban tragikus véget ért, Logan pingvinlufija ugyanis elszökött.

    A nagynénje egy hosszú beszélgetésben meggyőzte, hogy Pengy csak utazgatni ment, majd a Facebookon arra kérte a barátait, hogy ha épp nyaralnak valami szép helyen, akkor küldjenek egy képeslapot Logannek a pingvin aláírásával. 

    Logan egy hét alatt összesen 30 képeslapot kapott, New Yorktól Colorádón át Skóciáig rengeteg szép helyről egy csomó cuki üzenettel. Colorádóban például egy jávorszarvassal barátkozott össze Pengy, Londonban pedig az angol királynővel teázott a levele szerint. A kisfiú persze odavan a levelekért, rengeteg kérdez a helyekről, ahonnan feladták őket, a nagymamája pedig egy térképet is szerzett neki, ahol gombostűvel bejelölheti merre járt Pengy, írja a Buzzfeed.

  • Pedig ez a Long Beach is Kaliforniában van, és annyival nem trébb hely, mint amennyivel olcsóbb. A Business Insider szedte össze a lakhatás szempontjából legdrágább városokat - cseppet sem meglepő módon az első San Francisco lett, ahol egy egy hálószobás lakás egyhavi, átlagos bérleti díja 3500 dollár (kb egymillió forint). A húszas lista alján a már említett Long Beach pironkodik 1120 dollárral (306 000 forint, ennyiért a Lipótvárosban 100 négyzetméteres luxuslakást adnak). Itt a teljes lista.

  • Egyszer volt, hol nem volt, élt egyszer egy öreg sámán valahol a hatalmas Szibéria nyugati fertályán, az Oroszországi Föderáció Hanti-Manysi Autonóm Körzetében, sőt még mindig él. De rohadna meg inkább a rénszarvas rudlijával együtt! — gondolta a böhöm Szurgutnyeftyegaz, és zsupsz, már vitetné is befelé a cár tömlöcébe az öreg hantit a nagy Oroszország ismeretlen tulajdonosi hátterű nyersolajkitermelője, de izibe.

    Történt ugyanis, hogy a Böhöm, melyet iparági pletykák szerint maga a cár birtokol személyesen, méghozzá 40 százalékos arányban, olajat talált az Imlor tó alatt, rögtön egymillió tonnát. A hantik ugyan zsémbeskedtek egy kicsinykét, hogy szent tó, az őseik földje, meg a többi, ami ilyenkor adódik, de aztán csak örültek az ellenséges felvásárlásnak, és eladta szépen a földjét közülük mindenki.

    Mindenki, kivéve egy valakit, Szergej Kecsimovot. Az oroszosan anyakönyvezett, de sámánnemzetségbe született legifjabb sámán nem csak, hogy ott maradt egyes egyedül a szaporodó olajkutak közibe, de még kekeckedett, hepciáskodott, lócsiszárkodott is. Azt kiabálta, hogy az olajmunkások szennyezik a tavat, és vadásznak a hantik földjén, pedig törvény szerint arra csak az őslakosoknak van joga.

    Megelégelte ezt a Szurgutnyeftyegaz, és aláiratott Szergejjel egy pecsétes papirost, hogy az le akarta puffantani szegény olajmunkásokat. Az most már hiába mondja, hogy nem értette ő igazándiból az orosz írást, ha a bíróság a Böhömnek ad igazat, be lesz szépen kasztlizva kettő egész esztendőre. Pufogtathat, durroghathat akkor már a Greenpeace és az International Work Group for Indigenous Affairs kedvére, nem tudnak mit csinálni! Itt a vége, fuss el véle.

    (Kivéve, ha az égi medve megharagszik. Akkor azok, akik hamisan esküsznek, számíthatnak rá, hogy nemsokára széttépi őket egy földi medve.)

  • Amit a rendőrség már elhagyott, de a zászlót elfelejtették lehúzni, és amit az ott élők most más célra hasznosítanak. Nem, ez nem a világ vége, és nem is a Mad Max. Egészen hajmeresztő beszámoló a tűcsereprogramot végző Alternatíva Alapítvány blogjáról:

    Ti tudtátok, hogy már hónapok óta lakatlan a diószeghy (Diószegi) utcai rendőrség épülete? Bertalan mondta múltkor, hogy ilyen romház lett belőle és most ott szúrnak sokan, még keresem a megfelelő szavakat a dolgoknak az ilyen irányú alakulására. Szóval elindultunk megnézni és hát tényleg ott áll üresen, rohad le az egész, nem tudom, hogy bárkinek is feltűnt, hogy kiköltöztek onnan a rendőrök, a magyar zászlót is elfelejtették magukkal vinni, ott lobog szépen az épületen, mint valami Nemzeti Belövőszobán. Bemenni azért senki nem mer, de ott a bejáratnál szúrnak a népek, az addig makulátlan bejárórészen most eldobott kupak, véres zsepi, üres pakettek, fóliamaradványok hevernek, tényleg kicsit olyan jelenség ez, mint mikor a természet benövi és visszaszerzi magának a lakatlan épületeket. Kibaszott költészet ez, tényleg! Ja és ennek a csodálatos képnek a megkoronázásaként az üres rendőrépület bejáratánál ott napozott Kicsikém kódú kliensünk, ott várta a kuncsaftokat a csinos miniruhájában, az út túloldalán pedig egy villogó rendőrautó, előtte egy fekete kocsi, benne a sofőr, aki szart bele, hogy ő most meg van ott állítva.

  • Tegnap este mutattam be Pufit, a sünt – vagyis a nevét akkor még nem tudtam –, aki ágyban reggelizik, mármint persze nem a sajátjában, de akkor is. És hogy honnan tudom mostanra a nevét?

    Onnan, hogy reggel levelet írt Kinga, aki állatorvos, és aki a sünről gondoskodik. Viszont a sün nem az övé, és nem is lehetne, mivel tilos tartani, ugyanis védett állatról van szó. Kinga elmeséli, hogyan került hozzájuk a sün, miért az ágyon eszik, és mi lesz vele később. Át is adom neki a szót.

    Két héttel ezelőtt, még csukott szemmel, teljesen kiszáradva hozták hozzám a rendelőbe, beteg volt és árva. Kábé kéthetes lehetett, még szopnia kellett. Mivel állatorvos vagyok, és van már gyakorlatom benne, vállaltam, hogy a szabadon bocsátásáig nevelem. Október végén, ha eléri a megfelelő testsúlyt, visszaengedjük a természetbe, ha nem, akkor természetvedelmi mentőhelyen, vagy egy arra alkalmas más helyen átteleltetik, és tavasszal engedik el.

    Nem perverzitasbol eszik az ágyon, hanem nyaralni is el kellett hoznunk, hiszen négyóránként eszik, de az óriási ketrecet nem tudtuk elhozni, viszont evés után aktív, és kell neki egy nagyobb tér a mozgáshoz, ami az ágynál nem sokkal nagyobb szálláson máshogy nem megvalósítható.
    A videón csak a kézzel nevelt sünfiak etetéséről beszelgettünk, ez már nem igaz a felnőttekre, vagy a termeszetben nevelődöttekre. A célunk, hogy miután már nincsenek egészségügyi problémái (tegnapig még szinte minden alkalommal hasmenése volt, és alig gyarapodott, mára viszont úgy tűnik, ez rendeződött, végre gyarapodott is), rendesen, kényeztetés nélkül, igazi vadállatot neveljünk Pufiból, aki a szakértő kolléga szerint lány.

  • Az Honest Trailers elkészítette a saját verzióját az év akciófilmjéről, ami mellett minden másik idei látványfilm középszernek tűnik, egyik sem olyan fényes és króm, mint a Mad Max. Meg kiderül belőle az is, hogy a címszereplő igazából csak ott lóg csendben a főszereplő csajokkal, néha mordulva egyet. Tök nyilvánvaló poén, de a Fast & Furiosa-n én felnevettem.

  • Kellemetlen pillanatokat élt át az az ausztrál bringás, amelyik egyszercsak egy csapat rá meredten tekintő kenguru közé hajtott.

    Az állatok inkább kiváncsiak voltak és féltek, de a bringás olyan óvatoskodva ment el közöttük (ez narrációjából is kivehető), mintha attól tartott volna, bármelyik pillanatban ráugorhatnának és darabokra tépik szét.

  • Egy elég tekintélyes esőfelhőt/vízoszlopot fényképezett le egy Dean Gill nevű fotós Olaszországban, Genova partjainál. A fotós szerint a vízoszlop egy olajtankert készült épp megtámadni. Elég durván nézett ki:

    Large waterspout crossing oil tanker in Genova, Italy yesterday morning.Source: Dean Gill

    Posted by Severe Weather Europe on Tuesday, 25 August 2015
  • A CollegeHumor legújabb videójában egy vicces kvízt játszanak az utca emberével. Idézeteket mondanak nekik, ők pedig meg kell tippeljék, hogy az egy népszerű PUA könyvből van, vagy egy ismert sorozatgyilkos írta. Nehéz játék, nehezen is megy mindenkinek.

  • Nálunk az ingyenes lepusztultság, Amerikában a csillagászati áron mért szolgáltatások borzolják rendszeresen a kedélyeket. Egy adag régebbi számla mostanában kezdett el újra keringeni a neten. Olyan kis történetek tartoznak hozzájuk, mint például hogy "fájt a hasam, este beugrottam egy vizsgálatra, csináltak pár tesztet, felírtak egy gyógyszert savtúltengés ellen, aztán megjött a számla 12 ezer dollárról".

    Néhány hete megint előkerült a pofátlanul magas számlázások témája az Egyesült Államokban. Egy felmérés szerint az országban legalább 50 olyan kórház van, ahol a szolgáltatás valós árának a tízszeresét vagy még annál is többet fizettek ki a betegekkel, vagyis ami 100 dollárba került a kórháznak, azért 1000-et számláztak. 

  • Persze nem mindenütt, hanem csak a japán néhány városában, például Kisiben (Kishi). A Telegraph cikke szerint a macska-állomásfőnököknek tanfolyamra kell járniuk mielőtt hivatalba lépnek. Nagyon nem részletezték, hogy pontosan milyen feladatokat kell végezniük, de az biztos, hogy olykor kalapot kell húzniuk, és el kell viselniük a macska láttán megőrülő utasokat.

    Kisiben egy Nitama nevű macska lett az új állomásfőnök. Ötven napig volt előtte betöltetlen a poszt, mert elődjét, Tamát ennyi ideig gyászolták a japán szokások szerint.

    Nitama korábban az Idakiszo állomáson volt bakter, és többek között azért választották őt, mert Tamától tanult. Hogy mit és hogyan adott át neki a vasutastudományból, az rejtély.

    Na jó, A macskák musicalban is volt vasutas dal, íme:

  • Bő másfélmilliárd eurós piaci szegmenst tisztít meg a külföldi cégektől az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet. A Roszpotrebnadzor a mosogató- és mosószereket vette célba, amelyek „nem felelnek meg a biztonsági előírásoknak” – írta a Newsru.com. Emiatt a nagy áruházláncokhoz hivatalosan fordult a Ropotrebnadzor, előírva a Henkel, a Colgate-Palmolive, a Procter & Gamble, a Clorox és a Werner & Mertz egyes termékeinek eltávolítását a polcokról.

    A tisztítószerek piacát 75 százalékban a külföldiek (60 százalékban a Procter & Gamble és a Henkel) uralják.

    A döntés – amely hivatalosan nem áll összefüggésben az Oroszországgal szembeni szankciókkal – az orosz termékeknek csinálhat helyet. Vlagyimir Putyin elnök korábban utalt rá, hogy az országgal szemben bevezetett szankciók – amelyekre viszonzásul Moszkva is több európai termék előtt lezárta piacait – akár használhatnak is az orosz gazdaságnak, mert belső termelésre ösztökéli őket.

    Stimulál a szankció?

  • Már szinte észre sem veszem, ha éjszakai ügyeletben úgy félóránként felbolydul mind az öt szerkesztőségi denevér, és percekig cikáznak felettem. A befogásukra tett kisérleteim eredménytelenek voltak, így az Index-szerkesztőségében tett légoltalmi felkészültség jogosságát nem vonhatom kétségbe.

    Több kollégámat joggal irritálta, hogy a denevérek teliszarták az asztalukat, így védekezésképp újságpapírba csomagolták állásaikat éjszakára. Abból a Konrad Lorenz-i pontosságú megfigyelésből kiindulva, hogy jószágaink eddig leginkább éjszaka szartak.

    Munkatársaink mind a sokszínű sajtó hívei, így Népszabadságot, Napi Gazdaságot, Magyar Hírlapot, Blikket, Zsaru Magazint is összepiszkíthatnak a denevérjeink.