új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Hétfőn egymilliárd földlakó megtette ugyanazt a dolgot. Bejelentkezett a Facebookra. Ez mérföldkó a cég életében, közleményük szerint soha ennyi látogatójuk nem volt még egyetlen napon.

    De ha belegondol, ez azért mérföldkő az emberiség történetében is. Mert mi az a kulturális vívmány, amit minden hetedik ember használt a bolygón? Mennyivel szebb lenne a világ, ha ez a dolog a selymes hangú hárfa lenne, vagy még inkább a money transfer jelen sorok írója irányába. De egyelőre meg kell elégednünk a közösségi oldallal.

    A lépésről a Facebook amúgy nem sok konkrétumot mond, csak hogy céljuk, hogy mindenki őket használja, és hogy az emberek összekapcsolásával szabadabb világot építsenek.

    Vagy ha azt nem, de legalább egy nagyobb bankszámlát Zuckerbergnek.

    (via)

  • Gondolták volna, hogy a Csillagok Háborújának Instagramja is van? Ezeknek mi mindenre van idejük lézerkardozás közben.  Én azt sem tudnám, hol áll a fejem, ha egy béna, kereszt alakú wannabe kereszteslovag lézerkarddal kellene hadakoznom, ők meg Instáznak közben.

    Itt az első instás teaser, amiből kiderül, amit már tudtunk: lesz pszeudonáci tömeggyűlés az új epizódban.

     

    There has been an awakening... #StarWars #TheForceAwakens

    Star Wars (@starwars) által közzétett videó,

  • A strandok tele vannak és drágák, aki a városban napozik azt percenként 5 frizbivel dobják fejbe, hát mi marad ilyenkor?

    A szokatlan válasz a videóban:

    (Mirror)

  • „Valaki magyarázza ezt meg, mert kicsit összezavarodtam” – írta Anna a Starbucksból, így legalább mostantól tudjuk, hogy a hajdanvolt három tengerből egy biztos fáj a kávézónak.

  • méghozzá nem a helyi Simicska vette el az értékes felületeket, hanem az Iszlám Állam. A terrorszervezet az Egyesült Államokkal szövetséges muszlim államok vezetőit gyalázza:

    Arab zsarnokok, igazhitűek vére szennyezi be kezeiteket!
  • A mai Kormányinfón tettek fel Lázárnak Jánosnak egy ártatlan kérdést, amire miniszter olyan választ adott amivel nem igazán lehet vitatkozni.

    Az újságíró arra volt kíváncsi, hogy jelenleg hányan tartózkodnak az országban az idén érkezett menekültek közül.

    Erre Lázár annyit mondott:

  • Az ÁNTSZ legfrissebb pollentérképe szerint továbbra is elsőfokú riasztás van érvényben a délnyugati országrészben a parlagfű miatt. A legmagasabb pollenkoncentrációt a székesfehérvári, a kaposvári, a szekszárdi, a pécsi és a kecskeméti mérőállomás térségében észlelték (50-99 pollenszem légköbméterenként).

    A múlt heti hűvösebb, csapadékos időjárásnak köszönhetően nem változott jelentősen a parlagfű pollenkoncentrációja a...

    Posted by Tisztiorvos on 2015. augusztus 26.
  • Így a jelenből visszatekintve egészen elképesztően veszélyesen éltem tavaly márciusban, de végülis megérte: amikor ugyanis elsőre akartam Index-cikkbe leírni, hogy jazz, akkor egyből sikerült is. Egy hétvégi lemezajánlómat ugyanis csak a kultrovatvezető Libor Anita nézte meg mielőtt kiment volna, így a dzsesszista korrektor, Rácz Attila nem tudta kijavítani az egyébként mind a két alkalommal legalább erkölcsi értelemben helyesen jazznek írt jazzt.

    Ünnepeljük a magyar jazzt!

    Alkalmi sorozatunkban az Index szerzői kedvenc jazz felvételeikkel ünneplik, hogy az új helyesírási szabályzat szerint immár hivatalosan is magyar szó a jazz. A sorozat összes posztját megtalálja itt.

    Mondjuk nekem viszont egyáltalán nem a dalaihoz jazz hangmintákat előszeretettel használó Madlibbel kezdődött a jazz pályafutásom - akinek a lemezéről az Indexre írtam -, hanem még akkor amikor nagyjából 16 évesen a basszusgitártanárom hatására villámkezű basszusgitárosokat kezdtem hallgatni. Ez a helyzet persze később konszolidálódott, mostanra már valószínűleg sokkal többet hallgatok jazzt hiphopproducerek által hangmintázva, mint eredeti formában, de néha-néha még mostanában is előszedem azért a kedvenc lemezeimet.

    És hogy én mivel ünnepelném a magyar jazzt?

    Eredetileg a Smárton Trio csaknem tízéves lemeze, a Még nem tudom és Juhász Gábor Trio Fények című lemeze jutott eszembe - ezek tök újak voltak, amikor még jobban követtem a hazai jazz szcéna rezdüléseit! -, amikor Szász Barna kolléga rákérdezett, de mivel csak egyet lehet, azt a videót választottam, amin Juhász Gábor a Smárton Trióval játssza egy saját számát a Fényekről!

  • Egy amerikai, halloweeni jelmezeket készítő cég már most elrontotta a bulit, azzal, hogy kimaxolta Cecil oroszlánnak, Zimbabwe nemzeti szimbólumának a levadászását. Idén bárki oroszlángyilkos fogorvosnak öltözhet. Ehhez kap egy véresre mintázott fehérpólót, rajta egy foggal – ettől lesz egyértelmű, hogy milyen hivatáshoz való –, egy gumikesztyűt dekorvérrel és egy levágott oroszlánfejet. Ha valaki Palmer doctornak, a Cecilt lelövő vadásznak öltözne, akkor csak 100 dollárt (kb. 25 ezer forintot) kell fizetnie az élményért.

    Az oroszlángyilkosság amellett, hogy világméretű felháborodást okozott, a kreatívipar giccsgyártó szegmensét is felvirágoztatta. A halloweeni kosztüm mellett árusítják Cecil könnyeit, egy  24-karátos arany okostelefont Cecil-gravírozással , de bárki vásárolhat magának egy  ceciles tangapapucsot .

  • Rég röhögtem annyit, mint amikor végigolvastam a Mother Jones cikkében összegyűjtött 1 csillagos értékeléseket, amiket Amerika leggyönyörűbb tájairól írtak a legelégedetlenebb utazók.

    Mennyire kellett szarul sikerülnie a nyaralásnak ahhoz, hogy valaki azt írja például a Halál Völgye Nemzeti Parkhoz (Death Valley), hogy "Húsz dollárt fizettem néhány sós szikláért. A legtöbb sivatagban legalább színes a homok, és látványos a táj, de itt még ez sincs. Ilyet bárhol lehet látni, és máshol sokkal jobban csinálják."

  • Ünnepeljük a magyar jazzt!

    Alkalmi sorozatunkban az Index szerzői kedvenc jazz felvételeikkel ünneplik, hogy az új helyesírási szabályzat szerint immár hivatalosan is magyar szó a jazz. A sorozat összes posztját megtalálja itt.

    Mivel a magyar jazzt ünnepeljük, magyar jazzt kerestem, mégpedig Grencsót, és azon belül is a Kollektívát, akiket azért szeretek nagyon, mert valahogy mindig ügyesen egyensúlyoznak a (mármár) fülbemászó témák és a szétborult szólók között, imádnivalóan koszosan szól, sok vassal és levegővel. Se a túlparfümözött, csilingelő fúziós nyák nincs benne, se a frissfőiskolások agysorvasztó szvingelése (ezt még így írják egyáltalán?), miközben a paródiába hajlóan komolykodó zajzenétől is kilométerekkel idébb van. Igazi kocsmazene, persze abból a fajtából, amelyiket bezsúfolódva is odaadóan figyelsz anélkül, hogy eszedbe jutna elmenni egy sörért.

  • Mert mi kiszúrtuk őt tegnap, amikor Röszke mellett a bevándorlókról forgattunk. Úgy látszik, a bengáli országban is népszerű a tanácsadó hajviselete - de tényleg, nem megdöbbentő a hasonlóság?

  • Az autópálya-rendőröknek kellett megállítaniuk az idős férfit, mielőtt még nagyobb baj történt volna, írja a trencséni kerületi rendőrségi szóvivő nyomán a Parameter.sk. A 92 éves bácsi egy Škoda Felíciával Trencsén mellett hajtott fel a D1-es sztrádára még júliusban, Szlovákiában. Mindössze két táblát hagyott figyelmen kívül, egy behajtani tilost, és egy

    Vigyázat, a forgalommal szemben halad!

    feliratút. Az autópálya-rendőrök megállították nem sokkal azután, hogy észrevették. „Azonnali fellépésüknek köszönhető, hogy nem történt tragédia” – mondta a szóvivő. A rendőrök elvették a jogosítványát, amit akár két évre is bevonhatnak. Közigazgatási eljárásban 60-tól 300 euróig terjedő bírságot kaphat.

  • Száz évvel ezelőtt, 1915. augusztus 29-én született Ingrid Bergman, aki olyan filmekben szerepelt, mint a Casablanca, a Forgószél, az Őszi szonáta, a Gázláng és az Elbűvölve. A magas színésznőt húszéves korában fedezte fel egy amerikai producer, az Intermezzo című svéd filmben egy fiatal zongoratanárnőt alakított, majd rövidesen Hollywood egyik ünnepelt csillaga lett. Pályája alatt így olyan rendezőkkel dolgozhatott, mint Alfred Hitchcock, Roberto Rossellini vagy Ingmar Bergman. Ezalatt három Oscart nyert, négy Golden Globe- és két Emmy-díjat, az Amerikai Filmintézet pedig minden idők negyedik legjobb színésznőjének választotta – olyanokat utasítva ezzel maga mögé, mint Marilyn Monroe, Greta Garbo, Judy Garland és Marlene Dietrich.

  • Ünnepeljük a magyar jazzt!

    Alkalmi sorozatunkban az Index szerzői kedvenc jazz felvételeikkel ünneplik, hogy az új helyesírási szabályzat szerint immár hivatalosan is magyar szó a jazz. A sorozat összes posztját megtalálja itt.

    Senki sem mondja úgy, hogy dzsessz, eddig mégis így lehetett csak írni.

    Az Index korrektora, Rácz Attila ezért eddig kénytelen volt küzdeni minden újságíróval, hogy maguktól is dzsesszt írjanak a cikkekbe. Én erre sosem voltam hajlandó, a Quincy Jones által felfedezett 16 éves magyar gitárosfiúról szóló cikkben Attilának majdnem 10 jazzt kellett dzsesszre javítania.

    Állandó témánk volt, hogy ez milyen béna, és én már épp országos kampányt terveztem a jazz szó legalizációjáért. És tényleg annyit beszéltünk róla, hogy

    amikor szerdán rám csetelt, hogy őrületes híre van, rögtön tudtam, hogy csak a jazzről lehet szó.

    Hálából, hogy Attila – saját meggyőződése ellenére is  ilyen hű volt a mindenkori szabályzathoz, következik az ő egyik személyes kedvence, egy Balázs Elemér Group-szám, abból az időből, amikor még Winand Gábor is a csapatban énekelt:

  • A British Library flickr oldalán tízezernél is több oldalnyi kép, fotó és rajz található, ezek között találtak az io9-nál egy gördeszkázó tengerimalacot. Kutatás indult azért, hogy megtudják a magyarázatot, miért rajzoltak egy gördeszkázó tengerimalacot 1899-ben, és habár kiderült, hogy a rajz eredetileg egy vers illusztrációja, azt nem tudni, hogy miért gördeszkázik. Nekem mondjuk nem kell magyarázat, teljesen elégedett vagyok ezzel a rajzzal úgy, ahogy van.

    Fotó: British Library / Flickr.com
  • Az új hivatalos helyesírási szabálykönyv szerint mostantól a dzsessz mellett a jazz is elfogadott írásmódja a zenei műfajnak. Ennek én azért örülök nagyon, mert a

    dzsesszzene

    elképesztően ocsmányul néz ki így leírva, de egészen mostanáig ez volt a hivatalos forma. Ráadásul nem ismerek senkit, aki a jazzt nem dzsezznek, hanem dzsessznek ejti, szóval ez az új szabályozás már tényleg életszerűnek tűnt.

    Ünnepeljük a magyar jazzt!

    Alkalmi sorozatunkban az Index szerzői kedvenc jazz felvételeikkel ünneplik, hogy az új helyesírási szabályzat szerint immár hivatalosan is magyar szó a jazz. A sorozat összes posztját megtalálja itt.

    Ennek örömére hallgassuk is meg a kultikus Cowboy Bebop animének az egyik zenéjét, amit Yoko Kanno és a Seatbelts készített. Ugyanis ez az egyetlen jazzlemez, amit 10 éve bárhol, bármikor és bármeddig képes vagyok hallgatni.

  • Amikor a Jobbik 9:02-kor arról adott ki közleményt, hogy az "életerős férfi" menekültek majd iskoláslányokat fognak megerőszakolni az új menekülttáborok környékén, azt írtam, hogy ennél undorítóbb menekültellenes uszítás ma már nem lesz. Tévedtem, a Terrorelhárítási Központnak már 11:16-kor sikerült felülmúlnia ezt.

    Őrjöngő illegális bevándorlót fékezett meg a TEK

    - közölték az MTI sajtószolgálatán keresztül. A közleményből azonban már a 2. bekezdésben kiderül, hogy az elfogott iraki férfi még 2012-ben lépte át a magyar határt. Tehát az esetnek semmi köze sincs a mostani menekülthullámhoz.

    Az őrjöngés pedig mindössze annyi volt, hogy a hivatalos személy elleni erőszak miatt az év eleje óta a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság fogdájában őrzött férfi két napja a folyosón ellökte az őt kísérő egyik rendőrt, majd a zárkájában kitörte az ablakot és összetörte a bútorokat. A TEK pedig néhány perc alatt megfékezte őt.

    Az a legszégyenteljesebb ebben az egészben, hogy ilyen esetek szinte minden nap előfordulnak, mégsem ad ki olyan címmel közleményeket a TEK, hogy Őrjöngő alkoholistát fékeztek meg a kiskanizsai kocsmában.

  • Kádár elvtársnak hiába töltötték fel a hűtőjét mindenféle olyan finomsággal, amiről az egyszerű ember még álmodni sem mert, ő alig nyúlt hozzájuk, neki csak a paprikás krumpli kellett uborkával, az volt a kedvence — meséli a Borsnak Gránicz Zoltánné, a balatonaligai pártüdülő Kádár-villájának hajdani szobalánya.

    nyugat
    Fotó: Nyugat.hu

    Nemrégiben egy szombathelyi pincér idézte fel, hogy „az Öreg” a kéknyelűt kedvelte, és szóvá tette, ha túl sok a hús az Újházi levesben. Szépen rímelnek erre a magáról komornaként nyilatkozó Ilona néni szavai a klottgatyás fürdőzésekről, viccelődésekről, aranyoskámozásokról, annyira, hogy a cikkbe nem is nagyon fért bele semmi igazán újdonságszerű.

    Nincs mit tenni úgy látszik, a Kádár-emlékezet fő elemeként fog már mindörökké rögzülni a pártfőtitkár legendás puritanizmusa — dehát inkább ennek az ellenkezőjén lenne csodálkoznivaló, ha egyszer olyan szépen passzol a kisemberi allűrökkel megáldott nagyember imázsa a róla elnevezett egész korszak nosztalgikus képébe.

    Ha épp van szabad 3 óra 42 percük, hallgassák még meg Csaplár Vilmos Igazságos Kádár Jánosát elejétől a végig, Vallai Péter narrációjával, a Kádár-tónust zseniálisan visszaadó Blaskó Péterrel, és az egész Mátyás királyos fridzsidermitológiával, a XX. század magyar népmesekincsével.

  • Olvasónk küldte ezt a képet erről a Hegedűs Gyula - Gogol utca sarkán történt balesetről.

    Az MTI szerint egy beszorult embert feszítő-vágó berendezés segítségével szabadítottak ki a felborult autóból. Egy másik olvasónk szerint ez butaság, nem volt ott feszítés-vágás.

    A képet készítő olvasónk pedig felveti: mivel ebben kereszteződésben hetente történik kisebb koccanás, párhavonta pedig komolyabb baleset, így esetleg el lehetne gondolkodni egy közlekedési lámpán is. 

  • Óriási ünnep ez minden magyarnak, határon innen és túl! Több évtizedes adósságát törlesztette ugyanis az MTA azzal, hogy az új helyesírási szabályzatban bevezette (beismerte!):

    a jazz magyarul is jazz.

    Mi ezt most azzal ünnepeljük, hogy bemutatjuk néhány kedvenc dzsessz jazz felvételünket.

    Az első nálam a sorban Dresch Mihály, a szaxofonos-dudás-fuhunos-énekes zenész, akitől a New York-i, Blue Note-hoz és Carneggie Hallhoz szokott  dzsesszfanatikus jazzfanatikus ismerőseim is minden alkalommal le vannak döbbenve, ha hallják. Játszik népzenét,  dzsesszt jazzt, és a kettőt keveri is. Itt például egy dzsessz jazz sztenderdet, Duke Ellington Sentimental Moodját játssza fuhun nevű hangszerén, ami egy furulyaszerű fafúvós cucc, de szaxofonos billentyűkkel. Ő maga fejlesztette ki. Nézzük:

    Ünnepeljük a magyar jazzt!

    Alkalmi sorozatunkban az Index szerzői kedvenc jazz felvételeikkel ünneplik, hogy az új helyesírási szabályzat szerint immár hivatalosan is magyar szó a jazz. A sorozat összes posztját megtalálja itt.

  • A Jobbik közleményt adott ki Ki védi meg a gyermekeinket, fiataljainkat a migránsoktól? címmel, amelyben azt állítják, hogy Sormáson, Martonfán és Kiskunhalason tervezett új menekülttáborok komoly veszélynek teszik ki az ott élőket, "különösen a fiatalok és idősek komoly közbiztonsági, köztisztasági és közegészségügyi veszélynek vannak kitéve". Majd ledobják a bombát is:

    Jövő héten több ezer diák kezdi meg tanulmányait, felmerül a kérdés, hogy ki ügyel majd az ő biztonságukra? A védtelen kisgyermekek, kiváltképp a lányok, célpontokká válhatnak az életerős férfiak szemében.

    Komolyan szégyelem magam, helyettük is.

  • Talán én vagyok az egyetlen szerintem, aki nem igazán jött lázba Az ébredő erő eddigi előzeteseitől, de egyáltalán nem azért, mert nem igazán érdekelne a Star Wars. Most valaki összevágta az új Csillagok háborúja-előzetesek mintájára A Birodalom visszavág kamutrailerét, és végképp megbizonyosodtam arról, hogy az eddigi kedvcsinálok bénán lettek összerakva. Mert valahogy ez a videó semi igazán győz meg róla, mennyire király film az eredeti trilógia középső része, pedig nagyon király film. De érdekesnek mindenképpen érdekes a videó.

  • Csak bámulom ezt az izét, ahogy a Wacom rajztáblával baszkuráló Norman Schwarzkopf – tudják, a tábornok, aki az öbölháború alatt kizárólag terepszínű ruhákban tartott sajtótájékoztatókat –, szóval Norman Schwarzkopf kézmozdulatait hűen követi egy borzasztóan nyikorgó mechanikus izé, és olyan szép faágakat meg Rorschach-teszteket festeget, hogy azért egy ötévest már csodagyereknek tartanának.

    AI Robo Painter

    A cd piacra dobása óta nem éreztem ilyen izgalmat. Ennek két oka is van:

    1. A cd piacra dobása idején egyéves se voltam, és gyakorlatilag minden izgalommal töltött el.
    2. A cd volt az hanghordozó, aminek a lejátszója digitalizált egy analóg korongra felvitt jelet (A/D konverzió), majd egy digitális-analóg átalakítóval, egy úgynevezett D/A konverterrel a forrásanyagnál rosszabb minőségű analóg hangot állított elő (D/A konverzió). De a cd nem pattogott, meg elfért egy zakózsebben, úgyhogy ez volt a fejlődés, akinek meg van hallása, az basszon lovat; hallod, Neil Young?!

    Hát ugyanezen az elven működik a rajzolórobot is: digitalizálja az analóg kézmozdulatokat, aztán a digitális jelből ismét analóg mozdulatokat csinál, és a végeredmény sokkal szarabb, mint az, amit szabadkézi rajzzal lehetne elérni. Persze, kár gúnyolódni: egyértelmű, hogy egy ilyen sokrétű és hiánypótló eszköznek is megvan a célcsoportja. Kapásból tudok kettőt, sőt, az egyikhez elsütök egy reklámötletet is egy potenciális befektetőnek.

    1. A befektetős ötlet

    Kasmírblézeres fiatal apuka hajol egy kurva elegáns hotelszobában a halványan derengő Macbookja fölé; webkamerán át mosolyog az IKEA-katalógus 90. oldalán látható nappaliban ülő családjára. Az internetkapcsolat túloldalán szomorú kisgyerek bámulja a színesceruza-készletét, de apu mosolyog, felveszi a rajztábla érintőceruzáját, és hoppá, a nappaliban életre kel a rajzolórobot, és a szomorú kisgyerek tök vidám lesz, mert rajzolgathat apuval! A gépnek persze kell egy rendes formaterv, ami illik a nappaliba (majd leigazolnak valakit a Brauntól, vagy valakit a Szilícium-völgyből, aki a Braun hatvanas évekbeli formaterveit lopja), meg egy hangtompító, hogy anyu ne a fogaival tépje szét a Ragnborg díszpárnahuzatot (2 990 Ft) öt perc rajzolgatás után, és nem árt egy reklámszlogen se, de azt már nem én fogom kitalálni.

    2. A távvezérlésű robottal leolvadt atomerőműre segglyukat rajzolós ötlet

    A radioaktivitás sújtotta övezeteket atombiztos védőruhákban is kockázatos megközelíteni. Nem véletlen, hogy a robotikában élen járó Japán nemcsak a kórházakban, hanem a nukleáris balesetek helyszínén is gyakran a gépi erőre hagyatkozik.

    Nem tudom, mennyire virágzik Japánban a graffitikultúra (ki tudja, hogy egy olyan országban, ahol másfél perc késés miatt öngyilkos lesz egy mozdonyvezető, hogy tolerálják a vandalizmust? még a Jet Set Radio elején is kiírták, hogy ilyet senki ne csináljon az életben!), de ha valamennyire igen, a helyi vandálok nyilván szívesen festegetnének a romokra – ha nem kéne attól rettegniük, hogy leolvad a bőrük. Pedig biztos akad köztük olyan filozofikus alkat, aki felgraffitizné a tönkrement erőműre a Bertrand Russell által híresé tett békejelet, vagy Kurt Vonnegut sematikus ábráját a segglyukról, vagy egy pszichedelikus baglyot, vagy egy szelet zöld teás Kit Katet, vagy Ajanami Reit a Neon Genesis Evangelionból; mittudomén, nem vagyok japán graffitis, találják ki ők, hogy mit akarnak firkálni. Ez a távvezérlős cucc pont jó platformnak tűnik a sugárbiztos művészethez: csak rá kell szerelni egy zsúrkocsirobotra, odagurulni az első romos falhoz, és fröcsöghet is a festék. 

    Nem tudtam, mi hiányzott még az életemből hangszóróval kombinált villanykörte után, de most már tudom, hogy csak ez. Ez, meg hogy belehányjak egy Tyssedal ruhásszekrénybe (99 990 Ft).

  • Délután eltűnt egy Fender CD 60ce típusú fekete gitár (a kép baloldalán) az értelmi fogyatékossággal élő gyerekekkel foglalkozó budapesti Fekete István Általános Iskola próbaterméből. A gyógypedagógiai nevelés során fontos szerepet játszik a zene, szóval ha valaki találkozott ezzel a gitárral, vagy tud egy hasonlót, ne tartsa magában! (via