új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A brexitre, azaz Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépésére reagált a világ leghíresebb graffitise, Banksy: új falfestményén egy munkás nagyban veri le kalapáccsal az EU zászlajából az egyik csillagot. A helyszín is szimbolikus: Dover az a brit kikötőváros, ami gyakorlatilag összeköti a szigetországot az európai kontinenssel, mivel innen indulnak a hajók a francia Calais-be, és a brexittel foglalkozó újságcikkeket is sokszor doveri képekkel illusztrálják. A Sun nevű bulvárlap még egy lapáttal rárakott a metaforára: ők a "Dover & out" címmel számoltak be a brexitről, rájátszva a Dover és az over, azaz nagyjából az "ennyi volt" szavak hasonlóságára, emlékeztet az MTI.

  • A Blikk hívta fel a figyelmünket Boros Tibor méhész bejegyzéseire, amin sikerült megörökíteni egy fal mögött rejtőzködő méhrajt. De egy akkorát, hogy konkrétan a hideg ráz minket a fotó láttán.

    Ha ez a fotó nem lenne elég, Boros videót is készített arról, ahogy begyűjti a házfal mögött rejtőzködő méheket.

  • Juhász Péter, a Szent István Gimnázium matematikatanára, a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet tudományos munkatársa az alábbi három tanácsot adja a holnapi matekérettségihez:

    A holnapi matekérettségire a három legfontosabb tanácsom:
    1) a logaritmus szig. mon.,
    2) ellenőrizz, akkor is, ha semmi szükség rá,
    3) a sárga függvénytábla jobb, mint a fehér.

    Hajrá!

  • Bitter Brunó azon szerencsések egyike, akinek van egy eredeti drMáriás-festménye, ráadásul nem is akármilyen!

    18301050 10155278065711950 2140673267688729819 n (1)

    A kép tulajdonosa nemrég volt annyira tisztelettudó, hogy felajánlotta megvásárlásra a festmény főszereplőjének, Áder Jánosnak a képet, méghozzá elsőként. Megszoktuk már, hogy az ilyen levelekre a kormányzat és a minisztériumok rá se hederítenek, vagy agresszíven kioktatnak, százszor rosszabb esetben elküldenek egy linket a Pesti Srácok nevű propagandaoldalról. Most viszont nem ez történt, a Köztársasági Elnöki Hivatal Társadalmi Kapcsolatok Igazgatósága hivatalos levélben reagált a gáláns felajánlásra, és jelezték, hogy sem az Elnök úrnak, sem a Köztársasági Elnöki Hivatalnak nem áll szándékában megvásárolni a képet.

    16904932 b942fc0c308c71f8c4cdb455bf4e99c1 wm

    Ilyen időket élünk, sajnos már a Fideszben sem telik a kultúrára :(

  • A múlt heti esőzéseknek köszönhetően több aggteleki barlangot le kellett zárni, a Baradla-barlangból előtörő forrás pedig igencsak felduzzadt, írja a Turistamagazin.hu. Az oldal képeket és videókat is közölt az áradásról.

    dsc-0898
    Fotó: anp.hu

    A nemzetipark-igazgatóság Facebook-oldalára vasárnap posztoltak egy videót, és azt írták hozzá: „Éjszaka 49 mm csapadék esett Aggtelek térségében. Reggelre már meg is érkezett Jósvafőre, a föld alatt”.

    Nézzék:

  • Sajnos két gyerek lógott rajtam, egész pontosan nem lógtak, hanem ide-oda másztak négykézláb, ezért nem tudtam alaposan utánajárni, csak gyorsan lefotóztam a hétvégén a vízszűrő betéteket a Mammut pincéjében lévő áruházban, annyira nehezemre esett elhinni, amit látok.

    IMG 3404
    Fotó: Index

    Kettőt akartam venni. Le is vettem egy dobozt, amiben kettő van, ötezerért.

    Aztán valami ősi reflex miatt (biztos kíváncsi voltam, mennyire járok jól), megnéztem, mennyibe kerül egy darab. Kétezerbe. Hmmm.

    Na és a hármas csomag? Hétezer.

    Négyre ("3+1"-re) végképp nem volt szükségem, pedig a a párhuzamosok ott találkoznak, nyolcezernél (ez sajnos a képen nem látszik, bocsánat). Csábító, de még mindig nem spórol vele az ember. Nagyobb kiszerelés meg nincs is.

    Az ember azt gondolná, hogy a MM a világ áruházaihoz hasonlóan azzal próbál nagyobb forgalmat és profitot elérni, hogy a nagyobb kiszerelésű termékeket egységárra nézve olcsóbban adja. Ha elég magasról indulnak, nem tudnak rosszul járni.

    De a Media Markt a jelek szerint kitalált valami mást, és én megőrülök, hogy nem értem. Léccilécci, valaki, aki képben van kisker árképzésben, segítsen megérteni, hogy mi ebben a ráció.

  • A Stranger Things című, őrülten sikeres sorozatból nyilván mindenkinek a nehéz sorsú, egy titkos kormányzati intézetben szívtelenül felnőtt Eleven, azaz Tizenegyes volt a kedvenc szereplője a maga szótlanságával és majdnem-kopaszságával. A 2004-ben született színésznő, Millie Bobby Brown pont abban a korban van, amikor egy-két év alatt amúgy is rengeteget változik az ember, de ez nála a sorozatbeli kemény fiús kinézet miatt hatványozottan így van. Úgyhogy ha nem tudtuk volna, kiről van szó, szinte biztosan nem ismertük volna fel a hétvégén az MTV Movie Awards díjkiosztó gáláján, ahol a legjobb sorozatszínész díját vehette át a Stranger Thingsben nyújtott alakításáért.

  • Nem, nem azért, mert a mocskos háttérhatalom készítette el a gyíkemberek és Soros György ártó szándékainak kiszolgálására.

    waze

    Hanem azért, mert a közösségi navigációs szolgáltató, a Waze Magyarország készítette el, és Budapest kátyúi vannak rajta. És ezáltal szinte az összes fővárosi utat és utcát be lehetett (kellett) jelölni.

  • A szokatlanul nyárias, 25 fokos napok után újra visszatért a tél Moszkvában. Az EPA fotósa ezt a gyönyörű képet egy parkban lőtte:

  • Ismeretlen helyekre benyúlni vagy benézni mindig jelent némi veszélyt, de itt nincs mitől félnie, ez ugyanis egy ártalmatlan SKUBI-doboz. 

    A  SKUBI nem csak egy egyszerű doboz, hanem egy mini kiállítótér, a VALYO projektje. A 23 db fából készült doboz egyik végén fényáteresztő üveg, a másikon kukucskálónyílás van. A dobozokba bekukucskálva, a fény felé fordítva megelevenednek a belül létrehozott történetek, amik lehetnek fotó, szövegek, tárgyak, bármi. Ebben a dobozban egy 1876-os fotót nézhet meg. A részleteket itt találja.

  • nyugatzombik.png

    A Csaknekedkislány énekese, Csepella Olivér 2014 végén indította iszonyúan sikeres közösségi finanszírozású projektjét: a pénz 232 százalékát gyűjtötte össze, 1102 ember 27 864 dollárt fizetett azért, hogy elkészülhessen a Nyugat+Zombik című képregény. Az első fejezet - Babits Mihály születésnapi bulijával, amin Ady végig alszik és villával homlokon szúrnak egy nőt - meg is érkezett a támogatókhoz 2016 legelején, de azóta csönd van a projekt körül.

    Ezt a csöndet törte most meg az alkotó: Csepella Olivér a Facebookon azt írja, továbbra is minden nap a könyvön dolgozik, de mivel "reteklassú" és sok a gond is, a vártnál lassabban halad a munka. Konkrét megjelenési dátum egyelőre nincs, de hír a projektről legalább már igen.

  • Még pár hétig virágoznak a rododendronok a Jeli arborétumban, ha még nem látta a saját szemével ezt a gyönyörűséget, akkor idén ne hagyja ki. Magyarország - ha nem Európa - legnagyobb rododendron gyűjteményében a fehértől a liláig millióegy árnyalatban pompáznak a bokrok.

    Nem csoda, hogy még a szomszédos országokból is busszal hozzák a természetkedvelő turistákat, így, ha szeretné elkerülni a tömeget, inkább hétköznapra tervezze az utazást.

  • Remek mozgóképes összeállítás született arról, melyik évtizedben éppen milyen figuráktól viszketett a keményen dolgozó kisemberek tenyere:

  • Akkor készült, amikor Macron megtartotta a győzelmi beszédét a Louvre épületénél, miután vasárnap megnyerte a francia elnökválasztást.

    Tetszik a jelkép, beszédes, ahogy ez a fotó leegyszerűsíti az egészet, pedig nyilván csak véletlenül készült. Az új elnök támogatói takarják ki Macron testét a képből, halványan még látszik is a feje búbja:

    Vagy mégsem véletlenül készült?  Így nézett ki a francia Libération címlapja, miután Donald Trump megnyerte a választásokat. kkk

    Ők a New York Times-tól vették ezt a képet, ahol így írt róla a fotós, aki végigkövette az egész Trump-kampányt

    "... egy jó portréhoz nem kell mindig az alany arcát is megmutatni. Az egyik beszéde közben készült ez a kép Donald Trumpról, egy gyengén megvilágított amerikai zászló előtt. Felfelé tartja a mutatóujját, és semmi más nem látszik belőle a képen, csak az ikonikus, aranysárga frizurája. Ez a fotó tökéletesen leírja Trumpot. Nem csak az, amit látunk a képen, hanem minden más, ami homályban maradt."

  • Horváth Kristóf és Feuer Yvette
    Horváth Kristóf és Feuer Yvette
    Fotó: Bohócok a Láthatáron

    Nem most először viszik be a színházba a rap és a verselés határán mozgó "kreatív költészetet", a slam poetryt, de az Én Prométheuszra gondoltam biztosan az első olyan slamszínházi előadás Magyarországon, ami a nézők bevonására és aktív részvételére is épít. A történet egy iskolában indul, de van benne gyilkosság utáni nyomozás is, de úgy, hogy a nézők aktívan alakíthatják az egész végkimenetelét. Persze nem egyszerű krimiről van szó, a hatalom felelősségének kérdése valószínűleg minden gyilkosságnál komolyabb szerepet kap az előadásban.

    Ami egyébként ma este látható utoljára az idei színházi évadban, és még vannak rá jegyek is.

  • Bormida polgármestere kétezer eurót, vagyis olyan 620 ezer forintot ajánlott fel mindenkinek, aki hajlandó az északnyugat-olaszországi kis hegyi faluba költözni.

    Ma 394 fő lakik Bormidában, a polgármester ezzel a lépéssel próbálja megelőzni, hogy teljesen elnéptelenedjen a 420 méterrel a tengerszint felett fekvő falu.

    Az adomány mellett azzal is csábítanák a költözőket, hogy mindössze 50 euro az egyhavi bérleti díj. Vagyis akár negyven hónapon át bárki ingyen lakhat a faluban. Csak aztán se költözzön el, mert akkor a falucska lakossága és a pénze egyszerre fogyna el.

    Olaszországban egyébként máshol is probléma a kis települések elnéptelenedése. Egy tavalyi jelentés szerint országszerte 2500 falut fenyeget a kiürülés veszélye. A kormány próbálja is fellendíteni a falusi turizmust, januárban  például bejelentették, hogy 2017 a falu éve lesz Olaszországban.

  • Keszei Sándor, a nehezen körülhatárolható Magyarországi Szülők Országos Egyesülete nevű szervezet vezetője fizetett közleményt tett közzé az Országos Sajtószolgálat útján. Ebben azt írja, hogy a szülői szervezeteknek is ellenőrizni kellene az érettségi tisztaságát, a szülői közösségek is felléphetnek a szabálytalanságokkal szemben, amelyet akár a tanulók, akár a pedagógusok követnek el. Mivel azonban a szülők nem akarnak ebben részt venni, Keszei azt írja, "a korrupció és a protekció gyanújának elkerülése érdekében indokolt lenne a térfigyelő kamerák beszerelése az érettségi vizsgák helyszínein". Közleménye végén ezt még egyszer megismétli, de olyan fogalmazásban, hogy azt egy érettségin azonnal bepirosoznák a javító tanárok. Nézze csak! Mi is a baj ezzel?

    A középiskolai felvételi vizsgákon is el kellene a videokamera.  

  • A HS Orka nevű energetikai cég az ország délnyugati részében fekvő Kék Lagúna környékén fúrt le a föld alá, hogy hőt nyerjen ki a föld alatti vulkanikus területekből.

    Ha a projekt sikeres lesz, akkor egy hagyományos olaj- vagy gázalapú rendszernél tízszer hatékonyabban tudnak majd energiához jutni. Izland egyébként 85 százalékban megújuló forrásokból fedezi az energiaszükségleteit, és ebből elég nagy részt tesz ki a geotermikus energia. Izland azért is különleges, mert az áramellátás száz százalékig megújuló erőforrásokból működik a szigeten.

    Albert Albertsson, a projekten dolgozó egyik mérnök elmondta, hogy ahhoz, hogy egy Rejkjavik méretű, 212 ezres várost forró vízzel és árammal lássanak el, hagyományos geotermikus kutakból 30-35-re lenne szükségük, viszont az új erőművekből elég lenne 3-5. (Independent)

  • Úgyhogy nézegessék önök is, és nyugodtan irigykedjenek az anyja bundájának melegéből kileső kis koronás makira:

    A maki a chicagói Lincoln Park Állatkertben született két hete, de csak most adtak ki róla videót. A nemét még nem tudják.

  • Anyák napjára szokás szerint ellepték Budapest utcáit a maszek viágárusok, na de mi történik azokkal a virágokkal, amiket nem sikerül eladniuk este 11-ig? 

    A szemétben végzik

    Én ezt a Corvin negyednél találtam, voltak tulipánok és rózsák is, különböző színekben, néhány egy kicsit törött, vagy sérült volt, de egy csokornyit simán össze lehetett belőlük szedni.

    És simán el tudom képzelni, hogy a nagyobb csomópontok környékén bele lehet még futni hasonló kupacokba, szóval hazafelé, vagy kutyasétáltatás közben ez lehet egy vasárnap éjjeli, vagy hétfő kora hajnali program.