új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Egy ír gyorséttermi lánc, a Supermac pert nyert a McDonald's ellen, miután az óriáscég le akarta védetni a "Big Mac" és a " Mc " szavakat a hamburgerekkel összefüggésben egész Európában. Ez azzal járt volna, hogy a Supermacnek nevet kellett volna változtatnia.

    Azonban ez nem fog megtörténni, ugyanis az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalát nem győzte meg a cég, nem szól semmi amellett, hogy a két szó kizárólagos használatát megkapja az amerikai cég.

    A beperelt cég vezetője ezután azt nyilatkozta, hogy terjeszkedni fognak Európában, majd hozzátette, hogy örül, amiért nem tudta "McSzivatni" az amerikai hálózat.

    A döntés azért érdekes, mert korábban egy európai bíróság megbüntetett egy szingapúri céget, amiért az MacCoffee néven árulta a termékeit. Akkor az érv az volt, hogy az amerikai hamburgerlánc márkanevével visszaélve jogtalanul tesznek szert üzleti előnyre. (BBC)

  • Másikat mondjuk nem is tudna megnézni, mert az Electronic Grenade nevű DIY videóson kívül még senki nem épített ilyet, neki viszont meglepően jól sikerült a projekt.

    egérgép.PNG
    Fotó: Youtube / Electronic Grenade

    A gép házát egy saját maga által tervezett, és 3D nyomtatott egér adja, amiben egyebek mellett

    • egy Raspberry Pi Zero W,
    • egy bluetoothos Rii Mini billentyűzet,
    • egy töltő, meg egy 500 milliamperórás akku,
    • és egy másfél colos LCD képernyő található.

    A cucc meglepően jól működik, de hát azért mégiscsak egy egérbe épített Raspberry Pi-ről van szó, úgyhogy csodákat nem lehet tőle várni. A gamerek is megtalálhatják a számításaikat a cselesen csak "Számítógépes" Egérnek keresztelt eszközzel, ha képesek kompromisszumokat kötni: Minecraftozni például akár 15 másodpercig is lehet rajta.

  • Pedig még esküvőkön is énekel!

    Abdul Salam Maftoon a helyi tehetségkutatón indult el, amikor az egyik zsűri felhívta arra a figyelmét, hogy épp csak egy kicsit néz ki úgy, mint a kanadai miniszterelnök. Néhány rajongója viszont már ennél is tovább ment, és valósággal úgy tekintenek rájuk, 

    mint az ikerpárra, akit születésüknél választottak el egymástól.

    tr.png

    Bár Maftoon állítja, korábban nem is hallott a kanadai hasonmásáról, és hát van is köztük tizennyolc év (az afgán huszonkilenc éves), de szerinte ez a kis hírnév még jót is tehet neki, és akár még a versenyt is megnyerheti. Most már azt is reméli, hogy egyszer találkozhat Trudeau miniszterelnökkel. 

    Így énekel egyébként Maftoon a tehetségkutatóban:

    (Sky News)

  • Ez a két kínzó kérdés tartja lázban a Twitter amerikai foci iránt rajongó részét a vasárnapi Patriots - Chargers meccs óta, ahol a 41 éves irányító úgy nézett ki, mintha egyenesen Lil Pump és Kanye West közös számának klipjéből, vagy a hatalmas vállvértjeiről is ismert World of Warcraftból érkezett volna közénk.

    Dwz87k1WsAMlmg1
    Fotó: Twitter / SB Nation

    A jelenség nem újkeletű, Bradyről már 2017-ben is készült olyan kép, amin hatalmas kabátjában ül a Patriots padján, múlt decemberben pedig még annál is nagyobb kabát volt rajta egy alkalommal.

    Az SB Nation egyik újságírója lelkiismeretes médiamunkásként azonnal le is csapott a sztorira, és oknyomozása végén megállapította, hogy Brady kabátja tényleg nő, ami mindenki számára rettentően ijesztő, mert ha ilyen tempóban növekszik, akkor

    • nemsokára már az egész Patriots padot elfoglalja majd,
    • márciusra egész Amerikán át fog érni,
    • a következő szezon kezdetére pedig akkora lesz, hogy 98-szor körbeéri majd a Földet.

    Persze valójában a megfejtés minden bizonnyal az, hogy a kabát annak idején össze volt húzva, azóta meg egyre jobban szét van tárva, de az is lehet, hogy ez csak Brady elterelő hadművelete, hogy senkinek ne legyen ideje felkészülni arra, ami jön.

    Ön szerint növekszik Tom Brady kabátja?

  • Screenshot 2019-01-15 at 19.13.03.png

    Rövid időn belül a második rövid Híradó-riport vágatlan felvételét juttatták el a 444-hez. A videón ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogásznak mondja meg a köztévés riporter, mit és milyen szavakkal szőjön bele mondanivalójába (a felvétel eredetijét itt nézheti meg). Olyan ismerős volt valahonnan ez a szituáció, önnek is?

    Pelikán elvtárs

  • Aki játszott a Red Dead Redemption 2-vel (kritikánk itt), annak valószínűleg ismerősen cseng a Pinkerton's név, a főhős bűnbandáját ugyanis pontosan ennek az ügynökségnek az emberei üldözik nagyjából az egész játékon keresztül.

    Velük kapcsolatban

    • az egyik döbbenetes dolog az, hogy a mai napig léteznek,
    • a másik meg az, hogy beperelték a játék kiadásáért felelős Take-Two-t, mert álláspontjuk szerint az ügynökség megjelenítése azt sugalmazza, hogy hozzájárultak a játékban való szerepléshez.

    Mint kiderült, a manapság már a svéd Securitas AB szárnyai alatt működő Pinkerton's a múlt hónapban szólította fel a céget arra, hogy vagy fizessenek nekik, vagy kössenek velük megállapodást a jogdíjakról a "Pinkerton" szó játékbeli használata miatt.

    red dead redemption 2 - publicity - h 2018

    A Take-Two persze nem ment bele a dologba, szerintük a történelmi pontosság indokolja az ügynökség megjelenítését, hiszen a vadnyugaton a Pinkerton's 

    pontosan azt csinálta, amit a játékban csinálnak.

    A kiadó pont emiatt pert is indított az ügyben, amiben azt szeretnék elérni, hogy az ügynökök megjelenítése a fair use ( ún. méltányos használat) hatálya alá essen, ami lehetővé teszi a szerzői joggal védett anyagok engedély nélküli felhasználását. A vádiratot amúgy itt el is lehet olvasni.

    Nem ez amúgy az első teljesen debil követelésük, annak idején például beperelték a Weezert, mert állításuk szerint a zenekar '96-os Pinkerton című albuma a cég reputációját próbálta meg kihasználni.

    Ebben az ügyben aztán kiderült, hogy abszolút semmi köze nincs hozzájuk az albumnak, ami Puccini Pillangókisasszony című operájának egyik karakteréről kapta a nevét.

    A bíró végül ejtette az ügyet, mert úgy ítélte meg, hogy a banda kiadójának sokkal nagyobb nehézséget okozna, ha nem adnák ki a lemezt, mint amekkorát a Pinkerton's-nak okozna bármiféle, a lemez címéből adódó félreértés.

    (via)

  • Nem jó ötlet kutyát rugdosni! Ennek a részeg embernek sem sikerült. Ráadásul a rosszul kivitelezett rúgás után még be is verte a fejét a parkoló kocsiba. 

    A felvétel az oroszországi Revda városában készült 2019. január 10-én reggel 5 órakor

    ezgif.com-video-to-gif.gif
    Fotó: ViralHog / youtube
  • Vagy bármilyen más apokalipszishez, de az biztos, hogy normális körülmények között senkinek nem kéne megvennie valamit, ami

    • sajtos makaróni,
    • de egy nagy műanyag bödönben van,
    • 12 kilót nyom
    • és 20 évig eláll,
    • mindez 90 dollárért.

    Azért azt írom, hogy nem kéne, mert az emberek az elmúlt napok hírverése miatt úgy veszik, mintha nem lenne holnap: boltokban nem kapni, a Costco honlapján már elfogyott, sőt az Amazonon se árulják, pedig ott még drágább is volt.

    A sajtos makarónit amúgy maga a Costco is vészhelyzetek túléléséhez tartja hasznosnak, bár ők valószínűleg nem a zombiapokalipszist értik ez alatt, hanem mondjuk egy érkező hurrikánt.

    A 20 éves szavatossághoz egyébként száraz, hűvös helyen kell tárolni a bödönt, ha pedig valakit az aggaszt, hogy mi a fenéért áll el eddig a sajtos makaróni, annak sem kell tovább kétségek közt élnie, ugyanis állítólag teljesen biztonságos a cucc. Ja, és az értékelések alapján egyébként még finom is.

    (via)

  • Egy München környéki ingázó nő mindennap két sort kötött egy sálhoz:

    • ha 5 percnél kevesebbet késett a vonata, akkor szürkével,
    • ha 5-30 perc között késett, akkor rózsaszínnel,
    • ha 30 percnél többet késett, akkor pirossal.

    A sál ennek folytán nem lett túl harmonikus színezésű, van benne például egy hatalmas piros szakasz a közepén, de ez valószínűleg csak növelte az értékét, mivel az eBayen végül 7550 euróért kelt el, miután a lányának fotója nagy sikert aratott a Twitteren.

    A nő a bevételt a német pályaudvarokon működő egyházi segélyszervezetnek, a Bahnhofmissionnek ajánlotta fel.

  • Olyan érzés kavarog bennem,
    Úgy érzem nem itt kéne lennem.
    Tudom jól, hogy sok rosszat tettem,
    Az ígéreteimet mind elfeledtem.

    - szavalja egy srác saját költeményét az Aszódi Javítóintézetben azon a multimédiás videón, amit Urbán Ádám készített.

    nemkéne.PNG
    Fotó: Youtube / Robert Capa Központ

    A fotográfus az elmúlt években hosszabb időt töltött az intézmény lakóival, élményeit és tapasztalatait nem csak egy fotósorozatban hanem videóban is megörökítette

    Urbán képeinek különlegessége, hogy édesapja - a szintén kiváló fotográfus Urbán Tamás - 1975-ben ugyanebben az intézményben készített egy fotóriportot (az akkor végzős fotóriporter-hallgatónak ez volt a vizsgamunkája).  A fotókat ugyan a javítóintézetben bemutatták, de a megnyitón egy elvtárs közölte, hogy ezek a képek nem hagyhatják el az intézmény területét. Negyven évvel később Urbán Ádám apja életművét kezdte feldolgozni, ekkor mentek el Aszódra együtt megkeresni ezeket a régi képeket. És ha már ott volt, természetesen fotózott is.

    Az Aszódi Javítóintézet különleges hely: az ideiglenesen itt élőknek az ittlét egyszerre büntetés és nélkülözhetetlen segítség. Aki már járt ott, biztosan nem fogja elfelejteni – ezt tapasztalatból tudom. (Urbán Ádám)

    A két fotográfus képeiből rendezett kiállítást január 28-ig lehet megnézni a Robert Capa Kortárs Fotográfiai KözpontbanUrbán Tamás és Urbán Ádám aszódi képeiből Nagyképbe is válogatott az Index.

  • Bizony, Pratt (Parks and Recreations, Galaxis őrzői, Jurassic World) összeszedte minden bátorságát, és párhónapos együttjárás után odaállt Arnold papa elé, hogy akkor vinné a lányát. És nem verték agyon, sőt,

    a kalifornia exkormányzó nagyon örült a vejnek.

    Katherine Schwarzenegger egyébként 29 éves, nyolc éve írt egy rém hosszú című könyvet (Rock What You've Got: Secrets to Loving Your Inner and Outer Beauty from Someone Who's Been There and Back) arról, hogy fogadjuk el magunkat olyannak, amilyenek vagyunk (hogy a plasztikai műtétei előtt vagy után írta, nem tudni), 2014-ben pedig arról, hogy az apja sportoló-, politikus-, színész- és más híresember haverjai szerint neki kit kellene kezdenie az életével (Just Graduated . . . Now What?), és azóta írónőnek szokás tekinteni.

    Legutóbbi könyve 2017-es, a címe Maverick and Me és arról szól, hogyan fogadott be egy menhelyről mentett kutyát. 

  • A dzsentrifikáció egyre gyakoribb probléma a modern társadalomban, de általában emberek szorítják ki kevésbé tehetős társaikat a jobban pozicionált helyekről, most viszont már ott tartunk, hogy 

    a Szilícium-völgyben két macska bérel egy 40 négyzetméteres, havi 421 ezer forintba kerülő lakást.

    Dw2fdc8W0AEPLzK
    Fotó: Twitter / KPIX 5

    Ez elsőre elég meredeken hangzik, úgyhogy érdemes az elejéről végigvenni a sztorit:

    • a Louise és Tina névre hallgató két macskának egy 18 éves lány a gazdája, aki elment egyetemre, viszont az állatokat nem vihette magával a koleszba, úgyhogy apjánál hagyta őket;
    • apja, Troy Good menet közben összeköltözött a nőjével, akinek van egy kutyája, az állatok pedig nem nagyon tudták elviselni egymást;
    • a férfi egyik haverjának, David Callischnak pont volt egy fölös kiadó helye a saját lakása mögött, amit eredetileg Airbnb-re akart használni;
    • de Good meggyőzte, hogy inkább adja ki neki, hogy odaköltöztethesse a macskákat.

    Callisch amúgy marha elégedett a bérlőivel, akik nem isznak, nem dohányoznak, nem hangoskodnak, és mindig időben kifizetik a lakbért, emellett pedig azt is kiemelte, hogy természetes, hogy kisegíti országos cimboráját ebben a nehéz helyzetben.

    A dolog amúgy amellett, hogy nagyon szórakoztató, valahol elég szomorú is, mert a környék egyébként is híres az elképesztő emberek közti szakadékról. Többen rá is mutattak arra, hogy az azért durva, hogy miközben a két cica gyakorlatilag luxusban tengeti az életét, minden éjjel több ezren alszanak az utcákon, de ez őket valószínűleg egyáltalán nem érdekli.

    Ennél klasszikusabb Humans Of Late Capitalism kontentet mindenesetre jelenleg nem tudok elképzelni.

    (via)

  • Mint minden évben, tavaly is október 4-én volt esedékes az Állatok Világnapja, ennek alkalmából pedig "Állatbarát Plakátpályázat 2018" néven hirdetett alkotói pályázatot az Orpheus Állatvédő Egyesület.

    A szakmai zsűri jó sokat gondolkodott a beérkező pályaműveken, de most végül megszülettek az eredmények: a legjobbnak ítélt 28 alkotó értékes díjazásban részesült, összesen félmillió forint összértékben kaptak az oklevél mellé díjakat, vásárlási utalványokat.

    Olyan állatvédelmi témák ihlették alkotásra a gyermekeket és a felnőtteket, mint pl.

    • a cirkusz,
    • a kísérleti - laboratóriumi állatok,
    • a bundagyártás, a sintértelepek,
    • az állatmenhelyek,
    • a felelős állattartás,
    • házi kedvencek,
    • a gazdasági állatok,
    • a természet állatai.

    Fent egyébként a 20 éves Kovács Orsolya alkotása látható, amit a zsűri a felnőtt kategóriában jutalmazott.

  • Donald Trump olyan vendégséget csapott hétfő este a Fehér Házban, amire aligha volt még példa az amerikai elnök otthonában:

    300 hamburgerrel és nagy halmokban álló sült krumplival fogadta a friss egyetemi amerikaifutball-bajnok Clemson Tigerst, mert hát biztosan szeretnek enni.

    Volt még pizza, és Trump nem győzte elmondani, hogy zsebből fizette a gyorskajás vacsorát az amerikai kormányzati leállás miatt.   "Jó kis amerikai kaják, mindet imádom" - jellemezte a menüt Trump, amikor elkezdődött az esemény. 

    Kijött néhány zavarba ejtő fotó is az eseményről, itt például a Clemson játékosai dobozos burgereket pakolnak a tányérjaikra, egyikük fülhallgatóval a fülében.

    Az egyetemi bajnok Clemson 44-16-ra verte amúgy  a múlt héten az utóbbi évek legerősebb csapatát az Alabama Crimson Tide-ot. 

  • Nálunk is olvashattak már az Egyesült Államok történelmi hosszúságúra nyúló kormányzati leállásáról, ami egyebek mellett 800 ezer állami alkalmazottat is rosszul érint, ők ugyanis nem kapták meg pénteken esedékes fizetésüket.

    Közéjük tartoznak a légi irányítás munkatársai is, de ők a jelek szerint legalább egy helyről számíthatnak segítségre, kanadai kollégáik ugyanis 

    szolidaritásuk jeléül elkezdtek pizzákat vásárolni nekik.

    49947051 2057939940966757 581225464467554304 n? nc cat=1& nc eui
    Fotó: Facebook / NATCA New England

    Az ötlet még csütörtökön pattant ki valakinek a fejéből Edmontonban, aki úgy gondolta, hogy jó ötlet lenne pizzákat küldeni az alaszkai Anchorage városában dolgozó légi irányítóknak. Az egész aztán mostanra már odáig fajult, hogy a kanadaiak nemcsak a velük közös légtérrel rendelkező bázisoknak küldenek pizzákat, hanem teljesen véletlenszerűen válogatnak, esetenként a városok közti hasonlóságok alapján.

    Csütörtök óta így összesen már 350 pizzával lepték meg kollégáikat a jószívű kanadai légi irányítók, ez a szám pedig valószínűleg a következő napokban még tovább nő majd. 

    Peter Duffey, a Kanadai Légi Irányító Szervezet elnöke elmondta, az amerikaiak reakciói nagyon szívmelengetőek voltak, többször előfordult például, hogy a kanadai légtérbe becsekkoló pilóták külön megköszönték a gesztust a légi irányítás nevében.

    Nem ez egyébként az első érdekesség a kormányzati leállással kapcsolatban, egy férfi például úgy döntött, hogy nem tűri tovább a mocskos közvécéket, hanem kitakarítja őket, a költségeket pedig kiszámlázta az elnöknek.

    (CNN)

  • Január 3-án írtuk meg, hogy leszállt a Hold túloldalára egy kínai szonda, a Kínából december 8-án útnak indított űrszonda akkor magyar idő szerint hajnali 3 óra 26 perckor landolt, és rögtön továbbította az első jeleket a Földre. 

    Most viszont egy videót is kiadott Kína a szonda/rover munkájáról, a drámaian felemelőnek szánt zenét is ők rakták alá, íme:

     .

    kína.PNG
  • Egy Max Siedentopf nevű művész kirakott a namíbiai sivatagba 6 napelemes hangfalat, rákötött egy MP3-lejátszót, és végtelenítve berakta a Toto együttes Africáját. A BBC cikke szerint az alkotó abban bízik, hogy így örökké szólni fog Afrikában az Africa.

    Művészet, le a kalappal.

    A 1982-es rockslágerről, ami valószínűleg a valaha volt legfehérebb szám, amit Afrikáról írtak, mi is írtunk itt.