új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Tízezer meztelen férfi versenyzik egymással két fapálcáért egy templomban.

    Ez a Hadaka Macuri, avagy a Meztelen Fesztivál, amit minden február harmadik szombatján tartanak Japánban, nem messze Okajamától, így aztán ez idén sem volt másképp. 

    A férfiak egy ágyékkötőn és egy pár zoknin kívül mást nem viselnek a téli hidegben, amikor előbb jéghideg vízzel megtisztálkodnak, aztán betömörülnek a templom fő épületébe. Este tízkor aztán kihunynak a fények, amikor is a szerencsét hozó húsz centiméteres pálcákat a papok a tömegbe dobják. 

    Úgy tartják, akinek sikerül megszereznie az egyiket, annak a szerencséje a következő egy évben garantált.

    Az egész nem tart tovább fél óránál, de sokan így is sérüléseket, vágásokat szereznek a nagy tömegben.

    A fesztivál hagyománya évszázadokkal ezelőtt alakult ki, az 1300-as években, amikor a falusiak egy pap által adott, szerencsét és egészséget hozó talizmánért küzdöttek. idővel rájöttek, hogy a papírtalizmán könnyen eltépődik a versengésben, így lett belőle a későbbiekben fa. (CNN)

  • A következő hónapban tölti be a japán Chitetsu Watanabe a 113 évet. Viszont még előtte megkapta a Guinness World Recordstól a neki járó ajándékot, amiben igazolják, hogy ő a világ legidősebb élő férfija. 

    Watanabe 1907. március 5-én született, nyolc gyermek közül ő volt a legidősebb.

    Szerdán kapta meg az igazolást, a japán niigatai idősek otthonában, amikor épp 112 éves és 344 napos volt. 

    Tavaly árulta el a hosszú élet titkát is, miszerint:

    ne legyél dühös, és mosoly legyen az arcodon.

    Imádja az édességet, mint például a barna cukrot, de mostanság többnyire pudingot és más krémes nyalánkságokat eszik, mivel elvesztette a fogait. 

    Mielőtt nyugdíjba vonult kormányzati mezőgazdasági irodában foglalkoztatták, előtte pedig hosszú éveken át egy cukorgyárban dolgozott. 104 éves koráig aktívan kertészkedett is, zöldséget és gyümölcsöt termesztett. 

    A világ legidősebb embere egy nő. A szintén japán Kane Tanaka is idén döntötte meg korábbi csúcsát. Ő most lett 117 éves lett.

    via CNN

  • Kaptunk egy képet Szegedről. Nem a legjobb minőségű, de a fő arcvonások összetéveszthetetlenek: Csányi Sándor OTP-vezér és Lázár János fideszes politikus ülnek egymás mellett és vidáman csevegnek az Újszegedi Sportcsarnokban, ahol együtt nézik a Pick Szeged-PSG kézimeccset.  

    A kép már csak azért is érdekes, mert a két nagy ember viszonyát korábban finoman szólva is inkább az ellentmondásos, mint a baráti jelzővel lehetett illetni. 2013-ban Lázár János az ország első számú uzsorásának nevezte az OTP vezérét, amire Csányi csak annyit mondott: Lázár Jánosról úgy hallja, tehetséges fiatalember, nézzük meg például, hogy a trafikügyet is milyen ügyesen elintézte. Lázár erre azzal válaszolt, hogy ha az OTP elnöke a tehetségén tréfálkozik, azt tudomásul veszi "bárhogy is páváskodik a devizahitelesektől szerzett milliárdjaival".

    Persze ez régen volt. Csányi Sándor azóta is az ország és a régió legnagyobb bankjának elnöke, Lázár János pedig éppen parkolópályán van. Azt már tudtuk, hogy mindketten szeretnek vadászni, ezek szerint a kézilabda is közös szenvedélyük, a barátsághoz pedig nem árt, ha közös az emberek érdeklődési köre. 

    Frissítés: Az MTI is kiadott egy képet a  lelátóról. Íme! 

  • Orbán Viktor idei évértékelő beszédének apró érdekessége volt, hogy a miniszterelnök mindkét kezén lilásvörös foltok voltak, mintha véraláfutásos lenne. A dologgal kapcsolatban megkérdeztük Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét, aki lerántotta a leplet a dologról: "Tinta. A miniszterelnök még az előadás előtti percekben is javítgatott a beszédén a töltőtollával, ami sajnos kicsit kifolyt és elkenődött."

    Tehát nem az történt, hogy Orbán túl erősen csapott az asztalra, mikor Merkelnél járt, vagy stigmák jelentek meg rajta, hanem csak egy apró emberi baleset történt vele. Persze a tamáskodók ilyenkor sem nyugszanak, ujjukat tintába mártván kérdőjelezik meg a hivatalos narratívát, 

    ezért megpróbáltuk otthoni körülmények között reprodukálni a dolgot.

    A következő dolgok állapíthatóak meg biztosan:

    • Orbán nem ajándékboltban vásárolt olcsó tintát használ.
    • Feltehetően tapsolás közben kente össze a másik kezét.
    • A miniszterelnöknek izzadt a tenyere.
    • A miniszterelnök NEM írta fel a tenyerére, hogy "MIGRÁNSOK".

    De lássuk a részletesebb investigatioját a fentebb említett kérdésnek. Kezdetben megpróbáltam azt, hogy a papírra felírt szavakba mintegy véletlen belenyúlok, majd azt a kezemen elkenem.

    1. 

    Sajnos a Tolnai Ottó-kötetekből és tapeszalagból összeeszkábált házi kameraállvány és a hangos szuszogásom némileg ront a videóélményen, de íme az első kísérlet:

    Orbán Viktor tintás kezének nyomában

    Nem tudom, hogy milyen papírra nyomtatták ki Orbán-beszédét, elképzelhető, hogy a fényes nyomtatópapír nem itta olyan jól el a tintát, mint az én vastagabb, direkt kalligráfiához gyártott papírosom. Ugyan egy kevés dörzsölés után sikerült betintáznom a kezem, 

    de arra már nem volt elég, hogy a másikat is összekenjem vele.

    2.

    Aztán az jutott eszembe, hogy lehet puskázni akart az országnak első embere, ezért valamit gyorsan feljegyzett a tenyerére, hogy az emlékezetéből az később ki ne essen. (Gondoljuk csak Medgyessy Péter legendás kis cetlijeire!)

    Ezzel már több eredményt értem el, azonban ez nem hagyott szabálytalan foltot, hanem egész egyszerűen átnyomdázta a másik kezemre a szöveg tükörképét. Tehát ezt az eshetőséget, amennyire emberi értelmünk engedi, kizárhatjuk.

    3.

    Végezetül egész egyszerűen leöntöttem a tenyeremet tintával olyan módon, hogy a tintás tégelyt a kezemre szorítva ráfordítottam.

    Ezzel már szép eredményt értem el, az ötforintosnyi tintafolt a tapsolás hatására szétterült, és pont olyan alakba borította el a kezemet, mint magának Orbán Viktornak. A superior Paint skilljeimmel el is készítettem az összevetést: 

    31633289 dcbc5dc260e93187aa28f3edc92558dc x

    ügy lezárva.

  • Találja meg a telefon képernyőjén keresztül a holdat, és ha sikerült, meghallgathatja a Pearl Jam legújabb dalát, a Superblood Wolfmoont.

    Ezzel a kis marketing akcióval reklámozzák az új albumot, a Gigatont, ami hét év óta a zenekar első stúdióalbumba. 

    Ha kíváncsi a dalra, a következő lépéseket kell megtennie:

    1. vegye elő okostelefonját;
    2. nyissa meg ezt a weboldalt;
    3. a telefon kamerájával keresse meg a holdat;
    4. ha megtalálja, akkor elindul a zene.

    Tipp: az sem baj, ha napközben akarja meghallgatni, amikor is ugyebár nincs hold. Keressen a számítógépén egy fotót a holdról, és azzal könnyen helyettesítheti a valódit. Mint ahogy például itt is látja:

    A Gigaton március 27-én jelenik meg az Egyesült Államokban a Monkeywrench Records és a Republic Records gondozásában, a nemzetközi piacon pedig a Universal Music Group terjeszti majd.

    A Pearl Jam 2020-ban európai turnéra indul, és Magyarországon is koncerteznek július 15-én. (via)

  • A Dennis névre keresztelt vihar, ami Anglia több részén is áradásokat okozott, a légiközlekedésben is fennakadásokat okozott. Alig egy héttel a Ciara miatti széllökések után a londoni Heathrow reptéren is nehézséget okozott a landolás. 

    A videón az látszik, hogy az  Etihad társaság Abu Dhabiból Londonba tartó Airbus A380-as gépe annak ellenére landolt, hogy tucatnyi járatot töröltek vagy irányítottak át másik reptérre. A pilóták azonban az erős oldalszélben használatos úgynevezett "crab" landolást alkalmazták sikeresen, vagyis gyakorlatilag oldalazva közelíti meg a repülő a futópályát, és a landolás pillanatában hozza egyenesbe a pilóta a géptörzset. 

    A landolás sikeresen zajlott, hogy a gép épségben földet ért, a manőverben senki sem sérült meg. 

  • Olvasónk, Gergő informált minket arról, hogy a II. kerületi Rómer Flóris úton frissen felfestettek egy parkolósávot az úttest szélére, de a környéken lakók régi beidegződésük alapján azért csak felálltak a járdára. Ez a csík felfestése előtt még szabályos volt (kivéve azokban az esetekben, amelyekből a képen is látni néhányat: amikor nem marad a járdán legalább 1,5 méternyi hely a gyalogosok számára), most viszont már nem az, ennek megfelelően szépen sorjában végig is bírságoltak minden autóst. 

    Olvasónk tájékoztatása szerint 10 ezer forintot kell fizetnie minden figyelmetlen gépjármű-tulajdonosnak. 

  • Míg Orbán Viktor évet értékel a Várkert Bazárban, addig kint az ellentüntetők tömegéről készít felvételeket a rendőrség, hogy aztán alaposan elemezhessék a tüntető tömeg minden egyes mozdulatát, és a követeléseiket: 

    Untitled-1.png
    Fotó: Bakró Nagy Ferenc / Index
  • Donald Hayes szociológus 1992-ben cikket írt a Nature-be a tudomány növekvő hozzáférhetetlenségéről. Ha ma valaki el akarja olvasni ezt a tanulmányt, azzal kell szembesülnie, hogy ha nincs előfizetése a Nature-re, akkor a cikk hozzáférhetetlen a számára.

    Ha el akarja olvasni (és ragaszkodik a legális megoldásokhoz), választhat, hogy ezt az egyetlen cikket kikölcsönzi 8,99 dollárért, vagy előfizet a Nature-re 199-ért.

    Sokan az erről tájékoztató képernyő képében látják a tudományosfolyóirat-kiadók által előidézett abszurd helyzet legszemléletesebb szimbólumát. A kiadók, monopolhelyzetükkel visszaélve, addig emelhetik az előfizetési díjaikat, amíg csak szeretnék. És nem túl szégyenlősek.

    Ugyanakkor a példa mégiscsak sántít, hiszen a tanulmány, bár a címe alapján látszólag tényleg témába vág, valójában arról szól, hogy a tudományos eredményeket egyre kevésbé értik a laikusok. Vagyis itt a hozzáférhetetlenség inkább érthetetlenséget jelent. Emellett az internet elterjedésével valójában nőtt a tudományos eredmények elérhetősége. 1992-ben még szinte nem léteztek ingyenesen letölthető (open access) cikkek, és a SciHub-hoz hasonló alternatív források sem léteztek. Szóval régen sem volt minden jobb.

  • Nelson Gibson Amerikában, Florida államban él, és hetente három alkalommal jár dialízisre, azaz olyan vesepótló kezelésre, amelynél a vérét gépekkel tisztítják meg.

    Minden egyes alkalommal három és fél órát kell egy helyben ülnie, az heti 10,5 óra. Érthető módon a családja sem tart vele minden egyes alkalommal. Gibsonnak viszont szüksége van a lelki támaszra, ezért úgy döntött, magával visz egy képet Donald Trumpról.

    „Úgy éreztem, hogy ha valamit otthonról magammal viszek, az kellemesebbé teszi a kezelést” – magyarázta a döntést. Később az elnök portréját lecserélte egy másik képre, amin szintén szerepel az elnök portréja, de maga Nelson Gibson is. Ez már egy vastagabb, kartonpapírra nyomott fotó volt a floridai férfiról, ami egy olyan pillanatot örökít meg, ahol épp az elnök portréjával pózol.

    Múlt vasárnap azonban Gibson úgy döntött, hogy mer ennél is nagyobbat álmodni, és egy életnagyságú Donald Trump-kartonbábuval jelent meg a veseklinikán.

    Fotó: abc13.com

    Az elnök figurája ott állt Gibson mellett a kezelés elejétől a végéig, erőt adott neki. A férfi két nappal később, kedden is a karton Trump társaságában indult el dialízisre. Ám ekkor egyszer csak feltartóztatták. „Azt mondták, ez már túl sok, nem kampányeseményen vagyunk” – idézte a feldúlt beteget az Associated Press hírügynökség.

    A férfi értetlenül állt a dolog mögött, hiszen korábban, amikor a Trumpról készült fotók társaságában szűrték át a vérét, soha nem kapott semmilyen megjegyzést. Nelson Gibson fia, Eric sem értette, hogy mi lehet a baj, ezért felhívta a klinikát, ahol azt mondták neki, hogy higiéniai okokból nem szabad az elnök életnagyságú kartonbábujával bejárni művesekezelésre. „De hát ennek semmi értelme” – gondolta Gibson fia, hasonlóan olvasóinkhoz, akik már majdnem 1800 karaktert elolvastak egy férfiról, aki életnagyságú Donald Trump kartonbábuval jár művesekezelésre.

    Mindenesetre a Gibson család úgy döntött, hogy felszólal az igazságtalanság ellen, és a helyi sajtóhoz fordultak a történetükkel. A WPBF televízióadónak Eric Gibson a következőket nyilatkozta:

    Azt szeretném, ha nem korlátoznák édesapám alapvető jogait, a szólás- és a véleménynyilvánítás szabadságát, és megengednék neki, hogy magával vigye az életnagyságú kartonbábuját, ami egyébként kisebb helyet foglal el, mint egy szemetes.

    És még hozzátette, hogy amúgy van olyan páciens, aki buborékfóliát visz magával dialízisre, és azt pattogtatja a kezelés elejétől a végéig, ami baromi idegesítő.

    A riporterek megkeresték a klinikát is, hogy mondják el, ők hogyan látják a történetet. Az egészségügyi központ szóvivője rövid közleményben reagált, amelyben azt írja, hogy egyéni eseteket nem szeretnének kommentálni, de azt azért általánosságban hozzátette, hogy teljes mértékben támogatják a pácienseik véleményszabadságát, egészen addig, ameddig „észszerű keretek között marad a dialízis klinikára bevitt tárgyak mérete, nem okoz biztonsági problémát, nem növeli meg a kórházi fertőzések esélyét, és nem akadályozza az ápolók munkáját”.

  • banan

    Oroszország és egyben a világ egyik leghidegebb régiója Jakutföld, ahol így telente elég gyakran van mínusz 50 fok körüli hőmérséklet. Múlt csütörtökön például -53 fok volt a lenti videó tanúsága szerint, ami remek alkalmat biztosított néhány népszerű, "Mit lehet csinálni ilyen rohadt hidegben, amit kellemes melegben egyébként nem?" típusú játék kipróbálására.

    Az egyik ilyen, hogy lehet például banánnal szöget beütni fába.

    Olyannyira nem ritka ez a fajta időtöltés Jakutföldön, hogy már tíz évvel ezelőttről is maradt fent videó a Youtube-on arról, hogy valaki banánkalapácsot használ.

    Sőt, nem is egy videó van.

  • Első látásra bosszantó, másodikra már csak elgondolkodtató az a bő háromperces videó, amit pénteken került ki az Autópályánláttam Youtube-csatornára, és ami ezúttal, szemben a csatorna nevében foglaltakkal, a fővárosban készült. Egy rendőri konvoj vonulását rögzíti a fedélzeti kamera felvétele a Kerepesi úttól egészen a belvárosig. Íme:

    Az elgondolkodtató az, hogy végig mindenki jogszerűen járt-e el. A rendőrök ugye láthatóan nem valami rendkívüli esethez siettek, látszólag kényelmi célból használták a megkülönböztető jelzéseket: akkor, amikor balra akartak kanyarodni egy forgalmas úton (egyből a videó elején), majd akkor, amikor egy kereszteződésben pirosra váltott a lámpájuk. Bármikor is indokolt volt fel-, majd lekapcsolni a szirénát és a villogót? Mindkét esetben? Egyik esetben sem? És: szabályosan vagy szabálytalanul manőverezett-e a taxis?

    Megannyi kérdés – és én, aki nagyon ritkán vezetek, és soha nem rendőrautót vagy taxit, egyre sem tudom a megnyugtató választ. De önök biztosan, hiszen a tízmillió futballkapitány és a tízmillió pénzügyminiszter mellett a tízmillió (mínusz én) kreszprofesszor országa is vagyunk. Viszont kérdezzenek bármikor a fociról!

    rendor
  • Miközben az egész világ aggódva figyeli a karanténba zárt Vuhan városából a híreket, a nemzetközi punkvilág ha lehet, még jobban aggódik. Vuhan, ez a nem túl szép, ipari nagyváros ugyanis két évtizede a kínai punkvilág központja.

    Wu Wei, a leghíresebb kínai punkzenész pár éve a brit The Guardiannak is elmesélte a sztoriját, vagyis azt, hogy amikor 1996-ban találkozott a Ramones, a Sex Pistols és a The Clash zenéjével, megalakította a maga zenekarát SMZB néven (a bibilia idézet jelentése, az élet kenyere).

    Vuhanban természetesen nem fogadták a hatóságok kitörő örömmel a szokatlan, ráadásul vállaltan politikai üzeneteket is megfogalmazó zenét. Mint ez a részletes cikk is idézi, a vuhani punkok valóban a munkásosztályból érkeztek, elégedetlenek voltak a rendőri brutalitással, kritikusan énekeltek Maóról, a Tienanmen térről, és ha jól berúgtak, a koncertek után sportot űztek abból, hogy anyaszült meztelenül kergetőztek az éjszakai Vuhan utcáin a rendőrökkel.

    Ám a ma is működő SMZB-t tucatnyi vuhani punkzenekar követte, és annyiban már javultak a zenekarok lehetőségei, hogy az illegális garázskoncertek után már kisebb klubok is megnyíltak, így Wu Wei kocsmája, a Wuhan Prison is. Az énekes amúgy a mai napig tisztában van vele, hogy levelezését, telefonhívásait figyelik, így több mobilt használ, de az óvatos nyitás jegyében, már olyan is előfordult, hogy meghívták egy zenei fesztiválra.

    Azt persze gondosan egyeztették a zenekarral, hogy melyik öt számot játszhatják el, bár, mint ezen a fesztiválon is történt, az ilyen előírások éppen azért vannak, hogy egy punkzenekar semmiképpen se tartsa be őket.

    Reméljük hamarosan legalább a régi kerékvágásban folytatódhat az élet a Wuhan Prisonban.