Festmény lett a kijelzőmaszatokból

2014. július 31., 14:04 Módosítva: 2014.07.31 19:46
76

Valamit nagyon rosszul csinálunk, ha mindig csak küzdünk az okostelefon kijelzőjén megjelenő elkenődött foltok ellen, mert vannak olyanok is, akik azokkal rengeteg pénzt keresnek.

Persze a Evan Roth művész, és ő sem hagyta ott azokat a telefon kijelzőjén. Tintába mártotta az ujjait, ráfektetett egy papírt a mobiljára, és így rajzolt a kijelzőre különféle gesztusokat. A ujjlenyomatokat felnagyítva papírra nyomtatta, majd a képeket több százezer forintért eladta

Next, Next, Next, 2014.
Next, Next, Next, 2014.
Fotó: EVAN ROTH / phillips.com

A printek nem csak úgy összevissza készültek, hanem meghatározott mozdulatoknak állítanak emléket: amikor bepötyögjük a kijelzőzár kódját, a következő képre lapozunk a galériában, vagy kilőjük a madarat az Angry Birdsben.

Máris frissül a Windows Phone 8.1

2014. július 30., 12:12 Módosítva: 2014.08.22 09:07
8

Éppen csak megjelentek a boltokban az első okostelefonok a Windows Phone 8.1 operációs rendszerrel, és a Microsoft máris kiad hozzá egy frissítést. Nagy újdonságokra persze nem kell számítani, csak a meglévő eszközöket finomhangolták.

Az egyik látványosabb újítás az Élő Mappa (Live Folder): ha a főmenüben lévő csempéket egymásra húzzuk, akkor egy mappa jön létre, megtartva a benne lévő csempék élő felületét.A rendszer alkalmazásboltja is kapott egy élő csempét, amely hat óránként frissül, ezzel is segítve az új appok felfedezését. Ezen kívül még ki tudunk jelölni több sms-t, hogy azokat továbbítsuk vagy töröljük, és az ébresztőóra funkcióit is jobban személyre tudjuk majd szabni.

Tovább

Kínától reszket a Samsung és az Apple

2014. július 30., 10:33 Módosítva: 2015.01.14 15:05
58

Jelentősen csökkent az Apple és a Samsung piaci részesedése az okostelefonok világpiacán, mert a kisebb kínai cégek egyre jobb minőségű, megfizethető árú készülékeket mutatnak be, amelyek már nemcsak az ázsiai piacokon kelendők, hanem Európában is hódítanak.

Tovább

Okostelefonnal törhetünk be másokhoz

2014. július 28., 09:11 Módosítva: 2014.07.28 15:20
149

Egyszerűen feltörhető bármelyik lakás ajtaja, amennyiben van a zsebünkben egy iPhone, és egy percre a kezünkbe kerülnek a kulcsok. A KeyMe appot ugyanis pont arra találták ki, hogy másolatot tudjunk készíteni a kulcsokról.

A KeyMe alkalmazással lefotózzuk a kulcsunkat, a képeket feltöltjük az appot kifejlesztő vállalat szervereire, és máris megrendelhetjük a 3D-nyomtatóval legyártott egyedi másolatokat. A kulcsokat házhoz szállítják, de New Yorkban akár személyesen is felvehetők a KeyMe öt kioszkjánál.

A Wired magazin munkatársa kipróbálta a módszert, és valóban egyetlen perc alatt le tudta másolni szomszédja kulcsait, és miután jó előre figyelmeztette, hogy hamarosan illetéktelen módon be fog jutni a lakásába, ezt be is bizonyította. Érdemes elgondolkodni, hogy kinek adjuk oda a kulcsainkat, akár csak fél percre is.

Élet a Facebook és a Google nélkül

2014. július 22., 16:22 Módosítva: 2014.07.29 11:57
308

Valahogy úgy képzeljük el a digitális apokalipszist, hogy egyik pillanatról a másikra megszűnik a Google és a Facebook. Ez a két cég olyan mélyen beépült az életünkbe, hogy sok szempontból nélkülözhetetlenné váltak. Őrzik a fényképeinket,  a kapcsolatainkat, a kedvenc helyeinket, velük navigálunk, tolmácsolunk és keresünk fontos információkat.

Annyira még nem vagyunk függők, hogy a közösségi portál töltse be az életünket, de vannak olyan ismerőseink, akikkel csak a Facebook üzenetküldőjén tartjuk a kapcsolatot. Persze amíg volt Facebook, addig eszünkbe sem jutott volna elkérni az emailcímüket vagy a telefonszámukat.

Most viszont nincs se Facebook, se Google, mert a Kínai Nagy Tűzfal túloldalára kerültünk, ahol az állami cenzúra blokkolja mindkét webes szolgáltatót. 

Tovább

Az LG bekopogott a topligába

2014. július 21., 23:45 Módosítva: 2015.01.20 15:51
801

Az LG általában eltűnik a Samsung árnyékában, de a mostanában boltokba kerülő G3 okostelefon olyan pontosan találja telibe a felhasználói igényeket, mint James Rodriguez bombagólja Uruguay kapuját. Lézeres autofókusz? Infrás távirányító? Indukciós töltő? 3,6 millió pixel? Az látszik, hogy az LG biztosra akart menni, és nem tett olyan extrát a telefonjába, amik a felhasználóknak csak egy szűkebb csoportját érdekli: mindenki fotózik, és milliók töltenek el naponta több órát a tévé előtt.

Nagyképű szerkezet

A londoni bemutatón, amikor még nem volt lehetőségünk hosszabb ideig kipróbálni a telefont, attól tartottunk, hogy az extrém felbontású kijelző agyon fogja vágni a használati élményt. Minél több pixelt kell kezelnie a hardvernek, annál jobban leterhelődik - az 5,5 colos kijelzőre bepaszírozott 2560x1440 képpont pedig pont négyszer több, mint amennyivel a többi csúcskategóriás mobilnak meg kell küzdenie.

Tovább

Köpje le a telefonját!

2014. július 21., 15:11 Módosítva: 2014.07.21 17:29
65

A jövő okostelefonja felismeri majd ha megfáztunk, sőt még a DNS-ünket is elemezni fogja. A Polytechnique Montreal és a Gorilla Glass gyártója, a Corning újfajta érzékelőkön dolgozik együtt.

Tovább

Gyilkos mobilhálózat lesz az 5G

2014. július 17., 10:18 Módosítva: 2014.07.18 01:09
218

Még a 4G LTE hálózatok sem fedik le teljesen Magyarországot, a távközlési gyártók kutatói azonban már egy ideje az 5G bevezetésével foglalkoznak. A mobilhálózatok ugyanis nagyjából tízévente lépnek át a következő generációba, és a 4G szabványát 2012-ben véglegesítették. Ha nem akarnak lecsúszni a 2020 körüli dátumról, már el kell kezdeni a kutatási és fejlesztési munkát.

Tovább

Belefulladunk a városi wifibe

2014. július 14., 18:28 Módosítva: 2019.07.03 19:20
563
Sok városban könnyebb ingyenwifit találni, mint szabad parkolóhelyet, és már nemcsak a kávézókban van lefedettség, hanem az utcákon is. Egyre több helyre telepítenek szabadon használható hotspotokat, hogy a járókelők meg tudják nézni a moziműsort, az emailjeiket, és ehhez ne legyen szükségük drága mobilnetre. Veszprémben jártunk utána, hogy vajon még mindig él-e a mobilnetet kiváltó városi wifi mítosza.

Bermudát, flipflopot és napszemüveget húztunk, hogy belföldi turistát szimulálva figyeljük meg a városi wifi másodvirágzását. Ez egy régi történet újramelegítése, hiszen úgy 8-10 évvel ezelőtt a világ nagyvárosai egymásra licitálva jelentették be a wifis projektjeiket, melyekkel egész városokat akartak lefedni. Ezután a legtöbbet gyorsan le is fújták, általában a magas költségek miatt.

Most kontinensenként alig néhány tucat városban találunk utcáról is fogható jelet, de mintha megint wifilázban égne a világ. Magyarországon például sorra nyílnak az Invitel hotspotjai: Gödöllő, Veszprém, Cegléd, Gyula és Hajdúszoboszló után már Szegeden is lehet az utcán ingyen netezni. Mennyibe is kerülnek a legolcsóbb, már használható adatforgalmat kínáló mobilnetes csomagok? Havi pár ezer forintba? Nagyon kedves ajánlat, de köszönjük, az ingyennet is megteszi.

Tovább

Kezünkben a Google okosórája

2014. július 7., 14:19 Módosítva: 2016.10.19 16:53
252

Ok Google. Látom már, hogy mire készülsz.

Itt van rajtam az okosórád, amit az LG gyártott le, néhány gombnyomással összekötöttem egy okostelefonnal, és sorra érkeznek a csuklómra az értesítések.

Látom a friss emaileket, hogy Bálint kollégám ma este címlapos, hogy innen 41 perc hazaérni, és ha elég kitartóan beszélek hozzád, akkor még azt is megmondod, hogy melyik moziban játsszák a Transformers valahányat. Ami nem is érdekel, és igazán tudhatnád, hogy nem nézek ilyen szarokat. De azt sem tudod, hogy a moziműsort keresem, csak ostobán dobálod a minikijelzőre az IMDB-s linkeket.

Étteremnek meg a Costest ajánlod, és máris odanavigálnál? Oké, de akkor most beszéljük meg, hogy nem én fizetek.

Nem egy nagy durranás

Az okosóra lesz a Google következő nagy dobása, és ezt sokkal többen tudják megfizetni, mint a több százezer forintos Glass szemüveget. Az általunk kipróbált LG G Watch például csak hetvenezer forintos áron várható. Megér-e ennyi pénzt, hogy csuklóra szíjazott kisméretű kijelzőn lássuk ugyanazokat az értesítéseket, amik a telefonon is megjelennek? Erről nem vagyunk teljesen meggyőződve.

A szögletes órát szépnek nem mondanám, dizájnban erősebb a kerek Moto360 – annak legalább egy kicsit óraszerű a formája. Azért is jár egy fekete pont, hogy erős napfényben alig látszik a G Watch kijelzője. Volt már a karunkon néhány okosóra, például a Samsung Gear különböző változata, de a G Watch sok szempontból más. Ez az első olyan óra, amin a Google hordható dolgokra szánt oprendszere, az Android Wear fut, ami most alapból úgy néz ki, mintha csak a Google Now asszisztens kiterjesztése lenne egy újabb, kisebb méretű kijelzőre. Persze lehet rá telepíteni extra appokat, ezek a következő hónapokban fognak megjelenni.

A hardver-szoftver együttműködés még kíván némi finomhangolást: kicsit akadozik a bluetooth kapcsolat, néha ledobálja az órát a mobilról, és anélkül a karóra is butább, minden lényeges adatot a mobilról tölt le. A hangvezérlés pedig nagyon érzékeny arra, hogy jó legyen a netkapcsolat, egypálcikás wifin nem is akart működni.

Az órának persze sok előnye van. Valóban nagyon gyorsan át tudjuk nézni a fontos információkat, és jól érti a hangutasításokat. Tehát ha foglalt mindkét kezünk, akkor is el tudunk indítani egy keresést vagy egy navigációt, esetleg bediktálhatunk egy emailt, és el is tudjuk azt küldeni. Az óra és a rajta futó Android Wear operációs rendszer még rengeteg lehetőséget tartogat, a fejlesztők most világszerte azt vizsgálják, hogy ezeket miként tudnák kihasználni.

Halkan megjegyzem, hogy az androidos okostelefonokra telepíthető Google-kereső app is kibővült egy komolyabb hangvezérlő funkcióval, és akár lezárt képernyőn vagy más appok futtatása közben is odaszólhatunk a telefonunknak, hogy „ok google”, és máris elkezdhetünk parancsokat diktálni.

Tovább

Világsiker lehet a magyar mobiltárca

2014. július 3., 12:51 Módosítva: 2014.07.15 10:58
174

Egy évvel a tesztüzem elindítása után bevezetésre kész az okostelefonokba épített bankkártya - jelentette be Pukler Gábor, a MobilTárca Szövetség elnöke a szervezet csütörtöki sajtótájékoztatóján, melyen kétszer több előadó volt, mint amennyi  érdeklődő újságíró. A tesztek alapján úgy becsülik, országszerte akár 400 ezer embert is érdekelhet a szolgáltatás, amit mostanáig csak a kísérlet pár ezer résztvevője tudott kipróbálni.

Az aktív tesztelők egy év alatt 41 ezerszer vásároltak az okostelefonjuk segítségével, 4 ezerszer gyűjtöttek be hűségpontokat, és összesen 120 millió forintot költöttek. A Paypass rendszert működtető Mastercard nemzetközi hátterének fontosságát bizonyítja, hogy a résztvevők Magyarországon kívül 20 más országban is vásároltak mobillal. Hiszen ahol lehet Paypass bankkártyával fizetni, ott a mobil is működik.

Így működik a mobilos vásárlás

A mobillal úgy kell fizetni a kasszáknál, mint amikor hagyományos PayPass bankkártyát használunk, tehát csak oda kell tartani a műanyag kártyát vagy az okostelefont a terminálhoz, és néhány másodperc alatt megtörténik a fizetés. A MobilTárca megoldásában a bankkártyát egy szoftver helyettesíti, és az okostelefon a rövid hatótávolságú rádiós csip (NFC) segítségével tud kapcsolatba lépni a pénztárgép leolvasójával.
Tovább

Papírkupacot imitál az Android 5.0

2014. július 2., 00:34 Módosítva: 2014.07.29 10:52
94

Ritkán kezdődik azzal egy cikk megírása, hogy parancssorban kell kódot futtatni, de amikor így van, akkor csak a szopás van vele. Most is ez történt velünk a nemrég bemutatott Android 5.0 L telepítése közben, és a Google foghíjas útmutatója sem segített rajtunk, csak rögtönzéssel tudtuk rátenni a szoftvert a Nexus 7 tabletünkre. Nem a Google-t hibáztatjuk, hiszen a mostani kiadást csak a fejlesztőknek szánta, akiknek a kisujjukban van minden trükk. Szóval aki a kisujjával csak a fejét vakargatná egy hibaüzenet láttán, az ne vágjon bele.

Anyagból van, igen azt hazudták

Sundar Pichai, az Androidot fejlesztő részleg vezetője azt mondta a szerdai bemutatón, hogy az 5.0 a rendszer eddigi legnagyobb frissítése. Amellett, hogy a fejlesztők ötezer új módszerrel tudnak hozzáférni a rendszer beépített eszközeihez (vagyis ennyi új API, programozási interfész lesz), teljesen átalakul a grafikus kezelőfelület is.

Tovább

A Galaxy S5 miniben is lesz ujjlenyomatolvasó

2014. július 1., 14:45 Módosítva: 2014.07.01 18:24
8

A Samsung újra csökkenti zászlóshajó androidos telefonjának méretét: a Galaxy S5 mini 4,5 hüvelykes (720x1280) kijelzővel érkezik, ami kicsivel nagyobb, mint az előző, 4,3 hüvelykes  Galaxy S4 mini.

Galaxy S5 mini
Galaxy S5 mini

Ugyan a cég mini jelzővel illeti, de a specifikációkon is változtattak: gyengébb processzor és kevesebb ram fér bele, sőt, kidobták az S5 16 megapixeles kameráját is, ebbe a verzióba csak 8 megapixel fért.

Tovább

Mától olcsóbban telefonálhat külföldről

2014. július 1., 10:35 Módosítva: 2014.07.01 14:42
218

A három nagy hazai mobilszolgáltató kihirdette a július elsejétől érvényes roamingdíjakat, vagyis a külföldi mobiltelefon-használat pluszköltségeit. A változtatást az Európai Unió szabályzata írja elő. Az EU 2007 nyara óta szabályozza a mobilozás árát, és azóta a kimenő hívások percdíja – mai árfolyamon számolva – nagyjából 90 forinttal, a bejövő hívásoké 57 forinttal, a kimenő sms ára majdnem a felére, az adatforgalom díja pedig a harmadára csökkent. Ha az uniós beavatkozás előtti állapotot vizsgálnánk, még nagyobb lenne az árzuhanás mértéke.

2014 júliusától a június 5-én meghatározott díjak érvényesek, ezek szerint hívásindítás legfeljebb 19, a fogadás pedig 5 eurocentbe kerül majd, míg az sms ára 6 centre csökken, az adatroaming ára megabájtonként 20 eurócentre (61 forint) mérséklődik.

A Telenor, a Telekom és a Vodafone új árszabása ennek megfelelően a korábbinál olcsóbb, 74,40 forintos hívásindítási és 19,50 hívásfogadási díjat kér majd percenként. Szöveges üzenetet 23,5 forintért küldhetünk, az mms 78,33 forint.

A mobilinternet roamingdíja is mérséklődött, az egyes díjzónában, vagyis az EU területén ez 71–79 forint lesz megabájtonként szolgáltatótól függően, illetve aszerint, hogy számlás vagy kártyás ügyfélről van szó. A szolgáltatók csomagajánlatait használva még ezt az árat is csökkenthetjük, így utazás előtt érdemes átböngészni a három cég oldalait.

Az árak nagyjából 310 forintos euróárfolyammal jönnek ki, természetesen akkor, ha a 27 százalékos áfát is rászámoljuk a forgalmi díjakra.

Kanadában startol el a magyar fotós app

2014. június 26., 12:02 Módosítva: 2014.06.26 14:53
78

Két évvel ezelőtt az év alkalmazásának választották meg a Smartmobil konferencián, idén pedig 72 millió forintos kockázati tőkével indulhat el világhódító útjára a Genio Studio képválogató alkalmazása, a Sortpad.

Az iOS-re telepíthető alkalmazás segítségével percek alatt szét tudjuk válogatni a telefonnak készített fényképeinket. A gyorsaságot a "húzd és dobd" megoldás biztosítja, ugyanis a kijelző közepén megjelenő fotókat egyszerűen csak a kijelző megfelelő oldalára kell húzni. (itt letölthető)

Tovább

Androidra fejleszt a Nokia egyik csoportja

2014. június 20., 00:39 Módosítva: 2014.06.20 12:31
9

A Nokia már egy ideje fenntartott egy technológiai csoportot, amely független volt a Microsoftnak eladott telefonos részlegtől, és most ez lett a cég saját startupja. Az első projektjük pedig egy Androidra telepíthető szoftverindító menü, a béta fejlettségi szinten lévő Z Launcher.

Annyiban szokatlan az új menü működése, hogy nem ikonok közt kell navigálni, hanem elegendő rárajzolni a kijelzőre egy betűt, és máris megjelenik a kijelzőn egy appokból és névjegyekből álló lista. Brook Eaton, a Nokia termékmenedzsere a Verge-nek elmondta, a kutatóik  azt látták, hogy a rengeteg app használata komoly rendszerezési problémákat okoz, és a mappák nem kínálnak túl jó megoldást.

Tovább

Az Amazon bemutatta saját okostelefonját

2014. június 18., 21:21 Módosítva: 2014.07.23 09:40
47

Jeff Bezos, az Amazon alapítója és vezérigazgatója bemutatta a cég első okostelefonját. A Fire Phone-ról régóta szóltak már a pletykák, és logikus is volt, hogy a Kindle e-könyv-olvasó és a Kindle Fire tabletek után az okostelefonok világába vezessen az online áruház következő lépése. A Fire Phone technikai specifikációiban elmarad a műfaj királyainak számító Apple és a Samsung csúcskészülékeitől: a képernyője 4,7 hüvelykes, full hd felbontású, egy négymagos, 2,2 GHz-es processzor, 2 gigabájt memória, és egy 13 megapixeles kamera van benne. ha ez nem is a legjobbakkal helyezi egy ligába, a készüléket, de azért korrekt, van benne lóerő. A nyers erőn felül azonban az Amazon egy rakás egészen egyedi érdekességet is bepakolt a telefonba.

Az egyik ilyen a telefon sarkaiba épített négy infravörös kamera, amivel a felhasználó fejmozgását tudja követni a készülék, és hozzá igazítani a képet. Ez jó például arra jó, hogy navigációnál a térképet a júzer tekintete után tudja forgatni, de 3d-effektekre is képes. Hogy ebből mit hoznak elő az alkalmazások fejlesztői, az majd kiderül. Az viszont igazi trollmágnes, hogy az Amazon nagylelkűen végtelen tárhelyet ajánl fel ingyen a Fire Phone-nal készített fotók számára, biztosan lesz pár tréfás kedvű felhasználó, aki próbára teszi ezt az ígéretet, és éjjel-nappal fényképezni és archiválni fog vele.

A telefon legizgalmasabb képessége a Firefly nevű rendszer, amiről jó előre le kell szögezni, hogy Magyarországon egyelőre nem lesz elérhető, ugyanis az itthon egyelőre nem futó Amazon Prime szolgáltatáshoz kapcsolódik (ez a rendszer 80 dolláros éves díj fejében ingyenes, 2 nap alatt garantált házhoz szállítűst ad minden amazonos rendelésre). A Firefly röviden azt tudja, hogy a kamerán keresztül gyakorlatilag bármilyen, kereskedelmi forgalomban kapható terméket felismer, és egy gombnyomással már meg is rendelhetjük az Amazon Prime-on. Bezos ígérete szerint a rendszer 100 millió féle terméket tud azonosítani. Ebbe beleértendők például zenék és filmek is. És ha valami véletlenül nem működne, ott van segíteni a MayDay, a cég napi 24 órában működő ügyfélszolgálata.

A Fire Phone-on az Android-alapú saját Amazon-operációsrendszer, a Fire OS fog futni, első körben csak Amerikában, az AT&T szolgáltatónál lesz kapható, 199 dollárért (45 ezer forint), két éves hűségszerződéssel.

Egyre több az okostelefonos internetező

2014. június 17., 09:11 Módosítva: 2014.06.17 13:23
22

A Gemius felmérése szerint a magyar internetfelhasználók 57 százaléka rendelkezett okostelefonnal 2014 januárjában. Az okostelefon-tulajdonosok 29 százaléka még viszonylag friss a csoportban, nekik alig egy éve van ilyen telefonjuk. A veteránok aránya igen magas, 43 százalék már legalább 2 éves tapasztalattal rendelkezik.

Tovább

Előretelepített kémprogram a kínai telefonon

2014. június 16., 14:07 Módosítva: 2014.06.16 19:14
54

Nemcsak a gyengébb minőség miatt kell vigyázni a kínai okostelefonokkal, a gyártók üzletpolitikája sem felel meg az európai irányelveknek: a Samsung Galaxy S4-re hasonlító, de annak töredékébe kerülő kínai Star N9500 beépített kémprogrammal került a boltokba.  A kártevőt a G Data szakembere, Christian Geschkat fedezte fel. Most először derült ki, hogy egy gyártó fertőzött készülékeket szállít.

Tovább

Ezzel vonul harcba a Samsung az iPad ellen

2014. június 13., 12:28 Módosítva: 2014.06.13 18:54
15

Tucatnyi különféle tabletet gyárt a Samsung, de egyik sem mondható igazán csúcsmodellnek, de mindegyikben van valami, amiben jobb a többinél, a riválisoknál. A dél-koreai cég azonban változtatni akar ezen, mégpedig a bemutatásával, ami úgy néz ki, mintha a péklapát nagyságú Galaxy S okostelefon tepsi méretűvé kinyújtott változata lenne.   

Tovább

Szuperolcsó mobilokat dob piacra a Mozilla

2014. június 12., 16:02 Módosítva: 2015.09.07 08:30
4

Még az idén elérhetőek lesznek Indiában és Indonéziában a 25 dolláros okostelefonok, amelyeken Firefox OS fut. Ezt maga a Mozilla vezetője jelentette be.

A Mozilla az okostelefonok alsó kategóriáját célozta meg operációs rendszerével, nem is lesznek több száz dollárra kerülő mobiljaik. A Google és az Apple legújabb versenytársaként céljuk, hogy a fejlődő piacon szerezzenek részesedést.

A cég eddig négy gyártóval és öt szolgáltatóval kötött megállapodást, hogy Európában és Latin-Amerikában is árulja a mobilokat. A gyártók között van a ZTE és az LG, a szolgáltatók között pedig megtaláljuk a Telefónicát, Deutsche Telekomot és América Móvilt.

Ezekben a régiókban még hatvan dollár felett vannak az árak, ami ugye magas az ázsiai fejlődő országok lakóinak. Éppen ezért a lehető legalacsonyabban próbálják árulni az új készülékeket. A cég a kínai Spreadtrum Communications segítségével tud most 25 dolláros mobilokat gyártatni.

A Mozilla arra számít, hogy még idén tízmillió mobilt adnak el. Jelenleg egymillió telefonon fut a Firefox operációs rendszer.

Lopásgátlót tesz mobiljába az LG

2014. június 12., 10:13 Módosítva: 2014.06.12 12:26
4

A mobiltelefonok könnyű célpontjai a tolvajoknak, hiszen egy-egy okostelefont nem könnyű beazonosítani, könnyen tovább lehet adni. A különböző mobilgyártók már régóta keresik a problémára a megoldást.

Az LG most a McAfee biztonságtechnikai céggel szövetkezik, hogy a legújabb csúcstelefonját valahogyan megnehezítsék a lopást. A dél-koreai cég nemrég mutatta be a G3 csúcskészüléket és mivel nem olcsó, szeretnék megóvni vásárlóikat a veszteségtől.

A mobilon van egy Kill Switch nevű alkalmazás, amellyel minden tartalamat le lehet törölni, ha a felhasználó elveszti vagy ellopják tőle a mobilt. De ez nem elég. A mobilokra a McAfee Mobile Security alkalmazást is ráteszik. Ez egyrészt vírustámadás elleni védelmet nyújt, menti az adatokat, távoli elérést és zárolást biztosít, valamint mindent lehet törölni a mobilról. Van egy plusz funkciója is, kijelzőzárjával megakadályozza, hogy visszaállítsák a gyári állapotot, rootolják, feltörjék a készüléket. Így a tolvajok nem tudják eladni, hiszen ki venné meg a használhatatlan telefont.

Ingyenes lett a Swiftkey

2014. június 11., 13:07 Módosítva: 2014.06.12 00:33
67

Az Android egyik legnépszerűbb és legjobb virtuális billentyűzete a Swiftkey, és mostantól fizetni sem kell érte. Természetesen a fejlesztőknek azután is szükségük lesz bevételre, ezt a letölthető extra tartalmak árából fogják biztosítani maguknak.

Tovább

Lenyűgöző hajlítható kijelző a Nokiától

2014. június 11., 10:56 Módosítva: 2014.06.11 16:25
147

Egészen meglepő újítással, összehajtható kijelzőkkel állt elő a Nokia egy akadémiai konferencián. A San Diegóban múlt héten megrendezett Society for Information Display (SID) 2014 konferencián a Nokia két nagy felbontású oled-kijelző prototípusát mutatta be.

Az elsőt a Nokia könyvszerű kijelzőnek hívja, mert két rétegben hajtható össze. A másodikat három rétegben lehet összehajtani. Mindkét kijelző 5,9 colos és 1280×720 pixel felbontású.

Nokia-flexible-3
Fotó: techon.nikkeibp.co.jp

Lenyűgöző látvány, hogy 2 milliméteres sugárban hajlik meg a kijelző, tehát a rétegei majdnem összeérnek. Ez sokkal komolyabb dolog, mint a Samsung és az LG enyhén meghajlított kijelzői. A Nokia azt állítja, hogy a paneleket legfeljebb százezerszer lehet összehajtani, utána tönkremennek.

Egyetlen nagyon lényeges információ nem derült ki a konferencián: hogy a Nokia, miután lepasszolta a mobilgyártói üzletágát a Microsoftnak, mihez akar kezdeni a kijelzővel, mikor és hogyan tervezi piacra dobni.

Hazudik rólunk az Apple iOS 8

2014. június 11., 09:13 Módosítva: 2014.06.24 09:07
37

Bekapcsolva hagyott wifivel nemcsak annak az esélyét növeljük, hogy néha elcsípünk egy-egy ingyenes és nyitott hotspotot, hanem annak is, hogy a kereskedők, marketingcégek és kormányzati ügynökségek folyamatosan ismerjék a tartózkodási helyünket.

Vannak kifejezetten erre szakosodott cégek is, mint például a bevásárlóközpontoknak dolgozó Euclid Analytics, amelyek még a készülékünk típusát is feljegyzik, valamint az eszközünk egyedi hálózati azonosítóját, amely Media Access Control (MAC) cím néven ismert.

Ez a MAC-cím egy egyedi hexadecimális számsor, amit az általunk használt hálózati eszközök be tudnak olvasni. Az Apple azonban nem szereti segíteni a felhasználókat nyomon követő reklámcégeket, és az ősszel elérhetővé váló iOS 8 operációs rendszerben egy újabb megoldást vezet be, hogy megzavarja a tevékenységüket. Egy programozó arra jött rá, az iPhone-ra és iPadre készülő új rendszer véletlenszerű MAC-címet használ, amikor környékbeli hálózatokat keres.

Ezzel az Apple megakadályozza, hogy cégek kémkedjenek utánunk, hiszen nem tudják majd, hogy ugyanaz az eszköz lépett fel a hálózatukra többször is. Az Apple egyébként korábban is blokkolta a MAC-cím elérését a felhasználói privacy érdekében. Az iOS 7 rendszeren nem jelenhetnek meg olyan alkalmazások, amelyek ezzel az azonosítóval követik nyomon a júzereket.

Kinect lesz a Microsoft mobiljaiban

2014. június 10., 13:30 Módosítva: 2017.10.25 18:38
39

A Kinectéhez hasonló funkciók kerülhetnek a Microsoft következő csúcstelefonjába, ami most McLaren kódnéven ismert. Annak nem lenne sok értelme, ha a telefontól távol, a beépített kamera előtt kellene ugrálnunk és hadonásznunk, ezért a Microsoft inkább a kijelzőbe épít olyan szenzorokat, amelyek a felület megérintése enélkül is érzékelik mozdulatainkat.

A Verge úgy tudja, hogy a cég által 3D Touch vagy Real Motion néven emlegetett megoldást még a Nokia fejlesztette ki az elmúlt években. A McLaren valószínűleg a Lumia 1020 utódja lesz, hasonlóan púpos háttal, profi kamerával.

Tovább

Ezekkel a kütyükkel érdemes belevágni a nyárba

2014. június 8., 16:40 Módosítva: 2020.06.08 11:46
49

Megelőzés

Nyaralás előtt vegyünk egy csomag vastagabb anyagú, simítózáras tasakot, amelyekben meg tudjuk óvni elázó dolgainkat a portól és a vízcseppektől. Ha eddig nem volt, most érdemes szerezni az okostelefonhoz védőtokot és kijelzőfóliát. Utóbbiból a matt lesz jó, mert erős napsütésben sem csillog.

Tovább

Szépen fejlődnek a kínai mobilok

2014. június 8., 08:56 Módosítva: 2014.06.09 10:39
6

Mostanáig kevés kínai mobilgyártó tudta bebizonyítani, hogy nemcsak olcsó bérgyártásban és hightechnek kinéző elektronikai hulladék termelésében jó, hanem képes megtervezni, összerakni és rengeteg vevőhöz eljuttatni egy-egy okostelefont. A Huawei közéjük tartozik, és az Ascend P7 a soron következő jelöltje a piac letartolására. Csupán a piacot kell pontosan definiálni.

Tovább

Lehallgatásokról beszélt a Vodafone

2014. június 6., 13:35 Módosítva: 2014.06.07 11:15
1275

A világ egyik legnagyobb mobilszolgáltatója elhatározta, hogy megtöri a csendet a kormányzati ügynökségek lehallgatási tevékenységével kapcsolatban. A Vodafone globális központja pénteken fogja kiadni az első jelentését arról, hogy az államok miként monitorozzák az emberek beszélgetéseit, miként gyűjtenek adatokat a tartózkodási helyükről a mobilszolgáltatók segítségével.

Tovább

Árat csökkent a Microsoft

2014. június 6., 09:59 Módosítva: 2014.08.22 09:07
6

A vásárlók arra számíthatnak, hogy a közeljövőben 200 dollár alá esik a Microsoft okostelefonjainak ára. Nick Parker, a cég alelnöke szerint erre azért van szükség, hogy versenyképesebbek legyenek a versenytársaknál.

Az áresés a tabletekre is vonatkozik, számos 7, 8 és 10 hüvelykes termék ára lesz versenyképes a piacon. Tavaly még hármassal, négyessel és ötössel kezdődtek a termékek árai, idén egyessel kezdődnek a legolcsóbbak.

Az áresés egyértelműen annak köszönhető, hogy a Microsoft jókora szeletet szeretne kihasítani magának az okostelefonok piacáról. A piacvezető ugye a Google az androidos készülékekkel, a mobil- és a tabletpiacon is messze megelőzi versenytársait.

Ezt jórészt annak köszönheti, hogy ingyen adja a szoftvert a gyártóknak. A Microsoft szoftverfejlesztő cégként hagyományosan pénzt kért a gyártóktól az operációs rendszerért, de idén először ingyenessé tette a Windows használatát a 9 hüvelykesnél kisebb eszközökre.