új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A rendőrség keresi azt a két fiatal férfit, akik 2016. december 1-én nem sokkal délután négy előtt, Budapest, X., Bihari út és Balkán utca kereszteződésében megrongálták a 3-as villamos egyik ajtaját.

    A bűncselekményről a villamos kamerája képeket készített. Az egyik elkövető egy 25 év körüli, fekete, rövid hajú férfi, aki kék kapucnis kabátot, kék farmernadrágot és fehér fűzős, kék cipőt viselt. Társa egy 18-20 év körüli, felnyírt hajú férfi, aki zöld ujjú, fekete kabátot és kék farmernadrágot viselt,írja a Police.hu.

  • A CNN látványos anyagot készített az állat- és növényfajok eltűnéséről. Görgesse végig a cikket, amiben sok kép és kevés szöveg gondoskodik a maradéktalan szórakozásról.

    breki
    Fotó: cnn.com
  • Olvasónk, András küldött pár szomorú képet az Urbanistának, hogy csúnyán összetörték a gyönyörű Zsolnay-kutat a Várban. A Tóth Árpád sétányon álló alkotást 1973-ban ajándékozta Pécs város és Baranya megye Budapestnek Óbuda, Buda és Pest egyesítésének centenáriumára. Hogy miért ilyen török turbános, azt nem tudom, de szeretetre méltó kutacska. Reméljük, hamarosan ismét olyan lesz, mint új korában.

  • A Sonline találta meg egy átlagos anyuka videóját, amit kevesebb mint egy hét alatt már majdnem két és fél millióan néztek meg. És ez nem is csoda: nincs az a filmkészítő vagy novellaíró, aki mindössze fél percben ilyen pontosan meg tudná mutatni az anyaság minden szeretetteli nyomasztóságát. De tényleg hiába ír róla bármit az ember, ez a fél perc magáért beszél.

  • A 444 olvasója azonosította be a kormány sikereit hirdető plakátokon látható férfit, a lap pedig megkereste őt. A vállalkozó megerősítette, hogy ő látható a plakátokon.

    A férfiról annyit lehet tudni, hogy egy eléggé sikertelennek mondható vidéki bútorkereskedéssel foglalkozó céget üzemeltetett, amely évekkel ezelőtt körbetartozások miatt tönkrement: jelenleg 11 végrehajtás van a cégén, és a NAV megyei igazgatósága is a tartozás behajtását rendelte el. (Frissítés: mint azt a vállalkozó az Indexnek elmondta, ezek törlése már folyamatban van a NAV-nál.)

    A vállalkozó a lapnak azt mondta, magánemberként szerepel a képeken, jelentkezett a felhívásra, és őt választották ki. Azt is elmondta, hogy ő nem csaló, van egy családi vállalkozása, ami rendben működik, a másik, eladósodott cég ügyeit pedig igyekezett lezárni. (444)

  • Nagyvonalúan parkoló autósok rovatunk újabb gyöngyszeme, kár is minden szóért.

    20170108 124152
  • Harminc éve jelent meg a U2 The Joshua Tree című albuma, amit Bonóék gigantikus turnéval készülnek megünnepelni. Azon valószínűleg meg se lepődik senki, hogy az európai helyszínek közé nem fért be egy magyar dátum, de azon talán már elkeserednek páran, hogy még a környékünket is elkerülik. Akinek nagyon fontos lenne mégis ott lennie egy bulin, leginkább a fapados repjegyek árait érdemes összehasonlítania: Barcelona, Berlin, Amszterdam, London, Róma, Dublin, Párizs és Brüsszel közül egyikre se lehet azt mondani, hogy igazán megéri átszaladni egy jó bulira. Az összes dátum a Billboardon olvasható.

  • Az orosz reklámszpot szerint a szelektív gyűjtés a mi dolgunk, és nem a mosómedvékért, ugyanakkor érdekes kérdés, hogy miért is nem adunk szemetet a mancsukba, ha ilyen kreatívan és jó ritmusérzékkel használják fel.

  • Szabolcs megyéből jelentkezett be a Twitterére Geert Wilders.

    parasznya.png

    A holland szélsőjobboldali, bevándorlás-ellenes politikus arról nevezetes, hogy gyűlöletbeszédért decemberben elítélte hazájában a bíróság és hogy magyar a felesége, az ő anyukájához jöttek látogatóba. 

    A bejegyzést a Hvg.hu vette észre.

  • A Városmajori Gimnázium hivatalos Instagram oldalára tette fel ezt a videót, amin az iskola fűtési rendszerének hibái okozta kisebb özönvíz látható.

    clke

    Az iskola közben egy másik videót is feltöltött, ahol látszik, hogy a plafonból is ömlik a víz:

  • Ráadásul a grafikonon Magyarországon a tervezett költség van, ami a korrupció miatt bőven megnőne még abban a nagyon szomorú esetben, ha végül Budapest nyerné el a rendezése jogát.

    15894599 1612726715702927 946616506195253606 n
    Fotó: Facebook

    A chart közzétevője, a Vakmajom blog ráadásul még egy nagyon fontos dologra emlékeztet, mégpedig arra, hogy az olimpia a nagy gazdaságok luxusa, ahol a túlköltések is kijönnek a GDP elenyésző töredékéből. Eddig az egyetlen kisebb gazdaság, ami próbálkozott a rendezéssel, az a Görögország volt, ami utána be is csődölt.

  • A borzasztó mínuszok előnye, hogy bárki elvégezheti ezt a csodálatos kísérletet.

    Így fagy jéggé egy nagy palack víz a szemünk előtt 10 másodperc alatt:

    Túlhűtés

    Kezemben egy palack bontatlan ásványvíz, ami eltöltött 6-7 órát az erkélyen. A víz túlhűtött állapotban van, azaz a hőmérséklete fagyáspont alá csökkent, anélkül, hogy megfagyott volna. Ehhez lassú hűtés, és rázkódásmentes állapot kell, valamint tökéletesen tiszta folyadék. Rázásra, ütésre aztán beindul a látványos jégképződés, miként az látható.

  • Január 10-én lesz egy éve, hogy meghalt David Bowie. Egy nappal az évforduló előtt jelent meg a klipje, amit Tom Hingston rendezett a No Plan című számra. A klipben tévék fölött a Newton Electrical felirat látható, ami utalás Thomas Jerome Newtonra: ilyen nevű karaktert játszik David Bowie a The Man Who Fell to Earth című filmben.

  • Én speciel elég gyakran nézek némafilmeket, amiknek külön bájt ad, hogy akármilyen zenét lehet keverni alájuk. Mondjuk ott az egyik nagy kedvencem, az 1929-es Ember a felvevőgéppel, Dziga Vertovtól. Aki szereti, megnézheti igazi, régi vonalas, neoromantikus aláfestőzenével, azután van egy másik, jó kis lendületes verzió zörejekkel, amely állítólag a rendezői utasítások nyomán készült 1994-ben. És persze ott a Cinematic Orchestra acid-jazz kompozíciója, amelyik annyira kerek, hogy egy barátomnak megvan lemezen és sokáig nem is tudta, hogy ez filmzene.

    Éppen ezért nagyon izgalmasnak ígérkezik az a január 12-i előadás, amelyet az Átlátszó Hang 2017 keretében mutatnak be a Müpában.

    15826108 10154920337099573 8414615412109539490 n?oh=dd28a952031d
    Fotó: Átlátszó Hang

    Mr. West rendkívüli kalandjai a bolsevikok országában egy 1924-es szovjet burleszk, természetesen politikai üzenettel. Az amerikai hittérítő (akinek szemüveges figuráját Harold Lloydról nyúlták) rettegve érkezik Moszkvába, ahol biztos mindenki barbár, ám természetesen pozitívan csalódik, és a végén (SPOILER!) táviratoz a feleségének, hogy tegyen ki egy Lenin-képet a szobájába.

    Na igen, ez alapján nem egy Ember a felvevőgéppel. Viszont kultúrtörténeti szempontból kifejezetten érdekes alkotás (főleg a mai orosz propaganda tükrében), és a bárgyú történet ellenére kifejezetten szórakoztató - főleg a Vadkelet ábrázolása, ami simán felveszi a versenyt az amerikai burleszkekkel.

    Jelenleg is több zenével van fenn a neten. Ez egyorosz-norvég verzió, countryval és különböző népzenékkel turbózott rockkal, ez meg itt egy klasszikus némafilmzenés fogásokkal operáló.

    Most a bécsi Konzerthaus felkérése (hogy miért pont ezt a filmet szemelték ki, nem tudom) egy fiatal magyar zeneszerző, Varga Judit komponált új kísérőzenét, amit az osztrák Ensemble PHACE ad elő csütörtökön. Előtte a szerzővel beszélgetnek a műről.

  • Alberto Contador persze melegégövi edzőtáborba is jár, de ha akar, otthon is tekerhet. Ön is utánozhatja, ha mondjuk nem egy 30 négyzetméteres garzonban, hanem annál jóval tágasabban lakásban él.

    A Tour-bajnok magyarázata szerint azért bringázott otthon új kerékpárjával, mert új csapatának felszerelésével az érvényben lévő szabályok szerint csak január 1-jétől mutatkozhat nyilvánosan. Ebből következik, hogy a videó valamikor az év utolsó napjaiban készülhetett, bár csak most hétvégén posztolta.

  • Itt a stand, keressék meg rajta a kiállított terméket:

    Nincs meg? Pedig ott figyel középen, a két malomkő között:

    linkzoom
    Fotó: Bolcsó Dániel / Index

    Egyébként egy LINK nevű, tenyérben elférő kis dobozról van szó, amely víz- és ütésálló, 2 terabájt adat fér el rajta, amit lehet róla Bluetooth-on és wifin streamelni. Az én különdíjamon kívül amúgy a CES leginnovatívabb termékeinek járó plecsnit is kapott Las Vegasban.

  • Steve Jobs 2007. január 9-én mutatta be az első iPhone-t, az Apple első okostelefonját. Az Apple akkori vezére azt mondta a színpadon, hogy az új készülék egy kicsit szélesebb iPod érintőkijelzővel, egy forradalmi mobiltelefon és áttörő internetes kommunikácós eszköz. Íme maga a bejelentés.

  • Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke vasárnap Budapesten, a magyarországi német önkormányzatok napján rendezett ünnepségen jelentette ki a címben olvasható állítást, és ezen a hideg hétfőn ez kifejezetten lélekmelengető lehet sokaknak.

    Hát még ha azt is elmondjuk, hogy Gulyás szerint a német-magyar barátság megkérdőjelezhetetlen érték minden magyar kormány számára a rendszerváltás óta! Sőt: 

    ennek az ünnepnapnak a legitimációja közvetlenül levezethető a magyar alaptörvényből, amely kimondja, hogy a Magyarországon élő nemzetiségek részei az ősi politikai közösségnek és államalkotó tényezők.

    Ha valaki hirtelen most nem érti, mi meg hogy, azt az Országgyűlés alelnöke (ez jelen esetben Gulyás) emlékeztetett

    az alaptörvény 29. cikkére,

    amely szerint minden, valamely nemzetiséghez tartozó magyar állampolgárnak joga van önazonossága szabad vállalásához és megőrzéséhez, joga van az anyanyelvhasználathoz, a saját nyelven való egyéni és közösségi névhasználathoz, saját kultúrája ápolásához és az anyanyelvű oktatáshoz. Az alaptörvény hovatovább rögzíti azt is, hogy a Magyarországon élő nemzetiségek helyi és országos önkormányzatokat hozhatnak létre.

    De hogy visszatérjünk a címben foglaltakhoz (és az MTI-nél megjelent összefoglalóhoz), Gulyás hangsúlyozta, a német közösség jelenléte az országban az államalapítással egyidős, arról nem is beszélve, hogy

    az első magyar "first lady", államalapító Szent István felesége egy bajor nő, Gizella hercegnő volt.

     A Fidesz politikusa rámutatott arra is, hogy az itt élő németek mindig is hűséges polgárai voltak az országnak.

    (A gálaműsor keretében adták át a magyarországi németség legmagasabb kitüntetését, amelyet idén Ahmann György zenepedagógusnak, karmesternek, Gáspárné Kerner Anna pedagógusnak, oktatási szakértőnek és Heves Ferenc oktatási szakértőnek, pedagógusnak és tankönyvszerzőnek ítéltek oda.)

  • Pornósztárok olvassák fel a nekik címzett leggázosabb rajongói üzeneteket:

  • Az Országgyűlés Hivatalának munkatársai nekiláttak az ország karácsonyfájának lebontásához. A fenyőfa feldarabolása után a faanyagot rászoruló tűzoltók családjainak adják oda. A kordont képező szánkókat pedig a rendvédelmi szervek hősi halott munkatársainak gyermekei kapják meg.

  • Legalábbis egy 250 ezer e-mailen végzett felmérés szerint, amely arra jutott, hogy a legtöbb helyesírási hibát hétfőn ejtik az emberek a levelezésükben, egész pontosan az e-mailek tárgyában. A legkevesebbet pedig valamiért a hétvégén (amikor vélhetően eleve jóval kevesebbet íméleznek).

    Kép: Boomerang

    Az is kiderült az adatokból, hogy ha már az e-mail tárgyában hibát vétünk, akkor meglepő módon kisebb valószínűséggel fognak válaszolni magvas gondolatainkra. Alapból ugyanis 34 százalékos a válaszadási arány, a hibás tárgyú levelekre viszont csak 29 százalék. 

    A legjobban egyébként azokat sújtják levelezőtársaik, akik kis kezdőbetűvel írja a tárgyat, ami azért annak fényében meglepő, hogy ennél sokkal súlyosabb problémák tudnak előfordulni.

    (QZ)

  • A Magyar Hírlap szintet lépett és karakterszámrekordot döntött ma reggel. Ezzel:

    Screen Shot 2017-01-09 at 9.08.28.png
  • Szombaton jött a fotó, hogy befagyott a lillafüredi vízesés is a nagy hidegben, vasárnap pedig már videó is lett arról, hogy ha már egyszer ott volt egy nagy darab jég, gyorsan akadt valaki, aki megmászta.

  • A statisztikák szerint most már két éve átlagosan legalább minden áldott héten történik olyan eset, amikor egy csecsemő lőfegyverrel megsebesíti magát vagy valaki mást, írja a PressUnion.

    Sőt, a csecsemőlövöldözések száma növekvő tendenciát mutat, 2016-ban hat százalékkal nőtt. A legtöbbször magukat lövik le a csöppségek, amikor fegyver kerül a kezükbe, és sajnos egyre többször is halnak bele az ilyen esetekbe: tavaly októberig egészen pontosan 16 kisgyerek ölte meg véletlenül magát.

    A jelenség oka természetesen az, hogy a kisgyerekek egyre gyakrabban találkoznak kibiztosított lőfegyverrel, amikor a lakásban garázdálkodnak, és játék közben véletlenül elsütik a fegyvert.

    A legtöbb ilyen eset Georgia államban történik, ahol történetesen nem kötelezi törvény a fegyvertartókat arra, hogy bébizárat tegyenek a fegyverre. Ugyanezen államban egyébként kiskorúak is kaphatnak vadászengedélyt, és szüleik felügyelete mellett viselhetnek fegyvert.

  • Na jó, igazából már eddig is mindenki számára világos volt, hogy ez az Egyesült Államok, de most újabb adat támasztja alá a dolgot: az év elején felállt 115. kongresszus 535 tagjából mindössze egyetlen van, aki nem tartozik vallási felekezethez.

    Az egy szem vallástalan egyébként Kyrsten Sinema arizonai demokrata képviselő. Tíz további törvényhozó nem hajlandó elárulni vallási hovatartozását, de még így is az a helyzet, hogy

    • a kongresszus legalább 98 százaléka vallásos,
    • a keresztények aránya pedig 91 százalék.

    Ezzel amúgy a keresztények jelentősen felülreprezentáltak a törvényhozásban, miután az amerikai társadalomnak 71 százaléka vallja magát kereszténynek.

    A nem vallásosok aránya viszont 22 százalék, tehát ha csak ezt az adatot nézzük, akkor ők a legkevésbé reprezentált csoport. Amiben az is szerepet játszik, hogy nekik alacsonyabb a voksolási hajlandóságuk. Bár lehet, hogy pont azért alacsony a voksolási hajlandóságuk, mert nincs, aki képviselje őket.

    (The Atlantic)

  • Másodfokú, narancssárga riasztást adott ki hófúvások veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az érintett térségek friss hóval fedett területein a szél magas hótorlaszokat emelhet. A riasztások által érintett területeket, járásokat ezen a linken található, folyamatosan frissülő térképen követhetik nyomon.

    riasztas.png
    Fotó: OMSZ / met.hu