új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A parlament tavaszi ülésszaka nemcsak azért volt érdekes, mert számos fajsúlyos témát lehetett megvitatni, hanem az Orbán-Vona-csörte miatt is. A Jobbik elnökét Orbán Viktor egy megsemmisítőnek szánt mondással próbálta elhallgattatni:

    A miniszterelnök azt mondta, hogy

    nem én szoktam más férfiak szoknyája mögé bújni.

    Ok, tehát a férfiak szoknyája. Ki tudja, hova fajult volna a vita, de erre a Jobbik-elnök már nem reagálhatott, mert a miniszterelnök régi harcostársa, Kövér László egyszerűen nem adott neki szót.

    A kormány-közeli média által tavaly hetekig lebuzizott Vona Gábor később a Facebookon reagált, mint írta, „Orbán Viktor a parlamenti vitánk során lesüllyedt a saját bulvármédiája szintjére. Olyat tett, amit eddig miniszterelnök nem (...) egy kiégett, megroggyant embert láttam magam előtt vagdalkozni, aki nagyon félti a hatalmát. A minden alap nélküli homoszexuális vádaskodás úgy tűnik, hogy a kormányfő számára valamilyen rejtélyes okból személyes rögeszmévé vált.”

    A miniszterelnöki buzizásra a Facebookon Lakner Zoltán politológus is reagált Horn Gyula Cölöpök című könyvéből vett idézettel: 

    „1989-ben az akkori külügyminiszter Kelet-Berlinben közli, hogy Magyarország nyugatra engedi a területén tartózkodó több ezer keletnémetet. Az NDK-s kolléga nagyon dühös, aminek hangot is ad, Hornnak, aki rabiátus ember, felmegy a pumpája, és a tolmácshoz fordul:

    - Van olyan szó a németben, hogy taplófejű?

    - Van.

    - És sértő?

    - Sértő.

    - Akkor mondja meg neki, hogy taplófejű.

    Amikor ezt húsz éve olvastam, akkor még, mint Pelikán, a gátőr, nem sejtettem, hogy ez a jelző egyszer a parlamentben buzizó magyar miniszterelnökről fog eszembe jutni.

    Nekem aztán igazán nem kenyerem Vonát védeni, de aki másvalakit egy politikai vitában vélt identitásával támad, mert más "érve" nincs, illetve a "tisztelet kultúrája" jegyében - hogy a plafon nem szakad le - sértésnek szánja a melegséget, az semmiben sem különbözik a szélsőjobboldaltól.”

  • Vigyázzunk a hajórendeléssel, utaljuk a pénzt pontosan, amikor kedvünk szottyan egy

    • 142 méter hosszú,
    • három, 91 méter magas árbóccal felszerelt,
    • 400 millió eurós hajóra,

    különben úgy járunk mint az egyszeri orosz multimilliárdos Andrej Melnyicsenko. Persze a világ 139. leggazdagabb embere a maga 13,4 milliárd dolláros vagyonával azért nagy bajba nem kerülhet, de némi kellemetlenség azért őt is érheti, mint most Gibraltáron, ahol lefoglalták a februárban vízre eresztett, de még a végső simításokra váró hajóját, mert a német gyártó nem kapta meg az utolsó, 15 millió eurós tételt.

    GettyImages-505541818
    Fotó: Sean Gallup / Getty Images Hungary

    A Lomonoszov Egyetem fizika szakán, majd pénzügyi szakon végzett, bankalapítással meggazdagodó, majd többek között a svájci bejegyzésű Eurochem vegyipari cég tulajdonosává váló Melnyicsenko szerint pusztán technikai kérdésről van szó, a pénz hamarosan megérkezik. Érdemes igyekeznie, a hajót a tartozás miatt 6-8 héten belül eladhatják – írta a BBC.

    A milliárdosnak nem ez az első nagyobbacska hajója: 2009-ben rendelte meg azt a motoros jachtot, amelyikkel megjelenve a Temzén elég látványosan kitakarta az ott állomásozó brit katonai könnyűcirkálót. A nem túl fantáziadúsan Motor Yacht A-nak elnevezett hajó egyébként rongyos 300 millió euróért elvihető.

    Csak az utaláskor legyünk pontosak.

  • A devoni Walkhampton buszmegállóját éveken keresztül vandálok tették tönkre, ma azonban az egyik leghangulatosabb megálló Nagy-Britanniában. Egy gerilla belsőépítész megelégelte az ott uralkodó állapotokat, és lakásbelsőt varázsolt az elhanyagolt épületbe. A megálló foteleket és padot kapott, a padra párnák kerültek, a falra képek.

  • A 4-es metrót közel három éve adták át, amiből a környéki lakástulajok sokat profitálhattak, a bérlők meg jól megszívhatták, ugyanis több megálló környékén is megduplázódtak a lakásárak, és feltételezhetően ezzel együtt a bérleti díjak is nagyot nőttek. Konkrétan a Kálvin térnél és a II. János Pál pápa térnél nőttek 2,4 és 2,6-szorosára az átlagárak, de a Rákóczi térnél és a Bikás parknál is majdnem duplázódtak.

    dragulas merteke-20170220.png

    Az Otthon Centrum elemzéséből az is kiderül, hogy a budapesti átlaghoz képest a metró vonalán jobban drágultak a lakások, különösen 2015-ben volt ez látványos. Az elemzés szerint további drágulásra lehet számítani, de a metró vonalán már nem lesz sokkal nagyobb a drágulás a pesti átlagnál. (Portfolio)

  • Screen Shot 2017-02-20 at 17.52.03.png

    2016 a független sajtó kitiltásáról szólt a Parlamentben. Kövér László tavasszal az Index két munkatársa mellett a Hvg.hu, az azóta megszüntetett Népszabadság és a 24.hu egy-egy újságírójának belépését függesztette fel határozatlan időre. Az őszi ülésszakra aztán visszaengedték mindenkit. 

    Októberben jött a következő hullám, a házelnök a 444 egyik parlamenti videóján annyira felhúzta magát, hogy szintén határozatlan időre a konkurenciánk teljes szerkesztőségét kitiltotta a Tisztelt Házból. 

    Az utóbbi időben a kitiltások általában néhány hónapig tartottak: akik nem mehettek be tavasszal, az őszi ülésszak kezdetén már újra tudósíthattak. A 444 viszont a február 20-i üléskezdetkor sem mehetett be az Országházba, amivel továbbra is csorbul a közéleti nyilvánosság. 

    A hétfői ülés előtt pár másodpercre felbukkant a sajtófolyosón a nem kormánypárti médiumokat messziről elkerülő Kövér László, és mi megpróbáltuk kideríteni, hogy meddig tart a 444 kitiltátsa. A házelnök két kézzel tolta el magától a kérdést, és vele együtt az Index tudósítóját, azaz engem is: 

    Kövér László a 444 kitiltásáról
  • – Jó napot kívánok, egy autót szeretnék venni.
    – Üdvözletem, rögtön őkirályi fensége elé vezetem.
    – Na ne szórakozzon, barátom.
    – Dehogy szórakozom. Jöjjön csak... Íme, Mr. Dwayne „The Rock” Johnson... Talán látta már.

    Na, mit szólna, ha így kezdődne egy autóvásárlása egy Ford-szalonban? Meglepődne, ugye? Jó, nyilván akkor is, ha nem tudná, ki az a Mr. Dwayne „The Rock” Johnson, aki ráadásul még őfelsége is, de valószínűleg még inkább, ha tudja.

    Nem hazudtam, ő egy pankrátor, aki ráadásul kriminológus (legalábbis diplomája szerint, sőt, fiziológus is), szóval majdnem olyan, mint egy Ötvös Csöpibe ojtott Doszpot Péter. De ami ennél nagyobb trúváj: édesanyja, Ata Fitisemanu Maivia révén királyi vért is hordoz magában, Szamoán nemesi címet is kapott. És emellett nagyobb rajongója a Fordnak, mint Orbán Viktor a budapesti olimpiarendezésnek: 15 éves kora óta vannak Fordjai, emellett többször szerepelt a gyár reklámjaiban.

    Ahogy most is: ebből a nagyjából egyperces reklámfilmből úgy tűnhet, ő maga a Ford-gyártás élő lelke. Ami remek ihletet adott: ha egyszer feltalálnánk az időgépet (ami tudjuk, miért nagyobb lehetetlenség a hírességmentes reklámnál is), tuti 1977-ben mennék vissza, hogy a Kék fényes Szabó Lászlóval leforgassam a világ valaha volt legtutibb Ladaezerkettes reklámját.

  • Ennyi kellett egy amerikai házaspárnak, hogy végre gyerekük lehessen. A kezelésre összesen 30 ezer dollárt költöttek, amiből 14 ezret kölcsönből álltak, de végül mégis összejött a gyermekáldás, ráadásul duplán, ugyanis ikreket várnak.

    16603049 10103160080789815 950750185144116332 n
    Fotó: Lauren Walker

    A hírt a Facebookon osztották meg. 

  • Az Iho.hu híre szerint szétszakadt a záhonyi sebesvonat. A lap szerint a budapesti kijárati váltókörzetben történt a baleset.

    Névtelen.png

    „A 265-ös Szili épp (alig egyperces késéssel) indult Záhony felé vonatával, amikor az 50 55 29-05 043-5-ös pályaszámú kocsinál szétszakadt a vonat, a szerelvény nem tudta folytatni útját. A mentés idejére a Nyugati pályaudvar 11-17. vágányairól a CV jobb és bal vágányokat kizárták, ez a pályaudvar forgalmában nagyjából tízperces késéseket okoz.”

    A valóságban azonban nem szakadt szét, hanem, mint a MÁV sajtóosztályától megtudtuk, szétakadt. A kocsik elváltak ugyan egymástól, de személyi sérülés nem történt.

    Update: amúgy ezt tényleg szakadásnak hívják, de a MÁV-nál szeretik a szakzsargont. 

  • Valószínűleg ön is átélte már, mennyit kell várni a sürgősségi osztályon kéztöréssel, kisebb sérüléssel, nem életveszélyes panasszal. Persze mindenkinek a saját baja a legnagyobb. Nekem például egyszer az volt a legnagyobb bajom, hogy úgy belerúgtam otthon az ágy szélébe, hogy eltört a kislábujjam. Persze most röhög rajtam, de felebaráti szeretettel kívánom, hogy hasonló élményben sohase legyen része: az a kis bőrdarab ott a lábunkon a benne lévő pici törött csontocskával pokolian tud fájni. És akkor tanulja meg igazán, hogy enélkül a látszólag semmire se való szervecske nélkül alig lehet járni. A sürgősségin azért elég hamar kiderült számomra, hogy más baja bizony lehet nagyobb az enyémnél. Több óra várakozás után így én voltam a legutolsó, akit egyáltalán megnézett egy orvos.

    De van, aki nem tud ennyire türelmes lenni. Ebben pedig nincs különbség egy átlagos magyar kórház és a rendkívül fejlett Ausztrália egyik jól felszerelt kórháza között, merthogy mindkettőbe emberek járnak. A különbség talán annyi, hogy Ausztráliában mindezt igyekeznek elmagyarázni a betegnek. Ettől pedig azt remélik, hogy az amúgy is súlyos helyzetből nem lesz egy másik vészhelyzet. Ha ön már verte ököllel a pultot egy sürgősségi osztályon vagy üvöltözött a betegfelvételnél, nézze meg ezen a kis felvilágosító filmen, mi zajlik mindeközben. (via SA Health

    A várakozás ne legyen vészhelyzet
  • Mi a hétvége gólja, ha nem ez? A szombati Championshipban (angol másodosztály) lejátszott Burton Albion–Norwich City meccsen történt az 52. percben. Egy vendégakció végén Steven Whittaker külsővel akart nagyot rúgni, de csak nagyon ellőtte a kapu előtt keresztbe. Szerencséjére éppen ott állt Cameron Jerome, aki a lábát akarta beletenni a lövésirányába, de pechjére a labda kegyetlenül arcul csapta. És az öröm az ürömben, hogy így gól lett. Az igazi pech, hogy nem járt sikerrel az arculcsapás, a Burton négy perccel később belőtte a győztes gólt.

  • A kiszebáb égetés egy régi, téltemető népszokás, amiben egy telet szimbolázó, rongyból készült embert égetnek el egy máglyán, miközben tavaszköszöntő dalokat égetnek a fázós népek.

    Azonban akárhogy is kutattam a neten, arról sehol sem találtam adatot, hogy a szerencsétlen kiszebábot előtte egy lámpavasra kéne felhúzni, ahogy az a Kisalföld cikke szerint Hódmezővásárhelyen történt:

    Fotó: Délmagyar

    Nem túl szerencsés ötlet, az idősebb korosztályban rossz emlékeket ébreszthet.

  • Ez az öreg szekrény egy Homokmégyen élő idős asszonyé, akinek pénteken szörnyű napja lehetett.

    20172002121935
    Fotó: Police.hu

    46 éves unokája ugyanis ebédtájt rátört, hogy adjon neki pénzt. Amikor nem adott, a férfi dulakodni kezdett vele, majd erőszakkal elvette tőle ennek a szekrénynek a kulcsát, amiből kivett 400 ezer forintot. A nagymama kihívta a rendőröket, akik a helyszínen elfogták az unokáját, majd előzetesbe dugták.

    Attól félek, a nagymama lelki sebei lassabban fognak begyógyulni, mint ahogy a zúzódások eltűnnek a testéről. 

    (Ha nem érti a címet, kattintson ide.)

  • A Duna-Dráva Nemzeti Park egy punkos húzással egy állatfaj ellen uszít a Facebookon, jelesül a cuki szőrös cicuskák ellen. Sajnos nem tudjuk, hogy a szerzőnél mi váltotta ki a passzív-agresszív stílusban írt kirohanást, mindenesetre nemcsak egyetlen bűnös cica, hanem az egész házi macska társadalom a célkeresztjébe került.

    És hogy mi is a bűnük a macskáknak?

    Bármennyire is jól tartjuk, prémium minőségű eledellel kényeztetjük, a macska vadászösztönét a háziasítás nem nyomta el. Sok esetben a gazdik nem is sejtik, hogy doromboló kedvencüknek van egy másik élete is. A házi macskák bizony vadásznak, így rengeteg védett énekesmadár esik áldozatul.

    És ha ez nem lenne elég, akkor itt van

    a kivadult házi macskákhoz kötődő probléma, a vadmacskákkal való kereszteződés. Egyes kutatók szerint a Kárpát-medence vadmacska populációjában már nincsenek genetikailag tiszta egyedek.

    A poszt szerint minderre a megoldás az ivartalanítás, ugyanis

    az ivartalanított kandúrok nem kalandoznak el a vadmacska nőstények után, illetve az ivartalanított házi nőstények sem csábítják a vadmacska kandúrokat pacsmagolási időszakban.

    A szerző szerint ez a felelős állattartás alapja, és csak akkor fogjunk macskatartásba, ha ivartalanítani is tudjuk kedvencüket, mivel

    természeti értékeink, őshonos állatvilágunk nem csorbulhat az emberi felelőtlenség miatt.

    Természetesen nem akarok teljes mértékben a macskák pártjára állni, hiszen mi is többször megírtuk, hogy pihepuha bundájuk mögött egy vérszomjas tömeggyilkos lakik, de abban azért biztos vagyok, hogy nem ők fogják elhozni a világ végét a Kárpát-medencébe. 

  • Amikor megkaptam ennek a hirdetésnek a linkjét Klárától, azzal a szöveggel, hogy egy nagyon klassz újlipótvárosi lépcsőházról vannak benne képek, meg voltam győződve, hogy valamelyik modern, Bauhaus-hangulatú csodáról lesznek benne vásárlócsalogató fotók. De nem!

    01d03246e91d09bcc07e00e568818cb6381d14ce5a wxnh8r.png

    Ennek a háznak a Kresz Géza utcában ugyanis kortárs festményekkel van tele a lépcsőháza. Sőt a bejárattól a gangokig végigvonulnak a képek. Bár nem mindig tudok örülni maradéktalanul az ilyeneknek, itt kifejezetten tetszik, nagyon sokat dob a házon.

    Még több kép a galériában.

    FRISSÍTVE: Közben kiderült, kik is festették ilyen szépre a lépcsőházat! Itt a folytatás.

  • A képen a szegedi határhoz rendelt rendőrök szombaton kapott kajás pakkjában lévő májkrém látható. 

    májkrém
    Fotó: Olvasónk

    Igen, a májkrém kukacos volt. Amúgy is romlott kajákat kaptak, ebből már áll is a bál, bár itt még nem is a májkrémről volt szó.

    Amúgy itt egy másik kép is, ami jól mutatja, mennyire jól bánik az állam a határ őrzésére rendelt rendőrökkel. A képen a mai ebédjük, párizsis zsömle látható.

  • Éppen elkezd cuki lenni, ahogy ez a polip kergeti a vacsoráját a tenger fenekén, és sehogy sem tudja elkapni, de aztán a videó közepén hirtelen fordul a kocka. Nem is mondanék többet, csak annyit, hogy én ezután soha nem fogok sötét vízben búvárkodni!

  • Épp 18 éve, hogy újabb állami pénzből finanszírozott űrturistával űrhajósnemzettel gazdagodott a világ: 1999. február 20-án Szlovákia is ebbe a klubba lépett, miután az orosz Szojuz-TMK-28-cal Ivan Bella a malackai 33. vadász- és bombázórepülő légibázison szolgált tisztje repülhetett 300 kilométer magasra, a Mir űrállomásra. A MiG–21 és Szu–22 repülőgépeken edződött katona 7 nap 21 órát és 56 percet töltött az űrben. A szlovák Farkas Bertalan ezután alezredes, majd ezredes lett, később katonai attasé volt Oroszországban és még egy aszteroidát is elneveztek róla.

  • A hét legérdekesebb olvasói levele úgy kezdődött, hogy van egy szexuális jellegű szó az egyik szinonimaszótárban, amin az egész iskola röhög, érdekelne-e. Naná, hogy érdekelt, mindig is szerettem volna az Index címlapjára rakni ezeket a szavakat, és most végre lehetőségem nyílt rá, mutatom:

    Ezek a szócikkek Szinonima Szótár Diákoknak című kiadványban szerepelnek, amire olvasónk 11 éves húga egy fogalmazás megírása közben bukkant rá. A könyvet pár éve, azaz 2. vagy 3. osztályban vették, az iskola által kiosztott, megvásárolható és ajánlott segédanyagok listája alapján. Az egyébként felvidéki iskolában is felháborodtak, ők sem tudtak róla, milyen szavak szerepelnek az általuk alsósoknak is ajánlott szótárban.

    Megkerestem a szótár kiadóját, a Puedlo Könyvkiadót, amelytől a következő válasz érkezett.

    Az említett kiadvány szerkesztői több hasonló szótár jellegű kiadványt is készítettek, volt referenciájuk és tapasztalatuk ezen a területen. A kiadónk célja egy modernebb, nemcsak a köznapi szavakat magyarázó, de a szleng kifejezéseket is tartalmazó diákoknak szóló szinonima szótár elkészítése volt.

    A kiadványokat lektorálva és korrektúrázva nyomdakészen kaptuk meg. A kölcsönös bizalmi elv alapján tiszteletben tartottuk a szerzői szabadságot. 

    A kötetet magasabb évfolyamoknak, 7-8. osztálynak és középiskolásoknak szánták, bár ez nincs sehol feltüntetve, így kerülhetett az alsósok kezébe is. Az én fiam ugyan még csak 7, de vajon mikor lenne alkalmas megtanítani neki, hogy a baszik kifejezés helyett használhatja a kúrást is? Illetve ha nem akar szóismétlést, és egyszer már leírta, hogy toszás, akkor a következő mondatban inkább a döccintést válassza? 

    Legyen baszás a gyerek szótárában?

  • Vagyis hát persze ezer százalékos biztonsággal ezt nem tudom állítani, de tény, hogy ez az outlet és a most futó reklámkampánya (Szicíliában élő ismerősöm küldte a fotót) annál is kétségkívül eszementebb dolognak tűnik, mint megpróbálni mikroszondával felkutatni Gulyás Gergely agyműködésének helyét.

    Temetkezési outlet hirdetése olasz reklámújságban
    Temetkezési outlet hirdetése olasz reklámújságban

    A vállalkozás ugyanis egy temetkezési outlet, sőt, nem is egy outlet, hanem ha jól értem az ékes olasz nyelvű weboldalt – aminek készítői egy percig sem bíbelődtek az ügyfélbarátság olyan úgymond alapköveivel, mint a majdnem húsz karakterből álló URL, amit negyedjére sikerült pontosan bepötyögnöm – egy, az egész országra kiterjedő franchise.

    Az addig oké, hogy temetés olyan tuti biznisz, mint a Magyarország gyarmatain megvalósuló olimpiarendezések koordinálásával megbízott kormánybiztosnak lenni, de hogy erre outlet épüljön, azt mégis nehéz volt feldolgozni. Viszont most, hogy sikerült, ajánlom figyelmükbe (különösen olaszországi ismerősökkel rendelkezőknek), hogy van még pár napjuk különösen akciósan meghalni: a cég temetési csomagja februárban 2499 euró helyett csak 1499 euró.

    Jól gondolják meg, én azt mondom!

  • A Krisztiánok, Róbertek rosszul teljesítenek, 15 év alatt elvesztették tetszési indexük felét. Az előbbit évi 977 után már csak 452-en, utóbbit évi 590 után már csak 278-an választják gyereküknek.

    De ez semmi ahhoz képest, hogy Kálmánok a 21. században egyszerűen kimutathatatlanok, legalábbis a Magyarnevek.hu remek kis grafikonjai alapján, amiből azt is megmondom, hogy lesz még magyar miniszterelnök, akit Noelnek hívnak.

    2000-ben még a Kálmánnál is ritkább volt, de miközben az Árpád-házban is büszkén vállalt – na jó, akkor is csak egyszer-kétszer vállalt – Kálmán név a nullához tendált, addig a Noelnek tavaly már 978 kisfiút neveztek el.

  • Ha bármikor az életemben, vagy legalábbis az Orbán-kormány regnálása alatt (már ha ez a kettő nem ugyanaz) ingyenpénzhez akarok jutni, nyilván a legegyszerűbb útja egy stadionépítés vagy -felújítás lesz. Lassan már a megyekettőben is minimum lesz a szolárlámpázott, fűthető gyepszőnyeges kis ékszerdoboz, élelmes vállalkozók lassan már a kocsmájukat is állami támogatással festik újra, csak átkeresztelik Stadion presszóvá.

    A mostanra minden valamire való vidéki fideszes kiskirály erős ember kisvárosán átsöprő diadalmenet egyetlen kínos incidense az újpesti stadionfelújítás. Pedig ez Orbánnak szíve-csücske lehet, legalábbis ha abból indulunk ki, hogy már első, ezredforduló környéki kormányzása idején beletettek 1,4 milliárdot az építésébe, de miután mostanra a matuzsálemi, 16 éves korba lépett, újabb 800 millióért kicsit ráncfelvarrták.

    (FRISSÍTÉS: félreérthetően leegyszerűsítettem a dolgot: persze 2001-re sem az egész stadiont építették át azért a potom 1,4 milliárdért, már akkor is csak állagmegóvásnak szánt munkák voltak, a két hosszú lelátón például csak rábetonoztak a százéves alapra, ami az útépítésekből ismert remek és időtálló megoldásnak bizonyult).

    A történetben azóta több a kínos pillanat volt, mint amit a Lengyel László liftjébe szorult Gyurcsány és Botka össze tudna hozni, benne olyan finomságokkal, hogy az újpesti stadiont majdnem a Vasas avatta fel, de aztán mégsem, mert olyan pocsék állapotban volt a gyep. De a pálya használatba vételi engedélyét legalább kiadták pár napja. Viszont a lilafehér-szurkerek közzétettek róla pár fotót, ami kicsit árnyalja a csodás felújításról szóló elképzeléseket.

    A nemrég felújított újpesti stadion lépcsője
    A nemrég felújított újpesti stadion lépcsője

    Oké, egy helyen lehet kisebb probléma a betonozással. De két helyen már csak nem...

    A felújított Szusza stadion lelátója néhány nappal a használatbavételi engedély kiadása után
    A felújított Szusza stadion lelátója néhány nappal a használatbavételi engedély kiadása után

    Alma olyan képet is küldött, amiből látszik, hogy nem csak a betonozást nem sikerült tökéletesen kivitelezni.

    Sietni kellett, nem lehetett mindenre egy atomóra pontosságával odafigyelni
    Sietni kellett, nem lehetett mindenre egy atomóra pontosságával odafigyelni
  • Dubaj közlekedési hatósága szerint már júliusban használatban lesznek az ember szállítására is alkalmas taxidrónok. Egy eszközt egyszerre csak egy ember használhat 100 kilogrammig, de mindössze annyi kontrollja lesz a drón fölött, hogy megadhatja az úti célt. 

    Bővebben ide kattintva olvashat a taxidrónokról. 

  • Olvasónk, Szémár Ferenc Galya-tető közelében fotózta a ritkán megfigyelhető természeti jelenséget. A légkörfény nevű jelenség megfigyeléséhez különösen sötét égre és nagy átlátszóságra van szükség, ahol a holdfény sem zavarja meg az észlelőt.

    A fányolfelhőzethez hasonló megjelenésű légkörfény tulajdonképpen a sarki fényhez hasonlóan a magaslégkörben keletkező légköri jelenség, ionizált gázok fénykibocsátásából ered, az aurora borealistól eltérően a Föld bármely pontján észlelhető, azonban annál jóval halványabb.