Megvan Trump kereskedelmi minisztere

2016. november 30., 07:52 Módosítva: 2016.11.30 11:27
2

Wilbur Ross amerikai befektetési bankár kedd este bejelentette, hogy elfogadja Donald Trump felkérését a kereskedelmi miniszteri posztra. Az amerikai sajtóban közben arról írnak, hogy az Egyesült Államok megválasztott republikánus elnöke valószínűleg Steven Mnuchint, a Goldman Sachs egyik volt igazgatóját, a választási kampányának pénzügyi vezetőjét jelöli majd pénzügyminiszternek. Ez utóbbiról a bejelentés szerdára várható.

Tovább

Trump kiosztott még két posztot

2016. november 30., 00:10 Módosítva: 2016.11.30 07:31
2

Donald Trump újabb két miniszterjelöltjét választotta ki: Elaine Chao, George W. Bush munkaügyi minisztere lesz a közlekedésügyi miniszter, míg Tom Price georgiai képviselő az egészségügyi tárcát kapja meg, mindketten washingtoni bennfenteseknek tekinthetők.

Tovább

Három hét után hivatalosan is Trumpé Michigan

2016. november 28., 23:39 Módosítva: 2016.11.29 08:33
10

Hivatalossá vált, hogy Donald Trumpnak 306, a választáson alulmaradt Hillary Clintonnak pedig csak 232 támogatója van az elnök személyéről végleges döntést kimondó elektori testületben. Az eredmény azután lett hivatalos, hogy a michigani választási bizottság is győztesnek nyilvánította a republikánusként induló Trumpot. Erre három hetet kellett várnia.

Tovább

Trump: Három államban elcsalták a választásokat az illegális bevándorlók

2016. november 28., 06:18 Módosítva: 2016.11.28 23:39
5

Donald Trump megválasztott republikánus elnök azt állította vasárnap, hogy megnyerte volna a leadott szavazatok többségét is a november 8-i elnökválasztáson, ha három szövetségi államban nem csaltak volna.

Trump közölte, hogy New Hampshire-ben, Virginiában és Kaliforniában elcsalták a szavazók által leadott voksok arányát, mert ezekben az államokban illegális bevándorlók is voksoltak, nekik pedig nincs is szavazati joguk. Bizonyítékokról azonban nem tett említést.

    

Tovább

Clinton csapata támogatja az újraszámlálást

2016. november 27., 00:30 Módosítva: 2016.11.28 23:39
5

Több kulcsfontosságú államban is támogatja a voksok újraszámolását Hillary Clinton demokrata párti jelölt kampánycsapata - jelentette a CNN. Donald Trump nem sokkal később svindlinek nevezte a szavazatok újraszámolására vonatkozó kezdeményezést.

Marc Elias, a Clinton-kampánystáb jogi képviselője tudatta: a választás eredményét nem kérdőjelezik meg, és a saját vizsgálatuk sem talált arra utaló nyomot, hogy a választási rendszert az eredményt befolyásoló hekkertámadás érte volna. Azért támogatják az újraszámolást, hogy az eljárás "biztosan mindenki számára méltányos eredményt hozzon".

Az újraszámolást a zöldek kezdeményezték. Jill Stein, a zöld párt jelöltje több millió dollárt gyűjtött össze a voksok ismételt összesítésére. A párt Wisconsinban nem csak a voksok puszta újraszámolását kéri, hanem a papíron rögzített feljegyzések ellenőrzését is.

Donald Trump a három államban 107 ezer szavazattal kapott többet Clintonnál. Elias szerint továbbra is aggodalomra ad okot, hogy beavatkozott-e Oroszország az elnökválasztásba.

Egy magas rangú kormányzati tisztviselő a CNN-nek azt mondta: a szövetségi hatóságok nem érzékeltek megemelkedett rosszindulatú hackertevékenységet a választás napján.

Az elnökválasztáson több mint kétmillióval többen szavaztak Hillary Clintonra, mint Donald Trumpra, de az elnököt nem közvetlenül választják, hanem hivatalosan az elektori kollégium fogja megválasztani decemberben, Trumpnak pedig sikerült megszereznie az elektori szavazatok többségét.

Donald Trump svindlinek nevezte a szavazatok újraszámolására vonatkozó kezdeményezést, mondván: még maga Clinton is elismerte a választás eredményét.

Újraszámlálást kér három államban a zöldpárti jelölt

2016. november 25., 23:04 Módosítva: 2016.11.28 23:39
3

Jill Stein. 1 százalékot szerző zöldpárti elnökjelölt benyújtja a kérelmét a szavazatok újraszámlálására Wisconsin államban, miután sikerrel járt az erre irányuló pénzgyűjtése. A politikusnő két másik, szintén szoros eredményt hozó államban, Pennsylvaniában és Michiganben is újraszámlálást fog kérni a jövő héten (azoknak a benyújtási határideje akkor jár majd le), mert ahhoz is megvan az ehhez szükséges pénz, mindösszesen 5 millió dollár, közölte.

Tovább

Trump fia fejest ugrott a nemzetközi politika legdurvább örvényébe

2016. november 25., 10:09 Módosítva: 2016.11.25 14:17
8

Újabb bizonyítékot túrt elő a Wall Street Journal arról, hogy Donald Trump családi vállalkozásként fogja fel a politikát - még akkor is, ha olyan kényes kérdésekről is van szó, mint a közel-keleti konfliktus. A republikánus elithez közel álló üzleti lap ugyanis kiderítette, hogy a megválasztott elnök még október 11-én legidősebb fiát, Donald Trump Juniort küldte el a párizsi Ritz-Carlton luxuszállóba egy olyan kerekasztal-beszélgetésre, melyet egy orosz-szíriai érdekeket erőteljesen megjelenítő francia intézet szervezett.

Tovább

Hiába akarja lecsapolni Trump a kormány amerikai lobbistáját, Rogán minisztériuma nem bontja fel a szerződését

2016. november 25., 07:14 Módosítva: 2016.11.25 10:09
3

A Donald Trump által belengetett lobbiellenes törvénycsomag ellenére nem válik meg a magyar kormány a Századvégen keresztül 1,3 milliárd adóforintból foglalkoztatott washingtoni lobbistájától - tudta meg a Magyar Nemzet. A lap pénteki számában megjelent cikk szerint a kérdést a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Habony Árpád érdekeltségébe tartozó Századvég is azzal hárította, hogy sem konkrét információ nem áll rendelkezésükre, sem a jogszabály-változtatás pontos szövege nem ismeretes.

Tovább

Nagyot ment kedden Trump, Amerika csak kapkodta a fejét

2016. november 22., 22:33 Módosítva: 2016.11.24 00:20
609

Donald Trump olyan elánnal vetette bele magát a világpolitikába, a belpolitikába, a sajtóügyekbe, és a bizniszbe, hogy az amerikai sajtó gyakorlatilag egész nap a leendő elnökkel foglalkozott.

A figyelmet Trump már hétfőn megalapozta, amikor berendelte magához a legnevesebb újságírókat, csak azért, hogy egyenként ossza ki őket. Trump eközben jelezte az Egyesült Királyságnak, hogy azt szeretné, ha az Egyesült Királyság washingtoni nagykövete Nigel Farage, a UKIP vezetője, a brexit élharcosa lenne.

A keddet pedig azzal kezdte, hogy Twitteren jelentette be: elmarad a találkozója a New York Timessel. A lap döbbenten hallotta a hírt, részben azért, mert hivatalosan nem kaptak értesítést, részben mert korábban éppen Trump stábja kezdeményezte a találkozót.

A Twitteren zajló rövid vita után a megválasztott elnök újra üzent: mégis elmegy a New York Times szerkesztőségébe.

A lap vezetésével és szerkesztőivel zajló ebéden folytatódott az elnök zavarba ejtő kommunikációja, amelyből ha valamit ki lehet emelni, akkor az az volt, hogy több ponton is visszatáncolt a kampányban elhangzottaktól.

Tovább

Trump mégsem perli be Clintont

2016. november 22., 19:18 Módosítva: 2016.11.24 00:17
216

Donald Trump nem tervezi, hogy pert indít Hillary Clinton ellen, jelentette be a leendő elnök kampánymenedzsere kedden. A demokrata jelöltet email-botránya és családi alapítványának finanszírozása miatt akarta perelni Trump.

Trump korábban egészen odáig ment, hogy a kampányának látogatóival azt kántáltatta: "Csukják le" - emlékeztet a Washington Post.

Tovább

Trump berendelte a média nagyágyúit, hogy megalázza őket

2016. november 22., 15:45 Módosítva: 2016.11.22 22:34
286

Leteremtette és kioktatta az amerikai média legfontosabb tudósítóit Donald Trump egy hétfői zárt megbeszélésen. A vezető újságírók döbbenetét csak fokozta, hogy a meghívó nem csicskáztatásra, hanem háttérbeszélgetésre szólt. (Cikkünk végén vicces fontos frissítés található.)

A háttérbeszélgetés az újságírás egyik jellemző információgyűjtési módszere, ahol egy vezető tisztségviselő nem azért találkozik az újságíróval, hogy beszélgetésükből cikk szülessen, hanem hogy képbe helyezze a médiamunkást. Az informális találkozón olyan információk is elhangzanak, amelyek segítik az események értelmezését, és hasznosak a későbbi anyagok elkészítésénél.

A háttér beszélgetésnek különösen nagy szerepe szokott lenni az amerikai elnökválasztás után, amikor a forró légkörben zajló médiacsatározások után az új elnök és a média normalizálja viszonyát az elkövetkező évekre.

Tovább

Trump lecsapolja a mocsarat, Orbán lobbistáját is rögtön eltilthatják

2016. november 22., 10:33 Módosítva: 2016.11.25 07:19
318
A magyar kormány washingtoni lobbistáját, a volt republikánus képviselő Connie Macket is eltilthatják attól, hogy lobbistaként dolgozzon, köszönhetően Donald Trump etikai reformcsomagjának. A kérdés csak az, hogy a külföldi lobbimegbízásokra vonatkozó eltiltás 2018-ig, vagy élete végéig szól-e majd.

Már rögtön első hivatalban töltött napján jogszabályba önthetik Donald J. Trump lobbiellenes programját, ez derült ki a megválasztott amerikai most közzétett Youtube-üzenetéből, ahol azt jelentette be, hogy mik is lesznek a legeslegelső intézkedései. Ezek közül az egyik pedig a magyar kormányt is kellemetlenül érintheti.

Tovább

Trump már az első nap borítja az asztalt

2016. november 22., 01:10 Módosítva: 2017.01.23 13:14
148

Donald J. Trump, az USA november elején megválasztott új elnöke egy a Youtube-on közreadott videóüzenetben tájékoztatta a közvéleményt arról, milyen témákkal kapcsolatban várható, hogy már az első, hivatalban töltött napján intézkedni fog.

Az első, hogy azonnal megindítják a visszalépést a TPP-ből, azaz a Csendes-óceáni Partnerségből. A csendes-óceáni szabadkereskedelmi megállapodást tavaly októberben, évekig tartó huzavona után hozta tető alá az USA és tíz másik, a Csendes-óceán térségében lévő állam, Ausztrália, Új-Zéland, Kanada és Japán mellett részt vett még Peru, Vietnam, Szingapúr, Chile, Brunei és Malajzia. A megállapodás többek között tartalmazza a kereskedelmi korlátok nagy részének lebontását, közös szabványok kialakítását számos iparágban, valamint kitér a környezetvédelmi és munkaügyi szabályozásra is.

Tovább

Kissinger szerint nem kell Trump minden ígéretét szó szerint venni

2016. november 21., 19:51 Módosítva: 2016.11.21 22:34
2

Henry Kissinger, korábbi amerikai külügyminiszter szerint nem várható el Donald Trumptól, hogy minden ígéretét teljes mértékben betartsa, és tartsa magát az összes állásfoglaláshoz, melyeket a kampányban tett, írja a Politico. A 93 éves volt külügyminiszter erről vasárnap a CNN egyik külpolitikai műsorában beszélt.

Tovább

Jót tett az elnökké választás Donald Trump népszerűségének

2016. november 21., 17:07 Módosítva: 2016.11.21 17:20
2

Online szavazást hirdettek a politico.com regisztrált felhasználóinak, amiből kiderült, hogy Donald Trump népszerűsége szárnyal, mióta elnökké választották. 

Tovább

Eldőlt, Trump beköltözik a Fehér Házba

2016. november 21., 15:39 Módosítva: 2016.12.22 14:01
118

Korábban többen is azt találgatták, hogy Donald Trump esetleg nem, vagy csak idővel költözne át a New York-i Trump Tower tetején lévő luxuslakásából a Fehér Házba, de a megválasztott elnök vasárnap ezen a téren úgy tűnik, eloszlatta a bizonytalanságot. „Igen, a Fehér Házban" – mondta a Politico szerint arra a kérdésre, hogy hol fog élni.

Tovább

Figyelni fogja Trumpot Obama a távozás után

2016. november 21., 06:47 Módosítva: 2016.11.21 14:05
6

Időt ad az új republikánus elnöknek Barack Obama, de a januárban távozó demokrata elnök az alapvető érdekek védelmében figyelni fogja Donald Trump működését – derült ki Obama beszédéből, amelyet Peruban az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) konferenciáján mondott el.

Tovább

Trump bocsánatkérést követel egy musical szereplőitől

2016. november 19., 19:12 Módosítva: 2016.11.21 13:55
307

Donald Trump, az Egyesült Államok megválasztott elnöke bocsánatkérést követelt szombaton a Hamilton című Broadway-musical szereplőitől, miután a színészek nyilvánosan aggodalmukat fejezték ki a leendő republikánus kormány politikájával kapcsolatban, a New York-i előadást megtekintő alelnökjelöltnek, Mike Pence-nek címezve szavaikat - írja az MTI. 

Tovább

Mit keresett Trump lánya egy külpolitikai találkozón?

2016. november 19., 08:52 Módosítva: 2017.02.08 23:27
363

Még el sem kezdődött Donald Trump elnöksége, máris az üzleti és a politikai érdekei keveredésével vádolják, na meg azzal, hogy teljes mértékben fittyet hány arra, hogy elnöki szerepe összeférhetetlen családi bizniszének promótálásával. 

Az ok: a megválasztott elnök első kvázi diplomáciai találkozóján, az Abe Sinzó japán kormányfővel folytatott megbeszélésén pénteken megjelent Ivanka Trump, a republikánus politikus lánya is. Ivanka a családi cég egyik vezetője, többek között a Trump hotellánc nemzetközi terjeszkedéséért is ő felel, ezért a bírálók szerint nem illene olyan tanácskozásokon részt vennie, ahol a nemzetközi piacokat és üzleti lehetőségeket érintő információk is birtokába juthatnak.

Tovább

25 millió dollárt fizet vissza Trump a tanulóinak

2016. november 19., 00:23 Módosítva: 2016.11.21 13:54
84

Egy olyan ügynek kerülhet pont a végére, ami Donald Trumpot az egész választások ideje alatt végigkísérte, ugyanis Trump belement a peren kívüli egyezségbe az egyetemét érintő perekben - írja a Reuters.

Tovább

Megvolt az első egyeztetés Trump és a NATO-főtitkár között

2016. november 18., 21:04 Módosítva: 2016.11.21 13:54
26

Teljesen biztos, hogy az Egyesült Államok Donald Trump elnöksége idején is fenn fogja tartani az amerikai vezető szerepet a NATO-ban - jelentette ki Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szövetség főtitkára egy pénteki konferencián Brüsszelben.

Tovább

Megvannak Trump emberei három fontos posztra

2016. november 18., 18:28 Módosítva: 2016.11.19 11:51
23

Számos fontos posztra még mindig csak találgatni lehet, kik lesznek a befutók Donald Trump kormányzatában, viszont három fontos tisztség esetében már úgy tűnik, nem kell tovább várni. Pénteken ugyanis a megválasztott elnök bejelentette, hogy a következő igazságügy-miniszter Jeff Sessions, a nemzetbiztonsági főtanácsadó Michael Flynn, a CIA új igazgatója pedig Mike Pompeo lesz.

Tovább

Trump Lengyelországot fontos szövetségesének tartja

2016. november 18., 17:24 Módosítva: 2016.11.18 19:41
8

Andrzej Duda lengyel államfő szerdán beszélt telefonon Donald Trumppal - írja a thenews.pl. A lengyel államfő szóvivője szerint Trump rögtön leszögezte, hogy sokra tartja az amerikai élő lengyel közösséget, akik elengedhetetlenek az ország fejlődéséhez és a gazdaság virágzásához egyaránt.  

A 10-15 perces beszélgetés során Trump biztosította Dudát, hogy Lengyelország számíthat rá mindenben, és fontos szövetségeseként fog rájuk tekinteni minden tekintetben, akár katonai kérdésekben is. A két államfő meginvitálta egymást saját országába, hogy ott folytassák a csevegést. Ha minden igaz ez előtt már egy 2017-es tavaszi NATO konferencián is találkozhatnak személyesen. 

Jól sikerült Trump első fontos külpolitikai találkozója

2016. november 18., 07:44 Módosítva: 2016.11.18 13:37
1


Abe Shindzó japán miniszterelnök és Trump egy 90 perces, "meleg hangulatú, őszinte" találkozón tárgyalt egymással a New York-i Trump Towerben, legalábbis ezt nyilatkozta a megbeszélés után a japán fél. Azt is mondta, hogy úgy véli, bizalomra épülő kapcsolatot tudnak kialakítani, írja a BBC.

Tovább

Kínai-amerikai gazdasági háborút hozhat Trump keménykedése

2016. november 17., 19:33 Módosítva: 2016.11.17 22:51
1

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő csütörtökön ismertetett tanulmánya szerint Kína minden bizonnyal megtorolná, ha Donald Trump, a következő amerikai elnök választási ígéreteinek megfelelően magas büntetővámokkal sújtaná a kínai importot - írja az MTI. Az esetleges kínai-amerikai kereskedelmi háborút azonban az egész kelet-ázsiai gazdasági térség, és az amerikai gazdaság is megszenvedné. 

A helyzetértékelés szerint az elmúlt két évtizedben csökkent a nagy ázsiai exportőr gazdaságok közvetlen függősége az amerikai piactól, mivel a térség legtöbb gazdaságának Kína lett a legnagyobb kereskedelmi partnere.

Tovább

Kamuhírek domináltak az amerikai elnökválasztás hajrájában

2016. november 17., 17:41 Módosítva: 2016.11.17 19:49
4

A Buzzfeed újságírója Craig Silverman egy érdekes cikkben szedte össze, hogy milyen hatással voltak az elnökválasztás zárására a kamuhíroldalak. Egy BuzzSumo nevű oldal segítségével kigyűjtötte az olyan szájtok legolvasottabb választással kapcsolatos cikkeinek statisztikáját, mint New York Times vagy a Huffington Post. Ezeket aztán összevetette az olyan kamuhírek statisztikáival, mint hogy Ferenc pápa Donald Trumpot támogatja, vagy hogy egy FBI-ügynök, akit a Clinton-levelek szivárogtatásával kapcsolatba hoztak, öngyilkos lett.

Tovább

Máris káosz van Trump körül

2016. november 17., 16:53 Módosítva: 2016.11.18 10:15
325

Különös hely lett mostanában a New York-i Trump Tower hallja. Miközben továbbra is bárki betérhet, hogy igyon egy koktélt, a bejárat előtt rendőrségi barrikádok nehezítik a közlekedést, bent pedig átnézik a táskát, és a jól ismert fémjelző biztonsági pálcával is vizsgálják az érkezőt.

A Trump Tower jelenleg az elnöki átadás-átvétel, az átmeneti időszak intézésének helyszíne, mármint ami az új elnök csapatát illeti, így az átrium mostanában rengeteg fontos embert is fogad.

Az újságírók és látogatók pedig közben figyelhetik és találgathatják, hogy épp kit mire interjúztat a felhőkarcolót szinte soha el sem hagyó – vagy ha igen, akkor azt is unortodox módon, zavart okozva – Trump és a stábja.

Tovább

Hillary Clinton a vereség után bezárkózott otthonába

2016. november 17., 06:43 Módosítva: 2016.11.17 18:00
16

Választási vereségének elismerése óta először jelent meg és mondott beszédet a nyilvánosság előtt Hillary Clinton. A demokraták volt elnökjelöltje azt mondta: napokig nem volt képes kimozdulni otthonról. Otthon feküdt és olvasott.

A demokraták volt elnökjelöltje Washingtonban, a Gyermekvédelmi Alap nevű, hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozó nonprofit szervezet rendezvényén szólalt fel. Hillary Clinton fiatal ügyvédként ennél a szervezetnél kezdte jogi karrierjét, s most életműdíjat vett át az alapítványtól, írja az MTI.

Tovább

Trump csaknem harminc külföldi vezetővel beszélt

2016. november 17., 00:10 Módosítva: 2016.11.27 12:13
2
Donald Trump megválasztott amerikai elnök csaknem harminc külföldi vezető politikussal vette fel a kapcsolatot szerdáig.

Ezt a Trump és elődje, Barack Obama elnöksége közötti átmenetet lebonyolító csapat közölte. A közlemény szerint a leendő elnök és alelnöke, Mike Pence a választási győzelem óta telefonon egyeztetett többek között Hszi Csin-ping kínai államfővel és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, továbbá szaúdi, iraki, pakisztáni, afganisztáni vezetőkkel és afrikai politikusokkal is.

A közlemény részleteket nem hozott nyilvánosságra a megbeszélésekről, sem kommentárt nem fűzött hozzájuk, írja az MTI.

Szaúd-Arábia ugyanakkor kedden figyelmeztette Donald Trumpot, hogy amennyiben betartja azt a választási ígéretét, miszerint betiltja a szaúdi olaj importját, akkor szaúdi ellenlépésekre számíthat. Erről a szaúdi energetikai miniszter, Kálid al-Fálih beszélt a marokkói Marrákesben tartott klímakonferencián.

A miniszter nem részletezte, hogy milyen ellenlépésekről lehet szó, de újságíróknak leszögezte: az Egyesült Államok "mindenki másnál jobban profitál a globális szabadkereskedelemből", és az energetika "a világgazdaság életben tartója". Megjegyzését elemzők úgy értékelik, mint egyik jelét annak, hogy Donald Trumpnak milyen nehézségekkel kell majd szembenéznie, amikor megpróbálja valóra váltani a "teljes amerikai energetikai függetlenség" megteremtésére tett választási ígéretét. Ebben az ígéretében Trump a nagy olajkartellektől való függetlenséget helyezte kilátásba.

Trump váratlanul betoppant egy manhattani étterembe

2016. november 16., 21:24 Módosítva: 2016.11.17 18:00
63

Nagy meglepetést okozott Donald Trump, amikor a családja és a testőrei kíséretében beállított egy manhattani étterembe. Azonban a fehér házi tudósítók szövetsége kifogásolta, hogy az újságíróknak sem szóltak előre Trump programjáról.

Tovább