Lemondott a Fehér Ház sajtófőnöke

2017. július 21., 19:41 Módosítva: 2017.07.23 22:33
2

Távozik a posztjáról Sean Spicer, a Fehér Ház sajtótitkára, Donald Trump kommunikációs stábjának egyik legfontosabb embere – írja a BBC.

Tovább

Az FBI nem emel vádat Trump volt tanácsadója ellen

2017. február 17., 08:12 Módosítva: 2017.02.17 17:24
2

Donald Trump korábbi nemzetbiztonsági tanácsadója, Michael Flynn az elmút hónapban az FBI embereinek azt állította, hogy nem beszélt az orosz nagykövettel az ország elleni szankciókról Trump megválasztása előtt. A hírszerző ügynökségek bizonyítékai ennek ellentmondanak.

A január 24-i kihallgatás során Flynn igen kényes helyzetbe került, mivel kiderült, hogy hazudott az FBI-nak, és ez az amerikai törvények értelmében bűncselekmény.

Tovább

Trump nem tudja, hányadán áll Putyinnal

2017. február 5., 11:25 Módosítva: 2017.04.12 13:19
5

Donald Trump Florida otthonában adott interjút a Fox News-nak, aminek részletei ár nyilvánosak - írja a BBC. A beszélgetés során az amerikai elnököt többek között Vlagyimir Putyinról kérdezik. A válaszaiból az derül ki, hogy igazán nem tudja hogyan viszonyuljon az orosz elnökhöz. A kiszivárogtatott részletekből a következő dolgok derülnek ki: 

  • amikor a riporter, Bill O Reilly gyilkosnak nevezi Putyint, Trump erősen terel azzal, hogy nagyon sok a gyilkos a világban, az Egyesült Államokban is vannak gyilkosok, az ő országuk se ártatlan. 
  • tiszteli az orosz elnököt, és reméli, hogy jól kijön majd vele, mert bár sok embert tisztel, de ez nem jelenti azt, hogy ki is jön mindenkivel 
  • szerinte jobb jóban lenni az oroszokkal, de fogalma sincs, hogy ez sikerülni fog neki, vagy sem
  • segítséget vár az oroszoktól a legfőbb ellenség, az Iszlám Állam és általában a terrorizmus elleni harcban
  • múlt szombaton beszéltek telefonon, és abban egyeztek meg, hogy tartani fogják a kapcsolatot, de személyes találkozót egyelőre nem beszéltek meg

A Fox News a teljes interjút vasárnap fogja leadni, közvetlenül a Super Bowl előtti időpontban.  

Amerika fefüggesztheti átmenetileg a menekültek befogadását

2017. január 27., 23:34 Módosítva: 2017.01.28 16:33
104

Drákói szigorral fogják a jövőben az Egyesült Államok területére belépők átvilágítását végezni - írja a The Guardian. Donald Trump elnök pénteken jelentette be, hogy új mércéket állítanak fel, és sokkal szigorúbban fogják szűrni, hogy ki léphet be az országba, és ki nem. Az elnök célja ezzel az, hogy a terroristákat, és egyéb radikális nézeteket valló embereket kiszűrjék, persze másik kérdés, hogy ki más ellen fogják még használni. 

Trump egyelőre nem árult el ennél többet, amikor aláírta az erről szóló papírokat az Amerikai Védelmi Minisztériumnál, azonban bizonyos források szerint átmenetileg érvénybe lépne a menekültek befogadásának tiltása, és hét olyan ország bevándorlóinak vízumait függesztenék fel, ahol a lakosság döntő többsége muszlim. 

Az elnök a nap folyamán aláírt egy másik rendeletet is, ami a hadsereg kozmetikázásáról szól. A tervek szerint megújítják a hadsereg flottáját, és eszköztárát is. 

Kínos: Trump lemásolta Obama beiktatási tortáját

2017. január 23., 10:42 Módosítva: 2017.01.24 16:06
1103

Donald Trump feleségének még a kampány alatt sikerült egy olyan beszédet mondania, amit korábban Obama neje mondott és most is valami hasonló történt. A beiktatási ceremónián Trump egy olyan tortával ünnepelt, ami kísértetiesen hasonlított Obama beiktatási tortájához. A hasonlóságra az Obamának tortát készítő Duff Goldman hívta fel a figyelmet a Twitteren.

Tovább

Trump meghívta Washingtonba az izraeli miniszterelnököt

2017. január 23., 06:45 Módosítva: 2017.01.24 16:06
4

Donald Trump meghívta Washingtonba Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, a látogatásra várhatóan február elején kerül sor - közölte a Fehér Ház. Trump vasárnap délután telefonbeszélgetést folytatott az izraeli kormányfővel, s ennek során hívta meg őt az Egyesült Államokba.

Trump kiemelte, milyen fontosnak tartja az Izraellel folytatott katonai, hírszerzési és biztonságpolitikai együttműködést, amely tükrözi a két ország közötti "mély és megbonthatatlan partneri kapcsolatot".

Tovább

Donald Trump a CIA központjába látogatott

2017. január 21., 21:05 Módosítva: 2017.01.24 16:03
4

Donald Trump szombaton meglátogatta a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) központját. Az elnök nem vitte magával Mike Pompeot, az általa jelölt CIA-igazgatót, a vizittel csak köszönetet akart mondani a hírszerző közösség tagjainak. 

Tovább

Aranyban fürösztött Versailles-t hagyott ott Trump

2017. január 21., 15:16 Módosítva: 2017.01.24 16:10
688
Donald Trump kilóg az amerikai elnökök sorából azzal is, hogy neki nem feltétlenül lesz minőségi ugrás a lakhatási körülményeiben a Fehér Házba költözés. Egy elképesztő panorámájú, arannyal borított, háromszintes New York-i penthouse-t hagy hátra, és már most sokan azt találgatják, befuttatja-e majd arannyal a Fehér Ház Obamáék visszafogott ízléssel berendezett privát szobáit is. Az ovális irodában már aranyszínűek a függönyök, és más változtatások is vannak. A first lady egyik újítási terve pedig bejárta a sajtót: a Fehér Háznak ezentúl külön pipereszobája lesz.

Egy 58 szintes épület 66–68. emeletén helyezkedik el: és ez csak egy annak a New York-i penthouse-nak a csodás tulajdonságai közül, amelyből Donald Trump, az Egyesült Államok új elnöke a Fehér Házba költözik. Ha a kézzelfogható, félremagyarázhatatlan dolgokhoz ragaszkodunk, akkor annyi biztos: a lakás a három legfelső szintet foglalja el a Trump Towerben, a Fifth Avenue 725 alatt.

Tovább

Obama alámerül, de nem tűnik el teljesen

2017. január 20., 13:53 Módosítva: 2017.01.20 16:51
299

Nem lesz George W. Bush, aki lényegében úgy eltűnt, mintha tényleg nyugdíjazták volna, de nem lesz Bill Clinton sem, aki folyamatosan ott virított a különböző jelöltek kampánykörútjain.

A hozzá közel álló források szerint Barack Obama az elnöksége végeztével, még mindig csak 55 évesen valahol a kettő között képzeli el a saját szerepét. Obama pénteken nyolc év után költözik ki a Fehér Házból, és a most következő első időszakot az önreflexiónak és memoárja összeállításának szentelné. Viszont ezzel párhuzamosan az elnöksége elején még az egész kongresszusban többséggel bíró, a végére viszont mindent elveszítő Demokrata Párt új vezetői bázisának kiépítésében is segédkezne; és bár a napi politikától távol maradna, az egész országot érintő ügyekben nem fél majd megszólalni – mint mondta, akár egyszerű állampolgárként.

Tovább

Trump már az első napokban nagy döntésekre készül

2017. január 20., 11:02 Módosítva: 2017.01.23 13:14
386

Lesz majd néhány jó kis aláírás hétfőn. És kedden és szerdán és csütörtökön és pénteken. Aztán a következő héten is

– lengette be beiktatása utánra Donald Trump még a múlt szerdán tartott sajtótájékoztatóján. Szerinte első munkanapján jó sok mindent kell elnökként aláírnia, a toll ki se esik majd a kezéből, annyi dolga lesz.

Ugyan Trumpot már pénteken beiktatják az Egyesült Államok 45. elnökének, és be is költözik a Fehér Házba, de a sajtótájékoztatón és azóta a londoni Timesnak adott interjújában is még azt mondta, hogy első teljes értékű munkanapjának a következő hétfőt tartja, mert „így az aláírások nem fognak összecsúszni a beiktatási ünnepségekkel”. A közösségi médiában el is indult a viccelődés, hogy Trump iskolai megnyitóként kezeli a pénteki napot: beiratkozik, de még pihen egy hétvégét az igazi munka előtt.

Csütörtökön viszont már azt mondta, hogy pénteken rögtön a beiktatási beszéde után aláír néhány nagyon fontos dokumentumot, hogy beindítsa a dolgokat. Azt viszont a sajtószóvivője még nem tudta megmondani, hogy melyik elnöki rendeleteket veszik előre péntekre, és mik maradnak majd a terveik közül hétfőre, és a jövő hétre.

Tovább

No drama, Obama

2017. január 18., 22:13 Módosítva: 2017.01.19 09:43
44

Megtartotta utolsó fehér házi sajtótájékoztatóját Barack Obama. A leköszönő elnök valószínűleg most szólalt fel utoljára a nyilvánosság előtt, péntektől már Donald Trumpnak hívják az Amerikai Egyesült Államok elnökét.

Tovább

Három évig tartott, mire Obama megkapott egy levelet

2017. január 18., 01:04 Módosítva: 2017.01.18 11:19
3

Három év késéssel csak e héten kézbesítettek Barack Obama amerikai elnöknek egy levelet, amelyet a 2001. szeptember 11-i merényletek egyik kitervelője, Khalid Sheikh Mohammed írt neki. Az ok nem az amerikai posta túlterheltsége, hanem a védelmi minisztérium tilalma, írja az MTI.

Tovább

Halálspirállal kell megbirkóznia Trumpnak indításként

2017. január 17., 07:01 Módosítva: 2017.01.17 15:37
253

Kedves adósságtanácsadó! Perforált vakbéllel operáltak, és a kórház küldött egy 44 ezer dolláros számlát. Hogy tudnék ebből kijönni, ha esélyem sincs kifizetni?

A fenti kérdés beküldőjének egy szava sem lehet, hiszen viszonylag olcsón megúszta a 13 millió forintnyi költséggel: egy kígyómarás akár 153 ezer dollárba (45 millió forint) is kerülhet az iszonyú drága ellenszérum miatt.

Az amerikaiaknak az óriási orvosi számlák rengeteg gondot okoznak. Ez a magáncsődök első számú oka, megelőzi a jelzáloghiteleket is. Évente majdnem kétmillió ember szívja meg irgalmatlanul az amerikai egészségügyi-biztosítási rendszert, de 56 milliónak okoz gondot csőd nélkül is az egész. Még akkor is, ha van biztosításuk, olyankor ugyanis még simán előfordulhat, hogy olyan szerződést kötöttek, hogy hirtelen egy 5 vagy 10 ezer dolláros önrészt kell előrántaniuk.

De akkor miért nem csinálnak egy olyan rendszert, amibe nem döglik bele az átlagamerikai?

A válasz egyáltalán nem egyszerű. Történeti okai éppúgy vannak, mint elvi és gazdasági. De kezdjük az elején.

Tovább

Trump: További országok lépnek majd ki az EU-ból

2017. január 15., 23:43 Módosítva: 2017.01.16 15:07
173

Donald Trump szerint Angela Merkel német kancellár "nagyon katasztrofális hibát" követett el "az illegális" migránsok befogadásával, írja az MTI. A megválasztott elnök a menekültválságot jelölte meg okként akkor is, mikor azt jósolta, hogy további országok lépnek majd ki az EU-ból, szerinte a válság megtörte az együttműködést.

A jövő héten hivatalba lépő következő amerikai elnök a The Timesnak adott - a konzervatív brit napilap online kiadásán vasárnap éjjel megjelent - interjúban szólt a brit EU-tagságról tartott népszavazásról is, kijelentve: mint minden ember és ország, az Egyesült Királyság is önazonosságának megőrzésére törekedett.

Donald Trump hangot adott annak a nézetének is, hogy a nukleáris fegyverek számát "igen jelentősen" csökkenteni kellene, és egyenes utalást tett a londoni The Timesnak nyilatkozva arra, hogy ha Vlagyimir Putyin orosz elnök hajlandó a nukleáris fegyverzet jelentős csökkentésére, akkor felülvizsgálhatók lennének az Oroszország elleni szankciók.

A pénteken hivatalba lépő következő amerikai elnök kijelentette: meg kell vizsgálni, hogy "lehetséges-e jó megállapodások elérése Oroszországgal". Trump szerint ebbe beletartozik az is, hogy a nukleáris fegyverzetet "nagyon jelentősen csökkenteni kell". "Oroszország nagyon megszenvedi a szankciókat, és én úgy gondolom, hogy (ebben az ügyben) történhet valami, amivel sokan jól járnának" - fogalmazott a gondolatot továbbfűzve a megválasztott elnök.

Trump kijelentette: azzal az alapállással kezdi elnöki tevékenységét, hogy megbízik Putyinban, csakúgy, mint Angela Merkel német kancellárban. "Majd meglátjuk azonban, hogy ez meddig tart. Lehet, hogy egyáltalán nem sokáig" - tette hozzá.

Közben a Bloomberg azt is kiszúrta az interjúban, hogy Trump idejétmúlt, meghaladott dolognak nevezte a NATO-t, egyrészt mert "régen találták ki", másrészt pedig mert "a tagországok nem fizetik ki, amit kell".

Az interjú egy másik részlete szerint hamarosan komoly szigorításokat vezetnek majd be az USA határellenőrzésében, és ez egyes európai országokból érkező utazókat is érinthet, de elsősorban a terrorgyanús személyek kiszűrése lesz a cél.

Levelet írtak a Bush-nővérek az Obama lányoknak

2017. január 14., 07:57 Módosítva: 2017.01.14 20:35
1879

A TIME csütörtöki számában jelent meg Jenna Bush-Hager és Barbara Bush levele a Fehér Házból távozó Obama-lányokhoz. Az írásban tapintható az együttérzés: a Bush-nővérek tudják, milyen érzés összebarátkozni a Fehér Ház személyzetével, biztonsági őrökkel a hátuk mögött randizni, vagy úgy járni iskolába, hogy a szüleid folyamatosan az újságok címlapjain szerepelnek. Nyolc évvel ezelőtt az ő feladatuk volt, hogy az akkor tíz- és hétéves Malia és Sasha Obamát körbevezessék új otthonukban. Barbara Bush (aki azóta megalapította és vezeti a Global Health Corps nevű segélyszervezetet) és Jenna Bush-Hager (aki a TODAY Show-nál dolgozik) levelének fordítását olvashatják.

Tovább

Hírszerzők védik a botrányos Trump-jelentés szerzőjét

2017. január 13., 15:01 Módosítva: 2018.02.23 13:55
45

Volt hírszerzőkollégái keltek védelmére Christopher Steele-nek, annak az ex-MI6-ügynöknek, akiről a napokban kiderült, hogy ő állította össze a nagy vihart kavart Trump-dossziét.

Tovább

Trump embere plagizálta a doktoriját

2017. január 13., 11:42 Módosítva: 2017.01.13 16:53
10

Összesen több ezer szónyi részletet plagizált a doktori disszertációjában Monica Crowley, akinek fontos nemzetbiztonsági kommunikációs szerepet szán az egy hét múlva hivatalba lépő Donald Trump amerikai elnök – írja a CNN.

Tovább

Bármit hord össze Trump, emberei odacsapnának Putyinnak is

2017. január 12., 20:16 Módosítva: 2017.01.13 06:46
23

Donald Trump oroszbarát álláspontjával teljesen ellentétesen kemény fellépést ígért Putyinnal szemben James Mattis leendő védelmi miniszter. Hozzá hasonlóan Mike Pompeo, a CIA következő vezetője is erősen fogalmazott, amikor az orosz agresszióról kérdezték a szenátusban. Eközben a leendő külügyminiszter, Rex Tillerson szenátusi meghallgatása is folytatódott, ő Kínának küldött kemény üzenetet. Az Obama-érához képest jóval agresszívabb amerikai külpolitika jöhet – már ha elhisszük azt, amiről a Trump-adminisztráció kulcsemberei csütörtökön beszéltek. 

Tovább

Trump fel akarta vinni Sarka Katát a hotelszobájába Moszkvában

2017. január 12., 16:15 Módosítva: 2017.01.13 14:37
4821
Legalábbis ezt állítja a celeb még egy tavalyi videóban. A Blikknek a milliárdos névjegyét is megmutatta.

Noha a CNN és a Buzzfeed által kirobbantott, egy 35 oldalas, ellenőrizetlen állításokkal teli jelentésre alapozott legújabb Trump-botrány igencsak bűzlik, egészen más megvilágításba helyez egy tavalyi, akkor még teljesen ártatlannak tűnő magyar celebtörténetet. Az egy volt brit kém által összeállított dokumentum egyik legpikánsabb állítása, hogy Trump moszkvai prostituáltakkal keveredett pisiszex-partiba egy luxushotelben, mindezt pedig az orosz titkosszolgálat lefilmezte. Trump mindent kategorikusan tagadott – arra viszont igenis van egy konkrét állítás, hogy a leendő amerikai elnök 2013-ban csajozni próbált Moszkvában, és fel akart vinni egy magyar nőt a szobájába.

2016-11-09T082647Z 1552295400 HT1ECB90NG31V RTRMADP 3 USA-ELECTI
Fotó: Carlo Allegri / Reuters
Tovább

Búcsúzik a leglazább first lady

2017. január 12., 09:05 Módosítva: 2017.04.26 10:55
8606
A kezdetben dühösnek, megközelíthetetlennek látszó, vagy legalábbis ezzel támadott Michelle Obama a valaha volt legnépszerűbb first ladyk egyikeként, igazi popkulturális ikonként távozik a Fehér Házból. A botrányok elkerülték, még Trump is békén hagyta, emlékirataira pedig akkora az igény, hogy egy vagyont kereshet majd vele. A gyerekek és a fiatal lányok jövőjéért tett a legtöbbet first ladyként, és egyik legnagyobb büszkesége, hogy két gyereke apjuk elnökségének végére is normális maradt.

„Minden reggel egy olyan házban ébredek fel, amelyet rabszolgák építettek. Elnézem a lányaimat, két gyönyörű, intelligens fekete nőt, amint a kutyáikkal játszanak a Fehér Ház gyepén" – sokakat megindított Michella Obama beszéde a júliusi demokrata konvención. Most, hogy a történelmi nyolc év véget ért, és távozik a Fehér Házból az első fekete amerikai elnökkel együtt az első fekete first lady is, Michelle Obama is élete valószínűleg legkeményebb, ráadásul egy fillér fizetéssel sem járó munkával töltött időszakán van túl.

Tovább

Obama: Amerika jobb és erősebb lett

2017. január 11., 08:28 Módosítva: 2017.01.11 14:17
653

„Amerika szinte minden tekintetben jobb és erősebb hely lett" – mondta Barack Obama utolsó elnöki beszédében, amit Chicagóban tartott 18 ezer támogatója előtt. A BBC szerint a leköszönő politikus nagyrészt pozitív üzenetekre koncentráló, emelkedett búcsúbeszédet tartott.

Chicagóban tartotta győzelmi beszédét 2008-ban, majd 2012-ben is, most pedig ezzel a helyszínválasztással bezárult a kör. Az érzelmekkel teli beszéd alatt a tömegből többször is felhangzott a „még négy évet" kórus, de ezt Obama mosolyogva intette le.

Tovább

Népirtáshoz hasonlította a védőoltást, most Trumpnak fog dolgozni

2017. január 11., 00:29 Módosítva: 2017.01.11 10:56
48

Robert F Kennedy Jr., az egykori amerikai elnök unokaöccse nemrég még a holokauszthoz hasonlította a kötelező védőoltásokat. Kedden a megválasztott amerikai elnök, Donald Trump mégis őt kérte fel, hogy vezesse a védőoltásokat felügyelő bizottságot -írja a Telegraph.

Ez arra enged következtetni, hogy Trumpot nem nagyon hatotta meg, hogy tudományos vizsgálatok cáfolták, hogy bármi köze lenne a védőoltásoknak az autizmushoz. A témában több mint 15 kutatás volt amióta elterjedt ez a téveszme, amiben legalább száz ezer gyermek vett részt.

A témával kapcsolatban még azelőtt posztolt Twitterén, hogy indult volna az amerikai elnökválasztáson, de 2015-ben is volt olyan nyilatkozata, amiben fenntartotta az álláspontját, ami szerint az a baj, hogy túl nagy adagot adnak az orvosok az oltásból ahhoz képest, hogy milyen kicsik a gyerekek, és ez okozza a problémát. 

Szerencsére a hülyeségben nincsenek magukra hagyva, többek között a szintén  nem tudományos kutatásairól ismert Robert de Niro is szereti összekapcsolni az autizmust a védőoltásokkal. 

Több országban is befolyásolhatták a választásokat az orosz hackerek

2017. január 10., 23:20 Módosítva: 2017.01.11 08:35
314

James Clapper amerikai hírszerzési vezető szerint többféle forrásból származnak az adatok az amerikai számítógépes rendszerek elleni orosz hackertámadásokról, és az oroszok legalább kéttucat más országban is megpróbálták befolyásolni a választási folyamatot, írja az MTI.

Tovább

Trump a vejét tenné meg főtanácsadónak

2017. január 9., 21:41 Módosítva: 2017.01.10 08:32
177

Lánya, Ivanka Trump férjét, Jared Kushnert választaná főtanácsadójának Donald Trump megválasztott amerikai elnök - írja az NBC News egy Trump kormányalakítási csapatában dolgozó forrásra hivatkozva. Azt viszont, hogy Kushner apósa kormányában dolgozzon, több jogi és etikai kérdés is nehezítheti a hírtelevízió szerint. 

Tovább

Trump: Hülye, aki nem akar jóban lenni az oroszokkal

2017. január 7., 18:02 Módosítva: 2017.01.08 11:21
599

Az Egyesült Államok hírszerzésének titkosítás alól feloldott anyagaiból pénteken kiderült, hogy Vlagyimir Putyin utasítására az oroszok hekkertámadásokkal próbálták befolyásolni az amerikai elnökválasztást és csökkenteni a demokrata párti Hillary Clinton győzelmi esélyeit. A megválasztott elnök, Donald Trump szombaton kedvenc nyilvános fórumán, a Twitteren reagált a történésekre, és mint kiderült, szerinte nem az oroszokkal van a baj.

Trump tweetjeiből kiderült, hogy szerinte

  • csak a hülye emberek, a bolondok gondolják úgy, hogy rossz dolog jóban lenni Oroszországgal;
  • csak azért van ügy a Demokrata Párt meghekkeléséből, mert a demokraták "olyan nagy vereséget szenvedtek, hogy az már teljesen ciki nekik";
  • és eleve a demokraták felelőssége, hogy hagyták meghekkeltetni magukat;
  • ha pedig ő lesz az elnök, az oroszok sokkal jobban fogják tisztelni az Egyesült Államokat, mint most.
Tovább

Hivatalos: Putyin támadta meg az elnökválasztást

2017. január 6., 22:27 Módosítva: 2018.03.23 15:15
4920

Az Egyesült Államok feloldotta a titkosítást a hírszerzés anyagain az orosz hackertámadásokkal kapcsolatban. Már régóta hangoztatták, hogy az támadások Oroszországból indultak, amit Donald Trump még a nap során, január 6-án adott interjújában is tagadott. Míg a megválasztott elnök "politikai boszorkányüldözésnek" nevezte az ügyet, a hírszerzés kiadott egy 15 oldalas tanulmányt, ami bizonyítja: Vlagyimir Putyin elnök támadó kampányt indított a 2016-os amerikai elnökválasztás ellen.

Tovább

Hitelesítették Donald Trump győzelmét

2017. január 6., 22:06 Módosítva: 2017.01.07 08:08
7

Az amerikai törvényhozás január 6-án pénteken hitelesítette az elektorok szavazatait, amik megerősítették a republikánus párti Donald Trump győzelmét az elnökválasztáson. Néhány demokrata törvényhozó jelezte, hogy fellebbezni fog a döntés ellen. Ehhez viszont legalább egy szenátorra szükségük lesz. 

Tovább

A CIA már biztos abban, hogy Putyin rendelte el a demokrata párt elleni hekkertámadásokat

2017. január 6., 12:48 Módosítva: 2017.01.13 13:19
12

A CIA azonosította azokat az orosz kormányzati figurákat, akik a Demokrata Párttól és vezető demokrata tanácsadóktól elcsent adatokat kiszivárogtatták a WikiLeaks-nek – állították a Reutersnek név nélkül nyilatkozó amerikai titkosszolgálati vezetők egy friss jelentésre hivatkozva. A jelentés – melynek tartalmát csütörtökön ismertették Obama elnökkel, pénteken pedig Trumppal - már egyértelműen megnevezi Vlagyimir Putyint, mint akinek tudtával, sőt utasítására történet a Hillary Clintonra nézve kellemetlen információk szivárogtatása.

Tovább

Colleen Bellnek két hét múlva el kell hagynia Magyarországot

2017. január 6., 09:54 Módosítva: 2017.01.07 11:06
316

A New York Times több diplomatától is úgy értesült, hogy Donald Trump stábja január 20-val távozásra szólította fel az összes olyan amerikai nagykövetet, akit a demokrata kormányzat politikai kinevezettjének tart. A rövid felszólítást még december 23-án küldték ki az amerikai külügy kommunikációs csatornáin.

Tovább

Trump leendő titkoszolgálati igazgatóját kitiltották Oroszországból

2017. január 6., 09:11 Módosítva: 2017.01.06 13:06
7

Nahát, nahát. Donald Trump megválasztott amerikai elnök valószínűleg egy Oroszországból kitiltott volt republikánus szenátort jelöl majd a hírszerzés csúcsvezetőjének. A 73 éves Dan Coats mostanáig indianai szenátor volt, s egyike annak a hat szenátornak és három fehér házi tisztségviselőnek, akiket Moszkva 2014-ben - válaszul a Krím bekebelezése miatti szankciókra - kitiltott Oroszországból. A szenátor akkor úgy nyilatkozott:

Megtiszteltetésnek érzem, hogy a Kreml célkeresztjébe kerültem.

Dan Coats 2001 és 2005 között az Egyesült Államok Németországban akkreditált nagykövete volt, az elmúlt négy esztendőben pedig a szenátus hírszerzési bizottságának tagja volt. A Krím annexiójára válaszul Mark Kirk szenátorral együtt levelet írt Joseph Blatter FIFA-elnöknek, melyben Oroszország tagságának felfüggesztését, valamint az orosz válogatott kizárását kérte a 2014-es brazíliai vb-ről.

Tovább