Dühösebb és szomorúbb lett a popzene az elmúlt évtizedekben

2019. január 28., 20:01 Módosítva: 2019.01.29 09:08
70

A michigani Lawrence Műszaki Egyetem számítógépes adattudósai kvantitatív elemzéssel vizsgálták meg, hogy az 1950-es évektől 2016-ig, több mint hét évtized alatt milyen változások történtek a popzenei szövegekben. Eredményeik szerint a düh és a szomorúság kifejezése fokozatosan nőtt, míg az örömé csökkent.

A Journal of Popular Music Studies folyóiratban publikált kutatás két vezető szerzője, Kathleen Napier és Lior Shamir több mint hatezer dalszöveget elemzett visszamenőleg a Billboard éves százas toplistájáról, amelyen a legnépszerűbb számok szerepelnek, és így jól tükrözi a rajongók preferenciáit.

A kutatók minden számot automatikus kvantitatív érzelemelemzésnek vetettek alá, amellyel meghatározták a dalok érzelmi töltését. A toplista számainak érzelmeiből minden évre megállapítottak egy átlagot, és az éves átlagból határozták meg, hogy az egyes években egy adott érzelem kifejezése nőtt, csökkent vagy nem változott.

Az elemzés szerint az évtizedek során a düh folyamatosan nőtt a popzenei számokban: az ötvenes évek közepén megjelent számok voltak a legkevésbé haragosak, a düh kifejezése pedig azóta egyre nőve 2015-ben érte el csúcspontját. 

Az is kiderült a kutatásból, hogy nőtt még

  •  a szomorúság,
  • a felháborodás,
  • és a félelem

 a vizsgált időszakban, bár visszafogottabban, mint a haragé.

Az öröm az ötvenes évek végén volt domináns érzelem a popzenei szövegekben, ezt követően azonban egyre csökkent és az utóbbi évekre nagyon visszafogottá vált. A hanyatlást csak a hetvenes évek közepe törte meg, amikor a dalszövegekben hirtelen kiugróan megnőtt az öröm kifejezése.

A tanulmány szerint a zenerajongók az ötvenes években az örömteli, vidám dalokat kedvelték, a mai zenefogyasztókat azonban sokkal inkább érdeklik azok a számok, amelyek szomorúságot vagy dühöt fejeznek ki. 

A dalszövegek érzelmeiben bekövetkezett változások nem feltétlenül tükrözik azt, amit a zenészek vagy szövegírók ki akarnak fejezni, sokkal több közük van ahhoz, hogy az egyes években mit akarnak hallani a zenefogyasztók

- foglalta össze Lior Shamir.

(MTI)

Egy 27 éves csaló hülyére vette Amerika újgazdag fiataljait

2019. január 28., 17:34 Módosítva: 2019.01.29 17:11
596
Nemrég a Netflix és a Hulu is készített egy dokumentumfilmet az elmúlt húsz év legbalhésabb zenei eseményéről. Mindkét filmből kiderül, hogy a Fyre Fesztivál-balhé bőven túlmutat egyetlen mániákus hazudozó ámokfutásán.

Két évvel ezelőtt bejárta az egész világsajtót annak a fesztiválnak a híre, amit óriási közösségi médiás kampánnyal indítottak be, hogy majd ez lesz minden idők legvadabb, legelitebb, legexkluzívabb bulija, méghozzá Pablo Escobar egykori magánszigetén, a Bahamákon. A méregdrága luxusfesztiválról aztán kiderült, hogy csak mese volt, fesztiválozók százai rekedtek víz, áram és úgy alapvetően bármi nélkül a Bahamákon, miközben mindenki azt találgatta, hogy ezt az egészet mégis hogyan képzelték a szervezők. 

Tovább

Négy rockegyüttes pesti koncertjét is bejelentették

2019. január 28., 15:02 Módosítva: 2019.01.28 16:56
22

Sűrű nap volt a hétfő a rockzene rajongóinak: bejelentették a Wolfmother, a Three Days Grace, a Halestorm és Devin Townsend budapesti koncertjét is.

Tovább

Húszan húszféleképpen dolgozzák fel a Magna Cum Laudét

2019. január 28., 10:51 Módosítva: 2019.01.29 08:18
842

A feldolgozáslemez az, amit akkor szokás kiadni, amikor egy zenekarnak már van olyan életműve (vö. „letettek valamit az asztalra"), amiből lehet szemezgetni. Kétalbumos zenekar nótáit a kortársakkal átszabatni nem tanácsos, ennél masszívabb archívum kell. Legutóbb a Tankcsapda járta el ezt a táncot, és menten duplázva, egy albumon őket dolgozták át a kollégák, a másikon meg ők a kollégákat. Február 1-jén pedig megjelenik a Gyulai HÚSZfeldolgozó, a húsz éve létező és ezalatt hét stúdióalbumot megjelentető Magna Cum Laude zenekar előtt tisztelgő album. 

Tovább

Máris 1500 tweetben gyalázták a transznemű, meleg francia Eurovízió-versenyzőt

2019. január 27., 16:28 Módosítva: 2019.01.28 12:15
1109

A marokkói, muszlim családból származó, meleg, női parókákban fellépő, Conchita Wurst-rajongó Bilal Hassani még épp csak megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivál selejtezőjének francia döntőjét, de már folyamatosak ellene a homofób és transzfób támadások; LMBT-szervezetek már 213 panaszt nyújtottak be ellene irányuló gyűlöletbeszéd miatt - írja a Metro a Stop Homophobie tweetje alapján.

Tovább

Lady Gaga élőben játszotta el, amit ő is átélt a Csillag születikben

2019. január 27., 13:01 Módosítva: 2019.01.28 13:49
6388

Elég nagy szerencséje volt mindenkinek, aki Lady Gaga szombati, Las Vegas-i koncertjére váltott jegyet. Az énekesnő ugyanis mindenki meglepetésére az utolsó számhoz színpadra hívta Bradley Coopert, a Csillag születik rendezőjét és főszereplőjét, hogy együtt énekelje el vele a film Oscar-jelölt betétdalát.

Tovább

Kiderült az idei Kolorádó első fellépője

2019. január 25., 20:50 Módosítva: 2019.01.26 07:38

Először az új számáról szóló hírben jelent meg az infó a Stereogumon, hogy Magyarországra (pontosabban a cikk szerint: a horvát Budapestre) látogat az amerikai énekes-dalszerző Kurt Vile, méghozzá a Violators nevű zenekarával kiegészülve, de a helyszín és a dátum mellette árulkodó volt: június 21-én, a Kolorádó fesztiválon fog fellépni, ezzel ő lett az első név, akit bejelentettek a fesztiválra.

Tovább

Portréfilm készül Fábián Juli énekesnőről

2019. január 24., 15:14 Módosítva: 2019.01.24 23:57
3631

Portéfilm készül a 2017-ben meghalt énekesnőről, Fábián Juliról - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. A filmet Lévai Balázs rendezi, és a Magyar Média Mecenatúra Program keretében valósul meg. A 2018-as Ember Judit-pályázat harmadik fordulójában a dokumentumfilmek gyártására összesen 110,2 millió forintot szavaztak meg. Egyebek mellett Mészáros Márta rendezőről is készül portréfilm Ladányi Cleo és Jákob rendezésében.

Tovább

Már szabadon is engedték a nemi erőszak gyanúja miatt letartóztatott Chris Brown-t

2019. január 23., 06:41 Módosítva: 2019.01.23 09:32
37

Kedd este már szabadon is engedték Chris Brown amerikai rappert, akit hétfőn két másik emberrel együtt vettek őrizetbe, méghozzá nemi erőszak gyanújával.

Tovább

Gesztivel büntet a Prédikátorként visszatérő Pajor Tamás

2019. január 22., 20:21 Módosítva: 2019.01.23 16:21
1550

"Prédikátor néven tér vissza a Neurotic együttes egykori frontembere, Pajor Tamás" – írja az MTI, és valahogy ez jobban lázba hoz, mint fontosabb mai hírek (mondjuk a davosi Világgazdasági Fórum). Én eléggé bírom a sorokon átívelően nyakatekert, de jól rímelő dalszövegeket – Ludditákat tulajdonképpen csak ezért hallgatok a mai napig –, és perverz örömet okoz netes keresésekkel helyre tenni a fejemben minden egyes ragot és betűt, amit a felvételen vagy a koncerten esetleg nem érteni kristálytisztán. Szóval Pajor régóta a radaromon van, a Neurotic Brékjét (meg a többit is) kívülről fújom, és a tékozló fiúként megtért, hitgyülis Pajor dolgai közül is sokat meghallgattam, csakis a textuális megoldások kedvéért.

A visszatérés (bár nem vettem észre, hogy Pajor eltűnt volna) a Patrióta című dal klipjével indul, amiből kiderül, hogy persze nem kell nagy újrabrandelésre gondolni. Pajor továbbra is a krisztusi értékek köré építi fel magát, és ez nekem éppúgy hiteles, mint a Xantus János Rock-Térítőjében látott drogos őrült.  "A Prédikátor egy közülünk. Az igazit keresi a látszat mögött, a jót egy meghamisított, rossz világban. Keresi az utat a szívhez, ha kell, beszól, de ha kell, bátorít is" – idézi az MTI a művészt. A beszólásra korábban is láthattunk példákat tőle, például 2014-ben nagyot szólt a Vona-ellenes zenei kirohanása. Egyelőre úgy tűnik, a Prédikátor inkább bátorít, mégpedig hazaszeretetre. Elég töményen teszi ezt, mutatom:

Igen, az ott Geszti Péter, meg Szikora Róbert, meg FankaDeli, meg Oláh Gergő, meg Jónás Vera, meg a Punnany Massif egy része, meg Varga Miklós (akinek a felbukkanása a Speak-dal óta sehol nem lehet meglepetés), és akkor még nem is beszéltünk arról, hogy a tangóharmonikánál Gesztesi Károly. Ez egészen más világ, mint a No Vona amatőr, vágás nélküli, kézikamerás magánya: a Prédikátornak sok barátja van, és sportautóban csapat velük együtt, de akár az út szélén stoppoló legényeket és leányokat is szívesen lát a bulijában.

Tovább

Nemi erőszak gyanújával tartóztatták le Chris Brownt

2019. január 22., 12:59 Módosítva: 2019.01.23 06:52
2

Hétfőn nemi erőszak gyanújával letartoztatták Chris Brown amerikai énekest Párizsban,írja a Reuters. Brown mellett még két másik férfit is letartóztattak rendőrségi források alapján.

Tovább

Jön a Chainsmokers is az idei Soundra

2019. január 22., 10:22 Módosítva: 2019.01.22 14:54
177

Bejelentett megint egy rakat nevet a Balaton Sound, a legnagyobb közülük az idén új albummal jelentkező Chainsmokers, amit a sajtóközlemény egyszerűen úgy hív, hogy a "SOUND közönségének nagy kedvence."

Tovább

Tavalyra ígérték, de még várni kell az új ABBA-dalokra

2019. január 22., 10:08 Módosítva: 2019.01.22 14:53
69

Senki sem húzta meg a vészjelzőt, de elmaradt az ABBA 2018 végére tervezett nagy visszatérése, amit mi is évekkel ezelőtt belengettünk. A legendás zenekar terve az volt, hogy összedobják a nagyszabású, virtuális valóságon alapuló, a digitális képmásukat szerepeltető Virtual ABBA nevű projektet, amiben két új számuk is szerepelt volna. Az American Idolt kitaláló Simon Fuller közreműködésével tervezett projekt ugyan kútba nem esett, de még várni kell arra, hogy bármi legyen belőle.

Tovább

Hamarosan letilthatjuk a minket irritáló zenészeket Spotifyon

2019. január 21., 12:35 Módosítva: 2019.01.21 18:00
331

Hamarosan le tudják tiltani vagy némítani a felhasználók az őket idegesítő előadókat Spotifyon, írja a Verge. A zenestreaming-szolgáltató már teszteli azt az új fejlesztést, és a Verge ki is próbálta már a hamarosan bevezetésre kerülő funkciót.

Tovább

Óránként 130 forintért gyártották Bangladesben a Spice Girls pólóit

2019. január 21., 11:20 Módosítva: 2019.01.21 15:51
131

Óránként 35 pennyt, átszámítva közel 130 forintot kerestek azok a bangladesi gyári dolgozók, akik a Spice Girls új pólóit készítették, derül ki a Guardian cikkéből. Az újra éledező popcsapat eredetileg jótékony célból indította el a kampányt, amellyel a nemek közötti egyenlőségre akarták felhívni a figyelmet, azonban kiderült, hogy a pólókat gyártó női dolgozókat folyamatosan verbálisan inzultálták és zaklatták a munkahelyükön.

Tovább

Három szám már meghallgatható Téglás Zoli rockprojektjéről

2019. január 19., 10:07 Módosítva: 2019.01.19 16:30
392

Téglás Zoltán, akárhogy is nézzük, az egyetlen, nemzetközi szinten jegyzet magyar előadó. Az Ignite nevű, 1993-ban alapított, dallamos punkrockot vagy hardcore-t (már ha van dallamos hardcore, mit tudom én) játszó zenekarával beturnézta a világot, volt a Pennywise nevű, kultikus punkzenekar átmeneti énekese, és a még kultikusabb Misfitsé is, Slash meghallgatta a Velvet Revolver frontemberi posztjára, szóval nem panaszkodhat - legutóbbi, 2016-os albumuk a Billboard listán a 41. helyig jutott, és rendületlenül turnéztatják is. Apropó, turné. A Ignite, mint minden kisebb zenekar, sokkal hamarabb felismerte, hogy a lemezeladásokkal már nem lehet pénzt keresni, a turnézással viszont igen, és pl. 2006-ban 100 bulijuk volt, amit azért érdemes kiemelni, mert a legendásan sokat játszó Motörheadnek is csak egyszer jött össze az évi 100 koncert, szóval sportteljesítménynek semmi.

Tovább

Megint kiderül, kik a legizgalmasabb magyar előadók

2019. január 18., 20:29 Módosítva: 2019.01.19 16:30
50

Ma este a végéhez ér a Keret blog tehetségkutatója, a Kikeltető. A magyar underground feltérképezésére fókuszáló eseménysorozat öt évvel ezelőtt indult, az eddig megszokott forgatókönyv helyett ezúttal azonban jelentős változással ér finisbe: a zsűri idén nem választ abszolút győztest, helyette inkább több díjat is kiosztanak a Kikeltetőn szereplő zenekarok és zenei produkciók között. Az eseményt a Stenk élőben közvetíti a Facebookon, de ebben a cikkben is lehet követni az eseményeket.

Élő közvetítés:

Az este első része:

Tovább

A Sony kirúgta R. Kelly-t

2019. január 18., 20:02 Módosítva: 2019.01.19 20:47
87

Megválik a Sony a szexuális zaklatással vádolt R.Kelly-től, írja a Billboard. A döntés azután született meg, hogy nyomozás indult az énekes ellen, miután bemutattak egy hat részes dokumentumfilmet Surviving R. Kelly (Túlélni R. Kelly-t) címmel, amiben a zaklatásainak áldozatai szólalnak meg.

Tovább

Lesújtott régen a kürt, lesújt hát újra a kürt

2019. január 18., 17:14 Módosítva: 2019.01.19 10:05
1069

Gyakorlatilag letarolta a magyar netet a Krúbi mellett feltűnt Dé:Nash Turul c. videója, amely még decemberben debütált nálunk. A leginkább poszthungarista trapelőadóként definiálható Dé:Nash most összerakott egy komplett EP-t tele kifacsart mélymagyarsággal, aktuálpolitikával, kormánykritikával és annyi iróniával, amennyit csak elbír a műfaj.

Tovább

Curtis megkezdte az elvonót

2019. január 18., 09:19 Módosítva: 2019.02.16 10:42
11

„Szeretlek, Petike, és mindenben igazad volt" – üzente nemrég Curtis egykori társának, Majkának az Instagram-oldalán, amikor nyilvánosan is elnézést kért mindenkitől, és bejelentette, hogy hamarosan elvonóra megy.

A január első felében posztolt közös kép alatt a kivágott zenésztárs azt írta: „Sajnos idő kellett ahhoz, hogy belássam a betegségem. Bocsánatot kérek mindenkitől mindenért! Ezen a héten befekszem egy rehabilitációs központba, hogy újra az igazi Curtist kapjátok."

Tovább

Mendelssohn, Debussy, Sibelius: kapcsoljuk a Zeneakadémiát

2019. január 17., 15:59 Módosítva: 2019.01.17 21:36
306

Ha létezik romantikus zene, amitől könnyen libabőrös lesz az ember, az Mendelssohn utolsó zenekari műve, az E-moll hegedűverseny. Kezdés után szinte azonnal belép a szólista a világ egyik legismertebb melódiájával, és aztán három tételen át, megállás nélkül folytatódik a szívfacsarás-könnyfakasztás.

Tovább

Rihanna beperelte az apját, mert az a saját nevét használja

2019. január 16., 08:47 Módosítva: 2019.01.17 09:10
116

Rihanna, azaz születési nevén Robyn Rihanna Fenty pert indított az apja, Ronald Fenty ellen, mivel a kereset szerint az jogtalanul használja a Fenty nevet, azt a hamis látszatot keltve, hogy köze van az énekesnő szépségipari cégéhez - írja a BBC. Az apa emellett a vád szerint úgy tett, mintha Fenty Entertainment nevű cége tényleg kapcsolatban állna Rihannával.

Tovább

Mindenkinek megvan a maga története

2019. január 14., 14:13 Módosítva: 2019.01.14 17:42
751

Mindenkinek megvan a maga története (MMAMT), ez a címe Egyedi Péter első szólólemezének, amelyet mi mutatunk be itt először a Stenken. Az Isten Háta Mögöttből, az Óriásból és más projektekből is ismert Egyedi ezzel az anyaggal új oldaláról mutatkozik be.

Tovább

Rapperekkel lép fel a Maroon 5 az idei Super Bowlon

2019. január 14., 11:45 Módosítva: 2019.01.14 19:52
15

Hivatalosan is bejelentették, hogy a világ egyik legnézettebb sporteseményének, a Super Bowlnak kik lesznek idén a fellépői. Az NFL-döntő félidejét közismerten százmilliók nézik világszerte, ezért mindig hírnek számít, hogy a The Who vagy éppen Justin Timberlake után kik szórakoztatják majd a közönséget a világ legdrágább reklámideje alatt.

Tovább

Nyomtatott formában megszűnik az egyik legismertebb amerikai fanzine

2019. január 14., 10:58 Módosítva: 2019.01.14 15:02
5

1982 után leáll a nyomtatott példányok terjesztésével a Maximum Rocknroll (MRR), a világ legismertebb zenei fanzine-ja. A magazint ma már a punkzene bibliájaként hivatkozzák, és azon kevés nem profitalapú, házi kiadású újságok közé tartozik, amely majdnem három évtizeden át megszakítás nélkül foglalkozott főleg a hardcore- és punkszíntérrel nem csak az Egyesült Államokban, hanem az egész világon.

Tovább

Lil Uzi Vert minden zenéjét törölte, visszavonul

2019. január 12., 16:53 Módosítva: 2019.01.13 11:10
24

Pénteken az Instagramján jelentette be Lil Uzi Vert rapper, hogy visszavonul. Egész pontosan azt, hogy szeretné megköszönni mindenkinek, aki őt támogatta, de elege lett a zenéből, letörölt mindent, és szeretne megint normális lenni. Illetve azt is, hogy szeretne 2013-ban felébredni, írja a Complex.

Tovább

Itt vannak a múlt év legjobb lemezei

2019. január 11., 23:53 Módosítva: 2019.01.12 18:54
1766

Tudjuk, tudjuk, rendesen elkéstünk a szokásos éves listánkkal, amelyben a szerintünk legjobb, vagy csak szimplán nekünk nagyon tetsző magyar lemezeket gyűjtjük össze. Azonban a szívünk szakadt volna meg, ha 2018-tól a szokásos összeállítás nélkül búcsúzunk, ezért jó hosszú idő alatt, de csak összeraktuk a kedvenc húsz hazai megjelenésünket. Ami érdekes a korábbi évekhez képest (itt a 2017-es, 2016-os, 2015-ös és a 2014-es listánk), hogy minden eddiginél több EP szerepel a listán, láthatóan a változó zenefogyasztási szokások az előadókat egyre jobban a 6-8 számos megjelenések irányába tolják. Viszont minden eddiginél több, összesen kilenc magyar nyelvű lemez van a listánkon, ami rekord a listánk történetében.

Tovább

R. Kelly lánya is szörnyetegnek tartja az apját

2019. január 11., 12:32 Módosítva: 2019.01.12 12:32
7

Néhány nappal azután, hogy bemutatták a Surviving R. Kelly (Túlélni R. Kelly-t) című hatrészes dokumentumfilm-sorozatot, az énekes lánya közleményben reagált az apját érintő vádakra, amelyek miatt épp a napokban indult nyomozás a híresség ellen.

Buku Abi (Joann Kelly) csütörtökön egy Instagram-sztoriban foglalt állást, amelynek mindjárt az elején leszögezte, hogy a szívéből szól, amikor ezeket a sorokat írja, és hogy napokra volt szüksége ahhoz, hogy megtalálja a megfelelő szavakat.

Tovább

Lady Gagának már kínos R. Kellyvel közös dala

2019. január 10., 10:48 Módosítva: 2019.01.10 21:18
27

1000 százalékig ezek mögött a nők mögött állok, hiszek nekik, tudom, hogy szenvednek, és biztos vagyok benne, hogy meg kell hallgatnunk, és komolyan kell vennünk őket

- írta ki Lady Gaga a Twitterre azután, hogy a Georgia állambeli Fulton megye kerületi ügyészsége nyomozást rendelt el R. Kelly ellen. 

A döntésnek köze van ahhoz, hogy nemrég bemutattak egy hat részes dokumentumfilmet Surviving R. Kelly (Túlélni R. Kelly-t) címmel, amiben az énekes zaklatásainak áldozatai szólalnak meg.

Tovább

Szimfonikus poszt-apokaliptikus rénszarvas-daráló extrém harcos-pogány skandináv-félszigeti metálzenét-e hallottál már?

2019. január 9., 16:20 Módosítva: 2019.01.10 06:17
126

Ha nem, nem baj, mert más sem nagyon, illetve most sem fogsz, hiszen a Heavy Túra nem egy dokumentumfilm amiben egy szimfonikus poszt-apokaliptikus rénszarvas-daráló extrém harcos-pogány skandináv-félszigeti metálban utazó finn zenekar életútját mutatják be az első, tétova, béna mozdulatokkal felkent arcfestéstől a Wacken fesztivál nagyszínpadának meghódításáig az obligát üvöltve hányós-szállodai szoba szétverős-radom groupie-val széjjelcsapva smárolós, szigorúan kézikamerás felvételekkel színesítve, hanem egy finn vígjáték.

Tovább