új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Egy hónap alatt négy bengáli tigris tetemére bukkantak Nepálban. Ráadásul az állatok halálának oka egyelőre ismeretlen, az eddigi legjobb magyarázat az,  hogy a területért vagy zsákmányért egymással vívott harcban ölték meg egymást, írja az MTI. 

    Nepálban november vége óta a bengáli tigrisek, más néven királytigrisek megszámlálásán dolgoznak a szakemberek. A legutóbbi, 2013-as számláláskor az állomány 198 egyedből állt, ami 77 példánnyal több volt, mint három évvel korábban. 

    3200 bengáli tigris él világszerte, pedig egy évszázada még százezer volt belőlük. A faj megmentése érdekében egy  Oroszországban tartott 2010-es találkozón megegyezett a világ azon 13 országa, ahol tigrisek élnek, hogy megduplázzák ezt a számot.

  • Pándi Balázst az Index olvasói az Index újságírójaként ismerhetik elsősorban, a világ zenerajongói viszont egy olyan zenészként, aki például 2015-ben a Rolling Stone magazin experimentális-avantgárd zenei top20-as listáján szerepelt a Cuts of Guilt, Cuts Deeper című anyaggal. (Ezt a 80 perces albumot a híres japán zajzenésszel, Merzbow-val (polgári neve Masami Akita), Mats Gustafsson svéd free jazz-szaxofonossal és Thurston Moore-ral, az egykori Sonic Youth énekes-gitárosával rögzítették, itt tudja meghallgatni).

    Egyébként a listának a híréről – lazán kapcsolódó tény, de történetesen Lemmy halálának másnapján – Pándi művész úr akkor és úgy szerzett tudomást, hogy éppen ültünk egymás mellett a MüPában, és a 30Y úgynevezett kocsmakoncertjét hallgattuk. Közben, szigorúan Lemmy emlékére, ittunk némi viszkit, mindig szigorúan csak két szám között, és ezeket az időszakokat kihasználva Balázs részletekbe menően beszélt arról, hogy miért kurva jó a dob ezen a koncerten (sajnos a szakmai okfejtésére nem emlékszem már, csak az maradt meg, hogy Beck Zaza, a dobos, milyen büszke lenne, ha hallaná).

    Mindezt csak azért meséltem el, hosszúra nyúlt előjátékként, hogy az én szememben (vagy szemszögemből) Balázsnak és a Beckeknek már van közös múltja, múltjuk.  Ezért annyira nem is lepődtem meg, amikor pár hete mondta, hogy lesz egy új 30Y-lemez, és hogy a lemezbemutatón ő fog beszélgetni a 30-ékkal. Mármint azon meglepődtem, hogy lemezbemutatón beszélgetni, mert hát a lemezbemutató, az ugye koncert, régi és új számok, csápoló és mobilokkal romantikázó tömeg, nyakadba löttyenő sör, ugrálás, pogózás, lassúzás, smárolás, szóval koncert.

    Haha, de a 30Y új lemeze, az Egy, amit most mutattak be az A38-on, az eleve egy koncertlemez, és az már túl meta lenne, koncertlemezt koncerten bemutatni, pláne a hajón, hiszen az itteni novemberi egyhetes programsorozat koncertfelvételét adták most ki. Hát csavartak egyet a dolgon, és egy (nem)csendesülős, beszélgetős bemutatót tartottak: a 18 (vagyis 17+1 Chris Dahl-)számos albumot néhány blokkra osztva lejátszották (mondjuk némi vizuális inger nem ártott volna hozzá a színpadról le-fel mászkáló zenészeken kívül). Közben pedig Balázs kérdezgette őket zenélésről, lemezcsinálásról, az A38-as hétről, művészi autonómiáról, de szó volt arról is, hogy járhat-e egy topmenedzser 28 éves Seattal és csinálna-e Zaza MTVA-szignált. Ja, és hogy heteken belül új számmal és klippel jön ki a zenekar.

    Pándi Balázs pedig ezúttal nem ivott viszkit. És én sem. De a dolog így is működött.

    A 30Y lemezbemutató beszélgetése Pándi Balázzsal az A38 hajón
    A 30Y lemezbemutató beszélgetése Pándi Balázzsal az A38 hajón
    Fotó: Haász János / Index
  • Az esetek többségében, ha valaki Magyarországon valami tengeri herkentyűt szeretne vásárolni, akkor a homár a legdrágább, amit vásárolni tud, olyan 16-18 ezer forintba kerül kilója. Ennél azonban jóval drágábban, minimum kétszeres áron lehet iszapkagylót, vagy más nevén pénisz/falloszkagylót kapni, legalábbis akkor, ha valaki mondjuk Kínában jár, nálunk ugyanis nem kapható.

    Állítólag nagyon finom az akár 6 kilósra is megnövő állat, a fogása pedig tényleg pénisz-szerű, néha még meg is merevedik kicsit és vizet is spriccel magából, ha megfogja valaki.

  • Talán tudta, talán nem: az első magyar film, az 1901-es A táncz bemutatójának évfordulóján, azaz minden évben április 30-án ünnepeljük a magyar film napját.

    Az idei ünnep alkalmából készült egy egyperces videó Szabó Kimmel Tamás, Ónodi Eszter, Petrik Andrea, Vecsei H. Miklós és Borbély Alexandra szereplésével, akik mindannyian elmondják, hogy szerintük miért menő a magyar film. Hát ezért:

  • Icuka a CBA-ból. Nagyon ismerős valahonnan. Csak ez sokkal thrasebbnek tűnik.

  • Ha a  világ az egyfős identitásközösségek, címkefelhő-orientált ideológiai alakzatok, kitűzőn/söralátéten elférő eszmebevallások felé halad, Ön is szerezzen magának instant bélyeget: elegendő erre a politikai generátor gombra kattintania, és máris lesz Önnek azonossága. (Lehet progressszív pánhumanista és paleo-titoista is, Tolsztoj-rajongóknak inkább a keresztény forradalmi trockizmust, különcöknek a queer afro-globalizmust javaslom.)

    capitalism large1
  • kont

    Mindenkinek, aki szereti, hogy ezután már nem csak kontakthibás lehet a fülhallgatója fél év használat után, hanem ki is éghet vagy eltörhet vagy lemerülhet. Egy másfél órás feltöltéssel öt órán keresztül villoghatunk vele kéken/pirosan.

    (Meizu, Halo)

  • Én ritkán szoktam nagy összegért, sokat tankolni, 4-5-6 ezer forint pillanatok alatt bemegy a tankba. Nem tudom, hogy ha kamionos lennék, vagy 100+ literes tankja lenne a kocsimnak – ami nincs is –, vagy az országutakat éjszaka járó rockbanda lennék, akkor mennyi időt töltenék a kutakon, de ha kellően sokat, akkor valószínűleg imádnám az olyan kutakat, amiket Nóri fotózott Szicíliában. „Amíg a benzin csorog, a csocsó pörög”, vagy „pattog a labda, ömlik a nafta”, még meg is tudnám zenésíteni igény esetén. 

    szicilia
    Fotó: Olvasónk, Nóri
  • Borsod-Abaúj-Zemplén megyei mentősök azzal keresték meg Kusper Zsoltot, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnökét, hogy olyan mentőautókat kell használniuk, amelynek

    műszaki állapota nem csak a biztonságos közlekedést, de magát a mentést is veszélyezteti, mivel a mentőautó rossz műszaki állapota hosszú percekkel növelheti a helyszínre vagy a kórházba jutás idejét.

    Kusper ottjártakor személyesen nézett rá a problémára, azt írja: "Elmentem és megnéztem és megdöbbentem.

    A bajtársak elmondták, hogy többször jelezték már a munkáltató felé a problémát, de azt a választ kapták, hogy menjenek lassabban."

    Az esetről videót is készített.

    (via 444.hu)

  • A nap videója Nepálból érkezett, és ha ön egy icipicit is tériszonyos, még van esélye arra, hogy ne nyomjon rá a play gombra, hanem keressen valami békés, és egyáltalán nem felzaklató tartalmat a széles nagy világhálón helyette. 

    Azt nem tudom, hogy vajon a vízesés az út standard szériatartozéka-e arrafelé, vagy csak éppen sokat esett az eső, és spontán ott termett, de talán mindegy is. Külön figyelemreméltó, amikor a kamera körbefordul, és kiderül, hogy nem egy szál magányos őrült egyensúlyozik a Guinness-rekord és a Darwin-díj között, hanem a rozoga kisteherautóban még vagy öten ülnek rajta kívül a pilótafülkében, plusz ki tudja hányan a platón.

  • Hétfőn megszületett Vilmos herceg és Katalin hercegné harmadik gyereke, egy kisfiú, alighanem egy jó ideig a leghíresebb angol újszülött. Viszont még nem adtak neki nevet, elvileg a napokban fogják kitalálni majd.

    Kicsit ezért segíthetnénk nekik, mi illene igazán az Index olvasói szerint. Nyilván minden nevet lehetetlen lenne felsorolni, ezért csak néhány alkalmasnak tűnőt emeltem ki.

    Mi legyen Katalin hercegné és Vilmos herceg kisfiának keresztneve?

    Azt még mindenki vegye figyelembe, hogy a Windsor-házból való az aktuális brit királyi család, illetve a Prince előtaggal is passzolnia kell a névnek, hiszen azzal fogják használni egy jó darabig.

  • Mondjuk rá kell kicsit segíteni vizuális trükkökkel, hogy olyan véres legyen a bunyó, mint eredetiben. Az öt játék, amit imitálnak: Assassin’s Creed, Metal Gear Solid, The Witcher, Uncharted, és God of War. És a vicc az az egészben, hogy a modern videojátékok karakteranimációit általában motion capture géppel, kaszkadőrök és mozgásművészek segítségével veszik fel, hogy aztán a 3D-s modellezőprogramban felturbózzák, ha kell.

  • A Terminal Snooker Klubban kilenc ország 40 amatőr versenyzőjének a nevezése mellett zajlik majd az első hazai szervezésű és rendezésű nemzetközi amatőrverseny.

    A KÖKI Terminálon található klub (Vak Bottyán u. 75/A-C) szeretettel vár minden érdeklődőt április 26. és 29. között, hogy kedvet kapjon a sportághoz, vagy csak nézze a versenyt. Csütörtökön és pénteken a csoportmérkőzéseket, szombaton és vasárnap a kieséses szakaszt rendezik. Döntő vasárnap délután, 16 órakor kezdődik.

    fisher klima nemzetkozi snooker verseny-A0-01
  • moonbow

    A Canon izgalmas videóval demonstrálja a következő generációs érzékelőinek videós képességeit. A nem is olyan távoli jövőben 102 ezres érzékenység mellett is gond nélkül videózhatunk, és olyan dolgokat is megörökíthetünk, amiket szabad szemmel alig látni: a holdszivárványokat, amik olyanok, mint a sima szivárványok, de csak este lehet (meglehetősen sajátos légköri feltételek mellett) látni őket. 

  • "Jó hírünk van! Nem sokára érkezik a BP underground hiphop film!" – jelentették be az alkotók a Facebookon. Koltay Anna és Turán Eszter tavaly jelentkezett a magyar punk és hardcore első 25 évéről szóló dokumentumfilmjével, amelyet aztán az Indafilmen is meg lehetett nézni, illetve ebben a cikkünkben írtunk is róla.

    A folytatás egy másik fontos, szintén komoly hazai múlttal rendelkező szubkultúrával, a hiphoppal foglalkozik majd, méghozzá olyan megszólalókkal, mint az NKS, a Hősök, az Akkezdet Phiai, az Animal Cannibals és Zsolaa. Werkfotók már vannak, további infókat majd később csöpögtetnek a készítők.

    Jó hírünk van! Nem sokára érkezik a BP underground hiphop film! Addig is itt egy pár werk fotó W/ NKS - Nem Közölt Sáv...

    Közzétette: BP Underground – 2018. április 23.
  • Emmanuel Macron diplomáciai látogatásra utazott Amerikába a feleségével, Brigitte Macronnal. Az állami díszvacsora előtt le kellett futniuk a kötelező köröket, és az ilyen protokoll-események mindig akkor a legviccesebbek, ha megpróbáljuk őket a funkciójuknak megfelelően értelmezni: tehát, mozzanatról mozzanatra végignézni, hogy mit csináltak:

    Macron egy facsemetét hozott ajándékba Trumpnak, amit közösen próbáltak elültetni a Fehér Ház udvarán. A Quartz rámutat az ajándék szimbolikájára: Trump imádja az első világháborút, és a facsemete egy olyan fának a magvaiból is kikelhetett, ami egy olyan fa magvaiból kelt ki, ami valaha a front közelében élhetett. Vagy nem. De lehet utalás Trump billegő klímavédelmi politikájára is. Ki tudja?

    Szóval, elültették a fát, ami önmagában sem lehetett könnyű ingben és zakóban, és a fa remélhetőleg túl is élte a műveletet, és most már csak a kertészeknek okoz majd némi fejtörést, mert innentől mindig kerülgetni kell majd fűnyírás közben, a gondosan rendezett gyep kellős közepén. Az ültetéshez látszólag az volt az egyetlen szempont, hogy fotogén távolságban legyen a Fehér Háztól, és az eseményre kivezényelt nézőktől (és a helikopterleszállótól).

    A két First Lady mindeközben néhány lépés távolságból szemlélte a műveletet, egyetlen olyan fotó van, ahol Brigitte a lapáthoz nyúlna, de mintha össze is vesznének rajta Trumppal (bár, valószínűleg csak a pillanat hazudik. Az ilyen eseményeken nem illik összeveszni a másikkal. Pláne nem egy lapáton.)

    A sikeres ültetés után mind a négyen álltak még egy darabig a facsemete körül, és különböző távolságokból fotózkodtak vele, ügyelve arra, hogy ne egymást, hanem inkább a facsemetét nézzék, vagy a kameráknak integessenek.

    Az ültetés után a facsemete új helye mellett parkoló helikopterrel indultak az állami díszvacsorára, amit ennél az asztalán fogyasztottak el:

  • – énekelte 25 éve Nyeső Mari egy lemezen, amit én vagy húsz éve nem is hallottam. Nem is adták ki rendesen, mert, mint Nyeső Mari most írja: 

    a Radioton-os nő azt mondta, hogy ez annyira semmi popvacak, hogy nem érné meg belőle lemezt nyomni, mert az ilyenfajta kis semmiségeket maximum autóban hallgatnák az emberek, nem otthon a lemezjátszók előtt, a hi-fi berendezéseiken.

    A semmipopvacaknál igazán sokkal-sokkal több lemez (vagy akkor legyen kazetta) végre fent van Minden relatívostúl, Óriásostúl, Portugálostúl a Youtube-on, az énekesnő tette fel, ezzel a szöveggel:

    Dupla köszönet érte!

  • Nem hittem volna, hogy sok-sok évnyi hivatásos képnézegetés után egy naplementés gazdasági illusztráció is fog még újat mutatni nekem, de ez ma így történt. Itt ez a fotó, ami előtt széttárt kezekkel álltam néhány másodpercig, mire sikerült megfejteni, mit látok a képen (az első tippem az volt, hogy valami fura felhő-árnyék jelenség).

     A képaláírás szerint: felkel a Nap Moszkva üzleti negyede mögött 2018. április 23-án.

    Mi a trükk?

    A fénycsík a Nap útját mutatja az égen. Hosszú expozíciós idővel készült a kép, így tulajdonképpen az egész napfelkeltét látjuk egyetlen, lenyűgöző képbe sűrítve. (nem pedig egy bolygóromboló halálsugár-izét)

  • Egy újabb fénykép indult el a mémesedéssé válás rögös útján, amelyen Amerika first ladyje, Melania Trump látható, ahogy MOSOLYOG. Méghozzá valamin, amit Barack Obama elnök súg oda neki. 

    melanibama
    Fotó: Twitter

    A kép a múlt héten elhunyt Barbara Bush, az idősebb Bush elnök feleségének és a fiatalabb Bush elnök anyjának temetésén készült. Donald Trump elnök nem volt jelen, mert éppen a floridai golfpályájának egyikén volt. Ott volt viszont Obama exelnök, aki a szlovén modellből elnökfeleséggé vált Melania mellett ült. 

    A kép azért is érdekes, mert Melania arról lett híres férje elnöksége alatt, hogy az arckifejezése az udvarias undor és a mindent megbánó szomorúság között van bármikor, amikor a férjével vagy nélküle mutatkozik, legfeljebb pár nagyon erőltetett álmosolyt vesz elő, amíg Trump odanéz.

  • 100 ezer fontot, azaz több mint 35 millió forintnak megfelelő összeget fizetett egy gyűjtő a Titanicon felszolgált legelső ételsor menüjéért. Ez az egyetlen, sértetlenül fennmaradt étlap.

    tita

    Az első ebédet 1912. április 2-án szolgálták fel, még a Titanic tengeri tesztelésének első napján. A most elárverezett példány Charles Lightoller másodtiszté volt (aki egyébként túl is élte a katasztrófát), ő adta oda a feleségének. Ezen kívül van még egy példány a menüből, de az nincs ilyen jó állapotban (azt 2004-ben 10 millió forintért árverezték el).

    (Via)