Hatszázezret költött appokra az ötéves fiú

2013. március 18., 14:47 Módosítva: 2013.03.18 14:47
261

Egy ingyenes játék telepítéséhez kérte el apja jelszavát az ötéves Danny, de tizenöt perccel később 1700 brit fonttal (körülbelül 610 ezer forinttal) lett könnyebb a család bankszámlája. Danny az Apple Ipad táblagépre telepítette fel a valóban ingyenes Zombies vs Ninjas játékot, és hamar rájött, hogy az előrehaladást kiegészítőkkel is tudja segíteni. Vett egy nagyobb adagot a játékban felhasználható bombákból, ami 70 fontba (25 ezer forintba) került, és mivel gyorsan elfogytak, Danny újra bevásárolt.

A szülők, Greg és Sharon Kitchen nagyott néztek, amikor másnap megkapták a banki kimutatást 1329 font elköltéséről, és nagyot koppant az álluk, amikor az összeg két nappal később 1700 fontra nőtt. Danny egyszerűen sírva fakadt, amikor szülei megmondták neki, hogy mennyi pénzt költött el – írja az esetről beszámoló Eurogamer hírportál.

Az Apple eleinte nem akarta visszatéríteni a hatalmas összeget, de a cég végül kötélnek állt, és a család az utolsó fillérig megkapott mindent. Az eset rávilágít arra, hogy az embereknek sokkal jobban oda kell figyelniük a készülékükre, ha azt gyermekek is használják.

Először is tisztában kell lenni azzal, hogy bármelyik programban lehet vásárlási lehetőség, még azokban is, amelyek teljesen ingyen letölthetők. Játékokban haladást segítő kardokat, páncélokat vagy bombákat vehetünk, üzleti alkalmazásokban extra szolgáltatásokat adnak el ezzel a módszerrel.

Az Apple azt javasolta a családnak, hogy a készülék menüjében kapcsolják ki a 15 perces vásárlási ablakot, mert ez tette lehetővé, hogy Danny be tudjon vásárolni. Ha ez be van állítva, akkor a jelszó megadása után 15 percig szabadon költhetünk bármire, ez azonban lekorlátozható, hogy az iPad minden egyes tranzakció előtt újra kérjen jelszót. Hasonló megoldás van az Android legfrissebb verziójában is, a zárolt boltban csak PIN-kód megadása után lehet appokat letölteni.

Bemutatták a Samsung Galaxy S4-et

2013. március 15., 02:16 Módosítva: 2014.01.09 16:47
445

A New York-i Radio City Music Hallban mutatták be a Samsung legújabb okostelefonját, a Galaxy S4-et. A cég csúcsmodelljének bemutatóját csak a Youtube-on több százezren nézték. A Galaxy S4 április végén kerül a boltokba az Egyesült Államokban.

A készülék valamivel könnyebb és vékonyabb az előző modellnél, valamint nagyobb, jobb minőségű képernyőt és új kamerát is kapott. A Samsung a bemutatón külön hangsúlyozta az ebben rejlő lehetőségeket. A két kamerával már egyszerre két felvételt is rögzíthetün: a hátsó kamera a felvenni kívánt eseményt, az első a felhasználó arcát filmezi, aki így kommentárokkal egészítheti ki a rögzített videót. A Sound & Shout funkcióval hangmintát is rögzíthetünk, amit egy képhez csatolhatunk.

A Galaxy S4-gyel a Samsung láthatóan nagy figyelmet fordított a telefonok közti integrációra. A Group Play funkcióval több Galaxy S4-est csatlakoztathatunk, így gyorsan megoszthatók a zenék, dokumentumok, vagy képek, és együtt játszhatunk videojátékokat is. Az érintőképernyő kezelését új szoftveres funkciókkal intelligensebbé tették: az Air View segítségével például további információt kapunk arról az emailről, vagy arról a fényképalbumról, ami fölött végighúzzuk az ujjunkat. A Smart Pause a gesztusérzékelésre épít, ugyanis automatikusan leállítja az éppen futtatott videót, ha elfordítjuk a fejünket a kijelzőről.

A hivatalos specifikációk szerint a Galaxy S4-nek 4,99 hüvelykes, 1080p felbontású 441 ppi képpontsűrűségű kijelzője van, Super Amoled panellel. A telefonon az Android Jelly Bean 4.1-es verziószámú operációs rendszer fut, és 2 gigabájt memóriája, illetve nyolcmagos, 1,6 gigahertzes Exynos processzora van - vagyis nagyjából megfelel az előzetes várakozásoknak. Belső memóriából 16 gigabájtnyit kapott a telefon, de ez microSD kártyával akár 64 gigabájtosra is bővíthető. A hátsó kamera felbontása 13, az elsőé 2 megapixel.

Videón az új Samsung csúcsmobil

2013. március 14., 16:01 Módosítva: 2013.03.15 02:14
39

Csütörtökön mutatja be a Samsung legújabb zászlóshajóját, a Galaxy S IV-et. A cég sokat vár a mobiltól, már hetek óta szivárogtatja hivatalosan a fotókat és videókat a mobil egy-egy részletéről és nem hivatalosan a mobil tulajdonságait. A cég közben profi kampánnyal készíti elő a bemutatót, a New York-i Times Square-t, ahol a nagy bemutató lesz, ma több alkalommal szmokingba öltözött táncosok lepték el, akik a premiert hirdető transzparensek előtt tartott rövid bemutató után szó nélkül gyorsan el is tűntek.

Mint ilyenkor lenni szokott, beindulnak a találgatások, néhány kínai fórumon már tesztek is megjelentek az állítólagos kameráról. Ezeket ugyan senki nem veszi komolyan, de azért mindenki hírt ad róluk, ami a hatalmas érdeklődés mutatja. Egy nappal a bemutató előtt már videók is kiszivárogtak, ezek viszonylag részletesen mutatják be a Galaxy S IV-et. A videók alapján megváltozik a kezelőfelület, a nyitóoldal, de még a böngészés is.

Az első bennfentesnek tűnő pletykák már hetekkel ezelőtt megjelentek, a magukat jólértesülnek beállító bloggerek tudni vélték, hogy milyen lesz a legújabb csúcsmobil. Szinte minden felmerült, amit a legújabb technológia lehetővé tesz egy mobil esetében, a legújabb processzoroktól a három dimenziós kamerán át a két SIM-kártyás változatig.

A legnagyobb dobás a Galaxy S IV-ben az volna, hogy követni tudja a szemmozgást, így lehet görgetni az oldalakat, nem kell a kezünket használni hozzá. Ez egészen jó ötletnek tűnik, hiszen a hírek szerint a mobil még a Galaxy S III-nál is nagyobb lesz, pedig már az is a határokat feszegette. A Galaxy S IV kijelzője 4,99 hüvelykes lenne, ami a phabletek alsó határa, egy-két évvel ezelőtt még tableteknek neveztük az ekkora mobilokat.

Az új mobilon természetesen a legújabb Andorid, a 4.2.1 Jelly Bean fut majd, kijelzője 1920*1080 pixeles lesz. Processzora 1,8 GHz-es és négymagos, 2 gigabájt RAM-ot tesznek bele, grafikus gyorsítója pedig PowerVR SGX 544MP lesz. Belső tárhelye is kimagasló lenne, 64 gigabájtos belső memóriával jönne a mobil, ami ha igaz lenne, tényleg kiemelné a mezőnyből.

Kamerájáról is sok a találgatás, az még nem lenne nagy újdonság, ha 13 megapixeles lenne, ahogy a pletykákban szerepel. De állítólag 3D-képeket is tud majd készíteni. Ez azért lenne furcsa, mert az eddigi 3D-mobilokra nem volt túl nagy az érdeklődés.

A pletykák nem felejtik ki az akkumulátort is, hiszen az okostelefonoknak ez a leggyengébb pontja. Állítólag a kijelzőjét olyannak tervezik, hogy huszonöt százalékkal kevesebb energiát használ, ami azt jelenti, hogy tovább bírja majd az akkumulátora egy feltöltéssel.

Nem maradhatnak ki az új fejlesztések sem a csúcsmobilból, lesz benne NFC, LTE, vezeték nélküli töltési lehetőség és persze microSD slot is, ami már-már feleslegesnek tűnik a 64 gigabájtos belső tárhely mellett.

A fentieket elnézve nagyon úgy tűnik, hogy mindenki szabadon engedte fantáziáját és olyan mobilt várnak a Samsungtól, amely minden tekintetben kimagaslik a mezőnyből. A mércét tehát magasra tették, most már csak az a kérdés, hogy a Samsung meg tud-e felelni ennek. Március 14-én derült ki, hogy mivel szeretné a cég megőrizni első helyét a mobilpiacon.

Firefoxos mobilokat mutat be a Telenor

2013. március 12., 17:22 Módosítva: 2013.03.19 16:38
18

Szerdán folytatódik a Telenor Okostelefon Akadémia rendezvénysorozat, amelyen ezúttal a Mozilla újdonsága, a friss Firefox OS lesz a sztár. Az este hat után kezdődő nyitóelőadásban a Mozilla alapítvány egyik evangelistája, Tristan Ninot beszél az erős mobilszolgáltatói támogatással bevezetésre kerülő operációs rendszerről.

Ezt követően arról lesz szó, hogy a mobilozók miként védhetik meg az okostelefonokon tárolt személyes és üzleti adataikat, és a szakértők élőben bemutatnak egy táblegép elleni támadást, amelyben megpróbálják lenyúlni a felhasználó személyes adatait. Az online bűnözők elleni harcról és a virtuális adattárolók megbízhatóságáról szóló beszélgetésen Gombás László (Symantec) rendszermérnök, Antal Lajos (Deloitte) adatvédelmi szakértő, Papp Péter (kancellar.hu), és Takács Zoltán, a Telenor digitális szolgátlatásaiért felelős szakembere vesz részt.

A látogatók kapnak egy frissítést az Android és a Windows Phone platformok aktuális helyzetéről, és számos készülékgyártó - LG, Nokia,Blackberry, Huawei, Microsoft és Mozilla - kitelepül a helyszínre, hogy bemutassa az újdonságait.

Az Okostelefon Akadémia március 13. 18:00 órakor kezdődik a budapesti Akvárium Klubban, és a szervezők azt kérik az érdeklődőktől, hogy látogatási szándékukat előre jelezzék a socialmedia@telenor.hu címen.

A Samsung egy év alatt triplázott Kínában

2013. március 12., 12:12 Módosítva: 2013.03.15 02:14
15

A Samsung tavaly megszerezte az első helyet Kína okostelefon-piacán, ahol megháromszorozta eladásait. A dél-koreai társaság tavaly összesen 30,06 millió okostelefont adott el Kínában, egy évvel korábban csak 10,9 millió darabot. A Strategy Analytics adatai alapján a Samsungé a piac 17,7 százaléka, ez hatalmas ugrás ahhoz képest, hogy a cég csak 2009-ben kezdett el mobilokat árulni Kínában.

A második helyen a Lenovo áll a piac 13,2 százalékával, ez négy százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Az Apple csak a harmadik helyen áll 11 százalékos részesedéssel. Negyedik a kínai Huawei 9,9 százalékkal, ötödik a Coolpad 9,7 százalékkal. A Samsung hatalmas növekedése a Nokia esésének köszönhető, a finn mobilgyártó csak a piac 3,7 százalékát tudhatja magáénak, két éve ez még 29,9 százalék volt.

Hiába van meg az első hely, a Samsungnak még van izgulnivalója. A negyedik negyedévben például rosszabbak voltak az eladásai, mint az Apple-nek, utóbbinál nagy volt a kereslet az iPhone 5-re. Ennek oka valószínűleg az, hogy az Apple legújabb mobilja, az iPhone 5 szeptembertől kapható, a Samsung Galaxy S III tavaly májustól. Ráadásul a hamarosan bemutatott Galaxy S IV miatt is kisebb most a kereslet az S III iránt, hiszen a felhasználók az új mobilt várják már.

A Lenovo megveheti a BlackBerryt

2013. március 12., 09:50 Módosítva: 2013.03.19 13:53
25

Yang Yuanqing, a Lenovo ügyvezetője azt nyilatkozta a francia Les Echos újságnak, hogy lenne értelme megvenni a kanadai BlackBerryt, de előtte még elemezni kell a piacot és felmérni, milyen jelentősége lehetne felvásárolni a céget. A hír hatására a BlackBerry részvényei egy havi csúcsra ugrottak.

Az ügyvezető szavai szinte ismétlik a Lenovo pénzügyi vezetőjének gondolatmenetét, Wong Wai Ming még januárban azt nyilatkozta a Bloombergnek, hogy a cég minden lehetőséget megvizsgál és ebbe beletartozik a BlackBerry is.

A kanadai telefongyártó még tavaly megfogalmazta, hogy stratégiai váltásra lenne szükség. Ez azután vált nyilvánvalóvá, hogy a BlackBerry jócskán veszített piaci részesedéséből és népszerűségéből az Apple és a Samsung tarolása miatt. Ebben az időszakban kezdtek el szállingózni hírek arról, hogy esetleg fel is vásárolhatják a céget.

A BlackBerry vezetői természetesen nem kommentálják a híreket. Thorsten Heins vezérigazgató januárban még azt mondta, hogy nem is érti, miért mond ilyeneket a Lenovo egyik kulcsembere. A cég március 28-án mutatja be negyedéves számait, a befektetők arra számítanak, hogy ekkor már stratégiai tervekről is lesz szó.

Sms-sel működik a napelemes mobiltöltő

2013. március 11., 14:40 Módosítva: 2013.03.11 14:40
1

Ugandában, az Elgon hegy nemzeti park közvetlen szomszédságában rendhagyó módon töltik fel a mobilok akkumulátorát. Egy napelemes eszközre csatlakoztatják a telefont, majd elküldenek egy sms-t a megadott számra, ami aktiválja a töltőt. Naponta 18-20 készüléket töltenek fel ezzel a módszerrel a környéken lakók. A pontos szám attól is függ, hogy éppen van-e áram a településen. Amikor van áram, akkor az emberek otthon is a konnektorra tudják kötni a mobiljaikat, de ez nem túl gyakori, mert állandósultak az áramszünetek.

A folyamatos áramhiány komoly problémát jelent a fejlődő országokban, pedig azokban is egyre többen használnak mobiltelefont, akár mindennapi munkájukhoz is. A mezőgazdaságban dolgozók például naprakész információt kaphatnak a piaci árakról. Kenyában a bankszámlával nem rendelkezők így tudnak szolgáltatásokért fizetni.

Becslések szerint több mint 5-600 millió mobilozó nem tudja naponta tölteni készülékét. Az áramhiány sokszor azt is jelenti, hogy az embereknek kilométereket kell gyalogolniuk, hogy töltőállomást keressenek. Ilyen központokban feltölteni a mobilt drága, akár húsz centet is kérhetnek érte, ami igencsak magas összeg, ha azt nézzük, hogy az ott élők többsége napi egy dollárt keres. A mobilokat pedig hetente kétszer-háromszor is fel kell tölteni, mert a kihalt területeken sokkal több energiát fogyasztanak, amikor keresik a hálózatot.

A londoni Buffalo Grid napelemes töltőállomását biciklin juttatják el a településekre, és a felhasználók egy sms áráért, a fenti összegnél jóval olcsóbban másfél órát tölthetik a telefont. Egy ilyen mobiltöltő állomásra egyszerre tíz készülék ráköthető, és akár 50 mobilt is fel tudnak tölteni 2-3 nap alatt.

30 milliárdos a lopott okostelefonok piaca

2013. március 9., 23:02 Módosítva: 2013.03.19 16:38
16

Az okostelefonok, azon belül is az iPhone-ok váltak pár év alatt az utcai lopások és rablások legkedveltebb célpontjaivá Amerikában a rendőrségi statisztikák szerint. A zsaruszleng külön kifejezést is kitermelt az iPhone-lopásokra: apple picking, vagyis almaszedés. Sok helyen ajánlják, hogy az ember cserélje le az iPhone fülhallgatóját, mert a jellegzetes fehér fülhallgatózsinór elárulja a tolvajoknak, hogy egy értékes Apple-készülék van a zsebünkben.

A hivatalos statisztikák szerint ma az amerikai nagyvárosokban elkövetett lopások 40 százalékában szerepel okostelefon az eltulajdonított javak között. A New York-i rendőrség szóvivője szerint minden új iPhone-generáció megjelenésekor jelentős emelkedést éreznek a lopások számában a városban, tavaly az iPhone 5 után ez olyan erős volt, hogy az egész város általános bűnözési statisztikáját is felborította.

Az okostelefon több szempontból is tökéletes lopási célpont: kicsi, de értékes, egyaránt könnyű vele eltűnni az utcai forgatagban a tolvajnak, és túladni rajta sem nehéz. Becslések szerint a lopott okostelefonok világpiaca a 30 milliárd dolláros forgalmat is eléri. A bűnözők nyereségét növeli, hogy az egyes országokban nagyon különböző értékesítési modellek alakultak ki, van, ahol az a trend, hogy a készülékeket olcsón adják, és a hozzájuk tartozó előfizetési csomagban fizeti meg a hűségidő alatt a vásárló a valódi árat, máshol nincs ilyen trükk, és drága maga a telefon. Ha Amerikában 250 dollárért meg lehet venni egy okostelefont, ugyanezt Hongkongban vagy Rio de Janeiróban 800-ért lehet eladni. Ez a helyzet ahhoz vezet, hogy a lopott telefonoknak az egész világot behálózó feketekereskedelmi útvonalat alakulnak ki. Szakértők szerint az Amerikában és Nyugat-Európában ellopott telefonok fő felvevőpiacait Latin-Amerika, Ázsia és Kelet-Európa jelenti.

A rendőrségi statisztikák olyan érdekességeket is megemlítenek, hogy Londonban a telefonlopások leggyakoribb helyszíne a kocsma, New Yorkban a gyorséttermek, San Franciscóban a kávézó, míg a chicagoi lista harmadik helyén meghökkentő módon a templomok állnak.

Bár az ellopott okostelefonokat a szolgáltató távolról deaktiválni tudja, illetve a rajta tárolt személyes adatokat törölni, sőt, a gps segítségével sokszor a pontos földrajzi helyzetét is meg lehet állapítani, az esetek nagy részében készülékek sosem kerülnek elő, és új SIM-kártyával, vagy akár anélkül, telefon helyett hordozható miniszámítógépként folytatják a pályafutásukat.

Ezerkétszáz embert rúgnak ki a Motorolánál

2013. március 8., 13:09 Módosítva: 2013.03.08 13:47

A Motorola Mobility felvásárlását követően a Google nagy elbocsátásokat jelentett be. Októberben azt mondták, hogy négyezer ember, a teljes állomány húsz százaléka veszíti el az állását. Azóta változott a helyzet, és a Wall Street Journal szerint további 1200 embertől megszabadul a cég Kínában, Indiában és az Egyesült Államokban.

Tovább

A Nokia százmilliókkal lóg a Microsoftnak

2013. március 8., 11:54 Módosítva: 2013.03.08 11:55
9

A Nokia a legfrissebb pénzügyi jelentésében újra felidézte az év hátralévő részére vonatkozó jóslatait a várható készülék eladásokkal kapcsolatban, és arra is fény derült, hogy hányadán áll a Microsofttal, természetesen pénzügyi értelemben. Most a rendmondi központú szoftvercég a Nokia legfontosabb partnere, hiszen a finn mobilgyártó mindent egy lapra tett fel, a Windows Phone operációs rendszerre.

A jelentés szerint a két cég közötti megállapodás hátralévő időtartama alatt a Nokiának 500 millió euróval több kötelezettsége van a Microsoft felé a szoftverlicencek miatt, mint amekkora támogatást a gyártó kapott a Microsofttól. Ugyanakkor a Nokia azt is megjegyzi, hogy a megállapodás teljes időtartama alatt a Microsofttól kapott támogatás mértéke kicsikét meghaladja azt az összeget, amit neki kell befizetnie licencdíjként.

Érdekes még a Nokia jelentésében, hogy az 105-ször említi a Microsoft nevét és 159-szer magát a Windowst. Bár a finn gyártó nem beszél arról, hogy táblagépet akar gyártani, azt azért megjegyzi, hogy a tableteken futó Windows 8 sikere kulcsfontosságú a Nokia szempontjából is. A Nokia úgy véli, hogy a készülékekért és szolgáltatásokért felelős részlege a piaci átlagnál jobban teljesít majd, és a nyereség 10 százalék környékén lesz.

Milliónyi wifi hotspot épül Németországban

2013. március 6., 16:53 Módosítva: 2013.04.18 11:10
66

A közösségi wifi hotspotokat kezelő Fon azt teszi lehetővé, hogy az emberek biztonságosan elérhetővé tegyék mások számára az otthoni szélessávú elérésüket. Ez felkeltette a német Deutsche Telekom érdeklődését, és a két cég bejelentette, hogy Németországban együtt bővítik a wifis lefedettséget.

Idén nyáron indul el a Wlan to go nevű szolgáltatás, és a DT abban bízik, hogy a 12 millió szélessávú ügyfeléből 2,5 milliót rá tud venni arra, hogy ossza meg a házi netkapcsolatát. Ahhoz, hogy érzékeljük az előrelépés mértékét, tudni kell, a DT-nek most csupán 12 ezer saját hotspotja van. A távközlési cég 2016-ra szeretné elérni a kétezerszeres bővülést. Az online videók ugyanis egyre jobban leterhelik a mobilhálózatokat, a wifi frekvenciasávja pedig ingyen használható (szemben a mobilhálózat frekvenciájával, amiért a szolgálatók milliárdokat fizetnek).

A Fonnak egyébként már 7 millió hotspotja van a világ száz országában, és a cég korábban is szövetkezett mobilszolgáltatókkal: a brit BT-vel közösen négymillió hotspotot működtet. A vállalat három éve nyereséges, és naponta 3,5 millió egyedi felhasználó csatlakozik a hálózatára.

A Fon megoldásával a felhasználók biztonságosan oszthatják meg a személyes szélessávú elérésüket. A router két wifi jelet ad, egy privát és titkosított csatornát ad a tulajdonosnak, valamint egy titkosítatlan csatornát a többi Fon-júzernek. Csak az kaphat hozzáférést mások wifijéhez, aki maga is megosztja a saját otthoni kapcsolatát.

Megtévesztő volt a Vodafone reklámja

2013. március 6., 15:17 Módosítva: 2013.03.06 15:57
64

Harminc millió forintra bírságolta a Vodafone Magyarországot a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megtévesztő mobilinternet reklámok miatt. A GVH a mobilinternet hálózatot népszerűsítő, 2012. február 13. és március 31. között zajlott reklámkampányát vizsgálta.

A hatóság szerint a vállalkozás valótlanul állította, hogy szélessávú mobilinternet hálózata bárhol elérhető, ráadásul a reklámok a másik két versenytárs hálózatát is kritizálták. A reklámban fő üzenete a GVH szerint az volt, hogy a Vodafone mobilinternet hálózata országszerte mindenhol elérhető, míg a két versenytárs hálózata nem. A GVH szerint ez alkalmas volt a fogyasztók megtévesztésére.

Súlyosbító tényezőként értékelték a 30 milliós bírság kiszabásakor, hogy a jogsértés közel két hónapon át folyt, és a fogyasztók széles körét érintette. Szintén súlyosbító körülményként vette figyelembe, hogy a vállalkozás korábban már több alkalommal tanúsított a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást.

A Vodafone szerint a GVH azért találta megtévesztőnek reklámfilmjét, mert a benne szereplő mobilinternet lefedettségre vonatkozó „országszerte” szóhasználatot az „országban mindenhol”-ként értelmezte. A társaság közleménye pontosítja, hogy mire is gondoltak valójában: a Vodafone Magyarország mobilinternet lefedettsége az ország területének 91 százalékán érhető el a lakosság 95 százaléka számára.

Kínában döntik meg az Android hatalmát?

MTI/Index
2013. március 6., 13:15 Módosítva: 2013.03.14 11:05

A kínai ipari és információtechnológiai minisztérium legújabb fehér könyve szerint az amerikai Google-nek, az Android operációs rendszer elterjedtsége miatt, túl nagy befolyása van a kelet-ázsiai ország okostelefon-piacán. "Bár az Android nyílt forráskódú rendszer, annak központi technológiáját a Google szigorúan szabályozza" - áll a dokumentumban.

A minisztérium szerint a vállalat hátrányos helyzetbe hozott egyes kínai vállalatokat, előfordult ugyanis, hogy kódjait késleltetve osztotta csak meg. A minisztérium a fehér könyvben semmilyen speciális politika vagy új szabályozás bevezetéséről nem szól, egyes vélemények szerint ugyanakkor a jelentés akár a Google-lel szembeni jövőbeli intézkedéseket is előrevetítheti.

A Kínában gyártott okostelefonok 98, az országban használt készülékek 90 százalékán fut Android. Azt a kínai gyártók, így a Huawei, a ZTE és a Lenovo is használja telefonjain. A minisztérium fehér könyve azonban önálló utat sugallva úgy fogalmaz: Kínának megvan a képessége ahhoz, hogy saját operációs rendszert fejlesszen ki.

Volt már példa ilyen elszakadási kísérletre, a Red Flag Linux nevű pc-s operációs rendszer megszületésében is fontos szempont volt az USA-tól való függetlenedés. Megemlíthető a TD-SCDMA nevű mobilhálózati szabvány is, amit Kína a nyugati technikáktól való elszakadás érdekében fejlesztett ki, és más országban nem is használják. (Már az utódja is készül, a TD-LTE)

A Google kínai jelenléte - éppen csak az Android operációs rendszer kivételével - nem nevezhető sikertörténetnek. A vállalat 2010-ben a kelet-ázsiai ország piacáról való kivonulásra kényszerült, tavaly zenehallgatásra és -letöltésre kifejlesztett oldalát, majd internetes vásárlóknak szóló keresőoldalát is bezárni kényszerült. Keresőszolgáltatása szintén évről évre veszít versenyképességéből: tavaly év végén már a 10 százalékos piaci részesedést sem érte el.

Idén véget ér a butatelefonok uralma

2013. március 5., 14:54 Módosítva: 2013.03.05 15:32

A fejlődő országokban egyre népszerűbbek az okostelefonok, és ezekből a készülékekből idén először többet adnak el, mint amennyi hagyományos mobil talál gazdára – írja az International Data Corporation (IDC) piackutató cég tanulmánya. Az IDC 918,6 millió darab eladott okostelefonra számít, ami a teljes mobilpiac forgalmának 50,1 százalékát teszi ki. Az okostelefonok eladási száma 2017-re másfél milliárdra, részesedésük pedig a teljes mobiltelefon piaci forgalomból kétharmadra emelkedik.

Most a fejlett országokban fogy a legtöbb okostelefon, de a súlypont az elkövetkező években fokozatosan áttolódik a telítetlen piacokkal és erőteljesebb növekedési dinamikával rendelkező fejlődő térségekre. Az értékesítés egyre nagyobb részét a kínai, brazíliai és indiai eladások teszik majd ki.

Kínai vezetés

Kína 2017-ig lesz a világ legnagyobb felvevőpiaca, előnyét azonban fokozatosan lefaragják a több mint duplájára növő brazil és a közel ötszörösére duzzadó indiai eladások.

A kínai forgalom a 2013-as 301,2 millió darabról 2017-re 457,9 millióra emelkedik, ugyanakkor az ország világpiaci részesedése a 2013-as 32,8 százalékról 30,2 százalékra csökken. Brazíliában 2013-ban 28,9 millió okostelefont adnak el, ami 3,1 százalékos világpiaci részesedésnek felel majd meg, de 2017-ben már 66,3 milliós értékesítésre lehet számítani. Indiában az idei 27,8 milliós eladás után (ami a világpiaci forgalom 3,0 százalékának felel meg) igazán lendületes növekedésre számít az IDC: 2017-ben már az ideinél 459,7 százalékkal többet, 155,6 millió darab okostelefont értékesítenek.

Az Egyesült Államokban az idén 137,5 millió okostelefont adnak el, a világpiaci forgalom 15,0 százalékát. Ott 2017-ben 183 milliós eladásra számítanak.

Szemmozgást követ a Galaxy S IV

2013. március 5., 13:26 Módosítva: 2013.03.14 14:55
67

A március 14-én megjelenő Samsung Galaxy S IV okostelefonban sok szoftveres újítás lesz, állítja a dél-koreai cég egyik alkalmazottja, aki csak név nélkül nyilatkozott a New York Timesnak, mert nem nyilatkozhatna újságíróknak. A telefont kipróbáló illető egyetlen kimondottan izgalmas funkciót nevezett meg, ez a szemmozgással történő gördítést.

Az okostelefon megfigyeli a szemmozgásunkat, és amikor egy weboldal aljára érünk, magától legördít, hogy láthatóvá váljanak a következő bekezdések. A Samsung természetesen nem árulja el, hogy ez a funkció valóban benne lesz-e a hamarosan megjelenő telefonjában.

Tovább

Halott a magyar mobilnet

2013. március 4., 18:17 Módosítva: 2013.03.05 13:18
691

Az Európai Unió legfrissebb jelentése szerint Magyarország sereghajtó a szélessávú mobilinternet használatában: a magyar lakosság kevesebb mint egyötöde internetezik mobilon. A második legrosszabb helyezett is 7 százalékkal előrébb van, Szlovákia és Bulgária majdnem kétszer fejlettebb (34 illetve 37 százalék), Csehországban pedig háromszor nagyobb (55 százalék) a mobilinternetezők aránya.

Az ábra az aktív szélessávú mobilinternet-hozzáférések arányát mutatja a lakossághoz viszonyítva.Skandinávia az élen, Magyarország - pirossal jelölve - az ellentétes végen.
Az ábra az aktív szélessávú mobilinternet-hozzáférések arányát mutatja a lakossághoz viszonyítva.
Skandinávia az élen, Magyarország - pirossal jelölve - az ellentétes végen.

Mivel az uniós jelentés 2012 júliusi helyzetet tükröz, valószínűleg nem a telefonadó hatása jelenik meg a drámai lemaradásban. Gondoltunk arra is, hogy esetleg az országot elhagyó honfitársaink felmondott előfizetései, vagy a fogyasztási cikkek általános drágulása rontja a statisztikát. Ugyanakkor az is biztos, hogy a szolgáltatók is rátesznek erre egy nagy lapáttal, többek között magas áraikkal és kedvezőtlenül összeállított díjcsomagjaikkal.

Először is, nézzük meg azok a mobilnetes tarifákat, amiket meglévő hangszolgáltatásunk mellé rendelhetünk meg, mégpedig anélkül, hogy mindent magába foglaló kombinált csomagra váltanánk. Fontos lenne, hogy a telefonon használt internetelérést és hangszolgáltatást külön előfizetésként tudjuk kezelni, mert egyáltalán nem igaz, hogy akinek sok gigabájtos csomagra van szüksége, az feltétlenül igényel több száz perc beszélgetést és ezernyi sms-t.

Rakott krumpli

Képzeljünk egy teljesen abszurd helyzetet, hogy a zöldséges csak akkor ad el nekünk fél kilónál több krumplit, ha veszünk mellé brokkolit is. Nevetséges? A T-Mobile például pont így jár el a mobilinternet esetében. A hangszolgáltatáshoz megvehető, telefonra ajánlott Go!Net csomagokkal legfeljebb ötszáz megabájt havi adatforgalmat vehetünk, és akinek sokkal többre van szüksége, annak több percet és sms-t is vállalnia kell valamelyik Mozaik díjcsomaggal.

Tovább

Árcsökkentés jelzi a Blackberry szenvedését

2013. március 4., 16:41 Módosítva: 2013.03.05 13:18
93

Nem lehet elég nagy az érdeklődés a vadonatúj Blackberry Z10 iránt, mert a brit kereskedők és szolgáltatók máris jelentősen csökkentették a készülékhez tartozó előfizetés díját.

A Carphone Warehouse a Three nevű mobilszolgálatató hálózatán működő Z10-ért már csak 29 fontot kér havonta, két éves hűségszerződéssel. Korábban havi 36 fontért adta oda ingyen az okostelefont. A szerződés időtartama alatt összesen 160 fonttal, körülbelül 55 ezer forinttal csökken a Z10 ára. A Vodafone pedig bevezetett egy csak weben elérhető, havi 33 fontos ajánlatot, ami 72 fontos mínuszt jelent.

Elemzők úgy vélik, ezek az árcsökkentések a Blackberry gyengélkedését jelzik. Ez kellemetlen hír, mert a Blackberry ettől a mobiltól várta a fordulatot, hogy végre sikerül stabilabb lábra állnia. Ezen a mobilon használható először a forradalmian új Blackberry 10 operációs rendszer.

Most a Blackberry készüléke ára alapján a középkategóriába tartozik, nem a csúcskategóriás Iphone 5 és Samsung Galaxy S III készülékekkel versenyez, amelyeken sokkal nagyobb a gyártók nyeresége. Hosszabb távon azonban, amennyiben a Blackberry átvészeli a következő évet, hónapokat, a vállalat megint visszatérhez a nagyobb profittal kecsegtető élmezőnybe.

Adattömörítéssel gyorsul a Chrome

2013. március 4., 12:55 Módosítva: 2015.10.02 12:31
13

A Google Chrome böngésző mobilos fejlesztéseiért felelős csapat adattömörítő proxy szerverrel kísérletezik, amely az Opera Turbo és Amazon Silk módszeréhez hasonlóan működne. Az androidos Chrome letöltési sebességét gyorsító funkciót most a felhasználónak kell bekapcsolnia, de könnyen lehet, hogy a Google a jövőben mindenkinél aktiválja.

A gyorsító funkcióra utaló nyomokat a Chromium böngésző múlt pénteken kiadott változatában fedezte fel egy fejlesztő, François Beaufort, aki igyekszik nyomon követni a Google lépéseit. A Chromium egyébként a Google Chrome nyílt forráskódú változata, amiben hamarabb megjelennek az új megoldások.

A Google a korábban bevezett SPDY proxy szerverek segítségével gyorsítja fel a netezést. A SPDY protokollt elsősorban arra fejlesztették ki, hogy az SSL titkosítás erőltetésével növeljék a netezés biztonságát, illetve az adattovábbítás különleges módszerével gyorsítsák fel a weboldalak betöltését. Ez utóbbit multiplexeléssel (amikor egy hálózati kapcsolaton egyszerre több adatfolyamot küldenek el), a fejléc adatainak tömörítésével és a weboldal tartalmainak priorizálásával oldják meg.

Most egy kicsit macerás a gyorsító funkció bekapcsolása, mert ehhez először fel kell telepíteni a számítógépünkre az Android SDK-t, a fejlesztői szoftverkészletet, és a pc-n keresztül megbuherálni az okostelefonunk böngészőjét. Aki nem járatos a szöveges parancsok világában, az inkább várja meg, amíg a Google bekapcsolja a gyorsítást (amihez az alábbi parancsot kell kiadni: adb shell ‘echo “chrome –enable-spdy-proxy-auth” > /data/local/tmp/content-shell-command-line').

Januárban 2,59 millió gigát mobiloztunk

2013. február 21., 13:16 Módosítva: 2013.03.06 15:10
3

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által havi rendszerességgel kiadott, a három mobilszolgáltató együttműködésén alapuló gyorsjelentés szerint az előfizetők az előző havi 2 millió 588 ezer után januárban 2 millió 590 ezer gigabájt adatot töltöttek le és fel, az egy aktív ügyfélre jutó átlagos forgalom pedig 1,06 GB-ra csökkent.

Január hónapban a T-Mobile ügyfelei az előző havi 954 ezer után 996 ezer gigabájt adatot forgalmaztak, a Telenor ügyfeleinek forgalma 1207 ezer gigabájtról 1170 ezer gigabájtra csökkent, a Vodafone ügyfelei az előző havi 426 ezer után januárban 424 ezer gigabájt adatot töltöttek le és fel.

2013 januárjában a forgalmazásban részt vevő aktív előfizetések alapján a Telenor piaci részesedése 30,13 százalékról 30,30 százalékra, a Vodafone részesedése 22,69 százalékról 22,78 százalékra nőtt, ugyanakkor a T-Mobile-é 47,18 százalékról 46,93 százalékra csökkent.

Tovább

Egyre több az okostelefon a Telenornál

2013. február 19., 16:22 Módosítva: 2013.02.19 16:22
11

Az okostelefonok egyre nagyobb térnyerésének nemzetközi trendjét a Telenor Magyarország értékesítési adatai is alátámasztják: 2012 második felében a vállalat által eladott telefonok kétharmada már okostelefon volt, míg másfél évvel korábban, 2011 első félévében 27 százalék volt ez az arány.

Tovább

Kína lett a legnagyobb okostelefonos piac

2013. február 18., 18:25 Módosítva: 2013.12.03 08:37
31

Kína éppen most előzi meg Amerikát, és lesz február végére hivatalosan is a világ legnagyobb okostelefonos és tabletes piaca, derül ki a Flurry Analytics elemzőcég friss tanulmányából, ami egy sor mobilos alkalmazás adatforgalmán keresztül méri az egyes készülékek és mobilos operációs rendszerek elterjedtségét és akvtivitását világszerte. A statisztika azt mutatta, hogy januárban az USA-ban 222 millió aktív okostelefon és táblagép működött, míg Kínában 221 millió, a trendek pedig azt mutatják, hogy február végére megtörténik a helycsere, és a kínai piac érezhető előnybe kerül: 246 millió készülékkel 230 ellenében.

A kínai piacon a Samsung számít a legerősebb versenyzőnek, majd a hazai márkák, a ZTE, a Huawei, a Lenovo (a világszerte a notebookjairól ismert cég Kínában a LePhone nevű okostelefonnal hódít). Az Apple csak a hatodik helyen áll a versenyben, ahol egyébként az androidos telefonok a piac 90 százalékát uralják.

A Flurry adatai szerint az amerikai és kínai piac mellett eltörpül az összes többi, a harmadik legnagyobbnak számító brit mindössze 43 millió aktív készüléket számlál, majd Dél-Korea és Japán következik 30, illetve 29 millióval. A piac átrendeződését jól mutatja, hogy néhány nyugati ország (Németország, Kanada, Franciaország) után rögtön a hatalmas fejlődő országok következnek a lista élmezőnyében, de Oroszország, India és Brazília lemaradása (mindhárom országban 19-19 millió okos eszközt számlált a felmérés) még nagyon látványos Kínához képest. Ez azonban azt is jelenti, hogy ezek a területek adhatják a közeljövőben az okostelefonok és tabletek számára a robbanásszerű fejlődés következő fontos helyszíneit.

Japán után Koreát is otthagyja a BlackBerry

2013. február 18., 10:50 Módosítva: 2013.03.04 16:17
6

A BlackBerry (a néhai Research In Motion) Dél-Koreából is kivonul, iparági hírek szerint a cég feladja koreai terjeszkedését és nem dobja piacra legújabb mobiljait az országban. Egy hónappal ezelőtt a BlackBerry bejelentette, hogy Japánban nem fogja árusítani a legújabb operációs rendszerével, a BlackBerry 10-zel ellátott mobiljait.

A dél-koreai sajtó szerint a BlackBerry nem látta értelmét azon a piacon maradni, ahol a Samsung, az LG és az Apple uralkodik. Az országban tapasztalható verseny amúgy is túl nagy, néhány gyártó már korábban feladta. A HTC tavaly júliusban jelentette be, hogy kivonulnak, a Motorola decemberben döntött ugyanúgy.

A BlackBerry piaci részesedése D-l-Koreában elenyésző volt, így nem volt nehéz meghozni a döntést, hogy Japán után, ezt az országot is elhagyják. Bár egyelőre kérdéses, hogy a Blackberry 10 hogy fog teljesíteni a piacon, a cég új okostelefonja, a Z10 a szakírók körében szép sikert aratott az új, egyedi felhasználói felülete miatt.

Tarol a Skype a nemzetközi hívások piacán

2013. február 15., 15:30 Módosítva: 2013.05.08 08:55
27

Rekord szintre nőtt a Skype használata, nemzetközi telefonhívások egyharmada a Skype hálózatán megy végbe, derül ki a távközlési piaccal foglalkozó TeleGeography legfrissebb piackutatásából.

Forrás: TeleGeography
Forrás: TeleGeography

A telefonhívások nemzetközi forgalma 5 százalékkal, 490 milliárd percre nőtt 2012-ben. Ezzel egy időben a határokon átívelő, két Skype-kliens között lebonyolított hang- és videohívások időtartama 44 százalékkal nőtt, összesen 167 milliárd percre. Ez 51 milliárd perces növekedés egyetlen év alatt, amit a távközlési cégek meg sem tudtak közelíteni.

Tovább

Akadásmentes videót ígér az Opera Mobile

2013. február 15., 11:58 Módosítva: 2013.03.04 11:16
5

Számos újdonságot jelentett be az Opera Software a barcelonai Mobile World Congressre készülődve. A norvég cég legfrissebb híre, hogy 155 millió dollárért megveszi a rivális Skyfire Labs nevű céget, amely nagyon hasonló dolgokkal foglalkozik: mobilos böngészőt fejleszt, és emellett videók optimalizálására specializálódott.

Az Operához hasonlóan a Skyfire is abban segíti a mobilszolgáltatókat, hogy hatékonyabban tudják eljuttatni a multimédiás tartalmakat a felhasználókhoz. A Skyfire Rocket Optimizer akár 60 százalékkal is csökkenteni tudja ezeknek a tartalmaknak a méretét, tehát a felhasználóknak kevesebb adatot kell letölteniük, és kevésbé terhelik a 3G vagy 4G bázisállomásokat.

A Skyfire böngészője érzékeli, ha csökken a felhasználó rendelkezésére álló sávszélesség, és ezredmásodpercek alatt közbeavatkozik. Az optimalizáció csökkenti a videó elindulására való várakozás idejét, és az internetről sugárzott videók leállását, akadozását is megakadályozza.

Tovább

Androiddal tér vissza a HP a mobiliparba

2013. február 14., 11:35 Módosítva: 2013.02.14 11:35
6

A HP hamarosan bejelent egy csúcskategóriás táblagépet, amit az ARM alapú Nvidia Tegra 4 csip hajt meg, írja a ReadWrite Web hírportál két anonim forrásra hivatkozva. A táblagép fejlesztését hónapokkal ezelőtt kezdték el, és ez lehet az egyik első olyan termék, amiben már az Nvidia új csipjei dolgoznak. A januárban bemutatott Tegra 4-ben komoly erő van, a négymagos processzor munkáját 72 grafikus mag segíti.

A pletykák szerin a HP egy androidos okostelefonon is dolgozik, de a vezérigazgató Meg Whitman nyilatkozata alapján ez idén nem jelenik meg. Persze a HP nem most kezdett Androiddal foglalkozni, már 2010-ben felbukkantak olyan TouchPad táblagépek, amiken az eredeti webOS rendszer helyett Android futott.

Tovább

Nem lehet iPhone az iPhone Brazíliában

2013. február 13., 19:24 Módosítva: 2013.05.30 10:51
90

Hosszas tárgyalás és egyezkedés után a brazil szabadalmi hivatal megvonta az Apple-től az iPhone márkanév használati jogát, arra hivatkozva, hogy azt egy helyi cég, a Gradiente Eletronica már 2000-ben, vagyis hét évvel az Apple előtt levédette. Az Apple, aminek Latin-Amerikában a brazil a legnagyobb, és a legdinamikusabban fejlődő piaca, azzal érvelt, hogy a Gradiente egészen 2012 decemberéig nem használta semmire a márkanevet, és csak tavaly karácsonykor dobtak piacra ezzel a névvel egy telefont, az iPhone Neo One-t. A 300 dolláros készüléken egyébként az Apple legnagyobb riválisának számító Android rendszer fut.

A szabadalmi hivatal elutasította az Apple érvelését, és úgy határozott, hogy bár világszerte, és Brazíliában is az amerikai cég tette ismertté az iPhone, és a Gradiente ennek a trendnek a farvizére ült rá a 12 évig nem használt márkanevével, a név jogai ettől még a brazil céget illetik, és az Apple nem forgalmazhat ilyen néven telefont az országban. Pontosabban a forgalmazást nem tilthatja be, de a ha a Gradiente perel, a szabadalmi hivatal állásfoglalását használva szinte biztosra vehető a győzelme a bíróságon. Érdekesség, hogy csak telefonokra érvényes a döntés, így az Apple, ha akar, nyugodtan forgalmazhat például ruhát, szoftvert vagy újságot iPhone néven.

Szakértők szerint nem valószínű, hogy a Gradiente valóban arra hajt, hogy az Apple-t az iPhone név használatától megfossza az országban, inkább az lehet a célja, hogy jó pénzért átadja a márkanevet az amerikaiaknak, a mostani döntés pedig valószínűleg alaposan felemelte azt az összeget, amit kialkudhat ezért. Az iPhone-ok régebbi generációit egyébként az Apple a Foxconn brazíliai üzemeiben gyártatja.

Öt év alatt 700-szorosára nőtt az Android

2013. február 13., 17:18 Módosítva: 2013.02.14 10:45
114

Kijött a piackutató Gartner negyedéves jelentése a globális mobilipar helyzetéről, ami nagyjából megerősíti az IDC által korábban közölt számokat. A gyártók 1,75 milliárd telefont adtak el, ami 1,7 százalékos visszaesés az előző évhez képest. Anshul Gupta vezető elemző arra hívja fel a figyelmet a sajtóközleményben, hogy utoljára 2009-ben csökkent a mobiltelefonok piaca, és a tavalyi visszaesés magyarázata a kemény gazdasági helyzetben, a vásárlói igények változásában, valamint az intenzív versenyben keresendő.

Tovább

A Blackberry új kreatív igazgatója Iphone-ról írt a Twitterre

2013. február 12., 16:59 Módosítva: 2013.02.15 15:28
165

A Blackberry (korábban: Research In Motion) a múlt hónapban tartott, a Blackberry 10 megjelenésére szervezett konferencián jelentette be, hogy hogy a cég globális kreatív igazgatója a híres popsztár, Alicia Keys lesz. Az énekesnő üzeneteiből úgy tűnik, nem igazán kedveli az új platformot: Keys annak ellenére is a Twitter for Iphone alkalmazást használta kedd reggel, hogy korábban megfogadta, kizárólag a Blackberry 10-et fogja használni.

A bejegyzés azóta eltűnt Keys üzenetei közül. Az énekesnő nem kért bocsánatot, inkább azt állította, hogy nem ő írta a szóban forgó bejegyzést, hanem valaki más, aki feltörte a Twitter-fiókját. Keys a korábbi bejegyzéseit számítógépről írta, ami jótékonyan elrejti, hogy milyen számítógépet használt.

Nem tudni, hogy Keys igazat mond-e, mindenesetre nem ő lenne az első, akit azon kapnak, hogy hűtlenné válik ahhoz a céghez, aki fizetett nekik a reklámért. Tavaly a népszerű műsorvezető, Oprah dicsérte a Microsoft új tabletjét, a Surface-t – mint kiderült, ehhez a saját Ipadjét használta. Keys esete annyiban különbözik Oprah-étól, hogy ő nemcsak a cég fizetett reklámarca, hanem a vállalat kiemelt munkatársa, aki szerepel a cég fizetési listáján is.

Egymilliárdot fizethet a Google az Apple-nek

2013. február 12., 15:53 Módosítva: 2013.02.18 10:35

Az Apple és a Google riválisok és partnerek is egyszerre; hiába vívnak a bíróságokon kemény csatákat a szabadalmi perek miatt, mindkettőjük érdeke, hogy együttműködjenek. A Morgan Stanley legfrissebb értesülései szerint a Google egymilliárd dollárt is fizethet az Apple-nek azért, hogy az iOS-ben 2014-ben is a Google legyen az alapértelmezett keresőmotor. 2009-ben a Google még csak 82 millió dollárt fizetett ezért a kiváltságért, de az elemző Scott Devitt szerint az összeget az eladott eszközök száma alapján határozzák meg, ami évről évre növekszik.

Az Apple minden dollár után, amit a Google az iOS-en keres az adatgyűjtésből és a hirdetésekből, 75 centet kap. Ez a szám a jövőben csak akkor növekedhet, ha az iOS-alapú platformok eladása továbbra is növekvő tendenciát fog mutatni. Ehhez képest a Mozilla Foundation ugyanezért 400 millió dollárt kaphat; a cég jelentéséből kiderül, hogy a Google továbbra is a szervezet fő támogatója.

Az évek múlásával az Apple egyre több bevételhez jutott a Google-től, mivel a Microsoft is igyekezett a saját keresőmotorját, a Binget előtérbe helyezni – egyelőre úgy tűnik, nem sok sikerrel. A redmondi cég ugyanakkor már elérte, hogy a Bing az alapértelmezett kereső a Nokia és a Blackberry telefonjaiban. A pénz valószínűleg komoly ösztönző az Apple számára, de egy, a Google-szolgáltatások nélkül kiadott telefon valószínűleg nem számíthatna nagy sikerre; a cég alkalmazásai az iOS-en is nagyon népszerűek.

Két új Lumiával erősít a Nokia

2013. február 12., 15:33 Módosítva: 2013.04.19 10:28
8

Az indonéziai hírközlési hatóságtól szivárgott ki a pletyka, hogy a Nokia két új okostelefon készül piacra dobni a közeljövőben. A hírek szerint a Lumia 520 és 720 nevű modellek mentek át a hatóság engedélyeztetési eljárásán.

A hír forrása szerint a Lumia 720-nak 4,3 hüvelykes kijelzője, 1 gigahertzes kétmagos processzora lesz, amihez szerény 512 megabájt memória és 8 gigabájtos belső tárhely jár. Az utóbbi microSD memórikártyával bővíthető. A készülék fő kamerája állítólag 6 megapixeles, a szemközti 2 megás, és a készülék HSPA+ hálózatokra tud csatlakozni.

Alig van különbség a két modell között, a híroldal szerint a 520-as processzora, memóriája és tárhelye ugyanakkora lesz, de a kijelző csupán 4 hüvelykes, és az egyedüli hátlapi kamera is csupán 5 megapixeles.

Ha hihetünk a pletykának, a két készülék 2013 második negyedévében kerül a boltokba. A telefonok feltehetően a február 25-én kezdődő Mobile World Congress kiállításon mutatkoznak be a nyilvánosság előtt.