Új előzetest kapott a The Last of Us második évada

tegnap, 20:33 Módosítva: 2024.09.26 20:34
Az augusztusi teaser után újabb részletek derültek ki a The Last of Us második évadáról. A HBO sorozat rajongói 2025-re várhatják a teljes produkció elkészültét.

Megjelent az HBO The Last of Us második évadához készített előzetese, így az augusztusban bemutatott teaser videóban látottak után újabb részletek derülnek ki a 2025-re elkészülő HBO sorozat történéseiből. 

A képkockák bemutatják, hogy Pedro Pascal (Joel) és Bella Ramsey (Ellie) mit tesznek majd, valamint újból és újból felbukkan  Catharine O’Hara is, aki többször felteszi a rejtélyes  kérdését: „What did you do?”, azaz „Mit tettél?”.

Mint arról beszámoltunk, tavaly mutatták be a The Last of Us élő szereplős adaptációját, amely alapjául az azonos címmel megjelent PlayStation-játék szolgált. Az HBO sorozata a premierje óta hatalmas sikert tudhat magáénak, ezért rögtön meg is rendelték annak második szezonját.

A Kanadában forgó produkcióról nemrég felröppent az a hír, hogy a Joelt alakító Pedro Pascal néhány hét alatt végzett a jeleneteivel annak ellenére, hogy annak munkálatai feltehetően csak az idei év végén készülnek el.

A szereplők nagy bajba kerültek, és senki nincs, aki segítsen

tegnap, 18:14 Módosítva: 2024.09.26 22:23

Persze lehet azt mondani, hogy Hajdu Szabolcs párkapcsolati trilógiájának befejező része keserű humorú alkotás, de inkább nagyon-nagyon szomorú. Szinte illúzió sem marad. A talányos című, fekete-fehér Egy százalék indiánt 2024. október 10-től vetítik a magyar mozik – az Ernelláék Farkaséknál és a Kálmán-nap sikere után ennek a filmnek a sötét tónusai talán kevesebb embert szólítanak majd meg, de jó, hogy elkészült.

Ennél fullasztóbb, klausztrofób filmet keveset látni. Az Egy százalék indiánnak már a színházi változata is nagyon szűk helyen játszódott – ennyiben nem különbözik a szintén lakásszínházi Ernelláék Farkaséknál és Kálmán-nap című előadásoktól –, de a film minden apró momentumot már-már kényelmetlenül közel hoz.

A lakásszínházban néhány méterre ültünk a hatalmas ebédlőasztaltól, láttuk a terítő textúráját, az asztalon lévő, apróságokkal teli tálat, a szotyolamagokat is, a szereplők mellettünk jöttek-mentek, a kamera viszont bemászik az értékes limlomok közé, a kávés pohárba, így Bántó Csaba operatőr jóvoltából látjuk a szereplők babráló kezét, ruhájuk anyagát, arcuk minden rezdülését. Sőt, a hangok is nagyon közel jönnek, ahogy roppan a napraforgómag, szisszen a szóda, készül a házilag sodort cigaretta.

Tovább

Jöhet a Gladiátor 3?

tegnap, 15:23 Módosítva: 2024.09.26 16:44

Még be sem mutatták a Gladiátor második részét, Ridley Scott egy friss interjúban már arról beszélt, hogy miről szól majd a harmadik film. Persze ehhez előbb a másodiknak kell bizonyítania a kasszáknál, de egyelőre pozitívak a visszhangok az alkotás kapcsán, így kellő nyereség mellett ezzel a rendezői lelkesedéssel nagy esély van rá, hogy a stúdió zöld utat ad egy harmadik résznek.

A francia Permiere magazinnak mesélt terveiről a rendező, amit a Variety szemlézett. Az interjúban számos dologról beszélt az alkotó, többek közt arról, hogy élete legkomolyabb akciójelentét készítette a Gladiátor 2-höz, a valaha volt egyik legjobb munkája, amelyben előszeretettel alkalmazott számos technológiai újítást, köztük néhány mesterségesintelligencia-vívmánnyal – így született többek közt az orrszarvún lovaglós jelent is.

Tovább

Gyógyulni ment a szigetre, de a halál szirtjére költözött

szeptember 25., 16:57 Módosítva: 2024.09.26 12:19

Egy romantikus film arra való, hogy elhitesse velünk, a lélek akkor is társra talál, ha már minden egész eltörött. Amikor mindenről, amit látunk, és mindenkivel, akivel összefutunk, azt gondoljuk, csupán életünk díszlete. Járdán kockakő, fotel a szobában, hang a villamoson, szellő a dombtetőn. Nem fontos. Nem számít. Minden csak úgy van, az élet apadó patak, minden hónap pergő homokszem. De aztán...

Erre az élményre, főleg a „de aztán”-ra épít a Kapj el, ha zuhanok című romantikus film – inkább több, mint kevesebb sikerrel. Nincs vele gond, szerethető, nézhető, minden megvan benne, amitől végül is romantikus. Mégsem egész. 

Talán azért, mert hiányos. Dramaturgiában és történetvezetésben. Talán mert nem mer túllépni számos romantikus klisén: magányos férfi, kiégett múlt, mediterrán sziget, régi szerelem, új esély. De ne fanyalogjunk, elvégre mi másért készülnének az ilyen filmek, ha nem a klisék miatt – valamint azért, hogy azt üzenjék, hogy a lélek akkor is társra talál, ha már minden egész eltörött.

Csak hagyni kell az időt dolgozni. Mert régi mondás, talán igaz is, hogy nincsen olyan dolog, amit az idő ki nem forog...

Harry Connick Jr. mint kiégett rocksztár

Az azonban nagyon nem mindegy, hogy egy film hogyan ágyaz meg a romantikának. Mert az addig rendben van, ha a forgatókönyvíró-rendező (Stelana Kliris) egy olyan történetet akar elénk hozni, amelyben Harry Connick Jr. egy olyan kiégett rocksztárt alakít (John), aki visszamenekül egy olyan szigetre (Ciprus), ahol egykor talán boldognak érezte magát, és megpróbál új életet kezdeni. Ám ebben a földi paradicsomban leginkább a múlt jön vele szembe.

Johnon ráadásul nem érezni, hogy annyira kiégett volna. Persze, Harry Connick Jr. (P.S. I love you; Miért éppen Minnesota?) hozza a lelke mélyén szomorú, rezignált karaktert, csak éppen a kiégés okairól nem tudunk meg sokat.

El kell fogadnunk, hogy a rocksztárok egyszer kiégnek. Ilyen ez a popszakma...

De ugyanúgy el kell fogadnunk azt is, hogy Johnnak múltja van a szigeten, ráadásul olyan, ami elől nem tud menekülni. Ezért is ért volna meg néhány gondolatot, filmkockát ennek kibontása, úgy talán azt is jobban értenénk, hogy John miért éppen Ciprus szigetén vágyik arra, hogy meggyógyítsa kiégett lelkét.

Ennek magyarázata ezt az írást spoilerveszélybe sodorná, de aki a filmet látja, az úgyis megkapja majd szavakban, pillantásokban – miközben a szív dolgai jól viselik, sőt kifejezetten szeretik, ha látjuk is mindazt, ami Johnt a lelke mélyén, még ha tudatalattiban is, de a múltjának boldogabb napjaiba vissszahúzza.

Tovább

Minden eddiginél akciódúsabb a Gladiátor 2 új előzetese

szeptember 25., 07:09 Módosítva: 2024.09.26 06:19
November 22-én debütál a mozikban a Gladiátor második része. Ridley Scott filmjének legújabb előzetese is megjelent a legnagyobb videómegosztó portálon, amely egy nap alatt több mint 7,5 millió megtekintést hozott.

Megjelent a Gladiátor második részének legújabb előzetese a Paramount YouTube-csatornáján.

A filmnek még nyáron jelent meg az első ajánlója, amely igazán kecsegtető jelenetekkel szolgált a nagyérdemű számára, majd hétfőn az újabb részletekből kiderült, tényleg van okunk arra, hogy várjuk a november 22-i premiert.

Tovább

Ahelyett, hogy a statisztákat fogdosta, Coppola csinálhatott volna egy értelmes filmet

szeptember 24., 20:53 Módosítva: 2024.09.25 20:38

Ritkán jövök ki úgy sajtóvetítésről, hogy az a kérdés forog a fejemben, vajon mi a francot láttam éppen. Márpedig Francis Ford Coppola új sci-fijével, a magyar mozikba szeptember 26-án érkező Megalopolisszal pontosan így jártam. Mégis, mi akart ez lenni? Egy félresikerült és túlontúl hosszú tisztelgés az 1927-es Metropolis előtt? Tanmese arról, hogy egyszer minden birodalom elbukik, és a fejlődés csak önmagunk extrém módokon való megújításával érhető el? Jóslat arról, hogy Amerika úgy fog járni, mint a Római Birodalom, és saját hamvába vész?

Nagyon nehéz kitalálni, mire gondolhatott a költő. Holott a veterán, A Keresztapa-filmekkel és az Apokalipszis mosttal is megismételhetetlent alkotó Coppolának már 1977-ben szöget ütött a fejébe az ötlet, s kisebb-nagyobb kihagyásokkal 1983 óta dolgozott is rajta. Csiszolgatta a szkriptet, majd 2001-ben már olvasópróbát is tartott a főszerepekre kinézett színészekkel, azonban a szeptember 11-ei merényleteknek a valósággal mutatott hasonlósága miatt még pár évtizedre visszalökték az íróasztal egyik polcába a Megalopoliszt.

Így képtelenség

Talán ott is kellett volna maradnia a filmnek, a készítő azonban képtelen volt elengedni ezt a projektjét. Még a kaliforniai borászatát is eladta, és 120 millió dollárt a nagyívű sci-fibe ölve – „kerül, amibe kerül!” felkiáltással – végül saját zsebből össze is hozta ezt a valamit.

Merthogy a Megalopoliszt még a legnagyobb jóindulattal se lehetne épkézláb filmnek nevezni. Inkább csak egy érdekes ötlet, amit Coppola végső soron csúnyán túlgondolt. 

Nemcsak a hosszú készítési folyamat, hanem maga a forgatás sem nélkülözte a botrányokat. A 85 éves író-rendező alulöltözött táncosnőket, statisztákat fogdosott és csókolgatott, elmondása szerint azért, hogy hangulatba hozza és motiválja őket, emellett a munkálatok alatt folyamatosan füvet szívott, és olykor a stábot is otthagyta, mint Szent Pál az oláhokat.

Ennyire botrányos körülmények között egyszerűen képtelenség értelmes filmet forgatni, és ez még egy akkora koponyának sem sikerült, mint Francis Ford Coppola.

Tovább

Megérkezett a Marvel új filmjének első előzetese

szeptember 24., 17:04 Módosítva: 2024.09.25 07:08
Közzétették a Thunderbolts* című Marvel-film első előzetesét. Az alkotás, amely a képregényvilág multiverzumának egy újabb szegletét mutatja be a nézőknek, csapatba gyűjti a rehabilitált gonosztevőket, hogy a kormány felkérésére megmentsék a világot, amiben korábban káoszt teremtettek.

A „Marvel Öngyilkos osztagának” tagjai részben ismert, részben új szupergonoszok, akiket tőrbe csalnak, majd egy olyan ajánlattal áll elő a kormány, amire csapatként kell válaszoljanak.

A film a Marvel-univerzum ötödik fázisának záró akkordja lesz. A háromrészes „Infinity Saga” után a szintén háromrészes multiverzum-időszak második etapja, amely a 2023 és 2025 közötti alkotásokat foglalja magába.

Tovább

Ijesztő, szexi és nagyon vicces: meglepően bevállalós lett a Marvel új sorozata

szeptember 23., 21:06 Módosítva: 2024.09.24 20:13

Félelmetes belegondolni, hogy lassan négy év telt el azóta, hogy a WandaVízió első évadát a Disney+-on bemutatták. A Marvel Studiosnak azóta voltak nagyon csúnya mellényúlásai (She-Hulk, Sólyomszem, Mrs. Marvel, A Sólyom és a Tél Katonája, Titkos invázió stb.), mégis a közmegegyezés szerint a boszorkányos-robotos dramedyvel és az old school időutazós Lokival zseniális sorozatokat alkottak, és ezzel nem is nagyon lehet vitatkozni. A WandaVízió sztorija ugyebár arról szól, hogy a szerelmét vesztett Wanda Maximoff (Elizabeth Olsen) képtelen beletörődni az android szuperhős, Vízió (Paul Bettany) halálába, emiatt egy Westview nevű idilli kisvárosba vonul el, ahol újraalkotja férjét, és ha már itt tart, két gyereket is képzeleg maguknak, létrehozva a tökéletes családot.

A WandaVízió nagy bravúrja, hogy a sorozat megidézi a különböző korszakok szitkomjait, de amint haladnak előre az epizódok, úgy kezdenek lehullani a színfalak. Elkezd ugyanis kiderülni a turpisság: Wanda elrabolta a város lakóit, akiket akaratuk és tudtuk ellenére tart fogságban, és innen kezd el kirajzolódni a Skarlát Boszorkány sziluettje, aki ezen a néven először a szériában bukkan fel. Perpatvarból azért nincs hiány, megjelenik a S.W.O.R.D. nevű kormányszervezet, hogy rendet tegyen, illetve az is kiderül a kilenc rész alatt, hogy Westview szomszédsága sem ma született bárányokból áll. Egyikük épp Wandáék mellett lakik, „Agnes”, salemi leánykori nevén Agatha Harkness, aki vágyik a főszereplő erejére, el is csaklizná azt minden áron. Persze egy hatalmas összetűzést követően éppen Agatha az, aki elveszti varázsát, és továbbra is fogságban marad.

Itt veszi fel a fonalat a Disney+ új, szeptember 18-án bemutatott sorozata, a Mindvégig Agatha, amely hiába hogy a WandaVízió spin-offja, simán második évadnak lehetne tekinteni. Nemcsak azért, mert a minősége egészen megközelíti az anyasorozatét, hanem annak okán is, hogy a történet nagyjából onnan folytatódik, ahol a WandaVíziónál abbamaradt.

Tovább

Az Uránia moziban bukkant fel a Zombieland sztárja

szeptember 23., 11:31 Módosítva: 2024.09.24 11:36
Nem akármilyen meglepetéssel ért véget vasárnap este a Budapesti Klasszikus Film Maraton. A Szemfényvesztők 3. forgatásán hazánkban tartózkodó Jesse Eisenberg nézte meg Szabó István A napfény íze című filmjét az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Meglepetésvendég érkezett vasárnap este a Budapesti Klasszikus Film Maraton egyik utolsó vetítésére. A Zombieland sztárja, Jesse Eisenberg nézte meg a telt házas közönséggel együtt az Uránia moziban a Napfény ízét. A Szemfényvesztők 3. részét hazánkban forgató színésznek egyik nagy, személyes kedvence Szabó István filmje, ami a Sonnenschein család történetén keresztül idézi meg Magyarország XX. századi történelmét.

A vetítés után a színész találkozott és közös fotót is készített a moziban az ezen az estén megjelent alkotókkal, Szabó István rendezővel, Robert Lantos producerrel és Koltai Lajos producerrel.

Tovább

Vérfagyasztó évaddal tért vissza a Netflix sorozatgyilkosos szériája

szeptember 22., 20:57 Módosítva: 2024.09.23 17:57

Ryan Murphy mindig is az a sorozatkészítő volt, aki bátran osztotta a sokkoló pofonokat a nézőknek. Hiába volt összességében könnyedebb, a tiniszériák zsánerén belül már a Glee is megelőzte a korát, és feszegette a határokat, az Amerikai Horror Storyról nem beszélve, a szellemházas és az őrültek házában játszódó évadok beírták magukat a kis képernyős horrortörténelembe. Aki látta, ez utóbbi állítással talán nem is fog vitatkozni. Murphy azóta sem állt le, hozza a kiborítóbbnál kiborítóbb címeket, sorolhatnám napestig: Ratched, Pose és a többi... a showrunner azonban az eddigi fényes karrierjében az i-re akkor tette fel igazán azt a pontot, amikor kiadta a kezei közül a Szörnyeteg: A Jeffrey Dahmer-sztorit még 2022-ben, ezzel pedig új magasságokba emelte az amúgy is népszerűnek számító, true crime alapokra felhúzott sorozatok válfaját.

A Dahmert két dolog vitte el a hátán, és csinált belőle hatalmas szenzációt. Egyrészt az, hogy Ryan Murphy egy olyan színészt, Even Peterst választotta ki főszereplőnek, akivel már az AHS kapcsán hosszú ideje együttműködtek, és jól ismerték a másikat. Másrészt a cselekmény telitalálatnak bizonyult, a meleg férfiakra vadászó, azokat elkábító és másvilágra küldő meleg sorozatgyilkos sztorija odaszögezte a tévéhez a nagyközönséget. Sőt, a Dahmert szakmai körökben is elismerték, a Golden Globe-on például négy kategóriában jelölték, ezek közül Peters férfi főszereplőként egyet el is hozott. Megérdemelten, mert hátborzongató volt, amit a Palpatine-szemű őrült bőrébe bújva a színész művelt.

Egy évados csodának tűnt a Dahmer, a fogadtatás és nyilván a nézettség miatt azonban a Netflix az alkotókkal közösen úgy döntött, franchise-t húznak fel belőle, Szörnyeteg címmel. Ennek lett a kvázi második évada a Szörnyetegek: A Lyle és Erik Menendez-sztori, amely szeptember 19-én mutatkozott be az online videótáron, és aki azt hitte, hogy a vérfagyasztást és a nézők kiborítását tekintve Murphyéknek a Dahmer után nem maradt már puskaporuk, nos, az tévedett.

Tovább

Az HBO elhozta nekünk az elmúlt évek legmocskosabb gengsztersorozatát

szeptember 20., 20:39 Módosítva: 2024.09.22 06:10

A DC nagyon csúnyán belebukott abba, hogy a Marvel mintájára filmes univerzumot próbáltak meg építeni. Jól mutatja, hogy mennyire dilettáns módon kezelték az egészet, hogy olyan karaktereket herdáltak el, mint Henry Cavill Supermanje, a Ben Affleck-féle Batman, esetleg a Jason Momoa által játszott Aquaman, de sorolhatnánk még a szinte tökéletes castingokat (Gal Gadot, hess innen!) napestig. Egy dolgot mégis ügyesen csinált a DC, még a James Gunn kinevezése előtti időszakban is, mégpedig azt, hogy a különálló, egymáshoz nem kapcsolódó filmek terén kiemelkedő, művészeti értékkel bíró alkotásokat adtak ki a kezeikből. Elég felemlegetni utóbbiak közül a Jokert, vagy éppen a Robert Pattinson főszereplésével készített, 2022-es Batmant.

Matt Reeves valami olyasmit csinált meg a Batman esetében, amit eddig nagyjából mindenki lehetetlennek hitt. A Denevérembert sötéten, felnőttesen, hiperrealisztikusan ábrázolta, Gothamet pedig egy bűntől fuldokló metropoliszként, ahol Pattinson Bruce Wayne-je mellett olyan ikonikus karakterek bontogatták szárnyaikat, mint a Macskanő (Zoe Kravitz) és Oz Cobb, vagyis a Pingvin (Colin Farrell). A két évvel ezelőtt vászonra tűzött Batman-film a szó szoros értelmében eredetsztori volt, nemcsak a címszereplő, hanem az épp említett figurák is gyerekcipőben jártak még.

Kicsit hitetlenkedtem, amikor meghallottam, hogy éppen a Pingvin kap saját sorozatot az HBO-tól. A felismerhetetlenre maszkírozott, kopaszodó, nagydarab, mindenfajta sármjától megfosztott, furcsán bicegő Colin Farrellnek bár volt néhány izgalmas megmozdulása, különösen az a bizonyos autós üldözés, mégse érződött egy olyan figurának a Batmanben, akire komolyabban építeni lehetne, akár egy nyolcrészes történettel. Merthogy ez a Pingvin még nem az a Pingvin volt, akit a képregényekben is sokan megismertek, csupán egy kisstílű maffiózó, akit halálra idegesített a gúnyneve, és az, hogy mindenki alulértékeli, lekicsinyli őt.

Tovább

Tévedésből százmillió forintot utaltak a számlájukra, majd megjelent az összeg jogos tulajdonosa

szeptember 20., 11:05 Módosítva: 2024.09.21 06:43

Napokon belül, 2024. szeptember 26-án érkezik a hazai mozikba Vékes Csaba Lepattanó című filmje Scherer Péter főszereplésével. A magyar színészek mellett egy amerikai nagyágyú, a Dallas Bobby Ewingjaként ismert Patrick Duffy is feltűnik az új sportvígjátékban, amely egyszerre humoros és szívhez szóló alkotás. 

Tele a Művész mozi, a sajtó munkatársai premier előtti vetítés keretében láthatják a filmet szeptember 17-én. Az előtérben a Lepattanó néhány színésze, Scherer Péter, Elek Ferenc és Harmath Imre beszélget a közönséggel, a háttérben pedig már Patrick Duffy várja az interjúk kezdetét. A közönség ritkán ülhet be az alkotókkal és a szereplőkkel közösen egy-egy vetítésre, ám a Lepattanó stábja igyekszik mindenkihez közel hozni az új filmet.

Részlet a Lepattanó című filmből
Részlet a Lepattanó című filmből
Fotó: Port.hu
Tovább

Két vagány nő, akire nem volt szüksége az országnak

szeptember 18., 17:50 Módosítva: 2024.09.19 16:56

Sokkal jobb a Kéthly Annáról és Slachta Margitról szóló Hősnők című film, mint amit az előzetese ígér, és erről 2024. szeptember 18-án bárki meggyőződhet, aki megnézi az M5-ön. Utána pedig elérhető lesz az Országház Filmműhely YouTube-csatornáján, ahol már jó néhány hasonló dramatizált dokumentumfilm látható, amely a történelemben igyekszik fogyasztható módon eligazítani minket. Novák Tamás rendezését a díszbemutatón láttuk az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Világlátásukban nem is állhattak volna távolabb egymástól, a kor, amelyben éltek, mégis egymás mellé sodorta őket, és nem csak a Parlament padsoraiban. Mindkettőt üldözték a nézetei miatt, a szociáldemokrata Kéthly Anna börtönbe is került, életfogytiglanra ítélték, a szerzetes Slachta Margit még időben elmenekült. Végül mindketten emigrációba kényszerültek, és már nem is térhettek haza. A világot másképp képzelték el, de mindketten az elesettekért, a demokráciáért, a magyarságért küzdöttek.

Tovább

James McAvoy maga az ördög ebben az új horrorfilmben

szeptember 17., 19:09 Módosítva: 2024.09.18 15:15

Nagyjából tíz évvel ezelőtt kaptam fel a fejem arra, hogy James McAvoyba mennyi tehetség szorult, a színész a Mocsok című feketekomédiában alakított egy lefizethető, drogfüggő és borzalmas mentális állapotban lévő zsarut. Aki nem látta, pótolja be, tényleg mocskosul jó szórakozás az a röpke másfél óra. Főleg, hogy ez lehetett az a film, ami elindította az X-Menben X Professzor fiatalabb verzióját is alakító színészt abba az irányba, hogy igazi gennyládák bőrébe kezdjen bújni.

McAvoy szinte a védjegyévé tette azt, amilyen szinten képes önmagából kifordulni, a Széttörve és az Üveg című M. Night Shyamalan-thrillerek után pedig végre eljött az ideje annak, hogy a 45 éves sztár csúcsra járassa őrületét a kamerák előtt. Köszönhetően a Szádra ne vedd című, hazánkban szeptember 12-től vetített amerikai horrorfilmnek, melyben  James McAvoy olyan módokon zsigerel ki lelkileg egy mit nem sejtő családot, hogy az ember inkább félrerakja a kezében lévő popcornt. Mert miközben nézzük, konkrétan elmegy az étvágyunk a látottaktól.

A Szádra ne vedd már abból a szempontból is egy érdekes próbálkozás, hogy egy 2022-es dán-holland alkotásnak, A látogatásnak a remake-je. Egy olyan filmé, amelyet itt, a Cinematrixban is kielemeztünk anno, és meg is dicsértünk amiatt, hogy a rendező, Christian Tafdrup olyan mesterien építette benne a feszültséget, a véres és kegyetlen csattanó pedig csak felrakta az i-re azt a bizonyos pontot. Nyilván kíváncsi voltam tehát, hogy egy ennyire eredeti és jól megvalósított ötletet, a saját magáért kiállni képtelen családét fel lehet-e élvezhetően dolgozni, és egyáltalán van-e értelme annak, hogy A látogatást máris remake-eljék.

Tovább

James McAvoy az utolsó pillanatban ugrott be a Széttörve főszerepére

szeptember 15., 12:54 Módosítva: 2024.09.15 16:21
M. Night Shyamalan instant klasszikust alkotott a Széttörve című filmjével, köszönhetően nem kis mértékben a thrillerben főszerepet játszó James McAvoynak. A skót színész azonban egy friss podcastben elárulta, hogy nem is ő lett volna a főszereplő a filmben, ám Joaquin Phoenix két héttel a forgatás előtt lelécelt, így neki kellett beugrania és mindössze tizennégy nap alatt kitalálnia, hogyan formálja meg az antihős 23 különböző személyiségét.

James McAvoy azt állítja, hogy az utolsó pillanatban váltotta le Joaquin Phoenixet a Széttörve című pszichológiai thrillerben, miután a Joker sztárja közvetlenül a forgatás megkezdése előtt kiszállt. A 2016-os filmben, amelyet A hatodik érzék készítője, M. Night Shyamalan rendezett, három tinilányt zárnak be egy pincébe, miután elrabolta őket McAvoy karaktere, egy disszociatív személyiségzavarban szenvedő férfi – számolt be az Independent.

Miközben McAvoy a Happy Sad Confused podcast vendége volt, hogy új filmjéről, a Szádra ne vedd!-ről beszéljen, nagy port kavart, amikor elárulta, hogy Phoenix nem először szállt ki egy filmből az utolsó pillanatban – mint ahogy tette azt nemrég egy meleg románcból –, ugyanis a Széttörve főszerepét is ő játszotta volna eredetileg, de két héttel a kezdés előtt otthagyta a produkciót.

Elég magabiztos vagyok ahhoz, hogy azt higgyem, jobban fogom csinálni. Csak viccelek!

– kezdte válaszát McAvoy arra kérdésre, hogy mekkora nyomást érzett, amikor megtudta, hogy lehetőséget kapott Shyamalantól.

Tovább

Hét kör a régi lakás és az új albérlet között megváltoztatja a világot

szeptember 14., 18:26 Módosítva: 2024.09.15 14:52

Egyenesen a 81. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválról érkezett a miskolci CineFestre Szilágyi Zsófia második filmje, a Január 2., amely a Biennale College – Cinema támogatásával készült. A filmvetítés után sajtóbeszélgetést tartottak a film alkotóival, köztük Szilágyi Zsófia rendezővel, aki számos kulisszatitkot árult el a forgatásról, illetve a produkcióról.

„Azt hiszem, engem furcsamód inkább a rutin és a monotónia érdekel, tehát azok a dolgok, amelyeket gyakran kihagynak a filmekből, mondván, hogy unalmas. A Január 2. kiindulópontja a pakolás volt. Tíz éve a Műcsarnokban láttam egy videóinstallációt, ahol fiatalok összepakoltak egy lakást. Semmit nem tudtunk az egész helyzetről, nem beszélgettek egymással, csak rakták be a dobozba a késeket, villákat, ruhákat, könyveket, és valamiért muszáj volt néznem” − mondta a kezdetekről Szilágyi Zsófia.

Tovább

Padlóra küldi az embert ez az új akcióthriller a Netflixen

szeptember 14., 17:44 Módosítva: 2024.09.15 14:59

A Rebel Ridge című, a Netflixen szeptember 6-án debütált új akcióthrillernek van egy nagyon erős tulajdonsága a streamingszolgáltató hasonszőrű alkotásaihoz képest: rögtön a legelső jelenetével eléri, hogy izgalomba jöjjünk, és tiszta erőből szurkoljunk az igazságtalanságot elszenvedő főhősének.

A sztori azzal nyit, hogy egy nyugodt tempóban tekerő fickót, bizonyos Terry Richmondot (Aaron Pierre) látjuk biciklizni az országúton, egészen addig, míg egy rendőrautó neki nem megy, az aszfaltra passzírozza a feltűnően kigyúrt férfit, hogy aztán a járműből kiszálló hekusok azt állítsák, menekülés közben kapták el az alanyt. Terry csak meglepve pislog rájuk, hiszen zenét hallgatott, nem is vehette észre, ha miatta felnyomták a szirénát, azt viszont már kevésbé fogadja el a Rebel Ridge titokzatos központi karaktere, hogy az általa vitt pénzt elveszik tőle a törvény őrei. Merthogy az fontos dologra kellett volna neki.

Ezen a ponton indul el egy visszafogott, csöndes és meglepően realista bosszúhadjárat. Terry ugyanis nem engedi el a dolgot, utánamegy a korrupt rendőröknek, sőt elkezdi módszeresen felgöngyölíteni a Shelby Springs nevű amerikai kisvárosban fortyogó korrupciót. A film első 60 percében mindez rettenetesen jól működik, nemcsak Aaron Pierre karizmatikus alakításának köszönhetően, hanem azért is, mert a rendőrfőnök Sandy Burnne (Don Johnson) személyében egy olyan antagonistát látunk a Rebel Ridge-ben, akit nagyon könnyű gyűlölni. A Netflix új akcióthrillerjét, ha csak az első felét láttuk volna, simán mesterműnek bélyegeznénk, mert a feszültséget az író-rendező Jeremy Saulnier egyszerűen zseniálisan építi és robbantja ki. Csak az a baj, hogy amikor a film a tetőfokára hág, és katartikusan jól tartja a szintet, akkor jövünk rá, hogy van még ugyanennyi a játékidőből.

Tovább

Ewan McGregor meghatódott, amikor megtudta, hol lesz majd a csillaga Hollywoodban

szeptember 13., 17:22 Módosítva: 2024.09.14 15:27

Megkapta csillagát a hollywoodi hírességek sétányán Ewan McGregor, azonban az igazi meglepetés akkor érte, amikor megtudta, kinek a szomszédságában helyezték el elismerését. A skót színész ugyanis régi barátja, Carrie Fisher mellett kapott csillagot, ami mélyen meghatotta őt, mivel Fisher fontos személy volt az életében, közeli kapcsolatban álltak.

„Ez mindennél többet jelent. Elképesztően szerencsés vagyok, hogy ismerhettem Carrie-t. Együtt ültünk ezen a tengerparton, és úgy éreztem, hogy rögtön egy hullámhosszon vagyunk, megnevettetett, de úgy igazán, aztán sok mindent csináltunk közösen itt, Hollywoodban. Többek közt alapítványi adománygyűjtést tartottunk a házánál […] Nagyon hiányzik, mindig elfelejtem, hogy már nincs köztünk. Mindenesetre a tény, hogy ilyen közel raktak bennünket egymáshoz, szívmelengető” – idézi a színészt a People magazin.

Tovább

Megjelent a Dexter-előzménysorozat első trailere

szeptember 13., 13:23 Módosítva: 2024.09.13 17:09

A SkyShowtime korábban bejelentette, hogy új, saját gyártású sorozattal készülnek, amely a Dexter előzményeit mutatja be. A cselekmény tíz évvel a nagy sikerű sorozat történései előtt játszódik, és azt mutatják be, miként vált a Michael C. Hall által alakított címszereplőből, Dexter Morganből bosszúálló sorozatgyilkos. Jeff Lindsay antihősét az új szériában Patrick Gibson alakítja majd, aminek első, harminc másodperc hosszú kedvcsinálóját most közzé is tette a streamingoldal.

A drámasorozatot jelenleg is forgatják Los Angelesben, központjában pedig az áll, miként tanulta meg uralni és célzottan irányítani gyilkos késztetését a főszereplő. Ahogy az eredeti sorozat is felidézi, egy nővér folyamatosan mérgezi Dexter apját, belőle válik a fiú első célpontja. Bár az esetről számos részletet kapunk, a teljes történetet minden részletével nem látjuk. Itt indul az előzménysorozat, a Dexter Original Sin.

Tovább

Elszabadultak a vámpírok – megérkezett az előzetes a régóta halogatott Stephen King-filmhez

szeptember 13., 07:36 Módosítva: 2024.09.13 09:34
Amerikai kisvárosban támadnak a vámpírok Stephen King 1975-ös horrorklasszikusából, a Borzalmak városából készült legújabb film előzetesében. Az Annabelle-filmek írója mélyeszti fogát King egyik leghíresebb meséjébe, amely Lewis Pullman, Makenzie Leigh és Bill Camp főszereplésével október 3-án érkezik a Maxra.

Korábban már bővebben megírtuk a film megjelenéséhez vezető nem épp bukkanómentes utat. 

A művet 2019-ben jelentették be, eredetileg 2022. szeptemberi széles körű mozis megjelenéssel, ezt azonban többször elhalasztották, majd végül áthelyezték a Max platformra.

A King 1975-ös regénye alapján készült  Borzalmak városa  Ben Mears (Lewis Pullman) sikeres írót követi, aki visszaköltözik szülővárosába, hogy megírja következő regényét, amelyet saját élményei ihlettek. Érkezése egybeesik azzal, hogy a házat megvásárolja Kurt Barlow (William Sadler), egy ősi vámpír, aki egy embert használ arra, hogy átváltoztassa a város összes lakóját.

Tovább

Akár egy magyar tanár is lehetne ennek az új sorozatnak a főszereplője

szeptember 12., 20:38 Módosítva: 2024.09.13 18:07

Magyarországon élni egy kicsit olyan már, mint Amerikában. Ezt nem dicséretnek szánom, nem az életszínvonal nőtt meg, inkább olyan tekintetben kezdtünk el hasonlítani a nagyhatalom egyes államaira, mint például Floridára, hogy a könyvesboltokban fóliázni kezdték „az átlagostól eltérő tartalmakat”. Holott a legizgalmasabb és legegyedibb írók mindig is azok voltak, akik a társadalom perifériáján éltek.

Addig, amíg a streamingszolgáltatókat üldözni nem kezdik, még örülhet az egyszeri néző olyan újdonságoknak, mint Az angoltanár (English Teacher) című szitkom, amely szeptember 3-án startolt el első két részével a Disney+-on. Ám minden humora ellenére le-lekonyul a száj, ha belenézünk, mivel egy picit olyan, mintha a készítő Magyarország elé is görbe tükröt tartana.

A Will & Grace-ből ismert, TikTokon és Instagramon abszurd karaktereivel hódító Brian Jordan Alvarez – aki ezúttal írói-rendezői-főszereplői státuszban tetszeleg – egy olyan, Evan nevű pedagógust alakít, aki Texas államban dolgozik egy középiskolában, ahol a konzervatívok vannak többségben, így a meleg tanerő egészen durván kilóg a sorból.

Tovább

A lány házasodni készül, de visszautasítja vőlegényét az oltárnál

szeptember 12., 16:43 Módosítva: 2024.09.13 14:19

Augusztus végén debütált hazánkban A tea illata (Black Tea) című film. Abderrahmane Sissako alkotása első ránézésre csupán egy szerelmi történetet mesél el egy ázsiai férfi és egy afrikai nő közt, de valójában ez csupán a felszín. A film szerény kétórás játékidejével majd fél tucat olyan témát próbál feszegetni, ami önmagában is megérne egy teljes mozifilmnyi időt. Az igazi kérdés, hogy a rendezői koncepció mennyire tud megszületni és érvényesülni egy ilyen csordultig töltött filmben, ahol a szerelmi csalódás, a családi bizalom, a faji megkülönböztetés, a hozott és adaptált kultúra, illetve a valahová tartozás gondolatai folyamatosan ide-oda taszigálják a nézőt. 

Nem fogunk kertelni: ez nem az a film, amit mindenki imádni fog. Nem pörgős, akciódús történet, nincsenek benne könnyed, szórakoztató poénok, nem is kiélezett hangulatú dráma. Lassan építkezik, sok mindent feszeget, de a gyönyörű képi világa és több kiváló színészi játék is hatással lehet a közönségre. Előbbi folytonos váltásaival alapból is intenzív, de ha hozzávesszük a tartalmi hullámzást, képes komolyabban is terhelni a nézőt, talán már túlságosan is. 

Abderrahmane Sissako rendező tíz éve nem forgatott nagyjátékfilmet, 2014-es Timbuktu című moziját Oscarra is jelölték a legjobb idegen nyelvű alkotás kategóriájában. Korábban Cannes-ban is díjazták több filmjét, mostani műve pedig a Berlinalén (Berlini Nemzetközi Filmfesztivál) versenyzett a legjobb alkotásnak járó Arany Medvéért. Különleges látásmódja új filmjénél is kiütközik, a rendezői koncepció is érződik, azonban túl sok mindent akar közölni, amibe menet közben belefullad az mű. 

Tovább

Leforgatták az Oscar-díjas Nemes Jeles László Árva című új filmjét

szeptember 12., 13:53 Módosítva: 2024.09.12 15:06
Befejeződött az Oscar-, Golden Globe- és BAFTA-díjas Saul fiát és a Napszálltát jegyző Nemes Jeles László legújabb filmje, az Árva forgatása, amelyet a rendező családjának története ihletett, főszereplője pedig a 12 éves Barabás Bojtorján.

Az Árva 1957 tavaszán, Budapesten játszódik. A város és lakói alig tértek magukhoz az 1956-os harcok óta. Andor egy 12 éves kisfiú, akit anyja nevel egyedül. A fiú azzal a reménnyel nőtt fel, hogy a háborúban eltűnt édesapja egyszer majd visszatér. Egy nap megjelenik náluk egy férfi, aki azt állítja, hogy ő Andor apja.

A fiú nem hajlandó apjának tekinteni az idegent. A férfi azonban beköltözik hozzájuk, és a fiú kénytelen leszámolni illúzióival. Miközben az anya és fia közötti szakadék egyre mélyül, Andor elhatározza, hogy bármi áron, de megmenti családját a férfitól.

A produkció hosszú hónapokon keresztül, megfeszített erővel kereste a film fő- és kiemelt szereplőit, a casting kiterjedt Erdélyre és Kárpátaljára is. Végül több mint 10 ezer gyermek meghallgatása után a 12 éves, budapesti Barabás Bojtorjánt (Andor) választották ki a főszerepre, Waskovics Andreát (Klára) és Gregory Gadeboist (Berend) pedig a kiemelt szerepekre. 

Nemes Jeles László rendező-forgatókönyvíró a főszerepet játszó Barabás Bojtorjánnal kapcsolatban kiemelte: 

Már a meghallgatásokon kiderült, hogy pontosan érti a karaktert, így ösztönösen közelítette meg a feladatokat. A forgatókönyv közös olvasása során minket is meglepett a felkészültsége, érzékenysége. Korát meghazudtolva elemezte a történetet, napokig beszélgettünk róla. Saját gondolatait, érzéseit, tapasztalatait hozzáadva felépített magának egy külön világot, amely abszolút dialógusban volt az én víziómmal. Alkotótársként gondolkodott velem a történeten, a karaktereken, a szereplők viszonyain, s nekem épp ez volt az eredeti célom.

A film összesen 53 napig forgott, főleg budapesti helyszíneken, illetve Hatvanban. Kemény Ildikó producer úgy fogalmazott, „a magyar–angol–francia–német koprodukciós finanszírozás véglegesítésével párhuzamosan elkezdtük a hónapokon át tartó casting és a forgatás szervezését”.

„A gyerekszereplők miatt fontos volt a filmezést a nyári szünetre időzíteni. Befoglaltuk a stábot és azt a 30 budapesti és néhány vidéki helyszínt, ahol meg tudtuk teremteni a film 1957-es miliőjét.

Nagyon büszke vagyok az összes gyerek- és felnőtt színészünkre, Lászlóra és az egész stábra, hogy az állandó 35-40 fokos hőség ellenére sikeresen leforgattuk a filmet, kezdődhet az utómunka!”

Jövőre jön

Az Árva forgatókönyvét Nemes Jeles László rendező és Clara Royer együtt jegyzik. Producerei a Pioneer Pictures részéről Kemény Ildikó és Szále Ferenc, operatőre Erdély Mátyás, látványtervezője Ágh Márton, jelmeztervezője Flesch Andrea, hangmestere Zányi Tamás, vágója Politzer Péter, casting directora Zabezsinszkij Éva.

A film magyar többségi és francia–német–brit koprodukcióban készül, a Nemzeti Filmintézet, az angol BFI, a francia CNC és a német FFA támogatásával. Finanszírozói még: az AR Content, a Mid March Media, az ARTE Grand Accord, valamint a Medienboard Berlin-Brandenburg.

A magyar Pioneer Pictures partnerei a brit Good Chaos, a francia Lumen és a német Twenty Twenty Vision Filmproduktion. Az Árva előreláthatóan 2025-ben, a Mozinet forgalmazásában kerül a magyar mozikba.

(Borítókép: Szilágyi Lenke)

Az Indexen debütál Till Attila új filmjének előzetese

szeptember 12., 09:51 Módosítva: 2024.09.14 18:47

Alig másfél hónap múlva, 2024. október 31-én kerül a mozikba Till Attila új filmje, az És mi van Tomival?. A filmhez készült előzetest először az Indexen tekintheti meg a közönség. 

Till Attila részben saját élményekből táplálkozó új filmje egyszerre könnyed, lendületes és zavarba ejtően vicces, csakúgy, mint előző rendezése, a Tiszta szívvel. Az És mi van Tomival?  leirata szerint ugyanakkor a mai Magyarország látlelete, kordokumentum és vitaalap. Hiánypótló alkotás, amely betekintést enged a függők életébe, akik fontos támaszt tudnak nyújtani egymásnak a legnehezebb percekben.

Tovább

Kiborították a tolószékből és kétszer áthajtottak rajta terepjáróval

szeptember 11., 19:35 Módosítva: 2024.09.12 18:35

Alig ocsúdtunk fel a tavalyi évet domináló Szegény párákból, Jórgosz Lánthimosz már megint olyat alkotott, hogy csak fogtuk a fejünket. A miskolci CineFesten a magyar közönség ismét megbizonyosodhatott róla, hogy a görög filmmágusnak bizony nincs ki mind a négy kereke. A kegyelem fajtái (Kinds of Kindness) maratoni hosszúságú, és nem is a legjobban eltalált alkotása, de semmi pénzért nem hagytuk volna ki.

Visszatérő színészek, új arcok, friss perspektíva, megszokott elborultság: A kegyelem fajtái iskolapéldája a Lánthimosz-féle művészfilmnek, amely első ránézésre a legkevésbé sem marketingképes, mégis nézők sokaságát fogja a moziba vonzani – már csak a rendező neve, valamint az A listás szereplőgárda miatt is. 

Emma Stone, Willem Defoe és Margaret Qualley lassan olyanok Lánthimosznak, mint Johnny Depp vagy Helena Bonham Carter Tim Burtonnek: a személyük kezd elválaszthatatlan lenni az alkotótól.

Ezt a filmet azonban mégsem az említett színészek, hanem Jesse Plemons teszi igazán emlékezetessé,

aki Cannes-ban már díjat is kapott az alakításáért.

A filmben fontos szerepet kap még Hong Chau, Joe Alwyn és Mamoudou Athie, de az Eufória sztárja, Hunter Schafer is feltűnik néhány perc erejéig. Bár az előzetesből kiindulva azt hihettük volna, hogy nagyobb szerep jut neki, sajnos körülbelül másfél jelenet erejéig láthattuk a vásznon. 

Tovább

Annyira gyomorforgató Demi Moore új filmje, hogy ezentúl ránézni sem bírunk

szeptember 10., 20:13 Módosítva: 2024.09.11 21:02

Ironikus vagy nagyon is stílszerű Demi Moore-nak egy olyan testhorrorban főszerepet játszania, ami egy öregedő sztár, Elizabeth Sparkle kálváriáját mutatja be, aki végső kétségbeesésében egyedülálló módszerhez nyúl, hogy visszanyerje fiatalkori énjét? Bár hivatalosan október 10-én kerül a hazai mozikba, a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon már bemutatták Coralie Fargeat A szer (The Substance) című filmjét, amely Cannes-ban nagy port kavart, és a magyar közönséget is sokkolta. 

E sorok szerzője legfeljebb akkor ülne be egy horrorra, ha pisztolyt szegeznének a fejéhez – eddig legalábbis azt hitte; azonban a pszichológiai thriller jegyeit magán viselő A szer előzetese annyira izgalmasnak tűnt, hogy muszáj volt megnéznie a filmet.

Demi Moore beletenyerelt a dolgok közepébe, hiszen egy olyan filmben játszik főszerepet, ami tulajdonképpen a saját életére is ráhúzható – persze csak bizonyos mértékig. A színésznő minden bizonnyal túl van néhány szépészeti beavatkozáson, szerencsére azonban ismeri a határokat, nem úgy, mint karaktere.

scrnli 2024- 09- 10- 12-11-27.png
Fotó: A szer

A szer röviden és tömören egy középkorú tévés fitneszsztárról szól, aki bár még mindig a reflektorfényben él, a testével együtt a lehetőségei is kezdenek halványulni, aminek – természetesen – a kor az oka. Egy baleset, na meg egy rejtélyes fiatalember azonban örökre megváltoztatja az életét, meg annak a fiatal lánynak is, akivel Sparkle kénytelen önmagán osztozkodni. Igen, önmagán…

Tovább

Castingol a HBO, keresik Harry Pottert és a két legjobb barátját

szeptember 10., 17:10 Módosítva: 2024.09.10 21:55
Az HBO nem viccnek szánta, valóban belevág a Harry Potter-sorozat elkészítésébe. A szereplők keresése is folyamatban van, korábban pedig a showrunnert és executive producert is bejelentették.

Castingot hirdetett az HBO a készülő Harry Potter-sorozatra, ahová olyan gyerekek jelentkezését várják, akik 2025 áprilisában 9 és 11 év közöttiek lesznek. A feltételekhez tartozik az is, hogy a jelentkezők az Egyesült Királyságban vagy Írországban éljenek.

A jelentkezéshez első lépésként egy szabadon választott vers vagy történet előadását kérik, egyetlen kikötés, hogy ne legyen semmi köze a Harry Potter-hez.

Az előadást videóra kell venni, amely maximum 30 másodperc lehet. Egy másik videót is kérnek, ebben a jelentkezőknek saját magukról kell beszélniük, ez maximum egy perces lehet A második felvételen a születési dátumnak, a magasságnak és a lakhelynek is el kell hangzania, ezen kívül bármi másról lehet beszélni, például a kedvenc háziállatáról, a barátairól, a családról. Mindkét videóban kérik, hogy a saját akcentusukat használják a jelentkezők.

Elkötelezettek vagyunk a befogadó, sokszínű casting mellett (…) tekintet nélkül etnikai hovatartozásra, nemre, fogyatékosságra, fajra, szexuális irányultságra, nemi identitásra

– hangsúlyozták a felhívásban.

Tovább

„Minden idők egyik legnagyobbja” távozott James Earl Jones halálával

szeptember 10., 09:12 Módosítva: 2024.09.10 18:48
Számos hollywoodi híresség, rajongók és munkatársak tisztelegtek James Earl Jones, a díjnyertes színész előtt, aki hétfőn 93 éves korában meghalt.

Ahogy korábban írtuk, hétfőn meghalt James Earl Jones színész, akit a rajongók különféle filmekből, tévés és színpadi produkciókból ismerhettek. A színész leginkább különleges mély orgánumáról volt ismert, olyan ikonikus karaktereket szólaltatott meg mint a Csillagok háborúja-sorozat Darth Vadere, valamint Az Oroszlánkirály Mufasája.

Az AP hírügynökség közlése szerint Jones munkatársai és híres rajongói tiszteletüket fejezték ki a színész iránt.

A világ egyik legkiválóbb színésze volt, akinek hozzájárulása a Star Warshoz mérhetetlen volt. Nagyon fog hiányozni

– mondta a hírügynökségnek Mark Hamill színész, aki Vader fiát, Luke Skywalkert alakította a Csillagok háborúja-filmekben.

James egy hihetetlen színész volt, az egyik legkülönlegesebb hang mind a művészetben és szellemben egyaránt. Közel fél évszázadon át ő volt Darth Vader, de mindennek a titka az volt, hogy egyszerűen egy csodálatos ember. Mélységet és őszinteséget adott minden szerepének, beleértve azt is, hogy a néhai Ceci [Cecilia Hart, vagyis James Earl Jones felesége – a szerk.] odaadó férje és Flynn apja volt. James nagyon sokunknak fog hiányozni... a barátoknak és a rajongóknak egyaránt

– nyilatkozta mindeközben George Lucas, a Csillagok háborúja- és Indiana Jones-sorozat alkotója az AP-nek.

Az a dübörgő hang. Az a csendes erő. A kedvesség, amit sugárzott. Annyi mindent el lehet mondani az örökségéről, úgyhogy csak annyit mondanék, mennyire hálás vagyok, hogy ennek része a Baseball álmok is. Ha látták, tudják, hogy ez a film nem lenne ugyanaz, ha más játszaná a szerepét. Csak ő tudta ezt a fajta varázslatot vinni egy baseballról és egy iowai kukoricamezőről szóló filmbe. Hálás vagyok, hogy szemtanúja lehettem, ahogy ezt a varázslatot megteremtette. Nyugodj békében, barátom

– írta Kevin Costner színész, aki a Baseball álmok című filmben szerepelt Jonesszal.

Legendás, még csak nem is jellemzi ikonikus szerepeit és a filmművészetre gyakorolt örök érvényű hatását. Hangjára és tehetségére mindig emlékezni fogunk. Szeretettel küldöm családjának, barátainak és számtalan rajongójának a messzi-messzi galaxisokban

– írta A Segítség című filmért Oscar-díjat nyerő Octavia Spencer színésznő az Instagramon.

Tovább

Bűnös élvezet a javából Nicole Kidman új sorozata a Netflixen

szeptember 10., 05:50 Módosítva: 2024.09.11 07:13

Amikor kifinomult, tapasztalt és gazdag nő eljátszására keresnek manapság valakit, akkor a sorozatkészítők egészen gyakran fordulnak Nicole Kidman irányába. Túlzásba vitt plasztikai műtétek ide vagy oda, az 57 éves színésznő úgy hozza a dámákat, ahogy rajta kívül nagyon kevesen tudják – a Hatalmas kis hazugságokban ügyvédnőt, a Kilenc idegenben wellnessgurut, a Tudhattad volnában sikeres, de paranoiával küszködő pszichológust alakított, és bár voltak olyan mellényúlásai is mostanában, mint a Családi affér című vígjáték vagy az Aquaman-filmek, amikor Kidman a saját terepén marad, akkor kiemelkedően teljesít.

Ez utóbbi látszik olyan tisztán a Netflix új sorozata, a szeptember 5-én bemutatott A tökéletes pár esetében is, a regényíró Greer Garrison Winbury karakterét mintha Nicole Kidmanre szabták volna rá, Hollywood örökérvényű szőkesége pedig lubickol is a szerepében. Nem is csoda, elvégre Greer egy igazi jégkirálynő megint csak, aki láthatóan abban leli a legnagyobb örömét, hogy a gyerekeit piszkálja, pedig fiának, Benjinek (Billy Howle) éppen nagy szüksége lenne a támaszra, elvégre házasodni készül.

A tökéletes pár épp e körül az esküvő körül forog, Nantucket szigetén járunk, a Winbury-família birtokán, amelyet nemes egyszerűséggel és nagyon visszafogottan Summerlandnek hívnak. Ide érkezik a násznép, hogy megünnepeljék Benjit és menyasszonyát, Ameliát (Eve Hewson), és tanúi legyenek a férfi és a nő egybekelésének. Na, igen ám... de vannak itt bonyodalmak, Kidman ősanyája fúj a nem annyira gazdag körökből érkező leányzóra, de Amelia tanúja, a kikapós Merritt (Meghann Fahy) sem nyeri el túl sok ember tetszését. Drámából, és rejtegetett titkokból sincs hiány ebben a nyúlfarknyi sorozatban, és bár néha Elin Hiderbrand regényének tévéadaptációjában a túl sok sztoriszál, a zavarosan bemutatott figurák össze-összekeverednek, és a szappanos körítést is túlzásba viszik a készítők, a Netflix újdonságába mégis szorult annyi báj és stílus, hogy bőven ajánlható néznivaló legyen.

Tovább

Arany Medve díjas rendezőlegenda érkezik Budapestre a Klasszikus Film Maratonra

szeptember 9., 13:37 Módosítva: 2024.09.09 14:35

A görög–francia rendezőlegenda, Costa-Gavras Budapest legnagyobb filmfesztiváljának díszvendégeként személyesen mutatja be a Jessica Lange és Armin Mueller-Stahl főszereplésével készült Zenedoboz című, Berlinale Arany Medve díjas filmjét a Maraton megnyitóján, szeptember 17-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban, másnap szakmai kerekasztal-beszélgetésen is részt vesz.

„Ki akar aludni, ha száz filmet is meg lehet nézni?” – a fesztiválra érkező Wim Wenders üzent a budapesti közönségnek.

Tovább