A magyarországi EP-választás összes híre egy helyen

Európai parlamenti választások 2019

Élő
20190526231452 5K8A1187

A legfontosabbak

2019. május 26., 22:17
Jávor Benedek: Állást keresek
2019. május 26., 19:11
Este 11-ig izgulhat az ország
2019. május 26., 09:23
Orbán: Az olaszra nyergeltem át
2019. május 26., 06:05
Mit mondtak? Mit ígértek?
Index
2019.05.26. 23:06
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A tavalyi parlamenti választáson 7 százalék fölött teljesítő zöldpárt mindössze 2,19 százalékot kapott (74 544 szavazat), ezzel nemcsak a Mi Hazánk előzte meg (3,33%, 113 529 szavazat), de még a Kétfarkú is (2,63%, 89 635 szavazat).

  • Óriási ováció, tapsvihar fogadja a Nemzeti Választási Iroda által közölt kvázi végeredményt, miszerint valóban megvan a négy mandátum. Szól a

    Gyur-csány Feri! Gyur-csány Feri!

    És mintha csak Kawhi Leonard lépett volna be a VIP-szobába:

    MVP! MVP!

  • Ezek a várható mandátumok a Nemzeti Választási Iroda szerint 99,9 százalékos feldolgozottságnál.

    • A Fidesz a szavazatok 52,14 százalékát kapta, ezzel 13 mandátumot szerzett.
    • A DK 16,26 százalékkal jutott 4 EP-képviselői helyhez.
    • A Momentum 9,92 százalékot szerzett, így lett 2 mandátuma.
    • Az MSZP–Párbeszéd 6,68 százalékkal szerzett 1 mandátumot.
    • A Jobbik 6,44 százalékot kapott, és szintén 1 képviselője lesz az EP-ben.
  • „Mindenki mást már rég kirúgtak volna egy közepes méretű asztalosműhelyből is, ha úgy végezné a dolgát, ahogy Pálffy Ilonáék a Nemzeti Választási Irodánál” – Ceglédi Zoltán politikai elemző már nem bírja idegekkel a várakozást a végleges eredményekre az ATV stúdiójában. Szerinte az, hogy a Magyar Nemzet órákkal ezelőtt közölt ki tudja honnan megszerzett adatokat, miközben a Nemzeti Választási Iroda még a végleges részvételi adatokat sem hozta nyilvánosságra, nem valami profi munka. 

  • Pedig baszki, volt egy óra, hatvan egész perc, amiben a TV2 szinte közszolgálati szerepben tetszelegve tájékoztatott, és a választási műsorukban valódi tények hangoztak el – erre jött Deák, és belefingott a nulláslisztbe. A kamerák előtt láthatóan idegenül mozgó, idegesen gesztikuláló, a súgógépről olvasni képtelen elemző egy perc alatt minden olyasmit visszaböfögött, amit a kormánypártok sulykolnak az emberbe, szeméttimmermans, sorosbérencbrüsszel, orbánamessiás, parkányozókomenisták, nejemögébújófletó, meg amit akarsz. 

  • Tucatnyi újságíró várja Toroczkai László elnököt, aki 11 körül érkezik értékelni. A párttagok egy paraván mögött ülnek, az onnan kiszűrődő hangokból az állapítható meg, hogy több párt szereplése is meglepte őket. Dúró Dóra az előbb meglehetősen szomorú arccal ment el a hátam mögött.

  • Ezek a települési szinten összesített adatok futottak be hozzánk:

    • Fidesz 740
    • DK 383
    • Jobbik 137
    • MSZP 136
    • Momentum 93
    • LMP 38
    • Mi Hazánk 35
    • Kétfarkú 31
    • Munkáspárt 14
  • Hosszú sorban állás után sem tudott minden szavazni vágyó román szavazni vágyó az ország hágai nagykövetségén.

    A sokórás várakozás után lezárták a szavazást, ekkor a türelmüket vesztett szavazók „Tolvajok, tolvajok!” felkiáltással átmásztak a követség kerítésén, írta Twitter-oldalán Robert Bas, holland újságíró:

  • MKKP: Felfüggesztjük a tagságunkat az Unióban, ha nem jutunk be
  • Sikerült villáminterjút készítenünk Fekete-Győr Andrással, a Momentum elnökével is.

    Mit szól az eredményekhez?

    Mindenkinek azt mondom, hogy ne ünnepeljünk, srácok, ezek még nem végleges eredmények. Ha ez marad az eredmény, 9,7 százalék, akkor először libabőr, aztán nagyon elérzékenyülök. Nagyon kemény volt ez az egy év, amit letoltunk, és megtripláztuk az eddigi eredményünket. Ezzel a harmadik legerősebb párt lett a Momentum.

    Mennyire számítottak arra, hogy két képviselőt is kiküldhetnek az EP-be?

    Én is végig benne voltam a kampányban, és elképesztően sok pozitív visszajelzést kaptunk. Irreálisan sokat. Akkor már éreztem, hogy ebből lehet valami. Aztán jött a felmérés a Nézőponttól, ami 7 százalékra mért minket, és tudom, hogy kormányközeliek, de azt írták, hogy a DK nagyon jól fog szerepelni, és mi is elérjük a 7 százalékot, ami egybevágott azzal, amit én is éreztem az utcákon, hogy mi is és a DK is nagyon jól fog szerepelni. Nyilván a választások napján a kisebb pártok, újabb pártok százalékokban mérhetően erősödni tudnak az előzetes felmérésekhez képest. A Nézőpont felmérése után éreztem, hogy meglehet a két mandátum is.

    Viszont ma egy kicsit beszartam. Amikor láttam, hogy a kistelepüléseken a Fidesz mozgósítása nagyon kemény. Ezzel egyszer már befürödtünk, most is megijedtem, hogy nem lesz meg az egy mandátum se. Most meg úgy néz ki, hogy akár a kettő is. De várjuk ki a végét!

  •  Az öt évvel ezelőtti 42 százalékhoz képest nagyon nagyot ugrott a részvétel az EP-választáson Európa-szerte. Ez jó az európai demokráciának, és erősíti a parlament felhatalmazását – mondta az EUrologusnak Balázs Eszter, az Európai Parlament magyar sajtóreferense.

  • Európa választ - Élőben beszélgettünk az EP-választásról, 2. rész
  • Vezet a Jog és Igazságosság (PiS) az összellenzéki Európai Koalíció előtt az Ipsos exit pollja szerint. Kaczyńskiék konzervatív kormánypártja 42,4 százalékkal vezet az ellenzéki összefogás 39,1 százaléka előtt. Bejuthat még rajtuk kívül az Európai Parlamentbe Robert Biedroń Wiosna (Tavasz) nevű pártja is (6,6 százalék) és a libertariánus Konföderáció pártszövetség 6,1 százalékkal.

  • Az RMDSZ 5,4 százalék körüli eredményt ért el a román EP-választáson, vagyis újra átvitte az eléggé rezgő lécet, és küldhet egy képviselőt Brüsszelbe.

    A CURS-Avangarde közvélemény-kutató az urnák romániai zárása után tette közzé az exit poll adatait. Eszerint az RMDSZ 0,4 százalékkal felül van az 5 százalékos bejutási küszöbön.

    Az 5,4 százalék azt jelenti, hogy az erdélyi magyar közösségnek erős hangja lesz az EP-ben

    – kommentálta az adatokat Kolozsváron Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke azt mondta, ezt a kb. 450 ezer szavazatot nagyon jó eredménynek tartja. Az RMDSZ táján előzetesen erősen tartottak attól, hogy most először a küszöb alatt maradnak.

    A kormányzó szociáldemokraták és az ellenzéki PNL fej fej mellett áll az exit poll szerint, mindkét erőnek 25,7 százalékot mértek. Nem sokkal van mögöttük lemaradva a magát korrupcióellenes új erőnek mutató, de Dacian Ciolos volt kormányfő által vezetett USR-PLUS szövetség, melynek 23,9 százaléka lenne, ha bejönnének a mérés számai.

  • – hallatszott a rikkantás a DK vezetőségét rejtő szobából, ahol a pohárcsilingelések és kacajok alapján egyre emelkedettebb a hangulat. Van, aki nevetve megjegyzi, milyen lenne már, ha a nagy ünneplésre jönne egy hideg zuhany.

  • A Békés megyei Gyulán 2010 óta a Fidesz nyer minden választást. Egy szavazókör eredményét mutatjuk, ahol szintén a Fidesz nyert, de a DK, az MSZP-Párbeszéd és a Momentum együtt több szavazatot kapott nála. Az LMP-t pedig még a Kétfarkú is megelőzte.

    Fidesz: 172
    DK: 99
    Momentum: 45
    MSZP-P: 31
    Jobbik: 15
    Mi Hazánk: 13
    Kétfarkú: 8
    LMP: 7
    Munkáspárt: 1

  • Ti vagytok a legjobb csapat Magyarországon, ti vagytok Magyarország jövője! Ezt együtt csináltuk meg, és együtt megyünk tovább ezen az úton!

    – mondta a Momentum listavezetője, akit ezután úgy elöntött a boldogság, hogy mondat közben elakadt a szava.

    Itt pedig egy másik videón az örömünnep, miközben a momentumosok azt skandálják, hogy Katka, Katka, Katka:

  • Állást keresek.

    Ezt válaszolta nemes egyszerűséggel Jávor Benedek a kérdésünkre, mi következik most. A Párbeszéd európai parlamenti (EP-) képviselője a negyedikként, gyakorlatilag a harmadikként szerepelt az MSZP-P közös listán, ám a kiszivárgott eredmények, az exit pollok alapján gyakorlatilag esélye sincs arra, hogy újrázzon az EP-ben, és a szocialisták Villányi úti eredményváróján nem is rejtette véka alá ezt.

    Jávor az Indexnek azt mondja, sajnálja, hogy nem folytathatja a munkát, de erre már a pártszövetség listaállításakor számítani lehetett. Sőt, politikusként mindig fel kell készülni a negatív forgatókönyvekre is, mondta. Azt, hogy nem volt egy szélesebb ellenzéki együttműködés az EP-választáson részben a saját, részben a teljes ellenzék kudarcának értékelte, mert szerinte már önmagában az, hogy nem tudták megakadályozni a Fidesz mandátumnövekedését, már vereség.

    Vannak, akik több pozíciót szereztek, így a Fidesz is, de hogy ez az ország helyzetét mennyire viszi előre, az kérdéses.

    Jávor szerint az sajnálatos, hogy Magyarországnak valóban nem lesz zöldpárti képviselője, miközben a zöldpártok Európa-szerte megerősödtek, és az éghajlatváltozás és környezetvédelem témája komoly jelentőséggel bír majd a következő uniós ciklusban. Éppen ezért csak bízik benne, hogy lesz olyan uniós képviselő, aki képes lesz hatékonyan és felkészülten képviselni a klímaváltozás okozta károk ügyében szükséges intézkedéseket érintő döntéshozatal során hatékonyan és felelősségteljesen képviselni az Unióban.

    Rájuk marad ez a feladat, mondta Jávor az általa eddig vitt, például a Paks2-őt, a magyarországi uniós forrásherdálást érintő, vagy egyéb korrupciós ügyekben gyakorolt aktivitását érintően arra, lehet-e a most mandátumot szerzők között utódja. Abban ő már biztos, hogy ő nem tudja folytatni eddigi munkáját. Kérdésünkre pedig, hogy a magyar belpolitikában keresi-e az új munkahelyét, úgy fogalmazott:

    Egyelőre nem tudom megmondani, hogy hol és hogyan fogom folytatni, egyelőre szeretnék visszamenni a családomhoz és két és fél hónap után újra megismerkedni velük.

  • Nem igazán sikerült a valóság közelébe saccolniuk az EP-választás előtt a közvélemény-kutatóknak, mind a részvétel, mind a pártok várható eredménye tekintetében eléggé mellé lőtt szinte mindenki. 

    Mint beszámoltunk róla, szerdán összeültek a legnagyobb közvélemény-kutató intézetek elemzői, és ismertették előzetes becsléseiket az eredményekre vonatkozóan. A közmegegyezés az volt, hogy 35-40 százalék között lesz a részvétel, ehhez képest a valóságban majdnem 42 százalék lett.

    A Fidesz jó szereplését mindenki eltalálta (mondjuk ez nem volt túl nehéz feladat), ellenben azt, hogy a többi párt közt hogyan oszlanak majd meg a szavazatok, senkinek nem sikerült még csak megközelítőleg sem megsaccolni. Az MSZP-P-t és a Jobbikot 10 százalék köré várták, egyedül a Századvég mért a szocialistáknak a valóságot közelítő 7 százalékos értéket.

    A DK-t ellenben mindenki alulmérte, méghozzá nem is kicsit, 5-7 százalékkal. Ugyanez igaz a Momentumra, amit az 5 százalékos küszöb környékére becsültek, ehhez képest jelen állás szerint 9 százalék lesz az inkább. Az LMP-nek előzetesen a Momentumnál pár százalékkal kevesebbet mértek (kivéve a Závecz Research, ami 1 százalékkal még többet is), de azt a durva buktát, ami végül kinéz nekik (lehetséges, hogy 2 százalék alatt maradnak), nem mutatták ki előzetesen, bár a Századvég közel volt, ők 3 százalékot mértek nekik. 

  • Újpestről kaptunk végleges eredményt. A Fidesz 37,8, a DK 25,6, a Momentum 15,3, az MSZP-Párbeszéd 8, a Jobbik 3,7, a Kétfarkú Kutya Párt 3,6, az LMP 2,8, a Mi Hazánk pedig 2,6 százalékot szerzett.

    További szivárgó eredményeket itt talál.

  • Sikerült elérni Ara-Kovács Attilát, az (esetleges) negyedik DK-s mandátum leendő tulajdonosát – ugye az ő mandátumszerzésére annyira nem számított pártja, hogy még az arcképét sem tette fel a jelölteket bemutató oldalra.

    Ara-Kovács Attila (k)
    Ara-Kovács Attila (k)
    Fotó: Ajpek Orsi / Index

    Ara-Kovács óvatosságra intett az eredménnyel kapcsolatban, és azt mondta, hogy egyelőre az áttörésnek örülnek. Ugyanakkor kijelentette: a párt nem küldene Brüsszelbe olyan jelöltet, aki nem elég felkészült (egyébként Ara-Kovács a tudományos életben is jegyzett külpolitikai szakértő), és elmondta, hogy ha valóban elnyeri a mandátumot, azt be is fogja tölteni,

    azaz ő utazik Brüsszelbe.

  • Az egyik olvasónktól megkaptuk Pécs 65. számú (boszorkány úti) választókörzetének eredményeit. 

    579 szavazásra jogosultból 315 voksolt, egy szavazat érvénytelen lett, az eredmény a következő:

    • MSZP-Párbeszéd: 27 szavazat
    • Magyar Kétfarkú Kutyapárt: 11
    • Jobbik: 13
    • Fidesz: 130
    • Momentum: 58
    • DK: 53
    • Mi Hazánk: 6
    • Munkáspárt: 1
    • LMP: 15
  • Screenshot (93).png

    A TV2 egészen szürreális választási műsorában az egyik állandó szakértő G. Fodor Gábor, akit most éppen a Századvég elnökeként szerepeltetnek, és akinek elég lesújtó véleménye van a hollandokról, ahol választási tapasztalatok szerzése végett járt: 

    Kis túlzással azt mondhatom, hogy a hollandok jeligéje, hogy "mindennapi füvünket add meg nekünk Uram!"

  • Nála jobban még senki nem választott pártot, azt hiszem. Ő ugye elvállalta, hogy a tavalyi parlamenti választáson 19,8 százalékot elért Jobbik és az akkor 7,31 százalékot szerzett LMP közös főpolgármester-jelöltje legyen. Ma este már lemondtak a marginális szerepbe sodródott LMP vezetői, a Jobbik is elbukta támogatói többségét, a két párt együtt nincs 10 százalékon. Vajon Puzsér Róbert most mit lép?

  • Nem oszlik fel a párt, szerintük szükségük van a zöld politikára. Júniusban lesz tisztújítás, arra nem válaszolt Kanász-Nagy Máté, hogy a jelen lévő elnökségi tagok újraindulnak-e akkor.

    Vágó Gábor szerint az éghajlatváltozási kampányuk sikeres volt, szerinte a témát tőlük vette át a DK és a Momentum is az utolsó hetekben, úgyhogy nem tartja hibásnak, hogy csak a zöld tematikával kampányoltak, és nem vették elő például a bevándorlás témáját.

    „Ez az eredmény vereség, de küzdeni kell tovább az ökopolitikai témákkal, hogy visszaszerezzük a hitelességet, amit nem a kampányban veszítettünk el, hanem tavaly” – tette hozzá Kanász-Nagy.

  • Interjút készítettünk Semjén Zsolttal, a KDNP elnökével, akit az ellenzéki térfélen történő átalakulásról kérdeztünk. Azt mondta, hogy olyan értelemben egyelőek voltak a feltételek a Fidesz és az ellenzéki pártok között, hogy mindenki tud szervezkedni, és elmondhatja a véleményét. Arra viszont nem válaszolt, hogy például miért nem volt a legtöbb ellenzéki pártnak óriásplakátja. 

    A DK eddig kiszivárgott eredményéről azt mondta, hogy nekik ez nagyon jó, ha ők az ellenzék vezérei. Akkor „én már csak egy kávét kérek” – tette hozzá. Attól nem tart, hogy a DK a következőkben annyira megerősödjön, hogy a Fidesszel is felvegye a versenyt, szerinte „csak az egyre zsugorodó ellenzéki oldalon” osztják újra a tortát. 

    A miniszterelnök-helyettessel készült videóinterjúnkat hamarosan láthatják. 

  • Szanyi: Ha tényleg csak egy mandátum van, azt újra kell tárgyalni
  • A sajtóteremben jelenleg csak médiamunkások netezgetnek, nézik az eredményeket, néha kijön egy-egy politikus, akivel lehet interjút készíteni. Deutsch Tamás, Semjén Zsolt, Dömötör Csaba egyelőre a nyilatkozó felhozatal, de később Gulyás Gergely is meg fog érkezni közénk. 

    Kint, a Bálna oldalában megteltek a sörpadok, mellette egy körbekordonozott részen a fideszes holdudvar VIP-jei dohányozgatnak, fröccsözgetnek, nagy név egyelőre nem tűnt fel, de a hangulat, a stílus, innen fentről nézve olyan, mint a Sziget VIP-ben, csak headlinerek nélkül. 

  • A vártnál sokkal rosszabb vasárnapi EP-szereplés miatt lemondott az LMP teljes elnöksége, vagyis a két társelnök, Demeter Márta és Keresztes László, illetve Kanász-Nagy Máté titkár és Hajdú Mária, Józsa László, Kendernay János, Kis-Szeniczey Kálmán, Pálvölgyi Miklós és Turcsán Szabolcs, jelentették be a párt eredményváróján összehívott sajtótájékoztatón, amit egy rövid elnökségi gyűlés előzött meg.

    Az elnökség ezzel is segíteni akarja a teljes tisztújítást.

    A rögtönzött sajtótájékoztatón megismételték azt is, amit korábban helyszíni tudósítónknak, Munk Verának mondtak, miszerint a választók megbüntették a pártot a tavalyi, párton belüli balhék miatt.