Trump: Megújítjuk az amerikai álmot

2016. november 9., 09:43 Módosítva: 2016.11.09 16:25
1260

Ezt a képet biztos, hogy sose fogjuk elfelejteni: Donald Trump, immár megválasztott amerikai elnökként megtartja első beszédét a választás után. A republikánus jelölt, aki az amerikai történelem első olyan elnöke lesz, aki semmilyen politikai tapasztalattal nem rendelkezik, nem töltött be semmilyen választott, állami vagy katonai tisztséget, családjával együtt vonult a színpadra a manhattani Midtown Hilton hotelben, miután Mike Pence megválasztott alelnök majdnem könnyekig hatódva felkonferálta.

Elnézést, hogy megvárakoztattam önöket, ez elég komplikált ügy volt. Most hívott Hillary Clinton, és gratulált nekem, önöknek

– kezdte Trump, aki ezután a kampányában megszokott hangnemtől teljesen idegen módon azt mondta, ő is gratulált Clintonnak, aki nagyon keményen kampányolt. Trump azt is mondta ellenfeléről, hogy az amerikaiak köszönettel tartoznak azért a munkáért, amit Clinton a politikai karrierje során az országért tett (amit fura módon a szavazói és támogatói sem fütyültek ki). Clinton után Trump a támogatóinak és szavazóinak mondott köszönetet, akik szerinte egy többmilliós mozgalmat alkottak Amerika megújításáért. 

Tovább

Néhány államon múlik majd Clinton és Trump csatája

2016. november 8., 22:14 Módosítva: 2016.11.10 12:32
3

Hillary Clinton vágott neki esélyesként a keddi elnökválasztásnak, de Donald Trumpnak is van több lehetséges útja az elnökségig. Az elmúlt hét vége felé már úgy tűnt, hogy megáll Trump közeledése az országos pollokban, és Clintonnak sikerült is növelnie valamivel a különbséget. A RealClearPolitics-nél és a FiveThirtyEighten is 3 százalék fölötti előnnyel vezetett Trumppal szemben az utolsó országos felmérések alapján.

A FiveThirtyEight felméréseket összesítő legutolsó modellje alapján 71 százalék Clinton esélye a győzelemre, a New York Times 84 százalékra, a Huffington Post viszont 98 százalékra teszi Clinton várható győzelmét.

Tovább

A szenátusért is vérre mennek

2016. november 8., 22:07 Módosítva: 2016.11.09 01:39
1

Hillary Clinton és Donald Trump párharcával párhuzamosan a kongresszusért is küzdenek a demokraták és a republikánusok. A kongresszusi képviselőket minden két évben újraválasztják, a szenátorok viszont hatéves ciklusokat töltenek ki, ami azt jelenti, hogy minden második évben a 100 szenátor harmadáról szavaznak csak.

Tovább

Azt hitte, minden csak Clintonról és Trumpról szól?

2016. november 8., 20:55 Módosítva: 2016.11.08 23:23
12

Hacsak nem egy kő alatt élt, mindenki hallotta már, hogy ma, november 8-án (magyar idő szerint 9-én hajnalban) dől el, Donald Trump vagy Hillary Clinton lesz-e a következő amerikai elnök. Azonban az USA-ban egy füst alatt megosztó kérdésekben is döntenek majd, és az elnök, a képviselők, szenátorok és kormányzók megválasztása mellett egész más kérdéseket is feltesznek majd sok államban.

Tovább

Ilyenek voltak az utolsó erőpróbák a végső összecsapás előtt

2016. november 8., 20:41 Módosítva: 2016.11.08 22:09
1

Nemiszervüknél megmarkolandó nők, hosszú idő óta nem adózó elnökjelölt, kiszivárgott e-mailek, rosszul kezelt levelezés, politikai terepre tévedő FBI – mind mind olyan botrány, amelybe egy szokványos választáson belebukna bármelyik párt jelöltje. Ez az amerikai elnökválasztás azonban nem szokványos: talán sosem indult egyszerre mindkét oldalon ennyire elutasított jelölt, mint amilyen a republikánus Donald Trump és a demokrata Hillary Clinton.

Összegyűjtöttük a kampány utolsó hetének legjobb képeit:

Stabilitás, elzárkózás, atom: Amerika külpolitikai választása

2016. november 8., 18:12 Módosítva: 2018.05.25 10:12
125

Annak ellenére, hogy az amerikai választókat elsősorban a hazai ügyek mozgatják meg, nem szabad elfelejteni (se nekik, se nekünk), hogy az elnöki hatalom (melynek kiterjedéséről itt olvashat) igazán a védelmi- és külpolitikában teljesedik ki. Az amerikai alkotmány ugyanis az „amerikai életek védelmé”-t és „a többi nemzettel való kapcsolattartást” is az elnök hatáskörébe utalta, és bár a Képviselőház, illetve a Szenátus ellenőrzési jogkörrel bír mindkét terület felett, a Fehér Ház mindenkori lakója a titkosszolgálatokon, a hadseregen és a külügyi apparátuson keresztül

csaknem korlátlan szabadsággal bír a hadügyek és a külpolitika irányításában.

Ezért is lehet érdemes Magyarországról is külön figyelmet szentelni a jelöltek külpolitikai elképzeléseiket. Azért itt megnyomnám azt, hogy lehet, mivel az elnökválasztási kampányokban felbukkanó külpolitikai programokra és megszólalásokra két dolog jellemző:

  1. a jelöltek között stratégiai prioritások tekintetében egyetértés uralkodik, a vita – egyes konkrét ügyektől eltekintve - inkább abban van, hogy ki tudja ezeket a prioritásokat erélyesebben és hatékonyabban megvalósítani. Obama inkább kivételnek számított, amikor 2008-ban az iraki csapatkivonással kampányolt.
  2. a kampány során a politikusok igyekeznek héjának tűnni, programjaikban is keményebb hangot ütnek meg az USA konfliktusosabb ügyeivel kapcsolatban. Hogy maradjunk Obamánál és 2008-nál: a meglepetésjelölt csak úgy tudta eladni az iraki háborúval kapcsolatos ellenérzéseit, hogy közben Afganisztánnal kapcsolatban kifejezetten harcias hangot ütött meg
Tovább

Összedőlhet a tőzsde, ha Trump nyer

2016. november 8., 15:57 Módosítva: 2016.11.11 06:50
70

Elszabadulhat a pokol szerdán a világ tőzsdéin, ha Donald Trump megveri Hillary Clintont az amerikai elnökválasztáson, legalábbis ettől tart sok tőzsdei elemző és befektető. A Guardian azt írja, hogy kedden több befektetési cég arra figyelmeztette az ügyfeleit, hogy nagy eladási hullám jöhet szerdán, ha Trump nyer, vagyis a részvények és egyéb értékpapírok értéke zuhanni kezdhet. 

Tovább

Miért éppen kedden dől el Clintonék harca?

2016. november 8., 14:02 Módosítva: 2016.11.09 06:34
30

Az Egyesült Államokban hagyományosan nem hétvégén tartják a legfontosabb választásokat, azonban az amerikaiak többsége sincs tisztában azzal, hogy miért éppen a november első hétfőjét követő keddet írták elő az elnökválasztásra.

Tovább

Természetesen az idén is a pénzről szól az elnökválasztás

2016. november 8., 13:56 Módosítva: 2016.11.08 20:26
80

Kevés olyan, széles körben örök érvényű igazságként kezelt dolog van az amerikai elnökválasztással kapcsolatban, mint az, hogy ez az egész hajcihő végső soron a gazdaságról szól. Hiszen az átlag amerikait (mint bármelyik más ország átlagpolgárát) a nap végén nem az foglalkoztatja, hogy mi van a Közel-Keleten vagy házasodhassanak-e a melegek, hanem hogy mennyi pénz van az ő (és szomszédja) zsebében.

Hiába ad idén egy kicsit összetettebb színezetet a voksolásnak, hogy Donald Trump személyében egy elég rendhagyó figura a két esélyes jelölt egyike, a fenti axiómát még ez sem írhatja teljesen felül. Így ahogy négyévente mindig, most is sokan azt hangoztatják, hogy

[it’s] the economy, stupid,

azaz hogy a legfontosabb téma a gazdaság, ahogy azt Bill Clinton akkori kampányguruja híresen lényegre törően megfogalmazta az 1992-es választás előtt. (Bár a rend kedvéért meg kell jegyezni, hogy Karl Marx egy évszázaddal megelőzte őt ezzel a megfigyeléssel.)

Persze ez nem jelenti azt, hogy ne lenne érezhető gazdasági téren is a Trump-hatás. Nem véletlen, hogy amikor a republikánus jelölt a múlt héten hirtelen elkezdett feljönni a közvélemény-kutatásokban, a piacok rögtön bepánikoltak. Hiába szelídült ugyanis rengeteget Trump programja az utóbbi hónapokban, két legradikálisabb ígéretét megtartotta.

Ezek, illetve kiszámíthatatlansága miatt pedig úgy tűnik, továbbra sem tudta meggyőzni a pénzvilágot arról, hogy nem hozna teljes kataklizmát elnökké választása az Egyesült Államok és a világgazdaság számára.

Tovább

Eldőlt: Donald Trump lesz az USA új elnöke

Index
2016. november 8., 12:27 Módosítva: 2016.11.11 01:10
2339
  • A kedden elnökké választott Donald Trump csütörtökön találkozott Barack Obamával a Fehér Házban
  • Obama azt mondta, hogy megnyugtatta Trump hozzáállása, a milliárdos pedig azt mondta, megtisztelve érezte magát
  • Obama azt mondta, hogy segíteni akar a gördülékeny átmenetben
  • A Fehér Ház után Trump a republikánus kongresszusi vezetőkkel is találkozott, a bevándorlást, az adócsökkentést, az Obamacare-t nevezte prioritásainak
  • Az Egyesült Államokban elnökválasztást tartottak kedden, amit Donald Trump nyert, Hillary Clinton, volt first lady és külügyminiszter elismerte vereségét. "Ez fájdalmas, és sokáig az lesz" - mondta beszédében

Nem számít más, csak a tucatnyi billegő állam

2016. november 8., 11:23 Módosítva: 2016.11.10 12:32
43
Az Egyesült Államokban a választási rendszer alaposan eltér a magyarországitól. Ismerje meg, mire jó egy elektor, és milyen hatásai vannak annak, hogy az egész folyamat decentralizált, és így minden állam saját hatásköre eldönteni, milyen módszerrel szavazhatnak az állampolgárai.

Az Egyesült Államokban az országosan leadott szavazatok egyáltalán nem jelentenek garanciát senkinek sem a végső győzelemre, hiszen az elektori rendszer alapján hirdetnek végső győztest. Ez pedig azt is jelenti, hogy valójában a demokraták és a republikánusok között ingadozó néhány államban dől el az elnökség sorsa.

Tovább

Stevie Wonder: Trumpra szavazni olyan, mintha tőlem várnák, hogy autót vezessek

2016. november 8., 08:58 Módosítva: 2016.11.08 13:32
415

A leghíresebb vak popzenész utálná, ha Trump győzelme esetén az utolsó éveit egy pesszimista Amerikában kellene eltöltenie.

Tovább

Lemaradt a kampányról? Akkor mutatjuk, mi volt az 5 legfontosabb mozzanat!

2016. november 8., 07:47 Módosítva: 2016.11.08 16:13
73

Persze, persze, egy elnökválasztási kampány nemcsak ügyekből, elszólásból és botrányokból áll, hanem standolásból, felmérésből, elemzésből, pénzgyűjtésből, forráscsoportosításból, programszervezésből és rengeteg egyéb aprómunkából. Nem véletlen, hogy az idei elnökválasztás önmagában is több mint 2 milliárd dollárral táplálja a politikai ipart. Mégis, mivel az egész amerikai közvélemény és média a két jelöltre fókuszál, ezért minden egyes megszólalás, ügy, reakció, nem-reakció, rezzenés és grimasz többet nyomhat a latban, mint egy százmilliós Super PAC. Ráadásul egy „ügy” sosem áll egymagában, mindig kapcsolódik a jelölt profiljához, netán korábbi ügyeihez – ha más nem, a rivális kampánygépezete tesz arról, hogy meglegyen a választók fejében a kapcsolat.

2016-ban volt bőven ilyen mozzanat, ezekből válogattam össze szubjektíve, de nem önkényesen az öt legfontosabbat, benne rengeteg linkkel.

Tovább

Utolsó felmérés: 90 százalék, hogy Clinton nyer

2016. november 8., 06:31 Módosítva: 2016.11.08 16:13
45

Hat-hét csatatérállamban dőlhet el az amerikai elnökválasztás, amelyben az Ipsos felmérése szerint Hillary Clintonnak 90 százalékos esélye van a republikánusok jelöltjével, Donald Trumppal szemben. A kép országosan azonban árnyaltabb: a demokrata politikust a választók 45, Trumpot 42 százalék támogatja.

Tovább

Ők próbáltak kitörni Clinton és Trump árnyékából

2016. november 8., 00:33 Módosítva: 2016.11.28 23:39
14

Az amerikai elnökválasztás mindig a demokrata és a republikánus párt jelöltjeinek nagy csatájáról szól, de ez nem jelenti azt, hogy ne lennének kisebb indulók is Hillary Clinton és Donald Trump árnyékában.

Tovább

Ön észreveszi, miben változott meg Trump?

2016. november 7., 23:03 Módosítva: 2018.11.30 12:20
211

Mi a különbség?

Nem mai sztori, de az MTI helyszíni tudósítója csak hétfőn este írta meg, anélkül pedig a választási dömpingben észre sem vettük, hogy Trump az utolsó napokban úgy döntött, megváltoztatja a külsejét.

Itt a kép, és szavazhat, miben más a régi és az új Trump, majd hajtás alatt ott a válasz is. 

Tovább

Lesz-e 2017-től újabb CIA-puccs az Orbán-kormány ellen?

2016. november 7., 20:56 Módosítva: 2016.11.08 20:07
316

Az Egyesült Államok hosszú ideje legizgalmasabb elnökválasztásának előestéjén a republikánus jelölt Donald Trump nemzetközi támogatói között mindössze három hivatalban lévő kormány- és államfő található, legalábbis az ezt gyűjtő Wikipédia-oldal szerint:

Trumpot csak az 1985 óta hatalomon lévő kambodzsai miniszterelnök, Hun Szen, a flúgos Kreml-barát cseh elnök, Milos Zeman, és persze Orbán Viktor támogatja.
Tovább

Clinton halottidéző szeánszairól kamuzik az orosz propagandagépezet

2016. november 7., 20:07 Módosítva: 2016.11.08 08:16
133

Hogy Donald Trump a Kreml favoritja az idei elnökválasztási szezonban, azt eddig is tudtuk – lásd a Demokrata Párt szervereibe ki-be járogató orosz hackereket –, de a putyinista dezinformációkat terjesztő propagandaoldalak a kampány finisében is kitettek magukért. A közép-európai orosz dezinformációt monitorozó Political Capital összeállítása szerint egy egészen durva konteót is elővettek a magyar nyelvű propagandaoldalak, miszerint 

Hillary Clinton férje nőügyeit úgy tudta kiheverni, hogy a spiritualizmushoz fordult. Tényként közlik, hogy Clinton halott emberekkel, például Eleanor Roosevelttel konzultált, bár Jézust már nem akarta megidéztetni, mert az „túl intim” lett volna számára. 

Tovább

Bush óta nem gyűlöltek ennyire senkit a popzenében

2016. november 7., 13:14 Módosítva: 2016.12.22 17:50
286

Talán az összes művészeti szegmens közül a zenében a legnépszerűtlenebb Donald Trump. A feketék körében kifejezetten rühellik, ezért annyira nem meglepő, hogy a hiphopban már a felbukkanása óta folyamatosan üzengetnek neki, de a jelenség mára akkorára nőtt, hogy Eminemtől a Franz Ferdinandig mindenki ki akarja venni a részét abból, hogy egy dallal küldje el a fenébe a republikánusok elnökjelöltjét.

Tovább

Hajrá, Amerika, szavazzatok egy nagypofájú diktátorra!

2016. november 7., 07:16 Módosítva: 2016.11.07 15:26
763

A közösségi médiában villámgyorsan fölkapták egy amerikai, de német származású felhasználó grafikáját. A képen olvasható szöveg arra biztatja az embereket, hogy nyugodtan szavazzanak Donald Trumpra; ahogy a német példa bizonyítja, semmi baj nem lehet belőle, ha az emberek egy diktatórikus hajlamú, gyűlölködő politikust választanak az ország vezetőjévé.

Tovább

Emailbotrány: az FBI nem talált bizonyítékot Clinton bűnösségére

2016. november 6., 22:47 Módosítva: 2016.11.07 13:23
895

Egy újabb (utolsó?) nagy fordulatként, másfél nappal a keddi elnökválasztás előtt az FBI váratlanul bejelentette, hogy továbbra sem talált bizonyítékot arra, hogy Hillary Clinton bűncselekményt követett volna el, és vádemelést sem javasol, ezzel az amerikai választási kampány hajrájában ismét előkerülő emailbotrány lezárulni látszik.

Az amerikai kongresszushoz írt levelében James Comey FBI-igazgató kifejtette: az ügynökség lezárta a vizsgálatot, és nem talált rá alapot, hogy változtasson a júliusi konklúzióján. Comey azt írta, Clintonról júliusban megállapították, hogy felelőtlen volt, de nem követett el bűnt, amikor külügyminiszterként a nemzetbiztonsági szempontból kritikus fontosságú anyagokat a saját emailszerverére irányította.

Tovább

Donald Trumpot egy rendbontó miatt le kellett menekíteni a színpadról

2016. november 6., 15:59 Módosítva: 2016.11.07 07:12
1

Donald Trump, republikánus elnökjelölt épp a nevadai Renóban tartott beszédet egy kampányrendezvényen, amikor egy rendzavaró miatt, biztonsági okoktól a testőreinek le kellett kísérniük a színpadról, írja az MTI. Az esetről videó is készült: 

Több tanú az állítja, hogy látták, ahogy a rendbontó rohan a színpad felé és hallottak kiáltásokat, hogy "pisztoly van nála". Emiatt kitört a pánik, habár magát a fegyvert senki sem látta, és mint kiderült, nem is volt. Ettől függetlenül a biztonságiak hamar hatástalanították a kopaszodó, 30-40-es éveiben járó férfit:

Trump az eset után megköszönte a biztonságiak munkáját, majd kijelentette, hogy:

"Semmi sem állíthat meg minket, hogy Amerikát újra naggyá és biztonságossá tegyük".

Donald Trump magyarországi menekültekkel riogatja az amerikaiakat

2016. november 6., 13:06 Módosítva: 2016.11.07 08:46
523

Donald Trump kampánya annyi botrányon van már túl az elnökválasztási kampány finisében, hogy a legújabb valószínűleg már ki sem fogja verni igazán a biztosítékot. 

Trump, utolsó, 2 perces tévéreklámjában vehemensen sulykolja azokat az üzeneteket, amikkel a legnagyobb sikert érheti el: a berendezkedett politikai elit évtizedek óta tönkreteszi az Amerikai Egyesült Államokat és ezt a hanyatlást egyedül a megkérdőjelezhető teljesítményű üzletember, Donald Trump tudja megállítani.

Ennek központi része az is, hogyha Hillary Clintonon és a demokrata párton múlik, akkor az országot elárasztják a mexikói menekültek, akik Trump szerint mind szexuális bűnözők. Azt, hogy milyen sokan érkeznek egy Magyarországon forgatott részlettel igyekszik alátámasztani. 

Tovább

Clinton-Trump: rettentő szoros lehet

2016. november 6., 11:49 Módosítva: 2016.11.10 12:32
211

Néhány nap maradt már csak, és eldől, hogy Hillary Clinton, vagy Donald Trump lesz az Egyesült Államok következő elnöke, az utolsó hajrára pedig országosan egymáshoz közelítve, a mindent eldöntő csatatérállamokat tekintve pedig ennél is szorosabban fordultak rá a jelöltek. Összességében még mindig Clinton van előnyösebb helyzetben, és ő vezet, azonban a trendek Trump erősödését hozták az elmúlt két hétben, és nem lehetetlen, hogy akkor is ő emelkedjen ki szűk győztesként a végén, ha a demokrata jelölt kap több szavazatot. Minden azon múlhat majd, hogy az utolsó pillanatban egy-egy néhány százalékon belüli állam merre billen el.

Tovább

Hétfői terrortámadásra figyelmeztetett az FBI

2016. november 6., 08:15 Módosítva: 2016.11.06 10:48
2

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és a titkosszolgálat szombaton figyelmeztetést adott ki, eszerint az elnökválasztás előtti napon terrortámadások várhatók – írja az MTI.

Az FBI szerint hétfőn New York államban, Virginiában és Texasban esélyes terrortámadás. A New York Post értesülései szerint a titkosszolgálat erről már korábban értesítette a terrorelhárító egységeket. Arról azonban nem adtak tájékoztatást, hogy melyik államban milyen célpontoknál számítanak támadásokra.

"A terrorelhárítás és a belbiztonsági illetékesek felkészültek arra, hogy megvédjék az Egyesült Államokat" – idézett a CBS híradója nevük elhallgatását kérő FBI-tisztségviselőket. A New York Post információi szerint New York városában erőteljes készültség van, a választás napjára láthatóan megnövelik a rendőri jelenlétet. A hatóságok komolyan veszik a jelzést, mert mindkét elnökjelölt New Yorkban rendezte be főhadiszállását a választás napjának estéjére, és mindketten azt tervezik, hogy ott ünnepelnek.

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója nem kívánta sem megerősíteni, sem cáfolni a terrorellenes készültséget, de azt közölte, hogy a választás napján több rendőr és több nemzeti gárdista lesz az utcákon.

Sokkal több mint first lady

2016. november 5., 19:10 Módosítva: 2016.11.06 19:57
74
A gazdag özvegyről, Edith Wilsonról sokan úgy tartják, hogy tulajdonképpen ő volt az Egyesült Államok első női elnöke. Eleanor Roosevelt saját magát deréktól lefelé lebénult férje szemének és fülének nevezte, és Nancy Reagan esetében sem csak a szerelmes férj üres hízelgése volt, hogy nélküle Ronald Reagan bizony sehova sem jutott volna. Bemutatunk három first ladyt, akik Hillary Clinton előtt váltak igazán befolyásossá nőként a Fehér Házban.

Szimbolikus helyszínt választott Hillary Clinton kampánya hivatalos elindításához: a nő, akiből az Egyesült Államok nagy pártjait nézve az első női elnökjelölt lett, kedden pedig eldől, hogy lesz-e az ország első női elnöke is, a New York-i Roosevelt-szigeten mondta el a fontos beszédet.

Tovább

Ismerje meg, kik állnak Clinton és Trump mögött

2016. november 5., 19:10 Módosítva: 2017.03.23 01:43
70
A Trump vagy Clinton kérdés valószínűleg nem olyan egyértelműen fog eldőlni, mint ahogy másfél hete kinézett, az állás országosan és a csatatérállamokban is szoros négy nappal a választás előtt. Az viszont minden eddiginél fontosabb, kik veszik majd körül a győztest. Az elnökjelöltek embereiből nagyon könnyen az elnök emberei lehetnek, akik a leginkább meghatározzák a következő négy évet.

Hillary Clinton kampánycsapatának több fontos tagja is előtérbe került az elmúlt időszakban az FBI múlt pénteki bejelentése és a Wikileaks-szivárogtatások miatt, de Donald Trump mellett sem kevésszer kellett nyilatkoznia kampánymenedzserének és tanácsadói is időről időre kardoskodnak mellette a hírekben. Rengeteg különböző tanácsadó, elemző, kommunikációs szakember dolgozik szegről-végről egy kampány mellett, most közülük azt a 2-3 háttérembert választottuk ki, akik igazán meghatározóak lehettek, és akár a következő Fehér Házban is fontos szerepet kaphatnak.

Tovább

Mit gondol, kit támogat Vasember, vagy Mike Tyson?

2016. november 5., 16:33 Módosítva: 2016.11.06 22:14
94

Akár tetszik, akár nem, a celebeknek is megvan a a véleményük a politikáról, ami különleges helyzetükből adódóan rengeteg emberhez jut el. A jelenlegi kampány alatt is jól látszik, hogy sokan aktívan kihasználják óriási követőbázisukat, hogy szavazásra buzdítsanak, vagy a nekik tetsző jelölt irányába terelgessék az embereket. Clinton és Trump csatája rendkívül kiélezett, ennek megfelelően pedig mindkét oldalon találni igazán nagy neveket – habár Hollywood többsége egyértelműen Clinton-párti, többen is részt vettek a sztárok közül különböző kampányrendezvényeken –, akik közül a Vanity Fair és a Daily News összefoglalóiból válogattunk.

Tovább

Playboy-modellel csalta a feleségét Trump

2016. november 5., 10:40 Módosítva: 2016.11.07 00:56
75

150 ezer dollárt, vagyis több mint 40 millió forintot fizetett egy amerikai médiacég Karen McDougal Playboy-modellnek, hogy sehol se jelenhessen meg a története a republikánus elnökjelölttel folytatott románcáról, írja a Wall Street Journal a lap birtokába jutott dokumentumok alapján.

A Donald Trump-párti National Enquirer bulvárlap augusztusban 150 ezer dollárt fizetett McDougalnek a sztoriért, miszerint 2006-ban viszonyt folytatott a vállalkozóval, aki akkoriban már házas volt. A cikk azonban soha sem jelent meg, ugyanis az újságot kiadó American Media vezérigazgatója, David Pecker régi barátja és üzletfele Trumpnak, és azért vásárolta meg a sztorit, hogy soha ne jelenhessen meg a sajtóban.

McDougal több médiafelületet is megkeresett a történetével, végül az American Media ajánlotta érte a legtöbb pénzt. A Wall Street Journalhez került szerződés szerint a cég exkluzív jogokkal rendelkezik minden olyan történettel kapcsolatban, amiben McDougal szexuális közelségbe került egy házas férfivel. Az egykori modell a szerződés érelmében sem a sajtóban, sem a közösségi médiában nem nyilatkozhat az ügyről, különben 150 ezer dollárt kell fizetnie.

Tovább

Clinton-Trump: 2:1

2016. november 5., 08:18 Módosítva: 2016.11.05 14:24
81

Hillary Clinton, a demokraták elnökjelöltje pénteken két felmérés szerint is vezetett Donald Trump republikánus elnökjelölt előtt. A The Washington Post elemzése szerint azonban Trumpnak áll a zászló, írja az MTI.

A RealClearPolitics összesítése szerint Clinton 2,3 ponttal vezet országosan, de több csatatérállamban, köztük a nagyon fontos New Hampshire-ben is megerősödött Trump. A FiveThirtyEight felméréseket összesítő modellje szerint Clintonnak 64,5 százalék, Trumpnak 35,5 százalék esélye van megnyerni a keddi választást.

Tovább