Donald Trump az egyik kisebb jelöltnek is keményen nekiment

2016. október 31., 13:00 Módosítva: 2016.11.07 00:56
78

„Még senki se hallott” Evan McMullinról, Utah állam egyik független jelöltjéről – mondta a Fox Newsnak egy interjúban Donald Trump. Szerinte McMullin – aki évekig a CIA tisztje volt, majd pedig republikánus politikusok mellett dolgozott – nem más, mint a Weekly Standard nevű lap szerkesztője, William Kristol bábja.

Tovább

Megvan az engedély arra, hogy Clinton leveleit átvizsgálják

2016. október 31., 08:35 Módosítva: 2016.10.31 20:29
1

Nagy nyomás alá került az FBI igazgatója, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda mielőbb hozza nyilvánosságra, milyen e-mailekre bukkant, melyeknek közük lehet ahhoz, hogy Clinton külügyminiszterként privát e-mailcímét használta, de a hatóságnak vasárnapra sikerült megszereznie a bírói engedélyt a levelek tüzetes átvizsgálásához - árulták el az ügyet ismerő források Washingtonban.

A bennfentesek világossá tették, hogy bíró által kiállított felhatalmazás nélkül az FBI nem vizsgálhatta volna át a dokumentumokat, ám az FBI-nak vasárnap sikerült beszereznie a bírói parancsot, hogy átvizsgálhassák az újabb adathalmazt. James Comey, az FBI igazgatója pénteken arról tájékoztatta a washingtoni törvényhozást, hogy egy másik ügyben olyan levelekre bukkantak, melyek relevánsak lehetnek azzal a vizsgálattal kapcsolatban, melyet az FBI korábban Clinton e-mailjei miatt folytatott. Az továbbra sem világos, hogy mikor hozhatja nyilvánosságra az FBI, hogy pontosan mit is találtak.

Harry Reid, a demokraták vezetője a szenátusban levelet írt Comeynak, melyben azt írja, hogy az FBI igazgatója megsérthette azt a törvényt, amely tiltja, hogy a kormány beavatkozzon a választási folyamatba. John Podesta, Clinton kampánymenedzsere úgy vélte, Comey bejelentése "túl sok célozgatást és túl kevés tényt" tartalmazott. Egyelőre semmit nem tudni arról, mit is talált pontosan az FBI. "Semmi nem bizonyít bűncselekményt, nem hangzott el bűncselekménnyel kapcsolatos vád. Semmi nem utal arra, hogy ennek egyáltalán köze van Hillaryhez" - fogalmazott Podesta.

Tovább

Egy nő kétszer szavazott Amerikában, mert attól félt, hogy az elsőt manipulálják

2016. október 30., 11:19 Módosítva: 2016.10.31 10:59
21

Donald Trump republikánus jelöltnek igaza lett: tényleg megpróbáltak csalni az amerikai elnökválasztáson, bár nem a demokraták és tömegesen, hanem egyetlen Trump-szavazó hirtelen ötlettől vezérelve, magányos akcióként.

Tovább

Nem tudni, mekkora vihart kavar az FBI bejelentése

2016. október 29., 21:49 Módosítva: 2016.11.27 12:17
13

Bár Loretta Lynch főügyész és helyettese, Sally Yates tiltakoztak a döntés ellen, az FBI igazgatója, James Comey úgy döntött, hogy értesíti a Kongresszust a Hillary Clinton e-mail-botrányával kapcsolatos nyomozás állásáról.

Az Igazságügyi Minisztérium és az FBI bevett gyakorlata szerint a politikai témájú nyomozásokkal kapcsolatban nem szoktak publikus nyilatkozatokat tenni 60 nappal a választások előtt. Comey mégis ezt az utat választotta.

Tovább

Az amerikás magyarok a kelet-európai hisztit produkálják az elnökválasztáson

2016. október 29., 08:20 Módosítva: 2016.10.30 16:57
264

Nem tudjuk, hogy az Amerikába szakadt magyarok őrizték meg vérmérsékletüket, vagy az amerikaiak sajátították el a kelet-európai hisztit a mostani választási kampányban, ami a végletekig megosztotta az amerikai társadalmat. Az viszont biztos, hogy a megkérdezett egykori magyarok olyan képet festettek a választás előtti hangulatról, mintha nem is az Egyesült Államok, hanem a Kossuth téri fütyülős demonstráció lenne a helyszín.

Csak hogy felvegyük a ritmust, bevezetőnek néhány gondolat.

„Hillary korupt zsidó.” „Trump ... mindenkit becsap, ha az érdeke úgy kívánja. A háttér banki hatalom kiszolgálója.” Hillary „Sorossal es másokkal együtt igyekszik elcsalni a választást.” „Clinton világszínvonal, Trump óvodás színvonal.”

A neveken kívül az olyan válaszok jelezték, hogy mégsem itthon vagyunk, mint hogy:

Nem szeretnem, hogy Magyarorszag vagy Oroszorszag sorsara jussunk.

– ahogy azt egy demokrata szavazó írta.

A zaklatott helyzet kérdőívünk nyomán tárult fel előttünk. A kérdéseket Amerikában élő, szavazásra jogosult egykori magyar állampolgároknak küldtük el, mert arra voltunk kíváncsiak, hogy létezik-e sajátosan magyar válasz a Hillary vs. Trump kérdésben.

A hazájukat elhagyó honfitársaink egyértelműen demokraták, hiszen saját bőrükön tapasztalták meg a pártra inkább jellemző befogadást és toleranciát? Vagy pont fordítva: az őshazájuktól távol élő amerikás magyarokban felerősödik a nacionalizmus, és így elbódítja őket a radikálisabb Trump?

Bár a beérkezett 58 válasz reprezentatívnak nem mondható, de már elég ahhoz, hogy véleményt formálhassunk arról, hogy fest a közelgő elnökválasztás egykori honfitársaink szemszögéből.

Tovább

Az FBI 12 nappal az elnökválasztás előtt újranyitja Hillary Clinton email-aktáját

2016. október 28., 20:08 Módosítva: 2016.10.30 01:38
573

12 nappal az amerikai elnökválasztás előtt az FBI bejelentette, hogy

újranyitják a nyomozást Hillary Clinton emailbotránya ügyében.

A szövetségi nyomozóiroda igazgatója,  James B. Comey pénteken, a szenátus igazságügyi bizottságának írt levelében árulta el, hogy egy, az eredeti ügyhöz nem kapcsolódó esetben fedezték fel, hogy vannak még olyan emailek, melyeket figyelembe lehet venni annak eldöntésénél, vajon Hillary Clinton külügyminiszterként tanúsított, feltűnően hanyag adatkezelése átlépte-e a törvényesség határát.

Magyar idő szerint péntek este újabb részletek derültek ki: Az FBI Clinton vezető tanácsadójának és az ő férjének lefoglalt telefonjain talált meg – a New York Times információi szerint akár több ezer – olyan emailt, melyről a nyomozók úgy ítélték, köze lehet az email-botrányhoz. Huma Abedin épp válófélben van demokrata képviselőként is dolgozó férjétől, Anthony Weinertől. A New York-i férfi 2011-ben amiatt volt kénytelen lemondani képviselői posztjáról, mert Twitteren küldözgetett egy nőnek meztelen képeket önmagáról, 2013-ban -épp, miután bejelentkezett New York polgármesteri székéért - kiderült, hogy minimum hat nőnek küldött képeket a péniszéről. A válóokot végül az a fotó szolgáltatta (csak erős idegzetűeknek!), melyen Weiner dudorodó alsógatyával fekszik az ágyán - fiára vigyázva. Ezt a képet egy vele flörtölő 22 éves - egyébként fanatikus Trump-rajongó - nőnek küldte el. 

Tovább

Trump már ott tart, hogy meg sem kéne tartani a választást

2016. október 28., 11:35 Módosítva: 2016.10.28 23:44
8

Donald Trump republikánus párti elnökjelölt helyi idő szerint csütörtökön egy ohiói kampányrendezvényen kijelentette: nem is kellene megtartani az elnökválasztást, elég lenne őt kihirdetni győztesnek. 

Tovább

Kicsúszott a futópályáról Trump alelnökjelöltjének repülőgépe

2016. október 28., 10:44 Módosítva: 2016.10.28 13:48
1

Leszállás után kicsúszott a futópályáról Donald Trump alelnökjelöltjét, Mike Pence-t szállító Boeing 737-700-as repülőgép a new yorki LaGuardia repülőtéren, írja az Airportal.hu.

Az esemény október 27-én a késő esti órákban történt, a baleset időpontjában esett az eső, a futópálya nedves volt. A gép lecsúszott a futópálya felületéről és annak végén, a laza, füves talajon állt meg, futóművei részben elsüllyedtek a sárban, de a futószárak nem törtek ki a helyükről.

18 éves gépet az Eastern Airlines üzemelteti. Az esemény során személyi sérülés nem történt.

Egy ötöd Őszöd sincs a WikiLeaksben

2016. október 28., 07:04 Módosítva: 2016.11.11 16:08
62
Majdnem három hete szivárognak már a WikiLeaksen keresztül Hillary Clinton stábjának levelei. Ezeken keresztül mindenki betekintést nyerhetett abba, milyen számításokkal teli, piszkos dolog is a politika. Az orosz hekkerek és Julian Assange közös ajándékcsomagja Trumpnak azonban bunkerromboló bombák helyett csak petárdákkal volt tele, melynek pukkanását alig hallani a kampányzajban.

Érdekes, hogy miután a legdurvább, normális esetben politikai öngyilkossággal felérő politikai balhék is simán lepattantak Donald Trumpról, végül üzleti- és főleg magánéleti botrányaival sikerült komolyan megfogni őt. Ezek olyan durva és ijesztő képet festenek Trumpról, hogy mellette egyelőre elsikkad a Hillary Clinton gázosabb ügyeit megszellőztető újabb WikiLeaks-csomag.

Tovább

Letartóztatták azt a férfit, aki megrongálta Donald Trump hollywoodi csillagát

2016. október 27., 22:50 Módosítva: 2016.10.28 07:27
3

Los Angelesben letartóztatták azt a férfit, aki szerda hajnalban megrongálta Donald Trump csillagát a Hírességek sétányán Hollywoodban - írja az MTI. 

James Otis, aki építőmunkásnak adta ki magát, kalapáccsal verte szét a csillagot. Rö gtönzött sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Trump nőkkel kapcsolatos megjegyzései borították ki. 

A csillagot azért akarta kivenni a betonból, hogy elárverezze, és az aukció bevételét annak a 11 nőnek akarta felajánlani, akik az elmúlt hetekben a nyilvánosság elé állva feltárták, hogy Donald Trump szexuálisan zaklatta őket. 

Tovább

Miben reménykedhet még egyáltalán Trump?

2016. október 27., 01:10 Módosítva: 2016.10.31 12:42
39

Kevesebb mint két hét van hátra a november 8-i amerikai elnökválasztásig, amikor eldől, hogy Hillary Clinton, vagy Donald Trump lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Trump nemcsak országosan van lemaradva, hanem

a legfontosabb, a választást eldöntő államokat nézve is nagy Clinton előnye.

A republikánus jelöltnek ettől még maradt esélye, de egy Trump elnökségnél most annak is sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy Clinton nemcsak nyer, hanem átütő győzelmet arat. Megnéztük a felmérések alapján egyenként azokat az államokat, amik igazából számítanak, köztük egy olyat, ahol akár egy harmadik jelöltnek is esélye lehet a nagyok mellett.

Trumpék reménykednek, Clinton nagy győzelemben bízik

A szerdán egy washingtoni hotelének megnyitójára elugró Donald Trump és a kampánycsapata továbbra is hangsúlyozza, hogy a milliárdos még mindig nyerhet. Trump egyik fia, Eric arról beszélt, hogy apja 10 ezer ember előtt beszélt Clevelandben, míg Hillary Clinton és alelnökjelöltje, Tim Kaine gyűlésén csak 600-an voltak egy pennsylvaniai csarnokban. Rudy Giuliani volt New York-i polgármester pedig azzal próbált érvelni, hogy Trump rosszabbul áll a republikánusok között, mint anno Mitt Romney 2012-ben, de szerinte több demokratát és függetlent tud megszólítani.

Hillary Clinton azonban közben már bejelentette, hogy a maga részéről végzett Trumppal, akinek a válla felett átnézve pozitívabb üzenettel próbál felkészülni esetleges elnökségére. Clintonék célja emellett az, hogy minél több államot söpörjenek be, amitől azt remélik, hogy így kivédhetnék Trump csalásról szóló érvelését is.

Tovább

Trump megszakította kampányát, hogy megnyissa a saját szállodáját

2016. október 26., 20:22 Módosítva: 2016.10.27 07:22

Donald Trump republikánus elnökjelölt megszakította kampányát, hogy az amerikai szövetségi fővárosban megnyissa a saját szállodáját - írja az MTI.

A republikánus elnökjelölt döntése nem kis vitát kavart. Azzal vádolják, hogy az elnökválasztási kampány finisében a kampányt saját üzleti érdekei reklámozására is felhasználja. Donald Trump kedden, a floridai Miamiban kampányolva, meglátogatta a Miami mellett lévő golfpályáját is (ahol egyébként interjút adott a Reuters tudósítójának). Döntéseit kampánymenedzsere, Kellyanne Conway magyarázta az NBC televízióban, azzal érvelve, hogy mindez kiemeli Trump üzleti tapasztalatait, s különben is - mondta Conway - Hillary Clinton is volt már távol a kampánytól öt napon keresztül. 

Hillary Clinton egyébként szerdán ünnepli hatvankilencedik születésnapját. A demokraták elnökjelöltje egész nap Floridában kampányolt és arra kérte a választókat, hogy vegyenek részt a korai szavazáson. Az Egyesült Államokban ugyanis 36 szövetségi államban és Washington DC-ben lehetőség van a november 8-i elnökválasztás előtti, korai szavazásra.

Trump felhagy a pénzgyűjtéssel a kampány hajrájára

2016. október 25., 23:37 Módosítva: 2016.10.26 12:08
1

Meglepő, de valahol logikus döntést hozott Donald Trump, aki az elnökválasztási kampány hajrájára felhagy a pénzgyűjtéssel, és a pénzért kalapolás helyett inkább az emberek közé megy kampányolni. Ez persze egyáltalán nem azt jelenti, hogy bedobná a törölközőt, pusztán csak az eddig felhalmozott – a demokratákénál azért jóval kevesebb – pénzéből fejezi be a kampányt.

Tovább

Obama már a demokrata kongresszusért harcol

2016. október 24., 17:42 Módosítva: 2016.10.25 11:01
8

Az aktívan kampányoló Barack Obama elnök vasárnap Las Vegasban Donald Trump mellett a republikánus szenátorokat, kongresszusi képviselőket és kormányzókat is kiosztotta. Miután Hillary Clinton átlagosan 6 ponttal vezet országosan Trump előtt, és a csatatérállamok többségében is jobban áll a republikánus jelöltnél, Obama is főként arra koncentrált, hogy a szenátusi többségért küzdő demokratákat segítse.

Tovább

Clinton: Végeztem Trumppal

2016. október 23., 20:45 Módosítva: 2016.10.24 18:38
24

Az amerikai elnökválasztáson a demokrata párt jelöltjeként induló Hillary Clinton egy sajtónyilatkozatban kijelentette, hogy a továbbiakban nem érdekli, mit mond republikánus ellenfele, Donald Trump, a folyamatos szájkarate helyett inkább a fontos kérdésekre koncentrál majd a választásokig fennmaradt időben.

Tovább

Trumpot már egy pornósztár is zaklatással vádolja

2016. október 23., 12:04 Módosítva: 2016.10.24 07:07
1

Jessica Drake pornófilmes sorban a 12. nő, aki azzal vádolja a republikánus párti elnökjelöltet, hogy szexuálisan zaklatta. Állítása szerint 2006-ban találkoztak egy golfversenyen, Kaliforniában, ahol Trump felhívta a szállodai szobájába. Drake nem akart egyedül felmenni, így két barátnőjét is magával vitte.

Trump pizsamában fogadott minket,  átölelt és megcsókolt mindegyikőnket, anélkül, hogy erre engedélyt kért volna. A pornózásról kérdezett, nagyon érdekelték a részletek. Nem sokkal később leléptünk, de Trump engem mindenképpen szeretett volna viszontlátni a szobájában. Elutasítottam, de nem hagyta annyiban, pár óra múlva felhívott, és tízezer dollárt kínált, ha felmegyek hozzá egyedül. Ismét nemet mondtam, pedig még a magángépét is felajánlotta, hogy azzal menjek haza Los Angelesbe.

Tovább

Trump beintene a szabadkereskedelmi megállapodásoknak és a klímaváltozásnak

2016. október 22., 20:45 Módosítva: 2016.10.23 08:06
13

A történelmi jelentőségű, pennsylvaniai Gettysburgben mondta el szombaton Donald Trump, a republikánusok elnökjelöltje, mit tenne elnöksége első száz napján, írja az MTI.

Itt mondta el híressé vált beszédét Abraham Lincoln, az Egyesült Államok első republikánus párti elnöke 1863-ban, négy hónappal az után, hogy a város mellett az északi, uniós erők vereséget mértek a déli, konföderációs csapatokra, ami fordulópontot jelentett az amerikai polgárháborúban.

Tovább

Fehér poros borítékot találtak Clinton kampányközpontjában

2016. október 22., 18:49 Módosítva: 2016.10.22 20:47
2

Gyanús, fehér port tartalmazó boríték miatt ki kellett üríteni Hillary Clinton kampányközpontját helyi idő szerint péntek este New Yorkban, írja az MTI.

Két gyakornok találta a fehér port tartalmazó borítékot a kampánystáb manhattani irodájában, ahonnan átvitték a brooklyni kampányközpontba. Ott viszont egy teljes emeletet kiürítettek a gyanús por miatt - mondta el a helyi rendőrség.

Tovább

Joe Biden azt kívánja, bárcsak verekedhetne Trumppal

2016. október 22., 12:15 Módosítva: 2019.04.25 13:29
18

Ragadós Donald Trump keménykedős stílusa az amerikai elnökválasztási kampányban, ugyanis Joe Biden, amerikai alelnök már nem először fogalmazott meg durva kijelentéseket, a republikánus elnökjelölttel kapcsolatban. Egy pénteki kampányrendezvényen a következőket mondta:

"A sajtó mindig azt kérdezi tőlem, hogy nem vágyom-e arra, hogy vitázhassak Trumppal. Nem, inkább azt kívánom, hogy bárcsak gimiben lennénk. Akkor lerendezhetnénk ezt a tornaterem mögött."

Tovább

Több résztvevő ledöbbent Trump és Clinton közös vacsoráján

2016. október 21., 18:08 Módosítva: 2016.10.22 17:57
369

Négy éve kellemes, most inkább viccesen kínos volt az elnökjelöltek szereplése az Alfred E. Smith Memorial Foundation éves jótékonysági vacsoráján, ami általában a humoros pillanatokról szól. Nem volt példa rá, hogy a két jelölt beszédében ilyen erős mondatok hangozzanak el, amikre a vendégek volt, hogy hangos fújolással válaszoltak, és a házigazda is elítélte a történteket. Ahogy közeledik a választás napja, úgy durvul az ellentét, az amerikaiak pedig nagyon belefáradtak már az egészbe – de legalább elsült az elnökválasztás eddigi legjobb poénja.

Tovább

Minden idők hamadik legnézettebb tévévitája volt a szerdai

2016. október 21., 11:17 Módosítva: 2016.10.21 13:40
1

Csütörtökre virradóra ment a tévékben a harmadik, egyben utolsó vita Donald Trump és Hillary Clinton között, melynek csúcspontján Trump nem volt hajlandó kijelenteni, hogy el fogja fogadni a választás végeredményét. Amerikában hagyományosan az első tévévita a legnézettebb, és ez most is így volt, azonban a harmadik is óriásit hasított.

Tovább

Trump mégis elismeri a választás eredményét, egy feltétellel

2016. október 20., 19:18 Módosítva: 2018.03.20 10:13
236

A csütörtök hajnali elnökjelölti vitán Donald Trump nem akarta kimondani, hogy el fogja ismerni a novemberi választás eredményét, azt mondta, hogy majd meggondolja, ha ennek eljön az ideje. 

Tovább

Trump nem mondta ki, hogy elismeri a választás eredményét

2016. október 20., 07:41 Módosítva: 2016.10.21 15:23
128

Ezúttal a korábbiaknál több szó volt tényleges politikai kérdésekről, de ahogy várni lehetett, a visszafogottabb kezdés után sárdobálásban is bővelkedett Hillary Clinton és Donald Trump harmadik, egyben utolsó elnökjelölti tévévitája, aminek azonban legfontosabb pillanata kétségkívül az volt, amikor a republikánus jelölt nem volt hajlandó kijelenteni, hogy minden esetben elfogadja a választás végeredményét.

Majd meggondolom, ha eljön az ideje

– mondta Trump. A moderátor visszakérdezésére is annyit válaszolt, hogy majd akkor megmondja, addig mindenkit bizonytalanságban tart. Kikelt viszont a média ellen, ami szerinte megmérgezte a választók elméjét, de úgy gondolja, hogy a szavazók átlátnak rajtuk. Azt mondta, hogy a választást már csak azért is megbundázták, mert Clintont nem is lett volna szabad hagyni elindulni az emailbotránya és más ügyei miatt.

A választási csalás lehetőségét az elmúlt héten kampánya egyik központi témájává emelő Trump ezt annak ellenére mondta, hogy alelnökjelöltje, Mike Pence pont a vita előtt erősítette meg, hogy elfogadják majd a választás eredményét, bármi legyen is az, és a milliárdos lánya, Ivanka Trump is erre utalt szerdán. Korábban amerikai elnökjelölttől nem lehetett ilyet látni, és az első vita végén még Trump is úgy válaszolt, hogy támogatni fogja Clintont, ha ő nyer november 8-án.

Clinton a vitán most le is csapott a kínálkozó lehetőségre, szerinte Trump mindig csalásra panaszkodik, ha valami nem úgy alakul, ahogy szeretné. Hosszasan sorolta a korábbi példákat, amikor az iowai kaukusz elvesztése után a republikánus előválasztást támadta, vagy amikor a Trump Egyetem elleni vizsgálat miatt a bírósági rendszert tartotta elfogultnak. Szerinte még az Emmy-díjnál is csalással jött, amiért nem kapta meg soha. „Ez egy felfogás, Donald így működik" – mondta, hozzátéve, hogy az amerikai demokrácia viszont nem így működik több száz éve.

Tovább

Madonna kínosabb, mint valaha

2016. október 19., 23:01 Módosítva: 2016.10.20 14:54
269

Az 58 éves popsztár nyilvánosan megígérte, mindenkit leszop, aki Hillary Clintonra szavaz. 

Tovább

Trump Obama féltestvérét is meghívta a vitára

2016. október 19., 21:57 Módosítva: 2016.10.20 10:14
28

Hillary Clinton és Donald Trump is különleges vendégekkel készült a magyar idő szerint csütörtök hajnalban tartott harmadik, egyben utolsó elnökjelölti vitára.

Trump a második vitára olyan nőket hívott meg, akik korábban szexuális zaklatással vádolták meg Bill Clintont. Ezúttal pedig Barack Obama kenyai féltestvérét, az elnököt egyáltalán nem kedvelő, ellenben a milliárdost már korábban támogató Malik fog ott ülni Trump vendégei között. Ott lesz mellette Patricia Smith is, a bengázi követségnél meghalt egyik amerikai édesanyja, aki azzal vádolja Clintont, hogy volt külügyminiszterként ő a felelős fia haláláért.

Clinton meghívottjai között lesz Mark Cuban milliárdos, a Dallas Mavericks tulajdonosa, aki többször is odaszólt már Trumpnak, és az első tévévitán is részt vett nézőként. Ott ül majd Meg Whitman, a Hewlett-Packard vezérigazgatója is, aki korábban republikánus színekben indult kormányzónak, de a mostani választáson Clintont támogatta.

Tovább

Trump kampányának új központi témája: a csalás

2016. október 19., 17:21 Módosítva: 2016.10.29 20:27
3

Még a 2016-os kampányhoz mérve is elképesztő szintre zuhant az elnökválasztási küzdelem hajrája: az egyik fő téma ugyanis nem más, mint hogy mennyire lehet elcsalni a választást. Donald Trump többek között ezzel akarta már múlt héten is mozgósítani saját táborát, illetve megágyazni a magyar idő szerint csütörtök hajnalban esedékes utolsó elnökjelölti vitának.

Közben viszont egy rejtett kamerás videófelvétel is egyre jobban terjed a neten, ezen egy demokrata pártaktivista beszélt arról, hogyan lehet balhét kirobbantani Trump gyűlésein. A videó arra utal, hogy a Clinton-kampánnyal kapcsolatban álló szervezetek egyike tudatosan szított erőszakot Trump egyes kampányrendezvényein. Egy másik videón pedig ugyanez az aktivista arról beszél, hogy már ötven éve folyik szavazók buszoztatása.

Elindult erről a vita

Trump egy korábbi narratívát felelevenítve azt mondta, a november 8-i választások „abszolút el lesznek csalva" Hillary Clinton javára, és a republikánus pártvezetést is ostorozta, amiért többségében nem álltak be mögé ebben a kérdésben. Egészen év elejéig nyúlik egyébként vissza, hogy Trump csalásra hivatkozik – mikor az elővalasztásokon a másik Republikánus jelölt, Ted Cruz nyert Iowában, Trump akkor is azt emlegette, hogy ellopták tőle a kaukuszt: 

Tovább

Á, ez csak férfibeszéd

2016. október 19., 14:48 Módosítva: 2016.10.19 21:39
115
„Ragadd meg a pinájukat. Bármit megtehetsz" – mondta úgy nagy általánosságban a szép nőkről Donald Trump egy 11 évvel ezelőtti, de másfél hete nyilvánosságra került tévéinterjún, amikor azt hitte, még nincs bekapcsolva a mikrofonja. A trumpista nők, akikkel beszéltünk, meglepődtek ugyan a másfél hete kiszivárgott felvételen hallható durva beszéd hallatán, de állítják: a férfiak már csak ilyenek, gyakran beszélnek egymás közt így a nőkről. Azt is megnéztük, milyen érvelésekkel védekezik, és megy át ellentámadásba az elmúlt napokban a választási csalás lehetőségét kampánya középpontjába helyező Donald Trump. Trump támogatottsága felmérések szerint alig csökkent az elmúlt hetek botrányai miatt saját táborában, viszont alig három héttel a választás előtt összességében Clinton tovább erősödött.

De nem csak a „Ragadd meg a pinájukat. Bármit megtehetsz" szöveg került napvilágra mostanában. Egy másik felvételen Trump elismerte, hogy a saját lánya, Ivanka Trump „jó bula", miután korábban azt is mondta róla, hogy akár le is feküdne vele, ha nem lenne a lánya. És a botránysorozat még itt sem ért véget, volt olyan nő, aki azzal vádolta meg Trumpot a múlt héten, hogy ellentmondást nem tűrően ráhajtott évekkel ezelőtt, „olyan volt, mint egy polip, a keze ott volt mindenhol."

„Nagyon meglepődtem, miután én soha az elmúlt 23 év alatt nem hallottam és nem tapasztaltam semmilyen körülmények között tiszteletlen viselkedést, vagy akar megjegyzést nőkkel szemben Donald Trumptól. Viszont hozzá kell tennem, hogy tudom azt, hogy 

férfiak egymás között szoktak így beszélni, de nyilván nem bekapcsolt mikrofonba

– mondta az Indexnek a 2005-ös felvételről Varga Ildikó, az a magyar származású amerikai nő, aki Donald Trump személyes ismerőse és Egyesült Államok-szerte huszonhét olyan nőszervezet beindításában vett részt, amelyek a republikánus elnökjelöltet támogatják. Varga Ildikó azt mondja, ugyan elítéli az ilyen és ehhez hasonló megjegyzéseket a nőkkel szemben, de alapvetően nem változott Donald Trumpról a véleménye. „Most is úgy gondolom, hogy ő az, aki az USA gazdasági és politikai problémáit helyre tudja hozni”.

A nőszervezetek, amiknek a beindításában Varga Ildikó részt vett, azért küzdenek, hogy bemutassák Trump család- és nőbarát oldalát. „A szervezeteinkben téma volt a hangfelvétel, de a nők véleménye az volt, hogy ez csak „férfibeszéd”, és hogy a Clinton-kampány próbálja elvonni az emberek figyelmet a valós problémákról. Időzítve volt az is, hogy mikor kerüljön napvilágra a felvétel” - magyarázta Varga Ildikó.

Tovább

Obama: Trump úrnak azt javaslom, ne nyafogjon

2016. október 18., 21:15 Módosítva: 2016.10.19 10:37
88

Azt javaslom Trump úrnak, hogy ne nyafogjon, és próbáljon meg szavazatokat szerezni

- ezt üzente Barack Obama a republikánus elnökjelöltnek egy keddi sajtótájékoztatón, amikor arról kérdezték, mit szól ahhoz, hogy Trump szerint biztos el lesz csalva a választás, írja a BBC.

"Egyébként meg az, hogy már az előtt nyafogsz, hogy véget ért volna a játszma, nem egészen azt a vezéregyéniséget és keménységet mutatja, amit egy elnöktől vársz" - tette hozzá.

Tovább

Emailbotrány: egy államtitkárt nyomásgyakorlással vádolnak

2016. október 18., 11:02 Módosítva: 2016.10.29 20:27
1

Donald Trumpnak sikerült magára vonnia a figyelmet a nőkre tett korábbi megjegyzéseivel, de újra felbukkant Hillary Clinton emailbotránya is, amikor hétfőn az FBI eddig ismeretlen dokumentumokat hozott nyilvánosságra korábbi nyomozásából. Ezekben az szerepelt, hogy a nyomozás során kikérdeztek egy FBI-tisztviselőt, aki többek között arra utalt, hogy Patrick Kennedy államtitkár valamit valamiért ajánlatot tett még nyáron, és nyomást próbálhatott gyakorolni a szervezetre. Az ügyben az FBI és a Clinton-kampány képviselői is tagadnak.

Tovább

Melania Trump: A férjem egy gentleman

2016. október 18., 07:40 Módosítva: 2016.10.18 11:26
3

Hazudnak azok a nők, akik azt állítják, hogy Donald Trump zaklatta őket szexuálisan – állt Melania Trump férje mellé. Igaz, az republikánus elnökjelölt felesége szerint is elfogadhatatlan dolgot mondott a nőkről, ami után egyébként sem egyértelmű támogatottsága megbomlott a Republikánus Párton belül.

Tovább