Aki üveglovon ülve jut el a csúcsra

2022. augusztus 21., 15:35 Módosítva: 2022.08.22 18:57
26

Megjelent Beyoncé Renaissance című új albuma, amelynek borítójáról sokáig lehetne szüretelni, hiszen hatott rá John Collier 1898-as Lady Godiva című, preraffaelita hatású festménye (ismert John Thomas lovasszobor-ábrázolata is), de a cover utalhat arra a Bianca Jaggerről készült fotóra is, amelyen Mick Jagger egykori neje belovagolt a Studio 54-be, a világ leghíresebb diszkójába.

Már ez is elég lenne ahhoz, hogy azt mondjuk: a pop egyik leginkább leleményes borítójáról van szó, és akkor még nem beszéltünk arról, hogy Beyoncé kristályruhája emlékeztet a 2003-as Dangerously in Love coverén viselt felsőjére, amely elmossa az ékszer és a ruha közötti határt.

Most, hogy a művésznő már 40 éves, szeretett volna többet mutatni a testéből. Olyannyira, hogy az AIDS-szel összefüggő betegségben elhunyt unokatestvérének, a férjének és a gyerekeinek (!) ajánlott lemeze izzik az erotikától. De annyira, hogy ettől nemcsak a gyerekei, a férje, Jay-Z, de még a halott rokon is zavarba jön.

Tovább

A pénzért és a népszerűségért sem köt kompromisszumot Harcsa Veronika

2022. augusztus 19., 11:03 Módosítva: 2023.04.20 09:27

Harcsa Veronika énekesnő, dalszerző azon kevés előadók egyike, akinek hullámvölgyek nélkül alakult eddigi, másfél évtizedes karrierje. Ráadásul nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is aktív, koncertezik, lemezeket ad ki. Töretlen útjáról mesélt nekünk a Stage, Darling! podcastsorozat ötödik részében.

Stage, Darling! címmel 10 részes podcastsorozatot indítottunk. Beszélgetések kizárólag olyan nőkkel, akik a zeneipar valamelyik területén dolgoznak, akár fénytechnikusként, fesztiválszervezőként vagy énekesként. Vendégünk Harcsa Veronika, akivel többek közt az alábbi témákról beszélgettünk:

  • Évi 100-120 koncertet adott a pályája elején, ami szerinte nem egészséges
  • A színpadi spontaneitás segíti abban, hogy ne égjen ki.
  • Mi volt anno a legcikibb öltözete?
  • Sokáig sulykolta a kommunikációjában, hogy dalszerző
  • Nagy lökést adott neki a Petőfi rádió
  • Hogyan tud töretlenül sikeres lenni 15 éve?
  • Sem a pénzért, sem a népszerűségért nem köt kompromisszumot
  • Hogyan indult a külföldi karrierje?
  • Férje külföldi munkája miatt évekig Londonban élt
  • Milyen lelkiállapotra van szüksége az alkotáshoz?

A Stage, Darling! műsorvezetője Réti Nóra, ötletgazdája és szerkesztője Nagy Szabolcs.

Szakítás után elrepülni a Holdra

2022. augusztus 16., 19:12 Módosítva: 2022.08.17 06:15

Azután, hogy a Kasabian közleményben rúgta ki énekesét, Tom Meighant, nehéz a nélküle készült dalokból nem kihallani a szakítást, még akkor is, ha egy-egy dal éppenséggel szerelmes szerzeménynek tűnik. A The Alchemist's Euphoria című új album Alchemist című számában azt énekli Serge Pizzorno, hogy mindezek után el kell engednünk... A hazugságok mögött a hazugságok tovább ragyognak.

Bár a Tom Meighan-ügy alapvetően a bulvárlapokra tartozik, mégsem mehetünk el mellette. Közismert, hogy a részeg énekes bántalmazta a szintén alkoholos befolyásoltság alatt álló barátnőjét, a fejét egy hörcsögketrecnek nyomta, amihez hasonlót Ellis Amerikai psychójában olvashattunk, sőt bottal is ütötte, mindezt látta egy gyerek, aki kihívta a rendőrséget.

A barátnő, Vikki Ager következetesen kiállt amellett, hogy ez egyszeri eset volt, a férfi mindennap bocsánatot kér tőle. Nem is jelentette fel őt, és azóta már össze is házasodtak. Meighant 200 óra közmunkára ítélték, ami nem is olyan súlyos büntetés.

Az igazi büntetés az volt, hogy a zenekar gitárosa és dalszerzője, Serge Pizzorno kirúgatta a Kasabianból, hiába nyilatkozta Meighan, hogy teljes mértékben ő a hibás, és minden felelősséget vállal. Vikki Ager megbocsátott szerelmének, Serge Pizzorno viszont nem. Hogy milyen lesz a gitáros majd frontembernek, az idő eldönti.

Tovább

Megkomolyodott a legismertebb party metal zenekar

2022. augusztus 15., 14:17 Módosítva: 2022.08.16 10:11

A Los Angelesi rap metal együttes, a Hollywood Undead egy újabb pörgős lemezzel rázza fel a műfaj kedvelőit. A Hotel Kalifornia konceptalbum az amerikai hajléktalankrízisre hívja fel a figyelmet.

A Hollywood Undead 2005-ben robbant be a zeneiparba, friss rap- és nu metalos hangzással. Bár a zenekar szövegeit gyakran kritizálták a szexista megszólalások miatt, az elmúlt pár albumon érződik, hogy a tagok felnőttek, és nem így akarják sokkolni a közönséget. A Hotel Kalifornia a banda nyolcadik stúdióalbuma, és teljes mértékben hozza az elvártakat. A korong több mint fele várhatóan nagy sláger lesz, a zenekar tökéletesre fejlesztette a formuláját, amit a régi és új rajongók is imádnak.

Az album kezdődala, a CHAOS már korábban megjelent, de még így is hatalmasat szól. Bemutatja az Egyesült Államok jelenlegi helyzetét, és kemény riffjeivel egyből berántja a hallgatót. Nem lenne igazi konceptalbum Kaliforniáról, ha nem lenne legalább egy klubhimnusz is rajta. A Ruin My Life a legpoposabb a dalok közül, mintha csak a 2010-es évek klubjaiból húzták volna elő.

Tovább

Aki csók közben a partnere halálát kívánta

2022. augusztus 13., 12:14 Módosítva: 2022.08.14 08:20

Ha a csók lehet méreg, ahogy állítja Robert Smith a The Kiss című dalban, akkor egy lemez is lehet mérgező, mint amilyen az 1987-es keltezésű, Kiss Me, Kiss Me, Kiss Me című dupla The Cure-album is. Ehhez persze ott vannak az ellenmérgek is, az üzembiztos slágerek, a Why Can’t I Be You?, Hey You! Hot Hot Hot Hot!!!, Just Like Heaven. Játék méreggel és ellenméreggel.

A 35 éve megjelent lemez bizonyos szempontból olyan, mint a Beatles White albuma, csak éppen nem fehér, hanem fekete, elvégre mégiscsak a dark-rock univerzális, nagy alkotása. Illetve piros, hiszen felnagyított rúzsos ajak látható a borítón. Nincs mese, a Hey You!!! lehet a The Cure Ob-la-di Ob-la-dája, míg a lemezt záró Fight a Helter Skeltere. Valójában a Kiss Me a poptörténet egyik legnagyobb átverése.

A klipek alapján sokan azt gondolták, hogy a sötétség és pornográfia után a zenekar végre előállt egy vidám lemezzel. Nos, a Kiss Me, Kiss Me, Kiss Me a popkultúra egyik legsötétebb alkotása, a The Kiss című dalban például azt üvölti Robert Smith a szöveg szerint vele csókolózó nőnek, hogy bárcsak halott lennél.

Tovább

Hová menekülj, ha lángol az autópálya?!

2022. augusztus 12., 18:23 Módosítva: 2022.08.13 08:38

Egy nyári délelőtt nem a legjobb idő arra, hogy a szívós romlást és az életünkbe betörő katasztrófákat idézzük meg, ahogy tette az Interpol a The Other Side of Make-Believe című új albumukon, melynek már a felütésében, a Toni című dalban minden lángol a csendes-óceáni autópályákon.

És hogy mi van a lemez címében idézett másik oldalon? Valami, ami nem egyenlő a valósággal, hanem még annál is rosszabb. Részben erről is szól az Interpol hetedik nagylemeze. Derűs napot kívánunk!

A New York-i illetőségű Interpol a pop egyik leginkább artisztikus zenekara, igényes artworkkel, művészfilmes hatású klipekkel, így amikor felrakjuk a zenekar valamelyik lemezét, akkor leginkább az Interpolt jellemző jól szabott, biztos ízlésű világban szeretnénk tartózkodni, betöltekezni a melankóliával és az aggályos műgonddal megírt, a dark wave és a New York-i underground ihlette dalokkal.

Tovább

Beteljesült, boldog szerelemről énekel Dallos Bogi

2022. augusztus 11., 13:35 Módosítva: 2022.08.12 08:04

Megjelent Dallos Bogi új száma Titkok a téren címmel. Most készülő lemezéről a dal egy oldott hangulatú alkotás, amely a szerelem különleges aspektusát mutatja meg.

Bogi, akiről köztudott, hogy ügyel arra, hogy magánéletét elkülönítse a szakmaitól, korábban nyilatkozott az Indexnek, és akkor így fogalmazott:

Igyekszünk megtartani az egészséges egyensúlyt, tudatosan szűrjük, hogy mi az, amibe betekintést engedünk, és mi az, amibe nem.

Új szerzeményét ezúttal így vezeti fel: „A Titkok a téren az ősszel megjelenő lemezem talán legvidámabb dala, amely egy beteljesült szerelmet mutat be. Ha megismered a számodra ideális társat, akivel egy életen át tudsz tervezni, együtt megöregedni, akkor kell igazán megbecsülni az együtt töltött időt.

Ez a dalszöveg tükrözi leginkább azt az érzelmi állapotot, amelyben az elmúlt években vagyok.”

A dal, amelyet Bogi Wagner Emillel közösen írt, hangszerelését pedig Kosztyu János végezte, egy könnyed nyári popdal képében indul. A szám klasszikus slágerszerkezetben építkezik, hangszerelése rádióbarát.

Az énekesnőnek 2017-ben megjelent Épp Most című albuma volt az első nagyobb, saját anyaga. Ezt a tavaly áprilisban elkészült Közelebb című kislemez követte. Az idén tavasszal megjelent live session videók után a mostani az első anyaga, amelyet közkinccsé tett, ami már az új lemezének a részét fogja képezni.

A Fonogram-díjas énekes a klipről úgy nyilatkozott:

A lemeznél a dalok mellett fontos szerepet játszik a vizuális élmény is, örülök, hogy egy fiatal rendezőlánnyal dolgozhattam együtt, aki ezt a vidám témát egy másik szemszögből fogta meg, és az elmúlás szimbólumát használta.

Az Indexen 2020 novemberében debütált akkori új, Manuellel közösen előadott dala, a Benned él, ez ide kattintva meghallgatható.

Szívednél fogva hív táncba az Aurevoir. új lemeze

2022. augusztus 11., 11:45 Módosítva: 2022.08.12 06:01

Elképesztő tökéletességgel összerakott új albummal zárja a nyarat a magyar ethno-beat zenekar, az Aurevoir. A Deák rétre keresztelt lemezben minden benne van, ami különlegessé teszi a csapatot, sőt egy-két újdonság is felfedezhető a dalok között.

Az Aurevoir. zenekar 2015 óta üde színfoltként csillog a hazai alternatív zenei közegben, folyamatosan járja az országot, idén szinte minden nagyobb fesztiválon megfordult, és három év után egy újabb anyaggal mozgatja meg közönségét.

A Deák rét minden, amit a zenekartól elvártunk, és még annál is több.

Már az album nyitódala, a Mutatvány úgy indítja a lemezt, hogy legszívesebben hajnalig táncolnánk, és ez még csak a kezdet. A népzenei elemekkel tarkított beatdalokra képtelenség nem megmozdulni. A korábban single-ként kiadott Örvény című szerzemény nemcsak instrumentális részeivel, hanem szövegével is megfogja a hallgatókat. Pont úgy, mint a szintén albumfutárként jelentkező Utánad.

A korongon a megszokottból kicsit kitörve egy-két keményebbnek mondható elem is fellelhető, köztük a Ronaldinho című dal instrumentális középrésze, amire még a metálosok is valószínűleg örömmel ráznák a hajukat.

Tovább

Vikingek gitárral, fejszével és géppuskával

2022. augusztus 11., 06:19 Módosítva: 2022.08.12 06:57

Hosszú, sárkányfejű hajók tűntek fel a horizonton. Vastag gitárok a vitorlák, az evezők dobverők, a harci kiáltások száraz hörgések.

Partra szálltak, majd az arcunkba vágtak egy Amon Amarth lemezt. A viking metál, pontosabban a melodic death metal banda tucatnyi albumot dobott már ki. Ha számszerűek akarunk lenne – a válogatás és live albumokat nem számolva –, most megjelent anyagukkal egy tucatnyi korong van a diszkográfiájukban.

A vikingek ezúttal is kitettek magukért, a The Great Heathen Army című lemez mégis kissé vérszegényre sikeredett.

Tovább

A világvégéhez a rock and roll lesz a háttérzene

2022. augusztus 9., 18:18 Módosítva: 2022.08.10 06:08

Számos disztópia tematikájú album jelent meg az utóbbi időben, a Coheed and Cambria, az Arcade Fire és a GWAR után most a Shinedown is a jövőből küld üdvözletet. Planet Zero című új albumuk afféle jövőben játszódó konceptalbum, tehát nem arról szól, hogy milyen nehéz az énekesnek, mert elhagyta a babája, vagy hogy milyen magányosan sétálni az esőben. A lemez többek között a közösségi média és a cancelkultúra veszélyeit listázza.

Az első, intró jellegű felvétel az 2184. Ez nekünk Rácegres irányítószáma, de a Shinedown szerint ez a szám egy másik helyre, a Planet Zeróra utal.

Reméljük, hogy jól érzi magát. Azért vagyunk itt, hogy szabványosított élményeket nyújtsunk Önnek, valamint államilag elismert szórakozást és átnevelést...

Az albumot ehhez hasonló sci-fis közjátékok terhelik meg, ilyen például a robothangon megszólaló Standardized Experiences című felvétel is. Hogy ezek a szabványosított élmények magára a Shinedown panelekből összerakott modern rockjára utalnak, vagy tényleg egy disztópiát idéznek meg, azt majd a hallgató eldönti.

Tovább

Nem bratyizik a világsztárokkal a Sziget sajtófőnöke

2022. augusztus 9., 12:05 Módosítva: 2022.08.13 19:35

Vető Viktória közel negyed évszázada a Sziget Fesztivál sajtófőnöke, emellett olyan gigarendezvényeknek intézi még a médiamegjelenéseit, mint a VOLT Fesztivál, a Balaton Sound, a SZIN vagy a Gyerek Sziget. Páratlan karrierjének napos oldaláról és nehézségeiről mesélt nekünk a Stage, Darling! podcastsorozat negyedik részében.

Stage, Darling! címmel tízrészes podcastsorozatot indítottunk. A beszélgetések kizárólag olyan nőkkel történnek, akik a zeneipar valamelyik területén dolgoznak, akár fénytechnikusként, fesztiválszervezőként vagy énekesként. Negyedik részünk vendége Vető Viktória, akivel többek közt az alábbi témákról beszélgettünk:

  •  Munkája ellenére nem egy szereplős típus
  •  Miből áll a sajtófőnöki munkája?
  • Milyen volt a kommunikáció social media nélkül?
  • Állandó készenlétben van, és utolérhető
  • Milyen a kapcsolata a fellépő sztárokkal?
  • Hogyan élte meg az 1999-es halálos körhintabalesetet?
  • Nem tud igazán kikapcsolódni a Szigeten
  • Párjával, Marinka Csabával, a Sziget PR-főnökével hogyan tud együtt dolgozni?

A Stage, Darling! műsorvezetője Réti Nóra, ötletgazdája és szerkesztője Nagy Szabolcs.

Így ért véget Hamupipőke története

2022. augusztus 8., 18:25 Módosítva: 2022.08.09 08:25

Reményekből épült üvegfalú vár, benne kopogó üvegcipellő. Lépésről lépésre halkul. Az első lépés még bizonytalan, a második már visszhangzik. Ahogy a visszhang halványul a változó térben, úgy követik azt egy zenekar halkuló léptei. Egy zenekar, amely platinalemezeket gyártott, világot átívelő turnékon járt, a zenekar, amiért maga Gene Simmons és Jon Bon Jovi házalt az ügynökeiknél. Ez a zenekar a Cinderella.

Tovább

Imára és gyerekvállalásra buzdított tömeg ünnepelte Krúbi 5. szülinapját

2022. augusztus 7., 18:57 Módosítva: 2022.08.08 18:32
2683
Rengeteg vendégelőadó, a műsorvezető szerepében Thuróczy Szabolcs, kompromittáló képek és egy elajándékozott Fonogram-díj is belefért a Krúbileumba.

Léteznek azok az előadók, akik színpadi jelenlétükkel, zenei tehetségükkel hívják fel magukra a figyelmet, illetve vannak olyanok, akiknek a személyiségük domborodik ki, a közönség pedig ebbe szeret bele elsősorban.

És ott van Krúbi, akiben mindez egy egészséges összhangban nyilvánul meg, kiegészülve egy olyan elemmel, ami itthon kuriózumnak számít. Létrehozott egy olyan egyéniséget, akinek a szájából a szexista szövegek inkább viccesek, mint bántóak, aki úgy tud rappelni aktuálpolitikai dolgokról, hogy tömegek véleményét sűríti erős képekbe, és akinek szövegei saját életével egészítik ki a fikciót, amitől még inkább kedvelhetővé válik.

Nem csoda, hogy öt év alatt Magyarország egyik legkeresettebb előadójává nőtte ki magát, aki még be sem jelenti következő koncerthelyszínét és -időpontját, az szinte máris sold out. Ötödik szülinapi koncertje a Budapest Parkban kapott helyet, jegyek hetek óta nem kaphatók, szóval számítottunk a tömegre, de a képzeletünk a valóság közelébe sem ért.

Tovább

A szezon egyik legjobb koncertjén jártunk

2022. augusztus 6., 18:23 Módosítva: 2022.08.08 06:17
Kétségtelenül a magyar zenei szcéna egyik (okkal) legfelkapottabb zenekara a Blahalouisiana, akik hatalmas energiákkal, valódi színpadi jelenléttel, rocksztárkisugárzással szórakoztatják a közönséget. Dalaik felvételről is élvezhetők, de koncertjeik garantáltan kiemelnek a valóságból. A zenekar most lett tízéves, ennek örömére szülinapi koncertet adtak a Budapest Parkban, meglepetésvendégekkel kiegészülve.

A Blahalouisiana már a megalakulása utáni évben beírta magát a köztudatba. A zenekar szinte egyből bingót kiálthatott: a tagok az első perctől úgy passzoltak egymáshoz, mintha már hosszú évek lennének mögöttük. Víziójuk a muzsikálásról olyan tiszta volt, és közönségük annyira lelkes, hogy már a kezdeti éveikben biztosan lehetett tudni, nagy jövő vár rájuk. Az idő pedig ezt igazolja, ugyanis idén nyáron tízéves a zenekar. 

Karrierjük elején többségében angol szövegű dalokkal operáltak, első slágerüket, a The Wanderert gyakran lehetett hallani a Petőfi rádióban. Első kislemezük, a Tales of Blahalouisiana (amin csak angol nyelvű dalszövegekkel lehet találkozni, mint például az igazi rock and roll mestermű, a My baby wants to leave this city) után jött első nagylemezük Blahalouisiana címen, amin még mindig szép számmal fellelhetőek angol nyelvű dalok. Azonban kijelenthető, hogy ahogyan az együttes egyre népszerűbbé vált, magyar nyelvű szövegek vették át az irányítást. A legfrissebb, 2022 elején megjelent albumon (Hozzánk idomult éjjel az ég) mindössze két idegen nyelvű dal található, ezek versenyeznek a vállaltan a ’70-es, ’80-as évek magyar zenei hangzásvilága által inspirálódott korongon.

Tovább

Ha még nem hallotta volna: Balatonföldvárnak is van aranya

2022. augusztus 5., 11:41 Módosítva: 2022.08.05 18:15

Egy tizenhat éves fiú, Szabó Zoltán Bendegúz készítette el a Talány Akusztik legújabb, Földvár aranya című videóklipjét. Bendegúzt az Index olvasói már ismerik, írtuk róla, hogy négy-öt éves kora óta érdekli a filmezés, és ifjúsági kategóriákban sorra nyeri a díjakat itthoni és nemzetközi fesztiválokon.

Bendegúz 2020-ban az írországi First Cut! Nemzetközi Ifjúsági Filmfesztiválon Noise című kisfilmjével a Legjobb nemzetközi film díját, majd az amerikai Boulderben (BIFF 2020) a „Best Up and Coming Filmmaker” elismerést nyerte el; 2021-ben (Brave New World című új filmjével) a Fókusz Audiovizuális Tehetség Díjat vehette át a gödöllői Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztiválon, amit a Göcsej Filmszemle 2. díja követett ifjúsági kategóriában.

Vissza a nyolcvanas évekbe!

Bendegúz évek óta gitározik is, így ezúttal senki nem lepődött meg azon sem, hogy rövid szóló erejéig csatlakozott a Talány Akusztikhoz, nem sokkal azután, hogy Grazban az 1st Oberton International Soloist Competition programjában díjazták a gitárjátékáért. No de milyen dalt játszik is most a Talány Akusztik, melynek klipjét most megmutatjuk?!   

Tovább

Ha nem hajat vág, külföldi metálfesztiválokon énekel Binder Laura

2022. augusztus 5., 10:33 Módosítva: 2022.08.10 11:47

A Stage, Darling! podcast harmadik vendége Magyarország legismertebb metálénekesnője, a Dalriara zenekarból Binder Laura. A Covid előtt intenzíven járta a világ metálfesztiváljait együttesével, eddig három kontinensen (Európa, Ázsia, Amerika), 27 országban lépett fel. Laura emellett fodrász, feleség, édesanya.

A 10 részes podcastsorozatban kizárólag olyan nőkkel készítettünk beszélgetéseket, akik a zeneipar valamelyik területén dolgoznak, akár fénytechnikusként, fesztiválszervezőként vagy énekesként. Harmadik részünk vendége Binder Laura, a folk-metál Dalriada énekesnője. A vele való beszélgetésből kiderül, hogy

  •  egy Alice In Chains-dal előadásával került be a zenekarba,
  •  magyarul énekel szerte a világban, és veszi a lapot a közönség,
  • amikor nem zenekarozik, folyamatosan dolgozik fodrászként,
  • hogyan tudja összeegyeztetni a családi életet a turnéléttel,
  • az egyik legkülönlegesebb koncertjük egy luxushajón volt Haitinél,
  • Oroszországban versenyt ivott a helyi szervezővel,
  • Japánban világsztárként kezelték,
  • melldaganattal műtötték, és fontosnak tartja a szűrővizsgálatot.

A Stage, Darling! műsorvezetője Réti Nóra, ötletgazdája és szerkesztője Nagy Szabolcs.

Ha valami, a gyémántcipő biztosan feltöri a lábat

2022. augusztus 4., 17:51 Módosítva: 2022.08.05 11:03

Húsz év után új lemezzel jelentkezett a szombathelyi Strong Deformity. Az Inside Your Sun borítóján Weiler Péter izgalmas, vibrálóan színes képét láthatjuk. A Central Parkban pihenő nő Sylvia Plath Collected Poems című kötetét olvassa, ami finom ellentmondásban van a festmény élénk színvilágával. Hasonló ellentmondásokat találhatunk az Inside Your Sun című albumon is.

Köztudomású, hogy Magyarországon egyetlen úgynevezett modern metál zenekar sem produkált tinédzserhisztériát, nem sikerült kellő hatásfokkal adaptálni a műfajt, és bár egy korosztály nőtt fel a Linkin Park Hybrid Theory című lemezén, a hangfekvést letapogató honi zenekarok nem kerültek be a mainstraimbe.

Rövid ideig úgy tűnt, hogy a FrashFabrik lesz a generációs zenekarunk, megkocáztattak egy önálló Pecsa-koncertet is, de aztán jött az énekes váltás, és a zenekar nem lett az, ami. Hiába készített remek lemezeket a Strong Deformity is, legutóbb például 2002-ben a Magic Syrupot, hiába teltek meg rájuk a kisebb klubok, hiába írt róluk szépeket a magyar és a nemzetközi szaksajtó, az igazi áttörés a Strong Deformitynek sem sikerült.

Tovább

Lecsaptak a rendőrök egy bangladesi szupersztárra

2022. augusztus 4., 14:30 Módosítva: 2022.08.04 17:04
Többórás kihallgatásnak vetette alá a rendőrség Hero Alom népszerű bangladesi énekest, akit felszólítottak, hogy ne gyalázza meg a nemzeti klasszikusok műveit előadásával.

A könnyed stílusban éneklő, 37 éves Hero Alom, aki a Facebookon több mint kétmillió, a YouTube-on pedig másfél millió rajongóval rendelkezik, több éve osztja meg extravagáns videóit. Az viszont, hogy a bangladesi klasszikusokat Hero Alom is feldolgozza videóiban, dühödt kritikákat váltott ki.

Hero Alomot a múlt héten rendőri kihallgatásnak vetették alá, és azt követelték tőle, hagyja abba a nemzeti klasszikusok, így a Bangladeshez sok szállal kötődő Rabindranáth Tagore indiai költő és Kazi Nazrul Iszlam indiai születésű bangladesi költő és énekes műveinek megzenésítését és éneklését. A rendőrség szerint a zenész ezt meg is ígérte.

Tovább

A rocksztárléthez Martonvásárról indul az út

2022. augusztus 4., 13:43 Módosítva: 2022.08.04 18:11
Hatodik alkalommal rendezik meg Martonvásáron a Fülesbagoly Tehetségkutatót szeptember 10-én, a Brunszvik-Beethoven Kulturális Központban. A nagyszabású könnyűzenei versenyen fesztiválfellépéseket és sajtómegjelenéseket is lehet nyerni. A tehetségkutató ideje alatt hangszerkiállítás, utána Szeder-koncert várja az érdeklődőket.

A Fülesbagoly Tehetségkutatók sorát a debreceni kezdte május 8-án a nagyerdei víztorony kerthelyiségében. Ezt követte a budapesti július 10-én a Kobuci Kertben, most pedig a martonvásári következik szeptember 11-én a Brunszvik–Beethoven Kulturális Központban.

A tehetségkutatón közel 30 nyereményt adnak át a szervezők. A díjak között szerepel tévés fellépés, rádiós játszás, arculattervezés, házi stúdió, valamint fellépés a Fekete Zaj és a FEZEN Fesztiválon. A könnyűzenei versenyen megválasztják a legjobb férfi és női énekest, a legjobb zenészt, a legjobb dalszövegírót, ők mind értékes Audio-Technica-nyereményekkel gazdagodnak.

Tovább

Ez az amerikai megmutatja, hogyan kell felállni a szakítás után

2022. augusztus 3., 18:54 Módosítva: 2022.08.04 06:19

Ha egy album címe annak a hangstúdiónak a neve, ahol a felvételek készültek, akkor bizonyára laza sessionökre gondolunk, amit jókedvükben rögzítettek az előadók. Viszont Neil Young Toast című albuma – amelynek a címe egy ledurrant San Franciscó-i stúdió neve – a magánéleti válságáról szól, ami olyan mélyen érintette a művészt, hogy végül magát a lemezt sem adta ki. Egészen idáig.

Még 2000-ben történt, hogy Neil Young és a Crazy Horse bevackolta magát a San Franciscó-i Mission Streeten található stúdióba. A lerobbant környék tökéletesen kifejezte Young hangulatát, aki éppen szakított Pegivel, a feleségével, és ezt olyan nehezen dolgozta fel, hogy a stúdióban öntötte ki a bánatát.

A stúdió hátsó ajtajából romos épületekre látott, amelyekben önkéntes házfoglalók élték titokzatos és szomorú életüket, a stúdió konyhája pedig olyan hiányos volt, mint egy balatoni apartman. Young végül nem adta ki a lemezt, és abban, hogy húsz év múlva végül mégis elővette a páncélszekrényéből a szalagokat, bizonyára belejátszott az is, hogy Pegi – aki nemegyszer vokálozott férje koncertjein, és megjelentek saját lemezei is – 2019-ben elhunyt.

Ugyanakkor vannak, akik úgy emlékeznek rá, hogy ő volt a társalapítója a Bridge School oktatási programnak, amely a súlyosan fogyatékos gyermekeket segítette, és dolgozott az erdőirtások megakadályozása létrejött Rainforest Connection igazgatótanácsában is.

Tovább

Nem is olyan bonyolult fölgyújtani egy színpadot

2022. augusztus 1., 14:51 Módosítva: 2022.08.02 07:36

Néha megesik a legkellemetlenebb, és le kell mondani egy bulit. Van, amikor ez az előadó sara, máskor a szervezők nem tudják kellő profizmussal kezelni a helyzetet, de annyi bizonyos, hogy az ilyen nem hagy kellemes nyomot sem a közönségben, sem az előadóban, sem a szervezőben. Megtörtént ez a country-rock-ikonnal, Kid Rockal is, aki egy hete Észak-Dakotában szeretett volna fellépni az éves fesztiválon, ám a buli nem valósult meg. Kiadták a viharjelzést, villámlás, szél, ami csak kell, így a szervezők nyeltek egy nagyot, és lefújták a koncertet. Mondani sem kell, hogy ez nem tetszett a közönségnek.

Tovább

A legnagyobb sztárok játsszák az Omega számait Őriszentpéteren

2022. július 29., 14:25 Módosítva: 2022.07.30 10:06
5087

Idén ünnepelte volna fennállásának hatvanadik évfordulóját az Omega együttes, azonban Benkő László, Mihály Tamás, majd Kóbor János halála miatt nem lehet többé Omega-koncert.

A legendás ötös fogatból már csak ketten, Debreczeni Ferenc „Ciki” és Molnár György „Elefánt” maradt, a hiányzók nem pótolhatók.

A rajongókat mégis kárpótolják egy különleges koncerttel Őriszentpéteren, ahol az egyik utolsó hazai koncertjét adta az akkor még teljes létszámú szupercsapat. Mostantól az Omega Park nevet viseli majd az a hely Őriszentpéteren, ahol 60 év – 60 dal, válogatás az Omega életművéből címen kortársak és a magyar rockszcéna következő generációinak képviselői adnak három egymást követő koncertet a legendás banda tiszteltére.

Az Omega élő tagjai mellett az előadók között lesz

Bródy János, Földes László HOBO, Frenreisz Károly, Nagy Feró, Tolcsvay László, Zalatnay Sarolta, a B52 formáció és a 100 Folk Celsius is augusztus 12-13-14-én. A következő generációt képviseli az Anna & The Barbies és az Iván & The Parazol. Az Omega-szigetek című akusztikus összeállítás Szirtes Edina Mókus hangszerelésében szólal meg

Básits Branka, Csordás Levente, Kollár-Klemencz László, Másik János és az Anima Musicae vonós kamarazenekar közreműködésével. A legfiatalabbak is kiveszik részüket a háromnapos ünnepből: játszik az Új-Babylon tribute-zenekar és a hazai rocktanoda, a Kőbányai Zenei Stúdió hallgatóiból összeálló, különféle formációk Maróthy Zoltán és Tornóczky Ferenc irányításával.

Juhász Eszter tudja, hogyan lehet megálljt parancsolni egy bulizó zenekarnak

2022. július 29., 09:49 Módosítva: 2022.07.29 20:00

Juhász Eszter a magyar zeneipar egyik csodabogara. Dolgozott már színpadmesterként nagy fesztiválokon, ismert zenekar turnémenedzseri feladatait látta el, és nem mellesleg pirotechnikus úgy, hogy sokáig egyáltalán nem szerette a tűzijátékot. Eszter a Stage, Darling! podcast-sorozatunkban mesélt eddigi életéről.

Stage, Darling! címmel 10 részes podcast-sorozatot indítottunk. A beszélgetések kizárólag olyan nőkkel történnek, akik a zeneipar valamelyik területén dolgoznak, akár fénytechnikusként, fesztiválszervezőként vagy énekesként. Második részünk vendége Juhász Eszter, akivel többek közt az alábbi témákról beszélgettünk:

  •  a pirotechnikai vizsgát 19 évesen szerezte be
  • a zenekari munkák során eleinte turnébuszt vezetett
  • hogyan lehet hazarángatni egy bulizó zenekart egy fesztiválról?
  • ki és miért kért tőle világító, táncoló vibrátort
  • hogyan pattintja le a férfi kollégákat
  • pirózni szerinte nem veszélyesebb, mint átkelni a zebrán

A Stage, Darling! műsorvezetője Réti Nóra, ötletgazdája és szerkesztője Nagy Szabolcs.

Akit az Isten is slágergyárosnak teremtett

2022. július 27., 19:47 Módosítva: 2022.07.28 16:48

„Úgy éreztem akkor, hogy royal flusht osztottam magamnak az élet nagy kártyapartijában, és a pókerasztalnál ott volt az egész világ” – mondta az alaszkai aranyláz egyik kirobbantója, G. W. Carmack, akit dúsgazdaggá tett a Bonanza Creeknél talált nemesfém. Az aranylázat a maga módján megéneklő George Ezra Gold Rush Kid című új lemezén az aranyrögök maguk a slágerek.

Ugyanakkor – Carmackkel ellentétben – Ezra nem a jó szerencséjének köszönheti a sikerét, hanem annak, hogy az Isten is slágergyárosnak teremtette.

Minden korszaknak megvannak a maga aranylázai, kriptodevizái, Netflix-részvényei, Ezra azonban az élet nagy kártyapartiját nem a Klondike melletti kocsmákban képzelte el, hanem a házi stúdiójában, ahol még 2013-ban megírta a Budapest című, nekünk oly kedves dalát, majd még abban az évben megjelent Wanted on Voyage című debütáló stúdióalbuma, amely a brit lista élén landolt, és 2014-ben az Egyesült Királyság harmadik legkelendőbb albuma lett Ed Sheeran X-e és Sam Smith In the Lonely Hourja után.

Tovább

Íme, a sötét kor, amikor lefejezik Bident, Trumpot és Obamát is

2022. július 26., 18:53 Módosítva: 2022.07.27 06:12

Ma este ünnepelünk, közben nézzük a világ pusztulását – hangzik el a GWAR The New Dark Agesnek, új lemezének címadó dalában. Legjobb, ha az ünnephez rendezünk egy BBQ-partyt, amihez a metál Michelin-babái, a GWAR-B-Q Sauce elnevezésű szószukat ajánlják. Az élelmiszert a GWAR ritmusgitárosa, Balsac the Jaws of Death alkotta, aki szerint a szósz „dögös csajok véréből készült, de megérte megcsinálni, mert finom lett!”.

A szósz valószínűleg finomabb, mint a GWAR koncertjein szétfröccsenő művér és műondó, amivel a zenekar a koncertjein megáldja a közönségét, akik áhítattal fogadják el a barbár bolygóköziektől az ajándékokat, legyen az jól eltalált riff vagy egy műhányás. Gyorsan be kell látnunk, hogy Alice Cooper és a KISS produkciói a GWAR-hoz képest szünidei matinék.

A csillagközi tér söpredékkutyáit vagy a Star Wars bárzenekarából castingolták, vagy tényleg 1984-ben alakultak a Virginia állambeli Richmondban. A vadorzók új lemeze egyébként kellemes űrszemét, afféle retro thrash metal, amit akkor is élvezettel hallgathatunk, ha nem vagyunk 11 éves képregényrajongók, és ha nem érdekelnek minket a profetikus politikai kommentárok, és sci-fi ihletésű háttértörténetek.

Tovább

Random Trip: Teknősök randiznak Paloznak fölött az égen

2022. július 25., 20:19 Módosítva: 2022.07.26 06:10

A zene benned címmel készült el a 10. Paloznaki Jazzpiknik fesztiválhimnusza a Random Trip felségjele alatt, amelyet először az Index olvasói láthatnak és hallhatnak. A számra élőben augusztus 6-án, szombaton táncolhat a közönség Paloznakon a Nagy Találkozások Nagyszínpadon. Aznap este amúgy a világhírű Al McKay's Earth, Wind & Fire Experience formáció folytatja a bulit, majd az MF Robots révén telik meg hangokkal a paloznaki éjszaka.

Ez lesz az augusztus 4-étől 6-áig tartó fesztivál záróestéje, addig is négy színpadon több mint 40 koncerttel, fűben ülős piknikekkel, jó borokkal és ennivalókkal várják a vendégeket a jubileumi Paloznaki Jazzpikniken.

Tovább

Ha kedveli Johnny Deppet, még nem biztos, hogy a zenéjét is szeretni fogja

2022. július 25., 05:45 Módosítva: 2022.07.25 17:07

Az elmúlt időszak nagy durranásai közé tartozik Jeff Beck és Johnny Depp 18 című albuma. Az alapvetően feldolgozásoknak szánt lemezről promóciós szándékkal több nóta már korábban elstartolt, mint például a Venus In Furs a The Velvet Undergroundtól, a This Is A Song For Miss Hedy Lamarr, valamint az elsőnek megjelent Isolation. Most megjött a teljes korong, és belereccsen a fogunk, ahogy nekilátunk átrágni.

Tovább

Egy képmutató világban mindenki a saját szintjén nyomorog

2022. július 23., 06:23 Módosítva: 2022.07.23 12:24

Mindenki valaki akar lenni. A hangsúly a valakin van, a figyelem az egri zenekaron. A The Wallkids új dallal jelentkezett, és az első mondatban olvasható cím már önmagában is jelzi, hogy a fiúk – akusztikus kiruccanásuk után – visszatértek a punk-rock stílushoz. Ők így mondják: egy igazi 90-es évekbeli életérzésű, Green day-es gumipunkhoz!

Ez a dal a máról szól, és aki értőn hallja, az tudja, hogy ez nem is annyira burkolt társadalomkritika. Nádasi István, alias Gibbon, a zenekar alapító frontembere szerint a mai ember hamis egójáról szól, az álmosoly mögé bújtatott, egymást nem kímélő versengésről.

Ez az élet nem szól semmiről, 

Sajnos kezdhetjük elölről.

Erre azért kíváncsiak voltunk, hogy ha már ezt éneklik, akkor az élet miről is szól, mire Gibbon azt mondja, hogy    ebben a versszakban  csak az  elpocsékolt időről énekel, az időről, amellyel versenyt akarunk futni, csak éppen nem lehet, így aztán, ha az időnket már elpazaroljuk, jön a befejezés. Tiszta filozófia, amikor Gibbon azt mondja, hogy „minden jó, ha a vége jó, de amíg nem jó, nincs vége”, de ez érhető is egy olyan sráctól, aki huszonhét éve tanulmányozza a Védákat, foglalkozik Krisna-tanokkal, és aki  számára az élet körforgás – és a Föld szép hely, de van szebb is.

Tovább

Ilyen az, ha valami egyszerűen jó

2022. július 22., 18:07 Módosítva: 2022.07.23 11:46

Ilyen érzés lehet, amikor a nyári forróságban a hűsítő eső arcon rúg. Üvöltünk, éneklünk, pogózunk és táncolunk, ehhez pedig nem kell más, csak öt japán srác, akik tökélyre viszik a metalcore és a post-hardcore fogalmakat. Ők a coldrain (csupa kisbetűvel), ez pedig az új albumuk, a Nonnegative.

Tovább

Elérzékenyült munkája láttán a Művészetek Völgye igazgatója

2022. július 22., 09:49 Módosítva: 2022.07.25 08:41

Stage, Darling! címmel 10 részes podcastsorozatot indítunk. A beszélgetések kizárólag olyan nőkkel történnek, akik a zeneipar valamelyik területén dolgoznak, akár fénytechnikusként, fesztiválszervezőként vagy énekesként. Első részünk vendége Oszkó-Jakab Natália, a Művészetek Völgye fesztiváligazgatója.

Oszkó-Jakab Natália édesanyja orosz, édesapja magyar, és éveken keresztül járt egy harkivi általános iskolába. Kulturális diplomáciát tanult, és a ranglétrát fokozatosan megjárva lett a Művészetek Völgye igazgatója. Korábbi munkáiról és a fesztiválos teendőiről hosszasan mesélt nekünk, a beszélgetésből pedig kiderül:

  • egykoron sztárok bébiszittere volt a Szigeten és a Wagner Fesztiválokon
  •  mi az, amit megkönnyezett a munkája során?
  •  mi okozza a legnagyobb nehézséget a Művészetek Völgye szervezésénél?
  • 2013-ban nagy hiánnyal zárt a fesztivál, ekkor vették át a fiatalok a vezetést
  • hogyan érintette, hogy 2020-ban a Covid miatt le kellett mondani a fesztivált?
  • hogyan ismerte meg férjét, az egykori pénzügyminiszter Oszkó Pétert?
  • 7 éves lánya szeretné átvenni a Művészetek Völgyét
  • a Kaláka, Harcsa Veronika és Palya Bea is énekelt gyermekének babakorában.

A beszélgetés kitért a szomszédban zajló háborúra is. Oszkó-Jakab Natália elmesélte, hogy azt az ukrajnai általános iskolát, ahova énekig járt, lebombázták. A Stage, Darling! műsorvezetője Réti Nóra, ötletgazdája és szerkesztője Nagy Szabolcs.