új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Egy testvérpár, a 138 kilós Matthew és a 60 kilós Jaime Staples tavaly márciusban épp pókereztek, amikor az egyik néző beszólt nekik, hogy tök vicces lenne, ha ugyanakkora lenne a súlyuk. Ekkor a milliomos üzletember és amatőr pókeres, Bill Perkins egy fogadást ajánlott: megötvenszerezi a fiúk tétjét (3000 dollár), ha egy év múlva 0,45 kiló lesz közöttük a súlykülönbség. A két srác idén március 26-án sikeresen abszolválta a feladatot:

    Mindketten 85,4 kilósak lettek, vagy Matthew leadott 53 kilót, Jaime pedig felszedett 25 kilogrammot. (Via)

    Ön szerint melyik volt a könnyebb?

  • Olvasónk írta, hogy gyermeke a következő locsolóverset mondogatva jött haza az óvodából:

    Zöld erdőben jártam, Orbán Viktort láttam, azt súgta a fülembe, szavazzál a Fideszre!

    A pártsemlegesség elvén gyorsan hozzátettünk mi is néhányat a szerkesztőségben:

    Kinyílott a kék ibolya, Kanizsára megy a Vona. Kölni helyett pálinka, szavazzál a Jobbikra!

    Zöld erdőben jártam, Orbán Viktort láttam, elmenekül szerencsére, szavazzál az LMP-re!

    Ákom-bákom, berkenye, szagos húsvét reggele. Tojás, nyuszi, lábikra, szavazzál a szocikra!

    Felcsúton jártam, stadiont láttam. Hervadozott a gyepe, NER-társnő, permetezhetek-e?

    Én vezérem Orbán Viktor, ki elől a migráns iszkol
    megadom a tiszteletet, többet is, mint kéne neked
    s meglocsollak szépen, így ni, anyukát is tessék hivni!
    ne hervadjék vasárnapra, szükség van a szavazatra!

    Korán reggel útra keltem, kötvényt adtam, tendert nyertem.
    Rezsi nem húzza a vállam, védett helyen áll a váram.
    A helyzet jobb, mint a kölni! Jöhet-e végre a kölni?

    Ha esetleg ön is találkozott politikai töltetű locsolóverssel, vagy érez magában olyan költői vénát, hogy kanyarítson egyet, ne habozzon, küldje be az ugyelet@mail.index.hu címre. A legjobbakat Húsvétkor megfuttatjuk a címlapon.

  • Kiadták Daniel Day-Lewis visszavonulása előtt készített utolsó filmjének, a Fantomszálnak egy, a filmből végül kivágott részletét. Az amúgy hat Oscarra jelölt filmben fontos szerepet kapnak a reggelik, a főhős reggelizés közben ismeri meg a szerelmét, és a nővérével szertartásos rendben elköltött reggelikkel indul a napja. Egy ilyen reggeli alakul kajacsatává Daniel Day-Lewis és Lesley Manville között. Sajnos a málnadzsemmel bekent arcú színész végül kimaradt a filmből, de itt meg lehet nézni: 

  • Különösen ritka barna óriáspandát sikerült lencsevégre kapni március 11-én, a Kína északnyugati részén fekvő Senhszi tartományban lévő Csangcsing természetvédelmi területen.

    Az állat éppen egy bambuszerdő felé tartott egy kisebb emelkedőn, mikor lefotózták, nyilvánvalóan nem tudva arról, hogy mekkora jelentősége van annak, hogy feltűnt itt, pedig amúgy utoljára 1992-ben, a Pekingi Egyetem kutatócsoportja látott ilyen állatot a területen.

    137074727 15223210246121n
    Fotó: Xinhua

    A barna pandák eredete egyébként egyelőre vitatott, csak 2005-ben ismerték el őket az óriáspanda alfajaként, és azóta sem tudni, hogy genetikai mutáció, agy atavizmus (korábbi generációra való visszaütés) következtében fejlődtek ki. Jong Jenkö, a pekingi Egyetem pandaszakértője elmondta, reményei szerint az állatok tanulmányozása révén sikerült majd tisztázni az evolúciójukat övező rejtélyt.

  • Tegnap Felcsúton kérdeztük Mészáros Lőrincet, de ahogy már megszoktuk, csak futtában tudtunk vele beszélni. Menet közben Fábián Tamás kollégánk elé nem várt akadály került, egy lépcső. Tomi gyorsan felmérte a helyzetet és könnyed profizmusával végig a polgármester felé irányította a mikrofont. Micsoda parádés megoldás! Gratulálunk!

  • Másfél héttel a választások előtt joggal érezheti azt mindenki, hogy kezd elviselhetetlenné válni a kampány, de amikor már nem bírják tovább, akkor gondoljanak csak nyugodtan arra, hogy egyelőre legalább nem jelentek meg meztelen Orbán-szobrok a magyarországi nagyvárosokban egyfajta tisztelgésként az amerikai elnökválasztás hasonló projektje előtt, ahol egy anarchista csoport meztelen Trump-szobrokkal pakolta tele több nagyváros utcáit.

    12519381 ae433a56b212c153f5ec4169acfed2d4 wm

    A szobrok nagy részét persze hamar szétverték, vagy legalábbis megrongálták, mindössze egy darab maradt épségben, amit most árverésre bocsátanak, május 2-án lehet majd licitálni rá, és az árverést szervező aukciós ház szerint akár 30 ezer dollárt is fizethet érte a leendő vásárló.

    Ha úgy érzi, jól mutatna a kertben a szobor, akkor ide kattintson, és feltétlenül küldjön majd képet, ha véletlenül ön vette meg a műalkotást. 

    (És könyörgöm, senki ne vegye ezt a posztot felszólításnak arra, hogy meztelen Orbán-szobrokkal pakolja tele a magyarországi nagyvárosok utcáit.)

    (via)

  • Stabil az állapota Ottónak, a drámai események után az Állatkerthez került mentett rétisas fiókának. Állatkert mentőhelyén gondoskodnak Ottóról, aki a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) területén található, bekamerázott fészekben jött világra. A múlt hét eseményei (az apamadár eltűnése, a területen megjelenő fajtársak zaklatása) miatt azonban a tojó már nem tudott a kicsiről gondoskodni, ezért emberi beavatkozásra volt szükség. A segítségre szoruló madarat kivették a fészekből, majd átszállították az Állatkert természetvédelmi mentőhelyére. Így néz ki most Ottó:

    otto2

    A rétisas (Haliaeetus albicilla) Magyarországon őshonos, fokozottan védett madárfaj, természetvédelmi eszmei értéke 1 000 000 forint. 

    Az Állatkert tervbe vette egy új, kifejezetten a mentett állatok ellátását szolgáló, de a közönség számára is látogatható állomás, az ún. Sünispotály kialakítását, ami az Állatkert új játszóparkjának, a hamarosan megnyíló Holnemvolt Várnak lesz része.

  • A filmfesztivál bejelentette, hogy levetítik Stanley Kubrick hatalmas klasszikusának, a 2001: Űrodüsszeiának felújított változatát, aminek a restaurálását Christopher Nolan felügyelte, úgyhogy ő is elnéz személyesen a fesztiválra.

  • Egy pirosban álló rendőrautó mellé gurult egy kétségbeesett férfi szerda éjjel, Budapesten, a Vörösvári úton. A férfi lehúzta az ablakot, és átkiabált a rendőröknek. Segítséget kért, mert a 8 éves kislányát súlyos állapotban vitték a mentők a Bethesda Gyermekkórházba, de a kislány életmentő gyógyszerei a férfinál maradtak, írja a Bors.

    Képünk illusztráció
    Képünk illusztráció
    Fotó: Lakatos Péter / MTI

    A rendőrök azonnal bekapcsolták a szirénát, és a kórházig vezették az apukát, így a gyógyszereket 7 perc alatt sikerült eljuttatni a kislányhoz.

  • Az elmúlt hetekben elég feltűnő volt, hogy az Origo az elmúlt időszak kormánypárti szócsövéből átkapcsolt arra a kampányüzemmódba, amiben pletykákból és összeesküvéselméletekből ír vezető anyagokat.

    A vezető anyagoknak különösen fontos szerepe van az újságok életében, többnyire ezek azok a presztízsanyagok, amik komoly munkával készülnek, amire büszke az újság. A legfontosabb, legtöbb embert érdeklő breaking hírek is ebben a pozícióban jelennek meg, mind mobil, mint PC-felületen ez látja meg elsőként az olvasó.

    Kép: Origo vezető március 28-án

    Ehhez képest pedig különösen érdekes, hogy az Index mellett a legnagyobb olvasótáborral rendelkező Origo milyen híreket tart a legfontosabbnak a kampány előtti hetekben.

    Szóval összeszedtük múlt hét szerda estétől kezdve tegnap estig a portál (ha jól számoltunk) összes vezető hírét, amiből elképesztő eredmény jött ki: összesen 35 vezetőt publikáltak, ebből 14 foglalkozott jobbikos botrányokkal - pont ugyanannyi, amennyi a nem aktuálpolitikai (meccs, tévés összefoglaló, sztárok, egyéb interjú stb.) hírek száma volt összesen.

    A fideszes ügyekkel foglalkozó vezetők száma 0 volt.

    De itt végig is tudja böngészni témák szerint:

    (A grafikont Szémann Tamás készítette, gyűjtésben Bakró-Nagy Ferenc, Szilágyi Máté és Szilli Tamás segített.)

  • Mohamed Szalaht valószínűleg nem kell bemutatni senkinek, aki bármennyire követi az angol focit, nemrég mi is írtunk már arról, hogy mekkora üzletet csinált vele a Liverpool, de a klub által szerdán közzétett videóból kiderült, hogy az egyiptomi csatár a gólgyártás mellett a szórakoztatásban is jeleskedik.

    Azt találták ki a csapatnál, hogy behívnak egy csomó gyereket kommentátori verseny címén, aztán mikor Szalah gólt lő, akkor a játékos Kool Aid Manként áttör a gyerekek mellé állított paravánon, és jól megijeszti őket, aztán beszélget velük kicsit, meg csinálnak közös képet is.

    giphy.gif

    Elejétől a végéig tökéletes, különösen a gyerekek reakciói, de az is vicces, mikor Szalah még a háttérben hallgatja, ahogy az egyik srác arról beszél, hogy szerinte Firmino jobb játékos nála.

  • A norvég parti őrség tett közzé egy képet, amin a parti őrség KV Svalbard jégtörőjének matrózai egy jégtáblán fociznak az északi sarkvidéken, Grönland közelében. Nagyon laza:

    (Via MTI)

  • Nekem a legutóbbi infóm kábé az volt, hogy valamikor 2018 tavaszán, nyarán veheti igénybe a nagyközönség a tavalyi vizes vébé kiemelt helyszínén a medencéket. Hogy tényleg így lesz-e, abban, őszintén szólva, nem sok bizodalmam van, ismerve az előzményeket, úgy képzelem el a létesítmény jövőjét, hogy pénz és normális üzemeltető híján pár évig még poshadozik benne a víz, majd amikor elrohadnak az olcsó építőanyagok és elrozsdálnak az acél tartógerendák, az egész magába roskad, mint az együttműködésre képtelen demokratikus ellenzék április 8. után.

    Ebből a szempontból okozott némi derültséget egy olvasónk által küldött két fotó, amiből az derült ki, hogy ha a főváros polgárai nem is tempózhatnak a feszített tükrű medencében, akad azért olyan, aki megérdemelten úszkál benne. Jól elköltött csillió forint volt, az egyszer biztos.

  • Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) felhívja a figyelmet egy kevésbé közismert, de akár a lakosság jelentős részét érintő természetvédelmi ügyre, a vízóraaknák, pincék fogságába került békák mentésére.

    Az egyesület becslése szerint 2,3 millió családi ház jellegű épület van az országban, amelyekben a szárazföldi életmódot folytató békák akár tízezres nagyságrendű állományán segíthetünk országosan alig egy-két perc alatt, írja az MME közleménye.

    A településeken is általánosan előforduló zöld és barna varangy, a barna ásóbéka, helyenként a bajszos- vagy barnabékák (erdei, mocsári és gyepi béka), de akár még a vizektől elkalandozó zöldbékák és unkák is a vízóraaknákba pottyanva, pincékbe tévedve végleg csapdába kerülhetnek és lassan eléhezve akár évekig, a halálukig sínylődhetnek. Már önmagában az állatok pusztulása is jelentős probléma, de a bajt tovább tetézi, hogy ezek a példányok nem tudnak részt venni a szaporodásban. A kétéltűek közé tartozó békáknak - még az életük jelentős részét a szárazföldön töltő fajoknak is - ugyanis vízre van szüksége a szaporodáshoz, a peterakáshoz és az ebihalak akár két hónapot is meghaladó fejlődéséhez.

    Hogy miért baj ez?

    Az állat- és természetvédelmi megfontolások mellett jelentős a ragadozó életmódot folytató, férgeket, puhatestűeket és rovarokat fogyasztó szárazföldi békafajok biológiai védekezésben betöltött szerepe. A békáknak ez az ökoszisztéma-szolgáltatása a klímaváltozás erősödésével, többek között az újabb és újabb mezőgazdasági rovarkártevők megjelenésével egyre fontosabb szempont.

    barna varangyok mentese vizoraaknabol budapest 20180311 orban zo
    Fotó: Orbán Zoltán / Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

    Szerencsére a bajba jutott békákon nagyon gyorsan és egyszerűen segíthetünk azzal, ha az állatokat a vízóraaknákból, pincékből kiemelve (akár puszta kézzel is megtehetjük ezt) a kertben elengedjük, illetve ezeket a „békacsapdákat” márciustól-szeptemberig havonta ellenőrizzük.

    Ha pedig még ennél is többet szeretnénk tenni ezekért az ártalmatlan, ugyanakkor rendkívül érdekes megjelenésű és viselkedésű állatokért, vagy éppen gyönyörködni szeretnénk a zöld varangyok elképesztő fuvolázó hangjában, a kertben gyorsan készíthetünk petarakóhelyet, illetve békagarázsokat, nappali békamenedékeket is nekik. 

    És ha nem tudja, melyik béka melyik, de érdekelné, akkor töltse le ingyen a Kétéltű- és Hüllőhatározó okostelefonos alkalmazást

  • Aki véghez vitte: Michael Maldonado, egy jogsi nélkül elkapott, az ellenőrzésnél ellenálló alak, akit a jelek szerint elmulasztottak a kellő műgonddal megbilincselni.

    Maldonado Forma 1-es druszájára emlékeztető sebességgel vetette ki magát a rendőrségi garázsba parkoló autóból, és úgy elfutott, hogy hiába a kutyával utánairamodó rendőrök, azóta sem találták meg.

    A közelből egy kocsit is elloptak, elég gyanús, hogy az is ő lehetett. A többi a biztonsági kamera felvételén, némi abszurdba hajló tarantinós utánérzéssel.

    ffff
  • Idén is március közepén kezdtek felszínre törni időszakos, évi 1-2 hónapig aktív karsztforrásaink a dél-bükki térségben. A Vörös-kő alatti forrás akár 1,5-2 méter magasra lövellheti a vizet, míg az Imó-kői-forrás egy közel 40 m magas sziklafal alján egy barlangból zúdul ki.

    A források várhatóan május közepéig maradnak aktívak. A víz azon része, ami nem tör a felszínre, mélyebb szintre áramlik a karsztrendszerben, ahonnan távolabb akár 60-73 fokos karsztvízként lép felszínre (például Egertől délre).

    (Via Időkép.hu)