új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Rekordáron, 1,4 millió euróért (431 millió forint) kelt el egy Astérix képregényalbum eredeti borítója a Drouot párizsi aukciósház pénteki árverésén.

    A borítót, ami a 2016-ban elhunyt Pierre Tchernia orosz származású francia filmszakember gyűjteményéből származott, eredetileg 180-200 ezer euróra becsülte az aukciósház. Ehhez képest hétszeres áron kelt el.

    A Le Tour de Gaule című, 1964-ben megjelent album tussal készült borítóját a Goscinny-Uderzo szerzőpáros dedikálta Tcherniának. De nem ez volt az egyetlen méregdrága Asterix-borító. A filmszakember gyűjteményének egy másik darabja, az 1968-as Le Bouclier arverne című képregény borítója 1,197 millió eurót ért új tulajdonosának. (Érdekes módon azt is 180-200 ezer euróra értékelték.)

  • Péntek este nyílt meg a nyolcvanas évek underground plakátjaiból szerkesztett Pokoli aranykor című kiállítás a Szent István körúti Kieselbach Galériában, amelynek apropóján a korszak számos legendás figurája összegyűlt.

    A meglepetéseket nem szeretném lelőni, de annyit talán el szabad árulni, hogy a kiállítást Szabó Győző nyitotta meg, utána Müller Péter Sziámi zenélt, Nyáry Krisztián előadást tartott, az egybegyűltek pedig örültek egymásnak és jól érezték magukat.

    Pokoli aranykor a Kieselbach Galériában

    A kiállítás anyagából egy 380 oldalas kötet is megjelenik, amiért korábban egy másik Mindeközben-posztban lelkesedtünk. Szombaton Szőnyei Tamás tart majd tárlatvezetést – az ő és Bp. Szabó György gyűjteményéből állt össze az anyag  aztán Menyhárt Jenő ad majd minikoncertet, részletek itt.

  • November 2-án 445 olyan fotót árvereznek majd el Massachusetts-ben, amiket amerikai űrhajósok készítettek. Ezek között van a Földről a világűrből készített első amerikai kép (John Glenn fotója), és Neil Armstrong fotója is a Hold felszínéről, de űrhajósokról készült portrék és űrséták pillanatai is.

    A fotók nem másolatok, hanem az eredeti nyomatok, amik a NASA-nál készültek a küldetések után. A legolcsóbb becsült ára 300 dollár (kb. 78 ezer forint), a legdrágábbé pedig 9000 dollár (kb. 2,3 millió forint).

    A képek egy meg nem nevezett magángyűjtő kollekciójából származnak, aki a NASA egykori tudósaitól és alkalmazottaitól jutott hozzájuk.

  • Ha menni kell, akkor menni kell, ez már csak így megy. Ha viszont valójában nem kell menni, te meg azt hazudod a bíróságon, hogy mégis, csak azért, hogy kártérítést kapj, akkor bizony megszívod.

    Egy brit pár, Deborah Briton és Paul Roberts 2015-ben és 2016-ban Mallorcán nyaraltak a gyerekeikkel. Ezzel még nem is volt semmi gond, miért ne nyaralhatnának? Viszont ismerősöktől azt hallották, ha bekamuzzák, hogy gyomorbajuk lett a nyaralás alatt, akkor simán kaphatnak 50 ezer fontnyi kártérítést (17 millió forint; hét a zsebbe, 10 millió a perköltség).

    Hát, nem.

    A bíróság a nőt kilenc, a férfit 15 hónap börtönre ítélte, és egy pillanatig sem hitte el a bohóckodást. Egyrészt, egyszer még elképzelhető, hogy rájön az egész családra a fosás a nyaralás alatt, de hogy kétszer is, két különböző évben, ráadásul ugyanott, az azért eléggé gyanús. (Eleve, miért mentek vissza, ha egyszer már rossz volt?)

    Másrészt, ha már éppen perlünk egy hotelt, akkor jó lenne leszedni a Facebookról azokat a posztokat, ahol olyanokat állítunk róla, hogy „két hét napsütés, nevetés és szórakozás”, meg hogy újra otthon egy csodálatos nyaralás után.

    A börtönre vélhetően egyikük sem számított, ugyanis mindketten sírva fakadtak az ítélethirdetés után. Megdöbbentő, hogy milyen kapzsik és milyen idióták tudnak lenni az emberek.

    Ön szerint jogos az ítélet!

  • Tegnap kinéztem az Artmarketre, ahol ez az alkotás jött szembe velem a Neon standjánál (na jó, valójában én mentem szembe vele):

    Ez Csiky Tibor terve a Grand Hotel Hungária beltéri krómacél domborművéhez, 1985-ből. Ami miatt megörültem neki az az, hogy épp most születik egy cikk az Urbanistán egy másik szobráról, amely letegadhatatlanul hasonló stílusú.

    Azt Bohus Zoltán üvegtervezővel együtt csinálta egy évtizeddel korábban: 1976-ban, a Szervita téri távbeszélőközpont homlokzatára, s ott is volt egy évvel ezelőttig, amikor nyomtalanul eltűnt. Ám most kiderült, hol bukkan fel hamarosan. (Aki kíváncsi rá, kövesse az Urbanistát Facebookon, tuti nem marad le róla.)

    Amúgy Csiky és Bohus neve már máskor is szóba került az blogon, ugyanis több alkotásuk szerepelt a Kiscelli és a Kassák Múzeum köztéri absztraktot bemutató kiállításán. Csak úgy mint Lantos Ferenc zománcozott acéllemezei, amelyekkel pár standdal odébb, az acb galériánál lehet találkozni:

  • Néhány hónapja kezdődött.

    Felhívott egy férfi, hogy már csak percek kérdése, és megérkezik a búzáért, négy mázsa vagy tonna, nem értettem tisztán, csak azt, hogy ő mindjárt itt lesz. De hol? Az Árpád híd lábánál pakoljuk majd a zsákokat? Vagy a Mázsa téren? Zavarba jöttem.

    Szó szót követett, nagy nehezen tisztáztuk, hogy nem én vagyok az embere, hanem L. úr, aki valahol Csongrád megyében fogadja az ügyfeleket.

    A napokban egyre gyakrabban csörrent meg a telefonom. Ha ismeretlen számról hívtak, biztos voltam abban, hogy hatalmas tranzakciókat fogok lebonyolítani, pedig nem is értek az agrárügyekhez.

    Eldöntöttem, hogy utánajárok a dolgoknak, mert nem venném a lelkemre, ha közvetve ugyan, de többmilliós üzletek hiúsulnának meg miattam. Kinyomoztam, hogy L. úr a derekegyházi Aranykalász Mezőgazdasági Szövetkezetnél dolgozik, és egyik kedves munkatársával tisztáztuk a félreértést:

    szolgálati közlemény: az én telefonszámom 8-asra végződik, L. úré 9-esre. A többi stimmel.

    Ha Önnel is történt hasonló eset, ossza meg velem! 

  • A napokban egy budapesti vasúti pályaudvar jegypénztára előtt egy órák óta zokogó nőhöz kértek segítséget a mentőktől - számolt be az Országos Mentőszolgálat a Facebookján. A mentők hosszú percekig nem tudták kideríteni a sírás okát, olyan szívszaggatóan zokogott az 50 év körüli asszony. Miután kicsit megnyugodott, elmondta, a lányát kísérte vonattal Budapestre, aki busszal külföldre indult.

    A búcsúzás után a vonathoz igyekezett az asszony, ekkor vette észre, hogy ellopták a pénztárcáját, az összes igazolványát és a mobilját. Ismerősök és telefon híján teljes pánikba esett a rideg nagyvárosi pályaudvaron. 

    A kiérkező, fiatal mentőápoló megtudta, hogy hamarosan indul egy másik, utolsó vonat Gyöngyösre, amit még elérhet. Miután a hölgy története nem hatotta meg a kalauzt, a mentősök rendkívüli empátiáról tettek tanúbizonyságot. Jegyet vettek a nőnek, aki annyira meghatódott, hogy ismét sírva fakadt, de most az örömtől.

    „Egyszerűen nem bírom elviselni az emberi szenvedést. Ha nem így akkor úgy, de valahogyan segítenünk kellett” – mondta el a jólelkű mentőápoló. 

    hős
    Fotó: Facebook
  • Screen-Shot-2015-03-11-at-10.59.45-AM-1280x808.png

    A Breaking Bad című sorozat (itthon Totál szívás néven futott) már 2013-ban véget ért, de mai napig vannak rajongók, akik felkeresik a sorozat helyszíneit Albuquerque-ben. A Breaking Badet ugyanis nem stúdióban, hanem igazi házakban forgatták.

    A helyi tévé most arról számolt be, hogy az ingatlan tulajdonosai eléggé unják, hogy hetente körülbelül 100 ember akar fényképet készíteni a házuk előtt, ráadásul van, aki olyan pofátlan, hogy még azt is kéri, hogy ürítsék ki a kocsibejárót neki, hogy még jobb legyen a fotó. Annak érdekében, hogy kicsit korlátozzák az embereket, egy hatalmas kerítést kénytelen felhúzni a ház elé, hátha így kevesebben lesznek, akik majd fényképet akarnak.

  • jumanji-cast

    Robin Williams három éve halt meg, így nyilvánvaló, hogy nem is fog szerepelni a Jumanji 2-ben, de így is gondoltak rá  az alkotók, legalábbis az új film egyik szereplője, Karen Gillan szerint. A színésznő azt nyilatkozta ugyanis, hogy a 22 éves szünet után elkészült Jumanji: Welcome to the Jungle kapcsolódik Williams karakteréhez, Alan Parrish-hez:

    Mindig is kérdéses volt, hogy Parrish hova tűnt az első részben, hát most ezt megválaszoljuk, sőt, pontosan megmondjuk, merre járt, és ott mi történhetett vele.

    A második filmben négy tini kerül be egy Jumanji-videójátékba, és felnőtt karaktereket alakítva igyekeznek visszajutni a mi világunkba. Gillan mellett Dwayne Johnson, Jack Black és Kevin Hart szerepel majd benne, bemutató: december 19, azaz a Star Wars VIII ellenében.

  • Jó játék, ne hagyja ki! Ezen a linken talál egy évszámválasztót, és ha megadja a születési évét, megtudhatja, abban az évben milyen új angol szavakkal bővült a szókincstár.

  • Aztán eltökhintóztatta volna őket a bálba.

    Hogy éjfél után visszaváltoztak-e egyszerű székekké, nem tudom, hamarabb elfogyott a bor, és leléptünk a tegnapi kiállításmegnyitóról, de akinek van kedve, még pár napig megnézheti az elvarázsolt tárgyakat a Nemzeti Múzeumban. (Hogy mi ez az egész, arról itt egy nagyobb poszt az Urbanistán.)  

  • Ha tud angolul, most a Financial Times játékával kipróbálhatja az Uber-sofőrök életét San Franciscóban. A szöveges játék két próbálkozásom alatt látványosan arra akart kifutni, hogy milyen sanyarú sorsa van egy helyi uberesnek, miközben bevételi és költségszámai is elég reálisnak tűnnek. 

    De igazából egyáltalán nem tűnik kemény életnek az egész, még úgy se, hogy könnyű fokozaton is halmozottan hátrányos helyzetű Uber-sofőrt alakítunk, akinek két gyerekről is gondoskodnia kell és egy héten belül egy ezer dolláros (260 ezer forintos) jelzáloghitel-törlesztőrészletet is be kell fizetnie.

    Én szombati szabadnappal és kényelmesnek tűnő, szabályos munkatempóval is félre tudtam tenni 400 illetve 900 dollár körül, amiből még ételt és minden egyebet kellett volna beszereznem. Ez nagyjából egy (gyengébb illetve egy elegánsabb helyen dolgozó) helyi pincér jövedelme borravalóstul, viszont itt akkor dolgozik az ember, amikor akar, és közben végig a kocsijában terpeszthet. Ami még akkor is nevetségesen könnyű munka mondjuk a ládagyárhoz képest, ha a játékban egy nap után is sajgott a hátam. 

    Persze az ezer dolláros törlesztőrészletről eleve letettem, nem egy hét alatt kell ráébredni ilyesmire. Illetve 7-14 dolláros óránkénti nettó megtakarításra jöttem ki bármi adókedvezmény nélkül.  Ami szintén szuper, a nagyjából tízdolláros helyi minimálbér másfélszeresét is be lehet húzni bármi képzettség nélkül, ha odafigyel az ember. 

    Rádaásul az Uber-sofőrök jelentős részének ez csak kiegészítő állás, és csak forgalmasabb hétvégi estéken vagy nagyobb rendezvényekkor állnak munkába. Ha Financial Times-nak ez a gyötrelmes élet csimborasszója, az elég komikus.

  • Madarat tolláról, ugye, Steven Segalt meg a haverjairól. Itt van például egy új, a Fülöp-szigetek  meleg- és kábítószerellenes, véreskezű gyilkos elnöke, Duerte, akivel az egykori akciósztár vigyorogva parolázik. Korábban Putyin is fogdosta azokat a bütyköket!

  • Épül már, és 2018 tavaszán elvileg vízre is száll majd a világ eddigi legnagyobb óceánjáró hajója, amely a Symphony of the Seas nevet kapta gyártójától, és egyik különlegessége az lesz, hogy igazi bártender helyett robotok állnak majd a pultban. 

    A Titanicnál ötször nagyobb hajóra egy olasz cég, a Makr Shakr  gyártja a robotpultosokat, amelyek párban dolgoznak majd, és képesek lesznek különféle koktélok elkészítésére is. 

    A giganagy hajón ezen felül lesz még egy csomó extra szolgáltatás, amiben a turisták tobzódhatnak, többek közt nyitott színházterem, egy rakás étterem, minigolfpálya. A legdrágább, 1300 négyzetméteres családi lakosztály pedig saját csúszdával, mini moziteremmel, konzolokkal, jacuzzival lesz felszerelve. Árak még nem szivárogtak ki.

    (Bloomberg)

  • Elég nagy mákjuk volt azoknak, akik most mentek túrázni a svájci Alpokba. Axalp (még nem havas) sípályái fölött tartották ugyanis a svájci légierő pilótái az idei légi parádéjukat. Mondjuk minden ősszel itt tartják. Mindegy is, a lényeg az, hogy elég menő lehetett F-5 Tiger II és F/A-18 Hornet vadászgépeket lesni szikrázó napsütésben 2200 méteren.

  • Napok óta vártuk az október 13-át, a no bra világnapját. Nők a melltartóviselés ellen. Ez amúgy sokkal összetettebb kérdés, mint amire most ön csípőből gondol, mert a női egyenjogúságért folytatott küzdelem egyik sarkalatos pontja a melltartó, és az, amit kifejez.

    A nők jelentős része gyűlöli ezt a ruhadarabot, és a férfiuralom jelképének tartja. Nemcsak a kényelmetlen érzés miatt, hanem mert társadalmi elvárás is a nőkkel szemben a melltartó.

    Update: A melltartó nélküli nap annak fontosságára hívja fel a figyelmet, hogy a mellrák kiszűréséhez meg kell vizsgálni a melleket.

  • Mert mostantól nem lehet benne, csak szigorú keretek között lehet felhasználni az ikonikus épület képmását, sziluettjét, vizuális ábrázolását: turisztikai, idegenforgalmi, hírszolgáltatási, oktatási, művészeti, kulturális és tudományos tevékenység során szabadon használható, de egyéb esetben előzetes hozzájárulás kell hozzá. A Városban blog is így járt, tessék komolyan venni a dolgot. Egy apróság: az amerikai Capitoliumot ilyen célra simán lehet használni, mert

    a bíróságot nem sikerült arról meggyőzni, hogy az bármilyen szempontból is a kormány hatalmát szimbolizálja.

    Hmm.

    A Városban blog "szabálysértő" logója
    A Városban blog "szabálysértő" logója
  • Több mint 20 millió euróért kelt el Pablo Picasso utolsó otthona a Cannes közelében fekvő Mougins településen egy csütörtöki árverésen. A házat egy Srí Lanka-i származású új-zélandi kereskedő vásárolta meg. A férfinak ingatlanbefektetési cége van. 

    A villa egy holland férfi tulajdonában volt, aki 2007-ben Picasso mostohalányától, Catherine Hutin-Blaytől vásárolta meg 12 millió euróért. Az 1700 négyzetméteres lakóterületű ingatlanhoz három hektár földterület tartozik. Az elmúlt években egy úszómedencével és egy teniszpályával bővítették.

    A spanyol festő 1961-től élt a villában, egészen 1973-as halálig lakott itt feleségével, Jacqueline-nal. (MTI)

  • Az biztos, hogy mindkettejük élete találkozása lehetett ez a pillanat, amikor leültek, és összenéztek a patak partján.

  • Nem, nem a tojás és nem is a másik. Hanem egy kiállítás a Faur Zsófi Galériában Budapesten. A koncepció az, hogy öt képzőművész négy különböző műfajban (festészet, grafika, szobrászat, videóinstalláció) járja körül a kemény és lágy ellentétpárt. Az egymás munkáira is reflektáló alkotásokat a Sotheby's aukciósházban képzett Ferenczy Bálint rendezte egységbe. A művészek: Köves Éva festőművész, Yengibarian Mamikon szobrászművész, G. Heller Zsuzsa képzőművész, Gábor Márton Dániel videóművész és Gábor Áron képzőművész. A kiállítás október 12-én nyílt. 

    Köves Éva 1
  • Kilencezer angol fontot, vagyis több mint hárommillió forintot fizetett valaki Winston Churchill néhai brit miniszterelnök félig elszívott szivarjáért, amit egy online árverésen hirdettek meg. A tízcentis csikket egy hamutartóból halászta ki egy pilóta a párizsi Le Bourget repülőtéren 1947 májusában, mielőtt Churchill a feleségével Londonba utazott volna.

    Történelmi szivarvég
    Történelmi szivarvég
    Fotó: RR Auctions

    A bostoni RR Auction nem nevezte meg a vevőt, csak annyit közölt, hogy a floridai Palm Beach-ből érkezett a győztes licit.

    Korábban is előfordult már, hogy Churchill megcsócsált szivarjaiért súlyos összegeket fizettek: egy 1962-es darab 2000 fontért, egy 1963-as 2125 fontért kelt el. (Sky News)

  • Hajdu Szabolcs filmrendező és Török-Illyés Orsolya színésznő éppen húsz éve alkotnak egy párt. Többek között nekik köszönhetjük a Macerás ügyeket, a Tamarát, a Bibliothéque Pascalt és az Ernelláék Farkaséknált. Az évforduló örömére készítettek magukról egy csodálatos videót, amit itt lehet megnézni. Romantikus lelkeknek különösen ajánlott!

  • Negyven éve, 1977. október 13-án a Népi Front Palesztina Felszabadításáért terrorszervezet négy tagja eltérítette a Lufthansa Frankfurtból Palma de Mallorcába tartó járatát, fedélzetén 91 fővel. A terroristák a Vörös Hadsereg Frakció 10, börtönben ülő tagjának szabadon bocsátását, két másik - Törökországban fogva tartott - palesztin terrorista elengedését és 15 millió dollár váltságdíjat követeltek. A kölni érsekség archívumában található távirat szerint VI. Pál pápa úgy akart segíteni, hogy maga ajánlkozott túszként a repülőgép személyzetének és utasainak elengedéséért cserébe.

    Az öt napon át tartó, három kontinenst is érintő túszdrámának végül a GSG 9 német rendőrségi kommandó vetett véget, amikor a mogadishui repülőtéren egy sor figyelemelterelő akciót követően megrohamozta a gépet, és öt perc alatt lelőtte mind a négy terroristát (egyikük életben maradt)

  • Grzegorz Krychowiak posztolta a képet saját oldalán, miután a lengyelek 4-2-re verték az örményeket, ezzel kijutottak a világbajnokságra.

    A PSG játékosa most kölcsönben van a WBA-nál.