új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Végre van valami, amiben nem kullogunk tízéves lemaradással a világ után! Mivel egy kispesti lakótelepen nőttem fel, már egészen kis koromban megfigyelhettem, ahogy Bonanza Banzai és Depeche Mode tetkós nácik gyülekeznek a házunk előtti játszótéren, és indulnak együttes erővel a Pecsába Depeche Mode-klubra. Azóta sem értem az összefüggést, de most sikerül kicsit közelebb jutnunk, ugyanis egy interjúban Richard Spencer (tudják az alt-right vezér, aki azután mémesedett, hogy leütötték) kijelentette, hogy ha van általuk felkent zenekara a mozgalomnak, akkor az a Depeche Mode, mert egész életében rajongója volt a zenekarnak. 

    A Dave Gahanék szóvivője villámgyorsasággal reagált a kijelentésre. Szerinte nevetséges, amit Spencer mond. A zenekarnak semmi köze nincs, se Spencerhez, se az alt-right mozgalomhoz. Sajnos az általam fent említett kispesti klánra vonatkozóan nem mondott semmit, így továbbra is csak csodálkozni tudok azon, hogy miért volt itthon a nácik nagy kedvence a Depeche Mode a kilencvenes évek elején, és miért nem volt valaki közülük, aki beszél annyira angolul, hogy lefordítsa és értelmezze a People Are People szövegét? 

  • Azt hiszem ennél volt már KDNP-kompatibilisebb posztom is, de el kell árulnom, hogy tízévesen írtam egy levelet Dévényi Tibi bácsinak, mert nagyon szerettem volna a Morbid Angel frissen megjelent Covenant kazettáját birtokolni. Ez természetesen a kilencvenes évek elején volt, amikor még nem tudott minden hozzám hasonló lakótelepi hugyos rocker, teljes diszkográfiákat letölteni, az anyja céges laptopjáról. A levelet végül nem küldtem el, inkább felvettem az MTV éjszakai metál műsorából egy magnóval azt a két számot, amihez klip is készült. Klasszikus win-win szituáció, ugyanis nyilván soha a büdös életben nem kaptam volna Morbid Angel: Covenant kazettát (vagy bármelyik másikat abból a 100 tételből, amit még leírtam B-verzió gyanánt), viszont így megismertem a Cannibal Corpse vagy az Extreme Noise Terror zenéjét is, ami azóta is szintén örök szerelem.

    Semjén Zsolt számára érdekes információ lehet, hogy a zenekar dobosa és motorja, Pete Sandoval (akit nem viccből becéztek Commandonak) pár éve megtért, és kiszállt a zenekarból. Mivel ilyen ügyesen végigolvastátok a posztomat gyerekek, kaptok is a Covenant lemezről egy részletet! 

  • A szerdai Brit Awards gálán két ügyefogyott csontváz figurája is feltűnt a színpadon Katy Perry és Skip Marley műsora alatt. A köztudottan Clinton-párti énekesnő üzenetét nem volt nehéz kiolvasni, hiszen a bábuk pont úgy voltak felöltözve, ahogy Theresa May és Donald Trump a brit miniszterelnök januári, fehér házi látogatásakor, amit az interneten is hamar kiszúrtak persze.

    A Brit Awards két fődíját, a legjobb brit férfi előadónak és a legjobb brit albumnak járó elismerést egyébként David Bowie és a Blackstar kapta, már posztumusz persze. A legjobb női előadó Emeli Sandé lett, a legjobb brit együttes pedig a The 1975.

  • Egy moszkvai raktárépületben mutatták be a Scorpion-3 névre keresztelt repülő motort. Kerekek helyett 4 forgó lapát emeli a levegőbe - első látásra a motor és 4 drón keresztezésének tűnik. A gyártó állítása szerint a szerkezet 120 kilót tud felemelni, és 48 km/h sebességet lehet elérni a repülő motorral. A beépített biztonsági berendezés a repülési magasságot és a maximálisan elérhető sebességet is korlátozza, de így is nagy élmény lehet majd elsőként motorozni a levegőben.

  • Elég öcsi videót sikerült a neten találni, ami az Identitesz nevű szervezethez fűződik. Tudják ők azok a kretének, akik szarásig erőlködnek, hogy a magyar alt-right élharcosai legyenek, de közben hol infantilis, félnáci Lutra albumozásra, hol értelmezhetetlen üvöltözésre futja tőlük. 

    clk

    Nem nagyon akarok spoilerezni, de én rögtön az elején befostam a röhögéstől, amikor a drámainak szánt klimpírozásra egy Boncz Géza hangján megszólaló fiatal azt fejtegeti, hogy mi lesz 2040-ben, amikor jó eséllyel azt se tudja, hogy a hétvégén mit fog csinálni. Egy valamit szeretnék kérni a szervezettől: engem ne mentsetek meg! 

  • Március 16-án, csütörtökön, archív fotónapot rendez az Index címlapjáról már bizonyára ismert Fortepan és a londoni Archive of Human Conflict az Útisz Galériában, ahol mindenféle jó minőségű, 1960 előtti fotóhagyatékokkal lehet találkozni – sőt, akár vásárolni, eladni és felbecsültetni is lehet majd. Az eseményen ott lesz például Thomas Szlukovenyi, az Archive of Modern Conflict kurátora és a Magyar Sajtófotó Pályázat zsűrielnöke, Kincses Károly fotómúzeológus, valamint Tamási Miklós, a Fortepan szerkesztője is.

    A részvétel ráadásul ingyenes, csak regisztrálni kell hozzá. Minden fontos információ megtalálható az esemény Facebook-oldalán.

  • Elég jól indult az év a Fővárosi Állat- és Növénykertben, mert azután másfél hónappal, hogy január elsején megszületett Sauda a zsiráfborjú, újabb két zsiráfbébi jött a világra. Ez bizony rekord, soha ennyi zsiráf nem született korábban egy naptári éven belül a budapesti Állatkertben. A két egyhetes borjúnak még nem tudták minden kétséget kizáróan kifigyelni a nemét, ezért nevet is csak később fognak kapni, de látogatni már lehet őket és érdemes is, mert nagyon helyesek:

  • A Magyar Nemzet szúrta ki, hogy végleg kivezetik a tartós tankönyveket az iskolák első és második osztályából. Pedig ezeknek a könyveknek a használatát épp a mostani kormány tette kötelezővé 2013-ban, hogy ne kelljen mindig új könyveket venni. Az ötlet amúgy nem rossz, egy gond volt csak: a gyerekek, nem jelölhettek meg semmit bennük, pedig mégiscsak tankönyvekről van szó. Tavaly óta már az 1–2. évfolyamon nem volt kötelező, most rendelet is született erről. A Magyar Nemzet idézi a minisztérium hatásvizsgálatának indoklását:

    Életkori sajátosságok, valamint az első évek tankönyveihez fűződő érzelmi kapcsolat miatt mindenképp előnyös a kisiskolások saját tankönyvekkel való ellátása. 

  • A kormány elpárolgott az olimpiai pályázat mögül, mintha soha ott sem lett volna. Erre ma Lázár azzal a mondattal tett pontot, hogy a kormány lezárta az olimpiatémát. A kormány arról sem kérte ki az emberek véleményét, hogy pályázzunk-e, majd miután a budapestiek nagy százaléka aláírásával kérte, hogy népszavazáson dönthessen a pályázásról,  kormány ismét az emberek véleményének kikérése nélkül döntött a pályázat visszavonásáról.

    Megnéztünk néhány budapesti óriáshirdetést, mi történt tegnap óta: az épülethálók eltüntetése úgy néz ki, nem megy olyan gyorsan (Deák tér, Margit krt.), de a Westend egész üvegfelületét betöltő hirdetés másnapra szőrén-szálán eltűnt.

    (Alább a két kép: az első ma, csütörtökön készült, a második a kampány elején)

    Próbáltuk elérni a Westend üzemeltetőjét, hogy megtudjuk, tényleg tegnap éjszaka, ma hajnalban tüntették el a hirdetést, vagy ők már korábban megérezték, hogy a 266 ezer aláírásra akkora sunnyogással fog reagálni a kormány, hogy a választási iroda előtt álldogáló kopaszok adják a másikat, de sajnos egyelőre nem értük el őket.

    Olvasónk már reggel küldött egy képet, amin egy Lajos utcai olimpiás óriásplakátot ragasztottak épp le néhány órával azután, hogy Orbánék bejelentették (dehogy jelentették, arc nélkül pár mondatot odavetettek a köztévének), hogy visszavonja Magyarország a pályázást, mert: ellenzék.

    hhhhhh
  • A Sport Plusz című hetilapban egy bajuszrángatással kezdődött az egész.

    IMG 4598

    A csütörtökön megjelenő lapban van egy rovat, amiben sportújságírók és egyéb állatfajták George F. Hemingwayt kérdezgetik. Érdekes egy rovat, kiderül belőle, hogy például van olyan kolléga, akinek a Honvéd tulajdonosáról egyáltalán semmi nem jut az eszébe, mint például Hajdú B. Istvánnak, aki azt kérdezi Hemingwaytől, hogy látta-e a Super Bowl-döntőt. Hát nem látta, nem is szereti az amerikaifocit. És ennyiben is maradnak, de ott van a Magyar Idők sportújságírója, aki meg azt kérdezi Hemingwaytől, szerinte mitől lehet az elmúlt 10 év legszínvonalasabb bajnoksága az idei.

    A Honvéd-tulajdonos szerint a válasz két szó: Orbán Viktor. De még ez sem olyan erős, mint a Nemzeti Sport főszerkesztőjének kérdésére adott válasz.

    Szöllősi György azt kérdezte, hogy Hemingway nem gondolt-e arra, amikor hazaköltözött Amerikából, hogy visszamagyarosítsa a nevét:

    Gondolkodtam azon, hogy a nevemet Szöllősi Györgyre változtatom, de akkor oly sokan nem szeretnének (és akkor még elegánsan fogalmaztam). Így aztán nem tettem.

    AU. Ez még nekem is fájt.

  • Szerda este jelentették be, hogy a NASA Spitzer távcsöve felfedezett egy Föld-szerű bolygókkal teli naprendszert. A Trappist-1 törpecsillag körül keringő bolygók ráadásul lakhatónak tűnnek, szóval ez most a legmenőbb hely az univerzumban, mindenki szeretné megnézni magának.  

    A Space.com-nál éppen ezért gyorsan kiszámolták, hogy mégis mennyi időbe telne, amíg odaérne egy ember által készített tárgy, jármű, akármi. Hát, nincsenek jó híreink.

    Kezdjük ott, hogy egy fénysebességgel haladó jármű is harminckilenc év alatt tenné meg a 369 billió kilométeres utat, de mivel ilyen még nem készült, nézzük az elérhetőbb megoldásokat:

    • a New Horizons-szonda 14,31 km/s sebességgel száguld kifelé a Naprendszerből, ezzel a sebességgel 817 ezer év alatt érné el a Trappist-1-et
    • a Juno űrszonda, ami olyan pazar képeket küldött a Jupiterről decemberben, a gázóriás gravitációjának segítségével 265,000 km/h-re gyorsult, de ha folyamatosan tartani tudná ezt, akkor is 158 600 év alatt érne oda
    • a Voyager 1 még 2012-ben lépett be a csillagközi űrbe, a legtávolabb jutott ember alkotta tárgy, de sajnos csak egy 685 130 éves út végén érné el a TRAPPIST-1-et
    • ezek után még tudni akarja, hogy űrsiklóval mennyi időbe telne eljutni oda? Na jó, elmondjuk: 1,5 millió évbe. 

    Szóval inkább nézze meg az ESO videóját, hogyan is nézhet ki a rendszer.

  • Ahogy az előző héten beharangoztuk, március végén Budapestre látogat Eddie Izzard, akit egyébként az Index-olvasók is szeretnek, legalábbis ez jött ki, amikor megszavaztattuk őket. A komikus a magyaroknak szánt videóüzenetben elmondja, hogy valóban Budapestre jön, és azzal büszkélkedik, hogy helyesen tudja kiejteni a főváros nevét, de nem tudja, hogy a Budapest Kongresszusi Központ vajon Pesten vagy Budán van-e. Izzard szeretettel vár mindenkit, aki beszél angolul, aki meg nem, azoknak azt üzeni, hogy tanuljanak meg, mert tök hasznos képesség. A Budapest Kongresszusi Központ egyébként a budai oldalon van, csak súgom.

    Eddie Izzard is finally coming to Budapest, and this is what he sent us. from boddah on Vimeo.

  • A találatot a 444-nek köszönjük.

  • Legalábbis erre jutott egy friss kutatás, amelyet az amerikai Vanderbilt University egyik kutatója végzett a témában. Jessica Kennedy eredményeiből az jött ki, hogy a vezető beosztású emberek másokhoz képest kevésbé pontosan azonosítják be az etikai problémákat. 

    Kennedy több mint 11 ezer kormányzati alkalmazotton végzett régebbi kérdőíves vizsgálat eredményeit nézte meg, majd készített egy saját kutatást is 300 fős, beosztás szempontjából véletlenszerű mintával. Összességében az jött ki, hogy a magasabb pozíciókat betöltő emberek 75 százalékkal hajlamosabbak hazudni haszonszerzés reményében. A tesztek szerint az alacsonyabb beosztású emberek jobbak az etikátlan gyakorlatok észlelésében és az azok elleni fellépésben. 

    Emellett az is kiderült, hogy azok a vezetők minél inkább azonosulnak a csoporttal, amit vezetnek, annál elnézőbbek és kevésbé képesek a "rossz viselkedés" kordában tartására a beosztottjaik között. 

    (Fast Company )

  • Megrázó fotókat küldött egy olvasónk arról, hogy a muraszemenyei bányatóban rengeteg hattyú tetemét találta. Olvasónk azt írta: "Először február 12-én vettem észre akkor 16 tetem volt, másnap jeleztem először az illetékes hatóságnál, és aztán naponta több madár pusztult el. Most hétfőn már 40 darab tetem gyűlt össze, ismét jeleztem, és idáig semmi."

    16839557 1846451258939373 894037042 n
    Fotó: Olvasói fotó
  • Ha azt nézzük, mennyibe kerül egy új építésű stadion, akkor a 220 millió forint nevetségesen olcsó egy használtért. Mert hogy pont ennyiért hirdetik az egykori Stadler-arénát.

    Na jó, persze, ha van ingatlan, amelyiknél fontos hogy milyen településen van, akkor az a stadion. És hogy mire lehet használni egy ekkora létesítményt Akasztón, azt nem tudom. Pedig az árban benne van egy parkoló meg egy szálloda (!) is.

    stadler26
    Fotó: Nagy Attila / Index

    Először 2014-ben bukkant fel a piacon ugyanezen az áron, de úgy tűnik, azóta sem tudták eladni a háromezer négyzetméteres monstrumot, amihez ráadásul egy 57 ezer négyzetméteres telek is tartozik.

    További infók itt. [Köszi a tippet, Zita!]

  • A kártevő-elhárítással foglalkozó Rentokil fejlesztett egy internetre csatlakozó egérfogót, ami értesíti a gyártót, ha kapás van. A halál beállta után a készülék észleli, hogy beledöglött egy állat, és riasztást küld.

    Amikor a BBC riportere, Chris Foxx megkérdezte a Rentokil vezetőjét, hogy mi értelme van 1300 fontot, mai árfolyamon négyszázhetvenkétezer-ötszáznegyvenkilenc forintot fizetni egy egérfogóért (aminek a primitívebb, rugós változatát Magyarországon 158 forintos darabáron is megvásárolhatjuk, vagyis 1 db Rentokil áráért legalább 2927-et kapnánk, de nincs az a sóher nagykeres, aki ne kerekítene simán háromezerre), Berwy Evans, az egérfogógyártás Quentin Tarantinója egy beágyazhatatlan videóban elmagyarázta, hogy a klasszikus rugós egérfogóba az állat a különös kegyetlenségű elpusztulása után észrevétlenül hal bele, és ott maradhat hetekig, holtában is veszélyeztetve a közegészséget a hordozott betegségeivel meg a bomlásával; ezzel szemben, ahogy az a reklámjukban látszik, a Rentokill plasztikdobozába a kis cérnaegér diszkréten hal bele, csak egy kis sziszegés hallatszik, ahogy megfojtja a beáramló szén-dioxid; aztán a plasztikdoboz riasztást ad az interneten keresztül (a reklámban: fellő egy Star Wars lézert a sztrafoszférába), amiből a Rentokil emberei tudni fogják, hogy mi a dolguk, kivonulnak a helyszínre, és a helyzethez illő legjobb megoldást fogják alkalmazni, mint Winston Wolf a Ponyvaregényben. Kijön egy öltönyös, élre vasalt figura, óhajt egy csésze kávét sok tejszínnel és cukorral, majd nagyon szépen megkér, hogy menjünk kitakarítani azt a kurva egérfogót.

    A beágyazhatatlan BBC-videóban nem hangzott el a kérdés, hogy négyszázhetvenkétezer-ötszáznegyvenkilenc forintból nem érné-e meg inkább elutazni Egyiptomba, hogy a Kheopsz-piramisban rituális körülmények között temessünk el egy 158 forintos egérfogóval és egy 15 forintos sajtdarabbal elpusztított egeret (pedig ennyiből három London-Kairó retúrjegyet is vehetnénk), de a BBC egy brit közszolgálati csatorna, nem egy pitiáner köcsög, aki leáll azon drámázni, hogy egy Bugatti Veyron árából hány tonna baromfipárizsit lehetne venni. Ez az egérfogó is biztos bejön majd valakinek, akinek a közegészségügy a mániája, és Winston Wolf-i eleganciát kölcsönözne az egérirtásnak.

  • Guðni Thorlacius Jóhannesson izlandi elnököt egy középiskolásoknak tartott fórumon szembesítették a Nagy Kérdéssel, miszerint:

    Ananász pizzán? Oké vagy nem oké?

    Jóhannesson pedig, ki sem kérve a kommunikációs tanácsadói és külön a Századvég szakvéleményét, rávágta: ő bizony, ha rajta múlna, törvénnyel tiltaná be az ananászos pizzát az országában. A téma fajsúlyára való tekintettel rögtön megírta a dolgot a CNN, az internet népe meg felhorkant, tök jogosan – hát mi a fontos kérdés, ha nem ez? Én speciel, ha diktátor lennék, kötelezővé tenném az ananászt minden pizzára, pedig nincs is érdekeltségem a trópusigyümölcs-bizniszben; ebből is látszik, hogy alapvetően pocsék, de szórakoztató diktátor lenne belőlem.

    Mondjuk milyen hanyatló és vacak ország az, ahol nem lehet egy ilyet politikai legitimációra hivatkozva villámgyorsan átverni egy nemzeti konzultáción át rögtön az alkotmányba, hagyjuk is, inkább felteszem itt a kérdést, 1000% demokratikus módon: hát ön szerint?

    Ananász pizzára?

  • A nők másképp gondolkodnak és viselkednek, mint a férfiak. Ez hasznos lenne a hadseregnek

    - nyilatkozta Daniel Baumgartner svájci hadtestparancsnok.

    Bár a nőknek nem kötelező a katonai szolgálat, önként jelentkezhetnek a hadseregbe.  Baumgartner szerint  sokkal nagyobb lenne az érdeklődés, hogy ha lennének információs napok, ahol a nők megtudhatnák, milyen lehetőségeket nyújthatna nekik a sereg.

    2016-ban az első tíz hónapban mindössze 65 nő volt 7600 újonc között. (via)

  • Simán feltehetné ezt a kérdést valamelyik gyereke a 45 éves Abraham Poinchevalnak, aki nyolc napot egy 12 tonnás sziklába zárva tölt el szerdától a Palais de Tokyo párizsi múzeumban. A francia művész egy kettévágott szikla ülő embert formázó szűk üregében helyezkedik majd el, ahonnan csak egy szellőzőrendszer és egy vészjelző segítségével kommunikál a külvilággal.

    Nyilván kiváncsiak rá, mit csinál majd odabenn 8 napon át. Attól függ, honnan nézzük. Egyrészt az égvilágon semmit sem, mert mit is tehetne mozdulatlanul egy kő belsejében. Másrészt

    • érzi majd a sziklaidőt
    • misztikus dimenziójú élményt tapasztal meg
    • belső keresésben vesz részt
    • az élet lehetőségét kutatja az ismert világon kívül.

    Míg a semmit csak én gondolom, az utóbbi négyet a performansz leírásából tudtam meg. 

    Abraham Poincheval nem ma kezdte a hasonlóan meghökkentő performanszait: két hetet töltött egy kitömött medve belsejében, egytonnás szikla alá temette magát és egy óriási, hatméteres üvegpalackban afféle palackpostaként hajózott végig a Rhone folyón. A művész már a következő projektjét is nyilvánosságra hozta: március végétől 26 napot tölt tucatnyi tyúktojáson, hogy állandó, 37 Celsius-fokos hőmérsékletet biztosítva költse ki őket.

  • Kovács Ágnesről a kép már a Duna Arénában készült, aminek szerdán volt az átadása, és az aktív olimpiai bajnokok közül Hosszú Katinka és Gyurta Dániel már ki is próbálta a vizét.

    16830975 1877191229169003 9140410872064791093 n
    Fotó: Kovács Ágnes - Hivatalos/Official
  • A Crashed Ice egy 2001-ben indult extrém sportág, ahol hullámos és kanyargós pályán kell a versenyzőknek végigkorcsolyázni úgy, hogy lehetőleg egy darabban érkezzenek a célba. Elég kemény menet, tessék:

    Extrém korcsolyaverseny
  • De legalábbis az egyik legbizarrabb. Na de minek kell ahhoz történnie, hogy ez legyen egy bejegyzés címe? 

    Történetünk főhőse egy 40 éves bajor férfi Regensburgból, aki múlt pénteken bement a rendőrségre és rettentően különös dolgokat mondott a rendőröknek.

     A férfi elmondta, hogy múlt kedden, azaz február 14-én véletlenül kizárta magát a lakásából. Három srác éppen arra járt, akiket megkért, segítsenek már neki bejutni a házba. Ez sikerült is, ő pedig beinvitálta a srácokat egy sörre a szolgálataikért, amit ők el is fogadtak. A férfi közben elment vécére, majd megitta a söre maradékát. Ezt egy nagyjából egy órás képszakadás követte, ami után döbbenten konstatálta, hogy nagyjából 400 eurónyi dolog tűnt el a házból, a három kedves fiatalnak pedig se híre, se hamva.

    Akkor most foglaljuk össze mi is történt:

    • kizárta magát a lakásból
    • megkért három tök ismeretlen srácot az utcáról, hogy törjenek be hozzá 
    • be is hívta a srácokat, mert miért ne
    • otthagyta a nyitott sört három tök ismeretlen sráccal
    • utána meg ivott belőle

    Jár a taps.