új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az ezek szerint politikai festővé avanzsált színész megfestette már Trumpot és Sarah Huckabee-t, most az éppen az új Facebook-botrány közben lapító Mark Zuckerberget vitte vászonra megint.

    Carrey egyébként már februárban bejelentette, hogy otthagyja a Facebookot, és azt is egy Zuckerberg-festménnyel tette.

  • Egy 1950-ben készült Jackson Pollock-festményt bocsát áruba a Rio de Janeiró-i Modern Művészetek Múzeuma (MAM), hogy a következő három évtizedre biztosítsa a jövőjét. Ez bevett gyakorlat az európai múzeumoknál, de Brazíliában példa nélküli.

    A No. 16 című absztrakt képért, amelyet Nelson Rockefeller ajándékozott a MAM-nak 1954-ben, 25 millió dollárra (6,3 milliárd forintra) számít az 1948-ban alapított intézmény.

    A múzeumokért felelős brazil közhivatal (IBRAM) meglepődött az eladás hírén és azt kérte a MAM-tól, hogy álljon el az eladástól, és inkább valamilyen alternatív megoldást keressenek. A brazil kulturális minisztérium ezzel szemben üdvözölte a MAM döntését, szerintük ugyanis ezzel a múzeum kevésbé lesz kitéve a válságoknak és a szponzori adományoknak. (MTI)

  • DYyaqWKUQAAuQbr
    Fotó: Twitter

    Marx 1818. május 5-én született a Németország nyugati részén fekvő Trier városában, és 17 éves koráig élt itt, ezért Karl Marx-fejű közlekedési lámpákkal ünnepli a társadalomtudós születésének 200. évfordulóját a szülővárosa. Az első lámpákat hétfőn mutatták be, de a néhány hét múlva felszerelnek még egy újabb adag lámpát is Marx gyerekkori otthonánál, ami most múzeumként üzemel.

    Az évfordulóból egyébként kisebb botrány lett, ugyanis a város önkormányzata megszavazta, hogy elfogadják a kínai állam ajándékát, egy bronz Marx-szobrot. Ezt a tervek szerint májusban fogják felállítani a városban, ugyanakkor sokan úgy gondolják, hogy a szoborállítás nincs rendben a Marxra referenciapontként tekintő huszadik századi elnyomó rezsimek által okozott szenvedés miatt. (BBC)

  • Ide kell tennem a makákó majmok fürdőzését. 

    Nagyjából száz példány él a fajtából a Nagano prefektúrabeli Jamanoucsi Dzsigokudani majomrezervátumban.

    A makákók éjszakánként a közeli hegyen tanyáznak, nappal pedig leereszkednek egy kicsit lazulni a közelben lévő meleg vizű forrásba.

  • Betiltják a szőrmekereskedelmet San Franciscóban, az új törvény január 1-jén lép hatályba. A szőrmeárukkal kereskedők 2020. január 1-ig árusíthatják ki meglévő, március 20-ig rendelt készleteiket, írja az MTI. A törvénysértőket akár ezer dollárig terjedő bírsággal sújthatják.

    San Francisco a legnagyobb amerikai város, amelynek döntéshozói megszavazták a szőrmekereskedelem betiltását. A döntést előterjesztő Katy Tang hangsúlyozta:

    évente több mint 50 millió állatot ölnek meg világszerte a divatipar kiszolgálására.

    Wayne Hsiung, a Direkt Action Everywhere állatvédő csoport társalapítója "történelmi lépésnek" nevezte közleményében a San Franciscó-i döntést. Mint fogalmazott, ez a példa világszerte új hullámot indíthat el az állatok védelmével kapcsolatos törvényhozásban.

    A törvény a belvárosban mintegy 50 üzletet érint. A használt ruhákat forgalmazó üzletek, zálogházak és nonprofit vállalkozások számára továbbra is engedélyezik vintage és használt szőrmék árusítását.

  • Az egyik kedvenc Facebook-oldalam a tiszacsegei kompé, a számomra legkedvesebb természetfotókat mindig itt találom, és most megint egy fantasztikus képet posztoltak: 

    kompjani
    Fotó: Fajta János, Tiszacsegei Komp Facebook

    Most egy vízparti fa gyökerein képződött jégcsapokat fotózta le Fajta János, a Tisza fülönfüggőit, de nyugodtan nézzék még az oldal többi képet is, minden évszakból nagyon szépeket találhat:

      

  • Tök jó számot küldött nekünk a szláv csengésű AŽUR (ejtsd Azsúr) zenekar. Ez (Zuhanás) az első hivatalos daluk, aminek a szövege - a sajtóközleményük szerint - "egyrészt Weöres Sándor játékosságát, másrészt egy pánikroham levegőtlenségét és bezártságát idézi fel, amiből a Mit sütsz kis szűcs abszurd megjelenése jelenti az egyetlen kiutat". Nekem elsőre a Hiperkarma ugrott be róla, nekik vannak ilyen nagyon gyors, darálós, kimondhatatlanul pörgős szövegeik. A Zuhanás megértését segíti a klipjük is, amiben a “Biodiversity Heritage Library” tanulmányrajzai alapján készült animáción fut a dalszöveg is.

    Azt írják, hamarosan lesz lemezük, tavasszal turnéra mennek, és fellépnek majd a Volton is, szerda este meg a Kuplungban.

  • Korábban már írtunk mi is a zseniális vattacukorevő technikáról, amivel garantáltan meg lehet nyerni egy-két fogadást. Azonban ez teljesen legális technika a vattacukorevő versenyeken is, nem is értjük, miért nem használja mindenki

    A videót március 15-én töltötték fel és azóta 3,28 millió megtekintésnél jár. 

  • 1943. március 21-én született Gyulai István, aki atlétaként szerepelt az 1964-es tokiói olimpián, később a Magyar Televízió riportere lett, 2006-os halálakor pedig a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) főtitkára volt.

    Gyulai István (jobbra) Ferge László idomárhajtóval a Kerepesi úti ügetőpályán 1975-ben
    Gyulai István (jobbra) Ferge László idomárhajtóval a Kerepesi úti ügetőpályán 1975-ben
    Fotó: Sárdy Péter / FORTEPAN

    Műkorcsolyát és teniszt közvetített az atlétika mellett, nevét jelenleg nemzetközi atlétikai verseny mellett újságírói díj is őrzi.

    Fia, Miklós a magyar szövetség elnöke, Márton pedig a főtitkára.

  • És hogy ezt honnan tudjuk? Onnan, hogy a maradványait most találták meg régészek Irak déli részén. A négyezer éves sumer kikötő a legrégebbi, ami az egyik legrégebbi civilizációtól fennmaradt.

    A Násziríja városától mintegy hét kilométerre délre talált maradvány 130 méter hosszú és 40 méter széles kikötőmedence - amelyben elférne kilenc olimpiai úszómedence - hatalmas víztározóként is szolgált az áradásoknál, írja az MTI.

    A sumerek mintegy hatezer évvel ezelőtt telepedtek le a mai Irak területén, Mezopotámiában. Társadalmuk a civilizáció bölcsője volt, a sumerek vezették be az ékírást, ők találták fel az ekét, a kereket, ők osztották fel 24 órára a napot és ők alapították az első városállamokat. A tudósok reményei szerint a felfedezéssel újabb ismereteket szerezhetnek a sumer városállamok, a Tigris és az Eufrátesz deltája, valamint a környező mocsarak közötti kapcsolatokról.

  • Vagy legalábbis ne a házad közelében.

    Vagy legalábbis ne gondold azt róla, hogy elrejtetted.

    N3315968
    Fotó: Police.hu

    Ezeknek a hasznos tippeknek egyikére sem gondolt a 32 éves József és 16 éves társa (őt nem nevezte meg közleményében a rendőrség), akik március 17-én éjszaka vagy másnap hajnalban egy gyöngyösi lakóház udvaráról elloptak egy motort. Elég gyorsan lebuktak, 20-án már el is fogták őket, beismerő vallomást is tettek, a rendőrök pedig „nem messze a férfiak otthonától, egy füves területen elrejtve megtalálták és lefoglalták” az ellopott motort.

  • game-of-thrones-disney-style-illustration-combo-estudio-2-5aafaa

    Oberyn fejét mosolyogva simogatná a Hegy, az élőhalottak jégtáncot járnának, Arya és Sandor Clegane pedig boldogan sétálgatna a virágos réteken. Ugye? A farkassal a hóban hancúrozó Jon Snow-ról nem is beszélve.

    Egy brazil grafikuspáros képzelte el, hogyan nézne ki a sorozat, ha a Disney gondozásában jelent volna meg. 

    game-of-thrones-disney-style-illustration-combo-estudio-1-5aafaa
  • Fred Rogers gyerekeknek szóló tévéműsora, a Mr. Rogers' Neighborhood 1963-ban debütált az amerikai tévékben, és elfogadást, megértést, barátságot, és békét tanított mindenkinek, Mr. Rogers pedig egy ikonikus figurája lett a gyerektévézésben. És most készült erről az egészről egy dokumentumfilm, a Won't You Be My Neighbor?, amitől a teljes amerikai filmes sajtó letette a haját és felvette a zsebkendőt, mert annyi könnyet kell eltörölni, és én értem, hogy miért, de lehet, hogy akkor tudnék így reagálni, ha elkészülne Magyarországon az Égből pottyant Levente Péter című film. De arra még várhatunk.

  • Nos, én sem. A dologra úgy derült fény, hogy Izrael bejelentette, aknamentesítési projektet kezd ott, ahol az Újszövetség tanítása szerint Keresztelő Szent János megkeresztelte Jézust, a Jordán folyó partján fekvő Kaszr el-Jahud körül. 

    A terület Jordánia fennhatósága alá tartozott 1948-ban, amikor Izrael állam megalakult, egészen az 1967-es háborúig. Ekkor a zsidó állam elfoglalta Ciszjordániát, és aláaknázta a térséget egymillió négyzetméteres területen, írja az MTI. Becslések szerint 3000 telepített gyalogsági akna és más robbanószerkezet eltávolítását fogja elvégezni az erre szakosodott brit Halo Trust jótékonysági szervezet közösen az izraeli hatóságokkal. 

    Kaszr el-Jahudba évente több százezer zarándok látogat, de a Jézus megkeresztelésének feltételezett helyszínét körülvevő területek elhagyatottak az aknaveszély miatt. A térség szent a zsidóság számára is, mivel a vallási hagyomány szerint a zsidók ezen a helyen szelték át a Jordán folyót az ígéret földjére tartva, 40 évvel az egyiptomi rabságot követően, valamint úgy tartják, Illés próféta mennybemenetele is ott történhetett.

  • Visszajöttek a gólyák, velük együtt azonban a tél is, ezzel megnehezítve a madarak életét. A Hortobágyi Madárkórház Alapítvány azonban óva ínt mindenkit attól, hogy túlzásba vigyék a gondoskodást, ugyanis nem mindegyik gólya szorul segítségre.

    Elsőként a hímek érkeznek, hogy elfoglalják fészkeiket, így várják párjukat. Azonban nem fáznak, fizikumuk épp olyan jól viseli a hőmérsékletkülönbséget, mint az áttelelő fajoké. Ráadásul 1,5-2 hétre elég tartalékuk van, így az sem probléma, ha éppenséggel nehezebben találnak élelmet. Ilyenkor tartalékolnak az energiájukkal, keveset mozognak, gyakran napokig egy helyen tartózkodik mozdulatlanul.

    Épp ezért, mielőtt bárki megpróbálna segíteni az állatnak, győződjön meg arról, hogy egészséges-e: tud-e repülni, épek-e a végtagjai, áll-e. 

    Az egészséges, fészkét őrző madarakat nem szabad befogási kísérlettel felzaklatni, mert a hajkurászás megviseli őket, a maradék energiáikat használják fel menekülés és a stressz miatt.

    Amennyiben láthatóan sérült vagy fekszik, fogjuk meg, és helyezzük meleg helyre, majd próbáljuk megetetni apróhallal vagy csirkenyesedékkel és hívjuk a szakértőket.

    Aki pedig szeretné megkönnyíteni az egészséges gólyák életét, a fészek környékén elhelyezhet nekik táplálékot (apróhal vagy nyers csirkehús) és egy lavór langyos vizet (vödörből nehezen tudnak inni). Ehhez hamar hozzászoknak, így ha valaki elkezdte, ne hagyja abba, míg teljesen el nem olvadt a hó.

    Minden nap ugyanarra a helyre, ugyanabban az időpontban kell elhelyezni a táplálékot, de ne adjunk feldolgozott, sült, füstölt, főtt húskészítményeket, sem pedig sertéshúst, mert ez halálos lehet a gólyák számára.

  • A chilei Universidad de Concepciónban játszó Jesse Meneses kiharcolt egy tizenegyest a Colo-Colo elleni bajnokin. Így:

    Igen, jól látta. A bíróban viszont egész más tudatosult. Más magyarázat nem lehet arra, hogy miért kellett ezért büntetőt fújni. 

  • kátyús
    Fotó: Olvasónk

    A Gyulához közeli Újszalontáról (Európai falu, Leader közösség) külde be olvasónk a lenti Facebook-videót:

    Ha tudsz ennél is lyukasabbat, küldd be az ugyelet@mail.index.hu címre!

  • Capture.0

    Természetesen a Makita gyártja, ugyanolyan akksi van benne, mint a cég szerszámaiban, szóval még áram sem kell neki, és az az igazság, hogy annyira bombajól néz ki, hogy én is szeretnék egyet magamnak. Egyelőre csak japán boltokban kapni, ott 11900 jenbe, azaz nagyjából 29 ezer forintba kerül. A gép maga kerül ennyibe, akksit meg töltőt külön kell venni hozzá. (Asahi)

    Update: szólt a Makita magyarországi képviselete, hogy nálunk augusztus 1-től lesz kapható ez a kávéfőző.

  • Új ösvényen kanyarog a magyarországi Fjällräven Vándortúra: az első négy év után a Bükk helyett most a Bakonyban és a Balaton-felvidéken lesz a menet.

    A Vinyétől Káptalantótiig tartó 112 kilométeres távot 5 nap alatt kell teljesíteni, így átlagosan 22 kilométert tesznek majd meg naponta a résztvevők. Ahogy a korabeli vándortúrázók, úgy a Fjällräven túra résztvevői is minden évben maguk viszik felszereléseiket hátizsákokban, és az éjszakákat sátraikban töltik. A 2018. július 30. és augusztus 4. között esedékes ötnapos nomád élménytúrára március 12-től lehet jelentkezni. További információ itt.

    Az első magyarországi vándortúrán 2014-ben az Index Bakancslista forgatócsoportja is részt vett, az úton készült videót itt nézheti meg:

    Ismerje meg az upponyi agyagcsúszdát!
  • Elég bizarr számsorra bukkantunk, a spanyol futballban valaki összeszámolta, mely futballklubok alkalmazzák a legtöbb irodai dolgozót. Természetesen itt is a Barcelona és a Real Madrid vezet, ami meglepő kicsit, hogy a Barca majdnem 100 emberrel előzi a Realt.

    A sorrend 

    1. Barcelona 477    
    2. Real Madrid 379    
    3. Atletico 371    
    4. Valencia 200    
    5. A spanyol futball-liga 129    
    6. Sevilla 123    
    7. Villarreal 97    
    8. Athletic Bilbao 89    
    9. Malaga 88    
    10. Alcorcón 88
  • Egy hete írtuk meg, hogy olvasóinknak hála új otthonra lelt a kalandos életű Sanyi és Pici cica. Hajni, az új gazda akkor azt írta, hogy Sanyit nem viselte meg a gazda- és környezetváltozás, "egy hiper jó fej cukipofa", Pici azonban bekuckózott a kanapé alá, és egész nap ott kuksol. Nos, eltelt pár nap, és Hajni lelkendezve számolt be az új fejleményekről, miszerint az eleinte félős Pici is feloldódott.

    Pici a totális menekülésből/rejtőzködésből/éhségsztrájkból a szombat esti órákban - vagyis kereken egy héttel az érkezése után - minden átmenet nélkül egyszer csak megjelent a székem alatt, majd a cipőm kifényezése után a videón is látható módon hangos dorombolással hanyatt vágta magát, jelezvén, hogy igazán díjazná, ha végre megvakargatnám a hasát :)) Ezzel egyidőben elkezdett enni (nem, inkább falni) is, és bár a törzshelye azóta is az ágy alatt vagy a gardróbfüggöny jótékony takarásában van, ha hívom, előjön és bújik, törleszkedik. Sanyi meg azóta is a nappali megkerülhetetlen ura és dísze egyben, még a négyévesemet is tök jól viseli, aki valamiért nem hiszi el nekünk, hogy a macska nem gerjed a különböző hangú és méretű matchboxokra és főállásban azokkal szórakoztatja.

    Pici is feloldódott új otthonában

    Szóval, minden jó, ha a vége jó. Ha pedig most cicgalomba jött, akkor ebben a posztunkban nézheti meg, hogy milyen sok helyen kaphat saját Sanyit és Picit.

  • A múlt héten zajlott a tollaslabdázók legnagyobb múltú és rangú tornája, az All England, leginkább Wimbledonnal lehet párhuzamba állítani. Azon nyerni mindig különleges. 

    A dán Kamilla Rytter és Christinna Pederesen hosszú évek óta küzdött azért, hogy elhozzanak onnan is egy trófeát. Korábban elbukták a döntőjüket, de idén végre sikerült nyerniük. Elég keményen kellett melózniuk ezért, mert a japán Fukusima Juki, Hirota Szajaka párossal lélek- és izomölő labdameneteket játszottak. 

    A második szett végjátékában 18-17-nél kezdődött a maratoni labdamenet. A nézők már 20 ütés után emelték a hangjukat, de az még csak a bemelegítés volt. A két páros 102 ütéssel fokozta a hangulatot. A pont a dánoké lett, 21-19, 21-18-ra nyerték a meccset.

    A 102 ütéses labdamenet mondhatni nem nagy szám, a verseny közben elért rekord 255 ütés

  • Március közepén nyilván kevesen örülnek a rengeteg hónak, de néha kifejezetten jól jön. Egy svéd férfit például pont ez mentett meg, ugyanis csak az ablakon keresztül tudott kimenekülni az égő házából: a rengeteg hó pedig felfogta a zuhanás nagy részét és csak könnyebb sérüléseket szerzett. Persze a sok hó miatt nem tudták a tűzoltók megmenteni a házat, mert olyan sok volt belőle a tetőn, hogy félő volt, beomlik. 

    Ha valakit egyébként érdekel, milyen kiugrani az emeletről bele a hóba, annak itt egy jó kis illusztráció, bár óva intenénk mindenkit attól, hogy kipróbálja!