új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Miután kihirdették a 2020-ban Oscar-jelölt filmek és alkotók névsorát, pár helyen tévesen megjelent, hogy a Star Wars-filmek zeneszerzője, John Williams megdöntötte eddig is saját maga által felállított rekordját, mivel 

    ez az 52. Oscar-jelölése 52 év alatt,

    most épp a Skywalker kora című Star Wars-filmért. Ami statisztikailag azt jelenti, hogy amióta először jelölték 1968-ban a Valley of the Dolls című film zenéjéért, minden egyes évben jelölték volna Oscarra, ami gyakorlatilag felfoghatatlan. És nem is igaz, mégpedig azért, mert több olyan év volt, amikor egyszerre két, sőt néha akár három Oscarra is jelölték, így aztán belefért, hogy volt egy-két év, amikor szegény John Williamsnek otthon kellett szomorkodnia a jelölések napján, mint valami szerencsétlen csóró senkinek.

    De ha ez elképzelhetetlennek hangzik, akkor csak próbálják meg elképzelni a valódi rekordert:

    Walt Disney-t összesen 59 Oscarra jelölték.

    Persze ha lenne értelme súlyozni a jelölések közül (mint ahogy nincsen), lehet mondani, hogy Williams teljesítménye nagyobb, mert ő mindig a saját (legfeljebb néha másokkal közös) alkotómunkájáért kapta a jelöléseket, míg Disney producerként bezsebelte a legtöbb rövid és hosszú animációs filmnek járó díjakat (amelyeket az Amerikai Filmakadémia szabályai szerint nem a rendezők, hanem a producerek kapnak).

    És hogy a végén összenőjön, ami összetartozik: jó pár éve már a Disney által alapított cégnek csenget a Star Wars minden bevétele és aranyszobra is, mivel a cég 2012-ben felvásárolta a Lucasfilmet.

  • Őrületes érdeklődés kíséri portálunk hasábjain a brit királyi család minden rezdülését, ami megmondom őszintén, az első néhány alkalommal meglepett, de most már megszoktam.

    Viszont miközben elkerekedett szemmel nézem a róluk szóló cikkeken a kattintások számát, nem tudok nem arra gondolni, hogy ha ennyire imádják az emberek ezt a műfajt,

    miért nincs nekünk saját uralkodócsaládunk, amin lehetne naponta csámcsogni?

    A jelek szerint hiába van megannyi színész, celeb, zenész, politikus, műsorvezető, influenszer Magyarországon, az ő együttes tevékenységük mellett is bőven van még igény egy ilyen ingyenélő brigádra, melynek egyetlen funkciója, hogy puszta létezésével megbízhatóan szállítsa az alapanyagot bulvárhírekhez.

    Oké, mondhatnánk, hogy ezt a médiafogyasztási szükségletet kielégítik az angol médiából átvett fordítások is, de mind tudjuk, hogy a hazai azért mindig jobb. És ahhoz képest, hogy mennyi hülyeségre költünk közpénzt Magyarországon, igazából nem lenne tétel eltartani őket, sőt, akár kombinációkat is ki lehetne hozni a különféle közpénznyelőkből: például beköltözhetne az uralkodócsalád a Puskás stadionba, és húzhatná nekik a talpalávalót minden buliban Mága Zoltán. Ellenérveket gyakorlatilag nem is látok, de azért szavazzunk!

    Legyen újra királyi család Magyarországon?

  • Most, hogy kihirdették, kiket jelöltek Oscar-díjra 2020-ban, elkezdtek megjelenni a azok képek és videók is, amelyek a jelöltek reakcióit örökítik meg. A Kisasszonyokért jelölt, eddig amúgy korántsem bulvárszerepléséről ismert színésznő, Florence Pugh (Fehér éjszakák, Lady Macbeth) például valamiért meztelenül tartózkodott az ágyában, amikor felhívták a hírrel, hogy jelölték, és ezt a pillanatot valaki - vélhetően a pasija, Zach Braff - rögzítette is, dacára, hogy Pugh örömében ledobta a takarót a mellkasáról, és egy-egy avokádóval kellett Instagram-kompatibilissé cenzúráznia a mellbimbóit.

    Az ő totális ellentéte volt az Élősködők című film főszereplője, Szong Gangho (Song Kang-Ho), aki egy kávésbögrével a kezében fogadta a hírt, hogy szokatlan módon nemcsak a legjobb külföldi film, de a legjobb film kategóriájában is jelölték a filmet. Ennek ellenére olyannyira tisztában van azzal, hogy mik az Igazán Fontos Dolgok Az Életben, hogy bár mindenki összevissza ugrándozik körülötte örömében, ő mindvégig figyelni tud arra, hogy nemhogy ne öntse ki a kávéját, de még csak el se forduljon a kezében tartott bögre az ideális, tökéletesen függőleges helyzetből.

  • Serena Williams az új-zélandi Aucklandben részt vett az ASB Classic tornán, amit szokásához híven meg is nyert vasárnap. A fődíj 43 ezer dollár volt, de Williams ezúttal nem tette zsebre ezt az összeget, hanem bejelentette, hogy az ausztrál bozóttüzek elleni harcra adományozza. 

    Győzelmi beszédében Williams elkeseredését fejezte ki amiért az az ország, ahol olyan sokat versenyzett életében (Ausztráliában van a grand slam egyik állomása is), most ilyen katasztrofális tűzvésszel kell hogy szembenézzen. Mint mondta, már a torna elején elhatározta, hogy minden meccs után, amit játszik, eladományoz egy ruhát, és ha megnyeri, akkor a fődíjat is. 

    És nem is ő az egyetlen teniszező, aki segít: január 15-ére meghirdettek egy gálameccset, amelyen Williams Roger Federerrel, Rafael Nadallal és Naomi Osakával játszik majd, az ott gyűjtött pénzt pedig szintén az ausztrálok erőfeszítéseinek támogatására ajánlják fel. Egyedi akciókon kívül a tenisz sportágként is beszállt az adakozásba, a Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) 400 ezer amerikai dollárral támogatja az ausztráliai tűzvész megfékezését és károsultjait. A döntésük azután jött, hogy egy nappal korábban az ATP szövetség már felajánlott 750 ezer ausztrál dollárt (kb. 518 ezer USD-t) ugyanerre a célra. 

    (Mashable)

  • Tökéletes tartalmat szolgáltatott egy pár percig a CNN mindazoknak, akik alig várják, hogy lecsapjanak a politikai korrektség valamelyik túlzottnak ítélt megnyilvánulására, és telekiabálhassák a közösségi médiát olyasmikkel, mint hogy

    hát már tényleg mindenki teljesen megőrült?! Megérett a világ a pusztulásra miattatok, lipsik!

    De azért úgy tűnik, mégsem ennyire vészes a helyzet, és még várhatunk arra, hogy a pc romba döntse a világot, mégha az tény is, hogy vannak, akik furán gondolkodnak a társadalmi kérdésekről.

    A CNN Oscar-jelölésekről beszámoló cikke ugyanis eredetileg a következő mondattal élesedett:

    Dacára minden erőfeszítésnek, amellyel az Akadémia tagságát próbálták sokszínűbbé tenni, a nőket kizárták a legjobb rendező kategóriájából, és mindössze két színes bőrű jelölt került a 20 díjra esélyes színész közé: Cynthia Erivo a Harrietért, és Antonio Banderas a Fájdalom és dicsőségért.

    Ami azért tényleg elég fura megállapítás, tekintve, hogy Banderas egy európai szülők gyerekeként a spanyolországi Málagában született spanyol színész, tehát ha őt színes bőrünek nevezzük, akkor kapásból felírhatjuk a színes bőrű zsenik közé Pablo Picassót is, aki szintén itt született.

    De úgy tűnik, a fenti mondat csak a nagy sietség miatt kerülhetett nyilvánosság elé, és amint egy épeszű szerkesztő is átnézte a cikket, már kikerült belőle, és remélhetőleg azt is megbeszélte valaki a szerzővel, hogy Spanyolország teljes lakosságát nem igazán szerencsés a (jellemzően dél- és közép-amerikai gyökerű) latinók közé számolni.

    banderas (1)
  • Goody, a thaiföldi nőstény teknős halászhálóba gabalyodott, így vesztette el bal mellső végtagját. A baleset után nehezen mozgott, főleg a kanyarodás volt körülményes egy "kézzel". Azonban Goody jó kezekbe került, thaiföldi környezetvédelmi szakemberek a bangkoki Chulalongkorn egyetem kutatóival összefogva olyan protézis kifejlesztésén dolgoznak, amivel a sérült tengeri teknősök ismét rendesen tudnak majd úszni, de hasonló projektek folynak Japánban és az Egyesült Államokban is, írja a Reuters.

    Goody megkapta a prototípust, és hamar meg is szokta, gondozója szerint sokkal ügyesebben manőverez, mint előtte. És bár a tengerbe nem engedik vissza, de az akváriumban is nagy hasznát veszi, immár nem marad le a többiektől, ezért úgy néz ki, hamarosan további 10 végtaghiányos teknős profitálhat Goody példájából.

  • A Marinov Iván szerkesztette urbanlegends.hu frissítette a megtévesztő magyar híroldalak listáját.

    katt 03

    Az oldalakat idén új szempontok alapján, hat hírkategória alapján mutatja be:

    • kitalált hírek
    • kattintásvadász cikkek
    • politikailag elfogult tartalmak
    • áltudományos cikkek
    • konteós cikkek és
    • szatirikus anyagok.

    A kategóriákról átfogó leírást ad, így az interneten járatlanabbak is könnyen felismerhetik a megtévesztő, hamis információkat. Legyünk tudatosabb médiafogyasztók, vagy meghal egy kiscica!

  • Mopszkiállítást rendeztek Fehéroroszország fővárosában, Minszkben, írja az MTI.

    A mopsztalálkozót január 12-én rendezték meg. A rendezvényen értelemszerűen mopszok és azok gazdái vettek részt előadásokon, illetve versenyeken. A kutyákat ilyenkor csillogós-elegáns cuccokba öltöztetik, ráadásul nem is akármilyenekbe: voltak tündérek, mikulások és egérjelmezes kutyák is. Ha esetleg még több képet nézne a minszki mopszpartiról, itt megteheti.

  • A német liberális Szabad Demokrata Párt olyan törvényjavaslatot nyújt be a Bundestagban, ami a házasság és a bejegyzett élettársi kapcsolat mellett egy új kategóriát is alkotna,

    a felelősségközösséget. Vagyis az egymásért felelősséget vállaló barátok, szomszédok, idős, egyedülálló emberek közösségét, akik eldöntik, hogy gondoskodni akarnak egymásról, anélkül, hogy feltétlenül egy háztartásban élnének.

    A javaslat szerint ezek a közösségek már léteznek, sőt a társadalom átalakulása miatt egyre többen élnek már jelenleg is ilyen közösségekben. Ha bejegyezhetnék a felelősségközösségüket, akkor azon kívül, hogy ápolási és eltartási kötelezettséget vállalnak egymásért, egy sor kedvezményt is kaphatnának, például adókedvezményeket és öröklési jogot.

    Szükség van ilyen kategóriára?

  • Észak felől érkező sarkvidéki légtömeg érkezett Libanonba múlt héten, ahol szokatlan mennyiségű hó esett. A hideg levegő aztán elérte Jordániát, Szíriát és Szaúd-Arábiát is.

    Képernyőfotó 2020-01-13 - 8.35.03.png

    Péntekre Szaúd-Arábia északnyugati részéit is fehérre festette a havazás, írja az Időkép. A mindössze 760 méteres tengerszint feletti magassággal rendelkező Tabuk városának környékén igencsak meglepődhettek a tevék:

  • veganclk.png
    Fotó: Index

    Visszaváltható dobozzal operáló éttermek felkutatása közben futottam bele egy angol nyelvű Anti-Vegán Bullshit Bingóba. Sajnos legalább 3 olyan kijelentést találtam rajta, amit akár én is mondhattam volna, ezért gyorsan lefordítottam. Így talán a vegánságot nem értők is munícióhoz juthatnak eltévelyedett ismerőseik visszatérítésére (nem), és a vegánok is felkészülhetnek az értelmetlen felvetésekből, íme:

    Be kell vallanom, hogy

  • A számítógépes szerepjátékok (bővebb értekezésünk róluk itt) egyik legismertebb képviselője az Eye of the Beholder, ami 1991-ben DOS-ra és Amigára jelent meg, az akkor már erősen kifutó platformnak számító C64 tulajdonosai pedig csak a nyálukat csorgathatták rá. Majdnem 30 év után kapnak elégtételt: egy német és skandináv retroőrültekből álló csapat lassan két éve fejleszti a játék C64-verzióját, és terveik szerint idén első félévben be is fejezik. Ezt bizonyítandó az ünnepek között kiadtak egy egyórás videót, amit játék közben mutatja meg az átiratot:

    Nagyon meggyőző az egész, van benne intro, karaktergenerálás, az első három pálya ellenfelekkel, működik már a harc, a varázslás, a térképezés. Persze a memóriába ez a sok minden meg a rengeteg grafikai elem nehezen férne be, ezért a fejlesztők egy bővítőcartridge-dzsel dolgoznak, de egyébként (felbontás, hangok, stb.) a konverzió teljesen betartja a platform korlátait. Az ilyen hobbiprojektek nem kis része ki szokott fulladni, de minden jel arra mutat, hogy a C64-es Eye of the Beholder készítői nemcsak hogy befejezik a játékot, de a platform egyik legszebb és legambiciózusabb átiratát készítik el, amit oda lehet tenni a C64-es Prince of Persia mellé. 

    EOB
  • A Japán fővárosban az újév alkalmából jéggel teli vízben pancsoltak a helyiek, írja az MTI.

    A fürdőzést a tokiói Teppodzu Inari szentélyben rendezték meg. A jégfürdő egy régi sinto rituálé, aminek célja, hogy az újév alkalmából a résztvevők megtisztuljanak. A tradíció a lelki és testi felfrissülésen túl a fürdőzők állóképességét is bizonyítja. 

  • Gwyneth Paltrow tavaly még csak a vagináját szerette gőzölni, de 2020-ra lépett még egy szintet, és egy olyan gyertyát is piacra dobott Goop nevű vállalatának oldalán, aminek „olyan illata van, mint a vaginámnak”. Mármint nem az enyémnek, az övének.

    A gyertya leírása szerint vicces, szexi és gyönyörű illatokkal kápráztatja el vásárlóit, ráadásul mindössze 75 dollárért (kb. 22 ezer forintért). Goop nevű cégét egyébként 2008-ban alapította Paltrow, hogy „életmódi márkájával” adjon el árucikkeket. Idén a Netflix még arról is posztolt, hogy sorozatot csinálnak a vállalatról. Paltrow itt is egy vaginában látható.

    A vaginagyertyákra reagált az Instagramon például Dwayne Johnson is, aki viccből azt írta, ő is megpróbált heregyertyákat csinálni, de mindig megégette magát ott lent.

  • Szokatlan padfoglalók jelentek meg hétfőn kora reggel Budapesten, a Szépvölgyi úti HÉV-megállóban, a Szentedre felé közlekedő oldalon: valaki ugyanis két pár felcímkézett cipőt tett ki, jelölve, az egyik 37-es, a másik pedig egy nagyobb 38-as méretnek felel meg, állt a papíron.  

    A cipők jó állapotúak, aki kihelyezte, nem kidobásra, hanem inkább adakozásra szánta. 

  • Elpusztult egy koala, akit az ausztráliai bozóttüzekből mentettek ki Victoria államban, és itattak meg a hatalmas hőségben.

    Az Arnie névre hallgató állat pont azért pusztult el, mert az emberek palackból itatták meg, ettől pedig a víz a tüdejébe juthatott, és aspirációs tüdőgyulladást kapott.

    A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy bár tudják, az emberek csak segíteni akarnak, a koalák az eukaliptuszlevelekkel táplálkoznak, és a folyadékot is azokból nyerik. Ha isznak is vizet, akkor is kis mennyiségben, apránként, fejüket lehajtva. Amikor viszont az emberek itatják, a fejüket hátradöntik, ezzel túl sok víz kerül egyszerre a szervezetükbe, amivel veszélybe  kerülhetnek .

    koal
    Fotó: Damian Campbell-davys / Facebook

    December végén egy hasonló fotó terjedt el a neten, amikor egy  szomjazó koala állított meg egy csoport bringázót az ausztráliai Adelaide közelében a negyvenfokos hőségben, akik szintén kulacsból itatták meg gyorsan az állatot. 

    Becslések szerint január elejére  egymilliárd állat halhatott meg a mostani bozóttüzekben. A bozóttüzek elleni harcba sorra szállnak be a hírességek, hogy az adakozók pénze hova is megy, arról itt olvashat bővebben. (via)